Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Alvászavarok tünetei és kezelése
  2016-11-29 18:11:45, kedd
 
  Dr. Nagy Tamás Gergely
Szerző: Dr. Nagy Tamás Gergely

Dr. Eisler Olga
Lektor: Dr. Eisler Olga

Mik az alvászavarok?


Az alvászavarok előfordulása
Az alvászavarok okai és tünetei
Kezelés, gyógyulási esélyek

Mik az alvászavarok?

Az alvás és ébrenlét egymást követő és egymást feltételező ciklusos aktivitások. Az alvás során szervezetünk takarékműködésre kapcsol, pihen, környezetünkkel való kapcsolatunk ilyenkor nagyon laza. Alvással töltjük életünk legalább 1/4-1/3 részét A felnőttek döntő többségének napi 6-9 órányi alvásra van szüksége, a túl kevés és túl sok alvás egyaránt okozhat nappali fáradtságot. Az emberek legalább 30 százalékánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar. A kialvatlanság nappali fáradtságot és álmosságot okoz, negatívan befolyásolja a hangulatot, a memóriát, a koncentrálást, depresszióhoz vezethet, rontja a munkahelyi teljesítményt, növeli a baleset kockázatát.

Az alvászavarok négy nagy csoportba sorolhatók:

i) inszomniák (álmatlanság, alváselégtelenség),

ii) hiperszomniák (nappali aluszékonyság),

iii) paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek),

iiii) az alvás-ébrenlét ciklus zavarai.

Az alvászavarok diagnosztizálása és gyógyítása interdiszciplináris terület: rendszerint az ideggyógyászok (neurológusok), elmegyógyászok (pszichiáterek), geriáterek (idősek gyógyítására specializálódott orvosok) és tüdőgyógyászok (pulmonológusok) azok a szakemberek, akik a legnagyobb ismerettel és tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.


Tünetek: elalvás nehézsége, korai ébredés, felületes alvás, egész éjszakás ébrenlét, nappali alvásrohamok, kataplexia, összeesés, alvási paralízis, érzékcsalódások, alvajárás, nyugtalan láb szindróma, fogcsikorgatás, bevizelés

Az alvászavarok előfordulása

Az alvásra vonatkozó panaszok - döntően inszomniás panaszok - nagyon gyakoriak, különösen idős korban.
Az alvászavarok okai és tünetei

Az alvászavarok közül csupán a viszonylag gyakoribbak kerülnek említésre.

i) Az inszomniaLink (álmatlanság, alváselégtelenség) olyan állapot, amikor a páciens fáradt, kívánja az alvást, azonban mindezek ellenére nem tud elaludni, felületesen alszik, vagy túlságosan korán felébred. A tartósan fennálló inszomniák túlnyomó többsége másodlagos, hátterükben körülbelül 50 százalékban mentális betegség, 25 százalékban belgyógyászati vagy neurológiai betegség, további 25 százalékban életmódbeli, illetve alváshigiénés tényezők állnak. A mentális betegségek közül leggyakrabban a depresszió, a szorongásos zavarok és az addikciók (alkohol, drog, gyógyszer) áll az inszomnia hátterében. A primer (elsődleges, önálló) inszomniák ritkák, ezeket úgynevezett önálló alvásbetegségeknek tartják, mivel hátterükben olyan betegség vagy tényező, amely az inszomniát okozza illetve magyarázhatja, nem található.



Az inszomnia fő tünete az egész éjszakás ébrenlét


ii) A hiperszomniás beteg arról panaszkodik, hogy nappal annak ellenére fáradt, hogy órákban mérve éjszaka elegendő ideig aludt. Ilyen panaszokat depresszió is okozhat. Az alvási apnoe szindrómában a páciens nappal álmos, könnyen elalszik, mivel a horkoló betegnek éjszaka ismétlődően légzésszünetei vannak, amely megzavarja az alvását. A narkolepszia egy ritka alvászavar, ilyenkor nappal néhány percig tartó alvásrohamok törnek a betegre. Jellemző további tünetek narkolepsziában a kataplexia (intenzív érzelmek hatására fellépő hirtelen összeesés tónusvesztés miatt), alvási paralízis (ébredéskor vagy elalváskor rövid ideig tartó teljes mozgásképtelenség) és az elalváskor jelentkező érzékcsalódások (úgynevezett hipnagóg hallucináció).

iii) A paraszomnia alvás közben fellépő és azt megzavaró rendellenes eseményeket jelöl. Legismertebb paraszomnia az alvajárásLink (szomnambulizmus), amelynek során a páciens az éjszaka folyamán járkál, különböző dolgokat cselekszik, anélkül, hogy ennek tudatában lenne, vagy később emlékezne rá. Alvási paralízis önmagában is előfordulhat, nemcsak a narkolepszia részjelenségeként. A nyugtalan láb szindróma egyes felmérések szerint a lakosság 5 százalékát is érintő jelenség. Leggyakrabban alvás közben jelentkezik, felébresztve a beteget, aki kénytelen a lábát megmozgatni, és ez az éjszaka folyamán többször ismétlődve megakadályozza a folyamatos alvást. A periodikus lábmozgás szindróma alvás közben a lábak ismétlődő rángása, amely lehet a nyugtalan láb szindróma egyik tünete, de előfordulhat önmagában is. Az alvás közbeni fogcsikorgatás az esetek nagyobb részében ártalmatlan jelenség, az esetek kisebb észében az alvást is súlyosan megzavaró esemény. Gyermekkor a szokásos előfordulása az éjszakai akaratlan bevizelésnek, míg pl. az éjszaka közben spontán fellépő fájdalmas erekció felnőttkorban gyakoribb. Az éjszakai felrettenés során a páciens az éjszaka közepén hirtelen felretten kellemetlen tartalmú álmok miatt, kiabál, hadonászik, nem veszi észre, hogy nem a valóságban van.

iiii) Az alvás-ébrenlét ciklus zavarai során a cirkadián (naponta ismétlődő) ritmusos aktivitást vezénylő agyi központok rendellenes működése miatt a pácienst nappal, nem kívánt időpontokban nyomja el az álom. Ilyen panaszokat okozhat többek között a több műszakos munka, vagy az időzónák átrepülése hosszú repülőutak alkalmával.
Kapcsolódó cikkeink
6 bizarr alvási rendellenesség
Álmatlan éjszakák, álmos nappalok
Betegségre utalhat az álmatlanság
A betegség, amitől belehal az álmatlanságba
A jó alvás titka: kevesebbet legyünk ágyban
Kezelés, gyógyulási esélyek

A nagyon gyakori álmatlanság (inszomnia) kezelése családorvosi rendelőkben, pszichiátriai és neurológiai szakrendeléseken történik. Az álmatlanság tünetei altatók adására gyorsan és jól javulnak ugyan, eredményes gyógyítás azonban csak a kiváltó ok kiküszöbölésével lehetséges (például tartós antidepresszáns kezeléssel ha a háttérben depresszió áll.) A rendszeresen szedett altatók ugyanis paradox módon súlyosbítják az alvászavart. A nem gyógyszeres beavatkozások, mint pl. az alváshigiéne rendezése, vagyis a rendszeresen azonos, nem túl késői időpontban való lefekvés, és rendszeres időpontban való felkelés rendjének kialakítása életmódváltás, stressz kezelés, pszichoterápia is hatékonyak.

A nagyon gyakori "alvási apnoé" szindróma az erős horkolást megszakító légzésleállásokról (apnoe) kapta a nevét. A légzésszünetek rendszeresen felébresztik az alvót, ami nappali fáradékonysággal, hosszú távon pedig a krónikus oxigénhiányból eredő további megbetegedések kockázatával jár. Az alvási apnoé szindróma kivizsgálása rendszerint alvás-centrumokban, poliszomnográfiás készülékekkel,történik, ezek neurológiai illetve pulmonológiai intézményekben találhatók A poliszomnográfiás készülék az alvás közbeni agykérgi elektromos tevékenységet , a légzést, a szívműködést és az izomtónust is rögzíti, és így lehetővé teszi az alvászavar mechanizmusának pontos tisztázását.

A tünetek javulása rendszerint már a testsúly, és ezzel a haskörfogat csökkentésétől is várható, továbbá az alkoholfogyasztás mellőzésétől. Súlyosabb, makacsabb esetekben egy speciális, alvás közben viselt légzés javító készüléktől várható a tünetek csökkenése.

