Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3025 
A pitypang gyógyhatásairól
  2024-04-17 15:03:04, szerda
 
 



A pitypangtea védi a májat, erősíti a csontokat és antioxidáns hatása miatt támogatja a sejteket.

A pitypangteának nemcsak az íze nagyon kellemes, de rengeteg gyógyhatással is rendelkezik. A leveléből, a virágából és a gyökeréből is készíthetünk ízletes teát. Ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon sokat teszünk az egészségünk érdekében, hiszen ez a tea tele van értékes tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a máj funkcióit javítja, de még a csontok egészségét is biztosítja. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszunk rendszeresen, de legalábbis kúraszerűen pitypangból készült teát!

Ha megiszunk napi egy csésze pitypangteát, már ezzel is fedezzük a szervezetünk kalciumigényének körülbelül tíz százalékát, hiszen a gyógynövény gazdag forrása ennek az ásványi anyagnak. A kalcium nemcsak a fogak, hanem a csontok számára is rendkívül fontos, hiszen hiányában a csontok meggyengülnek, és fokozódik a csontritkulás kockázata is. A pitypangtea magas kalciumtartalmánál fogva csökkenteni tudja az izmokban keletkező feszültséget is.

A csontok és a szív egészségének fenntartásában a K-vitamin is nagy szerepet játszik, márpedig a pitypang K-vitaminban is bővelkedik. A K-vitamin részt vesz a csontok mineralizációjában, illetve a véralvadásban. Ezen kívül segít fenntartani az egészséges agyműködést és anyagcserét is. A K-vitamin nemcsak a csontok egészségét javítja, hanem csökkenti a csonttörések kockázatait is, különösen azoknál a posztmenopauzás nőknél, akiknél nagy a csontritkulás kockázata. A legutóbbi kutatások szerint ennek a vitaminnak a rákmegelőző hatása is kiemelkedő. A kutatási eredmények szerint segíthet a szájüregi, a gyomor-, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatainak csökkentésében is.

Többek között az a máj egyik feladata, hogy epét termeljen, amely segít a szervezetben lévő enzimeknek a zsírok zsírsavakká bontásában, illetve a vér szűrésében és megtisztításában, méregtelenítésében. A pitypang olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek a máj megtisztításában is, illetve segítik ennek a szervnek a működését. A pitypang az emésztőrendszerünket is megtámogatja, mégpedig az epe megfelelő áramlásának fenntartásával. A gyógynövény C-vitaminban is bővelkedik, amely segíti az ásványi anyagok felszívódását, csökkenti a gyulladást, és segíthet a betegségek megelőzésében is.

Köztudott, hogy a túl sok koffein nem tesz jót az emberi szervezetnek, ezért is érdemes csökkenteni a napi fogyasztást. A szokásos napi kávénkat kicserélhetjük egy gyógynövényből készült teára, például a pitypangteára, amely egy nagyon jó alternatíva. Sok jele és tünete van annak, ha túl sok koffeint fogyasztunk, ilyen például a szorongás és az alvási nehézségek.

A pitypangtea nagyon jó C-vitamin-forrás, amely segít az immunrendszer normális működésének támogatásában. Fontos, hogy az immunrendszerünk egészséges maradjon, különösen a téli hónapokban, hogy elkerüljön bennünket a szezonális megfázás és influenza.

A pitypang gyökere kiváló antioxidánsforrás, amely segít megvédeni a szervezetünket az oxidatív stressztől és a sejtkárosodásoktól. Ezek az antioxidánsok védő hatást fejtenek ki a májra, így nagyfokú védelmet jelentenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodásokkal szemben. A pitypangban olyan poliszacharidok is vannak, amelyek csökkentik a májra nehezedő stresszt, és támogatják az epe termelését is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Goji gyógyhatásairól
  2024-04-17 14:51:08, szerda
 
 



Önnek is ismerősek ezek a tünetek?
Teltségérzet, puffadás;
rendszeres fejfájás;
székrekedés;
sötét színű vizelet;
rejtélyes hátfájás;
ingerlékenység.

Ha Ön is szenved a felsoroltaktól, akkor könnyen lehet, hogy mája túlterhelt!
Tudta, hogy a máj elváltozásai gyakran csendben, feltűnés nélkül zajlanak, viszont minden szervre kihatnak?
Szerencsére a természet megalkotta azt a növényt, amely segíthet ezen, és az egész szervezete nyomban fellélegezhet!

Májunk egy többfunkciós szerv, rendkívül sokféle feladattal. Megfelelően működő máj nélkül például nincs zsíremésztés. A máj szabályozza a koleszterinszintünket, de arról is dönt, hogy a zsír energiává alakuljon, vagy zsírpárnák formájában tárolódjon. Képes tehát azt is irányítani, hogy hízunk vagy fogyunk.

