Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Gyulladáscsökkentő gyógynövények
  2020-01-15 23:57:48, szerda
 
  Sok gyógynövény képes a gyulladás csökkentésére. Minimális gyulladás a szervezetben nem okoz problémát, hiszen azért alakul ki a szervezetben, hogy harcoljon a fertőzésekkel szemben. Azonban a gyulladás krónikussá is válhat, amely szöveti és sejtkárosodást is okozhat, illetve negatív hatással lehet egyes szervek működésére. Nagyon sokféle gyógyszer áll rendelkezésére a gyulladás eredményes csökkentésére, de ezek annyiféle mellékhatással rendelkeznek, hogy hosszú távon veszélyes lehet azok használata. Azonban a természetben sok olyan gyógynövény található meg, amelyek a segítségünkre lehetnek a gyulladás csökkentésében, illetve annak megszüntetésében.

Az egyik ilyen gyulladáscsökkentő gyógynövény a kurkuma. A kurkuma kurkumint tartalmaz, amelyről már számtalan kutatás bebizonyította, hogy eredményesen képes a gyulladást lecsökkenteni. A kurkuma az ízületi gyulladásnál bizonyult a legeredményesebbnek. Hogyan segít a kurkumin a gyulladás csökkentésében? Úgy, hogy csökkenti az úgynevezett citokinek termelődését, amelyek gyulladást generálnak az emberi szervezetben.

A gyömbér egy trópusi növény, amely szintén nagyon hatásos a gyulladás csökkentésében. A gyömbér is csökkenteni tudja a citokinek termelődését, így csökkentve a gyulladást. A gyömbér nagyon hatásosnak bizonyult például az ízületi gyulladás enyhítésében és természetesen a fájdalom csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A zöld teáról már több kutatás is bebizonyította, hogy eredményesen segíti elő a fogyást, de még a gyulladást is eredményesen csökkenteni tudja. A zöld teáról az bizonyosodott be, hogy megzavarhatja például az ízületi gyulladás esetében azokat a folyamatokat, amelyek gyulladást generálnak. Más kutatók arról számoltak be, hogy a zöld tea hatásos lehet olyan embereknél, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek.

Milyen gyógynövények képesek még a gyulladás csökkentésére? Például a kakukkfű, a tömjén, a fűzfakéreg, illetve a szőlőben fellelhető rezveratrol is rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással.

Természetesen a gyógynövényekkel is óvatosan szabad bánni, azonban ezek nem rendelkeznek olyan káros mellékhatásokkal, mint egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Azonban a gyógynövények is kölcsönhatásba kerülhetnek egyes gyógyszerekkel, ezért ha valamilyen gyógyszert szed, feltétlenül kérdezze ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kézmosás jelentősége
  2020-01-15 23:51:49, szerda
 
  Nap mint nap számtalan kórokozóval érintkezünk. Ha nem mosunk kezet egyes tárgyak érintését követően és ily módon nyúlunk az arcunkhoz, a szánkhoz, biztosak lehetünk benne, hogy számtalan fertőzésnek tesszük ki magunkat, mivel nagyon sokféle betegség kialakulásában is részt vesznek ezek a mikroorganizmusok.

A kézmosás elengedhetetlen a megfelelő higiénia fenntartásához és ahhoz, hogy megakadályozzuk a baktériumok szervezetbe kerülését és azok elszaporodását.

Az egyik legpiszkosabb dolog az életünkben a pénz. A bankjegyeken és érméken olyan kórokozók lehetnek, amelyek akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek. Egyes tanulmányok még arról is beszámoltak, hogy a bankjegyeken Salmonella és E.coli baktériumok is lehetnek, így mindképpen érdemes alaposan kezet mosni, miután fizettünk a boltban.

