Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A vörösáfonyalé
  2019-09-20 14:10:07, péntek
 
  A vörösáfonya gazdag tápanyagokban és antioxidáns hatású növény. Gyümölcslé, dzsem, szósz és édesség is készíthető belőle, valamint szárított formában is beszerezhető.

A szakértők megegyeznek benne, hogy a vörösáfonyát egész évben kellene fogyasztani, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy a vörösáfonya erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A vörösáfonya Észak-Amerikában őshonos, és először az indiánok fogyasztották, később jutott csak el Európába. A növény latin neve Vacciniummacrocarpon.

A vörösáfonya leve sötétpiros, édesítetlen lé, amely az egész szemű vörösáfonya bogyókból készül. A leggtisztább lé 100 százalékban tartósítószer-mentes és nem tartalmaz további színezéket vagy adalékanyagot. Nagyon erős és fanyar ízű, ezért általában vízzel hígítva fogyasztják.

Az orvosok általában az édesítetlen változatát ajánlják, és nem azokat az édesített italokat, amelyek a boltokban kaphatóak.

A tiszta vörösáfonylé igazán jó hatással van az egészségre és a szépségre, mivel magas a tápanyagértéke.

A vörösáfonyalé tápanyagértéke:
A vörösáfonylé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat más zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest.
Egy csésze vörösáfonyában 8983 antioxidáns található.
100 gramm vörösáfonya antocianin flavonoidokat, szianidint, peonidint, quercetint, tannint és 87, 13 gramm vizet tartalmaz. Ezen kívül jó szalicil és C-vitamin-forrás.
A vörösáfonya táplálja a szervezetet szénhidrátokkal, proteinekkel és olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, kálium, cink és olyan vitaminokat, mint a niacin, riboflavin, B6-, E- és K-vitamin.

A vörösáfonyalé egészségre gyakorolt jótékony hatása
A vörösáfonya egy sokféleképpen felhasználható gyümölcs, amely rendkívüli hatással van az egészségre. Gyógyhatásai évszázadok óta ismertek. Az indiánok nyers vörösáfonyával kezelték a sebeket. A gyümölcsben található fitovegyületek sokféle egészségügyi probléma kialakulását meggátolják. A vörösáfonya nagy mennyiségben antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket a szervezet állít elő természetes módon vagy a megemésztett táplálékból szívódik fel. Az antioxidánsok lelassítják és megakadályozzák az oxidációs folyamatot, mivel stabilizálják a szabadgyököket egy elektron hozzáadásával. A flavonoidok és polifenolok helyreállítják a károsodott sejteket, így csökkentik a fertőzések és más betegségek kialakulásának kockázatát.

1. Húgyúti fertőzések:
A húgyúti fertőzések olyan mikroorganizmusok jelenlétére utalnak a húgyhólyagban, amelyek túllépték a megfelelő mennyiséget. Jelentős bizonyíték van rá, hogy a vörösáfonyával megakadályozható a húgyúti fertőzések kialakulása.
A vörösáfonylében található proantocianinok meggátolják, hogy a baktériumok a húgyhólyag faláról a sejtekre tapadjanak. Ezek a vegyületek megakadályozzák, hogy a baktériumok tovább osztódjanak, majd a húgyhólyagon keresztül kiürítik őket a szervezetből.
Ezzel a lével a vizelet savasabbá tehető, így olyan környezet alakul ki a fertőzések számára, amelyekben a baktériumok nem képesek az osztódásra. A rendszeres vörösáfonyalé fogyasztásával meggátolható a visszatérő húgyúti fertőzés a középkorú és várandós nőknél.

2. Tumorellenes hatású:
A vörösáfonyában lévő polifenolos vegyületek tumorellenes hatásúak.
A vörösáfonylé rendszeres fogyasztásával megakadályozható a tüdő-, mell-, végbél- és prosztatatumorok növekedése és terjedése.
A szalicilsav jelenléte csökkenti a duzzanatot és megakadályozza a vérrögök kialakulását, amik aztán hozzájárulhatnak a tumor kifejlődéséhez is.

3. Egészséges szív- és érrendszer:
A vörösáfonyalé csökkenti a szívhez köthető problémák kialakulásának kockázatát és hozzájárul az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához.
A vörösáfonyában található flavonoidok és antioxidánsok csökkentik az érszűkület kockázatát, ami gátolja, hogy az oxigénben gazdag vér eljusson a különböző testrészekbe, így szívroham vagy agyvérzés alakulhat ki. A vörösáfonya ezen vegyületei elnyomják az alacsony sűrűségű lipoprotein oxidációját és serkentik a vérlemezkék termelődését.

4. Fogszuvasodás:
A vörösáfonyalével köztudottan meggátolható a fogszuvasodás. A vörösáfonyában található proantocianin megakadályozza azoknak a baktériumoknak a növekedését, amelyek a fogkő kialakulásáért felelnek, valamint meggátolják a fogszuvasodást is.
A jó szájhigiénia a vörösáfonyalé mérsékelt fogyasztásával megszakítja a patogenezis folyamatát és biztosítja a megfelelő szájhigiéniát.
Az édesítetlen vörösáfonylé csökkenti a szájban lévő baktériumok számát és felveszi a harcot a rossz lehelettel is. Ezért egy egészséges adag vörösáfonyalé mindig biztosítja, hogy a fogak tiszták maradjanak.

