Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A lélek kulcsa 4. rész -2. 3. csakra-
  2020-02-11 19:53:24, kedd
 
  2. Sexcsakra - keresztcsonti csakra

Eleme: VÍZ
Színe: narancssárga

Kövei: karneol, borostyán Jellemzője: a határtalan tudattalan és a szexuális ösztönök.
TE A másik ember felé fordulás. Kapcsolatok, és a szerelem. Kismedencénél a nemi szervek körül található. Svadisthana- és szakrálcsakrának is nevezik. Endokrin mirigyei: a petefészkek, és herék.

Hormonjai: Ösztrogén, progeszteron, (nő-) és a tesztoszteron (férfi szexuál hormonok) Itt találjuk a nemi központot, ahol az ivarmirigyek, és szaporodási szervek találhatók. A gyökércsakrával együtt szokták tárgyalni, Sigmund Freud megállapította, hogy a pénz és a szexualitás álombéli megjelenése között kölcsönhatás alakult ki. A termékenység megjelenése által a HOLD-hoz kötődik szorosan. A csakra a Vénusz uralma alatt áll, ami a szépségnek, szeretetnek, és szerelemnek is szimbóluma.

Ennek következtében, természetes, hogy a féltékenységet, szenvedélyeket is ennek a csakrának tulajdonítjuk. Az anyasághoz köthető szervek betegségei, és az ehhez kapcsolódó hormonok rendellenes működéséi, a csakra problémájára utal. Ilyenek a ciklus zavarokat, a petefészek, és a méh betegségei. Férfiaknál a here megbetegedései, a sperma rendellenességei.

A fokozott bélgázosodás, gombás fertőzés, a gyomornyálkahártya gyulladása, fekélyei, és a görcsös fájdalmak is a csakra zavaraira utalnak. Az orgazmus-, és potencia zavarok, kapcsolati problémák, táplálkozási zavarok, (bulémia, anorexia) lelki síkon jelennek meg, éppen úgy, mint a kreativitás gátlása, vagy a praeklimax, klimax, és egyéb pszichoszomatikus problémák.

A gyógyítónak első lépésben a csakra tisztítását, harmonizálását kell elvégezni. A természettel, és a vízzel kapcsolatos hangokat megjelenítőzenével, csodálatos eredmény érhető el.
Asztrológiában: a Vénusz uralja és a Bika-Skorpió tengely társul hozzá.

3. Köldökcsakra, elosztócsakra, solarplexus.

Eleme: TŰZ
Színe: sárga
Kövei: citrin, tigrisszem Jellemzi az ÉN, mint EGÓ kialakulása, és a hatalom megjelenése.

Önértékelés, identitás, és az akarat érvényesítése az érzelmekben. A köldök fölött 2 ujjal érzékeljük. Az egyik legtöbb néven elnevezett csakra: a fentieken kívül manipura, és hara csakrának is nevezik. Jó, ha ezeket megjegyezzük, mert így tudjuk beazonosítani.

Endokrin mirigye: a hasnyálmirigy (pancreas) Hormonjai: inzulin, glucagon. A hasnyálmirigyet három szervrészre osztjuk: fejrészre, testrészre és farkrészre. Belső és külső elválasztású endokrin mirigy. Endokrin hormonjai a következők: alfa-, béta, deltasejtek, Külső(exokrin) elválasztású mirigyként emésztőenzimeket termel. Lipáz: a lipidek bontását végzi.

Amiláz: a keményítőbontásában játszik szerepet. Tripszin és kimotripszin, pedig a fehérjéket bontja le. A hasnyálmirigyben találunk egy sejtcsoportot, melyet Langerhans szigetnek neveztek el, Paul Langerhans tiszteletére, 1893-ban, Gustave-Edouard Laguesse javaslatára. Ez a sejtcsoport endokrin funkciót lát el. Az elosztócsakrához tartozik még a gyomor, máj az epével együtt. A gyógyítók különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak a csakrának, mivel az ide irányított gyógyító energia eljut a test minden sejtjéhez, és átjárja azt. Szangvinikus temperamentumot társítjuk hozzá, de mint már említettem, az emberek általában vegyes temperamentummal rendelkeznek. A csakra zavarainak tulajdonítjuk azokat a félelmeket, amelyek haraggal, agresszióval társulnak. Nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki nem ismerné az érzést, amikor ,,összeszorul a gyomrunk" egy rossz hír hallatán.

