Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Sorsolás volt a Vízilabda 2020-as B.L.re
  2019-10-22 20:31:19, kedd
 
  A magyar férfi és női válogatott is könnyű csoportba került a január 12. és 26. között sorra kerülő budapesti, olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon.
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a keddi sorsolás előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kontinensviadal különleges helyet foglal el a magyarok szívében, és ötödik alkalommal bizonyíthatják be házigazdaként elkötelezettségüket a sportág iránt. Ahogy fogalmazott, a világ egyik legszebb uszodájában, a Duna Arénában felejthetetlen környezetben felejthetetlen csatákat láthatnak majd a nézők.
A fővárosi sorsoláson a női tornánál a világ- és Európa-bajnok Drávucz Rita és Valkai Ágnes, a férfinál az olimpiai bajnok Madaras Norbert és Molnár Tamás segédkezett.
A Märcz Tamás által irányított férficsapat a második kalapból várta a ceremóniát, és a legjobb négy kiemelt közül a vb-ezüstérmes spanyolokat kapta. Velük legutóbb a kvangdzsui világbajnokság mérkőzött meg a gárda, amely a csoportkörben sima 13-11-es győzelmet aratott. Rajtuk kívül a máltai és a török válogatott lesz az ellenfél. A férfiak a törökök ellen kezdik a csoportkört.
...... ........



,,Egy nagyon hasonló csoport alakult ki, mint a világbajnokságon, ahol ott voltak a spanyolok, akik évről évre egyre jobbak, még ha le is győztük őket ott. Egyértelmű, hogy a magyar és a spanyol csapatnak kell eldöntenie a csoportbelsőséget, amely az egyiknek segítheti a további útját" - mondta a szakember, akit külön motivál a hazai pálya, miután a 2017-es budapesti vb-n, illetve a Duna Arénában rendezett világligán is "csak" a második lett együttese. Hozzátette, a játékosok számára nemcsak az olimpiai kvalifikáció, hanem a végső siker is motivációt jelenthet, hiszen a keretben nincsenek Európa-bajnokok.
- Bíró Attila női együttese ugyancsak a második kalapban szerepelt, és a legmagasabban jegyzett csapatok közül elkerülte a címvédő hollandokat, valamint a vb-ezüstérmes spanyolokat is, így a görögökkel és az oroszokkal, valamint három, a selejtezőből érkező együttessel került össze. A nők a horvát-portugál selejtezős párharc továbbjutójával kezdenek majd a Duna Arénában. A kvalifikáció második mérkőzéseit szombaton rendezik
...... ...........


A férfiak 16 csapatos mezőnye négy négyes csoportban kezdi szereplését, a kvartettek első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikak és a harmadikok játszanak a nyolc közé kerülésért. A nőknél 12 csapat küzd a trófeáért, a résztvevők két hatos csoportban kezdenek, innen az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe.
A tornán mindkét nemnél egy-egy olimpiai kvótát osztanak ki, a férfiak mezőnyében világliga-győzelmével a címvédő szerb, valamint a világbajnok olasz és az ezüstérmes spanyol csapat már biztos ötkarikás induló, így adott esetben ez a három csapat még a magyarok előtt végezhet.
A nőknél az európai élvonalból még csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van tokiói kvótája.

A férfi torna csoportjai:
A csoport:
Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország

B csoport:
Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia

C csoport:
Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Törökország, Málta

D csoport:
Olaszország, Görögország, Georgia, Franciaország

*

A női torna csoportjai:
A csoport:
Görögország, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Portugália/Horvátország, Csehország/Szerbia, Szlovákia/Törökország

B csoport:
Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Izrael/Svájc, Franciaország/Ukrajna, Románia/Németország
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Október 23-án az 1956-os forradalomra emlékezünk
  2019-10-22 20:09:00, kedd
 
  nemzeti ünnepen a forradalom kiemelt helyszínein, a Műegyetemnél, a Bem-szobornál, a Magyar Rádió épületénél, valamint a budapesti összecsapások színterein emlékeznek meg az '56-os hősökről és áldozatokról.
Bővebben Link

Ez évi ünnepi programok Link
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
Megváltó Krisztus-szobor a fülöpszigeteken
  2019-10-22 20:06:40, kedd
 
  A monumentális Szűzanya-szobor megálmodóinak reményei szerint annyi látogatót vonz majd, mint a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szobor vagy a New York-i Szabadság-szobor.
A csaknem száz méter magas szoborral a Fülöp-szigeteki kereszténység 500 éve előtt tisztelegnek. Az évfordulót 2021-ben ünneplik.
...... .....


