Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Nefelejcs
  2020-03-20 22:31:11, péntek
 
  Ne felejts otthon maradni!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Természet
  2020-03-20 22:25:45, péntek
 
 


A nyugalom és ellazulás elérésének nincs mindenki számára egyformán alkalmas útja, vagyis kinek-kinek más válhat be. Vannak, akiknek a köves patakmederben csobogó víz vagy az ágak között ugrándozó mókusok hangja segít. Másokat a levegő illata vagy a tavaszi erdő zöldellő hajtásainak látványa nyugtat meg.

Csing Li

 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Természet
  2020-03-20 22:14:42, péntek
 
 


A természetben van valami, ami egészen másfajta boldogságot nyújt számunkra, mint amit más dolgok, például barátságok, a családunk vagy a zene adhat. A természettel való kapcsolatunk egyedi, tehát az általa nyújtott boldogság is egyedi lesz.

Csing Li

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Verebek
  2020-03-20 22:02:27, péntek
 
 


A leggyakoribb énekesmadarunk, de szürkesége miatt olyan szépen bele tud olvadni a környezetébe, hogy észre sem vesszük. Lehet, hogy emiatt sem tűnik fel, hogy egyre kevesebb veréb ugrándozik és csivitel a városokban. A Veréb Világnap igen, ilyen is van alkalmából futjuk át, miért is van bajban ez a még közönségesnek tekinthető madár.

Bizonyára sok olvasónknak is megvan még az a kép, hogy egyetlen mozdulatukra masszív verébcsapatok rebbentek szét egy bozótból, vagy egy hordányi madár ugrálja körül morzsákért. Ezekkel a jelenetekkel nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyre kevesebbszer találkozhatunk. A házi veréb, ahogy a neve is mutatja, urbanizálódott madár, a településekhez kötődik, és most nem azért látunk kevesebbet belőlük, mert elmentek nyaralni, vagy a pusztában jobb nekik.

Magyarországon két verébfaj, a házi veréb és a mezei veréb őshonos, de ahogy azt Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjétől megtudtuk, többször megfigyelték már itthon a berki verebet is, ami tőlünk keletre őshonos.

A verebek évezredek óta velünk élnek, az élelemtermelő gazdálkodáshoz, a települési léthez kötődnek, és ezzel együtt nagyon fontos jelzői annak, hogy milyen a környezeti állapotunk. Néhány évtized alatt fogyatkoztak meg, ugyanazon a szűk élőhelyen élnek mint mi, és gyanítható, hogy az a környezeti terhelés, ami nekik sok volt, az nekünk is árt mondta Orbán.

A házi veréb Eurázsiában, Afrika egy részén őshonos, de sok helyre be is telepítették, Amerikába és Ausztráliába is behurcolták. A mezei veréb is elfoglalta Ázsia és Európa nagy részét. De szinte mindenhol ugyanaz játszódik le, meredeken csökkenek az állományok. Az Egyesült Királyságban például a mezei veréb állomány az 1970-es évekhez képest négy százalékára zsugorodott, de a házi veréb populációja is összeroppant, nagyjából a felére zuhant. Hasonlókat figyeltek meg más nagy városokban is, például Dublinban, Prágában, Moszkvában is. Ha nem is ilyen gyorsan, de nálunk is hasonló a trend, csökkenést mutat a hazai veréblétszám. A kutatók 975 ezer és 1,25 millió közé teszik a költő párok számát.

Még Angliában sem teljesen világos, hogy a rohamos fogyatkozást mi okozta, egy parazitára is gyanakodnak, de az biztos, hogy az ókortól az emberekkel élő verebeknek betett a modern és steril világ. Az első csapást az autók elterjedése jelenthette a 20. század elején, mert a lótartás visszaszorult, a verebek pedig már nem tudtak a takarmányból lopkodni, de aztán jött a nagyüzemi mezőgazdaság, majd a felgyorsult urbanizáció is. Persze sokszor irtották is mezőgazdasági kártevőnek tekintve a verebet, a legmesszebb ebben Mao Ce-tung ment el, aki hadat is üzent nekik Kínában. Manapság azért nem ez okozza a problémát. Orbán arról is beszélt, hogy az agrárterületek madárindexe is drámaian esett, ott is egyre kevesebb a madár, a mezőgazdaságban használt vegyszerek okoznak nagy terhelést.

