Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Középszer: Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán
  2019-09-17 00:25:11, kedd
 
  KÖZÉPSZER
2. LATINOVITS ZOLTÁN és RUTTKAI ÉVA
Az 1990 előtti (utáni) TEKINTÉLYELVŰ VEZETŐITŐL SEMMI NEM ÁLLT TÁVOLABB, MINT AZ ALAPVETŐ EMBERI ÉRZELMEKET TOVÁBBÍTÓ MŰVÉSZET!. EZEK A LÉLEKIRTÓK 1990 UTÁN IS OTT FOLYTATTÁK LÉLEKÖLŐ TEVÉKENYSÉGÜKET, AHOL ABBA KELLETT VOLNA VELÜK HAGYATNI LEGKÉSŐBB 1990-BEN!
Egyetlen-egy és végképpen tragikus körülményben megegyeznek a KOROSZTÁLYOK: ez annak ELHALLGATÁSA, hogy az 1945-öt és főleg 1956-os véres megtorlást követően megtörtént az a HELYCSERÉS TÁMADÁS, amivel részben fölszámolták, átnevelték és proletarizálták a Horthy-korszak polgárosodó középosztályát és a kertgazdálkodást megvalósító kisbirtokos parasztságot.
Kitermelte az alulról fölhozott és kiemelt kádereivel az új hatalomhoz hűséges elvtelen réteget... akit meg lehetett vásárolni a saját fajtája tönkretételére.
Ezek az ALULRÓL FÖLHOZOTT KÁDER-CSICSKÁK úgy működtek egy-egy munkahelyen, mintha a ,,hatalom kinyújtott karjai lennének"!
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is hasonlón mehetett keresztül, mint legtöbb művész....
Főleg Latinovits Zoltánt zavarta nagyon az a bürokratikus hatalmi rátelepedés a művészekre, ami az 1970-es évekre volt jellemző.
Pl. előfordult, hogy korábban bement a hivatalos próba előtt a színházba, hogy legyen elegendő ideje a teljes átlényegülésre. Ekkor azonban, mindenféle jelenléti ívek kitöltésével, meg adminisztrációs papírokkal zaklatta őt az erre fenntartott adminisztrátor... Volt rá példa, hogy nem tudta fékezni jogos haragját és elkergette az őt zaklatót. Amit aztán fegyelmik követtek. Az adminisztrációt végző középszerűek a MINDENKORI HATALOM kinyújtott karjaként működtek. Ez azt jelentette egészen pontosan, hogy az un. szocializmusban az alkotói tevékenységet is ,,munka"-ként értelmezték és a művészeket, pedig ,,munkásként" kezelték.
Latinovits szerintem ,,kiszállt", Ruttkai, meg belebetegedett és hamarosan belehalt.
*
(Folytatása következik.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Középszer: Domján Edit és Szécsi Pál
  2019-09-17 00:22:48, kedd
 
  KÖZÉPSZER
1. rész: Domján Edit és Szécsi Pál
1945, de legfőképpen 1956 után a népi káderekből lett vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
Írtam korábban Domján Editről, hogy őt is már az általános után azonnal beiskoláztak egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az össze berendezés... stb. Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI TULAJDONBA" vettek!
Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta. Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.

Akkoriban nem(sem) lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve szerencsétlen elégedetlenkedőnek.

(Azért is gondoltam a rendszerváltozás elején, hogy minden körzeti szakorvosi rendelőben kellene működnie pszichológusnak is. Sajnos, MÉG MINDIG ideggyógyászatra küldik a lelkileg összeroppanó embereket! Talán, ettől merevedett meg a közgondolkodásban az a nézet, hogy aki lelki tanácsra szorul, az ,,BOLOND" és inkább nem panaszkodik...)

Van erre a problémára egy korabeli- közismert szerelmespár esete: Domján Edit és Szécsi Pál. Mindketten a halálba menekültek az elviselhetetlen életérzés elől.
*
(Folytatása következik.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 202 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 665
  • e Hónap: 3791
  • e Év: 35521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.