Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Immunrendszerünk erősítése
  2020-05-06 23:59:54, szerda
 
  Az immunrendszer egy kényes dolog. Az, hogy mennyire erős, és hogy mennyire tud védekezni a behatoló kórokozókkal szemben, nagyban függ attól, hogyan élünk, milyen táplálékokat eszünk, hogy mennyit mozgunk, mozgunk-e eleget és hogy milyen vitaminokat fogyasztunk. Ezek és még sok más is szerepet játszik abban, hogy mennyire tudja felvenni a harcot az immunrendszer a betegségekkel szemben.

A hangulat, pontosabban a rendszeres nevetés is segít megerősíteni az immunrendszert. Ha általában jó a kedvünk, úgy az immunrendszer is hatékonyabban képes megakadályozni, hogy a vírusok, gombák és baktériumok kárt tegyenek a szervezetünkben, azaz betegségeket okozzanak.

Kutatások igazolják, hogy még az éneklés is segíthet az immunrendszer megerősítésében. Ha nincs jó hangja, akkor is énekeljen, amennyit csak tud, hiszen ezzel az immunrendszerének tesz jót.

Egyes zsírok nélkülözhetetlenek a sejtek építésében és a prosztaglandinok - azaz hormonszerű vegyületek - termelésében, amelyeknek kitüntetett szerepük van az immunrendszer szabályozásában és abban, hogy megfelelő választ tudjonak adni a fertőzésekre. Legfőképpen a telítetlen zsírok lehetnek a segítségünkre. Lehetőség szerint kerülje a hidrogénezett transzzsírok fogyasztását, ugyanis ezek gyengítik az immunrendszert csakúgy, mint a feldolgozott élelmiszerek.

A cukor is jelentősen rontja a fehérvérsejtek működését, melynek elsődleges feladata, hogy megvédje a szervezetünket a fertőzésektől. Az édesítők közül az aszpartám sem jó választás, viszont a stevia segít az immunrendszer megerősítésében.

Az olajos halak - mint a szardínia, a hering vagy a makréla - segítenek az immunrendszer fellendítésében. Ezek a halak omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek az immunrendszer szabályozásában vesznek részt. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így segítenek megakadályozni a rákos sejtek növekedését.

Gyógygombák közül a legnagyobb figyelmet a reishi gomba kapta az utóbbi időben, mivel bebizonyosodott, hogy serkenti a T-fehérvérsejtek termelését, melyek segítenek bennünket megvédeni a fertőzésektől. Ez pedig segít megnövelni az immunválaszt. Mindemellett ez jó alvást is biztosít, részt vesz a stressz csökkentésében és minimalizálja egy stimuláns hormon, az adrenalin termelését is.

A citrusos gyümölcsök sok C-vitamin tartalmaznak. Ez egy antioxidáns vitamin, amely szintén a segítségünkre lehet az immunrendszer fellendítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Magas vérnyomás csökkentése egészséges táplálékokkal és mód
  2020-05-06 23:58:40, szerda
 
  Magas vérnyomás csökkentése egészséges táplálékokkal és módszerekkel

A magas vérnyomás nem játék, nagyon is komolyan kell venni, hiszen számtalan betegség előidézője lehet, de még a halálozási kockázatokat is megnöveli.

Mit tehetünk, ha magas a vérnyomásunk, de még nem kell gyógyszert szedni? A rendszeres séta, vagyis a rendszeres mozgás sokat segíthet a probléma orvoslásában. Kutatások szerint a reggeli 30 perces séta lehet olyan hatékony, mint a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek. Ha valaki sokat ül a munkája miatt, akkor óránként járkáljon 5-10 percet, mert már ez is sokat segíthet a magas vérnyomás mérséklésében.

A kálium is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Az avokádó nagy mennyiségben tartalmazza ezt az ásványi anyagot, így érdemes azt beilleszteni a mindennapi étrendbe. Káliumban gazdag táplálékok: banán, édesburgonya, spenót, sárgadinnye. Tehát nagyon fontos, hogy káliumban gazdag ételeket fogyasszon, viszont a nátriumbevitelt csökkenteni szükséges.

Az elhízás is megnöveli a kockázatokat, vagyis akár drasztikusan is megemelheti a vérnyomást, így érdemes a súlyfelelegtől minél hamarabb megszabadulni. Sok kutatás számolt be arról, hogy a cukor és a finomított szénhidrátok korlátozása segíthet a fogyásban.

De nemcsak az alacsony szénhidráttartalmú, hanem az alacsony zsírtartalmú étrend is elősegíti a fogyást, és ezzel együtt a vérnyomás csökkenését.