A másik legveszélyesebb helyszínek a tömegközlekedési eszközök, amelyek kapaszkodóján, fogantyúján is rengeteg baktérium tanyázik. Ez elmondható az emeletes és társasházakban található lépcsőkorlátokról is, melyek szintén nagyon szennyezettek.

Az éttermekben nagyon sok ember megfordul, így az étlapok is nyüzsögnek a kórokozóktól. Ráadásul nem mindenki hozza otthonról azt a szokást, hogy még az étteremben is mindig alaposan kezet kell mosni étkezés előtt. Főleg akkor, ha előtte az étlapot forgattuk a kezünkben.

Az orvosi rendelőben nap mint nap rengeteg ember fordul meg. Nyilván ezen betegek többsége azért megy orvoshoz, mert beteg. Köhögnek, tüsszögnek, aztán megfogják a korlátot, a kilincset, a széket, ahol ülnek. Így a másik legszennyezettebb terület a háziorvosi rendelő váróterme. Nagyon jól teszi, ha visz magával legalább antibakteriális törlőkendőt, ha meglátogatja az orvosát, nehogy sokkal betegebb legyen, mint amilyen előtte volt.

A konyhánkban is rengeteg baktérium tanyázik. Legfőképpen a konyhai kéztörlő és a mosogatószivacs hemzseg a kórokozóktól. Nagyon fontos, hogy a szivacsot és a kéztörlőt is rendszeresen cseréljük, illetve a konyhai kéztörlőket minden mosás előtt és után alaposan fertőtleníteni szükséges. A konyhában használhatunk takarításra grépfrútillóolajat, amely hatékonyan képes eltávolítani a mikroorganizmusokat.

Azok az emberek is veszélynek vannak kitéve, akik nagyobb közösségben dolgoznak. A munkahelyen veszélyt jelenthet többek között a toll, a WC-ülőke, a kilincs és még az asztalok is. Érdemes a munkahelyen is rendszeresen használni a kézfertőtlenítőt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Tények a csontritkulásról: a kalcium önmagában kevés
  2020-01-15 23:48:45, szerda
 
  Manapság egyre többen szenvednek csontritkulástól. Az oszteoporózisban szenvedő betegek száma egyre csak nő, és egyre többen szenvednek csonttörést ennek a betegségnek a következtében.

A hozzáértő orvosok nagy része azt vallja, hogy a csontritkulás javarészt genetikai talajon jön létre, de sokan állítják azt, hogy a csontritkulás kialakulásában nagy szerepe van a dohányzásnak, az elhízásnak, illetve a fizikai aktivitás hiányának.

A táplálkozásnak is komoly jelentősége van a betegség kialakulásában. A nem megfelelő élelmiszerek szintén okai lehetnek a csontritkulás kialakulásának. Mégis kik a veszélyeztettek? Azok, akik túlságosan sok állati fehérjét, fehér lisztet és abból készült táplálékokat, fehér cukrot és édesítőszereket vesznek magukhoz.

Ezek a táplálékok túl nagy stresszt jelentenek a szervezet számára, gyengítik az immunrendszert. Mivel ezek a táplálékok "savasak", a véráramba kerülve elősegítik számos krónikus betegség, így a csontritkulás kialakulását is.

A savas táplálékok nemcsak gyenge, töredező csontokat eredményezhetnek, hanem okai lehetnek az állandó fáradtságnak és a depresszió kialakulásának is.

Eddig úgy tudtuk, hogy a kalciumban gazdag táplálékok segíthetnek a csontritkulás megelőzésében. Természetesen sokan úgy vélik, hogy ez igaz, ám más feltételezések szerint a kalciumpótlás hiába növeli a csontsűrűséget, az nem csökkenti a csontritkulás miatt kialakuló csonttörések kockázatát.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itt önmagában csak a kalciumról van szó. Ez az ásványi anyag önmagában kevés, hogy fenntartsa a csontok egészségét. A csontritkulás megelőzéséhez számos vitamin és ásványi anyag együttes fogyasztására van szükség. Tehát a kalcium mellett fontos a magnézium, a bór, a K2-, a D3- és a C-vitamin rendszeres fogyasztása is.

