Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Csalán: a sokoldalú salakpucoló
  2019-06-04 12:51:55, kedd
 
 

A csalán ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, felsorolni is sok számos gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. Nézzük, mit tud az isteni “gyom".

Egyike azon növényeknek, melyet legtöbben gyomnövényként tartanak számon, ezért nagy erőkkel irtják: igazi persona non grata, mert csíp, ráadásul ehetetlenül savanyú. Ha tudnák, mennyi betegségre, bajra gyógyír, biztosan két kézzel szednék!

A csalán gyógyhatásai
Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Forgalmaznak csalánlevél-tartalmú gyógyhatású készítményt is, melyet elsősorban tavaszi tisztításra, kúraszerűen szántak. Ekkor a vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Ugyanilyen készítmény alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére. A csalánkezelés vagy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát.

A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Újabban - s nagyon helyesen - levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen a tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

A csalán felhasználása
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ajánlása alapján tavasszal és ősszel érdemes 6 hetes vértisztító csalántea kúrát beiktatni, napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan.

Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül.

Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Külsőleg torokgyulladásra gargalizáljunk teájával, naponta többször.

Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít. Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük szűrt teájával.

Csalán a történelemben
A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

A görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismert, hiszen külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgáló eljárás lett.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Mandulagyulladás kezelése gyógynövényekkel
  2019-06-04 12:47:22, kedd
 
  ]

A nyelési nehézségekkel, lázzal járó betegség hamar ledönt a lábunkról. Lássuk, miként enyhíthetjük a fájdalmat természetes hatóanyagokkal!
A torokmandulák gyulladását (angina tonsillaris, tonsillitis) rendszerint baktérium okozza. A mandulák más nyirokmirigyekkel együtt képezik a garat-nyirokgyűrűnek nevezett “védőkaput". Ez alapesetben hatékony védelmet jelent a kórokozókkal szemben: megsemmisíti őket, és értesíti az immunrendszert a behatolókról. Ám ha a szervezet és az immunrendszer valamilyen okból gyenge, a gyűrű alkotta védőfal megtámadható. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és gyakran érint óvodás- és iskoláskorú gyermekeket.

Mandulagyulladás tünetei
Torokfájás nyelési nehézségekkel, vörös és duzzadt mandulák, amelyek torokszorulás érzését keltik. Hirtelen fellépő magas láz, fejfájás, szájszag és hányás léphet fel. A mandulákon fehéres-sárgás lepedék vagy foltlátható. A mandulagyulladást néha nátha, kötőhártya-gyulladás és köhögés kíséri, ami rendszerint vírusfertőzés következménye.

Orvoshoz kell fordulnunk magas láz, rossz közérzet esetén, ha a betegség súlyosbodik, vagy ha az átmeneti javulást hirtelen magas láz követi. Orvosi kezelés esetén sürgősen javallott a streptococcus-gyorsteszt elvégzése, amely lehetővé teszi a kórokozó elleni célzott terápiát.

Lehetséges szövődmények: ha streptococcus okozza a betegséget, és nem kezelik megfelelően, olyan súlyos szövődményekkel számolhatunk, mint reumás láz, vesegyulladás, szívbelhártya-gyulladás és ízületi gyulladás.


Természetes gyógymódok mandulagyulladásra
Az orvosi kezelés mellett készítsünk teát az alábbi gyógynövények egyenlő arányú keverékéből: vasfű, kerti sarkantyúka, zsálya, kasvirág és kakukkfű. Naponta 3-szor 1 csészényit fogyasszunk.
Naponta 3-szor 3-5 csepp propolisz tinktúrát keverjünk el 1 teáskanál mézben, és lassan szopogassuk el.

