Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Stresszűző tippek: védjük szívünket!
  2016-11-27 19:15:02, vasárnap
 
  Mi minden segíthet lazítani?

Szerző: B. Z., Kiss Verus
Létrehozva: 2009. szeptember 16. 14:53
Módosítva: 2013. december 29. 23:55
Partner: HáziPatika.comMegosztás E-mailben
Címkék: stressz, pszichológia, kardiológia, szív- és érrendszeri betegségek

Stresszes élethelyzetekben szervezetünk kortizolt és adrenalint termel, hogy felkészítse testünket a "vészhelyzetre". Az alábbiakban megosztunk néhány stresszűző praktikát, ami a szervezetnek és szívének is jót tesz hosszú távon!


Járjon társaságba!
Az erős szociális kapcsolatok csökkentik a stressztLink és növelik a várható élettartamot. Ennek okát a Michigani Egyetem kutatói abban találták meg, hogy egy barát érzelmi közelsége növeli a progeszteron nevű hormon szintjét, ami javítja a közérzetet, csökkenti a szorongást és a stresszt. Stephanie Brown, a szóban forgó kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények összhangban állnak az altruizmus evolúciós elméletével, amely szerint a társas kapcsolatok hormonális szabályozásának az a célja, hogy az egyén érdekét elnyomja mások, például a családtagjai javára.

Segítsen másokon!
Ehhez hasonló hatású, ha önkéntes munkát végzünk. Ha a templomban, a helyi futóversenyen vagy az ingyenkonyhán segítünk, figyelmünk elterelődik a problémákról, és örömöt szerzünk másoknak, ezzel pedig magunknak is. Javíthatunk a hangulatunkon ha segítünk valamelyik alapítványnak, szervezetnek, akár kétkezi munkával, akár pénzadománnyal.

Ne rágódjon a múlton!
Ha veszteség ért minket, ne hasonlítgassuk a múltat a jelenhez, inkább adjunk magunknak időt a lelki gyógyulásra. Gondolkozzunk a következő lépésen - tanácsolja dr. Paul J. Rosch, az Amerikai Stresszintézet elnöke, a New York Egyetem Orvosi Karának pszichiátria professzora és Deborah Rozman, a stresszel kapcsolatos kutatásokat végző Quantum Tech ügyvezető igazgatója és kutató pszichológusa. Egyébként is érdemes kevesebbet panaszkodnunk - mondják a szakemberek - mert egy idő után már nem feszültségoldó a kibeszélés, hanem bebetonozza a gondolatainkat, érzelmeinket.

Fogyasszon kevesebb hírt!
Csökkenthetjük úgy is a stresszt életünkben, ha kevesebb hírt "fogyasztunk". A híradók ugyanis éjjel-nappal közvetítik a gazdaságról szóló rossz híreket, fokozva a ránk nehezedő nyomást. Ha egyébként is stresszes, nehéz élethelyzetben van, akkor ne hagyja, hogy elrontsák az estéjét a híradók! Ez nem jelenti azt, hogy ezentúl tájékozatlan legyen, de inkább az interneten kövese nyomon az önt érdeklő témákat, ott nincs "háttértévézés", ha nem akarja elolvasni, bezárja az oldalt. Tévénél nem jellemző, hogy kikapcsol 2 percre, hogy ne kelljen meghallgatnia az önt bosszantó, felhergelő hírt! Ugye?


Tipp
Sokaknál hatásos, ha "rendet tesznek" életükben. Érdemes körülnéznünk a lakásban, munkahelyen és megszabadulni a felesleges tárgyaktól. Ettől felszabadul az ember, és gyakran a kedélyállapot is javul.
Tudatosan keressen nevetésre lehetőséget adó helyzeteket!
Nézzen az interneten vicceket, humoros videókat, üljön be a moziba egy vígjátékra! A nevetés csökkenti a legfontosabb stresszhormonok szintjét, ezzel is javítja az egészségi állapotot, továbbá csökkenti a belső feszültséget - derítették ki a Loma Linda Egyetem kutatói, amikor a nevetés gyógyító hatását vizsgálták. Hevesen ver a szív, szaporább a légzés, emelkedik a vérnyomás, kiver a veríték - a stressz ismert tüneteivel minden nap találkozunk, akár otthon, akár munkahelyünkön is. Ilyenkor kellene egy pillanatra megállni, és tudatosan legyőzni a minket ért hatásokat, mert aztán ha a feszültséget keltő esemény, érzés elmúlik, a szervezet ismét normálisan működik, ellenben ha ez a felpörgetett állapot túl hosszú ideig tart, nem követi nyugodt feltöltődési időszak, kimerülhetünk, és komoly egészségügyi károsodásokat is szenvedhetünk.

Simogassa meg kedvencét
Háziállataink nemcsak feltétel nélküli szeretetet adnak, de az egészségünknek is jót tesznek. Elég, ha csak pár percig simogatjuk kutyánkat, cicánkat, és olyan jó érzéseket előidéző hormonok szabadulnak fel szervezetünkben, mint a szerotonin, a prolaktin és az oxitocin. Ezek hatására csökken a vérnyomás, és felpezsdül az immunrendszer.

Takarítson, lomtalanítson!
A rendetlenség, és a rengeteg tárgy látványa idegessé tesz, nem is beszélve arról, amit akkor érzünk, amikor nem találjuk a kocsikulcsot, a gyerek tornacuccát, vagy a befizetésre váró csekkeket. Lomtalanítás és takarítás után a környezetünk megnyugtatóan áttekinthetővé válik. Ráadásul egy nagytakarítással óránként akár 250 kalóriát is elégethetünk.

Énekeljen!
Nem számít, hogy nincs jó hangunk, vagy nem ismerjük pontosan a szöveget, csak énekeljünk. A kocsiban, a zuhany alatt, bárhol, ahol el merjük engedni magunkat, és nem zavarunk vele senkit. Az énekléstől kihúzzuk magunkat, ráadásul mélyeket lélegzünk közben, ami egyaránt jót tesz a szívnek és az immunrendszernek is.

Szerelmeskedjen!
Ha belegondol, saját tapasztalatai is megerősítik, hogy a szex, főleg az orgazmussal végződő aktus jelentős stresszoldó hatással bír. Ennek biológiai oka (is) van. Orgazmuskor ugyanis oxitocin termelődik a szervezetben, méghozzá hirtelen elég sok. Ennek a hormonnak pedig többféle pozitív hatása is van, a stressz szempontjából például azért, mert stabilizálja, csökkenti azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek stresszhelyzetben keletkeznek.


Kutatók azt is kiderítették, hogy oxitocin hiányában hajlamosabb a nő az elhízásra és a mellrákra, a pszichotikus magatartásra - tehát a szerelmeskedés mindenképpen jót tesz az egészségnek.

Végül egy jó tanács: kövesse a hagyományos stresszűző tanácsokat, de szabja azokat saját szükségleteire. "A kocogás, a meditáció, a relaxáció, a jóga és a zenehallgatás sokaknak nagyon jót tesz, azonban mások számára unalmas és csak fokozza a stresszt" - hangsúlyozta Paul J. Rosch, az Amerikai Stresszintézet elnöke.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Stresszoldás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 274
  • e Hét: 757
  • e Hónap: 3726
  • e Év: 37892
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.