A máj hormonokat és ezernél több enzimrendszert állít elő, melyek gyakorlatilag a szervezet minden tevékenységéért felelősek. A szem, a szív, az ivarmirigyek, az ízületek és a vesék helyes működése mind a jó májfunkció függvénye. Ha a több mint ezerből csak egyetlen enzimrendszer felépítésében akadályozva van a máj, máris az egész szervezet működése szenved zavart.

De ez még nem minden. A máj az első címzettje mindannak, amit megeszünk és megiszunk. Minden étel és ital a vékonybél nyálkahártyáján keresztül a portális vénába, és a vérárammal közvetlenül a májba kerül. A májba azonban bejutnak azok a mérgek is, melyeket a bőrön vagy a légzőrendszeren keresztül vettünk fel. A máj szakadatlan feladata ezért a vérből minden méreganyagot kiszűrni és ártalmatlanná tenni. Csak ezután lehet a semlegesített mérgeket a veséken vagy a bélrendszeren keresztül kiválasztani. Amíg a máj teljesítőképes, jól, aktívnak és egészségesnek érezzük magunkat.

Ha azonban a máj túlterhelődik a szervezetbe beáramló mérgekkel, akkor ez rögtön kihat az egész szervezetre.

Mi minden járulhat hozzá, hogy a máj túlterhelődjön?
Alkoholfogyasztás;
elhízás;
fogamzásgátlók;
májbetegségek;
gyomirtók, rovarirtók;
dohányzás;
környezetszennyezés;
kemoterápiás szerek;
gyógyszerszedés;
mesterséges adalékanyagok.

A máj csökkent erővel dolgozik, és a beáramló mérgeknek csak egy részét képes semlegesíteni. A vér ennek következtében toxinokkal szennyezett, nem tud elegendő oxigént szállítani és minden anyagcsere-mellékterméket elszállítani. A méreg- és salakanyagok a kötőszövetekben rakódnak le. Az elsalakosodott kötőszövet akadályozza minden egyes sejt optimális ellátását. Ezzel mindenféle betegség előfeltétele adott. Ne hagyjuk, hogy idáig fajuljon!
Kicsi a bors, de erős - tartja a mondás.
A megoldást ez esetben egy piciny gyümölcs nyújtja, a természet multivitaminja, melynek egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy javítja a máj működését.

Ez pedig nem más, mint a goji bogyó.

A Tibeti-fennsíkon termő goji cserje 3-4 méter magasra is megnő. Virágaiból augusztustól októberig tojás alakú bogyók nőnek, ezek a goji bogyók. Ázsiában már ősidők óta fogyasztják a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt ezt a narancssárgás-pirosas, enyhén édes és fanyar, leginkább sütőtökre emlékeztető ízű gyümölcsöt.

A hagyományos kínai orvoslásban a goji bogyót a vese, a máj és a szem betegségei ellen alkalmazták. A kínai gyógyászat szerint a máj egészsége befolyásolja a látásunkat is, tehát ha megszabadulunk a máj betegségeitől, a szemünk állapota is javulni fog. A kínaiak immunerősítőként, látásjavítóként, májvédőként és vágyserkentőként is fogyasztják.

A goji alkalmazása felnőttkori cukorbetegség ellen Kínában hagyományosnak mondható, mivel megteremti az egyensúlyt a vércukorszint és az inzulinválasz között. Májvédő hatása kiemelten fontossá teszi ezt a gyümölcsöt a kemoterápiás kezelés alatt álló daganatos betegek számára.
A goji amellett, hogy májunkat védi, gyakorlatilag minden testrészünkre kifejt valamilyen pozitív hatást:
Védi a szívet.
Gyulladáscsökkentő.
Erősíti az immunrendszert.
Megújítja a memóriát.
Csökkenti az izomlázat.
Megóvja szervezetünket a szabad gyököktől.
Megelőzi és javítja a korral járó szemproblémákat.
Kitűnően regenerálja a szervezetet.
Segít megelőzni a daganatos betegségeket.

+ 1 bónuszhatás:
A fizikai teljesítmény növelése mellett a szexuális vágyat is fokozza. Egy régi mondás szerint a goji bogyó (vagy más nevén: farkasbogyó) az öregemberből is kihozza a farkast. Emiatt az ókori Kínában a feleségüktől távol lévő, utazgató férfiaknak nem volt tanácsos goji bogyót enni...
Mitől szupergyümölcs a goji?

A goji feltáplálja a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, fehérjékkel, antioxidáns flavonoidokkal és mindenféle különleges, a természetben ritkán előforduló anyaggal. A goji bogyó a betegségmegelőzés jelenleg ismert egyik leghatékonyabb természetes csúcsfegyvere: erősít, tisztít és táplál.