Gargalizáljunk és inhaláljunk, ezúttal nyitott szájjal, kamilla, zsálya vagy kakukkfű erős forrázatával.
Gargalizáláshoz többek között eukaliptusszal, zsályával, kakukkfűvel vagy borsmentával, fahéjjal, szegfűszeggel készült termékeket alkalmazzunk, de kaphatók szájon át szedhető szerek is, melyek alapját a kasvirág, a zilizgyökér, a kamilla, a tölgyfakéreg adja. Cseppek formájában is kapható szer, izlandi zuzmóval.
Ágynyugalom, megfelelő szellőztetés mellett.
Folyadékfogyasztás: sok meleg víz vagy enyhe gyógytea.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni
  2019-06-04 12:38:03, kedd
 
 

A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is.
Manuális nyirokdrenázs
A klasszikus masszázs egy speciális fajtája, amelynek segítségével a nyirok-keringés fokozható. Alacsony intenzitású, körkörös mozdulatokkal végzik. Javallatai a következők: nyiroködéma (a malignus folyamatok kivételével!), krónikus vénás elégtelenségben létrejött ödéma, reumás betegségek,Sudeck-szindróma, sérülések, műtétek utáni ödémák, stb. Nem javasolt viszont malignus folyamatokban, trombózis, tbc, stb. esetén.



Reflexzóna-masszázs
A reflexzóna-masszázs a szegmentális reflexek kialakításán alapul. Ezáltal a szervekhez, szervrendszerekhez elektromos inger érkezik, amely az adott szervek működését befolyásolja. Számos válfaja ismert: kötőszöveti masszázs, kolon-terápia, talpmasszázs.

Kötőszöveti masszázs
Elisabeth Dicke gyógytornász fejlesztette ki a kötőszöveti masszázst 1929-ben. Ha a belső szervek valamelyike (epehólyag, gyomor, tüdő, stb.) beteg, akkor a törzs különböző helyeinek tapintása során zónák fedezhetők föl. A zónák (vagyis kötőszöveti kötegek) sokszor szabad szemmel is jól látható kitüremkedések, vagy “besüppedések" képében. Minden kötőszöveti zónához rendelhető egy szerv, amelyet először egy angol neurológus, Head írt le 1893-ban. A kötőszöveti masszázs során az egyes zónákhoz tartozó szervek működését lehet befolyásolni. A mozgásszerveket érintő funkcionális kórképek esetén, különböző szervbántalmakban hatékony terápiának bizonyul. Gyulladásos megbetegedések, tumorok és pszichiátriai kórképek esetén viszont a masszázs terápia nem javasolt.

Periosteum kezelés
A periosteum-kezelés (csonthátya-kezelés) ritmikusan végzett, pontszerű nyomómozdulatokból álló masszázsfajta, amelyet a megfelelő csontfelületen végeznek. Hatására fájdalom keletkezik, amely elleningerként viselkedik, és a központi gátló rendszer aktiválása révén izomlazító, fájdalomcsillapító hatást hoz létre. A terápia időtartama 3 perc. Javasolható degeneratív csontbetegségek, lábszárfekély esetén fájdalomcsillapításra, angina pectoris oldására, epeköves görcsroham, stb. megszüntetésére. Nem szabad alkalmazni gyulladásos folyamatok, tumorok fennállása esetén, valamint a csontállományt érintő súlyos kórképekben (pl. osteoporosis, osteomalacia, etc.)

Kolonkezelés
A kolonkezelés vagy magyarul vastagbél masszírozás a has bizonyos, jól meghatározott pontjait érinti. Lényegében reflexzóna kezelésről van szó, amelynek során a vastagbél idegfonatainak tónusa és perisztaltikája befolyásolható. Krónikus székrekedés (obstipáció), epeúti megbetegedések, nyombélfekély, stb. esetén javasolható. Akut vastagbélgyulladás, malignus folyamatok, terhesség esetén viszont alkalmazása szigorúan tilos.

Hidromasszázs
35-37 fokos vízben történő relaxáló hatású terápia, amelynek során a testet lágy vízsugár masszírozza 20 percen át.



Forró guriga, lazító hátmasszázs
Két forró vízzel átitatott, hegerré összetekert törölközővel történik. A guriga folyamatosan vezet a nyakon, vállakon, háton át a keresztcsontig.



