Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Három kereszt
  2020-01-10 21:28:19, péntek
 
  Három kereszt

Három kereszt áll fenn a Golgota hegyén;
Üres már mindegyik - nem is őrzi senki...
Amíg vért szomjazott a fellázadt tömeg,
Én sem mertem volna közelébe menni:
Keresztet vállalni,
Tanítványnak lenni.

Három ember halt meg a három kereszten,
De csak a közbülsőn látni szegek helyét.
Isten Fia volt az, Ki vérét ontotta
A másik kettőért, az Ő kínzóiért,
Az egész világért;
S az én bűneimért.

Én nem vártam azt el, hogy szenvedjen értem;
Nem is követeltem, hogy Őt megfeszítsék...
De tagadásommal, szeget adogattam
Azoknak kezébe, akik Őt gyűlölték;
S útjukból azt hitték:
Örökre eltették.

Az Igazság örök, nem marad a sírban:
Aki megtagadja, saját sírját ássa;
Testvérével harcba hiába száll érte,
A saját rabláncát, így le soh'se rázza.
Megváltását várja,
S kárhozat vár rája.

Vajda Pál
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A törvény summája
  2020-01-10 21:06:28, péntek
 
  A törvény summája
Mt 22,34-39

A Heidelbergi Káté beosztása érdekes szemléletet tükröz. Az első rész az ember nyomorúságáról szól. A 3. kérdést különösen szeretik a diákok, hiszen a legrövidebb válasz tartozik hozzá: "Honnan ismered meg a te nyomorúságodat:" "Isten törvényéből." S ehhez kapcsolódik a 4. kérdés: "Mit kíván tőlünk Isten törvénye?" A választ közösen mondhatjuk: "Megtanít erre Krisztus röviden a Máté evangéliuma 22. részében ekképpen: 'Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből és teljes erődből...'"
A Máté evangéliuma 22. részében Jézust egy törvénytudó kérdezi meg: "Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?" Jézus mintegy összefoglalásként idézi. Ezt tanultuk meg mi is konfirmandus korunkban. A Káté tehát azt mondja: az ember itt a földön valóban kétségbeejtő helyzetben van. De megoldás is adatott. A Káté összeállítói (Olevianus Gáspár, Ursinus Zakariás) is ezt tartották a legfontosabbnak emlékezetünkbe idézni. Nem kezdik elemezni a parancsolatokat, kiemelni, melyik fontosabb a többinél, hanem összefoglalják: "Megtanít erre Krisztus röviden."
Ha Jézus ebben az igében foglalta össze a hit lényegét, akkor vegyük komolyan, hogy ilyen egyértelmű, s ilyen egyszerű! Már csak meg kell élnünk! A mai napon is!
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ő ismeri szükségeinket
  2020-01-10 20:48:02, péntek
 
  Ő ismeri szükségeinket

"Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle." (Mt 6,8)

El kell mondanunk szükségeinket Istennek. Nem mondhatunk azonban neki semmit, amit ő már ne tudna. Ismeri szükségeinket, mielőtt kérjük őt. De sok kegyelem kell nekünk és sokévi tapasztalatba telik, amíg mi magunk megtanuljuk, hogy mire van szükségünk.
Nem vagyunk túl bölcsek abban, hogy kitaláljuk, mik a szükségeink. Először is mindig összekeverjük "kívánságainkat" és "szükségeinket". Ezenfelül gyakran becsapjuk magunkat. Némely férj azt gondolja, másik asszonyra van neki szüksége, holott inkább arra, hogy megtanulja, hogyan legyen igazi férj.
A pszichiáterek sokat segíthetnek abban, hogy megmutassák az embernek az igazi szükségeit. Érzelmi életünk gyakran oly zavaros, hogy segítségre van szükségünk, ha ki akarjuk bogozni vágyaink, csalódásaink és bűntudataink összevisszaságát.
Nagyon vigasztaló az a gondolat, hogy Isten ismeri szükségeinket. Egyszer egy sánta embert vittek Jézushoz. Amikor azt a szánalomra méltó, béna embert meglátta Jézus, azt gondolná az ember, hogy a Mester ugyanazt látja emberünk legnagyobb szükségének, amit a többi jelenlévő lát. A szükség kiáltó volt: ezt az embert meg kell gyógyítani. De Jézus így szólt hozzá: "Megbocsáttattak bűneid."
Krisztus tud egy olyan szükségről, ami alapvetőbb, mint bármi más, általunk felismert szükség.
Istenünket gyakran fárasztjuk, amikor elmondjuk neki szükségeinket. Alighanem azt mondja magában, hogy nem ezek a mi igazi szükségleteink. Ezért mondta nekünk Jézus, amikor imádkozni tanított, hogy kérjük az Atya nevének megszenteltetését és országának eljövetelét. Ezekre van nekünk szükségünk őszerinte.
A kérdés azonban mégiscsak az, mi tudjuk-e, hogy ezek kellenek nekünk. Nem szabad puszta udvariasságból mondanunk az imádságnak ezeket az első sorait, hogy azután rátérhessünk saját napi szükségleteinkre. Ha ez a mi (önmagunk előtt is ismeretlen) indokunk, akkor bizony még hosszú út áll előttünk, mert a mi valódi szükségletünk Isten maga.