19 aminosavat tartalmaz, közülük 8 esszenciális, vagyis alapvetően fontos a szervezet működéséhez.
Tele van gomba- és baktériumölő hatóanyagokkal.
22 ásványi anyagot tartalmaz.
Vastartalma 15-ször nagyobb, mint a spenótnak.
A világ második legnagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazó gyümölcse.
A Földön ismert valamennyi növény közül ez tartalmazza a legtöbb karotinoidot.
A sárgarépánál jobb forrása a béta-karotinnak, melynek alapvető szerepe van a szem egészségének megóvásában.
Gazdag E-vitaminban, ami ritkán fordul elő a gyümölcsökben.
Tartalmazza az összes B-vitamint.
500-szor több C-vitamin található benne, mint a narancsban.
Több fehérjét tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű gabona.
Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
Az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi antioxidáns hatással rendelkező élelmiszer.
A legerősebb fiatalító hatással rendelkező növények közé tartozik.

A goji bogyót a ,,hosszú élet gyümölcsének" is nevezik, mivel fokozza az emberi növekedési hormon termelését, így rendszeres fogyasztásával időskorban is megvan rá az esélyünk, hogy fiatalos külsőnk legyen.

A természetben egyedüliként szinte csak a gojiban találjuk a kutatások során a rák ellen igen hatékonynak bizonyuló anyagot, a germániumot.

Egy 1994-ben, Kínában a ,,Journal of Oncology" által végzett kísérlet bebizonyította, hogy a halálos kórral fertőzött, ám goji bogyót fogyasztó betegeknél a hagyományos kezeléseknél sokkal jobb hatást értek el.
Hosszan lehetne még sorolni a goji fantasztikus hatóanyagait és ecsetelni azok hatásait, de fölösleges szaporítani a szót, egyszerűbb, ha kipróbálja!

Kiknek ajánljuk?
Ülőmunkát végzőknek,
immunerősítési céllal,
daganatos betegeknek,
látásromlás esetén,
szív- és érrendszer javítására,
májbajokkal küzdőknek,
betegségmegelőzési céllal,
rendszeresen sportolóknak,
cukorbetegeknek,
időseknek,
gyerekeknek.

Sokan ismerik és fogyasztják már a gojit szárított formában
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bazsalikom növeli az immunitást
  2024-04-16 13:20:00, kedd
 
 



A bazsalikomnak nemcsak az illata nagyon kellemes, de az íze is nagyon finom és karakteres. A magyar konyhában is egyre inkább központi szerepet kap ez a gyógynövény. Talán nem véletlenül, hiszen a bazsalikomnak megannyi előnye létezik: erősíti az immunrendszert, nagyszerű stresszoldó, ezen kívül fájdalomcsillapító, májvédő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Milyen előnyei vannak még ennek a remek gyógynövénynek? Mutatjuk a válaszokat!

A gyógynövény a cukorbetegek számára is ideális választás, mivel csökkenti a vércukorszintet, illetve a gyulladást is. A cukorbeteg személyeknek nagyon oda kell figyelniük az egészségükre. A bazsalikom rendszeres fogyasztásával pozitív hatásokat is élvezhetnek, hiszen a gyógynövény csökkenteni tudja még a magas triglicerid- és a koleszterinszintet is.

A gyógynövényt akár kúraszerűen is fogyaszthatjuk. Ha egy évben egy-két alkalommal szoktunk ,,méregtelenítő" kúrát tartani, akkor a bazsalikomot is beletehetjük a turmixitalunkba, mivel hatására úgynevezett méregtelenítő enzimek termelődnek. Ennek és a gyógynövényben található antioxidánsoknak köszönhetően csökken a májban a zsírsejtek mennyisége, és ez a máj méregtelenítő munkáját is jelentősen megkönnyíti.

Mivel a bazsalikom antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így nagy szerepe van a szív- és érrendszer védelmében. A gyógynövény rendszeres fogyasztása az erekre van pozitív hatással, ugyanis pihentető hatással van azokra, segítve az erek ellazulását, így csökkentve a magas vérnyomást.

Gyulladásgátló tulajdonsága abban nyilvánul meg, hogy csökkenti a gyulladást keltő citokinek termelődését, ami szintén minimalizálja a krónikus betegségek, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatait.

A hangulati zavarok közé tartozik a depresszió és a szorongás is. A bazsalikommal kapcsolatban végeztek kutatásokat. Megállapításra került, hogy remekül oldja a szorongást, és még a depresszió tüneteit is enyhíteni tudja. A gyógynövény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek az agy működésére gyakorolnak kedvező hatást. Segíti azon neurotranszmitterek felszabadulását, amelyek a hangulat szabályozásáért felelős hormonok termelődését segítik elő.

