Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Hattyúdal - Magyar film
  2019-08-15 23:41:24, csütörtök
 
  Tamburás, az öreg csavargó egy épülő lakótelep szomszédságában vert tanyát. Lepusztult kalyibáját "Villa Negrának" hívja, és ide gyűjti a megszorult fiatalokat. Lopásból, alkalmi munkából tartják fenn magukat, máról holnapra élnek. A fiatalok azonban többre vágynak. Van aki visszaül az iskolapadba, a többiek pedig dolgozni kezdenek. Más, jobb életet akarnak élni, így Tamburás egyedül marad.
A keserédes történetet azóta is népszerű filmslágerekkel tették még vonzóbbá az alkotók.
- A Hattyúdal Keleti Márton 1963-ban bemutatott fekete-fehér játékfilmje. A film betétdalait - köztük a híres Villa Negra románcát - Garai Gábor írta.
*
- Tamburás (Páger Antal) a jószándékú öregedő csavargó és bandája a Villa Negrának nevezett kis faviskóban él. Alkalmi munkákból és lopásból, kisebb csalásokból szerzett pénzből, egyik napról a másikra élik bohém életüket. Otthonukhoz azonban egyre közeledik az épülő modern lakótelep, mely a régimódi életet, a régimódi szokásokat és embereket is kiszorítja.[m 1] A banda két fiatal tagját, Noteszt (Sztankay István) és Diákot (Bodrogi Gyula) Tamburás fogadta magához és noha látszólag gondtalanul és elégedetten élik életüket, ők ketten mégis érezhetően többre vágynak. Notesz korábban buszvezetőként dolgozott, de elütött egy, a busza alá sétáló részeget, emiatt 3 évet ült börtönben és elvették a jogosítványát, így nem találhat kedvére való munkát. Diáknak előadóművészi ambíciói vannak. Később csatlakozik hozzájuk a Doktor, aki egy elzüllött egykori kórházi orvos. Törzshelyük a Kotyogó kisvendéglő, ahol Tamburás játszani is szokott.
A körzeti rendőrőrmester (Szirtes Ádám) próbálja jó útra terelni a banda tagjait, kevés sikerrel, mivel a Tamburás vezette banda büszkén és öntudatosan, de régimódi erkölcsök szerint él. Idővel azonban az épülő lakótelep utat tör magának, melynek szellemileg és fizikailag egyaránt útjában áll a Villa Negra és amit a faviskó jelképez. Az építkezésnek nem lehet megálljt parancsolni, a Kotyogót is átépítik modern eszpresszóvá, benne már egy új zenekar a korszaknak megfelelő modern zenét játszik. Ahogy múlik az idő, Notesz és Diák élete is az új világ elvárásaihoz jobban illően alakul. Notesz ideiglenes jogosítványt, Diák pedig lehetőséget kap egy műsoros esten, mint vendégfellépő. A magára maradt Tamburás szembesül a megállíthatatlan változásokkal. Látnia kell, ahogy kiszorul régi törzshelyéről, ahogy barátai magára hagyják. Amikor pedig egy nap az építőmunkások gépei a Villa Negrához érnek, tudatosul Tamburásban, hogy a régi világnak örökre vége.

Videó Link

SZEREPLŐK: Avar István , Várkonyi Zoltán , Rátonyi Róbert , Kibédi Ervin , Kállai Ferenc , Páger Antal , Szirtes Ádám
MAGYARORSZÁG
100" | Premier (HU): 1964.01.23.
Dráma | Vígjáték
RENDEZŐ: Keleti Márton
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Imre Dobozi
ZENE: György Ránki
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Erdő Péter Bíboros: Úr szól mindnyájunkhoz:
  2019-08-15 23:29:21, csütörtök
 
  .........


Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából idén is zarándoklatot szervezünk, hogy augusztus 20-án minél többen ünnepeljünk és imádkozzunk együtt a Szent István Bazilikánál a Szent Jobb-körmeneten. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Erdő Péter Bíboros Úr szól mindnyájunkhoz: Éljük meg közösen, minél többen Szent István ünnepét!
Tekintse meg Dr. Erdő Péter bíboros úr videós meghívóját ide kattintva! Facebook oldali videó Link

Mi is biztatjuk Önt, hogy csatlakozzon gyalogos zarándoklatunkra az augusztus 20-i szentmisére és körmenetre. A zarándoklat a Mária Rádió budapesti központjától indul és közösen érkezünk meg a Bazilikához. Az idei zarándoklat témája az Oltáriszentség, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve.

A zarándoklat menete a következőképpen alakul:
Tartsatok velünk!
- 12:00 Gyülekezés a Mária Rádió budapesti központja előtt (Budapest 1133, Gogol utca 28.) közös zarándok sétával indulunk a Szent István Bazilikához.
- 12:30 A gyalogos zarándoklat elindul a Szent István Bazilikához Berán Ferenc atya vezetésével
- 14:00 Érkezés a Bazilikához
- 15:00 szentmisére hangoló program a Szent István Bazilika előtt Az ünnepi műsorban fellép többek között:
Bakos-Kiss Gábor (Nemzeti Színház színművésze), a Csillagszemű Táncegyüttes, Mohos Gábor esztergomi-budapesti segédpüspök, dr. Versegi Beáta szerzetesnővér, és a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kamaraegyüttese.

Kérem, amennyiben szeretne részt venni gyalogos zarándoklatunkon, úgy jelezze részvételi szándékát a következő linkre kattintva Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Az idei díjazott Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi
  2019-08-15 12:39:36, csütörtök
 
  Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjel kapta idén a Szent István-emlékérmet és díjat
Tizenhatodik alkalommal adták át a Szent István-emlékérmet és díjat Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A 2004-ben alapított elismerést minden évben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul. Az idei díjazott Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjel.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Erdély felé című dal szövege és videó
  2019-08-15 12:37:32, csütörtök
 
  "Mind ott leszünk, tánc lesz és vigadunk,
Áldásod kérjük Nagyboldogasszonyunk!"
Az Erdély felé című dal szövegével köszöntünk benneteket a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóról. Már a mai nap is fantasztikus hangulat uralkodott itt a táborban. Fábry Kornél atya holnap tart előadást a NEK-ről a jelenlévő mintegy 700 fiatalnak. Kérjük imáitokat a résztvevőkért, akiket meghívunk a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusra.
*
Erdély felé indultam boldogan.
Erdély felé vártak rám oly sokan.
Erdély felé annyi minden eszembe jut.
Erdély felé a szívem felragyog.

Úgy vártalak, mint férfi a szerelmesét.
Úgy éreztem a szíved csak az enyém.
Öleltelek, minden voltál nekem.
Öleltelek vadul és szerelmesen.

Pálinka bor, kenyér az asztalon.
Könnyek között, de én nem búcsúzom.
Ha akarsz még, csillagúton üzenj nekem.
Ha akarsz még, napfénnyel érkezem.

Ölellek úgy, ahogy csak Isten szeret.
Ölellek én, Erdély szép szerelmesem.
Mind ott leszünk tánc lesz és vígadónk.
Áldásod kérjük nagy boldog asszonyunk.

S, ha Isten felel elsimítja dolgaink.
S, annyi szenvedés után ránk fényt borít.
Pálinka bor, kenyér az asztalon.
Könnyek között, de én nem búcsúzom.
Ha akarsz még, csillagúton üzenj nekem.
Ha akarsz...

