Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A rossz gondolatok ellen
  2020-03-03 23:22:09, kedd
 
  Állandóan visszatérő negatív gondolatok: hogyan űzhetjük el, és miért vannak?

Nap nap után kínzó gondolatok? Nem kell velük együtt élni, van más lehetőség.

Rágódás a jelen problémáin, a megváltoztathatatlan múlton, a lehetséges legrosszabb jövőbeni kimeneteleken. Mindenkinek vannak ilyen rossz gondolatai, vissza-visszatérésük pedig egészen addig előfordulhat, míg az adott problémát meg nem emésztjük, nem derül ki vagy épp nem lel megoldásra a dolog.
Az élet természetes velejárója egy-egy borúsabb időszak, ám hosszútávon az újra és újra visszatérő rossz gondolatok megkeserítik az ember életét. Beletörődően megszokni őket annyi, mint igent mondani rá, hogy később is árnyékot vessenek a mindennapokra. A hangulatjavító teák és egyéb kedélyjavító trükkök sajnos nem oldják meg a bajt, csak tüneti kezelést jelentenek. Okosabb, ha tudatosan veszi fel valaki a harcot a rossz gondolatokkal: mit tehetünk ezek elűzésére?A szakértő tanácsai visszatérő rossz gondolatok ellen.
A szakértő, Patricia Harteneck szerint a rossz gondolatok megkeserítik az ember életét, mert nem hagyják kiélvezni a pillanatokat, nem hagynak a jóra, a mostra fókuszálni, ráadásul még az energiánkat is elszívják. Az érintettek gyakorta már csak egy lépés távolságra kerülnek a depressziótól.

Mit lehet tenni?
A szakértő hét tanácsot sorol írásában:
1. Kiküszöbölni négy gyakori hibát - Nem jó, ha valaki számára minden vagy fekete, vagy fehér, és nincs átmenet. Nem jó, ha mindig a lehető legrosszabb kimenetelben gondolkodik. Nem jó, ha kizárólag a dolgok negatív oldalát látja meg. Nem jó, ha mindig magában keresi a hibát. A szakértő szerint ez a négy dolog sokakban kelt negatív gondolatokat. Ismerd fel, ha egy torzított, negatív képet festesz le magadnak a világról, amikor a dolgok talán nem is annyira borúsak!

2. Csípd el a negatív gondolatot - Valahányszor felmerül benned egy, csípd nyakon a rossz gondolatot, és tedd fel magunkban a kérdést: tényleg igaz lehet? Ha egy barátod feltételezné ugyanezt, vajon nem javasolnád neki, hogy gondolja át annak realitását?

3. Szünetet tartani - Valahányszor a rossz gondolat elhatalmasodik feletted, állj meg, és tarts egy kis szünetet, amikor tudatosan mással foglalkozol. Hagyd az elmédet megpihenni. A fáradt, túlpörgetett agy még gubancosabb gondolatokat szövöget.

4. Ne hasonlítgasd magadat, ne bíráskodj szigorúan magad felett - Fontos, hogy megkíméld magadat ezektől. Önmagad elfogadása az elsődleges lépés afelé, hogy a rossz gondolatoktól megszabadulj.

5. Vedd sorra, miért lehetsz hálás - A negatív gondolatok ellensúlyozhatók pozitívakkal. Helyezd át a fókuszt a bántó dolgokról azokra, amelyeknek örülsz. A hála érzése segít, hogy elégedettebben, jobban érezd magadat.

6. Mit szeretsz magadban? - Természetesen a megbánás nem rossz, és ha jogos, kérhetsz bocsánatot, kezdheted újra, csinálhatod másképp. Az azonban igazságtalan magaddal szemben, ha kizárólag a rosszra koncentrálsz: miben hibáztál, mit tennél másként, és hasonlók. Az visz előre, és ad erőt, ha azokra a dolgokra fókuszálsz, amiben erős, jó vagy, és elismered saját pozitív tulajdonságaidat.

