Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Búcsú Franco Zeffirellitől
  2019-06-18 23:09:47, kedd
 
  ,,Nemde minden porból van...?! 06.18
Június 18-án délben szülővárosában, Firenzében végső búcsút vettek a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége 2013 nyarán, kilencvenedik születésnapja alkalmából készítette utolsó interjúját a művésszel. E beszélgetés egy részletét a Vatican News nyomán szerkesztve közöljük.
Június 17-én, hétfőn a Palazzo Vecchióban, a firenzei városháza ,,Ötszázak" termében ravatalozták fel Franco Zeffirellit, akitől hosszú sorokban állva, éjfélig várva vettek búcsút mindazok, akik szerették, tisztelték tehetségéért, emberségéért és nyíltan megvallott keresztény hitéért.
A művész nevét a katolikus világ főként két filmje révén ismeri: az 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér Assisi Szent Ferencnek állít emléket; az 1977-ben forgatott, többrészes Názáreti Jézus című filmalkotás az evangéliumok tanúságtételével és hűséges szeretetével idézi fel a Megváltó alakját.
Franco Zeffirelli temetési szertartását június 18-án, kedden délben tartották a firenzei Virágos Boldogasszony-székesegyházban, Giuseppe Betori bíboros, a város érseke vezetésével, Firenze lakói, hívek, az olasz társadalmi és művészeti élet jeles képviselői jelenlétében.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ti vagytok a föld sója.
  2019-06-18 23:03:42, kedd
 
  Ti vagytok a föld sója.
Máté 5,13

You are the salt of the earth.
Matthew 5:13
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Idézet Böjte Csaba atyától 06.18
  2019-06-18 23:02:53, kedd
 
  Jézus Krisztus nem azért jött, hogy megmutassa nekünk, mint szájtáti nézőknek, hogy milyen sok mindent tud ő tenni - az ő célja az, hogy megtanítson, felszabadítson minket a szeretet életadó örömére.
Böjte Csaba
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ferenc pápa levele Jakubinyi György érseknek
  2019-06-18 23:01:05, kedd
 
  Örvendtem, hogy személyesen megismerhettem egyházatok valóságát, mely oly gazdag a hagyományokban, olyan élő és elkötelezett a hit örömének megvallásában."
Személyesen megismerhettem egyházatok valóságát
2019. június 18.,
.........


Ferenc pápa Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek címzett levelében köszönte meg a pápalátogatáskor Csíksomlyón tapasztalt szívélyes fogadtatást. A levélben a Szentatya kifejezi örömét is afelett, hogy a látogatás lehetőséget biztosított a helyi egyház valóságainak a megismerésére. Az alábbiakban a levelet magyarra fordítva, teljes egészében közöljük.
Főtisztelendő Jakubinyi György-Miklós gyulafehérvári érseknek
Újból meg szeretném erősíteni Főtisztelendőségednek, a püspököknek, a papoknak, a megszentelt személyeknek és a híveknek mélységes köszönetemet azért a szívélyes fogadtatásért és figyelemért, mellyel előkészítettétek apostoli látogatásomat a csíksomlyói Mária-kegyhelyre.
Örvendtem, hogy személyesen megismerhettem egyházatok valóságát, mely oly gazdag a hagyományokban, olyan élő és elkötelezett a hit örömének megvallásában. Az Úr tartson meg benneteket a hitben és az apostoli buzgóságban, a Szűzanya pedig oltalmazzon és támogassa az Egyház iránti szolgálatotokat!
Imáimmal kísérlek, azért, hogy a helyi egyház növekedjen és bátran tegyen tanúságot mindenki előtt Isten irgalmas szeretetéről. Imádkozzatok ti is értem! A jó Isten áldjon meg mindannyiotokat!
Testvéri szeretettel Krisztusban,
Ferenc pápa Vatikán, 2019. június 8.



Fotó: Gyulafehérvári Caritas
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Halálos ágyán szenteltek pappá
  2019-06-18 22:54:52, kedd
 
  A 31 éves Michał Łos rákkal küzdött. Ferenc pápa engedélyével a súlyos beteg szeminaristát május 23-án pappá szentelték egy varsói kórház onkológiai osztályán. Június 17-én nem sokkal dél előtt halt meg.
...... ..........


