Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A soha nem látott hőség veszélyezteti a Notre-Dame-ot
  2019-07-25 19:30:05, csütörtök
 
  ...... ........


Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata - figyelmeztetett július 24-én az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.
Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt. A szakember újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az áprilisi tűzvész oltásakor használt víz miatt, és most fennáll a veszélye annak, hogy a héten várható rekordmelegben túlságosan gyorsan száradnak ki.
Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny. ,,Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát" - magyarázta az építész.
Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán, ezt követően kezdődnek meg a helyreállítási munkálatok.
*
A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, és leomlott a kúp alakú huszártorony.


Forrás: MTI
Fotó: La Croix
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Hűséges gyermekeihez a mi mennyei Atyánk
  2019-07-25 19:26:51, csütörtök
 
  Csodálatos látni ahogyan összehajol az ég a földdel, mikor az Isten és az ember egy asztalhoz ül! A végtelen megfogja a porszem kezét és térben, időben együtt útra kelnek! Az Ószövetség Istenének egyik legszebb tulajdonsága: a gyermekét türelemmel oktató, tanító szép pedagógusi arc!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Fina vizes V.B. úszás eredmények
  2019-07-25 16:27:21, csütörtök
 
  Férfi 100 m gyors, úszás eredményei
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 46.96 másodperc
2. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47.08
3. Vlagyiszlav Grinyev (Oroszország) 47.82
...6. NÉMETH NÁNDOR 48.10 idővel új országos csúcs

*
Női 4 x 200 m gyorsváltó, erdménye
1. Ausztrália (Ariarne Titmus, Maddison Wilson, Brianna Throssell, Emma McKeon) 7:41.50 perc - világcsúcs
2. Egyesült Államok (Simone Manuel, Katie Ledecky, Melanie Margalis, Katie McLaughlin) 7:41.87
3. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Emily Overholt, Penny Oleksiak) 7:44.35
...6. MAGYARORSZÁG (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) 7:54.57
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Fina vizes V.B. - női 200 m pillangó úszás
  2019-07-25 16:12:08, csütörtök
 
  Kapás Bogi 200 m pillangó úszás 2.06.78 idővel ARANYÉREM Világ bajnok és egyben új egyéni csúcs.
...... ........


Média klikk videó Bogi úszásáról Link /amíg le nem törlődik
A női 200 pillangó új világbajnokát, Kapás boglárkát annyira megérintette pályafutása első vb-aranyérme, hogy attól félt, el fog ájulni a dobogón. A közvetlenül a futam után adott interjúban hitetlenkedve fogadta első világbajnoki címét, és még az éremátadás után sem tudott teljesen megnyugodni a 2019-es vizes vb negyedik magyar aranyérmese.
...... ........... .......


,,Mondhatjuk, hogy ez egy elég értékes darab" - kezdte már éremmel a nyakában Kapás.
,,Még mindig remeg kezem-lábam, a dobogóra is remegő lábbal álltam fel, reméltem, hogy nem ájulok el. Nagyon boldog vagyok." ,,Ez a 200 pillangó olyan volt, mint egy mentőöv, amit utánam dobtak a 2017-es vb után. Ijesztő volt a dobogón állni, mert tényleg féltem, hogy elájulok, még mindig nem hiszem el, hogy megtörtént."
*
Eredmények:
Női 200 m pillangó, világbajnok:
1. KAPÁS BOGLÁRKA 2:06.78 perc
2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07.04
...... ............



........6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.68
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei
  2019-07-25 09:16:05, csütörtök
 
  ...... ........