7. Szaksegítség - Pszichológushoz csak azok járnak, akik betegek - hiszik sokan, nagyon tévesen. A pszichológus, mint egy fésű a gubancos hajat, segít kibontani a gondolatokat. Ha folyton belegabalyodsz a negatív gondolatokba, de nem tudsz szabadulni tőlük, érdemes elmenni egy szakemberhez, aki segíthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Inzulin rezisztencia
  2020-03-03 22:15:04, kedd
 
  Az emberiség egy jelentős részének szervezete rezisztens az inzulinnal szemben, tehát testében az inzulin nem képes lebontani a cukrot.
Az inzulinnak az a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, ezzel energiát biztosítva számukra. Ha valaki rezisztens az inzulinnal szemben, akkor szervezete egyre több és több inzulint juttat a véráramba (tehát egyszerre van jelen az inzulin rezisztencia és a hiperinzulinizmus!), hogy megpróbálja kompenzálni az alacsony hatásfokot.

Ilyenkor a szervezet úgy működik, mint az az autó, amelyikben egyszerre nyomják teljes erővel a gázpedált és a féket is. Nincs az a kocsi, ami ezt sokáig kibírná és ugyan így van ezzel az ember is.

Ezzel persze a szervezet nem csak a problémát nem tudja megoldani, hanem újabb problémákat generál. Olyan állapotok kialakulási esélyét növeli meg, mint a szívbetegség, bizonyos rák típusok (vastagbél rák, emlő rák), magas vérnyomás, abdominális elhízás, cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (POS), stb.

Mi lehet a módja annak, hogy a szervezet inzulin érzékenységét növeljük és párhuzamosan csökkentsük a felsorolt súlyos betegségek kialakulásának rizikóját?

Az elsődleges és legfontosabb tényező az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások gyors változtatása. A legjobb módszer a szervezet inzulin érzékenységének növelésére az étkezési szokások megváltoztatása. A magas cukor tartalmú, magas feldolgozottságú, nem természetes ételek, valamint a fehér lisztből készült, alacsony tápértékű ételek rendkívüli mértékben megnövelik az inzulintermelést.

A fehér lisztből készült étkek helyett a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű ételeket kell előnyben részesíteni. Összességében az alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű táplálékokat kell fogyasztani, melyek nem generálnak magas inzulin szintet. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan táplálékok, amiknek a vércukor emelő hatása csekély (pl. tej), ugyanakkor aránytalanul magas inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás telítettségük magas. A zöldségek és gyümölcsök többségének azonban a glikémiás telítettsége alacsony, tehát ezért nagyon fontosak a zöldségek, gyümölcsök, a többszörösen (halolaj) és egyszeresen telítetlen zsírsavak (mogyoró, mandula, olíva olaj, magvak) rendszeres fogyasztása. A zsíros húsok helyett a sovány húsokat és a növényi fehérje forrásokat kell választani (kendermag, borsó, stb.).

A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételek képesek a leginkább csökkenteni az inzulin rezisztenciát. De itt is inkább a zöldségekben és csírákban fellelhető rostokra gondolok és nem a kiérlelt gabonák rostjaira, amik nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra idegen és gyakran allergizáló, emészthetetlen fehérjéket (ilyenek pl. a glutén vagy a hüvelyeseknél a lektinek). Ezeket, ha lehet, kerüljük el.

A rendszeres mozgás, fizikai aktivitás szintén jelentősen képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát. Az a legjobb, ha az aerob mozgást (pl. séta, futás, kocogás) az erősítő gyakorlatokkal kombináljuk (pl. súlyzózás). Az izomépítéshez ugyanis cukor égetésre van szükség, ami csökkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást, és növeli az inzulin érzékenységet.

A rendszeres, napi 7-8 óra pihentető alvás, a különböző meditációs gyakorlatok, a stressz kerülése csökkenti a kortizol szintet, ami szintén csökkenti az inzulin rezisztenciát.

A fent leírt lépésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a lényeg, hogy életmódunk szerves részeként építsük be őket mindennapjainkba. A Super Greens és a köré épített komplex rendszer (kendermag protein, klorofill, Himalája só, klorofill cseppek, omega e-ssentials) megteremtik annak bázisát, amire az új, megváltozott étrend alapozható (minden nap zöld főzelékek, turmixok, pl. avokádó, sok nyers, főtt, sült, párolt zöldség, hetente kétszer tengeri hal, legalább napi 2-3 l víz elfogyasztása, a tea, kávé, alkohol, üdítők kerülése, mert e nélkül a legjobb táplálék kiegészítő komplex sem ér semmit).