A bazsalikom antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, azaz nagyon hatékonyan képes megküzdeni az olyan kórokozókkal, mint baktériumok, vírusok és gombák.

A bazsalikom az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően valóban segíthet a baktériumok elleni küzdelemben azoknál, akik húgyúti, légzőszervi, hasi és bélfertőzésben szenvednek.

A máj nagyon fontos az anyagcseréhez, ezért elengedhetetlen az optimális működése. A bazsalikom erős antioxidáns tulajdonságai valóban segíthetnek megakadályozni a zsír felhalmozódását a májban.

A bél egészségének fenntartása szempontjából nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk probiotikumokban gazdag ételeket. A bazsalikomot is mindenképpen illesszük be az étrendbe, mivel a gyógynövény segít helyreállítani a szervezet természetes pH-szintjét, ezzel is táplálva a bélmikroflórában lévő jó baktériumokat. A jó bélrendszeri egészség fokozza az immunitást és elősegíti az egészséges és rendszeres emésztést és székletürítést.

A méregtelenítő turmix hozzávalói: 1 maréknyi bazsalikom, fél citrom, 1 csésze spenót, 1 alma, 1 ujjnyi gyömbér, 1 evőkanál őrölt kendermag, ízlés szerint őrölt fahéj és kurkuma, 2 csésze mandulatej.

Mossa meg a hozzávalókat és aprítsa fel azokat, majd rakjon mindent a turmixgépbe, és alaposan dolgozza össze a hozzávalókat. Fogyassza egészséggel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zsálya az Alzheimer-kórban szenvedők számára is gyógyír
  2024-04-11 22:12:37, csütörtök
 
 



A zsályát már évszázadok óta alkalmazza a hagyományos népi gyógyászat, hiszen számtalan egészségi problémán képes segíteni. Mutatunk is néhány olyan hatást, amely miatt mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a fenséges gyógynövényt!

A zsálya gazdag forrása a rozmarinsavnak. Ez egy olyan szerves vegyület, amely biztosítja azokat az előnyöket, amelyektől aztán sokkal jobban érezzük magunkat.

A zsályával kapcsolatban sok tudományos kutatás született. Ez a gyógynövény nagyon hatékony a kognitív funkciók fokozásában, illetve ha rendszeresen fogyasztjuk, azt is észrevehetjük, hogy egyre jobb lesz a koncentrálóképességünk. Ha a munkánk miatt nagy szükségünk van a fókuszálásra, az összpontosításra, a zsályára minden körülmények között számíthatunk.

A gyógynövény emellett remek gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ez pedig elsősorban a fenolos vegyületeinek és a flavonoidoknak köszönhető. A zsályát bátran használhatjuk, ha ízületi bántalmaink, gyomor- és bélrendszeri problémáink vannak, vagy valamilyen gyulladásos betegségben szenvedünk.

A zsálya kitűnő forrása az antioxidánsoknak is. A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz például luteolint, apigenint és rozmarinsavat, amelyek nagyon előnyösek lehetnek a szabad gyökök elpusztításában és az oxidatív stressz csökkentésében. Ennek hatására pedig jelentősen lassulni fognak az öregedési folyamatok a szervezetünkben. A zsálya azok számára is rendkívül előnyös lehet, akik Alzheimer-kórban szenvednek, ugyanis antioxidáns védelme csökkenti az agyban is az oxidatív stresszt, illetve fokozza a kognitív funkciókat, és a memóriaproblémákat is jelentősen enyhíti.

A gyógynövény nagyon pozitívan hat a bőr egészségére is, ugyanis a levelei antimikrobiális hatásokkal is rendelkeznek. Ez pedig nagyon hasznos lehet, hiszen ily módon az immunrendszerünk is megerősödik. Ha a bőrünk védőgátja erős, akkor esélye sincs a kórokozóknak és a fertőzések kialakulásának. Mivel gyulladásgátló hatással is bír, így nagyon hasznos lehet ekcéma, pattanások és más, gyulladás talaján létrejövő bőrbetegségek ellen.

A zsálya a csontok egészségének is rendkívül jót tesz, hiszen gazdag forrása a K-vitaminnak, amely tápanyag fokozza a csontsűrűséget, illetve segít a csontritkulás megelőzésében is.

Nemcsak a zsálya, más gyógynövények is támaszai lehetnek azoknak, akik Alzheimer-kórban szenvednek. Az egyik a kurkuma, amelynek hatóanyaga, a kurkumin, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény javítja az agy egészségét, és meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását, hiszen megtisztítja az agyat a béta-amiloid plakktól, amelyről ismert, hogy a felhalmozódása segíti ennek a betegségnek a létrejöttét. A kurkuma ezen kívül gátolja az idegsejtek lebomlását az agyban.

