Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
G±decki érsek Szent István ünnepén:
  2019-08-22 18:19:25, csütörtök
 
  G±decki érsek Szent István ünnepén: Szükség lesz a modern keresztények vértanúságára

Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Útravaló – 2019. augusztus 22.
  2019-08-22 16:35:21, csütörtök
 
  A tegnapi és a mai evangéliumot összehasonlítva úgy tetszik, nemcsak mesterembert nehéz találni, de olyanokat se könnyű, akik tudnak örülni mások örömének. Akik mulatni tudnak másokkal együtt. Vannak - és talán mindig is lesznek - olyanok, akik egy-egy kitüntetést amiatt nem veszik át, akitől kapják. Volt, aki a Nobel-díjat nem vette át személyesen, sőt, az értesítésre is csak nagy sokára válaszolt. Ilyenek vagyunk. Isten azonban másként rendezi a dolgot. Kiküldi szolgáit, és azok bekényszerítenek bennünket. Egy tragédia, a betegség, a halál, a természeti katasztrófa - mind az ő szolgái. Behoznak legtöbbünket a lakomához. Bajban ugyanis sokszor így nyöszörgünk: Uram, segíts meg!  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Boldogságos Szűz Mária királynő
  2019-08-22 16:33:04, csütörtök
 
  ...... ..............


Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött, és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez.
Az angyal azonban folytatta: Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: ,,Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: ,,A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen."
Erre Mária így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.

Magyar Kurír
*
...... .......


Augusztus 22-én Mária királynői méltóságát ünnepli az Egyház. Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, a mennybevétel dogmája kihirdetésének negyedik évfordulóján.
A keresztény világ kezdetektől fogva ünnepelte Mária királynői méltóságát. Az efezusi zsinaton az évszázados gyakorlatot szentesítettek dogmával 431-ben. Azóta Máriát mint Istenszülőt, Isten Anyját ünnepeljük (Deipara, görögül: Theotokosz). A Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. A Jelenések könyvének napba öltözött asszonya csillagkoronával tűnik fel (Jel 12,1). A Boldogságos Szűz királynőként való tisztelete megjelenik többek között Nazianzoszi Szent Gergelynél, Órigenésznél, Szent Jeremosnál.
,,Illő volt, hogy Fia érdemei folytán előbb itt a földön dicsőség övezze a Szűzanyát, utána pedig megkapja dicsőséges helyét a mennyben is. Illő volt, hogy itt a földön dicső legyen, hogy azután bejusson a mennyei teljes boldogságba. Illő volt, hogy miként itt a földön az erények legmagasabb fokára felemelte Őt a Szentlélek, ugyanúgy a legnagyobb mennyei dicsőségbe is bevigye." (Szent Amadeus püspök szentbeszédéből) Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti ünneplési időpontot határozva meg Mária e tulajdonságára, királynői méltóságára. Korábban május 31-én ülték, később került a mai napra.
A Szűzanya egy közülünk, de odaadottságában, Jézus édesanyjaként méltóságban felülmúl bennünket. Az Egyház jövendő dicsőségének képét viselő királynő Szűz Mária, mert ami vele, a kiemelkedő taggal történt, az fog történni a titokzatos Test valamennyi tagjával.
,,...a Szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr tesben és lélekben fölvitte a mennybe, és a mindenség királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesebben hasonuljon Fiához, az uralkodók Urához (vö. Jel 19,16), a bűn és a halál legyőzőjéhez." ( Lumen gentium, 59.)
Istenünk, te anyánkká és királynőnkké tetted Fiad édesanyját. Tekints hathatós közbenjárására, és engedd, hogy mennyei országodban elnyerjük a gyermekeidnek megígért dicsőséget. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Illő volt, hogy Fia érdemei folytán előbb itt a földön dicsőség övezze a Szűzanyát, utána pedig megkapja dicsőséges helyét a mennyben is. Illő volt, hogy itt a földön dicső legyen, hogy azután bejusson a mennyei teljes boldogságba. Illő volt, hogy miként itt a földön az erények legmagasabb fokára felemelte Őt a Szentlélek, ugyanúgy a legnagyobb mennyei dicsőségbe is bevigye." (Szent Amadeus püspök szentbeszédéből) A Szűzanya egy közülünk, de odaadottságában, Jézus édesanyjaként méltóságban felülmúl bennünket. A keresztény világ kezdetektől fogva ünnepelte Mária királynői méltóságát. Az efezusi zsinaton az évszázados gyakorlatot szentesítettek dogmával 431-ben. Azóta Máriát mint Isten Anyját ünnepeljük (Deipara, görögül: Theotokosz).
Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az angyali üdvözletben véget nem érő királyi széket ígér az angyal (Lk 1,33). A Jelenések könyvének napba öltözött asszonya is csillagkoronával tűnik fel (Jel 12, 1). Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti ünneplési időpontot határozva meg Mária e tulajdonságára, királynői méltóságára.