Fogadjuk el, hogy azért, mert ma sok-sok millióan azt esszük, amit eszünk és azt isszuk, amit iszunk az nem azt jelenti, hogy ez a normális a szervezetünk számára. Az, hogy a korábban olyan ritka infarktus és stroke mára első számú tömeggyilkossá vált a rosszindulatú daganatokkal karöltve, ennek okai éppen itt keresendők.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Diabétesz és szívbetegség
  2020-03-03 21:32:41, kedd
 
  Régóta tudjuk, hogy szoros kapcsolat van a cukorbetegség és bizonyos szívbetegségek kialakulása között.
A II-es típusú cukorbetegség jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, a jelenlegi protokoll (orvosi terápia) célja az, hogy ezt a kedvezőtlen tendenciát megakadályozzuk vagy legalábbis mérsékeljük. Azonban a napokban 3 kezelési módról is kiderült, hogy nem használ, sőt, bizonyos esetekben ront a helyzeten.

A vizsgálatnak azért is van nagyon komoly jelentősége, mert pl. csak az USA-ban 21 millió ember szenved II-es típusú diabéteszben, a cukorbetegség napjaink népbetegsége, közvetlen és közvetett módon nagyon sok ember halálát okozza. A legújabb eredményeket az American College of Cardiology (Amerikai Kardiológusa Társaság) legutóbbi ülésén mutatták be, mely megjelent a híres The New England Journal of Medicine című folyóirat internetes weboldalán is.

II-es típusú cukorbetegségben a szervezet rezisztens az inzulin hormonnal szemben, mely abnormálisan magas vércukor szintet eredményez, ami szem, vese és idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Manapság a vezető halálok a különböző szív-, és érrendszeri események következménye. A szívinfarktuson átesett betegek 1/3-a szenved cukorbetegségben, míg a teljes lakosság ,,csupán" 9%-át sújtja II-es típusú diabétesz. A szívbetegek további 25%-a áll a cukorbetegség szélén, abnormálisan magas vércukor értékekkel. A szívbetegek körében tehát sokkal gyakoribb a cukorbetegség.

A magas vércukorszint tehát jelentősen növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, azonban kutatók 2 évvel ezelőtt azt találták, hogy a szigorúan kontrollált vércukorszint sem véd meg a szívbetegségektől, illetve az abból fakadó halálozástól II-es típusú diabéteszben. A kutatók szerint ennek oka az, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek egyéb értékei is nagyon rosszak: pl. alacsony HDL koleszterin, magas összkoleszterin, magas LDL koleszterin, magas vérnyomás. Ráadásul a II-es típusú cukorbetegek többsége idősebb és jelentős túlsúllyal rendelkezik.

Így logikusan jött a gondolat, hogy nem elég a vércukorszintet figyelni, hanem más rizikófaktorokat is figyelembe kell venni. Egy nagy tanulmány pl. azt firtatta, hogy ha sikerül a cukorbeteg szisztolés vérnyomását 120 Hgmm alá csökkenteni, akkor jelentősen csökkenthető-e a szívbetegség kialakulásának esélye, illetve a halálozás? A hipotézis ígéretes volt, mivel egyértelmű kapcsolat van a magas vérnyomás és a stroke (agyvérzés) kialakulása között, 115 Hgmm feletti vérnyomásnál megnő a stroke esélye. Az egyértelmű bizonyítás érdekében a 4773 résztvevő felének úgy állították be vérnyomását, hogy a szisztolés érték ne haladja meg a 120 Hgmm-t, míg a csoport másik felénél a 140 Hgmm-t. Az alacsonyabb vérnyomást átlagosan 3,4 db gyógyszerrel, míg a magasabb vérnyomást átlag 2 gyógyszerrel sikerült beállítani. Hatalmas meglepetést okozott a tanulmány eredménye, ugyanis egyértelműen igazolódott, hogy a több gyógyszerrel elért alacsonyabb vérnyomás nem jelent védelmet a szívinfarktussal, illetve a szív-, és érrendszeri eredetű halálozással szemben II-es típusú cukorbetegségben. Az alacsonyabb vérnyomású csoportnál (akik több gyógyszert szedtek) azonban gyakrabban jelentkeztek a gyógyszerek mellékhatásai, mint a magas kálium szint vagy a veszélyesen alacsony vérnyomás.