A kalcium amellett, hogy önmagában nem fogja megerősíteni a csontozatot, még húsz százalékkal meg is emelheti a szívroham kialakulásának a kockázatát is - állítják egyes szakértők.

Nagyon fontos, hogy ezeket a vitaminokat természetes táplálékok útján vigyük be a szervezetünkbe. Emellett fontos elkerülni a transzzsírban gazdag élelmiszereket és nagyon lényeges egy gyulladáscsökkentő étrendet fenntartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulás - káros szokások
  2020-01-15 23:45:24, szerda
 
  A csontritkulás egy nagyon komoly betegség. Idősebb korban pedig rendkívül veszélyes, hiszen többek között ez oka a gyakori csípőtörésnek. Mint mindig, ebben az esetben is a megelőzésre kell törekedni.

Mégis mi okozhat csontritkulást? Az egyik ilyen ok az inaktív életmód. A testmozgás nagyon hasznos, hiszen a csont egy élő szövet, amely pozitívan reagál a terhelésre. Minél többet használja, annál jobban fog pozitív irányba változni, vagyis meg fog erősödni. Olyan mozgásformát kell választani, amely erősíti ugyan a csontokat, de az ízületeket nem terheli meg. Ilyen sport lehet az úszás.

A húsalapú diéta nagyon rossz választás, hiszen ez rossz hatással van a csontok minőségére. A magas fehérjetartalmú diéta arra ösztönzi a veséket, hogy több kalciumot vonjanak ki a csontokból, márpedig a csontoknak szüksége van erre az ásványi anyagra. A túl sok sófogyasztás szintén hozzájárul a csontvesztéshez. Emellett a sok só a vérnyomást is megemeli. Kutatások igazolják, hogy a posztmenopauzába kerülő nők ha sok sót fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek csigolyatörést, mint azok a nők, akik csak mértékkel fogyasztanak sót.

A kalcium hasznosulásához D-vitaminra van szükség. Viszont ha valaki még csak nem is megy ki a szabadba, hogy napfény érje, akkor nem is várhatja el, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetében.

A kávé felélénkít ugyan, de a csontvesztést is elősegíti. Napi egy-két csésze kávé még nem okoz gondot, de ennél több nem javasolt, mivel a posztmenopauzába kerülő hölgyeknél már az ösztrogén sem nyújt védő szerepet. Az ösztrogén csökkenésével a csontritkulás kockázata is jelentősen megnő.

Az elhízás nagyon veszélyes a csontokra nézve, nem beszélve az ízületekről, amelyeket nagyon megterheli a súlytöbblet. Azonban több kutatás azt támasztotta alá, hogy a sovány testalkat is elősegítheti a csontritkulás kialakulását.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem egészséges és még kalciumot is von el a csontoktól. Azonban napi egy pohár - 1 deciliter - bor fogyasztása még megengedett. Ha valaki ennél több bort fogyaszt, akkor megnőhet a szervezetben a kortizolszint, ami szintén csökkenti a csontsűrűséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Fiatalító táplálékok
  2020-01-15 23:41:57, szerda
 
  Az öregedési folyamatokat nem igazán lehet megállítani, de lelassítani igen. Ahogy öregszünk, úgy egyre több elkerülhetetlen változást tapasztalunk meg a testünkön és az egészségünkben. Ilyen a bőr ráncosodásra, a test változó formája, már az arcvonásaink sem olyanok lesznek, mint régen, megváltozik a rugalmasságunk, a mobilitásunk, a hormonegyensúlyunk, a látásunk, a libidónk. Az emésztés sem lesz már olyan hatékony, krónikus betegségek jelenhetnek meg, és egyes szerveinkben is változások következnek be. Gondoljunk csak a memória romlására vagy a csontsűrűség csökkenésre.