- Edda együttes előadásában Videó Link

- Ilona Péterné Koncz videója Link

- Edda művek videója Link
Dalszöveg: Pataky Attila
Zene: Alapi István
Album: A sólyom népe (2015)[
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Szíriában fölszentelik a magyar adományból újjáépült templom
  2019-08-15 12:24:50, csütörtök
 
  Kocsis Fülöp metropolita a Szent István-napi ünnepség után utazik Szíriába. Aki még szeretne támogatásával hozzájárulni az ott élő keresztények megsegítéséhez, még megteheti.
Szíriában fölszentelik a magyar adományból újjáépült templomot
...... ......


Augusztus 25-én Kocsis Fülöp is részt vesz Al-Dmeine templomának újjászentelésén - az elmúlt években a hajdúdorogi érsek-metropolita vitte Szíriába a görög katolikusok gyűjtését, amelyből megújulhatott a falu temploma.
A magyar görög katolikusok első adományát 2017 júniusában vitte Szíriába Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Az akkor még romokban álló templomot személyesen is felkereste.
A 2011 óta dúló háború több alkalommal is szörnyű pusztítást végzett a melkita görög katolikusok által lakott Al-Dmeine településen, mivel a frontvonal közvetlenül a falu határában húzódott. Sok ember meghalt, sokakat túszul ejtettek, akikért többször is fizettek váltságdíjat, de soha többé nem látták őket.
A sokat szenvedett szíriai falu életében nagy fordulatot jelentett, amikor a magyar főpásztor személyesen meglátogatta őket, és elvitte a magyarok adományát. Azóta is többször kifejezték hálájukat, és ragaszkodtak hozzá, hogy akkor szentelik fel az újjáépült templomot, amikor Kocsis Fülöp metropolita újra ellátogat hozzájuk. Az egyeztetések után augusztus 25-re esett a választás. A templom falán táblát helyeznek el, amely az utókor számára is tanúsítja a magyarok nagylelkűségét és testvéri szeretetét.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Nagyboldogasszony ünnepe 2019 évben
  2019-08-15 12:16:47, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Az ercsi Mária ösvényein
  2019-08-15 12:14:08, csütörtök
 
  Megújulását keresi az évszázados kegyhely.
2016-ban összefogás mentette meg az összeomlás határára jutott Szapáry-Eötvös-kápolnát, Ercsi Mária-tiszteletének egyik kegyhelyét - visszaadva szépségét a Székesfehérvári Egyházmegye egyik gyöngyszemének. A hagyomány él, a kegyhely a főpásztor szándéka szerint a megújulás lehetőségeit keresi. Ercsi határából gyalogosan vagy kerékpárral érdemes útnak indulni a Szapáry-Eötvös-kápolna felé. De érkezhetünk vízen is, majd megmászva a meredek löszfalat jutunk fel a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt épülethez. Páratlan a látvány és az atmoszféra. A zöld lombok ölelésében álló hófehér falak, alant a Duna megcsillanó hullámai. A dombtető nemcsak Ercsi legszebb pontja, de megszentelt hely, a ,,természet békés, csendes katedrálisa".
A Székesfehérvári Egyházmegye települése évszázados Mária-kegyhely. Ennek gyökerét a középkorban találjuk. Bizonyítja a régi ercsi pecsét fölirata: ,,BODOC ASON ERSI VAROS POCZETI" 1638-ból.
Ahogy a falu életét a Duna alapozta, úgy a kegyhely története is egy forrással kezdődik. Ennek gyógyító vizéért álltak meg itt a dunai hajósok, pihentek meg a szőlőművesek és sereglettek ide a zarándokok.
Ma néhány faragott kő beszél arról, milyen lehetett a forrás környéke. Pusztítást végzett itt az idő, a történelem, de a vandalizmus is. A Duna sem könnyíti meg a terület megóvását célul kitűző emberek dolgát. ,,Mission impossible" - mutat körbe a területen Baracza Szabolcs faszobrász-restaurátor művész, műemléki szakértő. A víz minden évben tömegével rak itt le hordalékot; fatörzsek, szemét borítja el a partot. De a település lakói újra és újra kitisztítják, igényük van arra, hogy méltó környezetet teremtsenek. Ahogy a dombra vezető meredek utat is ők tették járhatóvá, lépcsőket vájva a löszfalba.
Uszadék fa mindenütt; bokrok nehezítik a forráshoz az utat. Pillangók, madarak, a leveleken át beszűrődő napfény. Szép itt. Mintegy a rejtekben bukkanunk ki a csobogó vízhez, és frissülünk fel a nyári kánikulában.
- A víznek ma is csodatévő erőt tulajdonítanak. Az 1950-es évekből származó plébániai feljegyzés számos gyógyulást tart számon, olyan emberek vallomásait, akiket hordágyon hoztak le a forráshoz, és saját lábukon mentek fel a meredeken.
...... .......