5. Rák:
Fogyasszon naponta vörösáfonyalevet, így megakadályozhatja a rák kialakulását is.
A vörösáfonyában lévő proantocianin meggátolja a rákos sejtek növekedését a szervezetben.
A tanulmányok szerint a flavonoidokban gazdag étrenddel csökkenthető a rák kialakulásának a kockázata és meghosszabbítható az élettartam.
A lében található rákellenes vegyületek hátráltatják a rákos sejtek növekedését, kifejezetten a végbél- és prosztatarák esetében. Ezen kívül gátolják a mikrotumorok növekedését a vérsejtekben és megakadályozzák a féktelen növekedésüket is. A vörösáfonyában lévő bizonyos vegyületek pedig csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát.

6. Általános fertőzések:
A vörösáfonyalével hatékonyan kezelhetőek az olyan fertőzések, mint a megfázás, influenza és fájó torok.
A lé nyugtatja a légzőszerveket és meggátolja a Haemophilus influenzát, amely gyerekeknél előforduló légzőszervi és fülfertőzés egyik általános okozója.
Számos kutatás szerint a vörösáfonyalé megvédi az agyat a neurológiai károsodástól és más agyhoz köthető betegségektől.

7. Fekélyek:
A vörösáfonyalé flavonoidtartalma csökkenti a gyomorproblémák kialakulásának kockázatát, mint amilyen például a gyomorfekély, mivel meggátolja a heliobakter pylori növekedését, ami egy olyan baktérium, amely a gyomorban fertőzést okozhat.
Egy tanulmány szerint azok vörösáfonya levet fogyasztanak a gyomorprobléma kezelésének ideje alatt, kétszer jobban érzik magukat, mint azok akik nem fogyasztják a vörösáfonya levet.

8. Skarlát:
A vörösáfonyalének magas a C-vitamin tartalma, ami létfontosságú a szervezet kollagéntermelése szempontjából. Ezáltal a szövetek egészségesen képesek működni.
A lével hatékonyan megelőzhető a skarlát és más ehhez köthető betegségek kialakulása.

9. Enyhíti a gyulladást:
A vörösáfonyalé gyulladásgátló hatásai miatt rendkívül jó hatással van a gyulladásra, különösen az influenza miatt begyulladt tüdőkre.
A vörösáfonya meggátolja, hogy a vírus képes legyen a sejtekhez kötődni, ezáltal megakadályozza a fertőzések kialakulását.

10. Fogyás:
A vörösáfonyalé emulgálja a szervezetben lerakódott zsírokat, így segíti a fogyást.
Rosttartalmának köszönhetően segít abban, hogy hosszabb ideig érezze a teltségérzetet.

11. Immunitás:
A vörösáfonya leve gazdag antioxidánsokban és fitovegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert.
A lé enyhíti az öregedéshez kötődő problémákat is, például az emlékezet kihagyást, koordinációhiányt, stb.

12. Gombás fertőzés:
A vörösáfonya tudvalevőleg meggátolja a gombás fertőzés kialakulását. Ez egy természetes baktérium túlzott elszaporodása miatt jön létre a szervezetben, főleg férfiaknál és gyerekeknél.
A lé olyan anyagokat tartalmaz, amely hatástalanítja a baktériumokat, amelyek a szájban, belekben és húgyutakban találhatóak. A friss vörösáfonylé kimossa gombát a szervezetből.

13. Vesekövek:
A vörösáfonyalében található kalcium erősíti a fogakat és a csontokat, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Ezen kívül quinic savat is tartalmaz, amivel hatékonyan megelőzhető a vesekövek kialakulása.

A vörösáfonyalé bőrre gyakorolt jótékony hatása
14. Öregedésgátló:
Mivel magas arányban található benne antioxidáns, C-, B3- és B5-vitamin, a vörösáfonyalé rendszeres fogyasztása védi a sejteket a környezeti károktól.
A környezetben lévő szabadgyökök felelősek a ráncok, a bőr vörössége, a pigmentáció és a szarkalábak kialakulásáért.
A vörösáfonya antioxidáns tartalma felveszi a harcot a szabadgyökökkel, mivel elektronnal látja el őket. Ezáltal csökkenthető az okozott kár nagysága és lelassítható az öregedési folyamat is.

15. Arclemosó:
A vörösáfonya, savassága miatt, jó hatással van a zsíros bőrre.
A gyümölcsben található enzimek eltávolítják az elhalt hámsejteket és kitisztítják a faggyúmirigyeket, amelyek addig nem tudtak faggyút termelni.
Ehhez keverjen össze vörösáfonya levet mézzel, és dörzsölje be a keverékkel az arcát.
Hagyja fent 20 percig, majd langyos vízzel mossa le. A keverék kiváló arclemosóként használható.