Amikor Kína hadat üzent a verebeknek
A háborút komoly áldozatok árán, de a madarak nyerték. 45 millió ember halt bele Mao őrült tervébe.

,,Bajban vannak a verebek, a településeken a leszigetelt, résmentes épületeken, az üveg-acél palotákon nem találnak fészkelőhelyet, a kertekben lévő golfgyepek nem adnak elég magtáplálékot, a fiókáknak pedig nem jut elég rovar. Egy kémiai szúnyogirtás egy faluban is okozhat ilyen problémát" mondta az MME szóvivője. Egy ausztrál madarász szerint is az új építészeti megoldások miatt van egyre kevesebb fészkelő pár, az ereszek és a szellőzőnyílások eltűnésével fogynak a lehetőségeik. Egy madridi kutatás szerint a légszennyezettség és a nem kielégítő táplálék is okozhatja a populációk csökkenését.

Bár a veréb még nem veszélyeztetett faj, de fogyása intő jel, ezért is van 2010 óta az Indiai Természettudományos Társaság kezdeményezésére március 20-án a verebek világnapja, ami egy kis megbecsülést ad ennek a közönséges madárfajnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ázsiából származó fűszernövény
  2020-03-20 20:55:54, péntek
 
 


A gyömbért, ezt a csípős, Ázsiából származó fűszernövényt világszerte gyógynövényként használják, olyan jótékony hatásai vannak, hogy gyakorlatilag orvosságként is számon tartják.Az influenzás, felső légúti betegségek időszakában a megelőzésre érdemes az egyik legnagyobb hangsúlyt fektetni. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a gyömbér igazi gyógyító hatású fűszernövény, amelynek csak pozitív hatásai vannak az egészségünkre. Teljesen mindegy, hogy friss vagy szárított formában fogyasztjuk, magában vagy ételbe főzve, illetve teát készítve belőle.

A gyömbér nagy mennyiségű A-, B-, C- és E-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat, káliumot és cinket tartalmaz. Azért is különleges, mert egyszerre vannak benne vírus- és baktériumölő hatóanyagok. Mi mindenre jó?
GyomorbántalmakraA gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert és az émelygést, terhesség esetén csökkenti a reggeli rosszullétet. Akár csak elrágcsáljuk, akár teát főzünk belőle, vagy gyömbéres kekszet eszünk, javítja a közérzetünket.
A gyömbér megnyugtatja a felkavarodott gyomrot. Ha baktérium okozta hasmenésünk vagy gyomorrontásunk van, érdemes gyömbért fogyasztani. Ha pedig csak túl sokat ettünk, felpuffadtunk, ellazítja az emésztőrendszer izmait, így az emésztésünknek is jót tesz. gyömbér
Cukorbetegségre, rák kezeléséreA gyömbér rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, ha a cukorbetegség kezelésére használt orvosságokkal együtt alkalmazzuk. A rák kezelésében is hasznos kiegészítő alkalmazás lehet, felveszi a rákos sejtekkel a harcot.
Felső légúti megbetegedésekreA gyömbér csillapítja a köhögést, megnyugvást hoz a torok nyálkahártyájának irritációjára. A jó csípős gyömbér megtisztítja a tüdőt a felgyülemlett nyálkától. Készítsünk belőle teát és fogyasszuk sok mézzel. Az influenzás, taknyos időszakban érdemes az immunrendszerünket megtámogatni gyömbérrel. A gyömbérben lévő vírusölő anyagok segítenek felgyorsítani a gyógyulást.
A gyömbér természetesen melegít és izzaszt is, ez is segíti a felépülést.
Gyulladáscsökkentő A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így ízületi gyulladás esetén érdemes kiegészítő kezelésként alkalmazni külsőleg és belsőleg is. Fogyáshoz Aki pedig diétázik vagy szeretné csökkenteni a súlyát, annak is javallott a gyömbér rendszeres fogyasztása, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, így támogatva a fogyókúrát.









 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 9036 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 285
  • e Hét: 2456
  • e Hónap: 11478
  • e Év: 79243
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.