Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Katolikusok Moszkvába
  2019-08-07 11:20:52, szerda
 
  Katolikusok Moszkvába
Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Emlékezés Pedro Arrupe jezsuita generálisra
  2019-08-07 11:14:09, szerda
 
  1945. augusztus 6-án Hirosima külvárosában dolgozott, amikor ledobták az atombombát. Ő és a jezsuita novíciusok 150 sérültet vittek haza otthonaikba.
Aki ápolta a hirosimai bombatámadás sérültjeit - Emlékezés Pedro Arrupe jezsuita generálisra
...... .......


Hetvennégy éve, 1945. augusztus 6-án dobták le Hirosimára az atombombát. Denis Blackledge SJ kiváltságosnak érzi magát, mert még találkozhatott rendtársával, Pedro Arrupével, aki akkor a városban dolgozott. Az angol jezsuita a Jesuits & Friends című lapban emlékezett vissza a Jézus Társasága egykori generálisára, akinek idén július 11-én elindult a boldoggáavatási eljárása.
Pedro Arrupe Bilbaóban született 1907-ben. Öten voltak testvérek, ő volt a legfiatalabb és az egyetlen fiú. Kilencéves volt, amikor az édesanyja elhunyt, húszévesen pedig az édesapját vesztette el. Érzékeny, éles eszű és idealista volt, szerette a színházat, a zenét és az operát is. Orvosi tanulmányokat végzett. 1926-ban három hónapot töltött Lourdes-ben, és szemtanúja volt annak, ahogy egy fiatalember csodálatos módon meggyógyult a gyerekbénulásból. Pedro ezt mondta erről az időszakról: ,,Isten nagyon közel volt hozzám és nógatott."
Pedro aztán ahelyett, hogy a testek orvosává vált volna, a lelkek gyógyítója lett: 1927-ben belépett a Jézus Társaságába. Japánba vágyott misszióba, két évvel a pappá szentelése után oda is küldték. Az első hónapot magánzárkában töltötte, mert azt hitték róla, hogy amerikai kém. Így emlékezett vissza erre: ,,Hiszem, hogy ebben a hónapban tanultam a legtöbbet életem során."
1945. augusztus 6-án Hirosima külvárosában dolgozott, amikor ledobták az atombombát. Ő és a jezsuita novíciusok 150 sérültet vittek haza otthonaikba. (Szinte valamennyiüket meg tudták gyógyítani, bár soha azelőtt nem láttak el ilyesfajta sérüléseket, és orvosi felszereltségük is csupán a legszükségesebbekre szorítkozott - a szerk.)
Pedro a következő húsz évet Japánban töltötte, 1958-ban pedig provinciális lett. És így, 1965-ben, amikor a jezsuiták összehívták a 31. Általános Rendgyűlést, egyike volt a húsz országból összegyűlt 300 jezsuita küldöttnek. Május 22-én generálisnak választották, és felelős lett a világszerte élő 36 ezer jezsuitáért. Székfoglaló beszédét Jeremiás próféta szavaival nyitotta arról, hogy mit jelent szótlannak lenni. Beszédét Pál szavaival zárta arról, hogy a mindenség Ura megadja a szükséges erőt a feladatokhoz.
Amiként XXIII. János pápa a II. vatikáni zsinatot összehívta, hogy friss levegő áramolhasson az Egyházba, úgy a jezsuiták 31. Általános Rendgyűlése is azon dolgozott, hogy új utakat nyisson, hogy az evangélium minél több emberhez eljusson. Pedro vezette ezt a megújulást. Kitágította a jezsuita nevelés horizontját ezzel a kifejezéssel: ,,Férfiak és nők másokért és másokkal", és konfliktusokat vállalt olyan esetekben, amikor az igazságosság hirdetésével a status quót kérdőjelezte meg.
Élő, szerető kapcsolata Istennel - négy órát imádkozott naponta - tartotta őt meg a hitében, s ezen kívül kulcsfontosságú volt számára az Eucharisztia szeretete.
Pedro stílusa soha nem volt sértő, mindazonáltal céltudatos volt azokban a dolgokban, amelyeket meg akart tenni, és ezért időnként drága árat fizetett. Mielőtt jezsuita generális lett, nem volt semmi tapasztalata a Vatikánnal és a római ügymenettel kapcsolatban, így számára nem volt egyszerű a kommunikáció a pápákkal.
Amikor 1980-ban előrehaladott korára való tekintettel felajánlotta lemondását, II. János Pál pápa nem fogadta el, hanem azt kérte tőle, folytassa munkáját. Még ugyanabban az évben megalapította a Jezsuita Menekültszolgálatot (Jesuit Refugee Service, JRS), elsősorban a kétmillió csónakon menekülő vietnámi ember helyzete okozta sokk miatt. A JRS az elmúlt négy évtizedben a Jézus Társaságának jelképévé és inspirációjává vált.
1981. augusztus 7-én Pedro agyvérzést kapott, minek következtében részlegesen lebénult, és súlyosan károsodott a beszédképessége is. II. János Pál pápa személyesen delegálta a 33. Általános Rendgyűlésre, ahol hivatalosan is elfogadták a lemondását. Testileg megtöretve, de erős lélekkel élte le hátralévő éveit; 1991. február 5-én hunyt el.
Boldoggá avatási eljárásának posztulátora, Pascual Cellobada SJ ezt mondja róla: ,,Az Egyház embere volt, aki követte a Szentlélek hívását, és félelem nélkül hozta meg a döntéseket, melyeket meg kellett hoznia, mert élete Istenben gyökerezett."