A II-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg jelentős részénél magas összkoleszterin, magas triglicerid szint és alacsony HDL (jó) koleszterinszint mérhető. Ez a kombináció növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Néhány tanulmány arról számolt be, hogy egy bizonyos gyógyszercsoport, a fibrátok képesek csökkenteni a szívbetegségek kialakulását azokban a cukorbetegekben, akik nem szednek statint.
A kérdés az lett, hogy vajon azoknál a cukorbetegeknél is csökken-e a rizikó, akik statint szednek? 5518 II-es típusú cukorbeteg bevonásával készített tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a fibráttal kiegészített statin kezelés nem csökkentette tovább a rizikót. A statinok elsősorban a koleszterinszintet csökkentik, míg a fibrátok a trigliceridet csökkentik számottevően és a HDL szintet emelik. Ezért tűnt a kettő kombinációja ígéretesnek. Feltehetően a magyarázat az lehet, hogy a gyógyszerekből fakadó előny elveszett a 2 gyógyszer okozta mellékhatások miatt (izom és májkárosodás). Ez egy hatalmas csalódás, de rendkívül fontos tény, hiszen rámutat arra, hogy nem minden gyógyszer hat úgy cukorbetegségben, ahogyan korábban gondoltuk, és számos korábbi terápia nem is megfelelő, illetve nagyon oda kell figyelni az alkalmazott gyógyszerek mennyiségére, hiszen a több nem mindig jobb, sőt sok esetben kifejezetten rosszabb.

Mindezek tükrében még inkább felértékelődik minden olyan módszer (mozgás, fogyást élettani módon elősegítő táplálék kiegészítők, esszenciális zsírsavak, a dohányzás kerülése, mediterrán diéta, stb.), amik a II-es típusú cukorbetegség kialakulását késleltetik ill. a betegség szövődményeit mérséklik. A mértéktelen gyógyszerfogyasztás eredményei csak korlátozottak, hatalmas szükség van a megelőzésre, a természetes összetevőkből származó étrend-kiegészítőkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A hagymáról jó tudni
  2020-03-03 21:29:48, kedd
 
 



A hagymaféléket több mint ötezer éve fogyasztjuk rendszeresen. Magas illóolaj tartalmuk révén segítik az emésztést, de nem jók pl. epekő betegségben szenvedőknél (bár itt is vannak különbségek a hagymák közt). Csökkentik a magas vérnyomást, csökkentik a vér koleszterin szintjét, sőt, rákbetegséget megelőző hatásaik is ismertek.

Régóta tudjuk, hogy bélfertőzések gyógyításában kiválóak, ezért a cikk további részében a hagymafélék természetes antibiotikus hatásait kívánom részletesebben elemezni.

A fokhagyma, a vöröshagyma és a medvehagyma ilyen irányú hatásai érdekes eredményeket mutattak.

A fokhagyma nyersen szinte minden baktérium szaporodását gátolja: Staphylococcus, Klebsiella, Enterobacter, Coli, Dizentéria, Proteus, Pseudomonas, de a gyomorsav hatására a Proteus, az Enterobacter és a Coli baktérium elleni védő hatása már nem érvényesül.

A vöröshagyma jó a Staphylococcus, a Klebsiella és a Coli ellen, de a gyomorsav hatására minden baktériummal szemben elveszíti antibakteriális hatását.

A medvehagyma a Klebsiella és a Pseudomonas kivételével minden más kórokozó szaporodását képes gátolni, de a gyomorsav hatására csak a Staphylocosccus elleni védő hatása marad meg.

Tehát az antimikróbás hatások vonatkozásában kétségtelen, hogy a ,,hagymakirály" cím a fokhagymát illeti.