16. Feszesíti a bőrt:
A vörösáfonya C-vitamint tartalmaz, ami létfontosságú a hidroxiprolin és hidroxilisin termelése szempontjából. Ezek olyan aminosavak, melyek a kollagén termeléséhez szükségesek.
A kollagén segít abban, hogy a bőr alatti vérerek oxigént és más tápanyagokat szállítsanak, így a bőr puhább és feszesebb lesz, valamint fiatalosabb és ragyogóbb is.
A lé rendkívül jó védelmet nyújt a téli hónapok kemény időjárása ellen. A vörösáfonyalé fogyasztásával ugyanis a bőr sima és rugalmas marad a téli időszak alatt is.

17. Pattanások:
A lé fertőtlenítő hatása miatt hatékonyan kezelhetőek vele a bőrön lévő pattanások és a kelések.
A vörösáfonyalé gazdag rezrevatrolban, egy olyan antioxidánsban, amellyel hatékonyan minimalizálhatóak a pattanások és a mitesszerek.
A vörösáfonyaléből készült arcpakolástól a bőr ragyogóbb lesz és azonnal fel is frissül.
Ehhez keverjen össze vörösáfonylevet reszelt narancshéjjal és egy kis mézzel. Készítsen belőle finom krémet.
Vigye fel a keveréket az arcára és hagyja fent 20 percig. A keverék rendszeres használatától a bőr idővel világosabb lesz.

Az áfonyalé hajra gyakorolt jótékony hatása

18. Serkenti a hajnövekedést:
A vörösáfonyalevet az egyik legjobb gyümölcslének tartják, mivel biztosítja, hogy a haj hosszú és gyönyörű maradjon.
A vörösáfonyalében található A- és C-vitamin serkenti az egészséges haj növekedését. A vörösáfonyalé rendszeres fogyasztásával meggátolható a hajhullás és serkenthető a hajnövekedés.

19. Pikkelysömör és férfi kopaszodás:
A vörösáfonyalé fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságai meggátolják a korpásodás, a pikkelysömör és más fejbőrhöz köthető problémák kialakulását.
A vörösáfonyalé fejbőrön való külső használatával az említett problémák mind megszüntethetőek, mivel a lé C-vitamint tartalmaz. Ezzel a vitaminnal kezelhető a károsodott haj, valamint megakadályozhatóak a hajproblémák. A lé felveszi a harcot a férfi kopaszodással is.

20. Természetes hajszín:
Használja a haj színezéséhez a következő módon:
Keverjen össze tiszta vörösáfonya levet egy negyed csésze vízzel.
Hajmosás után a keverékkel öblítse le a haját. A keveréktől sötétebb árnyalatú lesz a haja, és napfényben észrevehetőbbek lesznek a vörös tincsek és árnyalatok.

A vörösáfonyalé mellékhatásai:
Habár ennek a fanyar gyümölcslének sokféle pozitív hatása van, figyelni kell rá, hogy az ember csak mérsékelt mennyiségben fogyassza. Ezen kívül fontos tudni, hogy a vörösáfonyalével nem minden húgyutakhoz köthető probléma orvosolható.
A vörösáfonya levet semmiképpen ne fogyasszák azok, akiknek speciális problémájuk van a húgyhólyagjukkal. Gondolunk itt az olyan fájdalmas húgyhólyag betegségre, aminél a hólyag széle olyan mértékben károsodik, hogy a vizelet érintkezik az érzékeny szövetekkel. Ez az állapot köztudottan rosszabbodik a vörösáfonyalé fogyasztásával.
Ha túl sokat fogyaszt a vörösáfonyaléből, károsodhat a fogzománca.
A cukorbetegek és a gyomorproblémákkal küzdők szinte óvatosan fogyasszák a vörösáfonyalevet. Túl sok áfonyalé ugyanis gyomorfájást, hasmenés és megemelkedett vércukorszintet eredményezhet.
A vörösáfonyalé köztudottan kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel, különösen a szívgyógyszerekkel. Ezek kombinációja belső vérzés kialakulásához vezethet, ha pedig figyelmen kívül hagyják, akár életveszélyessé is válhat. Emiatt azok, akik gyógyszert szednek, először konzultáljanak a háziorvosukkal, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenék a vörösáfonyalevet.
A vörösáfonyalevet érdemes beépíteni a napi étrendbe, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára, mivel a pozitív hatásai a gyümölcslének ugyanúgy hatnak minden korosztályra. Ezenkívül a lé finom is, viszont rendszeres fogyasztása előtt mindenképp kérdezze meg a háziorvosát, milyen mennyiséget ajánlatos fogyasztania Önnek és családjának.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gránátalmalé és gyógyhatásai
  2019-09-20 13:48:10, péntek
 
 



A gránátalma levének fogyasztása nem csak az egészségre, de a bőrre is számtalan módon van jótékony hatással. Azok közé a néhány gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek a leve ugyanolyan jótékony hatású, mint a gyümölcs maga. Ez azért van, mert a gyümölcs héjában található a legtöbb antioxidáns, amelyek a lé kifacsarásával nagy mennyiségben felszabadulnak. Tápanyagtartalma miatt jelenleg a fekete áfonyával és a zöld teával említik egy lapon.

