Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Budapest kard és tör V.B.
  2019-07-18 20:49:53, csütörtök
 
  Szatmári András világbajnoki ezüstérmet szerzett a férfi kardozók között a Budapesten zajló olimpiai kvalifikációs vívó-vb első főtáblás napján, miután a döntőben 12-15-re alulmaradt a dél-koreai Oh Szang Ukkal szemben .
...... .....


A 2017-es vb magyar győztese a negyeddöntő utáni hosszú szünet ellenére nem eresztett le, az esti elődöntőben fölényesen, hét tussal (15-8) verte az iráni Mojtaba Abedinit.
A fináléban a dél-koreai Oh Szang Uk várt Szatmárira, aki nagyszerűen kezdett, ám 9-5-ös vezetésnél megtorpant, amit kihasznált ellenfele.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Fradi a BL-selejtező 1. körében nyert
  2019-07-18 19:07:15, csütörtök
 
  Első meccset 2:1 re az FTC
A magyar bajnok a szerdai visszavágón 3-2-re nyert a bolgár Ludogorec vendégeként, így kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott tovább a selejtező első fordulójából.
...... ...........


- A BL-selejtező 2. körében Málta csapatát fogadja.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Junior női kézilabda V.B. 2019
  2019-07-18 18:37:32, csütörtök
 
  A magyar női vízilabda-válogatott 17-12-re kikapott Oroszországtól a kvangdzsui vizes világbajnokság csütörtöki játéknapján, így csoportja második helyén végzett és a nyolcaddöntőben folytathatja a tornát.
Nagyobb kép Link
...... ........... ......


A magyar csapat egy pillanat alatt rendkívül nehéz helyzetbe került, ugyanis az oroszok kevesebb mint három perc alatt - mindössze 178 másodperc telt el a meccsből - négygólos előnybe kerültek. Bíró Attila együttese, a magyar szinkronúszó-válogatott hangos biztatása közepette Vályi Vanda és Keszthelyi Rita góljaival zárkózott fel, majd egy emberelőnyös orosz gólra Gyöngyössy Anikó válaszolt centerből. Egy lefordulás után Tóth-Csabai Dóra révén egyetlen találatra jöttek fel a magyarok, de egy újabb kihasznált orosz előny után az első szünethez érve kettővel vezetett a rivális.
Éppen csak két perc telt el a második negyedből, máris elölről kezdhette az építkezést a magyar csapat, amely újra négygólos hátrányba került (9-5). A kapuban ekkor már a 18 esztendős Magyari Alda tempózott a lecserélt Gangl Edina helyén.
A fiatal hálóőr be is mutatott néhány szép védést, de elöl hiányoztak a jó megoldások, így a nagyszünetben 11-7-et mutatott az eredményjelző.
A harmadik negyedben sokkal "langyosabbá" vált a tempó, de az oroszok még így is 2-1-re nyerték ezt a szakaszt. A zárónegyedben sem változott a játék képe, az oroszok rendkívül könnyed győzelmet arattak.
,,Azt szerettem volna, hogy szorosabb meccset játsszunk, mint Budapesten, de ezzel a kezdéssel megalapoztuk a mérkőzés hangulatát. Utána voltak jó momentumok, de ez összességében nagyon kevés, egyszerűen szétúsztak minket - összegzett a találkozó után Bíró Attila. - Azt kell mondjam, jelenleg sokkal jobb csapat az orosz, most is magabiztosan vertek minket. Pár dolgot változtatnunk kell ahhoz, hogy ha valamikor még esetleg itt összekerülünk velük, akkor legyen egyáltalán sanszunk."

Eredmény:
vízilabda, nők, B csoport, 3. forduló:
Oroszország-Magyarország 17-12 (6-4, 5-3, 2-1, 4-4)
Gólszerzők: Bersneva, Rizskova 3-3, Gorbunova, Karimova, Szerzsantova 2-2, Szimanovics, Tolkunova, Prokofjeva, Timofejvea, Szoboljova 1-1, illetve Vályi, Keszthelyi 3-3, Gurisatti 2, Gyöngyössy, Tóth-Csabai, Illés, Szilágyi 1-1

A csoport végeredménye:
1. (negyeddöntős) Oroszország 6 pont,
2. (továbbjutott) Magyarország 4, pont
3. (továbbjutott) Kanada 2,
4. Koreai Köztársaság 0

A negyeddöntőbe jutásért: /kieséses szakasz/ Szombaton 07.20-án
Hollandia-Kanada 7.00
Új-Zéland - Magyarország 8.30
Görögország-Kína 10.00
Kazahsztán-Ausztrália 11.30