Más a helyzet akkor, ha a hagyma gőzével inhalálnak, illetve a hagyma zúzalékot hosszabb-rövidebb időre gyulladásos bőrelváltozásokra helyezik (furunculus, karbunculus). Ebben az esetben a fenn említett antibakteriális tulajdonságai mindegyik hagymafélének megmaradnak. De, ha ezt az állapotot vesszük alapul, akkor is a fokhagymát illeti a kitüntető cím.

A sütésen, főzésen átesett hagymafélék bár igen jó ízt kölcsönöznek az ételek többségének, már semmiféle antibakteriális hatással nem rendelkeznek. Sajnos minél több hőkezelés éri a hagymát, annál inkább elvész az antibiotikus hatás, viszont emészthetősége sokat javul és érzékeny gyomrúak, esetleg epebetegek is kisebb mennyiségben fogyaszthatják. Érvényesül a régi elv: valamit valamiért...
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mitől vékonyodik a haj ...
  2020-03-03 21:22:01, kedd
 
  A hajunk is öregszik, nem csak a szerveink és a bőrünk. Az ősz haj általában az idősebb emberekre jellemzőbb, habár már fiatalabb korban is problémát okozhat. Ha valaki fiatalon őszül, nagy valószínűség szerint ezt a genetikának köszönheti.

A menopauza szakaszában a hajunk is változásokon megy keresztül. A hormonális változások következtében a haj elvékonyodik. Azonban nem csak a menopauza szakaszában tapasztalhatunk ilyen változást a hajunk állapotában, sok károsító tényező miatt is veszíthet a haj a vastagságából.

Egyes hajápoló termékek is okozhatnak hajvékonyodást. Ugyanis ezek elnehezítik a fejbőrt, pontosabban eltömítik a hajhagymákat és nem engedik azokat tápanyaghoz jutni. Sok hajápoló termék tartalmaz káros összetevőt, amelyek egyáltalán nem szolgálják a haj egészségét. A hajfestékekben is sok káros anyag található. Én már évek óta hennával festem a hajam, ami az ősz hajszálat is remekül befogja. Ha valakinek sok ősz hajszála van, akkor egy világosabb hennával úgynevezett előfestést kell alkalmazni. Ezt a hennát általában 80 fokos vízben kell elkeverni és így nagyon szépen megtapad a hajon, majd a másik festéket - ha az barna színű - elegendő 50 fokos vízben kikeverni. Nekem elegendő 6-8 hetente hajat festeni. Amióta hennát használok, nem romlott a hajam állapota, sőt kifejezetten egészséges hajkoronával rendelkezem.

A műanyag fésű vagy hajkefe is roncsolja a hajszálak szerkezetét. Érdemes befektetni egy kicsit drágább, de természetes anyagból készült hajkefébe, amely nemcsak egészségessé. de selymessé és csillogóvá is varázsolja a hajat.

A hajszálak elvékonyodásáért és a ritkuló hajért azt is lehet okolni, ha mindig lófarokba kötjük a hajunkat. Ez ugyanis óriási stressz a haj számára. Ilyenkor akár hajhagymával együtt is kitéphetünk hajszálakat, ami aztán lehet, hogy soha többé nem nő vissza.

Sokan használnak száraz sampont, mivel nincs elegendő idejük a hajmosással foglalkozni. Lehet, hogy a haj másnap jól fog állni, de a száraz samponok eltömítik a pórusokat, a fejbőr nem tud normálisan lélegezni, ami szintén a haj elvékonyodását okozhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A C-vitamin és a krónikus betegségek
  2020-03-03 15:16:57, kedd
 
  Az immunrendszerünk meggyengülése sok-sok betegséget okozhat, például krónikus betegségeket is. Az immunrendszer védelmére tehát elsődleges és kiemelt figyelmet kell szentelnünk Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az immunrendszer egészségét többek között azzal őrizhetjük meg, ha elegendő C-vitamint fogyasztunk. A C-vitamin ugyanis egy antioxidáns vitamin, amely segítséget nyújt a fehérvérsejt-termelésben. Amennyiben a szervezetünk elegendő fehérvérsejtet termel, úgy hatékonyan tud a kórokozókkal szemben védekezni.