Néhányan fáradságosnak találhatják a kis magokkal való pepecselést, de a munka megéri a fáradságot. A lé fogyasztásával ugyanis a tápanyagok könnyen és gyorsan jutnak a véráramba. Más gyümölcsökkel összehasonlítva a gránátalma tartalmazza a legtöbb antioxidánst, vagyis körülbelül háromszor annyi antioxidáns található benne, mint például a zöld teában vagy a narancsban.

A gránátalmáról azt tartják, hogy Iránból származik, és Egyiptomba Kr. e. 1600-ban került, ahol nem csak fogyasztották, de széles körben használták gyógyászati célokra is. Mivel tele van fényes piros, ékszerekre emlékeztető magokkal, a gránátalma gyakorta a termékenység és jólét jelképe a különböző kultúrákban.

Egy pohár gránátalma leve a szükséges napi 40% folsavval, A-, C- és E-vitaminnal látja el a szervezetet. A frissen facsart, teljesen feldolgozatlan gránátalmalé minden boltban kapható gyümölcslénél jobb, mivel számos vitamint tartalmaz a legnagyobb mennyiségben. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyümölcslé nem édesített, mivel a cukor gyulladásgátló hatása ellensúlyozza a gyümölcs egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

A gránátalma tápanyagértéke:

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz ellaginsavat, antioxidánst és egy olyan omega-5 többszörösen telítetlen zsírsavat, amely rendkívül jótékony hatással van a sejtek regenerációjára és a sejtek osztódására. A gyümölcs leve nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és E-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, foszfor, kálium, vas, folsav, niacin, tiamin és riboflavin.

A gránátalmalé egészségre gyakorolt jótékony hatása
A gránátalmát gyógyászati célokra évezredek óta használják a Közép-Kelet területein. Levével olyan problémákat orvosoltak, mint a fekélyek és a hasmenés. Mivel a gránátalma leve olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az antocianin és az ellaginsav, olyan vegyületeket, mint a galluszsav, és olyan flavonoidok találhatóak benne, mint a quercetin, ezért védelmet nyújt a cukorbetegség, szívproblémák, degeneratív ízületi gyulladás és számos típusú rák kialakulása ellen.

1. Szív:
A gránátalma levének rendkívül nagy hatása van a szívre, kifejezetten pedig a szív egészségére, mivel az artériák rugalmasak maradnak tőle, valamint csökken a vérerekben a gyulladás. A gyümölcslé köztudottan csökkenti az érelmeszesedést, amely az egyik legfőbb oka a szívproblémák kialakulásának. Ezenkívül csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát, amely meggátolná a vér megfelelő eljutását a szívbe és az agyba. Ezenkívül csökkenti a ,,rossz" koleszterin szintjét, amely visszamaradt a szervezetben, és növeli a ,,jó" koleszterin szintet.

2. Vércukor szint:
Habár a gránátalma leve fruktózt tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, ahogy más gyümölcslevek. A tanulmányok kimutatták, hogy nem volt jelentős vércukor emelkedés kimutatható azoknál a cukorbetegnél, akik két héten keresztül naponta fogyasztottak a gránátalmaléből.

3. Vérnyomás:
A gránátalma tudvalevőleg csökkenti a magas vérnyomást. Ez a lé csökkenti a szívbetegeknél a vérerek károsodását és gyulladását. Természetes aszpirin, amely meggátolja, hogy a vér megalvadjon és vérrögök alakuljanak ki. Vérhígító hatású, mivel segít abban, hogy a vér akadálymentesen keringhessen a szervezetben.

4. Rák:
A gránátalma leve elpusztítja a szabadgyököket a szervezetben és megakadályozza a rák és más betegségek növekedését és kialakulását. Magas antioxidáns tartalma miatt stimulálja a fehér vérsejteket, így azok semlegesítik a méreganyagokat a szervezetben, ezáltal az immunrendszer erősebb és egészségesebb lesz. A gránátalmáról úgy tartják, hogy serkenti a programozott sejthalált, ami egy olyan folyamat, mely során a sejtek elpusztítják magukat. Napi egy pohár gránátalmalé fogyasztásával lelassítható a rákos sejtek növekedése a prosztata rák esetében. Továbbá a gyümölcslé gátolja az aromatázt, egy olyan enzimet, amely az androgén hormont ösztrogénné alakítja, ami fontos szerepet játszik a mellrák kialakulásában.

5. Nyugtatja a gyomrot:
A gránátalma levét a hasmenés és vérhas kezelésére is használják, mivel létfontosságú szerepet játszik az olyan enzimek kiválasztásában, amelyek segítik a megfelelő emésztést. Keverjen össze egy teáskanál mézet egy pohár gránátalmalével, és fogyassza akkor, ha kezelni szeretné az emésztési problémáit.