A legfontosabb dolog, amivel az öregedési folyamatokat lassítani tudjuk, az nem más, mint a táplálkozás. Léteznek úgynevezett öregedésgátló táplálékok, amelyeket érdemes beiktatni az étrendünkbe, hiszen ezekkel a táplálékokkal jelentősen csökkenthetjük az időskori krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A bogyós gyümölcsök, köztük a fekete áfonya nagyon egészségesek, hiszen tele vannak értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, melyeknek legfőbb feladatuk a szabad gyökök okozta káros hatások kivédése, illetve az általuk okozott oxidatív stressz csökkentése, semlegesítése.

A hagyma az egyik legjobb táplálék, hiszen fenntartja a gyomor- és a bélrendszer egészségét. Márpedig a kor előrehaladtával a gyomrot és a bélrendszert megtámadhatja gyulladás, baktériumok és fekély, amelyek negatívan hatnak az emésztésre. A hagyma olyan aktív összetevőket tartalmaz, amelyek optimalizálják az emésztőrendszer egészségét, és így az öregedési folyamatokat is lassítani tudják.

A szív az egyik legfontosabb szervünk, és ahogy mi is, úgy a szívünk is öregszik. Ez hatással van az anyagcserére, az energiaszintre, a mobilitásra, egyszóval a mindennapi életre. A halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek az egészséges koleszterin-egyensúly fenntartásában, ez pedig szintén megakadályozza a korai öregedést.

A joghurt kalciumban és probiotikumban gazdag, amely azt jelenti, hogy véd a csontsűrűség és a csont ásványianyag-tartalmának csökkenésétől, mindeközben a bélflóra egészségét is sikeresen fenntartja.

Minden zöldség rendelkezik öregedésgátló hatással, de a legegészségesebbek a keresztesvirágú zöldségek, köztük is a brokkoli, hiszen ez a zöldség antioxidánsokban gazdag, sok kutatás igazolta rákellenes hatását is.

A gyömbér egy gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és antioxidáns táplálék, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti, de védelmet nyújt a krónikus betegségekkel szemben is.

A fokhagymában lévő allicin erősíti az immunrendszert, véd a krónikus betegségekkel szemben, csökkenti a gyulladást, és megakadályozza bizonyos típusú daganatos betegségek kialakulását is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Migrén ellen
  2020-01-15 23:39:32, szerda
 
  A migrén megelőzésében nagy segítséget jelenthetnek egyes tápanyagok, például a B2-vitamin vagy a magnézium, de sokat segíthet a gyömbér, az aromaterápia, az akupresszúra vagy a hidroterápia is. A borsmentaolajjal történő masszázs, illetve gyógynövények közül az őszi margitvirág is segíthet a migrén tüneteinek enyhítésében.

Az őszi margitvirág nagyon hatásosnak bizonyult a fejfájáskezelésben, hiszen gyulladásgátló hatással rendelkezik, illetve ez a gyógynövény a migrénes epizódok gyakoriságát is jelentősen lecsökkentheti.

Egy holisztikus módszer, az aromaterápia is segíthet a fejfájás kezelésében. A levendula illóolaja például nyugtató hatással rendelkezik, illetve a migrénes fejfájást is enyhíteni tudja.

Vannak olyan táplálékok, amelyek fokozzák a migrén kialakulását. Például a bor, a citrusos gyümölcsök vagy az étcsokoládé. Az alacsony zsírtartalmú diéta azonban lecsökkentheti a fejfájás mértékét és annak gyakoriságát.

A riboflavin (B2-vitamin) egy nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, de a migrénes fejfájást is hatékonyan gyógyítani tudja, ráadásul segít a vörösvértest-termelésben is. B2-vitaminban gazdag táplálékok: tej, spárga, tojás, teljes kiőrlésű gabonák.
Forrás :
A migrén ellen nagyon hatásos még egy másik ásványi anyag is. Ez nem más, mint a magnézium. A magnéziumhiány oka lehet a depresszió kialakulásának, de hatással van a szerotonin receptorokra és a neurotranszmitterek működésére is.