A demencia kezelésében már régóta használják a Gingko biloba nevű gyógynövényt, amely segíthet a kognitív funkciók javulásában a keringés serkentésével és az agy véráramlásának javításával.

A ginszeng az egyik legjobb gyógynövény a memória számára. Potenciálisan képes megakadályozni a memóriavesztést, és csökkenti az életkorral összefüggő memóriacsökkenést. Gyulladáscsökkentő vegyi anyagokat, úgynevezett ginszenozidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a béta-amiloid szintjét az agyban.

A citromfű jó szorongásra és álmatlanságra, de a kognitív funkciók javításában is segíthet. Memóriavesztés megelőzésére is fogyaszthatjuk tea vagy tabletta formájában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ókori görögök sebkezelésre és parfümként is használták
  2024-04-11 21:59:40, csütörtök
 
 



Az ókori görögök sebkezelésre és parfümként is használták - sáfrány

A világon az egyik legdrágább fűszer nem más, mint a sáfrány. A fűszer egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, ellenben káliumban bővelkedik.

A munkaigényes betakarítási folyamata miatt a sáfrány évtizedek óta a világ legdrágább fűszere. A történelemben még olyan időszakok is voltak, amikor a sáfrány drágább volt, mint maga az arany. Az ókorban parfümként használták, illetve rituálék keretében ajánlották fel az isteneknek. Nagy Sándor előszeretettel fogyasztotta a sáfrányból készült teát, és számos harci sebének a kezelésére is használták.

A sáfrányból remek gyógyteát is készíthetünk, amely tele van értékes antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. A gyógynövény sok-sok flavonoidot és likopint is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a szívbetegségek rizikóját. A sáfrány olyan ásványi anyagokban is gazdag, amelyek javítják a vérkeringést, és ez is segíthet a szívbetegségek megelőzésében.

Az antioxidánsoknak nemcsak szívbetegség-megelőző tulajdonságuk van, hanem az anyagcserére is pozitívan hatnak, így segítenek elkerülni az elhízást is. Oly módon is segít a gyógynövény a fogyásban, hogy megkönnyíti a zsírok emésztését, és mivel sok rostot is tartalmaz, így nagyon könnyen eltelít, ami pedig csökkenti az éhségérzetet.

A sáfrány nagyon hatékony a hangulat fokozásában is. Mindezek mellett enyhíti a depressziós tüneteket, és még stressz ellen is nagyon hatásos. Ha azonban valaki szed valamilyen antidepresszánst, a sáfrány fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét, tanácsát!

A sáfrány antioxidánsai csökkentik a sejtkárosodások mértékét, hiszen hatásukra csökken a szabad gyökök száma, és így az oxidatív stressz kialakulásának esélye is minimalizálódik. A sáfrány ezen kívül a gyulladást is minimalizálni tudja.

A sáfrány abban az esetben is nagyon sokat segíthet, ha valaki enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenved. Egyrészt remek antioxidáns hatással rendelkezik, másrészt csökkenti az agyban keletkező amiloid plakkok létrejöttét, amelyek aktívan hozzájárulnak az agyi rendellenességek kialakulásához.

Egy kutatásba Alzheimer-kórban szenvedő betegeket vontak be. Egyik csoportjuk sáfránykivonatot kapott, míg a másik csoportnak csak placebót adtak. Azoknál a személyeknél mutattak ki jelentős javulást a kognitív funkciókban, akik sáfránykivonatot kaptak.

A sáfrány a különféle bőrproblémákat is nagyon hatékonyan tudja orvosolni, ugyanis kitűnő antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes leírások szerint még a káros hatású UV-sugárzással szemben is védelmet jelenthet, habár jobban tesszük, ha a napvédő krémekre bízzuk elsősorban ezt a feladatot.

A sáfrány befolyásolni tudja a neurotranszmitter jeleket, ezzel pedig csökkenti az étvágyat és a nassolás utáni vágyat. Segít a jóllakottság érzetének kialakításban, és ily módon az egészséges testsúlykontrollt támogatja meg.

Számos tanulmány írt arról, hogy a sáfrány segít fenntartani a szem egészségét és a retina működését is. A gyógynövény különösen hasznos lehet makuladegeneráció esetén, hiszen a sáfrány gyulladáscsökkentő, neuroprotektív és antioxidáns tulajdonságai miatt lassíthatja a betegség progresszióját. Napi fogyasztása jelentősen javítja a látásélességet azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az érelmeszesedés kockázatait is csökkentheti : fokhagyma
  2024-04-08 22:08:21, hétfő
 
 



A fokhagymát mindenki ismeri, nem kell bemutatni. A magyar konyha egyik legfontosabb tápláléka, nemcsak azért, mert különleges ízt kölcsönöz hús- és zöldségételeinknek, de roppant egészséges is. Többek között erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, pozitívan hat a májra, és rendszeres fogyasztásával megelőzhető a kognitív hanyatlás is. Mutatjuk is, hogy mi mindenre jó a fokhagyma.