6. Erősíti az immunrendszert:
A gránátalma leve erős antibakteriális és antimikrobiális hatású, amellyel segít felvenni a harcot a vírusok és baktériumok ellen, valamint erősíti az immunrendszert. Jelentősen csökkenti azoknak a mikrobáknak a számát, amelyek a szájban találhatóak és általában a lyukas fogak és nyelvcsap-fertőzés kialakulásáért felelősek. Antimikrobiális tulajdonságai miatt meggátolja a HIV átadását is. Az összes gyümölcs közül a gránátalmában van meg a legnagyobb potenciál arra, hogy meggátolja a HIV átadását.

7. Vérszegénység:
A vérszegénység akkor alakul ki, ha a szervezetben kevés vörös vérsejt található. Mivel a gránátalma leve jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ezért leküzdhető vele a vörös vérsejt hiány. Keverjen össze egy kis kandírozott cukrot és gránátalma levet, majd cseppentsen néhány cseppet az orrába, így könnyen elállíthatja az orrvérzést. Ezenkívül kiválóan kezelhető vele a kivörösödött és fájó szemek, valamint a szempillák kihullása.

8. Serkenti az emésztést:
A gránátalma leve segíti a gyomor megfelelő működését. Ez a lé éhséget gerjeszt, viszont kontrollálja a szomjat, ezért kiváló választás a nyári időszak alatt. Ezenkívül enyhíti a húgyúti fertőzéseket, és megkönnyíti a vizelet távozását. A nagy mennyiségű rost (mind oldódó és nem oldódó) a gránátalma lében nem csak serkenti az emésztést, de szabályozza a belek mozgását is. Mivel nem tartalmaz telített zsírokat vagy koleszterint, rendkívül ajánlott azok számára, akik szeretnének fogyni.

9. A porcok regenerációja:
A gránátalmalé gátolja azokat az enzimeket, amelyek a porcok károsodásáért felelősek, ezért rendkívüli mértékben ajánlott azoknak, akik degeneratív ízületi gyulladásban szenvednek. Ez egy olyan krónikus betegség, meg során az ízületek porcai lebomlanak. A tanulmányok bebizonyították, hogy a lé használatával csökkenthető a porcok károsodása. Az édesítetlen gránátalmalé enyhíti az ízületi gyulladás és a csontgyulladás tüneteit, valamint rendszeres fogyasztásával visszaszoríthatóak az olyan neurológiai problémák, mint az Alzheimer-kór. Továbbá köztudottan feloldja az epeköveket és kezelhetőek vele a merevedési panaszok a férfiaknál.

10. Szülés előtt:
A gránátalma leve kiváló hatással van a várandós nőkre. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például folsavat, amely elengedhetetlen része a szülés előtti étrendnek. A gránátalma levének gyulladásgátló hatása biztosítja, hogy a vérkeringés egészséges maradjon, ami a magzat fejlődésének egyik alapfeltétele. A lében található kálium megakadályozza a lábgörcsöket, amelyek általában a terhességgel hozhatóak összefüggésbe. Ha a várandós nők rendszeresen fogyasztják, akkor köztudottan csökkenthető a koraszülés vagy az alacsony súlyú babák születésének kockázata.

A gránátalmalé bőrre gyakorolt jótékony hatása
11. Öregedésgátló:
A gránátalmalében gazdag étrend lelassítja az öregedési folyamatot, mivel csökkenti a ráncokat, amelyek a nap hatásai miatt jönnek létre. Ezenkívül segíti a bőrsejtek regenerálását, és megakadályozza a hiperpigmentációt és a sötét foltok megjelenését.

12. Mindféle bőrtípushoz megfelelő választás:
A gránátalmalé csodákat művel a száraz bőrrel. Kis molekuláris felépítése miatt mélyen a bőrbe jut, és hidratálja a bőrt, így nyugtatja a száraz és irritált bőrt. Mivel egy bizonyos omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért a bőr folyamatosan hidratált marad tőle. A gránátalma jó hatással van a zsíros és pattanásos bőrre is, alkalmazásával megakadályozható a pattanások kialakulása, valamint szabályozható a faggyútermelés.

13. Sebgyógyulás:
A gránátalma segíti a sejtek regenerációját a felhámban és a bőr különböző rétegeiben, ezért felgyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát. Még a gránátalma magok olaja is tele van bőrbarát anyagokkal, amely jótékonyan erősítik és regenerálják a felhámot. A gránátalma védi a bőrt a leégéssel szemben is, és jó hatással van a nap folyamatos hatásainak kitett bőrre is.

14. Szebb bőr:
A gránátalma tudvalevőleg meghosszabbítja a fibroblasztok élettartamát, amelyek a kollagén és elasztin termeléséért felelősek, tehát feszesítik a bőrt és meggátolják a ráncok kialakulását. A kollagén és az elasztin megerősíti és rugalmasabbá teszi a bőrt. Ha a kollagén és elasztin rostjai lebomlanak, a bőr elernyed, így kialakulnak a ráncok és a toka. A gránátalmával hatékonyan kivilágosítható a bőr is. Napi egy pohár gránátalmalétől a bőr szép és ragyogó lesz.

