Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A ház, ahol Ferenc pápa megpihent Csíksomlyón
  2019-06-04 21:50:09, kedd
 
  Ahogy beért hozzánk, ahogy a Jakab Antal Ház csapatával kapcsolatba került, már fel volt vidulva. A fotókon látható, milyen közvetlen abban a pillanatban, ahogy lehetősége van erre. Mert a közvetlenséghez közelség kell."
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Kozma Imre Atyát köszöntjük 79. születésnapja alkalmából!
  2019-06-04 21:47:11, kedd
 
  Isten éltesse egészségben Kozma Imre Atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját, aki életét a szegények szolgálatának szenteli. A Betegápoló Irgalmas rend magyarországi vezetője áldozatos munkájával az emberek segítését tűzte ki élete céljának. Szavait idézve: "azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket, a segítségnyújtás titka pedig abban rejlik, hogy nem szabad senkit megbántani és nagyvonalúan kell megbocsájtani másoknak."
Isten áldja meg és tartsa meg Őt sokáig köztünk egészségben!
Mága Zoltán hegedű művész

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Ferenc pápa megható találkozása egy román nagymamával
  2019-06-04 21:44:40, kedd
 
  ,,Annyira meghatódtam abban a pillanatban, hogy nem volt bátorságom odamenni, és idehozni őt."
Ferenc pápa megható találkozása egy román nagymamával
2019. június 4., kedd | 19:59
Jászvásárban (Iași) történt a találkozás, miközben Ferenc pápa áthaladt a tömegen. A pillantásuk összeért, és a Szentatya később a beszédében felidézte az idős asszony reménnyel teli pillantását: ,,Kár, hogy nem volt bátorságom odamenni."
...... ...........


Egy idős, mosolygós nagymama volt, aki a karjában tartotta néhány hónapos unokáját, hogy megmutassa a pápának, aki áthalad a tömegen. Ferenc pápa visszanézett rá, és meghatódott - ez lett romániai útjának az egyik legjellegzetesebb képe, amelyet a vatikáni fotós meg is örökített.
Jászvásárban Ferenc pápa fiatalokkal és családokkal találkozott, hozzájuk intézett beszédében felidézte a különleges pillanatot: ,,Nem szeretném kihagyni, hogy elmeséljem egy élményemet, ami a téren történt. Ott volt egy idős asszony, meglehetősen idős, nagymama. Karjában volt az unokája, két hónapos lehet, nem több. Amikor elhaladtam előtte, megmutatta. Mosolygott, cinkos mosollyal, mintha azt mondaná nekem: »Nézd, én most tudok álmodni!« Annyira meghatódtam abban a pillanatban, hogy nem volt bátorságom odamenni, és idehozni őt. A nagymamák álmodnak, amikor növekednek az unokáik, és az unokák bátrak, amikor a nagyszüleik jelentik számukra a gyökereket."
A hazafelé tartó repülőgép fedélzetén az újságíróknak is megemlítette Ferenc pápa a jelenetet: ,,A hagyomány a gyökerek, melyek biztosítják, hogy a fa nőjön, virágozzon és termést hozzon. És megismétlem az argentin költő verséből azt a mondatot, amelyet nagyon szeretek idézni: »A virágpompa, melyben a fa tündököl, abból születik, amit alatta rejt a föld.« Örülök, mert Jászvásáron utaltam arra a nagymamára [a karján az újszülöttel]: »cinkos« mozdulat volt, és azok a szemek... Annyira meghatódtam abban a pillanatban, hogy nem reagáltam, és közben a pápamobil továbbment; végül is mondhattam volna annak a nagymamának, hogy jöjjön előre, hogy megmutassa azt a mozdulatot... És ezt mondtam az Úr Jézusnak: »Kár, hogy így történt, de te meg tudod oldani a helyzetet.« És a mi derék Francescónk [a hivatalos fényképész], amikor látta a kommunikációmat azzal a csillogó szemű asszonnyal, lefényképezte, és most nyilvánosan elérhető: ma délután láttam a Vatican Insideren [a La Stampa olasz napilap melléklete]. Ezek a gyökerek, és ez nőni fog. Nem lesz olyan, mint én, de én odaadom azt, ami az enyém. Fontos ez a találkozás [idősek és fiatalok között]. Aztán ott vannak az igék. Amikor a nagyszülők érzik, hogy vannak unokáik, akik továbbviszik a történelmet, elkezdenek álmodni - amikor a nagyszülők nem álmodnak, búskomorrá válnak -: de jó, van jövő! A fiatalok pedig, ezen felbátorodva, elkezdenek jövendölni és történelmet csinálni. Ez fontos."