Fogyasszon minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, például egyen kevesebb pizzát, chipset, konzervételeket, hiszen ezek nagyon károsan hatnak az emberi egészségre. Az alacsony zsírtartalmú ételeket, pontosabban készételeket se egye, mivel ezekben hiába kevesebb a zsír, az átlagosnál jóval több cukrot és sót tartalmaznak.

A dohányzás azonnal megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, így jobb ezzel a káros szenvedéllyel mihamarabb felhagyni. A cigarettában található vegyi anyagok jelentősen megnövelik a vérnyomást, károsítják az erek falait, gyulladást okoznak és szűkítik az artériákat.

A stressz is drasztikusan megemelheti a vérnyomást. Nagyon sok módszer létezik a stressz csökkentésére, például a mély lélegzetvétel, a zenehallgatás vagy az olvasás.

És természetesen egyes gyógynövények is a segítségünkre lehetnek a vérnyomás csökkentésében: macskakarom, zellerlé, galagonya, gyömbér.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hagyma-fokhagyma gyógyhatásairól
  2020-05-06 23:54:18, szerda
 
 



Manapság sokan jönnek azzal, hogy régebben kevesebb rákos megbetegedés volt. Lehet, hogy van benne igazság. Ennek talán az lehet az oka, hogy nagyszüleink és dédszüleink még nem ettek egészségre káros, feldolgozott élelmiszereket, mivel nem is nagyon volt, illetve saját maguk termelték meg a zöldségeket is. Ilyen zöldség a fokhagyma és a vöröshagyma, amelyeket gyógynövényként is emlegetünk. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres hagymafogyasztás - legyen szó fokhagymáról, vöröshagymáról vagy akár póréhagymáról - jelentősen lecsökkenti a végbélrák kialakulásának a kockázatait. Ez azért is lényeges megállapítás, mivel a végbélrák nők esetében a második, míg férfiak esetében a harmadik leggyakoribb halálozási ok.

A vastagbélrák esetén a legjobb, ha próbáljuk azt megelőzni. Ezt nem tudjuk másként megtenni, minthogy életmódot váltunk, vagyis egészséges táplálékot fogyasztunk és rendszeresen mozgunk. Emellett nagyon fontos, hogy az immunrendszerünket megerősítsük, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a krónikus betegségeket.

A hagymafélék családjába tartozó vöröshagymát és fokhagymát már sok esetben vizsgálták a tudósok. Arra a megállapításra jutottak, hogy az egyik legegészségesebb táplálékok sorát gazdagítja, mert nagy mennyiségben tartalmaznak fenolos vegyületeket és flavonoidokat is. A flavonoidok egyik legjobb forrása a vöröshagyma, amely jelentősen képes lecsökkenteni a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A hagymaféléket sokan azért iktatják ki az étrendükből, merthogy túlságosan csípnek és keserű ízvilággal rendelkeznek. A tanulmányok arról számolnak be, hogy minél csípősebb és keserűbb egy-egy hagyma, annál több flavonoid vegyületet tartalmaz, így annál több egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

A hagymafélék segíthetnek lecsökkenteni a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, úgy mint magas vérnyomás, emelkedett trigliceridszint és magas vérnyomás.

A vöröshagyma például antociánokban rendkívül gazdag, amelyek olyan erős növényi pigmentek, amelyek nemcsak a szívbetegség, hanem a cukorbetegség és a rákos megbetegedéssel szemben is védelmet jelenthetnek.

A hagymafélék nagyon sokféle, jótékony vegyületet tartalmaznak, amelyek a magas vércukorszint csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Milyen jelekből látjuk, hogy a testünk kalciumért kiált?
  2020-05-06 23:43:36, szerda
 
  A kalcium egy nélkülözhetetlen csontépítő tápanyag. Amennyiben valaki nem fogyaszt elegendő kalciumban gazdag táplálékot, úgy különböző tüneteket tapasztalhat meg.

Azt hihetnénk, hogy csak a magnéziumhiány okozhat izomgörcsöt, pedig a kalciumhiánynak is ez az egyik kiemelkedő tünete. Ha már éjjel is izomgörcsre ébred, ideje lenne megfontolni a kalciumdús táplálkozás elkezdését.

Annak érdekében, hogy a kalcium felszívódjon és hasznosuljon, a szervezetnek D-vitaminra is szüksége van. A D-vitamin napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. Télen érdemes minél több halat fogyasztani a D-vitamin-pótlás érdekében, de a gombafélék is tartalmazzák ezt a vitamint.

A csontvesztés és a csontsűrűség csökkenésének egyik kiemelkedő oka, hogy nem fogyasztunk elegendő kalciumban gazdag táplálékot. Ahogy öregszünk, úgy nő meg a veszélye a csonttöréseknek, amelyet általában a csontritkulás nevű betegség előz meg. A rendszeres testmozgás is nagyon fontos, hogy az izmok megerősödjenek. Az izmok is mintegy védelmet jelentenek a csontok számára a törésekkel szemben.