Nyugtalan láb szindrómában hatékonyak az antidepresszívumok. Narkolepsziában a nappali alvásrohamok kivédésére pszichostimulánsokat szoktak adni. Az éjszakai fogcsikorgatást esetenként mérséklik a szorongásoldó hatással rendelkező gyógyszerek (anxiolitikumok és antidepresszívumok).

Link

 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Epilepszia: a misztikus betegség
  2016-11-27 19:02:41, vasárnap
 
  Tünetek, kezelés, elsősegélynyújtás

Szerző: dr. Kerekes Éva
Létrehozva: 2005. január 1.
Módosítva: 2016. május 16. 13:06
Partner: HáziPatika.comMegosztás E-mailben
Címkék: epilepszia, neurológia, epilepsziás roham, görcsroham

Az epilepsziát súlyos társadalmi előítéletek övezik, ami információhiányból ered. A betegség ősidőktől fogva misztikus kórképnek számított.



Az epilepszia betegség és az epilepsziás roham fogalma

A roham váratlan fellépése, bizarr jelenségei és a tudat zavara azt a látszatot keltették, hogy a beteget valami természetfeletti erő kerítette hatalmába (szent betegség). Gyakori korképről van szó, előfordulása gyerekkorban 1-2 százalék, felnőtteknél 0,5 százalék.

Az epilepszia nem fogyatékosság, hanem egy állapot , ami miatt állandóan vagy átmenetileg gyógyszert kell szedni és orvoshoz kell járni. A betegség különlegessége az, hogy legtöbbször egyetlen tünete az epilepsziás roham, egyébként a páciens panasz- és tünetmentes. A rosszullét viszont váratlanul tör elő, a tudatzavar miatt a beteg teljesen védtelen és kiszolgáltatott. Ezért ez a betegség lelki szempontból sokszor nagyobb terhet jelent, mint egy súlyosabb, de kiszámítható kórállapot. Mivel főleg gyerek-és serdülőkorban kezdődik, gyakran, néha indokolatlanul befolyásolja a pályaválasztását, a gépjárművezetői engedély megszerzését/elvesztését, valamint megnehezíti a gyermekvállalást, társadalmi beilleszkedést, párválasztást.

Az epilepsziás roham az agysejtek kórosan szinkronizálódott kisülése, ami genetikai hajlam vagy szerzett sérülés talaján alakul ki. Kiemelendő az a tény, hogy egy-egy epilepsziás jellegű roham lezajlása nem jelenti azt, hogy a beteg epilepsziás, más betegségek egyik tünete is lehet. Az eszméletvesztéssel járó görcsroham az agy nem specifikus reakciója valamilyen veszélyetető állapotra (tüdő- vagy szívbetegség által okozott oxigénhiány, alacsony vagy extrém magas vércukor, koponyasérülés, agyvérzés vagy -lágyulás, kiszáradás, agyvelőgyulladás, agydaganat, alkohol- és drogfüggősség), ezért az első roham mindig sürgősségi kivizsgálást igényel. A fent felsorolt okok által kiváltott rosszullétet alkalminak véleményezzük, ekkor a betegnek nem kell epilepsziaellenes gyógyszert szednie, mivel a rohamot kiváltó alapbetegség kezelése elégséges a további rohamok kivédésére.
Epilepsziáról csak akkor beszélünk, ha a visszatérő rohamok provokáló tényezők nélkül is létrejönnek. A diagnózis alapja a rosszullét alapos megfigyelése, ezért a neurológushoz a beteg először, ha lehet, szemtanú kíséretében menjen, de legalább telefonon legyen elérhető a rosszullétet megfigyelő személy a szakember számára. Az éjszakai rohamoknál hasznos lehet, ha a hozzátartozó felveszi videomagnóra a rohamot. Ezzel elkerülhető több hetes- hónapos megterhelő kivizsgálás és fölösleges gyógyszer kipróbálás, ugyanis a sikeres kezelés záloga az epilepsziatípus beazonosítása, lehetőleg minél rövidebb időn belül, mert minden egyes ismételt roham a beteg számára veszélyes és ártalmas. Ezt követik a kiegészítő vizsgálatok (labor, EEG koponya CT és/vagy MR).

A pontos diagnózist puzzle-szerűen a kórtörténetből, családi történetből, tünetekből , a rohamfajtából, életkorból, vizsgálati leletekből állítják fel. A legtöbb információ az EEG (elektroencefalográfia) vizsgálattól várható, ami képes rögzíteni a betegség lényegét: az agysejtek kórosan szinkron kisüléseit. Szükség lehet az EEG videofelvétellel történő rögzítésére 24 órán keresztül, alvás közben is. Bizonyos típusú rohamoknál a kialvatlanság, szendergés a rohamprovokáló tényező, ezért alvásmegvonás utáni alvásban rögzítjük az EEG-t, hogy pontosabban lássuk azt a kóros agyi tevékenységet, amit kezelnünk kell. Epilepszia műtét előtti kivizsgálásnál végeznek SPECT és PET vizsgálatokat, melyek az agysejtek cukor felhasználás alapján mutatják ki, honnan indul ki a roham.

A rohamok típusai

A legtöbb ember úgy tudja, hogy az epilepszia azonos a mindenki által már látott "nagyrohammal", amikor a beteg elveszti az eszméletét, elesik, végtagjai görcsösen rángatóznak, szájából véres hab ürül, illetve gyakran artikulátlan hangot ad ki, arca elkékül, légzése nehezített. Ezzel szemben több rohamfajta létezik.

A leggyakoribb felnőttkori rohamforma a fokális roham. A betegséget kiváltó körülírt agyi sérülés helyének megfelelően a beteg szája vagy végtagjai rángatóznak, de tudata megtartott vagy részlegesen zavart. Gyakran a beteg nem esik el, de érdemlegesen nem együttműködő, látszólag célszerű, de az adott helyzetben nem odaillő cselekvéssort visz végbe. Egy-egy ilyen automatizmusnak nevezett mozgássorozatnak lehet szexuális tartalma, kísérhetik beszédfoszlányok, nevetés, sírás vagy ijedt arckifejezés, fuldoklás. Gyakran másodlagosan az egész test görcsrohama is kialakul, mert az izgalmi állapot a körülírt területről ráterjed az egész agyra. A rohamok jelentkezhetnek éjszakai alvásban is. Van olyan rosszullét is, amikor a beteg az ágyban heves mozgássorozatot végez, hasról hátra és hátról hasra fordul; ezeknek a jelenségeknek a beazonosítása gyakran csak alvás közben végzett video-és EEG felvétel alapján lehetséges.


Egyes rohamok aurával járnak: a beteg megérzi, hogy rosszul lesz. A rohamot megelőző érzés sokféle, időnként nehezen körülírható, de mindig egyformán zajlik ugyanannál a betegnél. Ha a roham alatt sikerül EEG-t készíteni, a görbén már az aura alatt láthatóak az epilepsziára jellemző kóros elektromos kisülések, pedig a kívülálló még nem lát semmit a betegen. Az aura alatt rögzített EEG igen hasznos az orvos számára, főleg ha műtéti kezelést terveznek.

A gyerekkori epilepszia gyakori típusa az absence roham: ez rángás és elesés nélkül jár, a gyermek néhány másodpercre elréved, félretekint. Ezeket a nem látványos rosszulléteket gyakran nem a szülő, hanem a gyermekkel egész nap szemben álló tanár veszi észre. Az ilyen kis rohamok napi 100 alkalommal is jelentkezhetnek. Ha az oktató jelzi, hogy a gyermek gyakran "elbambul", nem figyel és nem válaszol, ha szólnak hozzá, elnéz, akkor érdemes ezt megbeszélni az orvossal (az absence rohamot könnyű kiprovokálni erőltetett szuszogással, ekkor a figyelmes szülő is észreveheti, hogy a gyermeknek másodpercekig tartó tudatzavara van). Gyerekkori sajátosság a tónusvesztéses rohamtípus is: a gyermek tiszta tudat mellett görcsös jelenség nélkül esik össze.
Elsősegélynyújtás nagy rohamnál-

Az epilepsziás roham az ijesztő tünetek ellenére általában nem igényel beavatkozást. Elsősorban nyugtassa meg a környezetben állókat. Fektesse oldalra a beteget és ne kísérletezzen a nyelv kihúzásával és a szájzár oldásával, mert ez veszélyes és felesleges. Tegyen valamit a rohamozó feje alá, hogy a fejsérülést megelőzze. A roham perceken belül megszűnik, ezt célszerű megvárni. Ha nem muszáj, ne érintsük meg a beteget, mert a roham alatt/után jelentkező ködös tudatállapotban ezt félreértheti.