Magyar Kurír

*
- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Gyermek születik és Fiú adatik nekünk.
A nép, amely sötétségben jár, nagy fényességet lát. Akik a halál árnyékának országában laknak, azoknak nagy világosság támad. Nagy ujjongással töltöd el őket, kitörő örömet adsz nekik. Úgy örülnek majd színed előtt, ahogy aratáskor szoktak örülni, s ahogy akkor örülnek, amikor a zsákmányt osztják. Mert terhes igáját, a vállára nehezedő rudat, sanyargatója botját összetörted, mint Midián idejében.
Mert gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, s az ő vállára kerül az uralom. Így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme. Messzire kiterjed majd uralma, és a békének nem lesz vége Dávid trónján és királyságában, amelyet a jog és az igazság által megerősít és megszilárdít mostantól fogva mindörökké. Ezt teszi a Seregek Urának féltő szeretete.
Ez az Isten igéje. Iz 9,1-6

† EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten feltárta örök tervét Mária előtt, hogy őt választotta a Megváltó anyjának.
Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött, és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez.
Az angyal azonban folytatta: Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél!
Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni!
Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni.
Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: ,,Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: ,,A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen."
Erre Mária így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Ezek az evangélium igéi. Lk 1,26-38

Egyetemes könyörgés a Boldogságos Szűz Máriához
Pap: Imádkozzunk, testvéreim, a Boldogságos Szűzanyával együtt, mert ha ő velünk imádkozik, szent Fia bizonnyal meghallgatja kéréseinket!
Lektor: 1. Urunk, te Szűz Anyádat rendelted Egyházad anyjává. Az ő közbenjárására tartsd meg a szent hitben N. pápánkat, N. főpásztorunkat, a püspökök testületét, papjainkat és az egész hívő népet!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, Szűz Anyád a világ királynője. Az ő közbenjárására add meg, hogy az emberek békében és boldogságban éljenek!
3. Urunk, Szűz Anyád a mi nagyasszonyunk és patrónánk. Az ő közbenjárására add meg, hogy nemzetünk békében és egyetértésben gyarapodjék és boldoguljon!
4. Urunk, Szűz Anyád a mi édes reménységünk. Az ő közbenjárására nyerjen védelmet az erőtlen és az elhagyott, találjon rá az igazságra a tévelygő, és térjen hozzád a bűnös!
5. Urunk, Szűz Anyád a mennyország ajtaja. Az ő közbenjárására engedd el (N. testvérünk és összes) elhunyt testvéreink hátralevő büntetését, és vezesd be őket az örök életre!
Pap: Urunk, szálljon fel imádságunk dicsőséges trónusodhoz, és ne engedd, hogy csalódottan, üres kézzel távozzunk! Szűz Anyádnak, mennyei édesanyánknak közbenjárására hallgasd meg kéréseinket! Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

*
- Ferences rend oldalon
Mit jelent az, hogy Mária nemcsak a Magyarok Nagyasszonya, hanem a Világmindenség Királynője is?.
...... ........... .............



