Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Ferenc pápa: Sok turista van az Egyházban, akik elhitetik ..
  2019-08-21 23:22:53, szerda
 
  Ferenc pápa: Sok turista van az Egyházban, akik elhitetik magukkal, hogy keresztények
Augusztus 21-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát: az első keresztény közösségekben elkezdett osztozásról, közösségvállalásról, teljes vagyonközösségről elmélkedett.
Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes egészében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Versegi Beáta-Mária katekézise nemzeti ünnepünkön
  2019-08-21 23:20:59, szerda
 
  Versegi Beáta-Mária katekézise nemzeti ünnepünkön: Isten szeret köztünk lenni.
...... .......


Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetese, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus oktatási referense tartott katekézist a zarándokoknak az Eucharisztiáról államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt bemutatott ünnepi szentmise előtt. A tanítást az alábbiakban olvashatják.
Isten szereti az ünnepet. Isten szívesen lép be a mi történelmünk valóságába. Szeret köztünk lenni.
Isten a világ történetének kezdetén teremtő szeretetével létbe hívta a földet és eget, a csillagokat és az idő járását, a tengert és a szárazföldet, a növényeket és állatokat. Megteremtette az embert saját képére és hasonlatosságára. Teremtő munkája után megajándékozott bennünket a hetedik nappal. A béke napjával, az ünneplés idejével. Megteremtette a hetedik napot, hogy az ember megtanuljon Isten jelenlétében megpihenni és megemlékezni minden jóról, amiben része volt, és tudjon hálát adni is mindazért, amit Isten neki juttatott.
Egy pillanatra mi magunk is körbenézhetünk, felemelhetjük tekintetünket az égre, rácsodálkozhatunk erre a térre, a bazilika homlokzatára. Mosolyunkkal, kézfogással köszönthetjük a körülöttünk lévőket. Itt vagyunk, összegyűltünk, hogy ünnepeljünk.
Isten teremtő jó szándékát látjuk megnyilvánulni a választott nép életében is. Isten gondoskodik róluk, együtt jár, együtt zarándokol az ő népével. A választott nép hol hűségesen, hol botladozva követi Istenét. Akárcsak a mi magyar népünk is a történelem során.
A Zsoltárok könyve tanúsága szerint Isten népe a történelem útjait járva tanult meg imádkozni. Örömben, bánatban, sikerben, kudarcban, egészségben és gyötrődésben újra és újra odafordult Istenéhez. Az imádkozó lelkület alapvető magatartása annak a reménye és bizonyossága, hogy ,,semmi nem választhat el bennünket Isten szeretetétől". Bármilyen helyzetben legyünk is, mindegyikben fordulhatunk Őhozzá, így végső soron minden élethelyzetünket megélhetjük vele együtt. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója a 87. zsoltár utolsó sorát idézi: ,,Minden forrásom belőled fakad." A választott nép ujjongása fejeződik ki ezekben a szavakban. A nép hazája nagyszerűségét énekli meg. Isten lefoglalta, megszentelte a földet és hazával ajándékozta meg népét. A nép Jeruzsálemben, a szent városban ünnepli Isten szabadító szeretetét, és elismeri annak nagyszerűségét is, hogy valamennyi népet és nemzetet Isten nagylelkű szeretete tart fent. A zsoltáros így beszél: ,,Sionról mondják majd: Ez is és az is itt született s maga a Fönséges erősíti meg.« S a népek körtáncot dalolnak majd és együtt éneklik: »Minden forrásom belőled fakad."
Az idők teljességében Isten nem csak a földről-hazáról gondoskodik, hanem Jézus születésével ő maga jön el közénk. Jézus, az Isten fia egy lesz közülünk. Isten úgy dönt, hogy Jézus személyében Ő maga az emberi történelem részese legyen. Aláveti magát a földi élet, az emberi élet törvényszerűségeinek, egy család, egy nép fiaként közösséget vállal korának embereivel. Harmincéves koráig fizikai munkát végez, ácsként házakat épít, nyilvános küldetése során Galilea poros útjain gyalogol. Vigasztal, tanít, bátorít, gyógyít. Tanítványai, barátai lesznek és lesznek ellenségei is. Jézus számra semmi nem idegen abból, ami emberi. Jézus egy lesz közülünk. Ismeri annak örömeit és gyötrelmeit mivel jár egy kis nép fiának lenni. Jeruzsálembe zarándokolva bizonyára ő maga is imádkozza a zsoltár szavait: ,,Minden forrásom belőled fakad." Jeruzsálem az a hely, ahol Jézus megülte az utolsó vacsorát, és kezébe véve, majd tanítványainak adva a kenyeret, ezt mondta: ,,Ez az én testem." Megfogva a kelyhet, a bor felett kimondta e szavakat: ,,Ez az én vérem." És rábízta tanítványaira azt, hogy cselekedjék ezt meg az ő emlékezetére a világ végezetéig. Jézus Jeruzsálemben alapította meg az Eucharisztiát: a szentmisét, az oltáriszentséget. Ez az a hely, ahol életét adta értünk a kereszten és ahol feltámad. Szent ez a hely számunkra is. Jézus azonban az Eucharisztia alapításával, halálával és feltámadásával túllépett az emberi dimenziókon, szétfeszítette az idő és a tér korlátait. Az Eucharisztiában (a szentmisében és az oltáriszentségben) összekapcsolja az ő halálát és feltámadását, egybefűzi az istenit és az emberit, az időhöz kötöttet és az örökkévalót, az anyagi világot és a szellemi világot. Az Eucharisztia összefűzi a múltat, a jelent és a jövőt.
Isten szereti az ünnepet. Isten szívesen lép be a mi történelmünk valóságába. Ma is. Szeret köztünk lenni. A mai napon, 2019. augusztus 20-án egybegyűltünk, hogy megemlékezzünk a magyar állam megalapításáról. Hálával megünnepeljük azt, hogy Isten nekünk is hazát adott. Felidézzük, miként volt jelent az Ő gondoskodása a mi magyar történelmünk több mint ezer éve során. Visszagondolunk Szent Istvánra, hazánk alapítójára és a sok odaadott, nemes lelkű és jóakaratú emberre, akik áldozatot vállaltak ezért a hazáért az évszázadok során.
Jézus a mai napon is gondoskodik rólunk és felkínálja magát a szentmisében, hogy vele ünnepeljünk. Az Eucharisztia által belép a mi világunkba, összekapcsol bennünket a szentek és angyalok közösségével. Meghív minket arra, hogy túllássunk a mi emberi világunkon és rácsodálkozzunk az Ő jelenlétére. Felismerjük azt örökkévaló, újjáteremtő szeretetet, amit a szentmise által nekünk felajánl. Ezért is mondhatjuk örömmel az Eucharisztiára gondolva, hogy: ,,Minden forrásom belőled fakad."