Roham esetén fontos tudni az elsősegélynyújtás lépéseit



Csak akkor kell mentőt hívni, ha nem ismerjük a beteget: ismert epilepsziás esetében telefonon a hozzátartozóit kell értesíteni, hiszen ők tisztában vannak azzal, mi a további teendő. A fölösleges mentőszállítás, sürgősségi ellátás káros, hiszen a betegen érdemlegesen csak az őt gondozó epileptológus tud segíteni, viszont a mentőszállítás, kórház, fölösleges vizsgálatok csak növelik a beteg negatív társadalmi megítélését és rontják a lelkiállapotát, fölösleges szenvedést okozva neki és hozzátartozóinak.

Kezelés és prognózis

A gyerekkori epilepsziák jelentős része 18 éves korra elmúlik, a többi epilepszia gyógyszerszedés mellett 70-80 százalékban rohammentessé tehető, és egy részük 2-3 éve rohammentesség esetében szintén meggyógyul. Az epilepsziával együtt élő gyermek intellektusa önmagától az epilepsziától az esetek többségében nem fog romlani, bár van néhány olyan kedvezőtlen prognózisú agyi betegség, amit epilepsziás rohamok is kísérnek. Az alacsony iskolai teljesítményt általában az előítéletek és a csökkent szülői elvárások okozzák. A jó gyógyulási hajlammal bíró epilepsziával együtt élő gyermeknél a szülőnek kerülni kell az indokolatlan óvó magatartást. A cél az, hogy mire az epilepszia elmúlik, a gyermeknél nem alakuljon ki fokozott betegségtudat és nem érezze azt, hogy betegsége miatt ő különleges, neki nem kell tanulni és dolgozni sem, hanem legyen teljes értékű gyerek- és serdülőkora.

A Magyar Epilepsziaellenes Liga által akkreditált epilepszia szakrendeléseken dolgozó speciálisan képzett epileptológusok minden egyes betegnek és hozzátartozónak a kivizsgálás végeztével pontos diagnózis és kezelést, valamint korrekt prognózist nyújtanak, de segítenek az iskolákkal, gyógypedagógusokkal történő együttműködésben, pályaválasztásban.

Az epilepszia és a családalapítás

Családalapításnál nem okoz gondot az apa epilepsziája



A korszerű epilepsziagondozás mellett a legtöbb ellátottunk családalapítását már lényegesen nem befolyásolja az epilepsziája. Az édesapa betegsége és gyógyszerszedése nem okoz születési rendellenességet. Több gyógyszercsoportnál jóval nagyobb százalékban alakul ki magzati fejlődési rendellenesség egy epilepsziás terhesnél, mint a gyógyszert nem szedőknél. Ezért egy kislány gondozása már gyerekkorban is sok körültekintést igényel. Az epilepsziával együtt élő nőknek azt javasolják, hogy tervezze meg terhességét, hogy legyen idő a gyógyszer elhagyására vagy cseréjére, a magzatvédő vitaminokat is 3 hónappal a fogamzás előtt kell elkezdeni szedni.


Névjegy: dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus
Immár 16 éve a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Neurológiai Osztályán dolgozom. Érdeklődési területem szakmán belül az epilepszia, szakmán kívül a klasszikus zene és az utazások, valamint lánykoromban szerettem könyveket olvasni. Utolsó szülésem óta erre már nincs lehetőségem (majd ha nyugdíjas leszek!). Férjem belgyógyász, 2 gyermekem van, Katalin a zongoraművésznek tanul, Mihály 7 éves.
Ez a cikk a HáziPatika.com "Gyógyító toll" pályázatára készült.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!
KÉRDEZZEN ÖN IS!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:
30248

Link
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Valami bújkál bennem:((((
  2010-07-06 12:57:42, kedd
 
 


Link

DRÁGA BARÁTAIM!

ÁLMOS VAGYOK, DE NAGYON - A KÖZÉRZETEM SEM JÓ!

KÖSZÖNÖM NEKTEK, HOGY MEGLÁTOGATTOK!

S JÓT KÍVÁNTOK!

REMÉLEM JOBBAN LESZEK HAMAROSAN!

ÖLELLEK BENNETEKET!

an.

2010. 7. 6.
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Mik az evészavarok?
  2008-12-09 17:04:02, kedd
 
  Mik az evészavarok?


Az evési rendellenességek súlyos betegségek, melyek következtében valaki (többnyire kislány vagy fiatal nő) olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek az egészségét, és néha az életét is fenyegethetik. Ilyen evészavar az anorexia nervosa és a bulimia.

Mi az anorexia?





Az anorexia nervosa olyan evési rendellenesség, mely a túlsúlytól való rettegéssel tölti el a fiatalt.

Ezért lecsökkenti a táplálékbevitelt és megnöveli az aktivitási szintjét, hogy folyamatosan legalább 15%-kal normálisnak tekinthető súlya alatt maradjon.

Továbbá, még amikor nyilvánvalóan túl sovány, akkor is "túl kövérnek" látja magát. Az anorexia a tinédzser lányok körében a leggyakoribb, különösen a 14 és 18 év körüliek között, de egyre terjed az idősebb nők körében is, különösen veszélyeztetettek azok a lányok vagy asszonyok, akik foglalkozásában testük fontos szerepet játszik (modellek, balettáncosok, stb), és azok, akik teljesítményorientált, szorongást keltő környezetben dolgoznak.

A szakértők becslése szerint Amerikában a 16-18 éves lányok közül százból egyet érint az anorexia nervosa. Az anorexia életveszélyes betegség! 10-ből 1 anorexiás eset halálos kimenetelű.

Mi a bulimia?





forrás: www.eveszavar.com

A bulimia olyan evészavar, melyet "zabálások" jellemeznek -- nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő (általában két óra vagy annál kevesebb) alatt.

A beteg a zabálást hányással, hashajtókkal, koplalással vagy szigorú diétával próbálja ellensúlyozni.

Az anorexia nervosa (AN) leggyakrabban tizenéves lányoknál jelentkezik, bár a fiúk körében is előfordul (10:1 arányban).

Az AN-ban szenvedő fiatal nyilvánvalóan túl sovány, de ennek ellenére azon aggodalmaskodik, hogy "túl kövér". Nagyon vigyáz arra, hogy mit eszik, folyton "fogyózik", és akkor is tagadja, hogy éhes, amikor valójában majd éhenhal.

Soványsága következtében menstruációja rendszertelenné válhat vagy teljesen elmaradhat. Az iskolában gyakran mintagyerek, aki mindig jó jegyeket kap. Ennek ellenére nem képes érzékelni, mi történik a saját testével.

Ahogy az anorexiában szenvedő gyermek egyre soványabb lesz, alultápláltsága elkezd káros hatást gyakorolni a belső szerveire. Vérnyomászavarok léphetnek fel, a beteg vérnyomása leesik, ha túl hirtelen áll fel, úgy érezheti, elájul. A szívverése is abnormálisan lelassulhat, akár percenként 20-ra is. Vérszegénység és székrekedés léphet fel. Az anorexiás beteg többnyire szokatlanul sápadt és állandóan fázik.

A bulimiában szenvedő fiatal legalább 3 hónapon keresztül, hetente legalább kétszer "bezabál". Egy-egy ilyen zabálás után meghánytatja magát, hashajtót fogyaszt, vagy koplal hogy "leadja" amit magára szedett.

A bulimiás fiatalok többnyire tartják a normális súlyukat, nem tűnnek abnormálisan soványnak sem. Teljes titokban tartják a hányásaikat és hashajtózásukat. Idővel a bulimia súlyos orvosi problémákhoz vezethet, például gyomorvérzéshez vagy nyelőcsőszakadáshoz, hasnyálmirigy-gyulladáshoz és a vér abnormálisan alacsony káliumszintjéhez.

Az anorexia nervosa és a bulimia veszélyes, orvosi kezelést követelő betegségek!

Az evészavarok kezelése

A kezelésnek gyakran része a viselkedés- és pszichoterápia, valamint az étrend beállítása a hosszú ideig tartó alultápláltság kiegyensúlyozására. Az evési rendellenességben szenvedőnek pszichiáterre van szüksége, aki felírhat antidepresszánst vagy más gyógyszert is -- különösen bulimia esetén tartják ezeket hasznosnak. A pszichiáter javasolhat családterápiát is, az egész család részvételével.

