Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Ki tudod mondani őket hiba nélkül?
  2016-11-22 16:13:37, kedd
 
 
>
> 1. Fogszakorvos és szájsebész.
>
> 2. Mit lopsz küklopsz? Gipsz klipszet lopsz, küklopsz?
>
> 3. Moszkvics-slusszkulcs: luxus szükséglet.
>
> 4. Rózsaszín sündisznócska uzsis zacskója.
>
> 5. A szecsuáni síncsiszoló sínt csiszol Szecsuánban.
>
> 6. Lila linóleummal lelinóleumozott Lenin-mauzóleum.
>
> 7. Száz sasszem meg száz sasszem az sok száz sasszem.
>
> 8. Piros csíkos cinkcsészében cukros csirkecomb
>
> 9. Rájár a rájára a rúd: rút arája jó pár órája vár rája.
>
> 10. Ede, de bedezodoroztad magadat!
>
> 11. Sztreccs strucc cucc.
>
> 12. Egy tucat kupac kopasz kukac, meg még egy tucat kupac kopasz kukac, az két tucat kupac kopasz kukac.
>
> 13. Meggymag! Szelíd meggymag vagy, vagy vad meggymag vagy?
>
> 14. Nem minden fajta tarka-barka szarka farka tarka-barka, csak a tarka-barka szarka farka tarka-barka!
>
> 15. Nem minden csacsi csöcse csecse, csak a csecse csöcsű csacsi csöcse csecse, mert ha minden csacsi csecse csöcsű volna, akkor minden csacsi csecse csöcsű csacsi volna
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
A magyar nyelv szépségei
  2016-11-22 15:53:44, kedd
 
  1.) Tiszta víz a ruhám, és ez a te lelkeden szárad!
2.) Mostanában a szép dús haj olyan ritka...
3.) Az üzleti találkozómat egy evőeszközboltnál beszéltem meg. Kések.
4.) A hóhért grimaszversenyre küldték. Eszméletlen fejeket tud vágni!
5.) Honnan jött az a kifejezés, hogy mindent becsmérel? - Ócsáról.
6.) Impotens vagy? - Eddig ezt senki sem állította!
7.) Hogyan lehet egyszerűen repülőt hajtogatni? - Repülő, repülő, repülő...
8.) Kannibál harcosok kínálják egymást: "Kérsz egy katonát?"
9.) Egy tudóscsoport lázasan kutatja a malária ellenszerét.
10.) Szondi vásárláskor egy százdukátos aranytallérral fizetett, mire az eladó megkérdezte tőle: "Jó uram, apród nincs?"
11.) A hóhér a pályafutását gyerekfejjel kezdte.
12.) A magyar katonák a csatában hadilábon álltak.
13.) A halászok semmi kivetnivalót nem találtak a hálójukon.
14.) A temetési szertartás után a tömeg oszlásnak indult.
15.) A focisták a 90. percben az utolsókat rúgták.
16.) A vitatkozó parasztok a falu végén dűlőre jutottak.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Hogy hívják...
  2016-10-25 10:08:47, kedd
 
 
A beszédes fiú - tereferenc.
Nevető öltözék - ruhaha.
Félénk szülő - anyuszi.
Falánk irón - ceruzabál.
Tavaszi sorrend - áprilista.
Párszor hanyag - néhányaveti.
Nesze, itt a kár - vesztessék.
Feltételes állat - hamarha.
Pörgő madár - forgólya.
Hideg filmszínház - mozimankó.
Gúnyolódás pénzről - forintrika.
Hosszúnyakú József - Józsiráf.
Lakótárskábító - szomszédítő.
Vidéki lurkó - megyerek.
Madárszerető Boszorkány - kányanya.
Megromlott teve - púposhadt.
Bűnét bánó állat- tevezeklő.
Kiváló nagybácsi - mintata.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Tallóztam: A magyar ABC betűi
  2016-09-21 22:09:10, szerda
 
  A magyar ABC betűi (ebben a felsorolásban a nagy-, és a kisbetűk egyként számítanak):

