Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Elgörbíted az egyenest?
  2019-09-13 20:50:30, péntek
 
  ,,Az élő Úrra mondom, hogy nem ér téged büntetés emiatt." 1Sámuel 28,10

Uralkodásának első éveiben Saul király elrendelte, hogy mindazokat, akik spiritiszta kultuszt űznek, vagy médiumként tevékenykednek, ki kell űzni az országból. Később azonban hanyatlani kezdett mind személyes életében, mind politikájában. Sámuel halála után a filiszteusok összegyülekeztek Saul serege ellen Gilboánál. S mivel Saul az Úrtól már nem kapott útmutatást, az endori jósnőnél keresett tanácsot. Ez félelemmel telve emlékeztette arra, hogy ő maga parancsolta meg, hogy a varázslókat és jövendőmondókat ki kell űzni az országból. Saul azonban megnyugtatta: ,,Az élő Úrra mondom, hogy nem ér téged büntetés emiatt."

Amit ebből tanulhatunk, az egészen világos: az emberben megvan a hajlandóság arra, hogy csak addig engedelmeskedjék az Úrnak, amíg ez neki is megfelel. Mihelyt azonban már nem kedvére való, elkezd mindenféle mentségeket kigondolni, hogy végső soron azt tehesse, ami neki jól esik.

Mert mindnyájan hajlamosak vagyunk arra, hogy kivonjuk magunkat a Szentírás kijelentései alól, azokat nekünk megfelelően hajlítgassuk és erőtlenítsük, amikor nem akarunk engedelmeskedni.

Világos utasítást találunk például az asszonyok szerepére a gyülekezetben. Ezek az utasítások azonban nyilvánvalóan ellentmondanak a ma divatos feminista mozgalomnak.

Mit teszünk tehát? Elkezdünk érvelni, hogy ezeket a parancsokat az akkori kultúra hátteréből kell megértenünk, és napjainkban nem kell alkalmaznunk. Ilyen módon természetesen könnyedén megszabadulhatunk mindattól, ami számunkra kellemetlen a Bibliában, ha már egyszer átvettünk egy ilyen alapelvet.

Olykor rábukkanunk az Úr Jézusnak néhány tételére, amelyek súlyosan érintenek minket. De hamar készen vagyunk a válasszal: ,,Jézus nem úgy értette ezeket, hogy meg is kell tennünk mindezt, hanem úgy, hogy legyünk készek azok megtételére." És meg is győzzük magunkat afelől, hogy meg is tennénk azokat, még ha valójában eszünk ágában sincs ez.

Vagy például szilárdan ragaszkodhatunk ahhoz, hogy a parancsolatok megszegőit a Biblia szigorú követelményei alapján felelősségre kell vonni. De ha kiderül, hogy az illető rokonunk vagy barátunk, akkor hirtelen arra az álláspontra helyezkedünk, hogy az Írás követeléseit lazán kell kezelnünk, vagy éppen mellőznünk kell.

Egy másik mesterfogás abban áll, hogy felosztjuk a Szentírás parancsolatait ,,fontosakra" és ,,kevésbé fontosakra". A "jelentéktelenebbeket" nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk - legalábbis ezt beszéljük be magunknak.

Mindezekkel a hamis meggondolásokkal tulajdonképpen eltorzítjuk a Szentírást, és ezzel önmagunkra hozunk veszedelmet. Isten azt akarja, hogy Igéjének engedelmeskedjünk, akár tetszik, akár nem. Csakis ez az áldás útja.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Istenfélelem
  2019-09-13 20:40:15, péntek
 
  "De valóban nagy nyereség az istenfélelem, megelégedéssel." (1Tim 6,6)

Azt nevezhetjük igazán gazdag embernek, aki Istent féli, és hitben él, aki istenfélelménél fogva megelégszik azzal, amit Isten ad, mindezt Istennel és becsületben bírja, anélkül, hogy jogtalanságot követne el, vagy mást megkurtítana. Mert neki még a szegénységében is oly nagy kincse van - Isten áldása -, hogy elégedett. Mert tudja, hogy az ételen és italon kívül semmit sem tarthatunk meg, és azt is, hogy az aggódó gondoskodás és fáradozás hiábavaló, ha Isten nem adja a növekedést. Ezért a keresztyén embernek sokkal kedvesebb egy fillér, amelyet Isten ad, mint a gazdag zsugoriak minden kincse a földön. Mert [az igaz ember] házában ezt a szép kincset bírja, az istenfélelmet és a megelégedést, vagyis Istenre tekintő békés, nyugodt szívet.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nézz föl!
  2019-09-13 19:59:16, péntek
 
  Nézz föl!