Forrás: Vatican Insider
Fotó: Vatican Media
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Lovász Marika e-heti viccek
  2019-06-04 21:40:21, kedd
 
  - Mobilos szőke a moziban
A moziban épp elkezdődik a film, amikor a sor >közepén egy szőke nő feláll, és sűrű bocsánatkérések közepette elkezd >kievickélni a sorból. Az egyik néző megkérdi tőle:
- Mi az, miért megy ki, most kezdődik a film!
- Mert pont az előbb mondták be, hogy kapcsoljuk ki a mobiltelefonokat, én meg az enyémet kint hagytam a kocsiban.

- Abszolút szerencsétlen
???
Aki beleesik a WC-be és a lehúzóba kapaszkodik!

- Térdig a kakiba
Kocsmában mesél a seregben >történtekről egy srác a barátainak:
Egyszer meg a táborban beleestem a pöcegödörbe...
Hát ez kaka ügy... és meddig ért neked a kaka?
Egészen a térdemig süllyedtem...
Még szerencse hogy ilyen kevés volt benne.
A >fenét! Fejjel lefele estem bele!

- Kukkoló pasi
Egy pasi minden este kukkolja a szomszéd lányt az >ablakon át, ahogy az vetkőzik a szobájában. Egyik nap aztán csörög a telefon, és a szomszéd lány az:
Helló! Én vagyok a szomszéd lány, akivel szemben lakik.
Nem találom a bugyimat, nem látta véletlenül, hogy hova tettem?

- Amit csak akarsz!
Egy férfi meséli a barátjának:
A múltkor, amikor hazamentem a munkából, a >feleségem szexi fekete fehérneműben fogadott, két fekete bársonypánttal a >kezében, és azt mondta:
"Kötözz meg és azt tehetsz, amit csak akarsz!"
És? - kérdezi türelmetlenül a barát.
Hát megkötöztem és elmentem golfozni.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A dunai hajóbaleset újabb áldozatát találták meg Kulcsnál
  2019-06-04 21:19:00, kedd
 
  ...... ............


A múlt szerdai dunai hajóbaleset újabb áldozatát, egy dél-koreai férfi holttestét találták meg a Fejér megyei Kulcsnál kedden - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Dunából délután kiemelt holttestet azonosították.
Amint arról beszámoltunk, kedden délután a rendőrség több száz méteres körben lezárta lezárta Kulcson a hajóállomás környékét. Egy dél-koreai lap úgy értesült korábban, hogy Budapesttől 50 kilométerre délre egy férfi holttestét vették észre helikopterről. A férfi fekete öltönyt viselt.
A Kulcson megtalált férfival együtt hivatalosan eddig 11 halálos áldozata van Hableány turistahajó balesetének, hét holttestet még aznap megtaláltak, hétfőn és kedden két-két embert emeltek ki a Dunából, egyiküket a hajóroncsból. 17 ember továbbra is keresnek.
*
- Újabb holttestet hoztak felszínre a Margit hídnál.
...... .........


