Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
OKOK- amiért ne üljön keresztbe tett lábakkal
  2019-07-23 09:08:34, kedd
 
  Az egész szervezetünkre rossz hatással van.

Sokan megszokásból vagy kényelmi szempontból teszik keresztbe a lábukat, netán azért, hogy kisebb nyomás helyezkedjen a másikra. Az orvosok azonban gyakran javasolják, hogy kerüljük ezt a testhelyzetet.

Azt tudjuk, miért lehet veszélyes ez a póz? Felsorolunk öt érvet, amiért jobb, ha kerüli!

Visszerek:
Az egyik ok, amiért a szakemberek nem javasolják ezt az ülőpózt az, a visszértágulatok kialakulásának esélye megnőhet. Miért? Mert a keresztbe tett lábak jelentősen rontják a láb vérellátását.

Rossz tartás:
Vannak szakemberek, akik azért ellenzik a keresztbe tett lábat, mert rossz testtartást eredményez, így hát-, csípő- vagy medencefájdalomhoz vezethet. Ám itt nem bizonyított, mi volt előbb, és valószínűleg sokkal inkább a fotelben való hosszas ücsörgés okozza a problémát, az pedig kevésbé számít, mit teszünk eközben a lábunkkal. Ráadásul arra nézve is vannak bizonyítékok, hogy a keresztbe tett láb csökkenti a hasizomra nehezedő nyomást, ami bizonyos esetekben még előnyös is lehet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Visszerekről szakszerűen
  2019-07-23 09:03:26, kedd
 
 



Szerző:Dr. Diamant Ágnes Ildikó

Sok helyen olvashatunk a visszeresség megelőzéséről, de mi van azokkal, akiknél már kialakult? A viszér nemcsak egészségügyi, de - leginkább a nőknél - esztétikai probléma is. Tippjeinkkel mindkét esetben segítünk.

Főként a nőket sújtja a visszér
Akár genetikai örökség, akár rossz keringés vagy menopauza, esetleg hibás életmód okozta, a visszeresség mindenki életét megkeseríti. Nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogy még több lila, kitágult ér hálózza be lábunkat.

Amit tehetünk:
Fogyjunk le! Az elhízás miatt nőni fog lábunkban a vénás vérnyomás, ami tovább növeli a visszeresség kockázatát.
Csökkentsük a sóbevitelt! Ha túl sok sót fogyasztunk, szervezetünk vizet tart vissza, lábaink megduzzadnak, és a bennük pangó vér kitágítja az ereket. Kerüljük el a félkész és gyorséttermi ételeket, és helyettesítsük a sót fűszerekkel.

Harminc percenként álljunk fel!
Rakjuk fel a lábainkat! Amint hazatérünk, polcoljuk, fel lábainkat, így pihenjük ki a nap fáradalmait. Végtagjainkban pangó vér ezáltal könnyebben tud a szív felé áramlani: vénáink végre pihenhetnek kicsit.
Tartsunk "mikroszüneteket"! Ha ülőmunkát végzünk, harminc percenként álljunk fel, és sétáljunk öt percig. Ez kissé felpezsdíti majd keringésünket és pihenteti a lábvénák vénás billentyűit.
Ne dohányozzunk! A füstölés magas vérnyomást okoz, amely a visszeresség súlyosbodásának egyik oka.
Nagyon ritkán vagy egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt! Az alkohol kitágítja vénákat, ezáltal a már meglévő visszeresség is egyre szembetűnőbb lesz.
Együnk sok áfonyát! Napi egy csésze áfonya elfogyasztásával pont annyi antioxidánst viszünk be szervezetünkbe, amennyi a vénák falának erősítéséhez kell. Fontos a kitartás: egy-három hónapos kúrára is szükségünk lehet, mire megtapasztalhatjuk a javulást vénáink állapotában.

Amit ne tegyünk:
Ne tegyük keresztbe lábainkat! Így vénáinknak sokkal nehezebb visszajuttatniuk a vért szívünkbe.
Ne napozzunk sokat! A meleg felgyorsítja vérkeringésünket és kitágítja vénáinkat, így azok még láthatóbbak lesznek. Ráadásul az UV-sugárzás vékonyabb bőrfelületen roncsolhatja az ereket.
Ne hordjunk szoros, alakformáló harisnyákat és nadrágokat! Akadályozzák a keringést.

Amivel próbálkozhatunk:
Használhatunk önbarnító krémet! A hófehér lábakon mindig sokkal feltűnőbb a visszeresség, mint az enyhén barnákon.
Hordjunk speciális harisnyát! Ha állómunkát végzünk, viseljünk olyan speciális harisnyát, amely lábunk megfelelő pontjain a megfelelő mértékű nyomást fejti ki, hogy támogassa vénáinkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A sóska előnyös hatásai
  2019-07-23 08:38:35, kedd
 
  Európában és Észak-Ázsiában őshonos. Kard formájú levelei vannak, és pirosas-zöldes virágai, ami lilára változik teljes virágzáskor. A magjai barna színűek. A sóskaleveleket gyakran használják, mint friss és száraz gyógynövényt a főzéshez, és hideg és meleg teák elkészítéséhez.