A Boldogságos Szűz Máriának, a Világmindenség Királynőjének emléknapját XII. Piusz pápa 1954. november 1-jén, a Mária mennybevétele dogma kihirdetésének negyedik évfordulóján rendelte el. A II. Vatikáni Zsinat utáni liturgikus reform tette át a mai napra, éppen egy héttel Nagyboldogasszony ünnepe után. Jó gondolni arra, hogy közben ünnepeltük István királyunkat is, akinek jóvoltából Máriát úgy is tiszteljük, mint a Magyarok Nagyasszonyát.
Az örvendetes rózsafüzérben az ötödik titokként imádkozzuk, hogy ,,Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus, aki téged, Szent Szűz a mennyben megkoronázott." Jézus Krisztus azért koronázhatta meg Máriát a Mindenség Királynőjévé, mert ő Világmindenség Királya lett azáltal, hogy nem ragaszkodott istenségéhez, ,,hanem szolgai alakot öltött, megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten fölmagasztalta..." (Fil 2,8-9).
Krisztushoz hasonlóan Mária nemcsak azzal érdemelte ki királynői méltóságát, hogy az Úr szolgálóleányaként testet adott az Isten Igéjének, hanem Jézus keresztje alatt is ott állt; ez által hétfájdalmú, vagyis minden fájdalommal teljes anyánk lett. Miután Krisztus a kereszt trónján elfoglalta királyi trónját, az Ő anyját a mi anyánkká emelte, majd felvette a mennybe és megkoronázta.
A II. Vatikáni Zsinat tanítása szerint: ,,Végül a Szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr testben és lélekben fölvitte a mennybe, és a világmindenség királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesen hasonuljon Fiához, az Uralkodók Urához a bűn és a halál legyőzőjéhez."
NB! A Boldogságos Szűz azért lehet Dicsőséges Királynő a mennyben, mivel a földön alázatos szolgálóleány volt. Jézus kijelentése szerint ,,aki megalázza magát, azt felmagasztalják." A Mennyei Atya ugyanis, aki Krisztust, a mindhalálig megalázottat dicsőséggel és tisztelettel koronázva jobbjára ültette, Fiával együtt hasonlóképpen felmagasztalta a Boldogságos Szüzet, az alázatos szolgálóleányt az angyalok kórusa fölé.
Szűz Máriát Anya királynőnek tisztelhetjük, mert szülőanyja lett a Messiás-királynak, aki a próféták jövendölése szerint Dávid trónján és királyságában uralkodik. Ugyanakkor Szűz Mária az Egyház jövendő dicsőségének képét viselő királynő, mert ami vele, a kiemelkedő taggal történt, az fog történni Krisztus Titokzatos Testének valamennyi tagjával. Mária ma is azt mondja nekünk, amit földi életében: ,,tegyétek, amit Jézus mond"! Kérjük Máriát, mint Királynőnket, Anyánkat és Nagyasszonyunkat: segítsen minket, hogy miután alázatos és szelíd földi szolgálattal követtük őt, nekünk is részünk lehessen vele együtt az örök dicsőségben!.

- Katolikus Network oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
20. évközi hét csütörtök 08.22
  2019-08-22 16:25:42, csütörtök
 