Mint arról korábban beszámoltunk újabb holttestet találtak a búvárok a Hableány roncsainál. Egy mentési munkálatokban részt vevő szakembertől megtudtuk, hogy az volt a keddi terv, hogy ismét egy nyílászáró környékére beakadt áldozatot hoznak majd a felszínre.
Ma délelőtt már tettek egy kísérletet a magyar búvárok arra, hogy felhozzák a másik lent talált áldozatot is, de nem jártak sikerrel. Ezt követően kétórás válságértekezletet tartottak a mentésben részt vevő vezetők, ahol alaposan átbeszélték, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy felszínre hozzák a tizedik áldozatot is. Ezúttal a magyar búvárok hajtották végre a bravúros akciót.
Fél kettő körül kezdték a merülést, és 14 óra 20-kor sikeresen felszínre hozták az újabb áldozatot. Ezzel tízre emelkedett a halottak száma.
Úgy tudjuk, hogy holnap elkezdik részletesen felmérni a Hableány roncsait, hogy a legapróbb részletekig is kidolgozzák, miként tudják a felszínre hozni majd.
Később a TEK megerősítette az általunk leírtakat. Közleményükben azt írták, hogy a magyar búvárok a reggeli merülés során egy holttestet találtak a hajóroncs ablakában. A részletes előkészítő tevékenység és megfeszített, hatórás csapatmunka eredményeképpen pedig sikerült felszínre hozniuk a holttestet délután. Hétfőn két ember, most további egy ember holttestét találták meg, így jelenleg még 18 embert keresnek
*
- Újabb holttestet találtak a roncsnál, megpróbálják felszínre hozni
A koreai búvárok hétfő délutáni bravúrja után hamarosan újabb holttestet próbálnak meg felszínre hozni a búvárok a Margit hídnál.
Egy mentési munkálatokban részt vevő szakembertől megtudtuk, hogy a merülésre készülődő búvárok ezúttal sem fognak bemenni a hajóroncsba, hanem ahogy kedden, úgy ma is egy nyílászáró környékére beakadt áldozatot szeretnének a felszínre hozni majd. A tegnapi magyar és koreai közös munka ugyanis tényleg jól sikerült. A magyar búvárok megtalálták és rögzítették, a koreaiak pedig felhozták a női áldozatot.
Kedd délelőtt már tettek egy kísérletet a magyar búvárok arra, hogy felhozzák a másik lent talált áldozatot is, de nem jártak sikerrel. Úgy tudjuk, hogy ezt követően kétórás válságértekezletet tartottak a mentésben részt vevő vezetők, ahol alaposan átbeszélték, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy felszínre hozzák a tizedik áldozatot is.
Több verzió is lehetséges a szakember elmondása szerint. Az egyik az, hogy a lemerülő búvárok megpróbálják kézben felhozni, vagy egy rögzítő kötél segítségével felhúzni az áldozatot. De lehetséges verzió az is, hogy egy automata mentőmellényt tesznek az elhunytra, és az hozza majd felszínre a holttestet. A pontonon lévő katonák, búvárok és szakemberek már elkezdték a felkészülést az újabb merüléshez, a terv szerint magyar búvárok fognak merülni hamarosan.
Ha minden a tervek szerint alakul, és sikerül felhozni az újabb holttestet is, akkor holnap elkezdik részletesen felmérni a Hableány roncsait, hogy a legapróbb részletekig is kidolgozzák, miként tudják a felszínre hozni majd..
*
- Felszínre hoztak egy holttestet a Dunából a koreai búvárok
...... ............