Forrás: Jesuits & Friends issue/Jezsuita.hu
Fotó: Jesuits.org
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Isten országa
  2019-08-07 11:05:44, szerda
 
  "Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság pedig Jézus Krisztus által jött el. Istent soha senki sem látta: az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki Őt." (János Evangéliuma 1:17 ) - Jézus szavai magának Istennek a szavai. És mi lehetne fontosabb, mint hallgatni magának Istennek az üzenetét, amint szól hozzánk? Vannak Bibliák, ahol Jézus szavait pirossal külön is kiemelik. Valóban ezek a beszédek talán a legfontosabbak a Szentírásban. Jézus ezt mondta: “Aki látott engem, látta az Atyát." és ,,aki engem hallgat, azt hallgatja, aki elküldött: az Atyát." A most következő hét részes sorozat: I.N.R.I. - Jézus beszédei - ezeket a beszédeket dolgozta fel. Ha Te is úgy gondolod, kérlek oszd meg, hogy minél többekhez eljuthasson az Üzenet. Köszönjük a megtisztelő figyelmedet és segítségedet!

Videó Link
"Istent soha senki sem látta: az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki Őt." (János Evangéliuma 1.18) - Jézus szavai : Istennek a szavai. És mi lehetne fontosabb, mint hallgatni magának Istennek az üzenetét, amint szól hozzánk? Ha Te is úgy gondolod, kérlek oszd meg, hogy minél többekhez eljuthasson az Üzenet. Köszönjük a megtisztelő figyelmedet és segítségedet!
Szöveg: Biblia - Takács Ferenc / Zene: György Ákos / Grafika: Bódi Kati / Fotó: Vágó Péter
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Mária készségével éljünk a mindennapokban
  2019-08-07 11:02:36, szerda
 
  Hányszor veszi el, szűkíti le az isteni lehetőséget a szokásrendszerem? Amit megszoktam... Isten növelni akar, ki akarja tágítani a lehetőségeimet.
Mária készségével éljünk a mindennapokban - Udvardy Györggyel ünnepelték a Pécs-Havihegyi búcsút.
Otthon vagyunk a Boldogságos Szűz Mária anyai oltalma alatt" - fogalmazott Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek a Pécs felett található havihegyi Havas Boldogasszony-templom búcsúján tartott szabadtéri szentmisén augusztus 4-én.
Szűz Máriára mint példára és modellre tekintünk - mondta homíliájában a főpásztor. - Olyan modellre, melyet Egyházunk úgy állít elénk, hogy az ő képére formálódjunk. Azokat a tulajdonságokat, amelyeket a Boldogságos Szűz Máriánál látunk, akarjuk kialakítani saját magunkban, hiszen Mária mindig Krisztushoz vezet, mindig rá irányítja a figyelmünket. Krisztus pedig mindig az Atyára mutat. Mindig az Atya szeretetét, az Atyát mutatja be nekünk.
Szűz Mária a keresztény ember identitásának kialakulásában is segít azáltal, hogy példát mutatott az Ige befogadására - emelte ki Udvardy György. - Mária hűséges volt, és kész volt az Istent befogadni úgy, ahogy ebben az énekben imádkozzuk: Isten az, aki hatalmas dolgokat tesz az övéiért, akiket szeret. Isten igazságot szolgáltat, a kicsinyeket fölemeli, a hatalmasokat letaszítja trónjukról. Ez nem pusztán emberi igazságosztás, hanem Isten belső természetének megnyilvánulása. Mária ragaszkodott Istenhez, és kész volt teljesíteni akaratát annak, aki igazat mond és igazat tesz. Isten szavában, szándékában, cselekedeteiben nincs különbözőség, nincs disszonancia; nincsenek ilyen és ehhez hasonló mondatok: szerettem volna, de nem sikerült teljes egészében. Amit mond, az igaz; amit mond, megvalósul. A cselekedetei ezt az igazságot jelentik számunkra. Azt látjuk Szűz Mária magatartásában, hogy abban az Istenben bízik, aki bármit tesz, az jó az ő gyermekeinek.
...... .......