Története bejárta a világsajtót, meghatott mindenkit, aki hiszi, hogy ha felajánljuk szenvedésünket, azzal segítünk másoknak. Május 23-án délelőtt 11 órakor Marek Solarczyk, a varsó-pragai egyházmegye segédpüspöke előbb diakónussá, majd pappá szentelte a súlyos beteg szeminaristát. Egy nappal a szentelése előtt az Isteni Gondviselés Gyermekei klerikus szerzetesi kongregáció tagja lett, amely a Don Orione szerzetesi család része.
Tarcisio Vieira, a Don Orione Művek főigazgatója elmondta: ,,Tudtuk, hogy hamarosan hírt kapunk haláláról, de ez nem változtat mély szomorúságunkon. Tudjuk azonban, hogy nem a halál vette el az életét, hanem ő volt az, aki oda akarta ajándékozni Krisztus és a szegények iránti szeretetből. Ez az üzenete és tanúságtétele mindannyiunknak tanított valamit, és teszünk azért, hogy tanítása ne vesszen el. Köszönjük az Úrnak, hogy nekünk ajándékozta őt, a hit és a szeretet nagy tanúságtevőjét."
Példája, szeretete sokakat megérintett és imára ösztönzött, Koreától Indiáig, Japántól Kenyáig egyesítette minden földrész hívőit; az újmiséjéről készült videofelvételt több mint 350 ezer ember nyitotta meg a Facebookon és az Instagramon. Meghatotta az embereket az az elszántság és bátorság, amellyel Michał Łos megvalósította álmát: pap lett, bemutatta az eucharisztikus szertartást. Az újmisén elhangzott mondat immár végrendelet és meghívás a reményre: ,,Semmi nem választhat el Jézus Krisztus szeretetétől". A halál sem.

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Először volt magyar szentmise Máltán
  2019-06-18 22:50:44, kedd
 
  Szentháromság vasárnapján, június 16-án ünnepeltek először Eucharisztiát magyar nyelven Máltán. A szentmisét Németh László olaszországi magyar főlelkész mutatta be a naxxari Santwarju Gesu Hniena Divina-templomban.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Máltán élő magyarok száma. A szigetországban a római magyar nagykövetséghez tartozó konzuli hivatal nyílt.
A hivatal vezetője, Győriványi Gábor kezdeményezésére indult el a máltai magyar szentmise szervezése, a Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat támogatásával. Charles Scicluna máltai érsek javaslata alapján a szertartást a Naxxar városában található Santwarju Gesu Hniena Divina-templomban tartották.
A június 16-án, Szentháromság vasárnapján 17.30-kor kezdődő szentmisére érkező hívek - köztük családok is gyerekekkel - a sokszor nem vagy nehezen értett máltai és angol nyelvű szentmisék után megelégedéssel vettek részt a magyar nyelvű liturgián, amelyet Németh László olaszországi magyar főlelkész celebrált. Az Eucharisztia ünneplése után csoportkép is készült.
A máltai magyar hívek szeretnék, ha a kezdeményezésnek lenne folytatása, és segítségüket ajánlották ahhoz, hogy az ott élők minél szélesebb rétegéhez eljusson a hír: Máltán is tartanak magyar nyelvű szentmiséket.

Forrás és fotó: Coordinatore nazionale degli ungheresi in Italia
.........


Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A birkanyírók és az állatok patrónusa
  2019-06-18 22:48:26, kedd
 
  Az örmény származású Szent Balázs püspökről a február eleji Balázs áldás szokása révén sokan tudják, hogy a torokbetegségben szenvedők védőszentje, a legendája szerint ugyanis megmentett egy halszálkától fuldokló fiút. Az viszont már kevésbé ismert, hogy többek között a birkanyírók, takácsok, fúvós muzsikusok és a szélmolnárok patrónusa, ugyanakkor az állatok oltalmazójaként is tisztelik.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Iván éj 06.23
  2019-06-18 22:45:26, kedd
 
  A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi. A kereszténység is átvette a pogányok ünnepeit, és a Keresztelő Szent Jánosból lett Szent Iván nevéhez kötötte. A fény diadala ünnepének egyik érdekes szokása a különböző gyógynövényekből történő szerelemjóslás. A megfelelő növényeket kiválasztva, majd a tűzbe vetve - a kiválasztott személyre gondolva - az egyedülálló hölgyek és urak hamarosan megtalálhatják párjukat. Szent Iván éjjelének elmaradhatatlan kelléke vagy inkább főszereplője a TŰZ. Mivel az éjszaka a sötétség és a halál birodalma, így az évnek ezen az éjszakáján a tűz erejével lehet megtörni a sötétség hatalmát. A bátrabbak nemcsak átugorhatják a tüzet, hanem a parázson járva tisztulhatnak meg az ártó szellemektől.
........