A borsmentaolaj mentolt tartalmaz, amely nagyon hatékony a migrénes fejfájás kezelésében. A borsmentaolajjal a homlokot kell masszírozni és ez csökkenti a fejfájást, plusz olyan tünetek enyhítésében is segíthet, mint hányás, hányinger, fényérzékenység és hangérzékenység.

A gyömbér hatékonyan enyhíti az emésztési problémákat, de a migrénes hányingert is enyhíti, illetve védi az agyi erek egészségét, a gyulladást is csökkenti, ami minimalizálja a migrénes fejfájás kialakulásának lehetőségeit.

A folyadékfogyasztás nagyon fontos, hiszen ettől is működik egészségesen a szervezet. A vízfogyasztás megakadályozza a kiszáradást, ami gyakran okozhat migrénes fejfájást.

A jóga és a meditáció olyan relaxációs technikák, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a migrén teljeskörű felszámolásában. Mindkettő csökkenti a stresszt, amely gyakran generál migrénes fejfájást.

A hidroterápiával is felszámolhatjuk a migrénes fejfájást. Ez nyugtatólag hat, illetve enyhíti a test izmaiban a feszültséget.Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Stresszoldás néhány módja
  2020-01-15 23:36:05, szerda
 
  A stressz csökkentésére, oldására számtalan lehetőség létezik. Ilyen például a jóga, a meditáció, a munka, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. De néhány gyógynövény is segíthet a feszültség megszüntetésében, például az ashwagandha, a Ginkgo biloba, a kamilla, a levendula vagy az édesgyökér.

Az ashwagandha néven ismert indiai ginszeng már régóta használatos az ájurvédikus gyógyászatban, legfőképpen az osteoarthritis és a cukorbetegség kezelésében. Ez akkor is hasznos, ha valaki tehermentesíteni szeretné magát, azaz szeretne megszabadulni a stressztől és a szorongástól.

A Ginkgo bilobát hagyományosan már évszázadok óta használja a kínai gyógyászat. Kutatások igazolják, hogy ez a gyógynövény is nagyon hatásos a stressz megszüntetésére.

Az édesgyökér egy ősi növény, amely számos előnyt kínál az emberek részére. Nagyon hatásos asztma, lábgombásodás, fáradtság, nátha, influenza, gombás fertőzések és pikkelysömör esetén, de még a stressz minimalizálásában is szerepet játszik.

A kamilla is csökkenteni tudja a stressz-szintet. Készíthetünk belőle teát, melyből akár 3-4 csészével is elfogyaszthatunk naponta.

Az aromaterápiás masszázs az egyik legjobb módszer, hogy megszabaduljunk a stressztől. A feszültség megszüntetésére alkalmas a levendula-, a kamilla- és a gerániumolaj.

A stresszes időszakban az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják az egészséges táplálkozást, pedig a fehérjék, a szénhidrátok, a telítetlen zsírok, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss gyümölcsök és zöldségek szintén nagyon sokat segíthetnek egy-egy stresszesebb időszakban. A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkenteni tudják a stresszhormon szintjét a szervezetben.

A C-vitamin is hatékonyan csökkenti a stresszt, nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is. A legtöbb C-vitamint a citrus gyümölcsök tartalmazzák, úgy mint grépfrút, mandarin, narancs vagy citrom.

A légzőgyakorlatokról mindenki tudja, hogy nagyon nagy szerepük van a stressz oldásában. Különösen a jóga javasolható, ha valaki túlfeszített életmódot él. A jóga nemcsak a stresszt oldja, de nagyon jó álmatlanság, magas vérnyomás, depresszió és migrén esetén is.