  OLVASMÁNY a Bírák könyvéből
Isten feltétlen Ura minden életnek.
A neki tett fogadalom halálosan komoly következményekkel jár.
Ez a szinte könyörtelen ősi hit nyilvánul meg Jefte fogadalmában.
A bírák korában történt. - Az Úr lelke meghívta Jeftét, hogy népének vezére legyen. Ő harcosokat toborzott honfitársai közül, akikkel a pogány ammoniták ellen vonult, és fogadalmat tett az Úrnak: Ha az ammoniták népét most legyőzöm, és harcaimból békességgel hazaérkezem, aki házamból először szembejön velem, azt hálaáldozatul az Úrnak szentelem!
Jefte kivonult a pogány ammoniták ellen, és az Úr győzelemre is segítette őt. Súlyos vereséget mért rájuk, úgyhogy mintegy húsz városon keresztül űzte őket, egészen a szőlőhegyeken túl fekvő Abal városáig. A választott nép fiai ekkor ennyire megalázták az ammonitákat.
Amikor azután Jefte hazatért, eléje jött egyetlen leánya, hogy zeneszó mellett tánccal köszöntse őt. Más gyermeke nem is volt. Ennek láttán Jefte megszaggatta ruháit, és így siránkozott: Jaj, nekem, leányom!
Jöttöddel balszerencsét hozol rám, a porba taszítottál.
Mert amit megfogadtam s az Úrnak adtam: megmásíthatatlan!
A leány erre így válaszolt: Ha fogadalmat tettél, atyám, állnod kell szavad!
Tedd velem, amit fogadtál, hiszen megadta az Úr, hogy legyőzd elnyomóidat, az ammonitákat!
Ezután így folytatta: Csak egyetlen kérésemet teljesítsd, atyám: Két hónapra hadd vonuljak a hegyek közé társnőimmel, hogy elsirassam hajadon sorsomat: (férj és gyermek nélküli halálomat!) Apja el is bocsátotta őt két hónapra. Az pedig leánytársaival kivonult a hegyekbe, hogy elsirassa szomorú hajadon sorsát. Két hónap múlva visszatért atyjához, aki teljesítette fogadalmát.
Ez az Isten igéje. Bír 11,29-39a

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten mindenkit meghív az Egyházba és az örök üdvösségre.
Abban az időben Jézus ismét példabeszédekben szólt a főpapokhoz és a nép véneihez: A mennyek országa olyan, mint amikor egy király menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre. Ők azonban nem akartak jönni. Erre más szolgákat küldött: ,,Mondjátok meg a meghívottaknak: Íme, a lakomát elkészítettem. Ökreim és hizlalt állataim leöltem. Minden készen áll, jöjjetek a menyegzőre!" De azok mindezzel mit sem törődve szétszéledtek: az egyik a földjére ment, a másik az üzlete után nézett. A többiek pedig a szolgáknak estek: összeverték, sőt meg is ölték őket. A király nagy haragra lobbant. Elküldte seregeit, és felkoncoltatta a gyilkosokat, városukat pedig felégette. Azután így szólt a szolgákhoz: ,,A menyegző kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek hát ki az útkereszteződésekre, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!" A szolgák kimentek az utakra és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt. A lakodalmas ház megtelt vendégekkel.
Amikor a király bejött, hogy megszemlélje a vendégeket, meglátott köztük egy embert, aki nem volt menyegzős ruhába öltözve. Megszólította: ,,Barátom, hogy jöhettél be ide, ha nincs menyegzős ruhád?" De az csak hallgatott. Erre a király megparancsolta a szolgáknak: ,,Kezét-lábát kötözzétek meg, és dobjátok ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!"
Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak!
Ezek az evangélium igéi. Mt 22,1-14

Imádság
Uram és Üdvözítőm, Jézus Krisztus! Adj nekem kedvet és lehetőséget, hogy téged mindinkább megismerhesselek, mindjobban megszeresselek és egyre hívebben kövesselek! Buzdító kegyelmed hívása nálam ne süket fülekre találjon, hanem legyek mindenkor kész, hogy akaratodat odaadással teljesítsem! Szembefordulok önszeretetemmel és önzésemmel, s követlek a gyalázatban, szegénységben és üldöztetésben. Teljesen újjá akarok születni, a régi magamat levetkőzni, hogy már ne én éljek, hanem te énbennem