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
hogyan reagál Ferenc pápa
  2019-08-21 23:15:53, szerda
 
  Mindenki döbbent csendben figyelt, hogyan reagál Ferenc pápa, amikor egy lány megzavarta a beszédét
Videó Link
...... .........


Augusztus 21-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát a vatikáni VI. Pál teremben. Ferenc pápát a katekézis alatt egy kamasz lány zavarta meg, amikor felszaladt az emelvényre, és nem távozott onnan.
Ferenc pápa katekézisében a szegények megsegítésének fontosságáról beszélt éppen, amikor a zavarodottan viselkedő kamasz lány egyre közelebb ment az emelvényhez. Az őrök vissza akarták tartani, de Ferenc pápa szólt nekik, hogy hagyják, hadd jöjjön. A lány felment hozzá, megállt vele szemben, nézte egy darabig, majd szaladgálni kezdett az emelvényen.
Miután a Szentatya köszöntötte az olasz zarándokokat, a következőket mondta: ,,Ez a szerencsétlen lány beteg, nem tudja, mit csinál. Kérdeznék valamit, és mindenki válaszoljon magában, őszintén. Imádkoztatok érte, mikor megláttátok? Mondtatok imát azért, hogy az Úr gyógyítsa meg és védelmezze? Imádkoztatok a szüleiért, a családjáért? Ha egy szenvedő embert látunk, imádkoznunk kell érte!"
Ezt követően Ferenc pápa megfogta a lány kezét, a szemébe nézett, a gyermek ezután lement az emelvényről. Az audiencia végén Ferenc pápa külön odament hozzá és családjához.
...... ........



...... .......