A C-vitamin és a kórokozók :
Tehát a C-vitamin-bevitel során a szervezet hatékonyan képes a kórokozókkal szemben védekezni, így kisebb lesz az esélye a baktériumok, a vírusok és a gombák támadásainak. Ez az antioxidáns vitamin segítséget nyújt nemcsak a fertőzések megelőzésében, de a fertőzések elleni küzdelemben is.

A káros szabad gyökök

Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így hatékonyan képes megküzdeni a káros hatású szabad gyökökkel. Egyes enzimek kofaktorként használják a C-vitamint, mivel szükségük van a C-vitaminra a működésükhöz, ez pedig nemcsak az energiaszintünket növeli meg, de védelmet jelent a DNS számára is. A C-vitamin ezen kívül a kollagénképződésben is szerepet játszik.

A C-vitamin mint antioxidáns
A vízben oldódó C-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns vitamin, amely a vizelettel ürül a szervezetünkből. Ez a vitamin nem tárolódik hosszú ideig a szervezetünkben, így minden egyes nap gondoskodnunk kell annak beviteléről. A C-vitaminnak szabadgyök-semlegesítő hatása van, s mint ilyen nagyon fontos szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében. A C-vitamin ennek a hatásnak köszönhetően védelmet jelent a sejtek számára, de védelmet élveznek a lipidek, a fehérjék, a sejtmembránok és a mitokondriumok is az oxidatív károsodástól. Ezek a károsodások gyulladást generálnak a szervezetben. A hosszú ideig fennálló krónikus gyulladás pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás
Mivel mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás nagymértékű gyulladást generál a szervezetben, így elengedhetetlen a rendszeres C-vitamin-bevitel, hogy némiképp ellensúlyozni tudjuk a nikotin és az alkohol káros hatásait, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk ezekről a káros szenvedélyekről.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Csalántea gyógyhatásairól
  2020-03-03 15:13:05, kedd
 
 



Már lassan lehet szedni a csalánt, amelyből nemcsak teát készíthetünk, hanem sokféle ételnél is felhasználhatjuk. Ha eddig tartózkodott a csalántól mint gyógynövénytől, a jövőben semmiképp se tegye, hiszen egy nagyon egészséges növényről van szó, amely nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni. A csalán csökkenti az izom- és ízületi fájdalmakat, de nagyon hatásos lehet allergia, bőrirritáció, illetve emésztési problémák esetén is.

A csalán enyhíteni tudja az allergiás reakciókat tea formájában, míg nyersen, a bőrhöz érve allergiás reakciót válthat ki. A növény hatékonyan csökkenteni tudja az olyan gyulladásos reakciókat, amelyek a szezonális allergia tüneteihez kapcsolódnak, például a szénanátha tüneteit.

A csalán természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Már évszázadok óta alkalmazzák fájdalmas és merev izmok, illetve ízületek kezelésére. Kutatások igazolják, hogy a csalán még az osteoarthritis tüneteit is le tudja csökkenteni. A csalán is képezheti a gyulladáscsökkentő étrend részét, hiszen az ízületi gyulladást gyakran okozzák a gyulladást keltő táplálékok.

A csalán magas koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat. A növény D- és K-vitamint is tartalmaz, melyek a kalciummal egyetemben elősegítik a csontsűrűség növekedését. A magnézium is biztosítani tudja a csontok szilárdságát és elősegíti a kalcium felszívódását. Az alacsony kalciumszint gyakran oka a csontritkulás kialakulásának, de még a vashiány is okozhat csontbetegséggel összefüggő problémákat.

A csalán tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek védelmet nyújtanak a szív számára. A gyógynövény gazdag forrása a C-vitaminnak, a béta-karotinnak és más karotinoidoknak. A C-vitamin és a vas elősegíti a vörösvértest-termelést, ez pedig segít megelőzni a vérszegénység kialakulását. A csalán flavonoidokban és kvercetinben is gazdag, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A gyógynövényben található vas és kálium hatására a vérerek ellazulnak, és ez nemcsak a szív egészségnek, hanem a keringésnek is jót tesz.