A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) felvételi pontszámai, és az ezek alapján a 2019/2020-es akadémiai évre felvett hallgatók létszáma, újra jó eredményt mutat. Szuromi Szabolcs Anzelm O.Praem., a PPKE rektora tájékoztatta szerkesztőségünket.
A tisztán hitéleti képzést folytató patinás Hittudományi Karon (HTK) a felvételi eljárás sajátos jellege miatt, még nem alakult ki az új tanévre felvételt nyertek végleges száma. Minden meghirdetett szakon (osztatlan teológus; katolikus közösségszervező BA; katekéta-lelkipásztori munkatárs BA; hittanár-nevelőtanár MA; katolikus kánonjogász MA) pótfelvételivel is felvételt lehet nyerni. A legnagyobb érdeklődés katekéta-lelkipásztori munkatárs és a hittanár-nevelőtanár szak, illetve a hit- és erkölcsoktató szakirányú továbbképzés irányában mutatkozik a jelentkezők részéről.
- A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) a rendes felvételi eljárás keretében felvett 1194 fővel meg tudta tartani a mostanra hagyományosnak mondható magas színvonalat a felvételi ponthatárok megállapításánál. A meghirdetett MA képzésekre felvettek száma ebben az évben 201. A bekerüléshez a legmagasabb pontszámokat a nemzetközi tanulmányok BA (464 pont), a kommunikáció és médiatudomány BA (nappali 446 pont), és a pszichológia BA (439 pont) szakok érték el. Továbbra is a legnépszerűbbnek bizonyult a pszichológia BA; az anglisztika BA; a szociológia BA; a nemzetközi tanulmányok BA; a kommunikáció és médiatudomány BA; valamint a politológia BA. A mesterképzés területén a pszichológia, a fordító-tolmács, a Kelet-Ázsia tanulmányok, a történelem, és a nemzetközi tanulmányok szak irányában mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Az osztatlan tanárképzés gerincét az angol - történelemtanár és a magyar - történelemtanár szak alkotja.
- A Jog- és Államtudományi Karon (JÁK) a minőségi követelmények szem előtt tartásával, a rendes felvételi eljárásban - a 2018-as évi eredményt jelentősen felülmúlva - 828 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a karon, ami 9.2 %-os növekedést jelent. A jogász nappali képzésen idén 440 (önköltséges formában 376) pont volt a felvételi küszöb. Ezzel az osztatlan jogászképzésre 706 főt vett fel idén a JÁK, amelyen belül, 332 fő a nappali, 373 fő pedig a levelező képzési formára felvett hallgató. Az utóbbi eredmény jól közvetíti a JÁK azon törekvését, amely minden képzését egyenlően fontosnak tekinti. Az igazságügyi igazgatás alapszakon jelentősen emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva a bejutáshoz szükséges ponthatár, ami államilag finanszírozott nappali formában 433 pontot jelent. Egyúttal 9.3%-kal tovább nőtt az alapszakra felvett hallgatói létszám. Így reményeink szerint, az idei adatok tovább erősítik a PPKE JÁK kiemelkedő pozícióját a hazai jogászképzésben.
Ebben az évben is kiemelkedő volt az Információs Technológiai és Bionikai Karra (ITK) jelentkezők száma, ami azt mutatja, hogy egyre többen szeretnék tanulmányaikat a PPKE ITK-n folytatni. Ez a tendencia mérnökinformatikus BSc tekintetében több mint hatszoros túljelentkezést eredményezett. A szak kiemelkedőnek tekinthető 399.23-ös pontátlagot ért el. Ugyanez az érték a molekuláris bionika BSc szak tekintetében elérte a különösen is magas 441.47 pontot, ahol a felvételhez szükséges küszöbérték 410 pont volt. A korábbi évekhez hasonlóan erős ponthatárok mellett 183 új hallgató kezdheti meg BSc, vagy MSc szintű tanulmányait az ITK-n.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által 2019. július 24-én felvett hallgatók összlétszáma 2205 fő. A PPKE kifejezetten sikeresnek tartja az ez évi - a 2018-as eljárásnál is eredményesebb - rendes felvételi eljárást, mind a minőségi kritériumoknak az egyes szakok ponthatáraiban történő érvényesítése, mind a magas hallgatói létszám szempontjából. Ezek egyértelműen jelzik a katolikus egyetem pozíciójának stabilitását, valamint - méretarányos összehasonlítás alapján - kiemelkedő népszerűségét a hazai felsőoktatásba jelentkezők körében. A PPKE így bizakodóan tekint a meghirdetésre kerülő pótfelvételi hasonló eredményessége felé, és inspirál mindenkit, hogy az intézményt választó jelentkezők éljenek ezzel a lehetőséggel.