*
- Az év legrövidebb éjszakája, Szent Iván-éj a fény, élet, szerelem és termékenység ünnepe a néphagyományok szerint. Ünnepeljétek, keljetek útra, nézzetek körül! Íme, néhány Szent Iván-éji program 2019. júniusban. Már a kereszténység előtt is ünnepelték a nyári napforduló időszakát. Ekkora esik az év legrövidebb éjszakája. Ilyenkor azonban több, egymást követő éjszaka is a legrövidebb: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) napkelte-napnyugta naptára szerint június 19-23. között egyformán rövidek az éjszakák és 16 órásak a nappalok. Bár a Szent Iván-éjt a fény diadalaként is számon tartják, június 24-től már egy perccel hosszabb az éjszaka és rövidül a nappal egészen a téli napfordulóig, a Luca napi fénydiadalig.
- Szent Iván-éji szokások
Korai századokban az egyház jó érzékkel fogta ki a szelet a pogánynak tartott ünnepek vitorlájából azzal, hogy találtak valami közeli szent napot és a rég meglévő rítust elnevezték az naptárban jelölt illetőről. Azonban az ősi szokások maradtak. A rituális tűz segíti a jó termést, megvéd a jégesőtől, vagy akár még a dögvésztől is. A tüzet átugorva megóvjuk az egészségünket és szerelmet is varázslunk. A tüzet búzavirágból font koszorúban átugró lányokról azt tartották, hogy még azon az őszön férjhez mennek, ha koszorút egy közeli fűzfára sikerült felhajítaniuk. Talán kicsit bizarrnak tűnhet, de az Ipoly-menti falvakban a kenderföldek mellett gyújtottak máglyát és a tűz átugrálása során a kenderföld szélén heverésztek. Folkloristák szerint a cél a kendertermékenység-varázslás volt.
...... ........... .....


 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Angyalszó - Isten él bennünk; Isten élete bennem; Elmenvén .
  2019-06-18 22:05:31, kedd
 
  ....


Elmenvén az egész világra
Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor parancsba adtad az apostoloknak, hogy elmenvén az egész világra tegyenek minden embert a te tanítványoddá és kereszteljék meg őket.
Az Egyház, amelynek tagja vagyok, minden korban ezt a parancsot igyekszik teljesíteni, tehát parancsod és kérésed nekem is és minden keresztény embernek szól. Segíts minket, hogy - miközben hittel valljuk a három isteni személyt - éljünk is egységben az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel!
Segíts minket életünk során, hogy eljussunk az örökkévalóságba!
Hisszük, hogy a Szentlélek napjainkban is velünk, bennünk van, és építi az Egyház közösségét.

Isten élete bennem
Minden ember az Isten képmása, mindenki neki köszönheti életét. A másik emberre, a felebarátra az
Atya úgy tekint, mint szeretett gyermekére.
Ő is a Fiú testvére, Jézus Krisztus által megváltott ember, a Szentlélek temploma. A másik emberben, embertársamban Isten lakik. Hogyan közeledem hozzá? Meglátom-e, tisztelem-e benne Istent? A másik ember iránti előítélet, igazságtalanság és szűkkeblűség saruja nem a lábamat, hanem a szívet szorítja, ezért jobb volna eltávolítanom, hogy szabadon, szeretettel és megbocsátóan közeledjek minden emberhez, tisztelve benne azt a méltóságot, amely abból fakad, hogy Isten képmása s Isten gyermeke. Ez a lelki szint már Isten élete bennem.