Mi ismerjük Jézus Krisztusban az irgalmas Atyát: Isten mindig irgalmas, mindig jót akar, mindig hűséges, mindig igazat tesz, mindig jót tesz. Ez a meggyőződés az, ami alapján értelmezzük életünk eseményeit, és valamire azt mondjuk, hogy ez jó, ebben sikerült növekedni, s valamire azt is mondjuk, hogy ez nem jó, vagy azt, hogy ez bűn. Az élet dolgai nem az istenképünket és az Istenbe vetett hitünket fordítják meg. Bízunk Jézus Krisztus Atyjában, és ezért válik értékessé életünk számos eseménye, történése, ezért válunk értékessé mi magunk. Ezért van az, hogy el akarunk magunktól távolítani mindent, ami nem méltó ehhez az istenismerethez. A készség megmutatkozik a tanítás befogadásában, a tanítványi lelkület kiépítésében - magyarázta a szentmise szónoka.
Jézus meghalt és feltámadt. Életét adta a tanításáért, és az Atya életre támasztotta őt. Tehát amit ő mond, amit kér, amit állít, amit útmutatásként elénk ad, az jó. A készség jelenti számunkra azt is, hogy szabadok vagyunk és szabadok akarunk lenni. Mindentől - hangsúlyozta Udvardy György. - Legfőképpen önmagunktól, a félelmeinktől, szokásainktól, ragaszkodásainktól; szabadok akarunk lenni a bűneinktől. Hányszor veszi el tőlünk az isteni lehetőséget az, amikor a félelmemre építünk? Hányszor veszik el, szűkítik le az isteni lehetőséget a szokásaink? Isten növelni akar, ki akarja tágítani a lehetőségeinket.
Ennél nyilván sokkal nehezebb a bűneinkkel való szembesülés. A bűn nemcsak Isten ellen van, hanem elveszi az életet, elveszi a lehetőséget. Amikor a krisztusi szabadság ellen, a bűn mellett döntünk, akkor nem valamiféle kisebb szabadságot nyerünk, hanem a rabszolgaság mellett döntünk - mutatott rá a szónok. - Nincs kisebb szabadság, nincs szűkebb területen megélhető szabadság. A krisztusi szabadság van, ami teljes, ami mindenre képesít bennünket.
Amit értékesnek tartok, azért akarok és kész vagyok áldozatot hozni; amit nem tartok értéknek, azért nem hozom meg az áldozatot. Ahol az áldozatom van, ahol a küzdelmem van, ott van az értékem. Kész vagyok erőfeszítést tenni a jóért, a fölismert krisztusi tanításért, azért az életért, amiben boldog vagyok; azért, aminek távlata, jövője van. Természetes, hogy a készségben szükségszerűen megmutatkozik egyfajta döntés. Hitben hozom meg a döntéseimet, és e döntések eredményezik azt, hogy az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit tesszük egymás felé. Ezek azok, amelyek növelnek bennünket, amelyek krisztusiak. Ezek azok a döntések és cselekedetek, amelyek jövőt tárnak fel előttünk. Ezért hiteles Mária dicsőítő éneke, amikor az irgalmas Istenről énekel - hangzott el a főpásztori prédikációban.
...... ......