Szárazkefe masszázs
Simogató masszázs, amely félkemény sörtéjű kefével történik speciális technikával. Segítségével a vérkeringés gyorsul és a bőr legfelső, elhalt hámrétege eltávolításra kerül. Így a bőr simává, ápolttá válik. Mivel élénkíti az anyagcserét, ezért jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és a cellulitisz kezelésében is.

Anticellulitis masszázs
A bőr alatti kötőszövet zsugorodásának eredményeként alakul ki az ún. narancsbőr tünet, vagy latin nevén cellulitis. Jóllehet a narancsbőr nem szüntethető meg végleg, de számos kezelési módszerrel a bőr állapotán, feszességén masszázzsal sokat lehet javítani. Az anticellulitis masszázs erőteljes, morzsoló mozdulatokkal történik, 20 percen keresztül. Nem javasolt hatvan éves kor felett és visszeres láb esetén.

Relaxációs masszázs
A vérkeringést és a szövetek oxigenizációját fokozó, izomlazító, idegrendszert nyugtató masszázsforma, amely képzett szakemberek segítségével történik. Átlagos időtartam 30 perc.

Frissítő aromamasszázs
Illóolaj-keverék alkalmazásával történik, amely a svédmasszázs elemei segítségével fokozza a nyirokkeringést és véráramlást. Aromaként mogyoró olajat és borsmentát, vagy citromolajat és rozmaringot használnak. Időtartam 20 perc.

Víz alatti sugármasszázs
35-37 fokos vízben történő kezelés, amelynek során a masszőr erős vízsugárral masszírozza a testet 20 percen át. A kezelés egy speciális kádban, tangentorban történik. Jól alkalmazható izomcsomók (mialgiák) megszüntetésére, sérülések, vagy műtétek után az izomzat nyújtására, lazítására, az ízületek mozgékonyságának helyreállítására. Tilos alkalmazása a következő kórállapotokban: szívelégtelenség, súlyos magasvérnyomás, visszér és trombózisveszély esetén.

Talpmasszázs
A talpakon lévő reflexzónák felosztását először egy amerikai fül-orr-gégész, Fitzgerald végezte el. A masszőr a talpat gondolatban kétszer öt zónára osztja, amelyekben különböző szervterületek helyezkednek el. A talp bizonyos pontjainak erőteljes nyomása fájdalomérzetet vált ki, amelynek eredményeként a primér fájdalom csökken, a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet.

Tenyérmasszázs
A tenyérmasszázs eredete az ókori maja kultúrába nyúlik vissza, amelyet számos írásos dokumentum is bizonyít. Jürgen Kaiser az 1980-as évek elején adta ki tízéves munkájának gyümölcsét, amely a kéz reflexzónáiról ad részletes leírást. Állítása szerint jóval könnyebb a kézmasszázs rejtelmeit elsajátítani, mint a talpmasszázst. A masszázs lényege, hogy a tenyér bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás és körkörös mozdulat, az erek mentén húzódó idegszálakon keresztül idegimpulzust eredményez, amely végül a gerincvelőbe, majd innen a megfelelő szervekhez, az agyhoz jut. Energiacsere alakul ki.

A terápiát mindig a hüvelykujjal végezzük. A jobb kézen az óramutatóval megegyező irányban, bal kézen azzal ellentétesen végezzük a körző mozgást, mialatt nyomást gyakorlunk a masszírozandó pontra. Ezzel a megfelelő szervek energiát kapnak. Abban az esetben, ha erős fájdalmat érzünk, a masszírozást óvatosan folytassuk, és fokozatosan növeljük a nyomás erősségét. Ez jelzi, hogy az adott szerv működésében rendellenesség rejlik. A módszer segítségével a vázizom és a különféle szervek regenerációját végezhetjük el saját magunk.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 926
  • e Hét: 1364
  • e Hónap: 7736
  • e Év: 58527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.