Forrás: Avvenire, Euronews
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mága Zoltán jótékonysági koncertje
  2019-08-21 23:10:34, szerda
 
  A 100 templomi jótékonysági koncert dísz előadására a belépés díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyek ugyan elfogytak egy nap alatt, de több ezer állóhely várja az érdeklődőket.
Mága Zoltán hegedűművész a budapesti Szent István-bazilika előtt ad gálaműsort augusztus 23-án a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat részeként.
A gálaműsor repertoárját nemzeti ünnepünk szintúgy meghatározza, mint a nemzeti összefogás - hangsúlyozta Mága Zoltán az MTI-nek, hozzátéve: az esten a klasszikus zene mellett könnyűzenei darabok is felcsendülnek.
A jótékonysági koncerten így egyebek mellett Bartók Béla Román népi táncok, Liszt Ferenc 2. Magyar rapszódia, Tomaso Albinoni Adagio, Johann Sebastian Bach Air, Alfredo Catalani La Wallyé és Weiner Leó D-dúr Divertimento című műve hangzik el John Williams Schindler listája, Max Bruch g-moll hegedűversenye, Manuel de Falla Spanyol tánca, Pablo Sarasate Zigeunerweisen és Karl Jenkins Palladio című alkotása mellett, valamint felcsendül Máté Péter Hazám című dala és az István, a király című rockoperából részlet - közölte Mága Zoltán.
A magyarság összetartozásának jelképe
A Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképeként Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeznek tánckarok, gyermek- és felnőtt kórusok. Az esten a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli, színpadra lép mások mellett Bodrogi Gyula, Szacsvay László, Eperjes Károly, Sümegi Eszter, Szakcsi-Lakatos Béla, Wolf Katalin és Feke Pál.
A jótékonysági gálakoncerttel ezer rászoruló cigány és nem cigány gyermek iskolakezdését támogatják, megemlékeznek a dunai hajókatasztrófa magyar és koreai áldozatairól, valamint szeretnének hozzájárulni a ,,szolgálatteljesítés közben" alapítvány működéséhez. Ezen túl életmentő műszert is adományoznak a szegedi gyermekklinika részére.
A dísz előadásra a belépés díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyek ugyan elfogytak egy nap alatt, de több ezer állóhely várja az érdeklődőket, így akik időben érkeznek, 19.30 után elfoglalhatják azokat az ülőhelyeket, amelyekre nem érkeztek meg a regisztrálók.
Rászorulók kapják a bevételt.
Második alkalommal zajlik a 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozat, amelyet 2018. március 19-én Marosvásárhelyről indított útjára Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Első alkalommal a hegedűművész több mint 100 millió forint értékben segített az árvíz- és a vörösiszap károsultjainak, tehetséges és beteg gyermekeknek, kórházaknak, nagycsaládosoknak, hősi halott rendőrök és katonák hozzátartozóinak, de megszólalt a hegedűje templomok felújításáért, munkahely teremtésért és a társadalmi békéért is.


Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
A magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek .....
  2019-08-21 23:06:52, szerda
 
  A magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek közül Rukaya is magához tért
...... .........


A 33 órás maratoni végső szétválasztó műtét után 19 nappal, augusztus 21-én az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét. Ikertestvérét, Rabeyát - aki két hete tért magához, s azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik - édesanyjuk már ölbe is veheti.
A speciális vírusos láz után - amelyen mindkét gyermek átesett, és Rukaya állapotát néhány nappal ezelőtt kritikussá tette - immáron mindkettejük állapota stabil.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány vezető orvosai - Pataki Gergely, az Operation Freedom (Szabadság műtét) névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat fő koordinátora, a végső szétválasztást vezető Csókay András és az aneszteziológiai team vezetője, Csapody Marcell - augusztus 18-án érkeztek vissza Bangladesből, s még aznap sajtótájékoztató keretein belül informálták a média képviselőin keresztül a hazai érdeklődőket a több mint másfél éve tartó Operation Freedom eddigi mérföldköveiről és az ikrek jelenlegi státuszáról a Szent János Kórházban.
Rabeya és Rukaya állapotából előreláthatólag három-hat hét múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.
Az alapítvány továbbra is rendkívül hálás a műtétsorozatot lehetővé tévő anyagi és lelki támogatásért: munkájuk a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Megújult az olaszfai Szent Miklós-templom 137 éves orgonája
  2019-08-21 23:04:19, szerda
 