Tápérték információk:

A sóska gazdag A, B1, B2, és B9 vitaminokban.
Nagymennyiségű C-vitamint tartalmaz.
Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja.
Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban.
Habár nagymennyiségű proteint és szénhidrátot tartalmaz, de a zsírmennyisége elenyésző.
Flavonoidokban gazdag.

A sóskalevél egészségügyi előnyei

Tápanyagokban gazdag, ezért a sóskalevél egy egészséges ,,lökést" ad a szervezetünknek. Itt olvashatja a sóska néhány egészségügyi előnyét:

Javítja a látást

A sóskalevelek nagymennyiségű A-vitamint tartalmaznak, ami segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli vakságot (farkasvakság).

Segít a fogyásban

A sóskalevél vitaminokban, ásványi anyagokban, proteinben, és szénhidrátokban gazdag. De kevés zsírt, és kalóriát tartalmaz.

Ezért a sóska egy jó választás azoknak, akik egészségtudatos diétát folytatnak, és mindemellett súlyt is szeretnének leadni.

Has- és vízhajtó tulajdonságok

A sóska flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat tartalmaz, ami a víz-és hashajtó hatásához vezet. Ez segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. Sóskateát, és a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Másik népi használata a puffadáscsökkentés.

Rák megelőző szerep

Az oxálsav jelenléte a sóskában segít a rák kialakulásának megelőzésében.

De nem szabad nagy dózisban enni, mert akkor káros hatásai lehetnek.

Mellrák megelőzés

A sóskalevél klorofilt, és karotinoidokat tartalmaz sok más vitaminnal és ásványi anyaggal egyetemben, ami segíti a mellrák elleni harcot, és annak megelőzését.

Csökkenti a vérnyomásszintet

A sóskalevelek antioxidánsokban gazdagok, ami segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet csakúgy, mint a trigliceridszintet a testben. Ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást.

Eltünteti a herpeszt és a pattanásokat

Flavonoidokat is tartalmaz, az oligomer és polimer proanthocianidinok mellett, amik a herpesz, és a pattanás ellen hivatottak.

Gyógyítja a bőrbetegségeket

A sóska gazdag C-vitaminban. Valóban egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin bevételnek az 53%-át. Ezenkívül a C-vitamin sok bőrbetegség megszüntetésében is fontos szerepet játszik. Száraz sóskalevelet használnak a viszkető sömör ellen. Sóska, mint arcpakolás segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt. Továbbá antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak.

Skorbut megelőzés

A skorbut egy olyan súlyos betegség, amit a C-vitamin hiánya okoz, és mivel a sóska gazdag C-vitaminban, így a fogyasztásával megelőzhető ennek a fájdalmas betegségnek a kialakulása.

Megszünteti az álmatlanságot és a magas vérnyomást

A sóskaleveleket gyakran az álmatlanság és a magas vérnyomás ellen használják, de segítségükkel megelőzhető a korai öregedés is. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom, és a gyömbér. Egy másik gyógymód, ha felmelegítjük a sóskaleveleket hódzsírral, és utána elfogyasztjuk.

Előnyös a hajra

A sóska gazdag A-, B-, és C-vitaminban. Ezek a vitaminok megfelelőek a száraz, és töredezett haj ellen. Továbbá megelőzik, és megszüntetik a hajhullást. Kopaszodás ellen is használják ezért.

Gyulladás gátló tulajdonságok

A sóskalevelek hatékonyan kezelik a fekélyeket, hólyagokat, duzzadásokat. Ezenkívül ellenméregként is használható skorpiócsípés esetén!

Az egészséges csontokért

A sóskalevelek kalciumban gazdagok, ami segít a csontok erősségének megtartásában. Főleg a nők számára hasznos, mert az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

Vérszegénység

A sóska kitűnő vas-, nátrium-, és foszforforrás, továbbá a zöld levelek klorofilt is tartalmaznak. Ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a testben, ezért nagyon hasznos a vérszegény embereknek.

Hasznos a húgyúti fertőzés kezelésében

A vízhajtó tulajdonságainak köszönhetően a sóska segít a húgyúti fertőzések megelőzésében, és azoknak gyógyításában.

Hogyan használjuk?

A sóskát leggyakrabban szószként vagy levesként használják. A sóska egy közkedvelt étel, amit gyakran tojással, csirkehússal készítenek, és a nyers szószt gyakran szolgálják fel hal mellé. Az alig érett, friss sóskaleveleket gyakran rakják salátába is a savanyú íze miatt, ami a citroméhoz hasonló.

Jamaicában a sóskalevélből és virágból teát készítenek, ami csípős, és hűtő hatást ér el.

Sokan használják íróval is vagy készítenek belőle különböző krémeket, és üdítőket.

Mire ügyeljen?

Mint minden más gyógynövény a sóskának is lehetnek különböző mellékhatásai.
A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalcium elnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat. Minél szárazabb, régen szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frisset enni és az első főző levet leönteni róla.

Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem lehet alumíniumban vagy vas konyhai eszközökben megfőzni, mert fémekkel együtt mérgező hatású és ehetetlen.
Nagy mennyiségű sóskafogyasztás hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.
Azok az emberek, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.

Forrás : [link]https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-soska-cso dalatos-egeszsegugyi-elonyei?fsc=4
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1091
  • e Hét: 4669
  • e Hónap: 24531
  • e Év: 200406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.