Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Sok hívet vonz a pápai aranyrózsa Csíksomlyóra
  2019-07-22 21:30:52, hétfő
 
  Az aranyrózsa a pápák különleges adománya, amelyet a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, e gesztussal a Szűzanya iránti tiszteletet fejezve ki. E kitüntetést hozta el Ferenc pápa Csíksomlyóra, Mária-tisztelete jeléül.
...... .......


...... ......


Látványosan megnőtt az elmúlt időszakban a csíksomlyói Mária-kegyhely iránti érdeklődés Ferenc pápa látogatásának köszönhetően: a katolikus egyházfő június elsejei szentmiséje óta egyre több zarándok rója le tiszteletét a Szűzanya szobránál, és csodálja meg a pápa különleges ajándékát, az aranyrózsát - írja a Székelyhon.ro.
,,Ferenc pápa a Szűzanya nagy tisztelője, ezért saját kérése volt, hogy Csíksomlyóra is ellátogathasson romániai útja során. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, és örömünkre szolgált, hogy itt találkozott a Romániában élő magyar katolikus hívekkel. Ráadásul Szent Péter utódaként hálája és elismerése jeléül aranyrózsát ajándékozott a Mária-kegyszobornak" - elevenítette fel a június elsejei történelmi eseményt Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője, a csíksomlyói kegytemplom korábbi igazgatója.
Ez a pápai elismerés nemcsak a kegyszobornak szól, hanem minden zarándoknak, aki eljön Csíksomlyóra, és az itt élőknek is. Ugyanakkor tiszteletet és hálát jelent azok számára is, akik a kommunizmus idején nem engedték, hogy a zarándokutakat ,,ellepje a gyom, hanem újra és újra kitaposták", annak ellenére, hogy tiltott volt a búcsújárás, és akik megőrizték hitüket annak dacára is, hogy megaláztatásban volt részük - tette hozzá a tartományfőnök.
,,Csíksomlyó üzenete az, hogy tarts ki hitedben. Ez volt a mondanivalója a pápalátogatásnak, és ezt a gondolatot vésték föl a Salvator-kápolna előtti keresztre is a pünkösdi búcsú emlékére: »Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben«" - fogalmazott a ferences szerzetes. Hozzáfűzte, a pápai ajándék, az aranyrózsa - amely a Kárpát-medencében egyedi - szintén egy örök emlék és egyben fogadalmi tárgy, amely hitünk megerősítője.
,,Bár kegyhelyünk nem tartozik a legnagyobbak közé, mégis Kelet-Közép-Európában egyedinek számít, hogy egy nap ekkora zarándoksereg összegyűl a nyeregben néhány órára, és ahogyan szépen összegyűlt, olyan szépen el is oszlik. A pápalátogatás alkalmából a hírekben megemlítették Csíksomlyót is, így olyan emberek is tudomást szereztek a Mária-kegyhelyről, akik még nem hallottak róla, akár országon belül, akár a nagyvilágban. Éppen ezért Ferenc pápa erdélyi útját megelőzően és utána is megnőtt a Csíksomlyóra zarándoklók száma" - mondta Urbán Erik.
Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Szent Brigitta szerzetesnő, Európa védőszentje
  2019-07-22 21:26:43, hétfő
 
  .nem a vágyainknak kell megszabniuk, milyen úton járjunk, hanem Isten akaratának."
,,Észak misztikusa", a svédek nemzeti szentje, Skandinávia népszerű szentje hazánkban talán kevésbé ismert. Szent Brigittára emlékezünk liturgikus ünnepén, július 23-án.
Istenünk, te Szent Brigittát élete folyamán különböző utakon vezetted, és Fiad szenvedésének szemlélése és átélése által csodálatosan megtanítottad őt a kereszt bölcsességére. Add, hogy bármely hivatásban éljünk is, mindig és mindenben téged keressünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Bővebben Link

*
- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Élek, de már nem én, hanem Krisztus él bennem.
Testvéreim!
A törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek, mert Krisztussal engem is keresztre feszítettek. Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. Minthogy azonban most még testben élek, Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem, és feláldozta magát értem.
Ez az Isten igéje. Gal 2,19-20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
...... .....


Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,1-8

Imádság
Uram, Jézus, taníts meg engem arra, hogy a legkisebb dolgokban is felfedezzem az igazi öröm, az igazi boldogság forrását! A szegénység, a nélkülözés, a szomorúság és az üldöztetés nem lehet akadály számomra, hogy feléd közeledjek. Sőt, éppen ellenkezőleg, ezek segítenek a leginkább abban, hogy megtaláljalak Téged, s benned boldogságomat. Érzem közelséged, érzem gondviselésed, érzem irgalmadat, érzem jóságodat, érzem szereteted, s ez nekem a boldogság. Jézusom, veled mindenkinél boldogabb vagyok
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Böjte Csaba üzenete az apáknak!
  2019-07-22 20:22:06, hétfő
 
  Böjte Csaba üzenete az apáknak!
Imádkozunk és zarándokolunk értetek!
Böjte Csaba 2 percben a család fontosságáról! MERJÜNK AZ ASZTALFŐRE ÜLNI!
Gyermek Jézus Stúdió Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
A déli harangszó története. - Miért szól a harang?
  2019-07-22 20:18:16, hétfő
 
  VI. Sándor pápa 1500. augusztus 9-én arról rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg, jelezve, hogy a kereszténység védelme, az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelesség.
...... ........


1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából az Országgyűlés 2011. július 4-én e napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.
- Igaz-e, hogy délben a harangok Hunyadi János 1456-os nándorfehérvári győzelmének emlékére szólnak?
1453. május 29-én az oszmánok alig 21 éves uralkodója, II. Mehmed (1451-1481) elfoglalta Konstantinápolyt, a Bizánci Birodalom fővárosát, a ,,városok városát". Az ifjú uralkodó felvette a Hódító melléknevet, és a várost hamarosan birodalma fővárosává tette - szimbolikusan is kifejezve politikai ambícióit: ő a bizánci császárok örököse, aki igényt formál azok hajdani világuralmára.
Európa alig ébredt fel a döbbenetből, amikor Mehmed szultán félelmetes serege 1456-ban Magyarország ellen, a térség egyetlen számottevő hatalma, az oszmánok régi balkáni riválisa ellen indult. III. Kallixtusz pápa (1455-1458) keresztes hadjáratot hirdetett, és június 29-én imabullájában elrendelte, hogy napi háromszori harangszó szólítson imára minden hívőt a kereszténység védelmében. Így buzdítsák mindazokat, akik a hódítók ellen küzdenek! A pápa felhívása szokatlanul nagy visszhangra talált. 1456 nyarán minden eddiginél nagyobb - főként csehekből és németekből álló - keresztes had gyülekezett Bécs környékén.
...... ........


A keresztesek azonban soha nem találkoztak a Hódító seregével. Azokat Hunyadi János, Magyarország főkapitánya és a hetvenéves itáliai ferences szerzetes, Kapisztrán János (Giovanni da Capestrano), valamint az általuk toborzott zsoldosok és a környék felkelt keresztesei, parasztok, kézművesek, szegény emberek állították meg Nándorfehérvár falainál 1456 júliusában.
A Konstantinápolyt meghódító szultánra az utolsó összecsapás napján, július 22-én Hunyadiék súlyos vereséget mértek. Sokan az ima erejének tulajdonították, hogy a túlerőben lévő oszmán hódítók ellen a Hunyadi János és Kapisztrán János által vezetett sereg győzelmet aratott.
A pápai rendelkezésnek és Hunyadiék győzelmének híre közel egy időben érkezett meg Budára és Bécsbe. Így nem véletlen, hogy a déli harangszó mindennapossá váló gyakorlata rövidesen átértelmeződött, és a köztudatban ma már inkább a győzelem emlékeként él. Igaz, maga a pápa, amikor augusztus 6-án, az Úr színeváltozásának napján értesült a győzelemről, elrendelte, hogy e napot az egész kereszténység ünnepként tisztelje. A pápa később számos más oklevélben is úgy említi a déli harangszót, mint a nándorfehérvári csodáért szóló hálaadást. A korábbi pápai bulla megújításával VI. Sándor pápa a jubileumi szentév közepén, 1500. augusztus 9-én már arról rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg, jelezve, hogy a kereszténység védelme, az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelesség.