Forrás és fotó: PPKE
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Útravaló – 2019. július 25.
  2019-07-25 09:11:13, csütörtök
 
  ,,Készek vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem ki kell innom?" - kérdi Jézus, válaszul a Zebedeus-fiúk anyjának kérésére. Az édesanya szeretné pozícióba helyezni fiait abban az országban, ahol Jézus lesz a király. Nem érti sem ő, sem két fia, hogy itt Jézus nem arról az országról beszél, ami hagyományukban föllelhető. Ezért utal a szenvedések kelyhére, amit vele együtt ki kell inniuk. Ez is ellentétes várakozásukkal, mert a Messiás, vélik, nem szenvedhet. A többiek zúgolódására kifejti, hogy ennek az országnak, amit ő hozott, a szolgáló szeretet az alaptörvénye. Ő is ezért jött. Hozzá tartozol? A szolgáló szeretet ma is összeköt vele és a köztünk lévő Isten országával.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
15. évközi hét péntek 07.26
  2019-07-25 08:58:44, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Amikor eljön a húsvét ünnepe, az Úr nagy csapással fogja sújtani Egyiptom lakóit; de a húsvéti bárány vére megmenti a választott nép elsőszülötteit.
Mózes és Áron végrehajtották mindazokat a csodálatos tetteket, amelyek Egyiptomot sújtották. De az Úr megkeményítette a fáraó szívét, és ő nem engedte el országából Izrael fiait.
Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz Egyiptomban: ,,Ez a hónap legyen számotokra a kezdő hónap: ez legyen az év első hónapja. Hirdessétek ki Izrael egész közösségének:
A hónap tizedik napján mindenki szerezzen egy bárányt családonként és házanként. De ha a család kicsi egy bárányhoz, vegyen maga mellé a szomszédos családból annyi személyt, amennyi elég egy bárány elfogyasztásához. Az állat legyen hibátlan, hím és egyéves. Vehettek bárányt vagy kecskét. Tartsátok a hónap tizennegyedik napjáig. Akkor Izrael közösségének egész gyülekezete estefelé vágja le. Vegyenek a véréből és kenjenek belőle annak a háznak a két ajtófélfájára és szemöldökfájára, amelyben elköltik. A húsát - tűzön megsütve - még akkor éjszaka egyék meg. Kovásztalan kenyérrel és keserű salátával fogyasszák. Ne egyetek meg belőle semmit nyersen vagy vízben megfőzve, hanem csak tűzön sütve, a fejével, a lábával és belső részeivel együtt. Semmit ne tegyetek el belőle másnap reggelre. Ami másnapra megmarad, azt tűzön égessétek el.
Így fogyasszátok: Legyen a derekatok felövezve, saru a lábatokon, bot a kezetekben. Sietve egyétek, mert ez az Úr átvonulása. Én végigvonulok azon az éjszakán Egyiptomon, és megölök minden elsőszülöttet Egyiptomban: embert és állatot, s ítéletet tartok Egyiptom minden istene fölött, én, az Úr. A vért használjátok annak a háznak a megjelölésére, amelyben laktok. Ha látom a vért, kihagylak benneteket. Titeket nem ér a megsemmisítő csapás, amellyel Egyiptomot megverem.
Ez a nap legyen számotokra emléknap, és üljétek meg úgy, mint az Úr ünnepét. Nemzedékről nemzedékre tegyétek meg ünnepnapnak mindörökre."
Ez az Isten igéje. Kiv 11,10-12,14

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Az Emberfia ura a szombatnak is.
Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: ,,Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!"
Jézus erre megkérdezte: ,,Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!«, akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 12,1-8
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
15. évközi hét csütörtök 07.25
  2019-07-25 08:57:14, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten a csipkebokornál kinyilatkoztatja nevét Mózesnek: ,,Én vagyok Jahve", azaz: ,,Aki Van."
Mózes ezt mondta Istennek, aki megjelent neki az égő csipkebokorban: ,,Ha megérkezem Izrael fiaihoz, és elmondom nekik: »Atyáitok Istene küldött«, akkor majd megkérdezik: »Mi a neve? - mit feleljek erre?"
Isten ezt válaszolta: ,,Én vagyok, aki vagyok." Azután folytatta: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: Aki Van«, az küldött engem hozzátok."
Végül ezt mondta Isten Mózesnek: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: Az Úr, atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre.
Menj, gyűjtsd egybe Izrael véneit, és mondd nekik: Az Úr, atyáitok Istene, Ábrahám, Izsák és Jákob Istene megjelent nekem, és kijelentette: Letekintettem rátok, és láttam a bánásmódot, amelyben az egyiptomiak részesítenek titeket. Elhatároztam, hogy kivezetlek benneteket az egyiptomi rabságból a kananeusok, heteusok, amoreusok, ferezeusok, heveusok meg a jebuzeusok földjére, a tejjel és mézzel folyó országba. Ők hallgatni fognak szavadra.
Azután Izrael véneivel együtt menj el Egyiptom királyához, és közöld vele: Az Úr, a héberek Istene meglátogatott bennünket. Hadd menjünk háromnapi útra a pusztába, hogy áldozzunk az Úrnak, a mi Istenünknek. De tudom, Egyiptom királya nem engedi meg, hogy elmenjetek, ha erős kéz rá nem kényszeríti. Kinyújtom hát kezemet, és megverem Egyiptomot mindenféle csodajellel, amelyeket köztük véghezvinni szándékozom. Azokra majd elbocsát titeket."
Ez az Isten igéje. Kiv 3,13-20