15. Gránátalmás arcpakolás a ragyogó bőrért:
Keverjen össze egy teáskanál porrá őrölt zöld papayát, szőlőmagolajat, szőlőmag kivonatot és 3 teáskanál gránátalma levet, majd vigye fel a keveréket az arcára. Hagyja fent körülbelül egy órán át, majd langyos vízzel mossa le.

Ez vattakorong segítségével tisztítás után közvetlenül is felviheti a gránátalmalevet az arcára.

16. Megakadályozza a bőrrák kialakulását:
A gránátalma antocianinokat és hidrolizálható tanninokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns és rák ellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Közvetlenül a bőrön alkalmazva az ellaginsav, ami a gránátalmában található polifenolos antioxidáns, meggátolja a bőrben a rák kialakulását.

A gránátalma hajra gyakorolt jótékony hatása
17. Meggátolja a hajhullást:
A rendszeres gránátalmalé fogyasztásával megerősíthetőek a hajtövek, így megakadályozható a hajhullás, a haj pedig egészséges és gyönyörű lesz.

Figyelem:

A gránátalma levét nem ajánlatos azoknak fogyasztani, akik influenzásak, köhögnek vagy székrekedésük van.
A gránátalma levének bizonyos antioxidánsai csökkentik a vérnyomást, ezért más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel való fogyasztása veszélyes mértékben lecsökkentheti a vérnyomást.
Azok, akik allergiásak bizonyos növényekre vagy asztmásak, mindig nagyobb eséllyel produkálhatnak allergiás tünetekkel erre a gyümölcsre. Az allergiás tünetek között lehet hányás, vörös és viszkető szemek, csalánkiütés és nehéz légzés.
Csak úgy, mint a grapefruit, a gránátalma is köztudottan rossz hatással van bizonyos gyógyszerekre, különösen azokra, amelyek csökkentik a koleszterinszintet (sztatinok). Ezenkívül az antidepresszánsokkal, az AIDS-re szedett gyógyszerekkel és a narkotikumos fájdalomcsillapítókkal is ütik egymást.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sokoldalú fehér tea
  2019-09-20 13:41:52, péntek
 
  A fehér teát sok kozmetikai szerben használják aktív hatóanyagként, valamint a hagyományos kínai orvoslásban is számos betegség gyógyítására.

1. Enyhíti a stresszt és a feszültséget:
A fehér teában olyan flavonok találhatóak, amelyek enyhítik a feszültséget. Akik álmatlanságban, szorongásban és stresszben szenvednek, a fehér tea kiváló választás lehet. Igyon meg egy csésze teát lefekvés előtt, így az elméje megnyugszik és ellazul, és békésebben alszik majd.

Manapság a fehér teát már nyugaton is fogyasztják, és különösen népszerű Észak-Amerikában.

2. Fogyás:
A fehér tea polifenolokat tartalmaz koffeinnel, amely növeli az energiaszintet. Ezenkívül növeli a szervezetben a zsír oxidációjának szintjét. A fehér tea antioxidánsokat tartalmaz, ezért serkenti az anyagcserét, a benne található koffein pedig segíti a fogyást, mivel gyorsabban égeti el a kalóriákat.

3. Megszabadít a felesleges zsírtól:
A sörhas sokakat érint, a fehér tea azonban segít gyorsan megszabadulni a felesleges zsírtól. Mint már korábban említettük, a fehér tea koffeint tartalmaz, amely gyorsan égeti a kalóriát és megszabadít a zsírtól is.

4. Öregedésgátló:
A fehér tea antioxidánsokat tartalmat, mint például a polifenolok és az ECGC, amelyek felveszik a harcot az öregedés jeleivel. A tea csökkenti a szépséghibákat és ráncokat, valamint elősegíti az elasztin és kollagén termelését, amelyek meggátolják a kora előtti ráncok megjelenését.

5. Megvédi a májat:
A fehér tea egy másik antioxidánst is tartalmaz, a katekint. Ez védi a májat az olyan betegségektől, amely az oxidatív stressz miatt alakulnak ki. A fehér tea fogyasztásával azonban a máj egészséges marad.

6. Rák:
A fehér tea csökkenti a rákos sejtek növekedését. Felveszi a harcot a rák különböző típusaival, így a végbél-, prosztata- és gyomorrákkal is. A teában található flavonoidok gátolják a rákos sejtek növekedését és megakadályozzák azok terjedését.

7. Vérnyomás:
A fehér tea hígítja a vért és serkenti az erek működését. Ezzel szabályozza a vérnyomást a szervezetben.

8. Magas koleszterinszint:
A fehér teában lévő katekin egy olyan antioxidáns, amely segít a koleszterinszint fenntartásában a szervezetben. A fehér tea segíti a ,,jó" koleszterin fenntartását, míg elpusztítja a ,,rossz" koleszterint. Ezáltal az erek nem merevednek meg és nem alakul ki vérrög.