A forrást egykor nem csak kődísz jelezte, kegykép is került fölé. Gyógyulása feletti örömében vásárolt egy Máriát ábrázoló képet Mészáros Lukács 32 éves ercsi jobbágy 1756-ban. Szeretett a kép itt lenni - tartja a legenda. Éjszakára mindig visszatért, amikor a földművesek magukkal vitték munkájuk helyszínére. Az évek során azonban mégis elkerült innen, először a Szapáryak által Mária tiszteletére építtetett kápolnába, később a falu 1767-ben épült templomába. Ma ez a Nagyboldogasszony-templom egyik kegyképe.
...... ........... ..........


Az első kápolna Baracza Szabolcs megfogalmazásában a ,,második szinten" volt, félúton az oldalban a dombtető felé. Mára megújult, ami az egykori épületből maradt. A szentélyt tudták megmenteni, a hajó falai leomlottak, az ár lemosta a téglákat.
Az akkor már a környék legnagyobb búcsú járóhelyének számító kápolna sem maradhatott kép nélkül, a Szapáry család 1792-ben elkészítette a kegykép másolatát. A festő, Falkóner József Ferenc olajképének jellegzetessége Mária helybéli, délszláv leányarca, amellyel az ismeretlen festő kifejező portrévá avatja munkáját. Később ez a kép, az illír-rác Madonna is bekerült a plébániatemplomba, és lett a templom második kegyképe.
Illír-rác Madonna - Ercsit ekkoriban rácok, katolikus horvátok lakták. A török uralom után, a nemzetiségi vándormozgalmak és újratelepítési akciók során kerültek Magyarországra, és telepedtek le főleg Budán, Szentendrén, Törökbálinton, Hamzsabégen (Érd), Csepelen, Tökölön és Ercsiben. Hivatalosan illíreknek, de a köznép nyelvén rácoknak hívjuk őket. A Bosna-Argentína rendtartomány ferenceseinek vezetésével érkeztek, akiknek feladata volt a katolikus népesség megmentése és a foglyok kiváltása. A letelepülők újrahonosították a földművelést, állattenyésztést, a szőlő- és gyümölcstermesztést, és megindultak a dunai vízimalmok is.
- A rác gyökerekre ma is büszke falu igyekszik ápolni hagyományait. 1998 óta rendeznek rác nemzetiségi napot, meghívják a környék délszláv lakosságát szentmisére és az azt követő vendégségbe.Évszázadokon át zarándokok sokasága kereste fel a kegykápolnát az Eötvös-halmon és Ercsi nagytemplomát a település legmagasabb dombján.
Ez a kápolna Nagyboldogasszony napi ünneplésünk helyszíne, melyre Spányi Antal megyéspüspök a házasságra készülőket kiemelten szólította meg, új küldetést adva a kegyhelynek. ,,Hívom a jegyben járó fiatalokat, hogy Mária oltalma alatt tisztán tudjanak készülni a házasságra, elgondolkodni a családról, és tudjanak áldozatot hozni ennek szent értékéért."
A kápolna a dombtetőn, a ,,harmadik szinten" áll. A Szapáryaknak köszönhető, ahogy romos állapota miatti újjáépítése is. Báró Lilien Józsefné gróf Szapáry Julianna (1759-1831) építtette 1828-ban, férje temetkezési helyéül. Ez lett Eötvös József nyughelye is 1871-ben, innen az elnevezés: Szapáry-Eötvös-kápolna.