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Bizalommal menjünk Jézushoz, a kegyelem forrásához!
Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását:
Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű - és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Ezek az evangélium igéi. Mt 11,28-30

Imádság
Uram, Jézus, hiszem, hogy velem vagy mindig, velem vagy életem nehéz helyzeteiben, velem vagy még a kísértések idején is. A gonosz az ellenkezőjét akarja elhitetni velem, s azt a gondolatot ébreszti bennem, hogy magamra hagytál, nem törődsz velem, nem gondoskodsz rólam. Bukásaim és eleséseim figyelmeztetnek, hogy újra és újra bizalommal forduljak hozzád és segítségedet kérjem. Segíts, hogy a legnehezebb kísértések idején is a te arcodra tekintsek, a te tekinteted keressem, a te kezed után nyúljak, s a te szívedre hajoljak.

Elmélkedés
Képen: Szent Jakab
...... .......


Szent Jakab apostolt ünnepli Egyházunk a mai napon, aki az apostolok közül elsőként halt vértanúhalált. Ünnepén azt a jelenetet idézi fel az evangélium, amikor ő és testvére János azt kérik Mesterüktől, hogy az ő országában majd Uruk mellett ülhessenek. Úgy gondolják, hogy Jézus hamarosan elfoglalja királynak járó helyét és az ő uralmában szeretnének vezető szerepet. Elképzelésük legfeljebb annyiban tekinthető jónak, hogy Jézushoz viszonyítva keresik szerepüket és az ő közelségében akarnak lenni. Mindez azonban ebben az esetben nagyon kevés, sem Jézusnak, sem a többi apostolnak nem tetszik a testvérpár kérése, s valószínűleg mi is nagyravágyónak, túlzónak érezzük azt.
Jézus tanítványának lenni ugyanis nem uralkodást és e-világi dicsőséget, hanem alázatos szolgálatot jelent. Ne a saját elképzelésünk szerinti hivatás után loholjunk, hanem hallgassunk figyelmesen az Úrra, aki kijelöli helyünket s megmutatja hivatásunkat. Ne engedjünk a kísértésnek, hogy életünk irányítását, vezetését a saját kezünkbe vegyük, hanem engedjük azt át Jézusnak. Ne törekedjünk arra, hogy a középpontban legyünk és az első hely legyen a miénk, hanem oda induljunk, ahová Jézus küld minket. Itt kezdődik a tanítványi élet és az apostoli lelkület. Itt kezdődik a tanítvány kicsinysége és alázata. Itt kezdődik a keresztény ember engedelmessége és szolgálata.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Phelps: Megemelem a kalapom Milák Kristóf előtt
  2019-07-25 08:43:05, csütörtök
 
  Minden idők legsikeresebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek a rekordját döntötte meg szerdán Milák Kristóf 200 méteres pillangóúszásban. A Magyar Úszószövetség kiszúrta, hogy 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszót a New York Times érte utol Milák Kristóf elképesztő úszása után.
,,Persze kissé frusztráló megélni, hogy elesett ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hisz láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig - idézi a New York Times Phelpset. - Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot. Megemelem a kalapom előtte."
Képen: Michael Phelps
...... .............


Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján, szerdán. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Fina vizes V.B. - Női gyors váltó a döntőbe került
  2019-07-25 08:38:16, csütörtök
 
  A női 4 x 200 méteres gyorsváltó bejutott a döntőbe, egyben olimpiai kvótát szerzett csütörtökön a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján
...... ..............


Tagjai: Késely Ajna; Verrasztó Evelyn; Jakabos Zsuzsanna; Hosszú Katinka összeállítású kvartett 7:55.40-es idővel futamában a negyedik, helyéről a Döntőben úszhatnak.
- "Ez volt a célunk, egyikünk sem úszik mást délután, így csak erre kell koncentrálnunk" - nyilatkozta Hosszú Katinka.

A döntőben 6. helyen végeztek 7.57.57 idővel.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.