Nézz szét a földön,
amerre lépkedsz,
szívd be jó mélyen
a nyár jó szagát;
gyümölcsök érnek,
aromák őrzik
emlékké váltan
percek zamatát...

Nézz föl az égre,
végtelen réten
legel a bodros,
felhőtestű nyáj;
millió csillag
váltja fel őket,
ha éjsötétre
változik a táj...

Attól ne rettegj,
hogy Pásztor nincsen,
hogy gazdátlanul
forog az egész,
nézz szét a Földön,
nézz föl az égre:
mindenütt ott van:
Isten keze véd!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mese is, nem is
  2019-09-13 19:55:09, péntek
 
  Mese is, nem is

A hegyen születtem, csak az eget láttam,
egyedül bolyongtam, az erdőket jártam,
rejtőző madarak odvát fölfedeztem,
szomjamat oltani a patakra mentem,
Kiálló sziklákról csodáltam a völgyet,
égigérő fenyőt, óriási tölgyet...
magamnak dúdoltam, ritka volt a kedvem,
felhők közé vágytam,
s addig integettem,
amíg eltakarták a közelt s a távolt,
és rám borítottak hét szép égi fátyolt.

Színes fátylaimra olyan büszke lettem,
hogy megmutogatni a völgybe lementem.
És ez lett a vesztem.
Hamar visszatértem, de már nem egyedül,
- nem tudja az ember, mi elől menekül -
hét szép sűrű fátylam mindenbe megakadt,
örömök cibálták, repedt, hasadt, szakadt...

Ráadásul, aki velem ért a hegyre,
tépett fátylaimat tovább tépegette:
egyet-kettőt-hármat,
négyet-ötöt-hatot...
Mégsem mindet!
Egyet magamnak meghagyott,
- és elhagyott.

Legutolsó fátylam nem tépték le rólam,
s hogy ne dideregjek:
beleburkolóztam!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mégis
  2019-09-13 19:43:38, péntek
 
  Mégis

A tél kemény szorításában
vergődik a világ,
ellentétek közepén élünk
minden meleg szobát
hálával szabad csak élveznünk,
jó kabátot, cipőt,
a havas fehér háztetőket,
a tiszta levegőt.

Most van ideje az imának
az útra keltekért,
és mindazokért, akik fáznak,
és a betegekért...

A tél kemény szorításában
csontig érhet a fagy,
de látod:
egy kakaslépéssel
mégis megnőtt a nap!

Lukátsi Vilma


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Majd a nyár után
  2019-09-13 08:35:14, péntek
 
  Majd a nyár után

Száll a hinta, száll,
nincs látóhatár,
még senki sem kérdi,
meddig tart a nyár?

Fut a két kerék,
ragyog fenn az ég,
az Idő szalagján
vonz a messzeség...

Karodban erő:
húz az evező,
- de van titok a mély,
megremegtető:

Kérdőjelet tükröz,
néhány szót csupán:
- merre tart életed
majd a nyár után?

Kapun belül leszel,
ha leszáll az éj?
Most halld meg a Hangot:
"Én vagyok, ne félj!"