A fokhagyma olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek nemcsak gyulladáscsökkentő, de antioxidáns hatással is rendelkeznek.

A gyulladás önmagában nem jelent gondot, azonban ha az akut gyulladás krónikussá válik, akkor kialakulhatnak olyan krónikus betegségek, amelyeknek a tünetei kezeléssel ugyan csökkenthetők, de nem minden esetben. Hiszen a krónikus gyulladás talaján jönnek létre a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek a gyulladáscsökkentő ételek csoportjába sorolhatók. Ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a gyulladás és a gyulladás miatt létrejött betegségek kockázatait. A betegség szövődményeinek is kisebb lesz az esélye, ha már van valamilyen krónikus betegségünk, de a szövődményei még nem jelentkeztek.

A fokhagyma tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyeket szerves kénvegyületeknek nevezünk. Ezek csökkenteni tudják a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól is. Ez akkor fordul elő, amikor a reaktív oxigénfajoknak nevezett molekulák csökkentik a szervezet antioxidáns védelmét. A tanulmányok szerint azonban a fokhagyma fokozza a szervezet természetes antioxidáns-védelmét, miközben csökkenti az oxidatív stressz markereit. A fokhagyma beépítése az étrendbe szabályozhatja a gyulladást, csökkentheti az oxidatív stresszt, és javítja a szervezet antioxidáns-védelmét.

A fokhagyma az agy egészségét is fokozni tudja, méghozzá a kognitív funkciók javításával és a kognitív hanyatlás elleni védelemmel. A tanulmányok szerint azoknál az embereknél alacsonyabb a kognitív hanyatlás és károsodás aránya, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát. A fokhagymával kapcsolatban az is igazolódott, hogy javítja a rövidtávú figyelmet és a memóriát. A kutatók szerint a gyógynövényben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek csökkenteni az agy gyulladását és védelmet nyújtanak az idegsejtek degenerációja ellen, ami javítja az agy általános egészségi állapotát és csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatait.

Amennyiben rendszeresen hozzáadjuk a fokhagymát az étrendünkhöz, úgy csökkenhet esetünkben számos krónikus betegség, például a szívbetegségek kockázata. Érelmeszesedés akkor fordul elő, amikor az érfalakban, az artériákban plakk képződik. Ez a szívbetegségek első számú rizikótényezője. A fokhagymában gazdag étrend jelentősen lecsökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatait is.

A fokhagyma vegyületei erős vírusellenes, antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami segíthet az immunrendszer támogatásában és a betegségek megelőzésében.

A fokhagymának két olyan fontos vegyülete is van - allicin és diallil-szulfid -, amelyek gátolják a gyulladásos fehérjéket, és fokozzák az immunsejtek aktivitását. A fokhagyma jelentős vírusellenes aktivitással rendelkezik, a vírusok pedig légúti fertőzéseket és influenzát okozhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tápanyagokban gazdag moringa
  2024-04-05 23:10:31, péntek
 
  A moringa őshazája Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában található. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Gazdag forrása az A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitaminnak, illetve bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is.

A moringa levelei 18 féle aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék építőkövei, ezek mind nagyban hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Ez a gyógynövény többek között gyulladáscsökkentő izocianátokat tartalmaz. A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mint például rákos betegségek, ízületi vagy autoimmun betegségek. A szervezetünk folyamatosan harcol a gyulladással szemben. Hogy megkönnyítsük a dolgát, egészséges táplálkozással támogatnunk kell, ebben sokat segíthet a moringa is, hiszen valóban hatékony a gyulladás csökkentésében.

A moringa antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik és védelmet jelenthet a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek oxidatív stresszt okoznak, majd hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint például 2-es típusú cukorbetegség, szívproblémák vagy Alzheimer-kór.

A moringa C-vitaminban és béta-karotinban is gazdag, amelyek szintén eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A benne található kvercetin hasonlóképpen erős antioxidáns, amely a vérnyomás csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet.

A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet. Egy kutatásba nőket vontak be, akiknek minden nap másfél teáskanál moringaport kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat három hónapig tartott. A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy a moringapor hatására megemelkedett a résztvevők vérében az antioxidánsok szintje.

A tartósan magas vércukorszint cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami sajnos sokféle szövődménnyel és más egészségügyi gondokkal jár együtt, mint például szívproblémák vagy vesekárosodás. Ezért nagyon lényeges, hogy a vércukorszintet stabilizáljuk - ezt megtehetjük, ha bevesszük az étrendünkbe a moringát.