Máriára figyelünk, Krisztus édesanyjára, aki készséges lelkülettel figyelt az Istenre, és kész volt teljes létével, teljes valójával követni őt. Ő példa számunkra. Imádkozzunk azért, hogy ezt a készséget mindennapi életünkben, családjainkban, közösségünkben, egyáltalán az Egyházról való gondolkodásunkban ébren tudjuk és ébren akarjuk tartani magunkban, Mária módjára, aki elkötelezett az Isten előtt. Imádkozzunk ezért - buzdított Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Loósz Róbert, Harasztovics Arnold
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
A kép a mi templomunkból való
  2019-08-07 10:56:36, szerda
 
  Nagyobb kép Link
...... ............



Jövő héten tartjuk Kegyhelyünkön Szentkúton a NAGYBOLDOGASSZONY FŐBÚCSÚT 2019. augusztus 15.; 17-18.
Program itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Útravaló – 2019. augusztus 7
  2019-08-07 10:34:16, szerda
 
  Ülök az autóban a zebra előtt. Várom, hogy váltson a lámpa. Villogni kezd az átkelő fölött a zöld. Valaki még sietve lelép. Az út közepén jár, amikor piros lesz neki. Szaporán lépked, mégis lassan halad. Ölében kutyát cipel. Kis termetű, zsemleszínű, hosszú szőrű. Úgy viszi, ahogy az anyák szokták gyermeküket, az ölükben, a karjukon. Időnként fölé hajol, és megcsókolja a szőrös pofát. Én pedig csak állok, és várom, hogy átjusson valahogy ezzel a teherrel. Kozmetikushoz viszi? Állatorvoshoz? Vagy csak úgy? Amíg figyelem, eszembe jut Jézus története a kánaáni asszonnyal. Ez itt fordítva van. A kiskutyák ülnek az asztalnál, és a gyermekeknek nem jut hely az ölben. Talán még morzsa sem.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
18. évközi hét szerda 08.07
  2019-08-07 10:32:09, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes negyedik könyvéből
A választott nép kevésre becsülte az ígéret földjét; Isten ezért büntetést szabott ki rájuk.
Amikor a választott nép a fáráni pusztában tartózkodott, az Úr ezt mondta Mózesnek: ,,Küldj férfiakat Kánaán földjére, hogy kémleljék ki azt a földet, amelyet népemnek akarok adni! Minden törzsből küldj egyet-egyet, olyant, aki a vezetők körébe tartozik."
A kiküldöttek negyven nap múlva visszatértek, miután kikémlelték a földet, és eljutottak Mózeshez és Áronhoz meg a választott nép egész gyülekezetéhez a Fárán-pusztába, amely Kádes mellett van. Beszámoltak nekik és az egész sokaságnak, aztán megmutatták nekik a föld gyümölcseit. Ezt mondták: ,,Eljutottunk arra a földre, amelyre küldtél bennünket. Az csakugyan tejjel és mézzel folyó ország, amint ezekből a gyümölcsökből is látható. Lakói azonban igen erősek, városai pedig nagyok és fallal vannak körülvéve. Enák fiait is láttuk ott. Amalekiták laknak a Délvidéken, heteusok, jebuzeusok, amorreusok a hegységben, és kananeusok laknak a tenger mellékén és a Jordán folyó körül."
Erre a nép zúgolódni kezdett Mózes ellen, de Káleb csendesítette őket: ,,Menjünk csak fel bátran, és foglaljuk el azt a földet, mert bizonyosan el tudjuk foglalni!" Ám a többiek, akik vele voltak, azt mondták: ,,Nem mehetünk fel egy olyan nép ellen, amely erősebb, mint mi." Sőt, gyalázták népük előtt azt a földet, melyet megtekintettek, és azt mondták: ,,A föld, amelyet bejártunk és kikémleltünk, elemészti lakóit; népe, melyet láttunk, szálfatermetű; láttunk ott néhány óriást Enák fiaiból, az óriások nemzetségéből, akikhez képest mi olyanoknak látszottunk, mint a sáskák."
Emiatt jajveszékelve sírt az egész sokaság azon az éjszakán.
Az Úr ekkor így szólt Mózeshez és Áronhoz: ,,Meddig fog még zúgolódni ellenem ez a hálátlan nép? Meghallottam népem zúgolódását. Mondd meg tehát nekik: Ezt üzenem nekik, én, az Úr: Amilyen igaz, hogy én élek, olyan igaz, hogy úgy bánok veletek, ahogy fülem hallatára ti zúgolódtatok. Ebben a pusztában fog heverni holttestetek. A megszámláltak közül, aki húszéves elmúlt, és zúgolódott ellenem, senki sem megy be arra a földre.
Ama negyven nap számának megfelelően, amely alatt szemügyre vettétek az ígéret földjét, egy-egy esztendőt számítva minden napért, negyven esztendeig fogtok lakolni gonoszságtok miatt, és megismeritek bosszúmat. Ahogyan megmondtam, én, az Úr, úgy fogok bánni e nagyon gonosz sokasággal, amely fellázadt ellenem; ebben a pusztában fog elpusztulni és meghalni."
Ez az Isten igéje. Szám 13,1-2.25-14,1.26-29.34-35