Isten él bennünk
A mai napon a Szentháromságot ünnepeljük. Hitünk szerint egyetlen Isten létezik, aki három személy, s ezt a három isteni személyt Atyának, Fiúnak és Szentléleknek nevezzük.
Valahányszor keresztet vetünk imádságaink és szertartásaink kezdetén és végén, magunkat a Szentháromságnak ajánljuk. Amikor az egyházi személyek naponta imádkozzák a zsolozsmát,
abban minden zsoltár végén a Szentháromságot dicsőítik. Amikor a hívek imádkozzák a rózsafüzért, az egyes tizedek végén szintén elhangzik a Szentháromság dicsőítése. Bizonyos
szertartásokon különleges szerepe van a Szentháromság megemlítésének, gondoljunk csak a keresztelésre, hiszen minden gyermeket, illetve némely esetben felnőttet az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében keresztelünk meg.
A Szentháromság esetében olyan sajátos hittitokról, hitigazságról van szó, amely kereszténységünk jellegzetessége.
Isten belső élete, a Szentháromság személyeinek létezése és egymással való kapcsolata, továbbá az isteni személyek tevékenysége és az isteni szeretet kiáradása az ember felé olyan gazdag hittitok,
amelyet emberi értelmünk nem képes felfogni. Próbáljuk megfogalmazni, szavakba önteni, amit az isteni kinyilatkoztatásnak köszönhetően megértünk a Szentháromságról, de ezek a szavak nem tudják leírni Isten valóságát.
Olyan ez, mint amikor Mózes találkozott Istennel az égő csipkebokorban.
Hallotta Isten hívását és érezte Isten vonzását. Közeledett az égő csipkebokorhoz, de nem mehetett egészen közel hozzá, nem érinthette meg azt annak lángolása miatt. Saruját levette, tudta, hogy szent az a hely, mert Isten jelenléte szenteli meg. Félretette magabiztosságát és tudását, emberi gőgjét és bölcsességét, büszkeségét és hiúságát. Alázattal és a megismerés vágyával közeledett Istenhez, aki megmutatkozott előtte. Így közeledünk mi is a Szentháromság titkához, körbejárjuk az égő csipkebokrot, engedjük, hogy Isten jelenléte megérintsen minket.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Itt jelen vagyon az Istennek Fia - Hic adest praesto, en, Fi
  2019-06-18 21:43:32, kedd
 
  Itt jelen vagyon az Istennek Fia - Hic adest praesto, en, Filius Dei
...... ........


Hic adest praesto, en, Filius Dei
hic adest praesto Agnus immolatus,
hic adest praesto Deus fortis, iustus:
Dominus Iesus.

Itt jelen vagyon az Istennek Fia,
itt jelen vagyon feláldozott Bárány,
itt jelen vagyon erős, igaz Isten:
a Jézus Krisztus.
...... ........... ........... ........... ........... ............
Hic adest praesto dulcis et creator,
hic adest praesto noster intercessor,
hic adest praesto comes consolator:
Dominus Iesus.

Itt jelen vagyon mi édes teremtőnk,
itt jelen vagyon a mi közbenjárónk,
itt jelen vagyon vigasztaló társunk:
a Jézus Krisztus
...... ........... ........... ........... ........... ..........
Hic adest praesto Via, Veritas, Vita,
hic adest praesto maiestas caelestis,
hic adest praesto clarissimum lumen:
Dominus Iesus.

Itt jelen vagyon út, igazság, élet,
itt jelen vagyon a mennyei fölség,
itt jelen vagyon fényes világosság:
a Jézus Krisztus.
...... ........... ........... ........... ........... ........... .....
Hic adest praesto sol redemptionis,
hic adest praesto peccati destructor,
hic adest praesto flammula amoris:
Dominus Iesus.

Itt jelen vagyon váltságunknak napja,
itt jelen vagyon bűnünk megrontója,
itt jelen vagyon szeretetnek lángja:
a Jézus Krisztus.
...... ........... ........... ........... ........... ........... .....
Hic adest praesto laetitia nostra,
hic adest praesto custos et tutamen,
hic adest praesto animi firmator:
Dominus Iesus.

Itt jelen vagyon a mi vigasságunk,
itt jelen vagyon őrizőnk, oltalmunk,
itt jelen vagyon lelki bátorítónk:
a Jézus Krisztus.
...... ........... ........... ........... ........... ...........
Qui nobis donet regnum suum sanctum,
ut videamus tectum eius sacrum,
angelos inter radiantem vultum
Patremque summum. Amen.

Adja minékünk az ő szent országát,
hogy megláthassuk szentséges lakását,
angyali karból tiszta szép orcáját
és ő szent Atyját.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1234
  • e Hét: 6925
  • e Hónap: 27608
  • e Év: 230521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.