Rendszeres fogyasztása hasznos lehet akkor is, ha magas a koleszterinszintünk. Ez az állapot meglehetősen veszélyes, hiszen oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A moringa segíthet a májsejtek regenerálásában is. Egyrészt csökkenti az oxidatív károsodás mértékét a májban, másrészt stabilizálja a májenzimeket. Ha ezek rendben vannak, akkor a máj könnyebben el tudja végezni a munkáját. Így máris jobban mennek a méregtelenítő folyamatok, a zsíranyagcsere, de a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fertőzést leküzdő gyógynövények
  2024-04-05 22:53:06, péntek
 
  Fertőzést leküzdő gyógynövények - babérlevél, moringa, metélőhagyma

Fertőzést sok minden okozhat, de elsősorban a kórokozók, azaz a baktériumok, a vírusok és a gombák az okai a fertőzések kialakulásának. Ezért jó, ha van otthon mindig egy-két olyan gyógynövény, amely hatékony a fertőzések leküzdésében. Mutatunk is most néhányat a kedves olvasóknak.

A babérlevelet általában főzés és sütés során használjuk, de azt is tudnunk kell, hogy gyógyító hatásokkal is rendelkezik. A babérlevélnek kiemelkedő az antimikrobiális, a gombaellenes és az antioxidáns tulajdonsága. Javítja az inzulinfunkciót, csökkenti a koleszterinszintet, segíthet a candida gomba okozta fertőzés megelőzésében. A gyógynövény sokat segíthet a korpásodás megszüntetésében, a bőrfertőzések kezelésében, és még a sebgyógyulást is megtámogatja.

A fekete ribizlit is nevezhetjük gyógynövénynek, mivel magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és ennek köszönhetően nagyon sok előnnyel bír az egészségünkre nézve. A fekete ribizli antocián nevű vegyületekben is gazdag, ezért nagyon hasznos lehet az elhízás megelőzésében, de a szívbetegségek, a rákos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében is számíthatunk rá. Rendszeres fogyasztása támogatja a szem egészségét. Nagyon hatékony lehet a kórokozók, például a vírusok okozta fertőzések megelőzésében, és éppen emiatt az immunrendszert is erősíteni tudja.

A metélőhagyma a hagymacsalád szerves részét képezi. Stimulánsként és diuretikumként is működik. Ezen kívül kiemelkedő az antiszeptikus és antibakteriális hatása.

A fahéj egészségre gyakorolt pozitív hatásai is kiemelkedőek. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális, immunerősítő és szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik.

A petrezselyemcsalád szerves tagja a köménymag. Rendszeres fogyasztásával javíthatunk az emésztésünkön, de az immunrendszert is megtámogatja, a bőr egészségét is segít fenntartani, ezen kívül enyhíti a légzőszervi problémákat. A köménymag elősegíti a test méregtelenítését, eredményesen harcol az oxidatív stressz ellen, számíthatunk rá fertőzések esetén, és még a cukorbetegség megelőzésében is nagyon hatékony lehet.

A moringa eredményesen kezeli a cukorbetegséget, a vérszegénységet, az allergiát, az ízületi gyulladást, az epilepsziát, de számíthatunk rá pajzsmirigy-rendellenesség és magas vérnyomás esetén is. A gyógynövény antioxidáns, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, aminosavat, kalciumot és káliumot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Indiai fűszerek, amelyek nem csak Indiában népszerűek
  2024-04-05 22:40:53, péntek
 
  Napjainkban már hazánkban is sok helyen kapható indiai étel, és akár mi magunk is készíthetünk ilyen ételeket, hiszen az indiai fűszerek skálája is egyre szélesebb. Indiában már évezredek óta alkalmazzák ezeket a fűszereket és gyógynövényeket. Az indiai konyha elképzelhetetlen lenne ezek nélkül, azonban nemcsak a kulináris élvezetek miatt kedvelik annyira ezeket az ételízesítőket, hanem a gyógyhatásaikat is kihasználják. Mutatjuk is, hogy milyen fűszernövényeket használnak az indiai kultúrában, és melyik mit is gyógyít, milyen egészségi problémákat orvosol valójában.

Az aranyszínű curry-t nagyon sokan kedvelik Indiában. Valójában többféle fűszer keverékéből áll. Van benne kurkuma, kömény, görögszéna, koriander, gyömbér, chilipaprika, fekete bors és mustármag. Az, hogy mi kerül még a curryporba, régiónként változik. Az azonban bizonyos, hogy ez a fűszerkeverék magas antioxidáns hatással rendelkezik, így nagyon hatékony a krónikus betegségek kialakulása ellen.