A 2016-ban elhunyt neves Fülöp-szigeteki szobrász, Eduardo De Los Santos Castrillo tervezte az Ázsia édesanyja-emlékművet, amely egyszerre szobor és zarándokközpont, s amelyet a ,,Béke tornyá"-nak is neveznek. A délkelet-ázsiai népek és nemzetek egységének és békéjének szentelt emlékmű a Montemaría (Mária hegye) zarándokhely fő látnivalója.
Montemaría Batangas városban található, az öböl legdélebbi pontján, harminc percre a városközponttól. A monumentális Szűzanya-szobor megálmodóinak reményei szerint annyi látogatót vonz majd, mint a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus-szobor vagy a New York-i Szabadság-szobor.
Ugyanakkor az Ázsia édesanyja-emlékmű túltesz a 46 méter magas venezuelai Szűzanya-szobron is, s így elnyeri ,,a világ legnagyobb Mária-szobra" címet. A venezuelai alkotást 1983-ban emelték a spanyol szobrász, Manuel de la Fuente tervei alapján, azon a helyen, ahol Máriát látták megjelenni a helyiek 1570-ben.
A Montemaría-zarándokközpont központi elemének alapterülete 130 ezer négyzetméter, kialakítanak benne egy II. János Pál-kegyhelyet, 12 Mária-kápolnát, éttermeket, színházat és konferenciatermeket, kereskedelmi és lakóegységeket. Az egészet megkoronázza majd a 17. emeleti kilátóterasz.

Forrás és fotó: Aleteia.org; Montemaria.com
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Emlékezés Kinizsi Pálra
  2019-10-22 19:39:58, kedd
 