Napi gondolat
Próbáld meg a Mi Atyánk első két kérését a saját szavaiddal elimádkozni.

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten vezetése
  2020-01-10 09:15:23, péntek
 
  [Pál és társa] ,,Frígiát és Galácia tartományát járták be, mert a Szentlélek visszatartotta őket, hogy az Igét Ázsiában hirdessék." (Cselekedetek 16,6)

Érdekes azt a módot tanulmányozni, ahogyan Isten kiterjesztette vezetését a keresztnek azokra a korai küldötteire. Azt látjuk, hogy tiltotta őket haladásukban, amikor próbáltak eltérni a helyes iránytól. Amikor balra akartak fordulni Ázsia felé, megállította őket. Amikor jobbra akartak fordulni Bitínia és Kis-Ázsia felé, ismét leállította őket. Későbbi éveiben Pál hatalmasabb munkát végzett éppen azon a területen, most azonban még nem volt érett arra, hogy támadásba lendüljön a Sátánnak ezeken a nyilvánvalóan áthatolhatatlan bástyáin. Apollósnak kellett odamennie először, hogy elvégezze az alapozást.
Pálnak és Barnabásnak sokkal sürgősebben máshova kellett mennie, és még további képzésre volt szükségük, mielőtt vállalták volna ezt a feladatot.
Szeretett Olvasó, amikor csak kétségben vagy afelől, hogy milyen irányba fordulj, vesd alá döntésedet abszolút mértékben Isten Lelkének, kérve Őt, hogy minden ajtót zárjon be a megfelelő ajtó kivételével. ,,Áldott Szentlélek, átadom neked a teljes felelősséget, minden út bezárása és minden lépés leállítására, amit nem Istené. Hadd lássam meg világosan, amikor csak jobbra vagy balra elkanyarodom!" (5Móz 5,32)
Eközben haladj tovább azon az ösvényen, amelyen már elindultál! Tarts ki elhívásodban, amíg csak világosan azt nem hallod, hogy mást kell cselekedned! Jézus Lelke szeretne utad lenni neked is, mint Pálnak volt. Csupán gondoson engedelmeskedj még a legenyhébb nógatásnak vagy figyelmeztetésnek is! Ezt követően, miután elmondtad a hit imádságát és nincs nyilvánvaló akadály, haladj előre bizakodó szívvel! Ne lepődj meg, ha a bezáruló ajtóknál kapod meg a választ! Amikor azonban az ajtók balról vagy jobbról bezáródnak, biztos, hogy nyitott út vezet Tróász felé. Lukács várakozik ott rád és a látomások megmutatják az utat, ahol hatalmas lehetőségek nyílnak meg, és hűséges barátok is várakoznak. (F. B. Meyer)

Nála a kulcs

Ha problémáid túl hatalmasak,
És a mélységből nincs sehol kiút,
Hidd, Isten előtt titok nem marad...
Nála a kulcs!

Ha látszólag az ajtó zárva van,
És menni tovább semmiképp se' tudsz,
Bízz Istenben és nézz rá boldogan...
Nála a kulcs!

Ha imádra választ alig találsz,
És emberekhez is hiába futsz,
Keresd fel hittel szent Atyád,
Nála a kulcs!

Ha nem tudod, mely úton menj tovább,
És segítséget senki más nem nyújt,
Vedd komolyan az Úr ajánlatát,
Nála a kulcs!

Mily nyugtató, hogy nincs lehetetlen,
Isten öröktől fogva mindent tud,
Végül megpihensz ott fönn a mennyben...
Nála a kulcs!

Anonymus

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 384 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 629
  • e Hét: 5135
  • e Hónap: 66804
  • e Év: 185896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.