A nevetés is oldja a feszültséget. Nem utolsósorban pedig szorosabbá teszi az emberi kapcsolatokat. A szociális kapcsolatok megerősödése pedig szintén nagyon jó feszültségoldó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kezünk titkokról árulkodik
  2020-01-15 23:31:43, szerda
 
  A kezünk titkokat suttog rólunk. A kéz állapota, körmünk, tenyerünk, bőrünk olyan árulkodó jeleket hordoz magában, amely alapján meg lehet állapítani, hogy kinek milyen egészségügyi gondja van.

A kézfogás is árulkodó lehet hozzáértők szerint. Az erős kézfogás azt jelenti, hogy az illetőnek erős a szíve.

Írás közben foghatjuk erősen a tollat, de gyengén is. A kézfejünk feküdhet szorosan a lapon, de csak lazán is. Kutatások szerint, ha nem fogjuk erősen a tollat és a kézfejünk is csak hanyagul fekszik a papírlapon, mintegy húsz százalékkal nagyobb az esélyünk a korai halálozásra, de azt is jelzi, hogy hajlamosabbak vagyunk a rákos megbetegedésre, a szívbetegségre vagy a légúti betegségekre.

A puzzle egy kirakós játék, amikor egy több darabból álló képet kell összeillesztenünk. Nos, nem mindegy, hogy erősen vagy lazán fogjuk az ujjaink közé ezeket a darabkákat. Ha valaki erősebben szorítja ezeket a darabokat, jobb memóriával rendelkezik és a kognitív képességei is jobbak, mint azoknak, akik csak lazán fogják az ujjaik közé a puzzledarabokat.

Az úgynevezett dobverő ujjak súlyos betegséget is jelezhetnek. A körmök és az ujjak kidomborodása azt jelenti, hogy nincs elegendő oxigén a szervezetben. Ezt szokták a tüdőrák egyik vezető tüneteként is leírni.

Ha a köröm színe fehér vagy sárgás, az utalhat bakteriális fertőzésre, de a pajzsmirigybetegség egyik tünete is lehet. Erre utal az is, ha a köröm felszíne nem egyenletes és sima, hanem kissé recés bordák jelennek meg rajta.

Ha valakinek nagyon vékony a körme, akkor lehetséges, hogy vérszegénységben szenved. Vérszegénység akkor alakul ki, ha valakinek csak kevés vas van a szervezetében. A betegség egyik vezető tünete a fáradtság.

Ha a körömben egy sötét csík található, az utalhat egy bőrbetegségre, a melanomára. Ilyenkor egy sötét lineáris vonal jelenik meg a körömben. Az orvos biopsziával állapítja meg, hogy komoly betegségről van-e szó, vagy csak bakteriális körömfertőzésről.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A hormonális egyensúlyhiány jelei
  2020-01-15 23:28:54, szerda
 
  A hormonális egyensúlyhiány számtalan tünettel járhat együtt. Ide tartozik az éhség, a fáradtság és olyan tünetek is, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

Ha valaki állandóan éhes és sohasem lakik jól, akkor a pajzsmirigyével lehetnek gondok. A pajzsmirigyhormonok segítenek szabályozni az anyagcserét. Ha a stresszhormonok szintje nő meg, akkor pedig a szervezet tartalékolni szeretne, ezért eszik akkor, ha voltaképpen nem is éhes.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, amikor a szervezet túl sok tesztoszteron hormont termel. Ez hajhullást okozhat a nőknél, illetve megjelenhet a férfias kopaszodás és a nem kívánt szőrnövekedés is mint kellemetlen tünet.

Ha valakinek akaratán kívül változik meg a testsúlya, ez is jelezheti, hogy a szervezetében hormonegyensúly-hiány alakult ki. Ha megemelkedik a kortizol- vagy a tesztoszteronszint, akkor is bekövetkezhet súlygyarapodás, még abban az esetben is, ha az illető nem változtatott az étkezési szokásain semmit sem.