Mellette, a Duna felőli oldalra állították fel 1879-ben a közadakozásból Ybl Miklós tervei alapján készült kőobeliszket, rajta a Szász Gyula által készített, tölgy- és babérkoszorúval övezett Eötvös József-portréval és a kőbe vésett felirattal, ,,Báró Eötvös Józsefnek".
A Szapáry-Eötvös-kápolna hófehér épülete és környezete most, 2019-ban olyan, mintha tegnap készült volna el. 2016-ban adták át, valóságosan a pusztulástól mentették meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Forster Örökségvédelmi Központ munkájának köszönhetően - az utolsó pillanatban. A II. világháborút követően ugyanis az átvonuló vallástalan csoportok célpontja lett. Kifosztották, feldúlták, később sorsára hagyták. A bozótos - a Csöpögő - teljesen benőtte a területet. Az összeomlás határára jutott épületet mentettek meg.
Elkészültekor, ahogy ennek Zsuppán András a Heti Válaszban írt cikke is hangot ad, nem igazán bíztak abban, hogy a kápolna és a terület megszépülése megőrizhető. Ezt vetítette előre az 1980-as évektől indult és meghiúsult restaurációs próbálkozások sora és a település korábbi megítélése, miszerint 2015 előtt Ercsi volt a második legkevésbé biztonságos tízezer fő alatti település az egész országban.
Valami azonban ebben a megújulásban más volt, mint a korábbi felújítási kísérletekben. Egy ercsi baráti kör figyelt fel kápolna és környéke páratlanságára, és karolta fel ügyét. A Sandi házaspár, József és Riegler Andrea kezdeményezésére a Berkenye Baráti Kör elkezdte a terület megtisztítását, és vállalják ma is karbantartását, gondozását és fejlesztését.
Teljes szívvel és odaadással - fogalmazódik meg bennem a szentmisét követő agapén, a búcsúzáskor az obeliszk köré ültetett virágokat öntöző Andrea láttán, és megismerve a település erőfeszítéseit az értékőrzésben. Ez a közösség képes megóvni legjelentősebb értékeit, és képes áldozatot hozni a továbblépésért.
A kápolna fenntartásához is kapott segítséget a település: járhatóvá tették a kivezető 3 kilométer hosszú dűlőutat, és a kápolnára térfigyelő kamerát szereltek, amit a tetőn elhelyezett napelemek látnak el árammal.
A munkálatok Ercsiben folytatódnak. Itt, az Eötvös-halmon, a kápolnában felújításra várnak a belső berendezések, az oltár és a szószék. Ennek legjelentősebb forrását a Székesfehérvári Egyházmegye biztosítja, de támogatást nyújt a NKA is. Az elmúlt évben a barokk, székesegyház nagyságú kegytemplom felújítása is megkezdődött. Teljes körű állagmegóvást és fejlesztést biztosít az egyházmegye által elnyert kormányzati, 670 millió forintos támogatás.

Fotó: Merényi Zita
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2019. augusztus 15.,
  2019-08-15 12:03:21, csütörtök
 
  Szűz Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony)
...... .........