  Szerző: Tarján M. Tamás

,,Kinizsi Pál mindkét felől fegyvert kötött vala fel és mint egy oroszlán oly fele vala az viadalban. Valamely felé fordul vala, mind levágja a törököket és rakva vala mind a két keze vérrel. És erős kiáltással bátorítja vala az adakozókat és hódítja vala őket a viadalra."
(Leírás Kinizsi Pálról a kenyérmezei csatából)
1494. november 24-én hunyt el Kinizsi Pál, Hunyadi Mátyás (ur. 1458-1490) legendás hadvezére, aki a monda szerint rendkívüli testi erejével keltette fel a király figyelmét. Kinizsi vakmerősége és kegyetlensége nyomán később számos népi legenda hősévé vált, a férfi ugyanakkor nem csak kiváló hadvezér, de bőkezű várúr is volt, aki két évtized alatt felvirágoztatta Nagyvázsonyt és környékét.
Bár Kinizsi életének első feléről a nép ajkán kelt legendáknak köszönhetően rengeteg információval rendelkezünk, hiteles források híján ezeket az adatokat igencsak óvatosan kell kezelnünk. A hős feltehetőleg az 1430-as években született, szűkebb pátriája azonban ismeretlen, ennek nyomán máig több település verseng azért, hogy Kinizsi Pált saját szülöttjének mondhassa: Nagyvázsonynál, Biharban és a Bánátban egyaránt előszeretettel mutogatják azt a malmot, ahol a rendkívüli erővel bíró molnárlegény állítólag malomkövön szolgálta fel a frissítőt Mátyás király - más mondák szerint Magyar Balázs - számára.
Kinizsi a legenda szerint ezzel a tettével bizonyult méltónak arra, hogy a király katonája legyen. Akár így történt, akár nem, az tény, hogy a férfi 1468-ban, Morvaországban már annál a Magyar Balázsnál szolgált, aki később - 1480 körül - leányát, Benignát hozzá adta feleségül. Kinizsi ekkorra a hadvezérek közé emelkedett, ugyanis a két cseh hadjárat - 1468, 1471 - után a lengyelek ellen vívott 1474-es boroszlói háborúban is kitüntette magát, három évvel később pedig már saját serege élén vezetett várostromot Alsó-Ausztriában. Az erejéről messze földön híres katona tehát rászolgált későbbi legendás hírnevére, hőstetteit pedig Mátyás gazdag adományokkal honorálta: az uralkodó 1472-ben Kinizsinek ajándékozta Nagyvázsonyt - a hozzá tartozó birtokokkal együtt -, a hadvezér esküvője után pedig ,,hozományként" Somló várát is átadta.
Kinizsi Pál uradalmában legalább olyan jelentős vezetőnek bizonyult, mint a csatamezőn, ugyanis erőfeszítései nyomán Nagyvázsony és környéke a 15. század végén ugrásszerű fejlődésnek indult. A fekete sereg rettegett katonája nem csak a kezébe került várakon végzett komoly erődítési munkálatokat, de a pálosok számára épített kolostorral és templommal a kulturális élet vérkeringésébe is bekapcsolta birtokát. Nagyvázsony Kinizsi alatt lett az a kiterjedt komplexum, melynek romjai ma népszerű turistalátványosságnak számítanak.
A félelmetes erejű katona aztán a csehek és osztrákok után 1478-tól az oszmánok ellen hadakozhatott, Mátyás ugyanis ebben az esztendőben Temesvár urának és alsó-magyarországi főkapitánynak tette meg hadvezérét. Kinizsi az 1479. évi kenyérmezei csatában oroszlánrészt vállalt a magyar seregek győzelmében, miután az egyik török szárnynak a hadvezér puszta látványától inába szállt a bátorsága. A főkapitány a következő évben 30 000 fős seregével Krusevácig nyomult előre az oszmánok által megszállt Szerbiában, majd a későbbiekben Szendrőnél többször is győzelmet aratott a törökök ellen, miután pedig Mátyás és I. Bajazid szultán (ur. 1481-1512) 1483-ban tíz évre szóló békeszerződést kötött, a határ menti oszmán portyák megakadályozása lett a fő feladata.
1490-ben meghalt Hunyadi Mátyás, Kinizsi pedig főkapitányként egyszeriben jelentős politikai befolyáshoz jutott, amit nem az elhunyt uralkodó kérése szerint - tehát Corvin János javára -, hanem II. Ulászló (ur. 1490-1516) trónra juttatása érdekében használt fel; ő vezette például azt a hadsereget, amely a Tolna megyei Csontmezőn legyőzte a dél felé vonuló János herceg csapatait. Kinizsi ezen az eseten kívül akkor sem lehetett könnyű helyzetben, amikor a fosztogatásig süllyedt, egykor dicső fekete sereg maradványait - 1492 nyarán - épp neki kellett szétverni a Száva mellett.
Kinizsi Pál - aki II. Ulászló szolgálatában az országbírói tisztségig jutott - politikai orientációja ellenére nem szűnt meg Magyarország érdekében munkálkodni: a Mátyás halála utáni zűrzavarban oroszlánrészt vállalt a trónkövetelő Miksa római király - későbbi császár (ur. 1493-1519) - kiűzésében, a végeken pedig nem csak martalóccá züllött egykori katonái, de az oszmánok ellen is bátran táborba szállt. Kinizsi számos alkalommal tört be Szerbiába, 1494 során pedig megakadályozta, hogy egyes áruló tisztek átadják a törököknek Nándorfehérvárt, majd szörnyű kínzásokkal teremtett rendet. A bátorságáról és kegyetlenségéről egyaránt messze földön híres katona az eset után nem sokkal szélütést kapott, azonban hordszéken, félig bénán is a törökök ellen vonult.
Kinizsi 1494 őszén már megrendült egészségi állapotban vette ostrom alá a Duna-parti Szendrő várát, melynek vívása közben, 1494. november 24-én, Szent-Kelemen faluban befejezte küzdelmes pályafutását. A törökverő hőst Nagyvázsonyban, az erődítmény kápolnájában helyezték végső nyugalomra, tisztelete - majdhogynem kultusza - pedig idővel az egész országban elterjedt: egy olyan korban, mikor a Kinizsi által százszor megvert ellenség felülkerekedett Magyarországon, a nép nosztalgikus érzéssel őrizte meg azt a hőst, aki szinte egymaga elegendő volt ahhoz, hogy távol tartsa az ellenséget határainktól.