Ugyanakkor itt jelenik meg az a megmagyarázhatatlan ,,rossz érzés" is, mit rossz előérzetnek nevezünk. A fent említett esetekben általában csökken az étvágyunk, vagy falni kezdünk. Az úgynevezett stressz ulkusz (nyombélfekély) kialakulása is ide vezethető vissza. A máj és epe betegségeknél is ennek a csakrának a működési zavarait találjuk. Lelki szinten: a diabétesz (cukorbetegség) az érzések elnyomása miatt jön létre.

Rekeszizom problémák, az aggodalmaink, és félelmeink hatására jelentkeznek. Lelki síkon a pszichológiai problémák széles skáláját találjuk a csakra hiányos, vagy túlműködése esetén. A túlzott aggodalom és félelem, az egoizmus problémái, hatalmi harcok, -másokon való átgázolás saját cél érdekében-, korrumpálhatóság, kisebbségi komplexusok, a csakra zavarait mutatják.

A látás zavarok minden formája itt jelenik meg, mivel a csakra érzékeléséhez a szem tartozik. Fizikai síkon a gyűlölet, harag kiváltotta dührohamok is ide köthetőek. C.G. Jung a defektes érzelmi energiák kirobbanásait, mint például a hisztériát, ennek a csakrának a zavaraira vezeti vissza. Amennyiben az alsó három csakra bármelyikében zavart észlelünk, mind a három csakrát tisztítani és harmonizálni kell. Így tudunk egységet alkotni a Földhöz tartozó csakrákban, Ajánlott csakraharmonizáló zene a következő

Brecht és R. Wagner és Rolling Stones Asztrológiában: a Merkúr uralja. A bolygó a híd szerepét tölti be a szellem és az anyag között. Ennek ellenére, szellemi energiát képvisel, de anyagi megközelítésre is képes, így lehet jelen, a minden közvetítőjeként.
Folyt. köv.

KOS-MÉRLEG tengely tartozik hozzá
Részlet: Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek kulcsa c. könyvéből.
Előző rész:
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A lélek kulcsa 3.rész -Csakrák- 1.
  2020-02-11 18:40:02, kedd
 
  1 . Gyökércsakra

Eleme: Föld
Színe: vörös
Kövei: vörös és fekete kövek. Pl: rubin, jáspis, turmalin, onix, vérkő
Jellemzője: a tudattalan életösztön. ÉN

A gerincoszlop alján, a farkcsontnál helyezkedik el. Muladhara csakrának is nevezzük.
Endokrin rendszere: mellékvesék.

Hormonjai: Cortisol és a Katekolaminok =adrenalin, noradrenalin.
Flegmatikus temperamentum jellemzi.

A gyökércsakra rendellenességére kell gondolni a bizonytalanságtól rettegő-, és a ,,gyökértelen identitás" zavarban szenvedő egyének esetében. Fizikai szinten megjelenő betegségek között az influenzát, gerinc problémákat, hátfájásokat, aranyért, vastagbél-gyulladásokat (kolitiszeket), isiászt, vérnyomás problémákat, reumás megbetegedéseket, kövesedéseket, a vese és a mellékvese funkciós zavarait és daganatait ide soroljuk.

A csakra rendellenessége, lelki síkon deprimált hangulatot, elégedetlenséget, és félelmet idézhet elő.
A FÖLD elemhez tartozó csakrához társítjuk még az anyagi javakkal kapcsolatos dolgokat, a
gazdagságot, szegénységet, zsugoriságot, vagy a pénzherdálást.

A csakrához tartozó endokrin rendszer fontos szerepet tölt be, a mirigyek olyan hormonokat
termelnek, amelyek az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek. Az endokrinológia nem kap elég hangsúlyt a köztudatban, így a laikusok között óriási a félreértés. Sokan a mellékvesét a vese részének képzelik el, azonos funkcióval.