A csalán nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsillapító és antibakteriális hatással is rendelkezik. Ennek köszönhetően a bőrbetegségek gyógyulásában is segíthet. Különösen az ekcéma ellen nagyon hatásos ez a gyógynövény.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Koleszterincsökkentő tippek
  2020-03-03 15:09:15, kedd
 
  A magas koleszterinértékek veszélyesek is lehetnek, hisz legfőképpen a szívbetegségek kialakulását okozhatják, de rendkívül sok érprobléma is kialakulhat attól, ha valakinek nincs rendben a koleszterinszintje.

Mégis mit lehet tenni, hogy csökkentsük a koleszterinszintet? Például nagyon fontos, hogy magnéziumban gazdag táplálékokat fogyasszunk. A magnézium úgy működik a szervezetben, mint egy természetes kalciumcsatorna-blokkoló, így csökkentve a rossz koleszterinszintet és megakadályozva a szívbetegségek kialakulását. A magnéziumhiány többek között a következő betegségeket okozhatja: szívritmuszavar és szívinfarktus.

A szív egészségét úgy is elősegíthetjük, ha motiváltak vagyunk, és reggel, ébredést követően nem a negatív, hanem a pozitív gondolatok uralkodnak el rajtunk.

A túlzásba vitt cukorfogyasztás is oka lehet a cukorbetegségnek, de a sok cukor még a koleszterinszintet is megemelheti. Nagyon fontos, hogy elkerüljük a káros szénhidrátokat és a feldolgozott cukrot, mert ez nagyon megemeli a koleszterin- és a trigliceridszintet, és még kóros elhízást is okozhat.

A magas rosttartalmú étrend is csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. Milyen táplálékok tartalmaznak sok rostot? Például a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök és a diófélék.

A testmozgás nagyon jó hatással van a szervezetre. Nemcsak a szív egészégét védi, de még a koleszterinszint csökkentésében is a segítségünkre lehet.

Az is megemeli a koleszterinszintet, ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van. Mindig kevesebb adagot szedjen a tányérjára, mint amennyit meg bírna enni, mert így biztos, hogy nem eszi túl magát és így még az egészségére is vigyázhat.

A vegán étrend azért is nagyon egészséges, mivel sok nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, amelyek köztudottan csökkentik a koleszterinszintet.

Lehet, hogy nem is gondolta volna, de a dohányzás a koleszterinszintre is hatással van. A dohányzás csökkenti a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, ami szívkoszorúér-betegség kialakulásához is vezethet. Nem beszélve arról, hogy a dohányzás más szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát is jelentősen megnöveli.

A mediterrán étrend nagyon sok esszenciális zsírsavat, zöldséget, magvakat, gyümölcsöket tartalmaz, amelyek nemcsak a koleszterinszintet, hanem a gyulladást is csökkentik, így védelmezve bennünket a krónikus betegségek kialakulása ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kardamom gyógyhatásairól
  2020-03-03 15:06:57, kedd
 
 



Az Indiából származó kardamomot a fűszerek királynőjeként tartják számon és az egyik legdrágább fűszer a sáfrány és a vanília mellett. A kardamomot rendszeresen használják ételek ízesítőjeként az indiai konyhában. Nemcsak főételeket ízesítenek meg a segítségével, hanem desszertekhez és italokhoz is hozzáadják, hiszen kellemes, édes ízt kölcsönöz ezeknek.

A kardamon nagyon gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban és C-vitaminban. Energiát, szénhidrátot, fehérjét, étrendi rostot és koleszterint is tartalmaz. Egyéb tápanyagai a piridoxin, a vas, a nátrium, a cink és a B-vitaminok.

Tanulmányok igazolják a kardamom kardiovaszkuláris hatását, pontosabban a vérnyomásra tett kedvező hatását.

A kardamomot hagyományosan az ájurvédikus orvoslás is használja, mégpedig a gyomor-bélrendszeri rendellenességek orvoslására. A kardamomból nyert kivonat valóban segíti a gasztrointesztinális rendellenességek - például savasság, gyomorgörcsök - orvoslását.

Egyes feltételezések szerint a kardamom antidepresszív tulajdonságokkal is rendelkezik, így nemcsak depresszióra, hanem gyomorproblémák enyhítésére és tüdőproblémákra is rendszeresen alkalmazzák Indiában.