*
- Legyünk készek bátran, testvéreink iránti szeretetből Isten akaratát teljesíteni! 540 évvel ezelőtt, 1479. november 13-kán Mátyás király serege megütközött Kenyérmezőn az országba betörő török katonákkal. Ecsedi Báthori István erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi ispán vezette magyar seregek, a rájuk bízott országot, az itt élő civil lakosságot s azok anyagi javait, egy véres csatában megvédték. Bonfini krónikájában a törökök veszteségét harmincezer főben nevezi meg, ugyancsak ő, a magyarok veszteségét nyolcezerre teszi.
Báthori, Kinizsi és a velük együtt harcoló hősök, életüket nem kímélve, gyilkos csatában megvédték szülőföldjüket és annak lakóit, "Mária népét". Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez. November 22-én 14.00 órakor Kenyérmezőn találkozunk Alkenyéren, (románul Sibot). A csatatéren álló emlékműnél meghallgatjuk a megemlékező beszédeket, elhelyezzük tisztelettel a koszorúinkat, majd a gyerekekkel és a kedves vendégeinkkel elindulunk a legközelebbi templomba, az algyógyi Szent István előtt épült rotondo (körkörös) templomba, hol szentmise áldozatot mutatunk be az elesett hőseinkért. A zarándok út hossza 13-14 km. A szentmise végén házigazdánk Menyhárt Ernő, a szászvárosi Szent Erzsébet Otthon vezetője szeretettel lát egy estebédre. Szombaton is együtt leszünk, imádkozunk, meglátogatjuk a Hunyadi kastély Mátyás Király által építtetett szárnyát, majd e letűnt kor dallamaival, táncaival ismerkedünk! Vasárnap délben a gyermekeinkkel együtt imádkozunk, a szentmise után ebéddel ér véget a hőseink tiszteletére szervezett megemlékezés.
Isten által ránk bízott feladataink felvállalása, azok bátor, hősies teljesítése életünk célja, értelmet ad napjainknak. Ingyen, két szép szemünkért sem az őseinknek, sem nekünk nem jár a mennyország, az örök élet. A létért küzdeni kell! Szeretteinkkel való törődés, az ők szolgálata, a családjaink létének fenntartása, s ha kell életünk árán is az ők testi, lelki épségüknek a megóvása védése olyan feladat, amely mindannyiunk életét meghatározza.
540 évvel ezelőtt Mátyás király seregei megtették amit a haza elvárt tőlük, megvédték e föld lakóit, teljesítették kötelességüket. Ezért mi, az ők kései utódai nemcsak tisztelgünk bátor helytállásuk előtt, hanem tanulni is szeretnénk tőlük. Mi is szeretnénk óvni, védelmezve vezetni a gondjainkra bízott családokat, gyermekeket. Biztatlak, szeretettel hívlak, gyertek tanuljunk hős példaképeinktől,
Csaba testvér
Ide tartozó evangélium:
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák. Lk 12,35-38.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Déli napsütés
  2019-10-22 15:34:18, kedd
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Kislány póni lovon
  2019-10-22 15:32:26, kedd
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Seregély István rövid elmélkedései utoljára az októberi ....
  2019-10-22 15:07:59, kedd
 
  - Elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsek
Az Egri Főegyházmegye a papság és a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek életének 88., papságának 64. évében, december 31-én a nyíregyházi Főegyház megyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt.
Seregély István 1931. március 13-án, Szombathelyen született. A középiskolát a miskolci Fráter György Gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait Szombathelyen kezdte, majd Budapesten fejezte be.
1955. június 19-én Szombathelyen szentelték pappá. 1974-ig káplánként szolgált Gyöngyösfalun, majd Nyőgéren, Bagodvitenyéden, Zalaegerszegen, Szombathelyen. 1987-ig plébános volt Kőszegszerdahelyen és Kőszegen. II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, július 25-én szentelték püspökké az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, 1993-tól 2001-ig az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) alelnöke volt. 2007. június 9-től nyugalmazott érsek
...... ........... ......