Elmélkedés
A szőlőmunkásokról szóló példabeszéd után Jézus egy másik képet mond a királyi menyegzőről, amelynek témája szintén az üdvösség. Kik jutnak el az örök életre? Kiket hív meg Isten az üdvösségre? Kik méltóak arra, hogy eljussanak az örök boldogságra? Ezeket a kérdéseket veti fel Jézus hasonlata.
Az ószövetségi választott nép jól tudta, hogy a mindenható Isten legnagyobb ajándéka az üdvösség. Az üdvözülhet, aki hűséges marad az Istennel kötött szövetséghez és megtartja Isten parancsait, azaz a törvényt. A nép azonban letér erről az útról, megszegi a törvényt és hűtlenné válik Istenhez. Hiába várakoznak hosszú időn, évszázadokon keresztül a Megváltóra, végül nem ismerik fel. Hiába küldi Isten időről időre a prófétákat, a nép nem hallgat a szavukra. Hiába ismétli el Isten visszavonhatatlanul újra és újra az ígéreteit, a választott nép értetlen szívű marad. Ezt a tapasztalatot foglalja össze Jézus így: ,,A menyegző kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók." A példázat második részében már mindenkihez szól a meghívás, ami előrevetíti a krisztusi közösséget, az Egyházat, amely az Úr akarata és rendelése szerint a világ végéig az üdvösség közvetítője lesz. Keresztényként, az Egyház tagjaiként, az újszövetség népeként ne legyünk túlzottan magabiztosak, mert akár mi is ugyanarra a sorsra juthatunk, mint az ószövetségi nép! Legyünk hűségesek Jézushoz, aki elvezet minket az üdvösségre!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A 2. nap összefoglaló úszás junior
  2019-08-22 16:03:24, csütörtök
 
  A 2. nap sem múlt el magyar érem nélkül a junior úszó-vb-n - Napi összefoglaló.
A második napon második érmét szerezte a magyar küldöttség a Duna Arénában zajló junior úszó-világbajnokságon, amelyen több egyéni csúcs és két pontszerző hely is összejött a magyaroknak. Ez történt a budapesti vb második versenynapján.
A nap első magyar érdekeltségű fináléjában női 200 méter pillangón Berecz és Fábián Fanni volt érdekelt: előbbi, a szám ifjúsági olimpiai bajnoka és kétszeres korosztályos Európa-bajnoka egyéni legjobbját (2:09.75) közel egy másodperccel megjavítva, 2:08.93 perces idővel másodikként csapott célba, utóbbi pedig szintén egyéni csúccsal - három századot faragva eddig legjobbjából - 2:09.94-gyel negyediknek érintette a falat.
Ezt követően a nyitónapon 400 méter gyorson vb-csúccsal aranyérmes Zombori Gábor a 200 méter gyors döntőjében állt rajtkőre, ugyan bravúros éremszerzését ezúttal nem tudta megismételni, hetedikként ért célba, de 1:47.71 perces ideje így is több mint egy másodperccel jobb, mint eddigi legjobbja (1:48.72), amit délelőtt úszott.

További eredmények és videók Link

Eredmények, döntők:
Fiúk
200 m gyors: 1. Luca Urlando (Egyesült Államok) 1:46.97, 2. Robin Hanson (Svédország), 3. Murilo Stein Sartori (Brazília), ... 7. Zombori Gábor 1:47.71
100 m hát: 1. Thomas Ceccon (Olaszország) 53.46, 2. Nikolaj Zujev (Oroszország), 3. Wyatt Davis (Egyesült Államok)
100 m mell: 1. Vlagyiszlav Geraszimenko (Oroszország) 59.97, 2. Josh Matheny (Egyesült Államok), 3. Kevin Houseman (Egyesült Államok)
200 m vegyes: 1. Carson Foster (Egyesült Államok) 1:58.46, 2. Finlay Hugh Knox (Kanada), 3. Aposztolosz Papasztamosz (Görögország)

Leányok
800 m gyors: 1. Lani Pallister (Ausztrália) 8:22.49, 2. Namba Miju (Japán), 3. Giulia Salin (Olaszország), ... 5. Mihályvári-Farkas Viktória 8:36.30
100 m hát: 1. Jade Hannah (Kanada) 59.63, 2. Claire Curzan (Egyesült Államok), 3. Darja Vaskina (Oroszország)
50 mell: 1. Benedetta Pilato (Olaszország) 30.60, 2. Kayla van der Merwe (Nagy-Britannia), 3. Kaitlyn Dobler (Egyesült Államok)
200 m pillangó: 1. Lillie Nordmann (Egyesült Államok) 2:08.24, 2. Berecz Blanka 2:08.93, 3. Charlotte Hook (Egyesült Államok), 4. Fábián Fanni 2:09.94