A: A házunk védelme, a betű formája adja, hogy sátorra hasonlít legjobban. Az otthon, a család fontosságát jelzi. A védelmet, a testünket (főleg kisbetű formában) is jelképezi. Ha leírod, figyelj, hogy mindkét "lába" a földet érje, biztos védelmet adjon neked ez a ház. Ugyanakkor az ,,a", a munka betűje és én-kép betű is. Írásnál pl. a mérete és formája jelzi, miként gondolkodunk magunkról, mekkorának és milyennek látjuk magunkat és hogyan viszonyulunk a munkához. Sok ,,a" betű saját szabályaihoz ragaszkodó jellemet mutathat (ez főleg belül érvényesül, még ha kifelé társasági emberként, laza személyiségként is ismerik az illetőt). Az "a" hang a szív rezgéshangja. Mikor énekeljük, szívünket nyitjuk, szívcsakránkat erősítjük. Betűkódja segít, hogy szív szinten lássuk a dolgokat, szívünkből éljünk.


B: Egyrészt a házasság betűje, a kapcsolatoké, az érzéseké, a szerelemé. Analógiát mutat a vesékkel - a grafológiában ezek megbetegedését is jelöli. A ,,b" a birtoklást is jelölheti, ahogy a betű hasa öleli a világot, a tárgyakat vagy a partnert, ezért az anyagi javakhoz való viszonyulásra is utal. Sok b betű anyagias jellemet takarhat.


C: Női jelkép, a "cica farka", nyitottság, szeszélyesség, változékonyság, a Hold analógiája mivel egyfélholdra is hasonlít. Nyitottságot mutat, nőiességet, befogadást. Ugyanakkor a családot is mutatja, mennyire fontos, hogy kiegészüljön a félkör körívvé..., mint ölelő kar. Utalhat sajátos humorérzékre, mint oldalra fordított nevető száj. Az ilyen ember, akinek sok ,,c" betűje van, szeret nevetni.


D: A szülői házhoz, különösen az anyához, az anyai mintához való kötődést mutatja. Ugyanakkor az apa és anya, családi béke fontosságát is jelző betű. Az elrendeltség, a determináció megtestesítője is. Kezdőbetűként az is jelöli, hogy viselője sokat eltűr, jól terhelhető személy. A sok ,,d" betűvel rendelkező ember szereti a szellemi kihívásokat, vállalkozó személyiség és sok feladattal érkezett.


E: A szív, a változékony érzelmek, a vonzás-taszítás, a végletek, az élet-halál, a születés előtti (méhen belüli) élmények betűje. A kicsit "elszállt" varázslatos dolgokra hajlamos, szórakozott emberek jele lehet. Az önbecsülés betűje is. Akinek túl sok van hajlamos önmaga túlértékelésére, akinek nincs, alulértékelheti önmagát. Az ,,e" a szeretet-jelző betű is. Minél több ,,e" betűnk van, annál jobban igényeljük a szeretet megnyilvánulásokat, akár általunk, akár nekünk. Ennek a magánhangzónak a rezgése a torokcsakra energiáit szólítja, ezzel segítő erőt ad nekünk, hogy kiálljunk önmagunkért és az igazságunkért.


F: A függőségeket mutathatja. Van benne játékosság, gyors felfogás, a transzendens és a tudatalatti közötti szabad átjárás, fiatalon bohémség, idősebb korban beérkezettség, nagyfokú rajongás. Férfias betű, érzelmi aspektussal fűszerezve. Férfiaknál a férfiassághoz (önmagukhoz) való viszonyt, nőknél a férfiakhoz való viszonyt jelöli. Sok ,,f" betű a női névben, sok szerelmi kalandra utalhat. A sok ,,f" betű mély érzelmek mutatója is lehet.


G: Az ösztönök betűje, az ősi természetesség, az ételek, italok, nagybetűs ÉLET kedvelése ezzel a betűvel függ össze (a G betű a Föld betűje is). Érzéki betű, a szexualitáshoz való viszonyt is jelöli. Akinek sok ,,g" betűje van, nem fél kimutatni a vonzalmát, érzelmeit. A ,,gy" betű pedig a párkapcsolatra utal. Az ilyen embernek fontos, hogy kapcsolatban éljen.