Hétfőn 16 óra 30 perc körül két búvár is lemerült a múlt hét szerdán tragikus körülmények között elsüllyedt Hableány roncsaihoz.
Majdnem egy teljes órát töltöttek a víz alatt, majd amikor feljöttek, a motorcsónakokból próbálták eltakarni őket, mint az a kiemelt képünkön is látható.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem sokkal később közölte, felszínre hoztak egy holttestet a szerdán elsüllyedt Hableány mentési munkálatai közben. Információink szerint egy női holttestet találtak. Úgy tudjuk, az egyik dél-koreai búvár bravúros módon a saját kezében vitte ki a vízből az áldozatot, de az akció végére annyira kimerült, hogy rosszul is lett, így miután felhúzták a csónakba, oxigénpalackra tették.
A TEK azt is írta, a magyar búvárok a koreai szakemberekkel közösen hajtottak végre feladatot. A délelőtti felderítő merülés során a magyar szakemberek egy holttestet találtak a víz alatt, és a test megjelölése után tovább folytatták a roncs állapotának felmérését. Az őket követő koreai búvárok a - magyarok által megjelölt helyről - a felszínre hozták a testet.
Hozzátették, a TEK kihelyezett vezetési pontján a műveletek most is folyamatosak, a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak a rendkívüli helyzet biztonságos megoldásán.
Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint nem sokkal az újabb merülés kezdete után több dél-koreai jelent meg a Margit hídon. Ők az áldozatok családtagjai.
A mentés ideje alatt öt motorcsónakkal voltak vízen a katonák és a szakemberek. Mostanra a búvárok is elkezdték elhagyni a pontonhidat.
A Dunába leeresztett létrát már ki is szedték, a rendőrség pedig hat óra előtt pár perccel feloldotta a rakpart lezárását, így ma már aligha lesz újabb merülés.
*
- Kiemelt üggyé nyilvánították a dunai hajó balesetet.
A legfőbb ügyész a dél-koreai turistákat szállító hajó balesetét a kiemelt tárgyi súlyra és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel kiemelt üggyé nyilvánította.
Dunán 2019. május 29-én történt baleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályán halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás.
A nyomozás irányításával kapcsolatos ügyészi jogköröket a közlekedési bűncselekményekkel is foglalkozó Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség teljesíti.
A legfőbb ügyész rendelkezése nyomán az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a büntetőeljárást, amelynek során szorosan együttműködik más bel. és külföldi hatóságokkal.
A Legfőbb Ügyészség ezen intézkedése az átlagosnál is gyorsabb, még inkább körültekintő, nagyobb erőkkel történő eljárási lépéseket szolgálja.

- Négynél is több holttest került elő hétvégén a Duna Ercsi alatti szakaszán a Magyar Nemzet információi szerint. A lap úgy értesült, a holttestek azonosítása jelenleg is tart, így azt még nem lehet kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán tragédiát szenvedett Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakiket.
Ezekben a percekben kaptuk a hírt, hogy hétfőn délelőtt 11 után nem sokkal találtak egy holttestet Mohácsnál. Később megtudtuk, hogy nem Mohácsnál, hanem Hartánál került elő az egyetlen újabb áldozat.
*
- Elkezdik hazaszállítani a dunai hajóbaleset áldozatainak holttestét.
A dél-koreai kormány tervei szerint elkezdi visszaszállítani a dunai hajóbaleset áldozatainak holttestét Szöulba - írja a Reuters. Eddig két holttestet azonosítottak.
A május 29-én a budapesti Margit hídnál történt balesetben a Hableány nevű turistahajó ütközött egy nagy szállodahajóval és a Hableány, fedélzetén 35 emberrel, elsüllyedt. A balesetben hét ember megsérült, heten meghaltak és 21-en eltűntek. Az eltűntek közül három holttestet már megtaláltak (kettő Budapesten, egyet Hartánál), 18-at még keresnek a nemzetközi kutatócsapatok.
A kutatás nem csak Magyarországon, hanem Szerbia területén is zajlik. A feltételek javultak a múlt héthez képest, de a mentési munkálatok még mindig lassan haladnak, mert a búvárok alig látnak a víz alatt és nem tudtak bejutni a Hableány belsejébe sem. A hajó kiemelését várhatóan pénteken vagy szombaton fogják elkezdeni, amint sikerül eljuttatni egy megfelelő darut.

Forrás 24. hu oldal


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Nyolcadik kedd. 06.04
  2019-06-04 21:07:40, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Böjte Csaba: II. János Pál „gyermekei” várták Cs
  2019-06-04 14:19:39, kedd
 