Ha anyát temetünk, a fiak nehéz könnyekkel sírnak. Mi minden járhat a fejükben! Néha feljajdul egy-egy: ,,Ne, még ne tegyék le! Várjatok!"
Van egy Fiú, aki meg tudta akadályozni, hogy édesanyját letegyék. Nem letették, hanem fölvették. Ezt ünnepeljük ma, Nagyboldogasszony ünnepét, Mária mennybevételét. Mintha egyfajta viszonzás volna, amit Mária kap Fiától azért, amit földi életében ő nyújtott neki. Az örvendetes rózsafüzér titkaiban imádkozzuk át az eseményt, ami a második isteni személy megtestesülésének és világra jöttének körülményeit taglalja: méhébe fogadja, hordozza, világra hozza, bemutatja az Úrnak, megtalálja a templomban. Olyan sor ez, amin a magzati létből indulva az ifjúvá válás lépéseit nemcsak megfigyelhetjük, hanem magunk is tanulhatjuk. Az Ige testté lőn - mondjuk az imádságban, ugyanakkor pedig valljuk, hogy a test megdicsőülésében, a feltámadás eseményében visszafordul mindez. A test leveti a romlandóságot, és felölti a romolhatatlanságot. Mária mennybevétele így azt jelenti, hogy nemcsak ő fogadta be a mennyet, hanem a menny is befogadta őt.
Van a férfiemberben olyan érzés, ami őt az anyjához köti, és gyakran a feleségét is úgy választja meg, hogy tulajdonságaiban hasonlítson a Mamára. A cölibátusban élő latin papság éppen ezért Máriában az örök női ideált látja, úgy is, mint anya, és úgy is, mint társ. Érdemes volna visszamenni a teljes soron a Római Katolikus Egyház Mária-tiszteletének értelmezésében: nem lehetne tagadni, hogy a Boldogságos Szűz Mária, Jézus Krisztus édesanyja minden pap számára azért vonzó, mert magától az Úrtól örökölte ezt az attitűdöt. Akinek módja van megfigyelni, azt is észreveheti, hogy a cölibátusban élő papok akkor lesznek teljes mélységében Mária-tisztelőkké, amikor saját édesanyjuk már nem él. Ezt persze az anyák tudják, és mivel minden nő, aki anya, azt is tudja, hogy fiát csak akkor tarthatja meg, ha lemond róla, így szívesen statisztálnak fiuk Mária-tisztelete mellett azért is, hogy el ne veszítsék gyermeküket.
És mindez ott kezdődik, amiről a mai evangélium beszél. Két kismama találkozásánál, akik (már-még) ott hordozzák méhükben magzatukat. Mindketten megszenvednek érte. Egyikük azért, mert már idős, másikuk azért, mert túlzottan fiatal ahhoz, ami történik. Mária és Erzsébet találkozásában kezdődik el az, ami a történelem során a papi édesanyák és Szűz Mária között feszül. Mindegyikük azt érzi, hogy a lelkétől lelkezett gyönyörű magzat senki másé nem lehet, csak övé. Arany Toldijának 12. énekében a 17. strófa szól erről, amikor Miklós legyőzi a cseh vitézt, és a nagy üdvrivalgás és éljenzés közben egyszer csak megjelenik Miklós édesanyja: ,,Végre a nagy öröm, mely szivöket nyomta, / Mint a terhes fölleg, mérgét kiontotta, / Szemökből a zápor bőségesen hullott, / Akkor könnyült szívvel Toldiné így szólott: / ,,Lelkemtől lelkezett gyönyörű magzatom, / Csakhogy szép orcádat még egyszer láthatom; / Be szép vagy! be nagyon illel leventének! / Isten sem teremtett tégedet egyébnek."
Így tekintve a mai ünnepet, az visszahoz valamit a féltő anya-gyermek kapcsolatból. Tekintsük úgy Mária mennybevételét, mint választ a mostoha létre, amely még a legbensőségesebb kapcsolatot is kikezdi.