Ha az evési rendellenességben szenvedő betegnél orvosi komplikációk léptek fel, melyek súlyosan károsítják a szív-, vér-, vagy emésztőrendszerét, kórházi kezelésre lehet szüksége, akár mesterséges táplálásra is.

Amikor állapota már elég stabil ahhoz, hogy hazamehessen, meg lehet kezdeni a másfajta terápiákat. Ajánlatosabb a gondos és fokozatos föltáplálás, mint a hirtelen súlygyarapodás.

Ha Ön ismer valakit, különösen ha kamaszlányról van szó, aki szokatlanul soványnak tűnik, de ennek ellenére "túl kövérnek" érzi magát és állandóan fogyókúrázik, azonnal orvoshoz kell fordulnia!

Ez különösen fontos, ha az alábbi jelek bármelyike is mutatkozik rajta: a menstruációja leállt vagy rendszertelen; folyton fázásra panaszkodik; sápadt; szédül, ha túl hirtelen ül vagy áll fel; szívverése abnormálisan lassú; vagy ha gyermeke rendszeresen belakmározik, amit önhánytatás vagy hashajtó használata követ.

Túlevés és kóros kövérség

A túlevéses betegség egy nemrégiben felismert kóros állapot. A túlevéses betegségben szenvedők gyakran rengeteget esznek, s nem képesek evési szokásaikat kontrollálni. Ez a betegség más, mint a bulimia nervosa, mivel a túlevéses betegek általában nem szabadulnak meg az elfogyasztott tápláléktól hányás vagy hashajtó szedése útján.

A legtöbb ember időnként túl sokat eszik, és sokan vannak, akik úgy érzik, gyakran többet esznek a kelleténél. A sok evés azonban még nem jelenti, hogy valaki túlevéses betegségben szenved. Az orvosok még mindig vitatkoznak a túlevéses betegség kritériumain. Az viszont biztos, hogy a legtöbb túlevéses problémával küszködő ember

- gyakran mások által abnormálisan nagy mennyiségűnek tartott ételt fogyaszt el.
- gyakran érzi úgy, nem képes kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik.
- az alábbi érzések és viselkedésformák közül több is jellemző rá:

1. A szokásosnál sokkal gyorsabb evés.
2. Kellemetlen telítettség-érzés.
3. Nagy mennyiségű étel elfogyasztása, még akkor is, ha nem éhes.
4. Magányos evés az elfogyasztott étel mennyisége fölött érzett szégyenkezés miatt.
5. A túlevés után bűntudat, depresszió, vagy undor érzése.

forrás: www.bura.hu
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Bulimia nervosa
  2008-08-11 21:54:27, hétfő
 
 

A bulimia nervosa jellemzői

* A bulimia nervosára a visszatérő falási rohamok jellemzők (hetente legalább 2 alkalommal). A falási roham alatt nagy mennyiségű étel elfogyasztása történik meg viszonylag (a mennyiséghez képest) rövid idő alatt - olyan mennyiség, amennyi biztosan nagyobb, mint amit a legtöbb ember megenne hasonló időtartam alatt és körülmények között.
* A falási roham alatt a bulimiás személy a kontrollvesztés állapotát éli meg, pld. nem tudja abbahagyni az evést, vagy nem tudja kontrollálni mit és mennyit eszik.
* A súlygyarapodás megakadályozása érdekében visszatérően (hetente legalább kétszer) különböző módszerek alkalmaz: önhánytatás, hashajtózás, vízhajtás, beöntés vagy más módszerekkel való visszaélés, koplalás, vagy túlzott testgyakorlás.
* Az önértékelést túlzottan befolyásolja a test alakja és súlya, a súly, alak, az evés-nemevés kérdései a bulimiásokat állandóan foglalkoztatják.

A bulimiások általában normál súllyal rendelkeznek, így külső szemlélő számára nem feltűnő a viselkedésük, bár nem ritka a súlyingadozás. A falási rohamokat koplalási periódusok váltják. A falási rohamok után gyakran megjelenik a bűntudat, hogy �megint nem tudtam megállni". A bulimiások szégyellik állapotukat, rossz szokásnak gondolják és igyekeznek ezt eltitkolni a környezetük előtt. Előfordul, hogy a legközelebbi hozzátartozójuk sem tud betegségükről.

Design & Webmaster: Szendi 2000
 
 
1 komment , kategória:  :( Betegségek  
A visszaesésről I.
  2008-07-26 12:28:33, szombat
 
 


I.
A VISSZAESÉSRŐL

Ez a könyv a visszaesésről szól - arról, hogy mi is az, illetve (ami még fontosabb) arról, hogy hogyan lehet megelőzni. Megírásával az volt a fő szándékunk, hogy egyrészt megnyugtatással szolgáljunk az aggodalmaskodók számára, másrészt némi aggodalmat ébresszünk azokban, akik túlságosan is nyugodtak. Írásunk elsősorban azért nyújthat vigaszt a rászorulók számára, mert rávilágít arra, hogy a visszaesésre hajlamos egyének közül sokan általában különböző tévhitek áldozatai, és csak azért térnek vissza az alkoholfogyasztáshoz, mert egyszerűen nem tudják, hogyan előzzék meg a visszaesést. Ezek az emberek többnyire magukat okolják azért, hogy korábban nemegyszer visszaestek, és rendszerint reménytelen esetként könyvelik el önmagukat, miután nem tudják, mit tehetnének annak érdekében, hogy megelőzzék az újabb visszaesést. Mi némi reményt szeretnénk adni nekik, és a tévhiteket eloszlatva segítséget kívánunk nyújtani számukra abban, hogy a felépülés céljából olyan - helytálló ismeretekre épülő - terveket szőjenek maguknak, amelyek képesek őket kiemelni a többszöri visszaesésből fakadó reményvesztettség állapotából.

Természetesen nem áll szándékunkban felesleges aggodalmat ébreszteni azokban, akikben a már említett nyugodtság egészséges józansággal párosul, ugyanakkor a naivitásból fakadó nyugalommal jellemezhető embereket igenis nyugtalanítani szeretnénk egy kicsit. Ez utóbbi csoportba tartoznak ugyanis azok, akik azt hiszik, hogy amíg tartózkodnak az alkohol- vagy drogfogyasztástól, és "megjelennek" a terápiás foglalkozásokon, nem szükséges a visszaesés kérdésével foglalkozniuk. Ezek az emberek azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a felépülés ennél jóval többet jelent, továbbá azt sem tudják, hogy sokan vannak, akik bár eljárnak a gyűlésekre, és nem isznak, mégsem tekinthetők józannak. Ez utóbbiak, jóllehet nem fogyasztanak alkoholt vagy kábítószert, a visszaesés szempontjából mégis erősen veszélyeztetettnek tekinthetők, még ha többségük ezt a feltételezést vissza is utasítja.

Az előzőekben részletezett jelenségekből kiindulva könyvünkben rá kívánunk mutatni arra, hogy a visszaesés megelőzésnek egyetlen módja a visszaesés lehetőségével való tényleges szembesülés a beteg részéről. A visszaesés egy meglehetősen összetett folyamat, melyet nem könnyű elmagyarázni. Számos olyan aspektusa van, amelyet feltétlenül meg kell érteni ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk. Éppen ezért előfordulhat, hogy az olvasónak többször is el kell olvasnia a könyvet, hogy egyrészt valóban megértse azokat az alapelveket, amelyeket megkísérlünk elmagyarázni, másrészt képes legyen azokat a gyakorlatba is átültetni.

Mivel a témával kapcsolatos különböző kérdések egytől egyig azonos jelentőséggel bírnak, nem volt egyszerű eldönteni, hogy melyik kérdéskör tárgyalásával kezdjük könyvünket. Mindenesetre úgy ítéltük, hasznos lehet, ha az alábbiakban felvázoljuk, mire is számíthat az olvasó. Elsőként a szenvedélybetegség kérdését vizsgáljuk, mivel a visszaesés folyamatát lehetetlen megérteni anélkül, hogy ismernék magát a betegséget, amelybe visszaeshetünk. A visszaesés lehetőségével a függőség bármely fajtája esetében számolnunk kell. Habár a témában folytatott kutatások tetemes részét elsősorban az alkoholisták (az alkohol - mint "kábítószer" - által előidézett függőségben szenvedő egyének) körében végzett kísérletek képezik, egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az alkoholbetegség esetében alkalmazott visszaesés-megelőző módszerek számos egyéb szenvedélybetegség esetében is hasznosíthatóak. Ebből kiindulva a továbbiakban az alkoholizmus, szerfüggőség, addikció és szenvedélybetegség kifejezéseket egymással felcserélhetőnek tekintjük. Hasonló megfontolásból az alkoholista, szerfüggőségben szenvedő személy, függő és szenvedélybeteg kifejezéseknek szintén azonos jelentést tulajdonítunk, és függőnek tekintjük többek között az alkoholfüggőket, illetve azokat a személyeket, akik különböző hangulatmódosító szerektől válnak függővé.