Jelmondata: ,,Christus est via veritas et vita"; ,,Krisztus az út, az igazság és az élet".
Temetése 2019. január 8-án, kedden volt az egri főszékes egyházban. Lelki üdvéért koporsója előtt 10 órakor elimádkozzák a dicsőséges rózsafüzért, majd 10.30-kor szentmisét mutatnak be. Ezt követően helyezzik el földi maradványait a főpásztorok temetkezési helyén, a bazilika altemplomában.
Seregély István nyugalmazott egri érsekkel pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján készítettünk interjút, amit ITT olvashatnak. Link

*
Seregély István rövid elmélkedései utoljára az októberi Adoremusban
...... .......


Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. Előre dolgozott, tavaly szilveszterkor bekövetkezett halála előtt már készen állt három hónapnyi elmélkedése az idei esztendőre. A januári és májusi napokhoz fűzött gondolatai után, immár utoljára, októberben is tőle kapunk útravalót.
A lelkipásztorkodásnak ez a formája, melyet mások mellett Seregély István is buzgón gyakorolt az elmélkedések írásával, sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait.
Megköszönjük a Teremtőnek életét és tehetséget. Olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását!
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
2019 adventjétől 2020 szeptemberéig közös készületre
  2019-10-22 14:55:36, kedd
 
  2019 adventjétől 2020 szeptemberéig közös készületre, imádságra hívja a Szombathelyi Egyházmegye a családokat.
2020. szeptember 13-20. között Magyarország, Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A kongresszus alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia.
Szeretnénk családjainkkal együtt készülni erre az ünnepre, és együtt közeledni az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztushoz. Ezért hívjuk családjainkat, hogy töltsük meg imával a hátralévő előkészületi időt!
2019 adventjétől 2020 szeptemberéig a Szombathelyi Egyházmegye családjait közös készületre, imádságra hívjuk.
2019. december 1-től 2020. szeptember 20-ig 42 hét áll rendelkezésünkre. Ezeket a heteket osszuk fel egymás között családonként!
,,Testileg távol, de lélekben közel" (1Kor 5,3) - Különböző helyszíneken és különböző időben, de az Úrban összekapcsolódva imádkozunk az Oltáriszentség előtt.
Tartsatok Ti is velünk!
Mit kell tennetek, ha családotokkal csatlakozni szeretnétek? Keressétek fel egyházmegyénk honlapját a bejegyzés végén található linkről. Nézzétek meg az ott található táblázatban mely hetek szabadok még, és jelentkezzetek egy űrlap kitöltésével.
A rátok eső héten keressetek legalább egy fél órát, amikor családotok közösen imádkozik az Oltáriszentség előtt. Nem szükséges, hogy szervezett szentségimádás keretében tegyétek, bárhova betérhettek, ahol jelen van az Úr.

Imádkozzatok az Oltáriszentség előtt a honlapunkról letölthető elmélkedési anyagok segítségével, vagy saját szavaitokkal-gondolataitokkal! Link
Vagy Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
1882. október 22-én Budapesten elhunyt ARANY JÁNOS,
  2019-10-22 14:49:47, kedd
 
  1882. október 22-én Budapesten elhunyt ARANY JÁNOS, a dél-bihari kisváros, Nagyszalonta leghíresebb szülöttje, a magyar epikus költészet legnagyobbja.

EPILOGUS c. verse
Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon'...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se' irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy' áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.

Hiszen az útfélen itt-ott,
Egy kis virág nekem nyitott:
Azt leszedve,
Megvolt szívem minden kedve.

Az életet, ím, megjártam;
Nem azt adott, amit vártam:
Néha többet,
Kérve, kellve, kevesebbet.

Ada címet, bár nem kértem,
S több a hír-név, mint az érdem:
Nagyravágyva,
Bételt volna keblem vágya.