*
- Kutúra oldalon
Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A II. vatikáni zsinat leszögezi, hogy Mária a ,,hit zarándokútját járta" (Lumen Gentium, 58). Ezért ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket.
Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe.
Jeruzsálemben az 5. században már biztosan megemlékeztek a Boldogságos Szűz égi születésnapjáról. Az ünnepet Dormitio sanctae Mariae, azaz ,,a szentséges Szűz elszenderülése" névvel illették. A 6. század során egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, s a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nak, azaz ,,a Boldogságos Szűz mennybevételé"-nek nevezték. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a ,,Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe".
Szent István király olyan fontosnak tartotta Mária égi születésnapját, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak. Szent István 1038-ban Nagyboldogasszony napján hunyt el.
- Magyarországon Nagyboldogasszony olyan kötelező ünnep (ezeken a katolikusoknak az Egyház szentmisén való részvételt ír elő), amely nem szükségszerűen esik vasárnapra.
Hazánkban több székesegyház, köztük az esztergomi bazilika és számos templom tartja ezen a napon a búcsúnapját, vagyis ekkor ünnepli a templom védőszentjét.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Nem marad el Plácido Domingo szegedi fellépése
  2019-08-15 11:40:21, csütörtök
 
  .........


Korábban hírt adtunk róla, hogy miután zaklatási vádakkal illették Plácido Domingót, az amerikai dalszínházak sorra mondták le a spanyol énekes már lekötött őszi fellépéseit. A művész augusztus végén Szegedre érkezik, amivel kapcsolatban a szervező Plácido Domingo Classics Fesztivál közleményét változatlanul közöljük:
- ,,Hatvan éve a színpadon, napjainkig 151 szerep, több száz kép-és hangfelvétel, világszerte rekord számú CD és DVD eladás, megszámlálhatatlan elismerés. Ahogy írták, kétségkívül a rekordok, a szuperlatívuszok művésze.
Ő a felejthetetlen Don José a Francesco Rosi rendezésében bemutatott Carmen-filmben. Az eredeti helyszíneken játszódó Tosca előadáson a televíziós élőközvetítésnek köszönhetően sok millióan láthatták Cavaradsossi szerepében. 1990-ben Luciano Pavarotti, José Careras és ő egy korszakalkotó hármast hoztak létre. Ő napjaink operajátszásának a motorja. Caruso óta az első tenor, aki huszonegyszer lépett fel a Metropolitan évadnyitó előadásán, százegyszer hívták a függöny elé, nyolcvanperces tapsorkán köszöntötte az Otello bécsi bemutatóján 1991-ben. A szívéhez legközelebb áll a Végtelen szeretet című albuma, amelyen Wojtyla pápa versein keresztül a megbékélés, a tolerancia üzenetét tolmácsolja.
Őszinte szeretettel, és önzetlenül segít az élet bármely területén, és soha nem tévesztette szem elől a bajbajutottakat. Az 1985-ös mexikói földrengés után az elsők között ajánlotta fel a segítségét, és aktív közreműködő volt a mentési munkálatokban.
A színházi portástól az államelnökökig mindenkit egyforma tisztelettel illet. Azon kevés művészek egyike, akik a személyüket körülvevő sztárolás mellett is megőrizték az emberségüket. Minden megnyilvánulásából végtelen szeretet árad. Elegancia, közvetlenség és nyitottság jellemzi. Minden földrészen ismerik és tisztelik. Érzelemben gazdag, különleges hangjával több évtizede sok-sok millió embernek szerez örömteli pillanatokat.
“Idealista békekövetnek vallja magát. Véleménye szerint a zenének nincs nemzeti, ideológiai hovatartozása. Mindenkin és mindenen felülemeli az embereket, bárhol élnek, bármiben hisznek."
A határokon átívelő művészi munkája, és humanitárius tevékenységei előtt tisztelegve 2017-ben fesztivált alapítottak New York-ban. Közel húsz éve dolgozunk együtt, amire különösen büszkék vagyunk. Plácido Domingo, szertettel várunk Magyarországra!"
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Mária mennybevétele előtt hódoltak ....
  2019-08-15 11:34:33, csütörtök
 
  Mária mennybevétele előtt hódoltak Velencébe - a Nagyboldogasszony ünnepén.
Katolikus ma oldalon Link
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 747
  • e Hét: 4337
  • e Hónap: 25020
  • e Év: 227933
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.