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Sugárzó arccal
  2019-09-13 08:10:07, péntek
 
  "Azt azonban nem tudta Mózes, hogy arcának bőre sugárzó lett, amikor Istennel beszélt." 2Mózes 32,29

Amikor Mózes lejött a Sinai-hegyről, kezében a két kőtáblával, amelyekre a Tízparancsolat volt felírva, két különös ismertetőjegyet lehetett észrevenni rajta. Először is fénylett az arca. Isten jelenlétében volt, aki a sugárzóan ,,fényes felhőből, (amit ,,sekiná"-nak neveztek) jelentette ki magát. Mózes arcának fénye mintegy kölcsönzött sugárzás volt. Az Istennel való beszélgetés után Mózes, a törvényadó, még mindig magán viselt valamennyit a dicsőség fényéből és sugaraiból. A megdicsőülés tapasztalata volt mögötte.

A második ismertetőjel az volt, hogy Mózes maga nem is tudta, hogy arca így világít. Egyáltalán nem volt tudatában különleges külsejének, amit Isten jelenlétében nyert. (F. B. Meyer mondja egyik erről szóló kommentárjában, hogy az egészben a legdicsőségesebb az volt, hogy Mózes erről mit sem tudott.)

Bizonyos tekintetben mi is részesei lehetünk a Mózeséhez hasonló élménynek. Ha bizonyos időt Isten jelenlétében töltünk el, akkor az meglátszik rajtunk. Ez külsőleg is észrevehető lehet az arcunkon, mert szoros kapcsolat van a lelki és a testi hatás között, bár azért mégsem helyezném a hangsúlyt a külső ismertetőjelre, hiszen kétes hírű vallási közösségek híveinek is igen jóságos lehet az arckifejezésük. A legfontosabb az, hogy az Istennel való kapcsolat megtisztítja az embert erkölcsileg és lelkileg egyaránt. Erről ír Pál apostol a 2Korintus 3,18-ban: ,,Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mintegy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét, mindnyájan ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által, dicsőségről dicsőségre."

De az ilyen megvilágosodásnál a legdicsőségesebb tény az, hogy mi magunk semmit sem tudunk róla. Mások veszik észre. Látják rajtunk, hogy együtt voltunk az Úr Jézussal. Ez a változás azonban saját szemünk elől el van rejtve.

Miért van az, hogy mi nem tudunk róla, hogy ,,sugárzik az arcunk"? Az ok egyszerű: minél közelebb kerülünk az Úr Jézushoz, annál jobban tudatára ébredünk tulajdon bűnös, méltatlan, romlott mivoltunknak. Az Ő jelenlétének dicsősége nyomán megrettenünk saját magunktól, és mély bűnbánat tölt el bennünket.

Ha tudatában lennénk ennek a sugárzásnak, akkor büszkeség töltene el bennünket, és a vonzás azonnal taszítóvá változna, mert a büszkeség mindig visszataszító.

Ezért nagy áldás, hogy azok, akik az Úr Jézussal együtt voltak a hegyen, és még magukon viselik annak kölcsönzött fényét, egyáltalán nem tudnak arról, ,,hogy arcuk bőre így sugárzik".

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ne álljunk bosszút magunkért
  2019-09-13 08:04:35, péntek
 
  ,,Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak." (Róm 12,19)

Ha szenvedés ér minket, a hús és vér azonnal magához híven kezd viselkedni: haragtól és türelmetlenségtől tajtékzik, dühöng. Természetesen fáj, ha igazságtalanság és erőszak ér minket. Ezért védekezünk és szegülünk szembe; hisz az, hogy ez neked fáj, még rendjén való, de hogy emiatt bosszút állj, és valahogyan visszafizess, az tilos. Ezért vigyázz, és egyeztesd össze a kettőt, hogy az egyik igazság a másikat ne rontsa, ne csorbítsa, hanem hozd összhangba őket, hogy mindkettő érvényre jusson. Ha a magad igazságának nem tudsz érvényt szerezni még nagyobb igazságtalanság nélkül, akkor mondj le róla. Mert nem illő jogtalanság ellen jogtalansággal védekezni, jogtalanságot jogtalansággal sújtani. Isten pedig nem akarja, hogy a te koldusigazságod végett az egész világ igazsága tönkremenjen.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 214 db bejegyzés
e év: 7854 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4862
  • e Hét: 13574
  • e Hónap: 25449
  • e Év: 213251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.