Forrás: Vajdasági Könyvtári Hírlevél
Fotó: MTI; Wikimedia Commons
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Fina Vizes V.B. - Női vízilabda
  2019-07-22 17:49:36, hétfő
 
  vízilabda, nők, negyeddöntő:
Magyarország - Olaszország 7- 6 (4-2, 1-2, 1-1, 1-1)
Gólszerzők: Leimeter, Gurisatti 2-2, Illés, Keszthelyi, Szilágyi 1-1, illetve Avegno, Picozzi, Palmieri, Emmolo, Tabani, Queirolo 1-1
Magyarország: Gangl - Vályi, Tóth-Csabai, Keszthelyi, Illés, Szilágyi, Parkes, cserék: Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gurisatti, Horváth, Magyari (kapus)
.........


- Szilágyi Dorottya a többiekhez hasonlóan a csapategységet emelte ki az olaszok elleni találkozó után:


További eredmények:
Egyesült Államok-Görögország 15-5 (4-0, 4-2, 2-2, 5-1)
Ausztrália-Oroszország 9-7 (2-1, 2-0, 2-3, 3-3)
Spanyolország-Hollandia 12-8 (6-1, 2-3, 2-1, 2-3)

Legjobb négy között - Negyed döntők:
Ausztrália - USA
Spanyolország - Magyarország /Szerdán 11 óra 30 perckor lesz látható.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Fina Vizes V.B. - Úszás
  2019-07-22 17:38:17, hétfő
 
  ARANYÉREM:
Hosszú Katinka 200 m vegyes úszás 2:07.53 idővel.- saját maga nyolcadik, a magyar úszósport 29. nagy medencés aranyérmét..
...... ........... ........


...... ........


Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek második napján. A 30 éves magyar versenyző vasárnap, az előfutamok során minden idők legjobb délelőtti idejét úszta (2:07.02) majd az elődöntőben is egyedüliként került 2:08 perc alá 2:07.17. idővel jutott a döntőbe.Világ csúcs ebben az úszás nemben 2:06.12 volt.
A rajt után a pillangót követően még csak a negyedik volt, a hát után viszont már másodiknak fordult, mellen pedig ellépett a mezőnytől. Nem volt kérdés, hogy gyorson már nem érik utol, a világcsúcs viszont nem volt elérhető közelségbe, de így is nagyon simán győzött.
M4 sport videó az érem átadásról Link /amíg lenem törlődik/
Kép a TV adásról készült
...... ........... ........


...... ........... ........



Eredmények:
Női 200 m vegyes, világbajnok:
1. HOSSZÚ KATINKA 2:07.53 perc - Világ bajnok lett.
2. Je Si-ven (Kína) 2:08.60
3. Sydney Pickrem (Kanada) 2:08.70
...... ...........


További eredmények:
Férfiak:
100 m mell, világbajnok:
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.14 másodperc
2. James Wilby (Nagy-Britannia) 58.46
3. Jan Zsi-bej (Kína) 58.63

100 m hátúszás
15. Bohus Richard 53.94-es idővel - ,,Nagyon hálás vagyok az edzőimnek, ez értük ment, bár azért pár századdal lehetett volna jobb. Ez egy örömúszás volt, de ahhoz képest azt gondolom jó volt, ennek az időnek örülök" - nyilatkozta Bohus, majd viccesen megjegyezte, valószínűleg ő az első a vb-k történetében aki a 0-ás pályán úszhatott elődöntőt.