  Megújult az olaszfai Szent Miklós-templom 137 éves orgonája.
Hatalmas összefogás áll a renoválás mögött, tegnap pedig a már hagyományos magyar-olasz baráti napon a megyés püspök kért áldást a hangszerre.Kottákkal és lampionokkal ízlésesen feldíszítették a templomkertet és a plébániaudvart, a templom pedig megtelt az ünneplőkkel tegnap délután. Dr. Székely János megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét, magyar és olasz nyelven zajlott a liturgia. A püspök szerint Isten örömmel tekint le Olaszfára, a kis falu templomára és közösségére meg a magyar-olasz barátságokra. Ezekért adott hálát és az orgonaszóért, amely, mint mondta, segíti Isten dicsőítését.
Itt volt az orgonaépítő is az ünnepélyes avatón: a 137 éves hangszert a győri Albert Miklós mester újította fel, természetesen a karzatról, a hangszer mellől követte a hálaadó misét. A teljes felújításon átesett orgonát Rákász Gergely orgonaművész szólaltatta meg először, a szentmise résztvevői óriási tapssal köszöntötték a művészt és a tiszta, ünnepélyes orgonahangot. A Szívügyünk Olaszfa Egyesület állt a hangszer megmentése mellé, az ötlet és az adománygyűjtés eredménye pedig az egész régióban példa nélküli hangszermentés lett, ezt ünnepelték az olaszfaiak és az olaszfai olaszok tegnap.
Képen Dr. Székely János megyés püspök
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Ünnepi szentmise és körmenet Augusztus 20
  2019-08-21 22:15:28, szerda
 
  Média klikk videó Link amíg lenem törlődik
Képeket a videó adásról készítettem
...... .....



...... .........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ........... ..........



...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Tűzijáték Budapest augusztus 20
  2019-08-21 22:13:10, szerda
 
  Média klikk videó Link amíg lenem törlődik  
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Márianosztra falu múzeum - egyéb kegy képek
  2019-08-21 19:31:56, szerda
 
  A Miklós utca 2. szám alatt állt egy kihasználatlan, régi épület. Pontos korát nem ismerjük. Szinte romos volt, amikor 1997. őszén a település önkormányzatának képviselő testülete úgy döntött, faluház céljára megvásárolja az ingatlant.
1998. június 20.lett a falu egyik házából faluház
Mesélik az idősebbek, gyakran járták városi emberek a falut, vitték fillérekért vagy még azért sem a régi rokkát, szövőszéket, faragott eszközöket, szőtteseket, komódot. Adták az emberek szívesen. A falusi ember egyébként is mindig szeretett örömet okozni, adakozni. Odaadta készséggel a számára értéktelenné vált tárgyakat.
A faluházba belépve egy régi konyhát idéző helyiség a paraszti építészet hagyományait őrzi. Innen nyílik két szoba. Az egyikben régi mesterségek emlékeit tekintheti meg a látogató. Cégtáblák feliratain az 1600-as, 1700-as években idetelepült családok neveit olvashatjuk: Bezeczky, Zelenay, Domaniczky, Jancsikovszky. Lengyel nevek. Viselőik minden bizonnyal a híres kegykép, a czestochowai Madonna másolatát kísérőkkel érkeztek hozzánk.
A másik szobába belépve a falakon kézimunkákat, fotókat, a vitrinekben felbecsülhetetlen értékű okiratokat, pecséteket találunk. A két szoba közötti falba beépítve egy felújított téglakályha ad meleget télen, így a zord idő sem gátolja az idelátogatókat az élményszerzésben.
- Híres kegykép, a Czestochowai Madonna másolata
.......




.........


Templomban a szószék
...... .........


Templomban szobrok
...... ........



...... .......



...... ........


Magyar - Lengyel zászló
...... ........


Köszönő tábla
...... .......


Étteremben szép lámpa
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Márianosztra - Keresztút
  2019-08-21 19:11:35, szerda
 
  - Mária keresztútja Link

- Mária hét fájdalma: Mária életének 7 eseménye, a késő középkor Mária-tiszteletének témája:
I. Jézus körülmetélése,
.....


II. menekülés Egyiptomba,
...... .....


III. a 12 éves Jézus keresése,
...... .....


IV. találkozás a kereszthordozó Jézussal,
...... .....


V. megfeszítés,
...... .....


VI. levétel a keresztről (Pietà),
...... .....


VII. sírba-tétel.
...... .....



Hagyományos stáció üres fülkék láthatól
A stációfülkékre mindenütt két sorszám van írva. Vagyis a 7 fülke 14 állomást jelent.
...... ........



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.