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus meggyógyítja egy kánaáni pogány asszony leányát.
Abban az időben Jézus továbbhaladt. Tirusz és Szidon vidékére vonult vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte: ,,Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem!" Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá tanítványai, és arra kérték: ,,Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk!"
Jézus kijelentette: ,,Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól." Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal: ,,Uram, segíts rajtam!" Ő így válaszolt: ,,Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak!" Mire az asszony: ,,Igen, Uram, de a kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról!" Erre Jézus így szólt hozzá: ,,Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!" És a lánya meggyógyult még abban az órában.
...... .....


Ezek az evangélium igéi. Mt 15,21-28

Imádság
Urunk, az irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.

Elmélkedés
Egy asszony járul Jézus elé, aki segítségét kéri, mégpedig nem a maga, hanem leánya számára, akit megszállt a gonosz szellem. Jézust ,,Dávid fiának" nevezi, amikor megszólítja, s ezzel kifejezi, hogy attól kér segítséget, akiről hiszi, hogy ő a Messiás. A hit mellett az asszony bizalma is megmutatkozik, bízik abban, hogy Jézus tud és fog segíteni leányán.
Hasonló kérések esetében Jézus rögtön csodát szokott tenni, most azonban más irányt vesznek az események. Láthatjuk, hogy Máté evangélista nem is törődik a csodával, a gyógyítással, hiszen a leány nincs is jelen és gyógyulását csupán tényként közli a jelenet lezárásaként. Az evangélista nem a csodás gyógyulást igyekszik bemutatni, hanem az asszony kitartó kérését, aminek értékét növeli, hogy nem zsidó, hanem pogány származású, mégis nagy-nagy hittel fordul Jézushoz. Az Úr először szóra sem méltatja az asszonyt, de ez csak növeli a kitartását. Jézus ekkor szóban is kifejezi elutasítását, miszerint küldetése nem szól a pogányokhoz, de az asszony megismétli kérését. Jézus továbbra is elutasító, de az asszony még erősebben fordul hozzá, s lám könyörgése meghallgatásra talál.
Tudok-e valóban kitartóan imádkozni?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az Üdvösség imája
  2019-08-07 10:08:05, szerda
 
  Nagyobb kép Link
.........



ISTEN szeret Téged - függetlenül attól, hogy ki vagy és milyen a múltad. A Biblia azt mondja, hogy ezt azért tette,
"....hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)
Jézus letette az életét és feltámadt azért, hogy mi az örökkévalóságot Vele együtt tölthessük a Mennyben és már itt a földön is megtapasztalhassuk mindazt a jót, amit Ő nekünk akar adni.
Segítségül hívom az Urat a mai napon, elismerem a bűnösségemet, hiszem, hogy az Úr Jézus Krisztus a bűneimért meghalt a kereszten, és feltámadt az én megigazulásomért. Befogadom Őt az életembe, és hittel megvallom, hogy Ő az Uram, a Megváltóm, a Gyógyítóm. Róma levél; 10/8-10.
Az üdvösséghez nem kell mást tenned; a szívedben el kell fogadnod Jézus Krisztust, Isten Fiát, Megváltódnak. Ha Szeretnéd, hogy Jézus legyen az életed Megváltója akkor Kérlek mond el következő imádságot.
 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 465
  • e Hét: 4055
  • e Hónap: 24738
  • e Év: 227651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.