Váltó
4×100 m vegyes vegyes: 1. Egyesült Államok 3:44.84, 2. Oroszország, 3. Kanada, ... 8. Magyarország (Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Szőke Zita) 3:54.20
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Kizárták a címvédő Kárász, Kozák párost a kajak-kenu vb-n
  2019-08-22 16:00:04, csütörtök
 
  Hiába nyerték meg előfutamukat, hajójuk 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi, így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n.
A csütörtöki előfutam után kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert a hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél. Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n.
A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója mintegy 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. A Kárász Anna, Kozák Danuta duó megnyerte előfutamát, utólag diszkvalifikálták.
"Ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna, hideg zuhanyként ért minket - mondta magyar újságírók gyűrűjében Hüttner Csaba szövetségi kapitány. - Az egység edzője, Somogyi Béla a verseny előtti napon és a verseny napján is +lecsekkolta+ a hajó súlyát, amely 18,05 kg volt. A verseny után ez a szám 17,20 volt. Mindkét mérleg 17,20-at mutatott, nem tudjuk, hogy mi történhetett. Béla nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket, mindig minden rendben szokott lenni. Egyszerűen felfoghatatlan, ami történt. Nyolcvan dekát nem lehet elnézni. Jelenleg nem találok magyarázatot."
Hangsúlyozta: a bíróknak igaza volt, a szabály, az szabály, minden más egységet kizártak volna hasonló vétségért. Elárulta, hogy tárgyaltak a versenybírókkal.
"Természetesen mindent megpróbáltunk, hogy a két lány folytathassa a hazai világbajnokságon, de igazat kell adnunk nekik abban, hogy ha minket most visszatennének a középfutamba, annak hosszú távú következményei lennének, és kérdésessé válna a bírók szerepe. A legfontosabb a szabályok betartása." - fogalmazott.
A szakvezetés a maximális számú, hat kvóta megszerzését tűzte ki célul a női kajak szakágban, s erre még mindig megvan a lehetőség. Az 500 méteres négyes négyet, Kozák egyesben és a 200 egyesben érdekelt Lucz Dóra egyet-egyet gyűjthet.
Hüttner Csaba azt mondta: biztos benne, hogy meglesz a hat kvóta, ha nem Szegeden, akkor a jövő évi pót kvalifikáción. Kárász csak ebben a számban versenyezett a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Mit láttak Szűzanyában a régi idők katolikusai?
  2019-08-22 15:40:55, csütörtök
 
  Katolikus ma oldalon Link
...... ...........


Mária könnye; Mária tövis; Mária rózsája; Mária virága; Mária fű; Mária tengere; Mária levél; Mária aranyszalmája.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Utazás a semmiből a végtelen felé
  2019-08-22 15:33:09, csütörtök
 
  Csaba testvér elmélkedése a Mennyei Atya éve videó sorozatban.
...... .......



Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Elhunyt Fekete Gyula 67 korában - Dolly Roll tagja
  2019-08-22 15:25:12, csütörtök
 
  Hosszú betegeskedés után 67 éves korában elhunyt a Hungária és a Dolly Roll zenekar szaxofonosaként ismert Fekete Gyula, művésznevén Szaxi Maxi.
...... ...........