Kutatások során megfigyelték, hogy a kardamomolaj gátolni tudja bizonyos veszélyes mikrobák növekedését és terjedését. Ezek a mikrobák általában az ételmérgezések kialakulásáért felelősek.

Az ájurvéda szerint a kardamom nagyon hatásos ízületi és az izomfájdalmak csillapítására. Az idősebb emberek gyakran szenvednek izomgörcsöktől, melyet az izmok hirtelen összehúzódása okoz. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kardamom nagyon hasznos lehet ezeknek az izomgörcsöknek a kivédésére. A legújabb kísérleti bizonyítékok azt is mutatják, hogy a kardamom gyulladásgátló és karcinogén hatású tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezt a fűszer fontos antioxidáns enzimeket is tartalmaz: szuperoxid-diszmutázt, katalázt és glutation-S-transzferázt. A kardamon ezen kívül a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszik.

A kardamomot tartalmazó kiegészítők növelni tudják a vérrögök feloldódásának a képességét, ezzel is csökkentve a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

Ez a fűszer vizelethajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A diuretikumok segítik a véredények falának ellazulását, így vérnyomáscsökkentőként is funkcionálhatnak. A kardamon ezen kívül megakadályozza a candida gomba kifejlődését és elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Indiai fűszerekről
  2020-03-03 15:01:15, kedd
 
 



Indiában nagyon sokféle fűszert használnak ételeik megízesítésére. Azonban nemcsak ételeket fűszereznek meg velük, hanem gyógyászati célokra is felhasználják azokat.

Az egyik legkedveltebb fűszer a kardamom, amely nemcsak kellemes ízt kölcsönöz az ételeknek, de kellemes illattal is rendelkezik. Ezt a fűszert fel lehet használni húsételek készítésénél, de jól passzol a zöldségekhez, sőt az őrölt kardamommal még a rizst is meg lehet kicsit színesíteni.

A chilit leggyakrabban a vegetáriánusok használják, és a zöldségek ízét teszik elragadóbbá ezzel a fűszerrel. Természetesen húsételekhez is remekül passzol ez a csípős fűszer.

A koriander felhasználásával készíthetünk friss salsát, de ez a különleges illatú fűszer nagyon jól illik az olyan húsokhoz, mint marha vagy baromfi, illetve a halételekhez is hozzá lehet adni.

A fahéjat mi magyarok is ismerjük és nagyon szeretjük, hiszen sokféle étel megízesítésére szolgál. A magyar konyha főként gyümölcsös étkek, desszertek fűszerezésére használja, illetve manapság már egyre többen aknázzák ki az egészségre gyakorolt hatásait, hiszen a fahéjról köztudott, hogy remekül szabályozza a vércukorszintet, és a téli hónapokban megfázás esetén is lehet alkalmazni. Készíthetünk belőle teát, amihez mézet és frissen facsart citromlevet is adhatunk, így egy vitaminbombát kapunk, mellyel az immunrendszerünket is megerősíthetjük. A fahéj sok ételt képes pikánssá varázsolni.

A szegfűszeg nagyon hatásos lehet, ha fogfájással küszködünk, de a szegfűszeg vagy annak olaja a szájüregben tanyázó, sok esetben fogínysorvadásért felelős baktériumokat is hatékonyan elpusztítja. Indiában gyakran adják rizsételekhez az őrölt változatát, de húsos és zöldséges ételeket is megízesíthetünk a segítségével.

Indiában a curryt azért használják egyes ételekhez, hogy frissességet kölcsönözzenek azoknak. Ez a fűszer főleg a sósabb ételekhez passzol.

Indiában a tamarindot használják csatni készítéshez, de húsokhoz és különféle zöldséges pestókhoz is hozzákeverik. Az ételeknek kissé fanyar ízt ad ez a fűszer.

A kissé csípős kurkumát sok ételhez hozzáadják nemcsak különleges ízvilága, hanem gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Ezzel a fűszerrel főleg a baromfiételeket ízesítik meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 177
  • e Hét: 5022
  • e Hónap: 36508
  • e Év: 241209
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.