Ez a könyv elsősorban a felépülőben lévő szenvedélybetegeknek szól. Ugyanakkor úgy véljük, hogy írásunk azok számára is segítséget jelenthet, akik nem szenvednek - és soha nem is szenvedtek - semmilyen szenvedélybetegségben, és csupán egyéb vonatkozásban, pl. tanácsadóként vagy egy beteg hozzátartozójaként érintettek. A téma mélységeit feltárva a függőséget mint bio-pszicho-szociális betegséget vizsgáljuk. Értelmezésünk szerint ugyanis a függőség egy olyan, az életfolyamatokat érintő (biogén) betegség, amely egyben hatással van a lélek (psziché) állapotára és a társas (szociális) kapcsolatokra is.

Régóta ismeretes, hogy a szenvedélybetegeknél nemcsak a függőséget kiváltó szer használatakor tapasztalhatók abnormális reakciók, hanem akkor is, ha a függőségben szenvedő személy az adott szert NEM használja. Ennek ellenére a szenvedélybetegség szó hallatán legtöbbünk rendszerint csupán azokra a tünetekre gondol, amelyek a függőséget kiváltó anyag használatakor jelentkeznek, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy vannak olyan tünetek is, amelyeket az absztinencia, azaz a fogyasztástól való tartózkodás vált ki. Az ilyen józansággal összefüggő tünetek a felépülés folyamán bármikor jelentkezhetnek. A posztakut elvonási tüneteket tárgyaló fejezetben ezekről a szimptómákról még részletesen szólunk, továbbá bemutatjuk azokat a kezelési stratégiákat is, amelyekkel csökkenthető a tünetek kialakulásának kockázata.
A visszaesés megértéséhez és megelőzéséhez természetesen a felépülési folyamat alapos ismerete ugyancsak elengedhetetlen, mint ahogyan azt is tudni kell, hogy a felépülés mikor nem tekinthető teljesnek, csak részlegesnek. Éppen ezért részletesen ismertetjük a felépülési folyamat szabályos menetét, továbbá megvizsgáljuk, hogy mik azok a tényezők, amelyek bizonyos esetekben megakadályozzák, hogy a felépülés teljes legyen.

A fentieken túl azzal is tisztában kell lenni, hogy a visszaeséssel kapcsolatban számos tévhit él az emberekben. Az alábbiakban olyan téves nézeteket veszünk górcső alá, amelyek fokozhatják a visszaesés kockázatát. E tévhitek eloszlatásával rendszerint elősegíthetők a visszaesést eredményező magatartásformák megváltoztatására irányuló törekvések.
Sokan kizárólag azt tekintik visszaesésnek, ha a felépült beteg ismét fogyasztani kezdi a függőséget kiváltó szert. Természetesen az ismételt szerhasználat valóban visszaesésnek tekintendő, ugyanakkor az elmúlt években végzett kutatások ismeretében egyre többen ismerik fel a tényt, hogy a visszaesés folyamata már a függőséget kiváltó szer használata előtt beindul. Erről tanúskodik az a jelenség is, hogy a beteg italfogyasztás vagy szerhasználat nélkül is tanúsíthat rendellenes viselkedést: józan állapotban is elveszítheti ítélőképességét vagy önuralmát, ami egyúttal különféle testi és érzelmi problémákhoz is vezethet. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy bizonyos esetekben a józan állapotban jelentkező funkcionális zavar még a függőség kiújulása előtt kialakulhat, vagy éppen ahelyett jelenik meg.
A hagyományos értelmezés szerint tehát a visszaesés nem más, mint a szenvedélybetegség alkohol- vagy drogfogyasztásban megnyilvánuló kiújulása. A visszaesés folyamata azonban ennél lényegesen összetettebb, ugyanis részét képezi többek között minden olyan attitűd, illetve magatartásforma is, amely rendszeres szerhasználathoz vezethet. Így véleményünk szerint a visszaesés a felépüléshez vezető útról való letérésben nyilvánul meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a beteg a felépülés során nehézségekbe ütközik, küszködik, vagy fájdalmat érez, akkor feltétlenül visszaesőben van. Mindössze annyit állítunk, hogy ha valaki nem szentel kellő figyelmet saját felépülésének, és nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek elősegíthetik talpra állását, akkor - még ha nem is tudatosan, de mindenképpen - a visszaesés felé veszi az irányt. Ebből az következik, hogy a visszaesés kockázata igen jelentős minden olyan esetben, amikor valaki megreked a részleges felépülés szintjén.

A szenvedélybetegségből való felépülés folyamata akkor veszi kezdetét, amikor a beteg felismeri és elfogadja azt a tényt, hogy számára semmilyen körülmények között sem lehetséges alkoholt vagy egyéb hangulatmódosító szereket biztonságos módon fogyasztani. Csakhogy a függőséget kiváltó szerek káros hatásainak felismerése önmagában még nem elegendő - fel is kell hagyni azok fogyasztásával.

A függőséget kiváltó szerek fogyasztásától való teljes tartózkodás az absztinencia. Azonban önmagában még az absztinencia sem elegendő a talpra álláshoz, mivel a szer fogyasztásától való tartózkodás a felépülési folyamatnak csupán a beindulását teszi lehetővé. Az absztinencia tehát nem más, mint a cél megvalósításához szükséges feltételek egyike, a helyes életvitel kialakításának lehetséges eszköze. A szerfüggőség nélküli, emberhez méltó élet kialakításához azonban ennél többre van szükség. A felépüléshez elengedhetetlen a függőség által okozott testi, lelki és életvitelbeli problémák helyrehozása, továbbá meg kell tanulni, hogyan lehet egészséges és teljes életet élni alkohol, kábítószer vagy a függőséggel összefüggő magatartásminták követése nélkül. A szenvedélybetegnek tehát el kell sajátítania az élet kihívásaival való megbirkózáshoz szükséges egészséges módszereket.

A visszaesés és a felépülés között értelemszerűen szoros összefüggés van. Ennek megfelelően a visszaesésre való hajlam megnyilvánulása természetes velejárója a felépülési folyamatnak, ezért nem kell szégyenkezni miatta. Ha azonban a visszaesésre való hajlammal nem foglalkozunk kellő nyíltsággal és őszinteséggel, akkor az felerősödhet, mint ahogy a sötétség leple alatt elszaporodik a penészgomba. A tisztánlátást és a helyes gondolkodást lehetővé tevő tiszta elmével azonban általában megfékezhető ez a káros hajlam.

A fentiekből következik, hogy a józan állapotban jelentkező tünetek jelentőségét nem szabad elhanyagolni. Ezek súlyosbodása ugyanis egy idő után funkcionális zavart idézhet elő a betegnél még akkor is, ha az illető nem iszik szeszes italt, vagy nem fogyaszt kábítószert. Az ilyen epizódot átélő józan beteget az Anonim Alkoholisták "száraz részeg"-nek nevezik. Könyvünkben ezeket a tüneteket a visszaesés szindrómájának tekintjük. Amikor a visszaesés tünetei már jelentős fájdalommal járnak, sok alkoholista szenvedései átmeneti enyhítése céljából ismét inni kezd, vagy kábítószert fogyaszt. Más betegek (habár nem fogyasztanak alkoholt) súlyos egészségi és életvitelbeli problémákkal küszködnek. Jó hír azonban, hogy a visszaesésre figyelmeztető jelek tudatosításával a visszaesés tüneteinek lefolyása még a súlyosabb szövődmények kialakulása előtt megszakítható. Ez a visszaesés-megelőző tervezés lényege.