H: A légvétel betűje. A tüdővel is analóg lehet, arra figyelmeztet, hogy viselője mit "szív mellre", szabadon áramolhat-e az éltető levegő az életében. Szabadságot, kitekintő hajlamot, reménykedést is jelöl. Jelöli az otthonunkhoz való viszonyunkat is. A sok ,,h" betű olyan személyiséget takar, akinek fontos a nyugodt, támogató, otthonos háttér. Ez a betű a középpont megtalálására ösztönöz, viselőjét arra készteti, hogy mindig értse a dolgok közötti összefüggéseket.


I: A legteljesebb én, önértékelési betű. Erővonal, fallikus szimbólum egy kard, vagy akár lehet akadály is. A népnyelv arról, aki "kiteszi az i-re a pontot" azt tartja, hogy befejezi a dolgait, nem hagy félbe semmit, határozott személy. A sok ,,i" betűvel rendelkező értékeli az életet és látja a lehetőségeket. Akinek nincs, a feladata, tanulnivalója lehet az, hogy meglássa az értéket mindenben. Hajlamot mutat az ego-s viselkedésre is, főleg ha nevünk minden első betűje így kezdődik, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozottan álljunk a dolgokhoz. Ennek a hangnak a rezgése a felső két csakra (homlok-, és koronacsakra) energiájához kapcsolódik. Segít, hogy megértsük a dolgokban rejlő magasabb összefüggéseket.


J: Az élet "jója", minden ami az életünkben a fejlődést, a boldogságot - vagy szélsőséges esetben a hedonizmust, a túlzott életigenlést jelenti, vagy hajlamot mutathat a panaszkodásra is (főleg ha a kezdőbetűk a vezetéknév és keresztnév esetében is azonosak). Ebben az esetben a sok ,,j" betű a boldogság ,,csapdája" is lehet. A ,,j" a megbocsátás betűje lehet, akinek több van, sokkal megértőbb és megbocsátóbb emberré válhat! Vágyaink betűje is, jelzi, hogy mennyi ösztönző erőnk van azokat megvalósítani.


K: A kitartás betűje, kardoskodó harcosság is van mögötte, új feltalálásokat mutathat, kíváncsiságot a rejtett összefüggésekre éles észjárást. Kreativitás és kivitelezés betűje. Akinek sok van nagyon kreatív személyiség, akinél hiányzik, lehet földhöz kötött gondolkodású, aki nehezen fogadja el az újat. A ,,k" betű segít véghezvinni a dolgainkat.


L: Az intellektus, egyfajta szellemi kényelmesség betűje, olyasvalakit jelöl, aki a tudásával szerzi meg a javait, kényelmét. Okos, tudására támaszkodik. Az ismeretek a tudás betűje. Olyan személyiséget jelez, akinek fontos a tudás megszerzése, és törekszik is erre. Segít abban is, hogy a megszerzett tudást felhasználjuk. Utal a pénzre és az anyagi javakra. A sok ,,l" betű jelezhet ebben az életben anyagi biztonságot. Az ,,ly" páros betűként a szellemi harmónia jelzője. Ezzel a betűvel rendelkező személy életében a szellemi egységre törekszik.


M: Az anyaságot jelképezi, a tápláló, ősanyai kebleket szimbolizálja, tápláló, eredendő ősi energiával lát el. Mária az ősanya. Személye gyakran szélsősége megítélés alá esik, mivel az egyetemes jót szolgálja.Az m társas kapcsolatok betűje. Három szára az én-te-ő kapcsolatot szimbolizálja. Sok ,,m" betűvel rendelkező ember a társaság központja, nőként jó anya válhat belőle.