  Böjte Csaba: II. János Pál ,,gyermekei" várták Csíksomlyón Ferenc pápát.
2019. június 4., kedd | 13:54
A Szentatya csíksomlyói szentmiséjét követően kérdeztük Csaba testvért arról, hogyan élte meg a pápalátogatást, milyen gondolatok ragadták meg a leginkább a homíliából.
Láttuk a felvételeken a zarándokokkal együtt feljönni a nyeregbe, az esőben, a székelykapun át. Mit érzett, amikor látta, hogy a nem éppen ideális időjárási körülmények ellenére, a szakadó esőben több mint százezren fegyelmezetten, imádkozva jöttek fel a szentmisére?
Egész nap a büszkeség érzése volt a szívemben. Egyfelől büszke voltam az Egyházamra és Ferenc pápára, hogy minden nehézség és gond ellenére eljön: tudom, hogy nagyon embert próbáló feladat Bukarestből elrepülni, Marosvásárhelyről elautózni Csíkszeredába, és itt misézni, aztán átrepülni Jászvásárba újabb találkozásokra, holott az előző és az utána való nap sem volt könnyű. Másfelől a büszkeség érzése volt bennem a népem miatt. Csíkszeredában nőttem fel, tudom, hogy ha egyszer elkezd így esni az eső, két-három hétig is tud ilyen vehemensen esni. Mondogattam a híveknek - bár nem nagy hittel -, hogy a nagymamám mindig azt mondta: ne búsulj, minden szombaton kisüt a nap, mert a Szűzanya kimossa a Kisjézus ingecskéjét, és annak vasárnapra meg kell száradnia. Valóban így lett: Isten, aki megmosdatott, meg is szárított bennünket.

- Úgy érzem, elérzékenyült...
Igen, én szeretek büszke lenni a népemre, az Egyházamra. A gyermekeimre is büszke voltam: ezer gyerekkel jöttünk el, akik sátorban aludtak Csíkszentsimonban, ott lehetett ennyi gyereket elszállásolni. Őket is veregette az eső, egyik-másik olyan sáros volt, hogy alig ismertem rá. Nyafogás nélkül végigcsinálták, és amit nagyon tisztelek bennünk, hogy utólag sem volt nyafi, Istennek legyen hála, bennük is öröm és büszkeség volt. Örvendtek. Logikus, hogy sokkal jobban örvendtek volna, ha kapnak egy-egy puszit Ferenc pápától, de az nem fért bele. Így szervezték, nem hiszem, hogy Ferenc pápán múlt, hogy ilyen felnőttesre sikeredett a látogatás. Sokszor a népünk is, de egész Európa meg az Egyház is olyan koravén lett; kezd kicsit olyan hisztis lenni, mint néhány vénleány...

- A szentmisén fent lehetett a gyerekekkel az oltárnál.
Igen, két gyerekünkkel felmentünk, mert az egyházmegye javaslatára meg akartuk ajándékozni Ferenc pápát egy kenyérrel. Csíkszentdomonkoson is van házunk, ott sütöttük meg a kenyeret; a polgármester is segített, szépen becsomagoltuk és elvittük - jelképes, szép gesztus volt, hogy az árva gyerekek megosztják a kenyerüket Ferenc pápával. Mindig kérdezik lesajnálóan: Mi haszna, értelme volt az 1998-as bukaresti pápalátogatásnak? II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtt járt Bukarestben, és most egész nyíltan kimondta Jakubinyi érsek, amin akkor csak hümmögtünk: hogy nem engedték át Erdélybe. A pápa akkor a román hatóságoktól kérte a kiengesztelődést, az ingatlanok visszaadását. Az erdélyi egyházmegyének akkor három ingatlant adtak vissza, az egyik a dévai kolostor volt. II. János Pál pápa kérésére kaptuk tehát vissza, és nemcsak a kolostort, hanem a működési engedélyt is megkaptuk a gyermekotthon beindítására. Ilyen értelemben ez az ezer gyerek János Pál pápa ,,gyereke" is. A mindenkori pápa ,,gyerekei" is. Szépnek tartottam ezért, hogy elvigyem ezt az ezer gyereket, akik vittek neki egy kenyeret és egy Gyermek Jézus-szobrot. Nemcsak ajándékot adtunk, hanem egy kérést is megfogalmaztunk: azt szeretnénk, hogy június elseje, a nemzetközi gyermeknap legyen a Gyermek Jézus szép ünnepe. A Szentatyával személyesen nem találkozhattam, nem sok idő, energia volt rá, úgy láttam, hogy még a püspökökkel sem foghatott kezet, és én sem jutottam el hozzá.

