Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A petrezselyem története és gyógyhatásai
  2020-02-08 23:55:42, szombat
 
 



Ízesítőképessége miatt a petrezselyem a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldségei közé tartozik. A jó húslevesnek fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a lombja is.

A helytelenül fehérrépának és gyökérnek is nevezett petrezselyem a zellerfélék családjába tartozó, kb. 40 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem (metélőpetrezselyem) és a gyökérpetrezselyem. Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó petrezselyem ismertebb rokonai a sárgarépa, a paszternák, a kapor és a kömény.

Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt.

Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai petrezselyemnek vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.

A petrezselyem népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska.

Magas C-vitamin és karotin tartalmán kívül magas az ásványi anyagtartalma is. Káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

Az összevágott lomb alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágták volna le a tövéről. A petrezselyem levelét szárítva vagy fagyasztva is tárolhatjuk.

A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Petrezselyem történelem
A petrezselymet az ókorban inkább gyógynövényként, mint konyhai fűszerként tartották nagy becsben.

A petrezselyem őshazája Spanyolország. Vad alakjai a Földközi-tenger környékén nőnek, főként a források környékén, patakok nyirkos partján, köves, kavicsos területeken.

Eredeti termőhelyei sziklás területek lehettek, mivel latin neve (Petroselium crispum) a görög ,,petro" (kő) szóra utal. Őshonos Dél-Európában, Szardínia szigetén, a Földközi-tenger partján egészen a mai Törökország és Algéria területéig.

A görög legendák szerint Archemorus kiserkent véréből nőtt az első petrezselyem, amikor a hőst kígyók támadták meg. A görögök nagyra tartották: a sportversenyek győzteseit petrezselyemfüzérrel koronázták, a sírokat petrezselyemkoszorúval díszítették. A halottak emlékéhez méltó növényt étkezési célokra nem tálalták fel. Ezt még inkább megérthetjük, ha figyelembe vesszük Archemorus nevét, ami annyit tesz ,,a halál előfutára". Kertjeiket viszont gyakran szegték petrezselyemmel - feltehetően mágikus okokból.

S bár a rómaiak bőségesen fogyasztották lakomákon leheletük illatosítására, a petrezselyem halállal való összekapcsolódását tovább növelte a szokás, hogy a tetemeket is petrezselyemmel hintették be. Innen a ritka szólás: ,,petrezselyemre szorul", aminek jelentése: ,,ez az ember olyan rossz bőrben van, hogy hamarosan meghal".

A középkorban a balhiedelmek továbbéltek. Köztudomású, hogy a petrezselyemmagok igen lassan csíráznak. Eleink ezt annak tudták be, hogy a mag ez idő alatt hétszer is megjárja a pokol és a föld közötti utat. Emiatt a babonás gazdák sokáig tartózkodtak termesztésétől.

Az antik Rómában gladiátoroknak adták a harc előtt, mert azt gondolták, hogy nemcsak a bátorságuk, hanem a bicepszük terjedelme is megduplázódik tőle. A görög orvosok úgy vélték, a petrezselyem a legerősebb vizelethajtó gyógynövény.

Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük.

Két változata van: a megvastagodott gyökerű gyökérpetrezselyem, amelynek leveleit is fogyasztjuk, és a metélőpetrezselyem, amelynek gyökere vékony, szerteágazó. Ennek levélzete folyton nő, folyamatosan szedhető. Levélzet alapján lehet fodros és sima levelű - utóbbinak magasabb az illóolaj-tartalma.


A petrezselyem gyógyhatásai :

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is.

A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

A sima levelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében.

A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a benne található vegyületek a fokhagymaszagot is semlegesítik.

Tudományosan elismert a petrezselyem zöldjének és gyökerének alkalmazása a vese átöblítésére a húgyutak megbetegedésekor, valamint a vesehomok megelőzésére és kezelésére. Hasznosnak bizonyult a petrezselyem gyomor- és bélpanaszok kezelésében és az emésztés segítésében. Ezenkívül, a természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret menstruációs panaszokra és az anyatej termelődésének elősegítésére alkalmazzák.



Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Serkenti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a hüvelyfolyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.

Ízületi fájdalmak esetében, ha a petrezselyem gyökerét lereszeljük, forrásban lévő vízbe téve pár percig főzzük, és az így kapott főzetből dunsztkötést teszünk a fájó testrészre, az gyorsan enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.

Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, hatásosan támogatja a szem működését.

Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbetegségben is hatásos lehet
Azoknak, akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. Emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.

A petrezselyemben található vanádium is. A vanádium egyike a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemnek. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó és koleszterincsökkentő hatására. Vanádium egyébként előfordul különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban, és más tengeri élőlények húsában is.

Azoknál, aki huzamosabb időn keresztül gyógyszert szednek, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztásával fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

A szúnyogok állítólag nem szeretik az illatát. Ha bedörzsöljük a csupaszon maradt testrészünket elkerülnek szagunk miatt. Egy próbát meg ér!

Intelmek a petrezselyem fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség idején vagy gyomorfekély esetén ne használjuk orvosilag hatásos mennyiségben!
Ha nagyobb adagban alkalmazzák, a magas illóolajtartalma miatt, enyhe központi idegrendszeri izgalmat válthat ki, később kábító hatás figyelhető meg. A gyomor- és béltraktust izgatja, túlzott fogyasztása alhasi vérbőséget okoz (abortuszveszély). Ez a hatás az illóolajból ered. Régebben használták a petrezselyem termését is, mint erős vizelethajtó, de magas illóolajtartalma miatt használata nem javasolt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.