N: Ugyancsak társas kapcsolati betű, de itt a kapcsolat két személy közötti. Az erők egyensúlya, a te és én egyenrangúságának kifejezője lehet, a kommunikációt, az egyenrangú párbeszédet jelképezheti.Az N ad a világnak, és mindezt könnyeden, játékosan teszi.


O: A második én-kép betű. A kör, a teljesség, a karikagyűrű jelképe a teljes kapcsolatot szimbolizálja, de lehet a bezártságé is, a házasságba, a munkába, vagy bármilyen cselekedetbe. A mások számára érzékelhető énünket szimbolizálja. A jó közérzet betűje. A sok ,,o" betűvel rendelkező szereti a vidámságot és a szórakozást. A végtelen kör, mely fogva tart, ugyanakkor lehetőségekhez juttat. Ezért a harmóniára törekvés jele is, az ilyen embernek nagyon fontos, hogy körülötte és benne is harmónia legyen. Ez a magánhangzó a hasi csakra rezgéseire kapcsolódik, éppen ezért a teremtő erő és a tiszta akarat erejét szólítja meg. Segít megvalósítanunk önmagunkat.


P: A nőies betű. Férfiaknál a nőkhöz való viszonyt, aktív szexualitást, erőteljességet, ösztönös kitartást mutat. Nőknél az önmaguk és saját nemük elfogadását és megértését jelenti. Nőiességük megélését.


Q: A ,,Q" betű nagyon ritka a magyar nyelven (főleg idegenből átvett nevekben található), így éppen aváratlant, a megjósolhatatlant szimbolizálja.


R: Mutatja a művészi érzéket, a színpadi megjelenést, a kisugárzást, az ezotériával kapcsolatos képességeket, a ráérzést, a transzcendensre való fogékonyságot. A karrier, egyensúly, sikert segítő betűje lehet, ha az ember tesz érte. Az ilyen embernek, akinek több ,,r" betű szerepel a nevében fontos, hogy megmutassa magát, és megélje azt, amit elképzelt.


S: Analóg a kígyóval, bölcsességet, ősiséget, csábítást, vagy érzékiséget, egyfajta hullámzást, lüktetést mutat. Szélsőségek embere lehet az, akinek nevében az ,,s" gyakran szerepel. Az ,,s" még aszerzés betűje is. A sok ilyen betűvel rendelkező embernek fontos, hogy anyagi javakat, megbecsülést szerezzen. Az ,,sz" is kapcsolati betű, de munkakapcsolatot jelez. A sok ilyen betűvel rendelkező embernek fontos, hogy a munkájában sikeresen együttműködjön másokkal (az is mit gondolnak róla), hogy együtt hozzon létre dolgokat másokkal, pl. egy csapat tagjaként.


T: A tudatosság, a vezetés, az önbizalom és önértékelés jelzője ez a betű. Az agilitást, a törekvéseket mutatja, a boldogulás esélyét a világban. Az akaraterő betűje. A sok ,,t" betű a dominanciaigényt is szimbolizálhatja, de a vezetői képességek jelzője is.


U: Az anyaméh, földi élet, a befogadás jelképe, de lehet csapda, szakadék, amibe - feladatként - beleesünk, ezért lehet a szenvedélybetegségre utaló hajlam jelzője is. Ezzel a magánhangzóval a két alsó csakrát (gyökér-, és szakrális csakra) nyithatjuk és tisztíthatjuk, ha zengetjük őket. Éppen ezért ezeket az erőket szólítja meg, a földet, földi emberi dolgainkat, és a vele kapcsolatos emberi érzelmek erejét.


V + W: Egyrészt ugyancsak a befogadásról (az alakja alapján), másrészt a kettéválásról, a szellemi megosztódásról, szétszakadásról, az ,,eredendő bűnbeesésről" szól. Kedveli a versenyeket. Előrevetíti a szociális érzékenységet, az egészségügyhöz való vonzódást is, esetleg műtéteket. Van a betűben egy kevés vadság, gyakorlatiasság, akaratosság is. A sok ,,v" betű jelölhet egy belső hiányt, amit az élet megélésével kell kitölteni.