Nincs veszve semmi, még bármi megtörténhet. Akár egy dobogó helyezés legfényesebb éremmel.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
51. Kék szalag vitorlás verseny a Balatonon
  2019-07-18 18:27:13, csütörtök
 
  Csütörtökön 8.45-kor elrajtol Balatonfüredről az 51. Kék szalag Nagydíj, több mint 561 hajó részvételével. A Balatont 2 nap alatt kell megkerülni a hajóknak.
Nyereményre esélyes hajók:
Fifty -Fifty ; Rafika;; Nanuska; Litkei_Farkas hajója
A hajókra idén légvonalban több mint 150 km vár. Az elmúlt öt évben a Kék szalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot, az időrekord pedig 7 óra 13 perc, ha megfelelő szél lesz, akár meg is dőlhet a csúcs.

Képeket a TV adásról készítettem.
...... .......


......


...... .......


...... .......


...... .......


...... .......


...... .......


...... .....


...... ......


...... ......


...... ......


...... .....


- Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára elmondta, harminc hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók a tókerülő versenyen. Az induló hajók közül tizenegy legénysége csak külföldiekből áll, hat női kormányos is nevezett, valamint egy csak nőkből álló csapat is elindult az idei Kék szalagon.
Az idei verseny a hagyományos úton halad, Balatonfüredről rajtol, majd Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével érnek vissza a hajósok Balatonfüredre.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli előrejelzése szerint az éjszakai csapadékrendszer átvonulása után a Balaton keleti medencéjében gyenge, vagy mérsékelt keleti, északkeleti szél fúj, amelyet napközben változó irányú légmozgás vált fel. A gyakran felhős idő miatt a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg.
A hajósokra több mint 150 kilométeres út vár: a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével, majd pedig Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.
A Kék szalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.
A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre ahhoz, hogy teljesítsék a távot.
A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, /katamarán/ magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.
- Józsa Márton, a Kék szalag időrekordját tartó Fifty-Fifty kapitánya harmadik győzelmére tör magyar tervezésű és építésű hajójával, amelyen a legénység is magyar.
- A verseny fődíjait a Herendi Porcelánmanufaktúra biztosítja, Simon Attila vezérigazgató elmondta: a legjobbak kék Apponyi-mintás serleget kapnak majd.
*
- A Kék szalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.
A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy teljesítsék a mintegy 155 kilométert.
A Kék szalag távját tavaly a svájci Rodolphe Gautier vezette és Christophe Peclard kormányozta Safram tette meg leggyorsabban 12 óra 40 perc 31 másodperc alatt. A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba.

- A Kék szalag nagy öregei videó Link

- Hajózás oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Csendes pihenő a cica oviban
  2019-07-18 13:27:48, csütörtök
 
  .......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Keszthely temploma
  2019-07-18 13:25:40, csütörtök
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Kék szalag vitorlás verseny 2019 évben
  2019-07-18 13:24:10, csütörtök
 
  ...... .....



...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
szép erdei kép
  2019-07-18 13:20:14, csütörtök
 
  ...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Hogyan imádkozott a haza bölcse? - Deák Ferenc
  2019-07-18 13:14:23, csütörtök
 
  Július 16-án az Egyház Máriát mint a Kármelhegyi Boldogasszonyt köszönti. Mária ezen ábrázolásának különlegessége a skapuláré, egy vállon hordható apró ruhadarab, mely Mária anyai oltalmát jelképezi. Akár volt valóságalapja, akár nem, számos történelmi személyről írják, hogy a vállruha hordásával fejezte ki a Szűzanyához való ragaszkodását, köztük Deák Ferencről, a haza bölcséről is.
...... .............