Menstruáció előtt és menopauza alatt is hormonális változások zajlanak a szervezetben, amelyek okozhatnak hangulatingadozásokat. A pajzsmirigyhormonok is hatással lehetnek az érzelmi állapotra. A hipertireózis például kiválthat túlzott indulatokat és idegességet, illetve aki ebben a betegségben szenved, lehet depressziós és passzív is.

A hormonális változások sok mindenre, így a nemi vágyra és a reproduktív egészségre is kihatnak. Az ivarszervek, a hipotalamusz és az agyalapi mirigy szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha valamelyik zavart szenved, akkor hormonális egyensúlytalanság alakul ki. Ha az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz szenved zavart, akkor gond lehet az ösztrogén vagy a tesztoszteron nemi hormonok működésével is.

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor fáradtság és lehangoltság alakulhat ki. Ilyenkor nem lesz elég energiája az embernek, pedig ez elengedhetetlen az izmok megfelelő működéséhez, ezért érezheti magát fáradtnak az illető.

Amennyiben a pajzsmirigy túlműködik, akkor az álmatlanságot okozhat. A hipotireózis azonban letargikus hangulatot eredményez, és aki ebben a betegségben szenved, sokat alszik.

A mellékpajzsmirigy hormon egyik feladata, hogy ellenőrizze, van-e elég kalcium a vérben, ami befolyással van a csontok egészségére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Zöldség és gyümölcsfogyasztásról
  2020-01-15 23:15:54, szerda
 
 



Az, hogy milyen táplálékokat veszünk magunkhoz, nagyon meghatározó. Az élelmiszerek megválasztásától függ ugyanis az egészségi állapotunk. Vagy legalábbis az egészségünk többek között ettől is nagyban függ.

A táplálékok sorában még mindig a zöldségek és a gyümölcsök a legegészségesebbek. Hiszen ezek a táplálékok tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal.

Ha rendszeresen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, nagy esély van arra, hogy elkerüljenek bennünket az olyan betegségek, mint rákos megbetegedés, magas vérnyomás, emésztőrendszeri betegségek, de a szívbetegségek kialakulásának is jóval alacsonyabb lesz a kockázata.

Ha valaki nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, nagy esélye van a korai halálozásra. Erről nagyon sok tanulmány számolt be az utóbbi évtizedekben.

A zöldségek éppúgy fontosak, mint a gyümölcsök, hiszen ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a korai halálozás, illetve a különféle szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Ide tartozik például a stroke is.

Kutatások igazolják, hogy ha egy ember megfelelően táplálkozik, mely táplálkozásnak része a gyümölcs és a zöldség, a fent említett betegségek kialakulásának kockázata mintegy 20 százalékkal csökkenni fog.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kell ahhoz fogyasztani, hogy egészségesek maradjunk? Az ajánlások szerint zöldségből naponta legalább 2-3 csészényit, míg gyümölcsből legalább 1-2 csészényit kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy hosszú távon megőrizzük az egészségünket.

A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás pozitívan hat a hangulatra és a gondolkodásra is. Minél többet fogyaszt valaki ezekből a táplálékokból, annál kisebb lesz az esélye a mentális betegségek kialakulására.

Nagyon sokféle zöldség és gyümölcs rendelkezik hangulatfokozó hatással. Ezek közül kiemelkednek a zöld leveles zöldségek, a sötét bogyós gyümölcsük és a citrusfélék. Minél több nyers és minél többszínű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk naponta, annál jobb lesz a hangulatunk és annál pozitívabban állunk az élethez.

Milyen gyümölcsök és zöldségek vannak pozitív hatással a hangulatunkra? Például a kelkáposzta, a saláta, a sárgarépa, az uborka, a kivi, az alma, a citrusfélék, a banán vagy a grépfrút.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 574
  • e Hét: 4152
  • e Hónap: 24014
  • e Év: 199889
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.