A visszaesés megelőzésére szolgáló tervezéssel kapcsolatos tudnivalók a könyv nyolcadik fejezetében olvashatók. Kapható továbbá egy munkafüzet is, mely útmutatással szolgál a visszaesés-megelőző tervezés folyamatának megértéséhez, segítséget nyújtva az olvasó számára saját - személyre szabott - visszaesés-megelőző terve kidolgozásához.
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Anorexia-a kép magáért beszél
  2008-03-30 21:51:51, vasárnap
 
 



A hollywoodi vörös szőnyegen is betegesen sovány színésznők lejtenekKözéjük tartozik Victoria Beckham, Keira Knightley, Nicole Richie, Portia de Rossi és a Született feleségek színésznői is. A soványságra való törekvés, és az ezzel járó nyomás nem csak nők millióit, hanem sokszor őket is a halál szélére sodorja. Legtöbben szerencsére rájönnek, hogy valami nincs rendben, és orvoshoz fordulnak, a szerencsétlenebbeknek azonban az életükbe kerül. Az utóbbi idők csontkollekció-ellenes tüntetései a divatbemutatókon remélhetőleg elérik céljukat, és a kifutókra és a filmvásznakra visszatérnek az egészséges nők - írja aSzínes Bulvárlap.

Victoria Beckham a Spice Girls idején még nőies idomaival hívta fel magára David Beckham figyelmét. Eltelt néhány év, és három gyermeke világra hozása ellenére a 168 centis Victoria 43 kilóra fogyott. Méretei egy tíz éves kisfiúénak felelnek meg. Eltűnt melleit plasztiai műtéttel ugyan helyre hozták, a látvány azonban így is kiábrándító. Férje, nemrégiben kiadott önéletrajzi könyvében beszámolt arról, hogy nem örül neki, hogy felesége ilyen sovány. Mivel régen jobban tetszett neki, és negyedik gyermeküket is tervezik, David úgy döntött, irányítása alá veszi Victoria étkezési és edzési szokásait
- Személyesen felügyelem, hogy mindig annyit egyen, amennyit megszabok neki - nyilatkozta.
Sovány testét Victoria ügyesen kompenzálja jó stílusérzékével, és a magára öltött ruhákkal, de ő maga is bevallotta:
- Rémesen nézek ki meztelenül.

Keira Knightley még csak húsz éves, de már most az anorexia áldoza. A 2004-es sikerfilm, az Igazából szerelem forgatásán még nőies, szexi formáját láthattuk, azóta azonban drámai fogyásnak idult, és a minap bemutatott Karib-tenger kalózai forgatásán csontkollekcióként pózolt Johnny Depp oldalán. Két éve még a világ legkívánatosabb személyiségei közé szavazták, idén júliusban azonban fotósok és rajongók tömegei szisszentek fel Keira láttán. 170 centis magasságához súlya 50 kiló alá esett, minden csontja kilátszott, arca beesett. A fiatal, és bizonytalan Keira részben beismerte, hogy valóban az anorexiával küzd:

- Óriási a nyomás, hogy szerephez jussunk, és az győz, aki a legvékonyabb. Azt hiszem, én is beállok a sorba - ismerte be.

Nicole Richie (képünkön) majdnem belehalt a fogyókúrába. Az egykori egzotikus kinézetű félig kaukázusi, negyedrészt fekete, és negyedrészt mexikói színésznő saját állítása szerint súlyos betegségben szenvedett.

Nyáron sokkoló képek szaladtak körbe a világsajtón: a malibui tengerparton Nicole csontvázának minden egyes csontja átütött elvékonyodott bőrén, és az xs-es fürdőruha majdnem leesett róla. Betegsége valóban súlyos volt, és orvosa, dr. Ira Sacker beszámolt róla, hogy anorexiás.

- Nicole egy ismerősén keresztül került hozzám, és fájdalmasan érintette a felismerés, hogy beteg. Hetekig zokogott, majd eldöntötte: meg akar gyógyulni - mesélte Dr. Sacker.

A 33 kilóra soványodott 157 centis Nicole az utolsó pillanatban kapott észbe, mert állapota az életveszély szélére sodorta. A gyógyulásban sokat segített neki szerelme Brody Jenner, aki éjjel nappal hamburgerrel, és egyéb kalóriadús étellel tömte. Brody-val azóta szakítottak, de Nicole szerencsére már a gyógyulás útjára lépett.

Portia de Rossi, az Ally McBeal főszereplője őszinte vallomást tett arról, hogyan küzdött meg a kóros soványsággal.

- Amikor beválogattak a sorozatba, csinos voltam, és nőies. De engem is elkapott a hollywoodi test-mizéria - mondta.
Portia elmesélte, hogy naponta 300 kalóriát evett, Pilates tornára járt, és az ebédszüneteit a futógépen töltötte maszkkal az arcán, hogy ne mosódjon el a sminkje.

- Állandóan a mérlegen álltam, és egy alkalommal 32 kilót mutatott. Hazamentem Ausztráliába, és az anyám felsikoltott, amikor meglátott: meg fogsz halni! Ekkor józanodtam ki - mesélte.
Amerikába visszatérve Portia orvoshoz fordult, aki megállapítota, hogy étkezési zavarral küzd. A színésznőnek négy évébe telt, mire normális testsúlyára sikerült visszahíznia.

- Egyik reggel arra eszméltem, hogy nem az volt az első gondolatom, mit vacsoráztam - akkor tudtam, hogy meggyógyultam - emlékezett.

A Született feleségek színésznőit egyformán szigorú diétára kötelezik, és külön személyi edző sanyargatja őket, hogy a legjobb formájukat mutassák a TV-ben. A legijesztőbben talán a vörös hajú Bree, Marcia Cross néz ki. A színésznő elmondta, hogy már kamaszkorában is anorexiában szenvedett, és a Született feleségek csak súlyosbították a soványság iránti kényszeres vágyakozását.

- Nem érzem magam betegnek, de egyetértek azzal, hogy a sztárvilág arra ösztönöz, hogy legyünk minél soványabbak - vallotta be.

Marcia bele is betegedett a fogyókúrájába, ám az őt felügyelő személyi edző szerencsére idejében észrevette a bajt, és kezében tartotta a dolgokat. A színésznő azóta teherbe esett férjétől, Tom Mahoney-tól, és néhány hónap múlva ikreik születnek.

- Soha nem voltam ilyen boldog, nagyon élvezem a pocakomat, és annyit eszem, amennyit a kicsik kívánnak - lelkendezett Marcia.

Mi a túl vékony?

Az orvosok által leggyakrabban használt módszer, hogy megállapítsák, egy ember soványságát az úgynevezett test/tömeg index. Olvasóink egy egyszerű képlet behelyettesítésével maguk is megállapíthatják, fenyegeti-e őket a kóros soványság. A képlet a következő:
Súly (kilogrammban mérve) osztva a magasság négyzetével (méterben). Például 75(kg) : 1,75(m)x1,75= 24,2

Ha az eredmény 18,5 és 25 között van, normálisnak mondható. 18,5-ös eredmény alatt azonban kóros soványsággal kell számolni, és tanácsos ovoshoz fordulni.

 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Önmegsebzés-depresszió
  2008-03-27 21:11:14, csütörtök
 
  okai














7 komment , kategória: Általános
Évi 2008-03-27 17:41:39

Anikóóóó!!!!!!!!
Össze kell szedned magad!!! -Persze, hogy mindenki megijed, ha ilyeneket írsz, de igenis szükségünk van rád!!! Szüksége van rád édesanyádnak, szeretteidnek... Fiatal teremtés vagy, és szereted a jó Istent. Bízzál és remélj egy szép jövöben, ami még előtted áll!!!
Imádságaimban küzdök ÉRTED!!! Remélem, hogy hamarosan kiderül az ég fölötted és szebb dolgokat írsz majd.
Igaz szeretettel: Évi




kitty 2) 2008-03-27 17:43:20

Az élet nem bűn, hanem heroikus vállalkozás. Olyan küzdelem és háborúság és gyönyörűséges kaland, amiben az emberi szellemnek győzelmet kell aratnia, elsősorban önmaga káosza és sötétsége felett.
Müller Péter
Gyere vissza , és küzdj meg vele ........akkor leszel igazán bátor
ember , küzdj és harcolj hogy jobb legyen .
sas 3) 2008-03-27 18:04:21

Ja , ha senki se szeret ? Akkor már értem ! Törheti magát az ember ? Legalább másokra halgass , ha rám nem ! ! !
feerko 4) 2008-03-27 18:43:24

Kedves Anikó
Teljesen műveletlen vagyok,nem ismerem,azt amit írtál...ha vers volt...ha saját,akkor már szinte vers....és azért nem ismerem.
Viszont teljesen megértem,azokat akik aggódnak érted,de téged is.
Túl sokat vagy egyedül ? Sokat gondolkodsz ?Gondolj azokra is ,közben,akik hozzád tartoznak,meg akik hiába írják aggódó soraikat,hátha kevesebb időd marad a hasonló gondolataidra.
Esetleg segíthetnél te is nekünk,mert ha hiszed,ha nem nekünk is vannak olyan problémáink amit egyedül nem tudunk megoldani.
Pl.nekem is....Sajnos az előző kép nekem nagyon ismerős...de ezt most nem írom meg,de sajnos ismerős..
Nem igazán tudom kezelni még a dolgot de már van rá elképzelésem és némi eredmény is van.Ha ez nem volt világos,nézd meg az előző képet amit feltettél.
Te lehet nem kértél segítséget...mégis igyekeznek segíteni barátaid....én kérek...mert szükségem van rá....
ferkó
sas 5) 2008-03-27 18:57:10

Ha sas is senki , hogy szeressen ! Nem hagyod magad szeretni ? Ne legyél buti !
Évi 6) 2008-03-27 19:34:18
Törlés Törlés
Hányódik a hajónk a tengeren,
szívünkbe befészkelte magát a félelem.
Tán nem is látunk át a sötét fellegen,
ekkor megszólal az Úr csendesen:
Bízd magad kezemre gyermekem!