X: A törvény, összefogás, szövetség, erők egyesítése, kereszt, megfeszítettség. Az ,,x" erejét képviselő ember (pl. Xavér) egyrészt saját szabályai szerint szeret élni, másrészt belül fel kíván rúgni minden szabályt, ezáltal lázadó jellem.


Y: Ha egyedül vizsgáljuk, a betű ereje a koncentrációt, egyesülést, válaszutat, útkeresést jelképezi.Páros betűs formában mindig a kapcsolat jelzője, így jelzi a kapcsolatra való fokozott igényt.


Z: Az őszinteség, a nyitottság, a torok-csakra betűje, olyan vonatkozásban, hogy támogatja a kommunikatív kapcsolatokat. Mutatja a verbális képességeket, a törekvést a jó kommunikációra. Ugyanakkor ez a betű a külvilág és az ember közötti harmóniát is igényli. A sok ,,z" betű ezt a törekvést jelzi. Jelöli a pontosságra, precizitásra való törekvésünket, de hajlamosít a túlzott ellenőrzésre (féltékenységre).

/forras: irás Pusztai Orsitól/
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
15 ritkán hallható régi magyar szólás és közmondás
  2016-09-07 19:59:55, szerda
 
 
Nem hangoznak el nap mint nap ezek a mondatok. Sőt, van olyan szólásunk, amelyet már egyáltalán nem használunk.

Mennyi, de mennyi magyar szólás és közmondás akad, amelyet ma már egyáltalán nem használunk, vagy csak nagyon ritkán. És ezek között mennyi lehet, amelynek a jelentését sem ismerjük... A régi, szinte sosem hallott szólásokból és közmondásokból választunk ki most tizenötöt.

1. Aba nem posztó

Ahhoz, hogy megértsük a szólást, több dologgal is tisztában kell lennünk. Abán itt nem a 4400 lelkes Fejér megyei települést értik, hanem azt durva, festetlen, és emiatt olcsóbb szőrszövet, amelyből egykor a cselédek, szerzetesek, illetve a "közrendűek" ruhái készültek. Erdélyi János ezt így magyarázza az 1851-ben kiadott Magyar közmondások könyvében: "Aba faj, posztó nem. Mikor a faj és nem (species et genus) a tagadó nem (non) szóval köttetnek öszve, az mindig rosszat, kevés becsút jelent a magyar közmondásokban, p. "kása nem étel; egres nem szőlő" stb., mintha mondatnék: a kása rossz étel, az egres rossz szőlő."

2. Annyi köze van hozzá, mint kálomista embernek a szűz Máriához.

Vagyis semennyi. A kálomista, azaz kálvinista (református) egyház tanításai között nem szerepel a szentek vallásos tisztelete, Mária vallásos kultusza, a templomokat sem díszítik szentek szobraival. A kálvinista felekezetűek tehát nem imádkoznak a szentekhez és Szűz Máriához, Jézus anyját ugyanis nem tekintik közbenjárónak, csupán a Megváltó édesanyjának.

3. Bugyli bicska fanyelű, ha elvész is, megkerül.

Világos, mint a nap: rossz pénz nem vész el. Na, de mi az a bugylibicska? Olcsó kis zsebkések, fából készült nyéllel és rendszerint nem a legjobb minőségű fémből kovácsolt pengével. Összecsukva hordták, és a zsebben tárolták, nem a csizmaszárban, mint a komolyabb késeket. Egy alma csutkájának kivágására alkalmas a bugylibicska, de például a hús szeletelésére már nem.

4. Dorongot vetettek eleibe.

Ez azt jelenti, hogy valakit megakadályoznak a céljai elérésében. Mi a dorong? Vastagabb farúd, faág.

5. Disznó orrára arany perec.

Mondhattuk volna azt is, hogy disznók elé hánynak gyöngyöt, azaz arra érdemtelen, értéket nem becsülő ember jut előnyökhöz. Sok disznóval kapcsolatos szólásunk és közmondásunk van.

