Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Heti beszámoló és értékelés 2020.03.23-27.
  2020-03-31 06:53:35, kedd
 
  Heti beszámoló és értékelés 2020.03.23-27.

Kedves Csoporttagok!

Letelt a második online kollégiumi hét. A létrehozott csoportfelület jól működik. Örülök és köszönöm, hogy majd mindenki ír, olvas, jelez.

Nézzük, miből állt a második hét?

Mindjárt hétfőn kértem, hogy csatlakozzunk mi is a Rajzolva köszönd meg mozgalomhoz. Piros szív az ablakba! Hogy ezzel fejezzük ki köszönetünket, hálánkat a nap, mint nap értünk dolgozóknak. Sajnos csak egy szívecskés fotó érkezett, de még senki nem késett el a Köszönömről! Készítsétek el és küldjétek róla a képet!

Aztán volt némi irodalom. Kedvenc meséskönyved iránt érdeklődtem ( csak nekem van?) és Ágh István költő születésnapja kapcsán Magyar Katalinhoz fűződő kapcsolatáról értekeztünk röviden.

Aztán e héten is volt filmajánló, amit külön köszönök Nektek! Nagyon aktívak voltatok! És a színház világába is bekukucskáltunk. Ugyanakkor még nincs megfejtése egy világhírű festőnek. Várom a nevét!

Aztán szerintem nagyon klassz volt a Mentális immunerősítés c. videó, Bagdy Emőke tolmácsolásában. És nagyon hasznos a jogi ismeretek a kijárási korlátozásokról. Remélem Mindenki betartja!

Kedves Mindnyájan!

A héten két levelet (üzenetet) is kaptatok. Az egyiket Erika nénivel küldtük, a másikat Veres Mária intézményvezető küldte. Ugye, elolvastátok?!

Akinek a tanulásban bárminemű segítségre van szüksége változatlanul várom megkeresését. Legyen az házi feladat, könyv, bármi.

Hamarosan egyénenként kaptok egy kérdőívet, melynek kitöltésére már most külön kérek Mindenkit!
Addig is, ki volt az a személy, aki képzeletbeli nagynénjéhez írt leveleket és miért?


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
20 éve volt a magyar premierje
  2020-03-30 20:54:57, hétfő
 
  Szabó István: A napfény íze c. filmjét néztem meg ma. Olvastam, hogy 2000-ben volt a magyar premierje. Így akkor már én is majd húsz éve láttam utoljára.

A Wikipédiáról (a szabad enciklopédia) álljon itt a történet:

A film a Sonnenschein család 19-20. századi történetét követi végig három nemzedéken keresztül. A filmcím a dédapa, Sonnenschein Áron által felfedezett gyógynövényből készült likőrre, a Napfény ízére utal (a család neve németül napfényt jelent).

Sonnenschein Áron egy vidéki kocsmáros az Osztrák-Magyar Monarchiában, az általa kifejlesztett gyógynövényből készült ital, a Napfény íze nagy sikert arat a kocsmájában. Egy balesetben a szeszfőzde felrobban, Áron is meghal. Fia, Manó (Emmanuel), mindössze a Napfény íze receptjét tartalmazó füzettel útnak indul, és Pestre érkezik, ahol hamarosan sikeres lesz, és saját szeszfőzdét nyithat. Itt tovább gyártja a Napfény ízét.

Két fia születik, akik közül Ignác sikeres jogász lesz. Jogi pályáján akadályt jelent az idegen hangzású (zsidó) név, ezért testvérével és velük élő unokahúgával együtt egy magyar nevet vesz fel. Választásuk a Sors névre esik. Ignác a Monarchia hű alattvalója, aki teljességgel aláveti magát a császár akaratának, értékrendjének középpontjában a császári hatalom áll. A Monarchia bukása után megkeseredett ember lesz, majd pár évvel később meg is hal.