Bohony Beáta



Molnár Anikó 2008-03-27 21:21:27

Köszönöm Nektek Mind!

Fentebb még írtam az önmegsebzés és depresszióról.
Ez a betegségem!
Köszönöm a biztatást!

De legalább őszinte voltam és igaz minden sora a saját szavaimnak, mellyel egy vallomás jött ki keserves hangulataim közt vergődve!

Köszönöm Nektek: Sas, Évi, Kitty, Feerko (saját "versem" akkor írtam), s mind ki együtt érez velem!

Sokszor fogom még köszönni és bánni kicsit, hogy fájdítottam barátaim szívét.
De akkor nem volt bennem remény, akkor csak az érdekelt, a fájdalmat éreztem, melyet az önmegsebzéssel gyűrtem le.

Isten Áldjon Benneteket, Jó szívű barátaim, emberek!
 
 
5 komment , kategória:  :( Betegségek  
Az éjszakai műszak rákkeltő
  2008-02-09 15:13:42, szombat
 
  Az éjszakai mûszak rákkeltő
2007. december 01. 10:43 | Forrás: MTI

Az éjszakai műszak rákkeltő - ezt a sokáig alaptalannak tartott, de ma már egyre többször igazolt megállapítást vizsgálja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC).


Ha az IARC rákkeltőnek nyilvánítja az éjszakai műszakot, akkor egy kategóriába kerül például az anabolikus szteroidokkal, az ibolyántúli sugárzással és a dízelmotorok kipufogógázával. Továbbá sok millió emberre fog kihatni a decemberre várható döntés, hiszen becslések szerint a fejlett országok lakosságának mintegy 20 százaléka dolgozik éjszaka is.

Az éjszakai mûszak a szakemberek szerint azért lehet rákkeltő, mert megbolygatja a szervezet bioritmusát, ezenkívül kialvatlansággal is jár, amitől az immunrendszer sebezhetővé válik, és kevésbé tud védekezni a rákos sejtek képződése ellen.

A szakemberek szerint ha már valakinek éjszakai is kell dolgoznia, akkor ez legyen rendszeres, és ne váltogassa a mûszakokat, mert az még károsabb. Bár a legjobb ha valaki nem dolgozik éjszaka, hiszen a szervezet számára a legfontosabb az éjszakai alvás.

Az egyik első kutatást, amelynek során összefüggést mutattak ki az éjszakai műszak és az emlőrák között, 1987-ben végezték Richard Stevens, a Connecticuti Egészségügyi Központ munkatársa vezetésével. Stevens arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlőrákos esetek száma az 1930-as években ugrott meg az ipari országokban, éppen akkor, amikor az éjszakai műszak a fejlődés egyik fő tényezője volt.

Akkoriban képtelenségnek tartották az ötletet, ám az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy az éjszakai mûszakban dolgozó nők hajlamosabbak az emlőrákra, valamint, hogy a fordított életmódra kényszerített állatok több rákos daganatot növesztenek, és hamarabb elpusztulnak.

Ugyanígy több kutatás igazolta, hogy az éjszakai műszakot vállaló férfiaknál nagyobb a prosztatarák előfordulásának aránya. Ám ezeket a kutatásokat főleg nővérek és légikísérők körében végezték, ezért van szükség a lakosság jóval szélesebb csoportjainak vizsgálatára is. Az IARC kutatási eredményéről a The Lancet nevű szakfolyóirat decemberi számában jelenik meg tanulmány.



 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Miért alszunk...
  2008-02-09 13:26:28, szombat
 
  Miért alszunk? Mi történne, ha soha többet nem tudnánk álomra hajtani a fejünket? Mi a funkciója az álmoknak? Egy angol cikk szerint a rendszeres nem alvásnak komoly szervi bajok lehetnek a következményei, s ezzel a magyar szakértő is egyetért.
"A végén már hallucináltam, szédültem, és úgy éreztem, belehalok, ha nem alhatok egy keveset" - mondja Erika arról a fiatalkori fogadásról, ami miatt napokig nem aludtak a barátaival. "Azon versengtünk, hogy ki bírja jobban a virrasztást. A legtöbben 24-30 óra alatt kidőltek, 60 óra elteltével pedig már csak ketten maradtunk. Addigra persze még kóvályogni is alig volt erőm, zúgott a fejem, és persze már a kávé se hozott enyhülést. Végül a 70. óra végén feladtam."
Alszunk, ha belehalunk is
Erika teljesítménye meg se közelíti azt a rekordot, amelyet Randy Gardner tart: 264 alvásmentes órával. A Times Online cikke elmeséli, hogy a fiatalember kosarazással küzdötte le a rá-rátörő fáradtságot, így 11 nap és éjszaka után, 1964 januárjában megdöntötte az alvásnélküliség világrekordját. A 264. óra végén köszönetet mondott a segítőinek, sajtókonferenciát tartott, majd elájult.
"Az alvás okáról szóló elméletek ellentmondásosak, de az a tény, hogy a napi 24 órából nyolcat alvásal töltünk, arra utal, hogy komoly evolúciós oka van ennek" - áll a cikkben.
"Egyes tudósok szerint az alvás az immunrendszer regenerálására szánt idő, míg mások szerint az alvás az egyik módja az energiatakarékosságnak. A domináns elmélet az, hogy az alvás az agynak biztosít időt az emlékek tárolásához. E szerint alvás közben rendszerezi agyunk a nap eseményeit."
Az elméletek alátámasztására egy tudós, Jim Horne professzor, a Loughborough Egyetem alváskutató laborjának vezetőjének véleményét is idézik, amely szerint: "amíg ébren vagyunk, az agy főbb központjai felületesen működnek. Még ha le is pihenünk, agyunk készenléti üzemmódban van, ugrásra készen - csak alvás közben tud pihenni. Az alvás nagyon fontos, még azok is elalszanak, akik tudják, hogy belehalhatnak ebbe, mint például a hajótörött tengerészek vagy a kimerült pilóták. A természet nem teremtett semmit, ami ezt a késztetést leküzdhetné."
Alvás helyett tabletta
Az írás ugyanakkor beszámol egy kutatásról is, amelyben azt tanulmányozták, hogyan lehetne az alvásidőt csökkenteni. Sok olyan vegyi anyag van, ami ébren tart, mint például az amfetamin vagy a koffein, de még nem sikerült felfedezni olyan szert, amellyel biztonságosan helyettesíthetnénk az alvást.
Ezután nem csoda, hogy az alvást helyettesítő tablettával kapcsolatban az Utazás az alvás tudományába c. könyv szerzője, Horne professzor, szkeptikus.
"Sokan azt hiszik, hogy majd lesz egy tabletta, amit bedobunk, és viszlát, alvás - de szerintem ez messzemenőkig képtelenség. Az agyban legalább 100 mechanizmus koordinálja az alvást, és képtelenség ezt a komplex folyamatot egyetlen tablettával megváltoztatni."
Horne rámutat, hogy senki sem ismeri az alvásmegvonás hosszú távú hatását, de azt is tudjuk, hogy a patkányok néhány nap alvásmegvonás után elpusztulnak.
Éberséggel kínozva
A magyar alvásszakértő szakember szerint veszélyes, ha az ember rendszeresen kevesebbet alszik, mint amennyit a szervezete megkövetelne.
"Az ókorban a kínaiaknál bevett kínzási forma volt, hogy nem engedték aludni az embert, aki három nap után már azt is bevallotta, amit el sem követett" - mondja dr. Várszegi Mária neurológus. A Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum vezető főorvosa olyan kockázatokról is beszámol, amelyeket a hosszabban tartó nem alvás idézhet elő.