50 m pillangó, világbajnok:
Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 22.35 másodperc
2. Oleg Kosztyin (Oroszország) 22.70
3. Nicholas Santos (Brazília) 22.79
....5. SZABÓ SZEBASZTIÁN 22.90

Nők:
100 m pillangó, világbajnok:
1. Margaret Macneil (Kanada) 55.83 másodperc
2. Sarah Sjöström (Svédország) 56.22
3. Emma McKeon (Ausztrália) 56.61
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Hajós kegyhely - Kirándulásom 07.20
  2019-07-22 10:38:50, hétfő
 
  Története:
Évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott. A törökök kiűzése után már az 1720-as években sváb családokkal népesítették be. Ekkoriban mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett. Ezeket a német szigeteket, amelyek a környék nemzetiségét jellemezték, a történelem szétrobbantotta. Hajós lakossága a második világháború után bár ki lett telepítve, - sokan tértek haza. Hajóst ma nevezhetjük kétnyelvű községnek is. A település 1970 óta volt nagyközség, városi rangot ismét 2008. július 1-jén kapott.
- Szent Imre-templom
A Szent Imre római katolikus templom 1728-ban épült barokk stílusban, oldalhajókkal 1879-ben egészült ki. Főoltárán Szűz Mária fából készült egy méter magas szobra áll, amelyet az Óhazából hoztak magukkal a betelepülők. A előtte történt gyógyulások miatt csodatevőnek tartott szobor eredetije a 16. századból származik. A római katolikus plébánia a 18. század elején épült, késő barokk stílusban. Féltett kincse Mária Terézia és férje, valamint szülei életnagyságú, egész alakos portréja, egy németalföldi mester munkái. A templom melletti gondozott parkban lévő kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia-stációkkal 1934 óta van kiegészítve.
A második világháború utáni lakosságcsere során betelepített felvidéki magyarok egy része református vallású, részükre épült a Köztársaság téren lévő Református Imaház, 1987-ben.
- A templom melletti gondozott parkban lévő kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia-stációkkal 1934 óta van kiegészítve.
A második világháború utáni lakosságcsere során betelepített felvidéki magyarok egy része református vallású, részükre épült a Köztársaság téren lévő Református Imaház, 1987-ben.

*
- Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb ilyen a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híres jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a kadarka, a szürkebarát és a cserszegi fűszeres. A pincefalu kialakulása egyidős a várossal. Az 1980-as évek óta sok pincét átalakítottak vendégfogadásra, illetve sok ilyen épült újonnan. A város ünnepe is a borhoz kapcsolódik, ez a minden év május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Orbán-napi Borünnep, aminek kulturális programjai sok ezer érdeklődőt vonzanak. A település történelmi központja a Köztársaság tér, amelynek itt felsorolt épületei kis városias hangulatot árasztanak: A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híresen jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.
Jellemző fajták Cabernet, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres. A pincefalu kialakulása egyidős a várossal. Az 1980-as évek óta sok pince át lett alakítva vendég fogadásra alkalmassá, illetve sok ilyen épült újonnan.
A Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésű szőlős területe, amelyeket az alföldi Nap érlelt a borszeretők örömére. Hamvas Béla így ír az ottani borokról: ,,...az ember homoki bort iszik, egészen apró csillag szemecskékkel telik meg, s ezek a szemecskék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút."


Kegyhelyről a képtáram Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Jézus a sírja ekött föltámadás után
  2019-07-22 09:54:17, hétfő
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Fatimai bazilika
  2019-07-22 09:52:50, hétfő
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
2019.07.21 Szentmise - évközi 16. vasárnap
  2019-07-22 09:05:35, hétfő
 
  Videó Link
A szentmise mottója:
Istennél semmi sem lehetetlen.
A templom a mennyország kapuja.
A szenvedés nélkül nincs élet.

...... ......



...... ........... .............


Mi hívők meg köszöntük a két hetes papi szolgálatát Bajkó atyának.
...... ...........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 12637
  • e Hónap: 25313
  • e Év: 259060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.