Ignác fia, Ádám, sikeres vívó lesz. Azonban ahhoz, hogy nemzetközi sikereket érhessen el, be kell lépnie a tiszti klubba. A klub feltételei szerint kikeresztelkedik, lemond zsidó vallásáról. A berlini olimpián a magyar csapat tagjaként olimpiai bajnok lesz. A zsidótörvények bevezetésekor nem hagyja el Magyarországot, bízva abban, hogy elkerüli az internálást (mint mondja, a zsidótörvények alól 4 okból mentesítve van: római katolikus a vallása, az apja arany vitézségi érmet kapott, olimpiai bajnok, és megkapta a Signum Laudis kitüntetést). Hamarosan mégis elfogják, és fiával együtt munkaszolgálatosként az orosz frontra küldik. Az egyik magyar tábori őr felszólítására sem alázkodik meg, ezért meztelenül kikötözik, megrugdossák és jeges vízzel öntözik, míg meg nem fagy. Haláláig büszke volt elért eredményeire, az őrző tiszt kérdésére elvárt ,,mocskos disznó vagyok" helyett valódi kilétét ismételgeti: ,,Dr. Sors Ádám vagyok, a Királyi Honvédség tisztje." "Olimpiai bajnok vívó vagyok.". Halálát végignézi fia, Iván is.

Iván nem tudja megbocsátani magának, hogy nem tudott segíteni haldokló apján, ezért a háború után beáll kommunista nyomozónak, és részt vesz a tisztogatási akciókban. Elkötelezett híve a zsidók meghurcolásában résztvevők kézre kerítésének. Amikor egyik felettesére, a koncentrációs tábort is megjárt jó barátjára, Knorr Andorra kell terhelő adatokat összehoznia ,,cionista összeesküvés" vádja miatt, először megpróbálja a bizonyítékokat kiszedni belőle, de miután rájön, hogy a vád csak provokáció, semmi alapja nincs, ellenszegül főnöke parancsának. Knorr Andort további kihallgatásoknak vetik alá, és az egyiken olyan súlyosan megverik, hogy belehal a sérülésekbe. A temetésén Iván mond beszédet, aki a haláláért magát is okolja: "Knorr Andor, gyilkosaid egyike áll sírodnál, hogy búcsúztasson. Az első kihallgatód voltam, (...)". Rájön, hogy kommunistaként hasonló bűnöket követett el, mint a fasiszták. A hatalomban csalódva, bűntudatától vezérelve részt vesz az 1956-os forradalomban, ezért börtönbe zárják. Szabadulása után megtalálja szülei névváltoztatást igazoló papírjait, így ismét felveszi a Sonnenschein nevet. Élete fő céljának most már azt érzi, hogy elmesélje családja tragikus sorsát.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
50 éve szabadult
  2020-03-29 07:19:40, vasárnap
 
  Nyári időszámítás ide, nyári időszámítás oda, ötkor keltem, ami mától hat. Kezdődik a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság c. műsora. A tartalomból - mondják.
50 éve szabadult a börtönből Wittner Mária - beszélgetőtárs Nagy Kati 8 óra.
Tudok róla, mert a héten már olvastam erről és most várom a rádió interjút vele!
Wittner Máriát ismerik Mosonmagyaróváron is.
Többször járt a városunkban, de a kollégium vendége is volt 2013-ban, a Beszélő plakátok c. kiállításuk kapcsán. Wittner Mária 2003. október 26-án mondott megemlékező beszédet a Gyásztéren.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adjatok, adjatok!
  2020-03-28 07:06:30, szombat
 
  Énekli Deák Bill Gyula az István, a király c. rockopera, Áldozatunk fogadjátok c. dalában.
Napok óta dúdolgatom én is, mert nem lehet nem észrevenni, ahogy a facebook-ot elárasztották a kérések, gyűjtések, adományozási, önkéntességi felhívások, stb ... százai, most, hogy a korona vírus járvány idejét éljük.

Csoportok jönnek létre e célból a közösségi hálón. Számlát nyitnak pénzadományoknak. Alapítványok kérik a támogatást. Telefonnal lehet állami számlára telefonálni ( egy hívás ötszáz pénz), stb ..., s olykor egy-egy egyéni kérést is olvasok.

Mindenre van példa. Háztartási eszközök, gumikesztyű, maszk, fertőtlenítő, fehér lepedő, sok és sokféle számítástechnikai eszköz, taps, szív, pénz, élelem, stb ...

A legtöbben nyilván nem kérik vissza az adott tárgyat, de olvastam olyat, akinek ez a szándéka. Ha lemegy a cirkusz, az adományokból vett új laptopot hoci vissza.