A történelmi Magyarország területén a sertés a XVI. századig nem volt annyira meghatározó haszonállat, mint például az utóbbi 100 évben. A sertéshús és a zsír dominanciája a török időkben alakult ki, amikor a mindent feldúló oszmán-török csapatok a háziállatok közül csak a sertést hagyták a háznál, mivel a Korán tiltja a fogyasztását.

6. Hajó nyomát keresi a tengeren.

Különösebb magyarázat nem kell hozzá, mindenki tisztában van a víz tulajdonságaival... Ennek a szólásnak a párjai: homokból fon ostort, Dunába hord vizet....

7. Jámbor is napjában hétszer vétkezik.

Jelentése: nincsen teljesen feddhetetlen ember, mindenki követ el hibákat, mindenkinek megvan a maga bűne. A közmondás - a napi hét vétekkel - talán egy bibliai idézet nyomán keletkezhetett. Lukács evangéliumának 17. fejezetében ugyanis ez olvasható: "Ha napjában hétszer vétkezik ellened, de hétszer jön hozzád és azt mondja: Sajnálom, - bocsáss meg neki."

8. Kutya baja, mint a kiséri halottnak.

Mi a szólás alapja? Egy legenda, amely szerint a Kiséren a halottnak hitt ember megmozdult. Kutyás szólásokban is bővelkedik a néphagyomány: "kutyául vagyok", "eben guba", "a kutyafáját", "eb ura fakó". Ennek oka az, hogy a kutyák már a honfoglalás előtt kísérték az állattartással foglalkozó magyar törzseket.

9. Mindegy, ha csákány förgeteg hull is.

A néprajzi források szerint Hódmezővásárhelyről ered ez a szólás, jelentése pedig az, hogy valamit bármi áron, "tűzön, vízen át" is véghezviszünk, nem tántoríthatnak el bennünket a szándékunktól. A förgetegen itt erős vihart értsetek.

10. Ordít, mint a pap kutyája.

Már megint a kutyával példálózunk... Azokra mondják ezt, akik eléggé önhittek, elbizakodottak. Miért ordíthat a pap kutyája? Megteheti. A papoknak, különösen a falubeli papnak, szinte az egyetlen írástudónak mai mértékkel mérve elég nagy hatalma volt, beleszólása a közügyekbe, és mély tisztelet övezte őket.

11. Polcot ígér másnak, holott a kenyérbe alig vágja fogát.

Vagyis: nehezen teljesíthető ígéreteket tesz.

12. Róka farkát billegeti, násznagy akar lenni.

Vagyis valaki hízelgéssel, ravasz csellel kíván elérni valamit. A róka a kultúránkban, illetve meséinkben gyakran tűnik fel úgy, mint ravasz, a többi állatot rendszeresen átverő figura.

Néhányszor persze a mesehősök segítőiként tűnnek fel a rókák, mint például a szegény legényről és a gazdag legényről szóló történetben: a szegény legény megeteti az éhes, ételért könyörgő rókát, az pedig 3 szőrszálat ad a bundájából, azzal, hogy ha bajba kerül, csak dobja a tűzbe, ő ott terem, és segít a szegény legénynek.

13. Szénáról szalmára

Akkor mondták, ha egy helyzet rosszabbra fordult. A szólás eredete a széna és a szalma közti minőségi különbségből ered. Előbbi az állatok etetésére szolgáló levágott és megszárított fűfélék összefoglaló neve, utóbbi pedig a learatott gabona szára, amelyet még állatok élelmezésére sem használtak, csak alomnak.

14. Úgy szánts, hogy boronálni lehessen.

Ma úgy mondanánk: dolgozz igényesen, hiba nélkül. Dolgozz úgy, hogy a munkádra lehessen alapozni a következő munkafázist. A földművelésben a szántást (a talaj mélyebb átforgatását) követte a boronálás, amely során csak a talaj legfelső rétegeit egyengetik el, teszik porhanyósabbá.