9. Szív:
A fehér tea csökkenti a magas vérnyomást és a "rossz" koleszterin szintjét, valamint hígítja a vért.Ezáltal hozzájárul a szív egészségéhez is. A magas vérnyomás olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a szívroham, viszont a tea véd az agyvérzés és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

10. Egészséges csontok:
A fehér tea erősíti a csontokat. Azoknak, akik rendszeresen fogyasztják ezt a teát, sűrűbbek a csontjaik. A fehér tea ezen kívül enyhíti az ízületi gyulladást is, és jó választás lehet azoknak, akik csontritkulással küzdenek.

11. Elpusztítja a baktériumokat és vírusokat:
A fehér tea természetes módon pusztítja el a baktériumokat és a vírusokat. A benne található antioxidánsok erősítik az immunrendszert, így megvédenek a megfázástól és az influenzától is.

12. Egészséges bőr:
Ha a bőr sok ideig van kitéve a napnak, az UV sugarak súlyosan károsíthatják a bőrt, így az korábban kezd öregedni. De a fehér tea megvédi a bőrt a napégéstől és a nap általi károsodástól. Ezenkívül rehidratálja a bőr rétegeit, így mellékhatások nélkül a bőr ragyogó és gyönyörű lesz. Ezenkívül véd a bőrrák kialakulása ellen is.

13. Egészséges fogak:
A fehér tea kalciumot és fluoridot tartalmaz. Ez a két tápanyag nagyon fontos a fogak és a fogíny egészsége érdekében. A fluorid a baktériumokat is elpusztítja, amelyek fogkő lyukas fog és rossz szájszag kialakulásához vezethetnek. A fehér tea fehéríti a fogakat, de nem károsítja azokat vagy a fogínyt.

14. Cukorbetegség:
A fehér tea serkenti a szervezetben az inzulin aktivitását, ezért szabályozza a vérben a vércukor szintet. Akadályozza a glükóz felgyülemlését, így természetes módon kezelhető vele a cukorbetegség.

15. Fejfájás:
A fehér tea azonnal enyhíti a fejfájást, mivel megvédi az agyat a kémiai anyagoktól. Ezek az anyagok okozzák az agy megduzzadását, ami fejfájáshoz vezethet. A fehér tea csökkenti a duzzadást és enyhén fájdalomcsillapító hatású is.

16. Mentális egészség:
A fehér tea köztudottan erősen gyógyítja a különböző neurológiai problémákat. Megakadályozza a memóriavesztést és a demencia kialakulását, ezért jó hatással van az idős emberekre. A teában található aminosavak, koffein és l-tiamin serkentik az agy alfa hullámait, így az ember könnyebben el tud lazulni. Ezenkívül a tea megakadályozza a Parkinson-kór kialakulását is.

17. Serkenti a bélmozgásokat:
Ha székrekedése van, igyon meg naponta legalább két csésze fehér teát, így enyhítheti a székrekedést. Ezenkívül a tea véd a vízi baktériumok kialakulásáért is a belekben.

18. Szabályozza a folyadékok egyensúlyát a szervezetben:
A fehér tea kiegyensúlyozza a folyadékokat a szervezetben, ezáltal energia szabadul fel a szervezetben, és így lesz ereje a rendszeres napi aktivitások elvégzéséhez.

19. Vesekövek:
A fehér tea természetes módon segít megszabadulni a vese- és az epekövektől. Napi 20 dkg fehér tea lelassítja az epekövek felgyülemlését. Ez a tea felgyorsítja a vizelet ürítését, ezáltal megakadályozza az epekövek kialakulását.

20. Csökkenti a HIV kockázatát:
Sok kutató szerint a fehér teában található EGCG erős vírusölő, antibakteriális és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a HIV kockázatát.

21. Természetes vágyfokozó:
A fehér tea természetes afrodiziákum. Különösen jó hatással van a nemi hormonokra, és segít megszüntetni a merevedési zavarokat. Ez a tea gazdag egy olyan vegyületben, amely jó hatással van a gonád szövetekre és növeli a spermiumszámot a férfiaknál.

22. Alvási problémák:
A fehér teával hatékonyan kezelhető az álmatlanság. A tea segítségével mélyen és megszakítás nélkül aludhat, bármiféle mellékhatás nélkül.

23. Javítja a látást:
A fehér gazdag antioxidánsokban, amelyek hatással vannak a szem szöveteire, így a szemek egészségesek maradnak. Ezenkívül a tea a retinára is jótékony hatással van, mivel csökkenti az oxidatív stressz szintjét és megakadályozza a makula degenerációt. Ezáltal a látás tiszta és egészséges marad.

24. Serkenti az emésztést:
A fehér tea katekint tartalmaz, amely serkenti az anyagcsere folyamatokat a testben. Egy ember a fehér tea rendszeres fogyasztásával 3,5 kg súlytól szabadulhat meg egy év alatt. A tea növeli az izmok erejét, mivel elégeti a felesleges zsírt és átalakítja azt energiává a szervezetben.