A skapuláré a Magyar katolikus lexikon szerint egyrészt a szerzetesi habitus munkaköpenyre emlékeztető része, másrészt egy kis szövetdarab, melyet rendekhez csatlakozás jeléül világiak is viselnek, rendszerint a ruha alatt. Legelterjedtebb a kármelita skapuláré, melyet a hagyomány szerint Szűz Mária adott át Stock Szent Simonnnak azzal az ígérettel, hogy viselője nem jut a pokol tüzére: ,,az üdvösség jele és záloga azoknak, akik hordják és abban halnak meg". Utóbbira nagy szüksége volt azoknak, akik a közélet vékony jegére merészkedtek, különösen is a 19. század nagy egyház politikai vitái során - mégis, bizonytalan információk állnak rendelkezésünkre arról a többször említett, ám kevésbé alátámasztott történetről, hogy a korszak országgyűléseinek legjellegzetesebb alakja, Deák Ferenc maga is viselte a skapulárét.
A Deákkal foglalkozó terjedelmes életrajzi, illetve történeti irodalomban számos tanulmány elemzi a haza bölcsének az állam és az egyház viszonyával kapcsolatos megnyilatkozásait, jórészt az 1832-36. évi országgyűlésen elmondott felszólalásaitól egészen utolsó, az állam és egyház elválasztásának amerikai típusú modelljét, továbbá a polgári házasság törvénybe iktatását ajánló, 1873. június 28-i nagy parlamenti beszédéig. Fazekas Csaba történész Deák Ferenc egyház politikája a reformkorban című könyvében kifejti, a témával kapcsolatos történetírói álláspontokban megfigyelhető bizonyos kettősség. A konzervatív történetírás esetenként kísérletezett azzal, hogy Deák liberális egyház politikáját udvariasan ugyan, de kritizálja, ám a semleges, tényközlésre törekedő méltatások mellett gyakoribb, hogy a másik végletbe esve, Deákot - tekintettel katolikus származására és kétségtelen belső vallásos meggyőződésére - megpróbálják a 20. századi értelemben vett katolikus politikusként láttatni.
A Horthy-korszak neves katolikus egyház történésze, Meszlényi Antal ugyan azok közé sorolta Deákot, akikben ,,a nemzeti és katolikus géniusz a legfehérebb izzásig fokozódott fel", de már óvatosabban vetette Deák szemére, hogy egyház politikai szereplése ,,nem mindenben" felelt meg a kánonjog előírásainak. Meszlényi is a hangsúlyt Deák mély, belső katolicizmusára helyezte, még rózsafüzérének állítólagos kopottságából is erre következtetett. Elismerte, hogy Deák magatartása több ponton ellentétbe került egyháza parancsaival, ennek okát azonban nem személyiségében, hanem a ,,korszellemben" jelölte meg.
Fazekas Csaba könyvében hangsúlyozza, a kopottas rózsafüzér amúgy is nehezen bizonyítható története máshol nem szerepel, viszont jellemző, hogy - hasonlóan ahhoz az elemhez, hogy Deák nyakában Mária-érmet hordott - nagyon is alkalmas volt arra, hogy későbbi katolikus szerzők egymástól átvegyék, vagy akár ki is színezzék. Mindszenty József esztergomi érsek például egyik 1947. szeptemberi beszédében a Meszlényinél olvashatókat azzal toldotta meg, hogy Deák ,,rózsafüzért imádkozott a régi országház ülései alatt".
Skapulárét viselt vajon Deák Ferenc? Szintén nehezen bizonyítható. Az viszont igen, hogy Deák Ferenc mélyen hitt Istenben, a keresztény erkölcstanból fakadó humánus és igazságos nézeteket vallott, ,,vallásossága azonban pontosan kimerítette a - mai kifejezést kölcsönözve - »maga módján vallásos« kategóriát" - fogalmaz Fazekas Csaba történész. Nézetei ellenére nagyra értékelte a Katolikus Egyház szerepét az európai művelődés és kultúra történetében, sőt, számos egyházi személlyel ápolt jó barátságot, mivel szemében a markáns politikai véleménykülönbség nem befolyásolta a személyes kapcsolatokat. ,,Néha tévedett - írta Deák Ferencről egy visszaemlékező -, de megnyugszunk abban, hogy Istennel kibékülve végezte be életét."


Forrás: Magyar katolikus lexikon; Fazekas Csaba: Deák Ferenc egyházpolitikája a reformkorban; Udvarhelyi Olivér: A hívő Deák Ferenc
Összeállította: Benke Zsuzsa
Illusztráció: Székely Bertalan: Deák Ferenc (Wikimedia Commons); Cultura.hu
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Orgonák éjszakája a 4-es metróban
  2019-07-18 13:11:26, csütörtök
 
  A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.
A BKV Zrt. ezúttal a július 20-ai, első Orgonák éjszakája országos programhoz csatlakozik, együttműködve a Filharmónia Magyarországgal, így ennek köszönhetően az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján hangzik majd fel egy-egy wurlitzerből az orgonaszó. Ezen a napon - 10:00 és 22:00 óra között - késő estig az arra járó utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg, csak ne feledjék a népszerű sláger intelmeit: ,,Nem wurlitzer a verkli, Ezt szívvel kell tekerni!".
A napot megkoronázza, hogy a Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken vehetnek részt az érdeklődők, amelynek során élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.
Reméljük, hogy ezen a szombati napon minden arra járó utasunk megáll egy pár percre, hogy az orgonaszóval feltöltődve jókedvűen folytassa az útját és induljon tovább az úticélja felé.
A Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal rendezi meg az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei eseményt, amelynek célja felhívni a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2756
  • e Hét: 9446
  • e Hónap: 22122
  • e Év: 255869
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.