15. Zegernyés időben, zákányos úton, lerifrancolt lóval bajos utazni.

Imádjuk! Pontosan azért, mert szinte magyar-magyar szótár kel a megfejtéséhez. Nézzük csak végig, szóról szóra, mit jelent! A zegernyés idő: hideg, cudar, jellemzően esős vagy havas idő. A zákányos jelentése nyálkás, piszkos lében úszó. A lerifrancolt szó helyett ma azt mondanánk: hullafáradt, lestrapált.



Nektek melyik régi szólás, közmondás tetszik a legjobban? Mivel bővítenétek a listát?

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/15-ritkan-hallhato-regi-magyar-szolas-es-kozm ondas/
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Analfabéták is kaphatnak érettségi bizonyítványt
  2016-08-30 19:14:22, kedd
 
  Már mindegy, hogy a gólyát milyen j-vel kell írni, ha éppen Petőfi-verset elemez a diák. Sok tanár rémálma válik valóra az érettségi szabályainak változásával.

Megjelent az érettségi vizsga követelményeiről szóló rendelet módosítása. Ez már a jövő évi érettségire is vonatkozik, így akik a héten végzősként ülnek be a középiskola padjába, már eszerint készülhetnek! A módosítás tartalmazza a közismereti vizsgatárgyak követelményeinek pontosítását, és a szakgimnáziumokban kötelező szakmai vizsgatárgyak részletes követelményeit.

A helyesírás lehet hejesírás?

Jövőre lép életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változás is. Az egyik legfontosabb, hogy ezentúl nem hibapontok járnak majd a borzalmas helyesírásért, hanem azért járnak pluszpontok, ha végre eltalálja a diák, hogyan is írják a muszáj szót helyesen, vagy hogy ha nem használja a "vok"-ot a vagyok és a "sztem"-et a szerintem helyett.

Egy meglepő változás: nem számít hibának, ha a diák nem tudja helyesen használni a -ba/-be, -ban/-ben ragot!

A pontozás úgy fog változni, hogy

ha valaki hibázik, de nem ejt súlyos hibát, akkor 8 pluszpontot kaphat.

Íme a példák!

• Ha a dolgozatban csak központozási hiba volt (mondjuk 12 vessszőhiba), a hibapontszám 3.A diák helyesírási pontszáma így 8 pont lesz (vagyis a maximum), mert súlyos hiba nem volt a fogalmazásban.

Eközben a címlapon

• Ha a dolgozatban 4 enyhe hiba és 11 központozási hiba volt, hibapontszáma 7, helyesírási pontszáma a maximális 8 pluszpontból 6 pont, mert nem volt súlyos hibája.

• Ha a tanuló 3 súlyos és 3 enyhe hibát követett el, központozási hibapontszáma pedig 2, hibapontszáma összesen 11. Helyesírási pontszáma a maximális 8-ból 4 pont lesz, mert a súlyos hibák száma nem haladja meg a 4 darabot.

• Ha a tanulónak 11 súlyos hibája, 1 enyhe hibája és 3 központozási hibapontja volt, hibapontszáma összesen 26. Dolgozatára ekkor nem kap helyesírási pluszpontot, mert több hibapontja volt 16-nál, és 8-nál több volt a súlyos hibák száma.

Szövegalkotás

Megváltozik a középszintű szövegalkotási feladatlap szerkezete is. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre, és az érveléssel kerül párba, így e kettő feladat közül lehet választani. Középszinten műelemző és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak a diákok.



Jön a műveltségi feladat is

Már nem lesz elég bebiflázni minden egyes művet, az emelt szintű írásbeli érettségi első feladata szövegértési és műveltségi feladatsor lesz.

Szóbeli tételek

A szóbeli tételek száma nem változott, viszont több közismereti tárgy vizsgakövetelménye és vizsgaleírása változott, ezekről részletesen itt olvashatsz.

Szakmai tárgyból is kell vizsgázni

2017-re vezetik be azt is, hogy a szakgimnáziumokban a diákoknak már mindenképp érettségizniük kell legalább egy szakmai tárgyból - a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból.