- Miben látja Ferenc pápa homíliájának legfőbb üzenetét?
Volt egy mondat, amit kétszer is elmondott: kérjük a Szűzanyát, hogy tanítson meg összevarrni a jövőt. Úgy érzem, hogy Trianonkor széttéptünk egy jövőt. Én is Trianon gyermeke vagyok, mindig úgy éltem meg, hogy akkor az őseink elváltak egymástól. Évszázadokig hitték, hogy a Kárpát-medencében lakó különféle nemzeteknek együtt könnyebb, mint külön-külön, akkor pedig úgy döntöttek, hogy mégiscsak jobb lesz külön, mint együtt. Mi, erdélyi magyarok és sokan mások is súlyos árat fizettünk ezért a válásért, de azt gondolom, ennek az árát mindenki megfizette, az erdélyi románok és szászok is; sok szomorúsággal, fájdalommal járt a Felvidéken és máshol is. Trianonra az lenne a válasz, ha ki mernénk mondani: a Kárpát-medencében nekünk együtt jobb, biztonságosabb, eredményesebb, mint külön. Ferenc pápa kétszer is elmondta ezt a mondatot, és éreztem is a hangjában az erőt. Igen, a jövőt össze kellene varrni!
- A magyar és a román sajtóban is inkább pozitív visszhangja volt a látogatásnak, de vannak negatív hangok, akik szerint például ,,Csíksomlyó elveszett". Itt van egy ünnep, egy történelmi pillanat, és mindig vannak ilyen hangok.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Matyi és a Hegedűs. Elmegyek elmegyek
  2019-06-04 14:12:35, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Az idén százéves Bálint gazda
  2019-06-04 14:07:05, kedd
 
  Az idén százéves Bálint gazdát köszöntötte a Máltai Szeretetszolgálat Tarnabodon
2019. június 2., vasárnap | 18:00
Bálint György közelgő századik születésnapja alkalmából rendeztek ünnepséget május 29-én a Heves megyei Tarnabodon. Az ünnepi alkalmon a település díszpolgári címet adományozott Bálint gazdának.
...... .......


Nagyon jó földbe került az a vetőmag, amit én kiszórtam itt Tarnabodon. Ennek az eredményeit látom ma is. Nemcsak a szép kertekben, a gyönyörű tortában, de abban a csodálatos zenében, amit a gyerekek előadtak nekem" - ezekkel a szavakkal üdvözölte Bálint György a tarnabodi közösséget és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársait. A születésnapi köszöntőn Pető Zoltán, a község polgármestere Tarnabod díszpolgára címet adományozott Bálint Györgynek, és átadta neki a település kulcsát.
2004-ben indította el Tarnabodon Befogadó falu programját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melynek révén a nagyvárosban hajléktalanná vált családok költözhettek támogatással a községbe. A megvalósításba Bálint gazda is bekapcsolódott: a szeretetszolgálat és az önkormányzat munkatársaival együtt alakították a programot, amelynek része lett, hogy a kertészmérnök gazdálkodásra tanította a családokat. ,,Mindent megtanultunk tőle. Sokat beszélgettünk, kérdezgette, hogy hogyan szoktuk csinálni, mit hogyan ültetünk, és elmondta, megmutatta, hogyan lehet még jobban. Mindig talált valamit, amit meg tudott dicsérni. Az ültetéstől a metszésen keresztül mindent megtanított. A házunkhoz nagy kert tartozott, azóta is minden évben vetettem burgonyát, zöldséget, virágaim voltak. Mióta átköltöztünk egy másik házba, és kisebb a kert, már nincs annyi zöldségem, de idén is ültettem krumplit, mert muszáj, hogy legyen valami" - mesélte el tapasztalatait Kökényné Lakatos Jutka, aki családjával együtt elsőként költözött vissza Tarnabodra.
...... ......