Aztán olvastam olyat, hogy egy város két nap alatt dobott össze a kórházának koronavírust kimutató PCR diagnosztikai gépet.

Ugyanakkor olyanról is tudok, hogy a település tisztasági csomagokat oszt/ott a lakosságnak, de legalább maszkokat, kesztyűket vagy egy szál virágot. Ez utóbbi egy vállalkozó és nem Magyarországon derítette örömre az embereket.

Jó néhány település hivatalos facebook csoportját követem. Össze tudom hasonlítani és mérleget tudok vonni közöttük. A település vezetők empátiája, személyes hozzáállása, megszólalása, intézkedései, megjelenései, stb ... .
Zongorázni lehet a különbséget. Nem beszélve az oldalaik folyamatos vagy elmaradó frissítéséről, az aktualitások azonnali kommunikációjától, az események utáni kullogásig.

De (TI) adjatok, adjatok!

És ez nem elég, mert az oldalakat, csoportokat ellepik a minden más véleményt leszóló, lesöprő kommentek egy-egy személy tollából. Tegnap is csak pilláztam, ahogy egy nő mindenkire, mindenre csípőből tüzelte a szinte ugyanazt a szöveget, miközben személyeskedett is, gúnyolódott is, kritizált is.

De (TI) adjatok, adjatok!

És ad a magánember.
De, hogy mit, kinek és mennyit az magánügy.
A magánember nem beszél róla, nem teszi ki az ablakba.
A magánember egész évben adakozik, csendben, némán.
Nem kampányol, csak megteszi.

Most annak van itt az ideje, hogy ne a magánember jóságában, bukszájában bízzanak a poszton levők, hanem ők vegyék elő amijük van, ők nyissák ki a tárcájukat! Na, erre még nem igazán láttam példát.

És persze más is eszembe jutott a fent említett dal kapcsán:

"1956 októberében az üres lőszeresládák fölé helyezett plakátra a legnagyobb címletű papírpénzt, egy százast tűztek. Az esténként begyűjtött adományokból a második nap végére összesen 260 ezer forint gyűlt össze, ami a KSH inflációs adataival számolva mai értéken nagyjából 15 millió forintnak felel meg."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pályázat 2020
  2020-03-27 06:27:26, péntek
 
  A POFOSZ 1956-os Hagyományőrző tagozata és az 1956 öröksége alapítvány 2020-ban is várja a diákok (25 éves korig) pályamunkáit.

1. téma Élet a börtönben
2. téma Képzelt riport - 1956

Minden további információ:
Ámon Antal
antaltopamon@hotmail.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öröm II.
  2020-03-26 06:57:31, csütörtök
 
  Még március 12-én írtam abbéli örömömről, hogy postán küldte a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozata az Őrző c. kiadványuk aktuális számát, benne hat oldalon át az én írásommal a mosonmagyaróvári 1956-os emlékhelyek történetéről.

Aztán március 25-én újabb öröm ért. Ismét kaptam tőlük Őrző-t, benne a 2019-es pályázatuk díjnyertes munkái. Interjúk 1956-os személyekkel. A kiadvány hátlapján pedig a 2020-as pályázati kiírásuk is olvasható már. Régebben a kollégium diákjai is adtak be pályaműveket és szép eredménnyel szerepeltek. Lehet csak újra kéne hangolni az intézményt.

Ma elolvasom a díjazott interjúkat, a 2020-as kiírást és elgondolkodom, hogy tudnánk-e pályázni idén a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozatának irodalmi-történelmi pályázatán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugodt vagyok
  2020-03-25 06:00:38, szerda
 
  Tegnap volt Ágh István költő 82. születésnapja.
S mivel online nevelünk és oktatunk, hát én is online
kérdeztem a kollégistákat a költőre,
a versére Magyar Katalinról, az '56-os hős diáklányról.

És igen! Tudták.
Tudták a költőt,
tudták Magyar Katalint.
Nyugodt vagyok.
Beért a munka,
beért a sok előadás,
vetítés, kiállítás.

S ha többet
nem látnánk egymást,
1956, mint csillag,
az Ő egükön is
ott világít örökre.