A zenész közösségi oldalán tudatta a családja a szomorú hírt: elhunyt a Hungária és a Dolly Roll legendás szaxofonosa - írja az Index.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mai napon Fekete Gyula, Szaxi Maxi, hosszú küzdelem után úgy döntött, hogy pihenni tér. Köszönjük, hogy megtanítottál bennünket szívvel élni és oroszlánként harcolni!" - olvasható a Facebookon.
Fekete Gyula neves zenész családból származott. Zeneművészeti Szakiskolát végzett Jazz tanszakon, majd a Hungaria együttes énekes-szaxofonosa lett, 1983-tól pedig a Dolly Roll zenekarban játszott. 2010 után javarészt külföldön dolgozott, luxushajókon zenélt. A Blikk is beszámolt arról, hogy a zenész 2014-ben egy nyaki vérrög miatt a fedélzeten agyvérzést kapott. Mentőhelikopterrel szállították egy németországi kórházba, ahol életmentő műtéten esett át, utána mesterséges kómában tartották - állapota ekkor nem volt túl biztató. Lebénult, beszédképtelen lett, sőt az idegi károsodás miatt egy időre a látását is elvesztette, és a veséje is leállt, ezért az egyik szervet ki is kellett venni. Később úgy tűnt, megindul a gyógyulás útján, egy vidéki klinikán is kapott kezeléseket - családja augusztus 21-én tudatta, hogy a legendás zenész több éves küzdelem után végül feladta a harcot.
*
Elhunyt a Hungária és a Dolly Roll zenekar szaxofonosaként ismert Fekete Gyula, művésznevén Szaxi Maxi. Hosszú betegeskedés után, öt nappal a 68. születésnapja előtt hunyta le örökre a szemét. Halálhírét családja tudatta tegnap este a Facebookon.
Szaxi Maxi 1990 után szólókarrierbe kezdett, majd külföldön is dolgozott. Egy luxushajó zenekarában játszott az Északi-tenger közepén 2014-ben, amikor egy nyaki vérrög miatt agyvérzést kapott. Súlyos állapotban, helikopterrel szállították egy németországi kórházba, ahol azonnal megoperálták, és mesterséges kómába helyezték. Állapota sokáig válságos volt. Magyarországra szállítása után egy budapesti kórházban, majd egy vidéki rehabilitációs intézetben kezelték, de már sosem lett a régi, az ágyát sem tudta elhagyni. Fekete Gyula Brúnó 1951. augusztus 26-án zenész családba született Budapesten. Apja a Stúdió 11-ben baritonszaxofonozott, édesanyja pedig szimfonikus zenekarban hegedűs volt. Fiuk egyszerre kezdett el zongorán és hegedűn tanulni, végül mégis a szaxofon vált kedvenc hangszerévé.1965-ben a One Generation zenekarban kezdett játszani, majd három évvel később Várkonyi Mátyással megalakították a Zé-gé együttest. 1971-ben találkozott az akkor még beatzenét játszó Hungária együttes vezetőjével, Fenyő Miklóssal, és csatlakozott a zenekarhoz, amiből 1973-ban kivált. Hat évvel később, amikor a Hungária együttes ismét megújult, Fekete Gyula visszatért. Ezt követően érte el a zenekarral a legnagyobb sikereit. Olyan számokban működött közre, mint a Neonparádé, a Randi Andi, a Taxi Szaxi vagy a Twist troli.
A Hungária 1983-as felbomlása után automatikusan a Dolly Roll együttes tagja lett, ahol olyan sikeres dalokat énekelt, mint a Wind szörny, a Naplemente vagy a Maria Makaroni. 1990-ben kilépett a Dolly Rollból, és önálló karrierbe kezdett: zenekart
1995-ben egy koncert, egy album és egy koncertalbum erejéig ismét összeállt a Hungária, akkori stúdióalbumukon (Ébredj fel, Rockandrollia) az eredeti hungáriás megszólalásban énekelte el a Malvin és az Ördögi rock and roll című dalokat. 1998-ban a Dolly Roll is eredeti felállásában lépett színpadra a Budapest Sportcsarnokban. - Aki Szaxi Maxit látta, az soha nem felejti el, hogy ő zenész, zeneszerző volt. Az első dalomat neki köszönhetem, a Micsoda bulit ő írta - mesélte Szikora Róbert 2014-ben a Fókuszban.
- Hungária Taxi szaxi Teddy Bár videó Link
Nyugodjon békében!
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.