Bálint György hetente tartott képzést a családoknak, akik megtanulták a gazdálkodás alapjait, a veteményeskert gondozását, az állatok tartását, miközben a szemléletmódjuk is alakult. Bálint gazda súlyos balesetét követően ritkábban látogatott el a Heves megyei településre, ahol azonban nem felejtették el sem őt, sem amit tőle tanultak. ,,A településen legalább ötven család gazdálkodik a háztájiban. Az óvodának és az iskolának saját tankertje van, és a Biztos Kezdet Gyerekház kertjében is minden évben veteményezünk. Amit 15 éve Gyuri bácsitól tanultak a szülők, a gyerekek már az oviban elkezdik megtanulni" - mondja a tarnabodi Jelenlét program vezetője, Kálosiné Tóth Katalin.
A tanoda mögötti veteményes kertet az óvodások mutatták meg Bálint Györgynek, aki a Szeretetszolgálat meghívására egy délutánra visszatért Tarnabodra. ,,Ültettünk retket és salátát is" - mesélte büszkén az egyik kisfiú. A gyerekek születésnapi műsorral, tánccal és verssel köszöntötték a százéves Bálint gazdát, majd a Máltai Szimfónia tarnabodi zenekara zenélt.
Pető Zoltán, a község polgármestere a település barátjaként és mentoraként üdvözölte Bálint Györgyöt és feleségét, Récsey Antóniát a szeretetszolgálat tanodájában. ,,Az emberek és az önkormányzatok életében is eljön egy olyan pillanat, amikor meg kell állni, és köszönetet kell mondani. Olyasmit köszönünk most meg, amire nem is számítottunk, talán meg sem érdemeltük, mégis megkaptuk. Jött egy jó ember, és vele a tudás, ami segítette a helyi közösségünket. Nekünk nincs olyan díszes termünk, ami méltó lenne ehhez az ünnepléshez, de mégis úgy érezzük, hogy ez az épület, ahol most vagyunk, a saját történetünk épülete, és sokkal több szeretet és őszinte tisztelet van ezek közt a falak közt, mint a legpatinásabb épületben bárhol az országban. Önkormányzatunk a példamutató társadalmi szerepvállalásáért és Tarnabod község közössége érdekében kifejtett önzetlen szerepvállalásáért díszpolgári címet adományoz Dr. Bálint Györgynek. És azért, hogy Gyuri bácsinak szabad átjárása legyen a településen, bármely irányból érkezik is, és sose találjon zárt kapukat, Tarnabod község kulcsát is átadjuk. Reméljük ez segíteni fog abban, hogy ahogy Tarnabod sosem felejti Gyuri bácsit, ő se felejtse el Tarnabodot soha" - mondta a polgármester.
...... .......



...... ......


Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke elmondta, nyáron lesz tizenöt éve, hogy a máltai szervezet megérkezett Tarnabodra egy Budapestről oda költöző családdal. ,,A jelenlét számunkra az, hogy nyomot hagyunk egymás életében. Bálint Gyuri bácsi 85 évesen elkezdett eljárni Tarnabodra, és úgy tanított, hogy összehívta az embereket, beszéltette őket, ő pedig jegyzetelt. Az a lelkesedés semmihez sem fogható, amikor kiderült, hogy tudtak újat mondani Bálint gazdának. Komolyan vette őket, és tanácsokat adott. Aztán elindultak megnézni a háztájikat. Nem volt olyan kert, ahol ne talált volna valamit, amit meg lehet dicsérni. Ebben a világban a siker mértéke nagyon kicsi, de azzal, hogy a kerteket megdicsérte a Bálint György, már sikeresebbnek érezte magát a falu. És tizenöt év után Gyuri bácsi is és az itt élő emberek is tele vannak emlékekkel. Megölelik egymást, örülnek, hogy újra találkoznak. Ez jelenti azt, hogy nyomot hagytunk egymásban. Miniszterelnöki biztosként most éppen az olyan ügyekért vagyok felelős, amilyen Tarnabod. Azt remélem, hogy azok a tudások és tapasztalatok, amelyeket az elmúlt harminc évben összeszedtünk az összes karitatív és civil szervezet munkatársaival, azok tudnak majd egy kis változást hozni a közgondolkodásban, döntéshozásban. Ha mindent úgy tudunk megvalósítani, ahogy nemrég elkezdtük, akkor ezek a pici reménytelenségbe süllyedt falvak újra fényt fognak látni" - mondta a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Festőien szép kép a felhős Balatonról
  2019-06-04 11:02:53, kedd
 
  Nagyobb kép Link

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 25446
  • e Év: 228359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.