Nyugodt vagyok
és boldog.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fehér törülköző
  2020-03-24 06:11:42, kedd
 
  Fehéret lenget, aki megadja magát az ellenség előtt.
Aki békés szándékkal, fegyver nélkül érkezik a háborúban a másikhoz.
Fehéret lenget az ablakban, aki fertőzöttnek gondolja magát - látom a filmben. ( Aztán vitték őket a karanténba.)
És fehér törülközőt (is) kér egy kórház - olvasom a neten.
Méretet nem írtak. Kéztörlő, fürdőlepedő, felsőtesti, ....
Megyek veszek nekik.

Mert ők (is) egy hős kórház utódai.

Azé a kórházé, amelyik 1956-ban heroikus küzdelmet folytatott az
1956. október 26-ai sortűz sebesültjeinek életéért, gyógyulásáért.

Örök hála és köszönet az akkori orvosoknak, nővéreknek, minden kórházi dolgozónak!

És örök hála és köszönet illeti a ma orvosait, nővéreit, minden kórházi dolgozót, akik a corona vírus -járvány idején működtetik az egészségügyet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az igazi probléma, az órákat átható unalom
  2020-03-23 05:31:27, hétfő
 
  Nagyon be kell osztanom azokat az itthoni olvasnivalókat, melyek nem a továbbképzésemmel kapcsolatosak. Így az Országút folyóirat 4. számát is, még március 13-ból. Valamiért megvettem ( mert tetszett a második szám, ezért), de szívesebben olvasnám a könyvtárban. (oda nem jár, (ez sem))

Nem tudom mi lesz vele ezután a mindent maga alá temető sorsrontás után, de legalább két száma megmarad emlékbe nekem, ha mindjárt véget is érne az alig el kezdett ország-útja.

Úgyhogy mindig csak egy-egy cikket olvasok a húszból. A ma hajnali egy interjú volt, Kaposi József oktatáskutatóval, a NAT-ról, mint történelmi leckéről.

Tekintve, hogy végigéltem az összes NAT időszakot a szakmában és végig is tanultam, gyakoroltam a NAT-ot a továbbképzéseken, az értekezleteken, a munkámban, élveztem, hogy értettem a kérdésekre adott válaszokat, s hogy bizony megéltem a pályán az összes ágazatirányítót is.
Hol vannak már ezek az emberek? S a tárca? Bár lehet, éveim nekem is kiszámoltatnak ebben a világcunamiban.

Egyébként a cikkből van a bejegyzésem címe is, pontosan idézve a teljes mondatot:
Az igazi probléma nem a sok vagy kevés óra, hanem az órákat átható unalom.

Hát ezen most nagyon jót derültem, de nyilván nem tudhatták, mikor írták, hogy mi vár a nevelés-oktatás szereplőire. Most már sejthetik.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
15 éves a XX. Század Múzeum story
  2020-03-22 06:46:27, vasárnap
 
  Idén 15 éves a mosonmagyaróvári XX. Század Múzeum story, ami az egykori határőr laktanya épületében született volna meg.

15 éve lassan működnie kéne, ehelyett egy dobozban elfér.

Papírok, cikkek, újságok, tervek, határozatok, képek, költségvetések, ...

15 év története. Megírásra érett.

Már a 2009-ben indított 1956-os weboldalunkon külön menüpontot kapott a Laktanya Múzeum story, benne időrendben a cikkek, dokumentumok, tervek, stb ... anyagai.

Aztán két éve (2018) indítottam a facebook-on egy oldalt a lelkiismeret feltámasztására, a felelősség fenntartására, az összegyűjtött emlékeim bemutatására, ....

CÍME: A Laktanya Múzeum story 2005-2020
Oda szinte minden gyűjtött anyagomat feltöltöttem.

Elérhető mindenkor-mindenkinek.

Én, ugyan rengeteg jegyzetet, feljegyzést, véleményt, .... fogalmaztam már meg e témával kapcsolatban (is), most, hogy rákényszerülünk a benti létre, nagyon is neki kéne állni a tizenöt év történéseinek komplex megírására.

Egyszer csak megjelenhetne valahol!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 129
  • e Hónap: 591
  • e Év: 22644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.