A kurkumát nevezik még indiai sáfránynak is. Egyik bioaktív vegyülete a kurkumin, amely semlegesíteni tudja a szervezetben a szabad gyököket, így nagyon hatékony a gyulladásos betegségekkel szemben. Mivel hatására csökken a szervezetben az oxidatív stressz, így csökken a sejtkárosodások mértéke. A kurkumin ezen kívül az egészséges gyulladásos válasz kialakítását is segít. A kurkumát mindenképpen fekete borssal együtt kell fogyasztani, mivel ez a fűszer elősegíti a kurkuma, így a hatóanyagának, azaz a kurkuminnak a felszívódását.

A kömény szintén bővelkedik antioxidánsokban. Az egyik hatóanyaga nem más, mint a köményaldehid, amely nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Segíthet a hiperglikémia megelőzésében, megelőzheti a vérlemezkék összetapadását és allergiák esetén is számíthatunk a segítségére. A kömény antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet. Gazdag vasforrás, segíti az emésztést, és csökkenti az élelmiszerek okozta fertőzés kockázatait. Segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

A gyömbért is használják gyógyászati és kulináris célokra Indiában. A gyömbér gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális és neuroprotektív hatásokkal is rendelkezik, illetve hatékonyan csillapítja a hányingert, és még az elhízás megelőzésében is segítségünkre lehet.

A Cayenne-borsnak szintén hasznát vehetjük, amennyiben nem szeretnénk elhízni. Kapszaicint tartalmaz, amely az anyagcserét fokozza nagyon hatékonyan. Ez a vegyület megnöveli a termelt hő mennyiségét a szervezetben, ami ez lehetővé teszi, hogy több kalóriát égessünk el. Ezt a folyamatot az úgynevezett termogenezis segíti.

A kardamom tele van előnyökkel az egészségre nézve, és évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban. Ez a gyógynövény antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek az antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodásoktól, illetve gyulladás ellen is nagyon hatékonyak. A gyógynövényt használhatjuk leheletfrissítésre, a szájüreg egészségének javítására és a szájüregi baktériumok elpusztítására.

A fahéj egy aromás fűszer, amely cinnamaldehidben gazdag. Ez egy olyan vegyület, amely nemcsak az egészséget védi, de az anyagcserére is pozitív hatást gyakorol. Gyulladáscsökkentő hatásai megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, amelyek károsítják a sejteket és az idegrendszert, illetve segítenek csökkenteni a koleszterinszintet is. A fahéj csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, miközben fenntartja a HDL-koleszterin egészséges szintjét. Speciális vegyületei csökkenthetik a szívbetegségek kockázatait.

A koriander antimikrobiális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok csökkentik a koleszterint, a vérnyomást és a vércukorszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növényi alapú gyógyítás csupa zöld táplálékokkal
  2024-04-01 22:45:30, hétfő
 
  A zöld színű növényekkel kapcsolatban már tudjuk, hogy nagyon egészségesek. Mi lehet ennek az oka?
Bebizonyosodott velük kapcsolatban, hogy igazi tápanyagerőművek, valójában szuperételek, amelyek sokkal több energiát és vitalitást nyújtanak a szervezetnek, mint más táplálékok.

A tápanyagokban gazdag zöld növények igazi jólétet és egészséget biztosítanak a szervezetünknek. A cikkben néhány olyan táplálékot sorolunk fel, melyek zöld színben pompáznak, nagyon sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy mind szellemileg, mind fizikailag sokáig egészségesek maradjunk.

Az egyik ilyen zöld táplálék nem más, mint a spirulina alga, amely nagy mennyigében tartalmaz fehérjét, B1-, B2- és B3-vitaminokat, vasat és rezet. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A spirulina alga az antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet jelenthet az oxidatív stressz okozta károsodással szemben, sőt rákellenes hatásai is ismeretesek.

A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a gyógynövény csökkentheti a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét, miközben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. A spirulina alga emellett fokozott állóképességet és megnövekedett izomerőt is biztosíthat. A nagyobb dózisú spirulina alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet. Ez azért kedvező, mivel a magas vérnyomás számos betegség kialakulásában jelentős kockázati tényező.

A másik zöld színű gyógynövény a matcha tea. Koncentrált mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a matcha tea rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a májkárosodást és csökkentheti a májbetegségek kockázatát. Mindezen kívül javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt is. L-theanint és koffeint is tartalmaz, amelyek együttesen javíthatják az agy működését.

A spenót is nagyon egészséges, mivel sok káliumot tartalmaz, így hasznos lehet a vérnyomás szabályozásában. K-vitaminban is gazdag, javítja a szervezetben a kalcium felszívódását, ami azért nagyon előnyös, mivel így erősebb lehet a csontozatunk és a fogazatunk.

A spenót rendszeres fogyasztása csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét. Mivel C-vitaminban rendkívül gazdag, jót tesz az erek működésének, így a magas vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így segít megakadályozni a csontritkulás, a migrén, az ízületi gyulladás és a fejfájás kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3025 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.