"Ha valaki rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszik, az hajlamosabbá válik a szív- és érrendszerei betegségekre, és a daganatos betegségek keletkezésében is szerepe lehet a kevés alvásnak. Ezek a kockázatok évek alatt alakulnak ki, de vannak olyan mellékhatásai is a virrasztásnak, amelyek hamarabb megmutatják magukat. A nem alvás ugyanis stressz kialakulásával jár, aminek következtében az immunrendszer meggyengülhet, és ezáltal különböző betegségeknek alakulhatnak ki. Sőt, már egy napos nem alvás is káros hatással lehet a koncentrációra, a reakcióidőre, emiatt kialakulhatnak balesetveszélyes szituációk."
"Vannak erre vonatkozó statisztikák, hogy a kialvatlanság a halálos balesetek 75%-ában benne van" - mondja az alváskutató szakember. Vannak aztán olyan betegségek, amelynek okai között közvetlenül nem mutatató ki a tartós álmatlanság, de mégis van köze kettőnek egymáshoz: ilyen lehet a cukorbaj. A nem alvással járó stressz ugyanis felboríthatja a cukoranyagcserét. Ahogy mondani szokták: a stresszes helyzetben felmegy az ember cukra. De mindezek a tünetek nem csak a rendszeres virrasztástól, hanem a rossz minőségű alvástól is kialakulhatnak, például ha az ember agya, egyfajta horkolás miatt nem jut elegendő oxigénhez alvás közben."

Sziréna helyett muzsikaszó
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője saját bőrén tapasztalta, milyen szervi bajokat okoz a rendszeres nem alvás.
"Egy tűzoltó-szóvivőnek állandóan készenlétben kell állnia" - mondja. "Volt egy olyan időszak, a 2006-os év első féléve, amikor az árvíz és belvíz helyzet miatt hónapokig csak fél-egy órákat tudtam aludni, és naponta 60-80 interjút kellett adnom. Amikor persze dolgoztam, az lekötött, akkor nem éreztem a fáradságot, de ha csönd volt, és várni kellett, akkor megérezte az ember az átvirrasztott órákat. A szervezet pedig később bosszulja meg az ilyet: nálam magas vérnyomással." Dobson Tibor azt is elmondta: nem véletlen, hogy a tűzoltókat most már nem csengő, hanem zene riasztja, ha bevetésre kell indulniuk. "Pszichológiailag jobb, ha nem egy durva hang- és fényhatás riasztja a kollégákat, ami hosszabb időre stresszeli őket."
Dobozba rendezett élmények
Az alvás tehát rettenetesen fontos, de vajon mi történik, miközben alszunk? Dr. Várszegi Mária erről azt mondja: "Nagyon sok minden történik bennünk az alvás során, ezeknek a lényege, hogy az izmok, a szív, az egyéb dolgok pihennek, másrészt felkészülnek a következő napra. Az alvás közben az idegrendszer is restaurálja önmagát az aktív pihenéssel, tehát a funkcióit helyreállítja. Ezenfelül az úgynevezett endokrinrendszer, vagyis az a rendszer, amely a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok segítségével fejti ki tevékenységét, közreműködik abban, hogy a szervezet pihent legyen."
Emellett azonban még egy fontos folyamat lejátszódik alvás közben: elrendezzük az élményeiket.
"Azt, ami napközben velünk történt, kis dobozokba, mappákba rakjuk be, gyakorlatilag azért, hogy máskor fel tudjuk használni őket. Ezenfelül a nyugodt alvás kiváló feszültségoldó is egyben" - mondja Várszegi.
Híd önmagunkhoz
Az álom tehát nagyon fontos része az alvásnak, még akkor is, ha segítségével nem jósolható meg a jövő. Parádi József álomkutató, pszichiáter szerint az "álmok felszínre hozzák, ami igazán foglalkoztat minket. Az álom egy híd, ami magunkhoz vezet."
Még a visszatérő rossz álomnak is van funkciója: arra figyelmezteti az álmodót, hogy vannak félelmei, amelyeket fel kell dolgozni.
"Van egy indián törzs, amely arra tanítja a gyerekeket, hogy nézzenek szembe a félelmeikkel. Ha az álmukban megjelenik egy tigris, akkor kérdezzék meg tőle: tigris koma, mi járatban? Mert ha szembenézel a félelmeiddel, azok szétfoszlanak."
Az, hogy minden ember álmodik, csak van, aki nem emlékszik reggelre a képekre, nem igaz. Parádi József elmondta, hogy vannak úgynevezett "vastag falú" emberek, akiknek olyan vastag fal van a tudatalatti és a valóság között, hogy nem tud áttörni az álom. De ők ettől még egészségesek, boldogok és sikeresek.

Színes, szagos álmok
De álmodhat-e a szó hagyományos értelmében egy vak ember? Láthat-e képeket éjjel az, aki nappal nem? Dr. Földi János ügyvéd, aki nem születésétől fogva vak, szokott álmodni.
"Én inkább érzéseket álmodok, mint képeket, de az agyam ezeknek képi megfelelőket ad.Úgy kell ezt elképzelni, mint ha behunyod a szemed, és elképzeled a szoba berendezését" - mondja. "Ilyenkor nem biztos, hogy éles képek jelennek meg, inkább csak körvonalak, benyomások."
Vannak viszont olyanok, akik egészen eleven képekben, színesben, szagosban álmodnak.
Parádi József egy ezzel kapcsolatos vizsgálatról számol be, amelyben egyetemi hallgatókat faggattak az álmaikról. Kiderült, hogy a legszínesebb álmaik a művészeti hallgatóknak voltak, ezután jöttek a matematikusok, fizikusok, a legszürkébb álmai pedig az alkalmazott mérnököknek voltak, akik mások kreatív ötleteit valósították meg.
Röviden és hosszan alvók
Általános tanácsok arra nézvést, hogy mennyit és milyen körülmények között kell aludnunk, nincsenek, de az, hogy mennyit, alszunk, kevésbé fontos annál, hogy milyen minőségű az alvás.
"Vannak röviden alvók" - magyarázza dr. Várszegi Mária alváskutató - "akiknek egy pár óra alvás is elég, ha az megfelelő minőségű, és vannak a hosszan alvók. Nincsenek abszolút értékek arra nézvést, hogy mennyi a megfelelő alvásmennyiség. De léteznek úgynevezett alvásbetegségek - vagy 120 kórt sorolunk ide. Ezek közül az iparilag fejlett országokban a stressz miatt a kóros álmatlanság, más néven inszomnia a leggyakoribb. Ezt okozhatják pszichiátriai betegségek is, depresszió, szorongások és egyebek, amelyekben direkt felfedezhetők az alvászavart okozó hatások. Túlterheltek vagyunk, futunk az idő, a pénz után."
Az, hogy milyen lesz az alvásciklusunk, és ennek következtében mennyire lesz hatékony az alvás, az egészséges embereknél is nagyon sok minden befolyásolja.
"Az alvás ugyanis nem csak mint biológiai folyamat értelmezhető: ez egy magatartásforma is. Az esti étkezés, a tévénézés, a késői munka megváltoztatja az alvás minőségét. Vagyis sok olyan szociális jellegű tényező beleszól abba, hogy milyen lesz az alvásciklus. De a hormonális hatások, a menstruációs ciklus, a terhesség is befolyásolhatják az alvást, ahogy a rossz szokások - például az esti alkoholfogyasztás vagy éjszakai evés - is okozhat hosszú távon alvászavart."
Üresbe az agyat
"A nyugodt, ingerszegény környezetnek van, az alvás-pozitúrának nincs köze a nyugodt álomhoz. Bár a magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlható a lapos, párna nélküli alvás" - mondja dr. Várszegi Mária.
"A gerincnek jó lehet a féloldalas kutyaalvás. Érdekes, hogy ahol magzati korunkban elhelyezkedtünk, ott szeretünk aludni felnőtt korunkban is." "Van persze, hogy egyszerűen a mindennapok mérgezik az álmunkat, arra riadunk, hogy jön a gondok órája, és ez nem hagy minket aludni. Ilyenkor pszichológia módszerekkel lehet üresbe tenni az agyat. De használ az is, ha örömmel megyünk az ágyba, és ezzel előkészítjük a tudatalattinkat az alvásra" - fejezi be a szakember.
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 848
  • e Hét: 2368
  • e Hónap: 6746
  • e Év: 45236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.