Ha megismerjük az endokrin rendszert, megértjük fontos szerepüket, -az általuk termelt
hormonoknak-.
A mellékvese, a vese fölött helyezkedik el, a nevét innen kapta. Funkciójában teljesen önálló -bab alakú- endokrin mirigy, két részből áll, kéregből és velőállományból. Mindkét szervrész más-más hormonokat termel.

A velőállományt emelem ki, mivel a stresszért felelős hormonok innen indulnak el a véráramba.
Ezek a hormonok, az adranalin és noradrenalin, amit gyűjtőnevén katekolaminoknak nevezünk.
Amennyiben a katekolaminok megfelelő mennyiségben termelődnek és jutnak a véráramba, nem károsítják a szerveket, sőt azok harmonikus működését segítik elő.

Az élet mindenkori velejárója a ,,normális" stressz, -ilyenek például, a vizsgadrukk, lámpaláz, a munkánkban megjelenő alkalmi nehézségek, határidő csúszások stb.

Ezek nem tartósak, megoldásukra van remény, így nem okoznak szervi károsodást. A veszteségek, gyász is ide sorolható, abban az esetben, amennyiben sikerül feldolgozni.
Egy kapcsolat végét is lehet gyászként megélni. Minden veszteséget fel kell dolgozni, ahhoz, hogy egészségünk ne szenvedjen el károsodást.

A megnövekedett hormon mennyisége azonban -melyet az állandó stressz idéz elő-, veszélyezteti az egészséget, legyengíti az immunrendszert, de keringési problémák is felléphetnek.

A velőállománynak létezik egy -nagyon ritka- daganata, mely szövettanilag jóindulatú, mégis
veszélyes. A nagy mennyiségű hormon kilökődés a véráramba, életet veszélyeztető extrém magas, -néha mérhetetlen- vérnyomás kiugrást produkál, amely ma is az orvosok rémálma.
A patológia legnagyobb színészének tartják, bármilyen tünetet, tünetegyüttest képes megjeleníteni.
A krízisek mindenkor akut életveszélyes állapotot idéznek elő.

Műtéttel, következmények nélkül gyógyítható, a tumoroldali mellékvese teljes eltávolítása esetén is, mivel, a megmaradt ellenkező oldali endokrin szerv képes ellátni a feladatát. Műtét nélkül viszont a krízisek életfontosságú szervek károsodását idézik elő ami rontja a túlélési esélyeket.
Fiatalkori magas vérnyomásnál, és a krízisekben megjelenő kiugrásoknál -bármely korban gondolni kell a jelenlétére.

A kéregállomány hormonjai: aldoszteron, a vérplazma és a sejtek nátrium-, valamint kálium
tartalmáért felelős. Ezek befolyással bírnak a vesékben termelődő fontos hormonra, a reninre. A kortizol a szénhidrát, zsír-, csontanyagcserére, a vérképzésre, és a vérnyomásra gyakorol hatást.
A hormoncsoport legfontosabb szabályozója az agyalapi mirigy hormonja, az ACTH, a szexuális működést befolyásoló hormon.

A mellékvesekéreg hormonok csökkent működése életveszélyes. A csökkent hormontermelés
pótlását egyénileg kell beállítani, és rendszeres ellenőrzést igényel. Kezelését a betegnek élete
végéig folytatni kell, és nagyon fontos a beteget felvilágosítani arról, hogy minden olyan esetben, amikor a szervezete fokozott fizikai vagy pszichés terhelésnek van kitéve (például lázas betegség), a gyógyszeradagja ismételt beállítást igényel. Ezeket a beállításokat endokrin központokban szakorvosok végzik és ellenőrzik.

Amennyiben, a csakrában zavart észlelünk, jó hatást érhetünk el csakraharmonizáló zenével,
ilyenek a sámánzenék, dobszólók, vagy szakemberek által összeállított meditációs zenék.
Valahol olvastam, hogy Thomas: Didgeridoo und Gaia's dream zenéje tökéletes gyökércsakra
terápia.

Asztrológiában: a Hold uralja, melynél nem csak az élet továbbadása, de az óvása is jelen van. A Hold a lélek szimbóluma.
Rák-Bak tengely
Folyt. köv: 2. Sexcsakra - keresztcsonti csakra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 137 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 4125
  • e Hónap: 10497
  • e Év: 61288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.