Amennyiben valaki túl sok fehérjét fogyaszt, úgy megnő az esélye, hogy a vese túl sok kalciumot választ ki a szervezetből.

A kalcium is segíthet abban, hogy a fogaink sokáig erősek maradjanak. A fogszuvasodás az egyik kiemelkedő jele a kevés kalciumbevitelnek.

A kalcium alacsony szintje a depresszióhoz is szorosan kötődik. A depresszió erős hangulatingadozással jár együtt, így érdemes megfontolni a kalciumpótlást.

Amennyiben valaki kiiktatja az étrendjéből a tejtermékeket, úgy szintén számíthat kalciumhiánnyal. Ha valaki a betegsége miatt nem fogyaszt tejet és tejtermékeket, úgy más úton-módon kell pótolni a kalciumot. Kalciumban dús táplálék többek között a szardella, a brokkoli és a mandula.

A törékeny körmök és az örökösen viszkető bőr egyik jele a kalciumhiánynak. Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy a pikkelysömör és az ekcéma kialakulása is köthető a kalciumhiányhoz.

A kalcium szerepet játszik a vérnyomás-szabályozásban is. Amennyiben Önnek problémái vannak a vérnyomásával, elképzelhető, hogy nincs elegendő kalcium a szervezetében, így azt érdemes minél hamarabb pótolni.
Forrás : Link

Megjegyzés : Természetes és jól hasznosuló az amaránt mag. Sok kálciumot magnéziumot és vasat is tartalmaz . Közömbös izű - önmagában is- vagy bármire rászórva, vagy beletéve fogyasztható. Naponta egy jó teáskanálnyit javaslok ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Koffeincsökkentés okosan
  2020-05-06 23:37:54, szerda
 
  A magyar emberek szeretnek kávézni. Azonban sokan túl sok kávét fogyasztanak. Mi számít soknak? Napi 3 csészénél nem lenne szabad több feketét inni.

A kávé kis mennyiségben nem jelenthet veszélyt, hiszen elősegíti, hogy jobban teljesítsünk a munkahelyünkön, megnöveli a teljesítményt és még sokféle szívproblémától is megóvhat bennünket. Nagyobb mennyiségben fogyasztva viszont éppen ellenkező hatást érhetjük el, illetve vannak olyan betegségek, állapotok, amikor nem javasolt a fogyasztása. Éppen ezért, ha valamilyen betegségben szenved, mindig kérdezze meg a kezelőorvosát, hogy javasolja-e a kávé fogyasztását és ha igen, akkor mennyit fogyaszthat egy nap.

A kávémegvonás és a tünetek

Amennyiben valaki a kelleténél több kávét fogyaszt, úgy komoly tüneteket is megtapasztalhat. A koffein egy stimuláns és kémiailag egy addiktív ,,szer". Amennyiben valaki túl sok kávét fogyaszt, úgy fájhat a feje, szédülhet, hányhat és hányingere is lehet. A sok kávé stresszessé tesz és még a szorongás is felerősödhet.

Aki szeretne leszokni a kávéról vagy csak csökkenteni szeretné az adagját, jól teszi, ha a fokozatosság elvét alkalmazza, mert a hirtelen koffeinmegvonás is okozhat testi és pszichikai tüneteket. Ilyenkor egy erős, lüktető fejfájás is kialakulhat, de megjelenhet a fáradtság, illetve a szorongás is fokozottabban jelentkezhet. A csökkent koffeinbevitel okozhat fokozott ingerlékenységet és depressziós hangulatot. Amennyiben csökkentjük a napi kávéadagunkat, úgy csökkenhet a koncentrációs készségünk, de emellett még jelentkezhet álmosság és úgynevezett agyi köd is kialakulhat.

A tünetek a kávéadag csökkentését, vagy a teljes megvonást követően 12-14 órán belül jelentkeznek. Jellemzően az első 3 nap lesz nagyon nehéz, de a tünetek akár két hétig is jelentkezhetnek. Természetesen ha ismét felrúgjuk az elhatározásunkat, mely szerint leszokunk a kávéról és ismét csak készítünk magunknak egy nagy adag kávét, a tünetek is fokozatosan csökkenni fognak, viszont így sohasem fogunk tudni lemondani a kávéfüggőségünkről.
Forrás : Link

Megjegyzésem : Ha valóban sok a kávéfogyasztás, a leszokásnál segíthet a bármilyen fekete tea - élénkit és igen sok antioxidánst tartalmaz ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16667
  • e Hónap: 48153
  • e Év: 252854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.