Kik hiúnak és kevélynek -
Tudom, boldognak is vélnek:
S boldogságot
Irígy nélkül még ki látott?

Bárha engem titkos métely
Fölemészt: az örök kétely;
S pályám bére
Égető, mint Nessus vére.

Mily temérdek munka várt még!...
Mily kevés, amit beválték
Félbe'-szerbe'
S hány reményem hagyott cserbe'!...

Az életet már megjártam;
Mit szivembe vágyva zártam,
Azt nem hozta,
Attól makacsul megfoszta.

Egy kis független nyugalmat,
Melyben a dal megfoganhat,
Kértem kérve:
S ő halasztá évrül-évre.

Csöndes fészket zöld lomb árnyán,
Hova múzsám el-elvárnám,
Mely sajátom;
Benne én és kis családom.

Munkás, vidám öregséget,
Hol, mit kezdtem, abban véget...
Ennyi volt csak;
S hogy megint ültessek, oltsak.

Most, ha adná is már, késő:
Egy nyugalom vár, a végső:
Mert hogy' szálljon,
Bár kalitja már kinyitva,
Rab madár is, szegett szárnyon?

(1877 júl. 6)
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Élek, dönthetek, cselekedhetek!!! - Böjte Csaba gondolata
  2019-10-22 14:32:07, kedd
 
  2019. október 21. - Hétfő Memento mori!!
Az ókor, a középkor szentjei gyakran visszavonultak a pusztába egy-egy barlangba, kezükbe véve egy-egy koponyát és elgondolkodtak a léten és a mulandóságon. Lelki élet nagy mesterei javasolják, hogy feküdjünk hanyatt a kopár padlóra és egy marék földet hintsünk a mellünkre, homlokunkra, hogy érezzük a föld szagát és hunyjuk be a szemünket és úgy elmélkedjünk el a mai evangélium üzenetét: "Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?" Próbáljunk elcsendesedni s arra gondolni, hogy véget ér itt minden, Teremtőnk előbb - utóbb lefújja a nagy meccset.
Emlékszem, hogy amikor első alkalommal még a teológián ezt az elmélkedést elvégeztem, akkor döbbentem rá, hogy életemben mennyi félbemaradt, megkezdett út van, mely sehova nem vezet, kiöntött alapok, falak tető nélkül, elültetett virágmag melyet nem öntöztem meg, elkezdett beszélgetések, tervek, álmok, melyek nem értek véget, melyre sem én sem más nem mondott "Ámen"-t. Mi értelme valamit elkezdeni, ha az ember nem fejezi be? Mi értelme van elindulni, ha nem érkezünk meg? Félbehagyott vázlatok, melyekből nem születik remekmű, egy vajúdó eszme, mely csak szenvedést jelent, de élet nem fakad belőle.
Aztán ott vannak a bűnök, a vétkek, a mulasztások, melyeket egy őszinte bűnbánattal, bocsánatkéréssel, nyugodt mosollyal, öleléssel meg lehetett volna oldani, helyre lehetett volna tenni. A labda még pattog, a kapu üres, de a meccset lefújták. Előhívott film, kimerevedett világ, de a lehetőség örökre megfagyott. Feküdtem hanyatt a földön a sötét éjszakában, és éreztem, hogy mint egy örvény beszippant a szorongás és a félelem! Villództak előttem az arcok, a rám váró feladatok, melyek kérdéseket, feladatokat szegeztek nekem, s melyre már nem volt nekem válaszom!!
Peregtek a percek, az órák és az új nap derengése eltöltött örömmel, békésen beragyogta arcomat a virradó hajnal, s benne a születő új lehetőség. Élek, dönthetek, cselekedhetek!!!

Szeretettel, Csaba testvér

A cikkhez tartozó evangéliumi részlet
Ember, van elég vagyonod, eltart sok évig. Pihenj, egyél, igyál, és élvezd az életet! Ám az Isten így szólt hozzá: Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél? Így jár az, aki kincset gyűjt magának, ahelyett hogy Istenben gazdagodnék!"
Lk 12,13-21
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1572
  • e Hét: 5162
  • e Hónap: 25845
  • e Év: 228758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.