25. Antioxidáns forrás:
A fehér tea kiváló antioxidáns forrás. Ezek az antioxidánsok védenek számos betegség kialakulásától, valamint mellékhatások nélkül pusztítják el a szabadgyököket a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szőlő és a cukorbetegség
  2019-09-20 13:36:07, péntek
 
  A metabolikus szindróma olyan tünetek összefüggő csoportjára utal, mint a magas vérnyomás, magas vércukorszint, derék körüli zsírpárnák, és abnormális koleszterinszint, melyek drámaian növelik a szívroham, agyvérzés, vagy a diabétesz kialakulásának esélyét, sok más súlyos krónikus betegséggel egyaránt. Egy széleskörű kutatás kimutatta, hogy számos természetes eledel és jelentős életmódbeli változtatások késleltetik, vagy akár teljes egészében megelőzik az efféle komoly betegségek kifejlődését.

A Michigan Egyetem kutatói a Bostonban tartott Kísérleti Biológia Konferencián mutatták be munkájuk eredményeképp, hogyan segíthet a szőlőfogyasztás a metabolikus szindróma okozta szervkárosodással küzdőknek. A kutatók elmagyarázták, hogy a szőlőben található természetes alkotóelemek, a polifenolok okozzák a kedvező hatást.

Egy friss kutatás szerint a szőlő segítheti a cukorbetegség megelőzését.

A kutatók azt találták, hogy a különböző színű szőlők választékának rendszeres fogyasztása közvetlen hatással lehet a metabolikus szindróma kialakulására, még akkor is, ha magas zsírtartalmú étrend része. Azt vizsgálták, hogyan hat a magas zsírtartalmú étrend liofilizált (vagyis egy különleges eljárás során fagyasztva szárított) szőlőmag-kivonattal való kiegészítése.

Az eredmények azt mutatták, hogy 3 hónapnyi, szőlőben gazdag étrend jelentősen csökkentette a belső gyulladásokat, leginkább a májban és a hasüregi zsírszövetben, ráadásul a májban, vesében és a hasüregben lerakódott fölösleges zsírt, míg növelte az antioxidánsok által nyújtott védelmet. A kutatás vezetője, Dr. Mitchell Seymour hozzátette: ,,A kutatásunk azt sugallja, hogy a szőlőben gazdag étrend kritikus szerepet játszhat a metabolikus szindróma elleni küzdelemben, mely a végső figyelmeztető jel a test és a szervek számára."

,,A gyulladás és az oxidatív stressz is szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabétesz létrejöttében. A szőlőfogyasztás pozitív hatással volt mindkét tényezőre, ami nagyon ígéretes eredmény." - teszi hozzá Dr. Seymour.
A táplálkozási szakértők heti több adagszőlő elfogyasztását javasolják, vagy napi 150-250 mg szabványos szőlőmag-kivonat szedését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lelki fáradtság tünetei
  2019-09-20 10:21:33, péntek
 
  A lélek gyógyítását ugyanolyan komolyan kell venni, mint a testét, mert különben szorongással, krónikus stresszel, depresszióval szembesülünk, és soha nem fogunk így teljes életet élni. A lélek mindig jelez, vegyük észre időben, ha elfáradt.

1. A nap folyamán állandóan fáradtnak érzed magad, mindig csak aludnál, pihennél. Éjszaka viszont nem tudod rendesen kialudni magad, mert szorongsz, tervezel, agyalsz. Gyakran előfordul, hogy rémálmokkal és erősen intenzív álmokkal kell megküzdened.

2. Erős testi tünetekkel küzdesz látszólag semmi komolyabb ok nélkül: fájdalommal, izomfeszültséggel gyulladással, gyomorproblémákkal, homályos látással, fejfájással.

3. Ha valaki megkérdi, hogy a mi a bajod, nem tudsz rá válaszolni, mert valójában te magad sem tudod, csak egy erős letargiát és nyomást érzel magadon. Nem tudod kifejezni, hogy mit érzel, de nem tudsz megszabadulni a negatív energiától.

4. Szétszórt és figyelemhiányos vagy, mivel az elméd és a tested nincs összhangban.

5. Igen erős érzelmekkel kell megküzdened nap mint nap, ez igaz mind a negatív, mind a pozitív érzéseidre. Egyik pillanatban még tele vagy szeretettel, míg a másikban már erős kétségbeeséssel, és szomorúsággal küszködsz.

6. Időnként enyhe pánikrohammal és krónikus szorongással küzdesz.

7. Magányosnak érzed magad társaságban is, úgy érzed, a legtöbb ember nem ért meg, állandó védekező álláspontban vagy, nem tudod, kiben bízhatsz.

8. Sokszor vagy féltékeny, dühös, és negatívan látod a körülötted zajló dolgokat. Nem érted, hogy mi történik veled, mivel általában kedves, érdeklődő, pozitív személy szoktál lenni.

9. Gyenge vagy fizikailag, minden mozgás nehezedre esik, úgy érzed, nincs energiád. Nem motivál, hogy edzeni menj, mivel tehernek érzed, nem szereted a kötelező dolgokat.

10. Sokszor érzel félelmet és bizonytalanságot a jövővel kapcsolatban. Sokszor érzed úgy, hogy eleged van mindenből, és nem sok értelmét látod a jövőről való ábrándozásnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.