Csak emelt szinten

A listából is látszik, hogy szakmai tárgyakból csak emelt szintű érettségi tehető. Egy szakgimnáziumi osztályfőnök azt mondta a -nak, hogy a legtöbb ilyen szakiskolában tanuló gyereknek nagy kihívás még a középszintű érettségi is, így félő, hogy sokan el fognak vérezni az emelt szinten. Azt is kifogásolta, hogy csak 3 napja elérhetően a követelmények, így a szaktantárgyak oktatói is csak most szembesültek velük.

Önkéntesség, mint feltétel

Aki ezentúl érettségizni akar, annak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie. Az 50 órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesíteni a tanítási időszakban, vagy akár egyben, a nyári szünetekben.

forrás: http://ripost.hu/cikk-erettsegi-2017-erettsegi-szabaly-valtozas-magyar-erettsegi? source=hirstart
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Szép magyar nyelv
  2016-08-29 18:38:06, hétfő
 
  1.) Tiszta víz a ruhám, és ez a te lelkeden szárad!
2.) Mostanában a szép dús haj olyan ritka...
3.) Az üzleti találkozómat egy evőeszközboltnál beszéltem meg. Kések.
4.) A hóhért grimaszversenyre küldték. Eszméletlen fejeket tud vágni!
5.) Honnan jött az a kifejezés, hogy mindent becsmérel? - Ócsáról.
6.) Impotens vagy? - Eddig ezt senki sem állította!
7.) Hogyan lehet egyszerűen repülőt hajtogatni? - Repülő, repülő, repülő...
8.) Kannibál harcosok kínálják egymást: "Kérsz egy katonát?"
9.) Egy tudóscsoport lázasan kutatja a malária ellenszerét.
10.) Szondi vásárláskor egy százdukátos aranytallérral fizetett, mire az eladó megkérdezte tőle: "Jó uram, apród nincs?"
11.) A hóhér a pályafutását gyerekfejjel kezdte.
12.) A magyar katonák a csatában hadilábon álltak.
13.) A halászok semmi kivetnivalót nem találtak a hálójukon.
14.) A temetési szertartás után a tömeg oszlásnak indult.
15.) A focisták a 90. percben az utolsókat rúgták.
16.) A vitatkozó parasztok a falu végén dűlőre jutottak.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Ki tudod mondani őket hiba nélkül?
  2016-08-04 18:49:38, csütörtök
 
 
> 1. Fogszakorvos és szájsebész.
>
> 2. Mit lopsz küklopsz? Gipsz klipszet lopsz, küklopsz?
>
> 3. Moszkvics-slusszkulcs: luxus szükséglet.
>
> 4. Rózsaszín sündisznócska uzsis zacskója.
>
> 5. A szecsuáni síncsiszoló sínt csiszol Szecsuánban.
>
> 6. Lila linóleummal lelinóleumozott Lenin-mauzóleum.
>
> 7. Száz sasszem meg száz sasszem az sok száz sasszem.
>
> 8. Piros csíkos cinkcsészében cukros csirkecomb
>
> 9. Rájár a rájára a rúd: rút arája jó pár órája vár rája.
>
> 10. Ede, de bedezodoroztad magadat!
>
> 11. Sztreccs strucc cucc.
>
> 12. Egy tucat kupac kopasz kukac, meg még egy tucat kupac kopasz kukac, az két tucat kupac kopasz kukac.
>
> 13. Meggymag! Szelíd meggymag vagy, vagy vad meggymag vagy?
>
> 14. Nem minden fajta tarka-barka szarka farka tarka-barka, csak a tarka-barka szarka farka tarka-barka!
>
> 15. Nem minden csacsi csöcse csecse, csak a csecse csöcsű csacsi csöcse csecse, mert ha minden csacsi csecse csöcsű volna, akkor minden csacsi csecse csöcsű csacsi volna
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Varró Dániel verse tankönyvi anyagként
  2016-01-22 19:22:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Cifra palota gyerekeknek
  2016-01-22 19:20:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 29 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 731
  • e Hónap: 12436
  • e Év: 51437
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.