Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Karol Wojtyła imája pio atyához
  2020-05-08 22:34:27, péntek
 
  Tiszteletreméltó Atyám, kérlek, emlékezz meg imáidban négy kislány édesanyjáról, egy mindössze negyvenéves krakkói lengyel asszonyról, aki a háború alatt öt évet töltött egy német koncentrációs táborban, most pedig ismét életveszélyben van rákos megbetegedése miatt. Könyörögj Istenhez, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására mutassa meg irgalmát ennek az asszonynak és családjának. Alázatos híved Krisztusban:
Karol Wojtyła, Ombi címzetes püspöke, Krakkói káptalani helynök"
Wojtyła püspök biztos abban, hogy kedves barátjának élete nagy veszélyben van, ezért fordul a stigmákat viselő kapucinus barát segítségéért. A levél az író feltétlen bizalma mellett tiszteletét is tükrözi, a levél aláírásában minden hivatalos címét felsorolja. A levél megszövegezése után a püspök rögtön arra gondol, hogyan juttathatná el levelét a legbiztosabban és a leghamarabb Pio atya kezébe. Ismerősökön keresztül Karol atya eljut két vatikáni tisztségviselőhöz, akik még annak a hétnek a végén személyesen viszik el a levelet Sa Giovanni Rotondóba. Egyikük, Angelo Battisti régóta ismeri Pio atyát, 1941 óta az atya buzgó lelki gyermeke, és segíti a Szenvedés Enyhítésének Házában folyó adminisztrációs munkát. Ő biztosan eljuttatja Karol atya üzenetét Pio atyához.
Battisti később így mesél a levél átadását követő pillanatokról: ,,November 18-án tudtam beszélni bizalmasan Pio atyával, és ekkor átadtam neki a levelet. Én megtettem: csodálkoztam is. A levél nem tartalmazott semmi különlegeset: olyan volt, mint a többi levelek özöne, amelyeket az atya kap, amelyekben nap mint nap segítségét, közbenjárását és imáit kérik. Pio atya csendben meghallgatta a levél tartalmát, majd ezt suttogta: ,,Angelino, erre a kérésre nem mondhatok nemet." Pio atya nem fogalmazott választ, csupán ennyit mondott: ,,Biztosítsd a püspököt róla, hogy sokat fogok imádkozni ezért az anyukáért." Én ezután beszálltam a kocsiba és visszaindultam Rómába. Útközben sokat gondolkoztam az atya szavain. Évek óta jól ismertem Pio atyát. A leghihetetlenebb dolgokat láttam megtörténni körülötte. Tudtam azt is, hogy az atya minden szavának jelentősége van. Vajon miért mondhatta, hogy nem utasíthatja el ezt a kérést, vagyis erre nem mondhat nemet? Ki lehet az a lengyel püspök? A pápai államtitkárságon dolgozom, de még soha nem hallottam róla. Vajon Pio atya miért utalt rá úgy, mintha számára különösen fontos ember volna? Amikor visszaértem Rómába, megkérdeztem a kollégáimat, ismerik-e ezt a lengyel püspököt, de senki nem hallott felőle semmit."

Pio atya pedig cellájában azonnal imádkozni kezdett
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
húsvét 4. hét szombat 05.09
  2020-05-08 22:22:35, péntek
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Pál és Barnabás - első missziós útjukon - elkezdik a pogányok között a térítő munkát.
Pál apostolnak pizídiai beszéde utáni szombaton szinte az egész város összegyűlt, hogy hallja az Isten igéjét. Amikor azonban a zsidók meglátták a nagy tömeget, féltékenység fogta el őket, és rágalmakat szórva akarták meghazudtolni Pál szavait.
Pál és Barnabás azonban bátran kijelentette: ,,Először nektek kellett hirdetnünk az Isten igéjét. De mivel ti visszautasítjátok, és nem tartjátok magatokat méltónak az örök életre, most a pogányokhoz fordulunk.
Ezt a parancsot adta nekünk az Úr: A pogányok világosságává rendeltelek téged, hogy üdvösségük légy egészen a föld végső határáig."
A pogányok ennek hallatára örvendezve magasztalták az Úr tanítását. Hittek is mindazok, akik az örök életre voltak rendelve. Az Úr igéje így az egész környéken elterjedt. A zsidók azonban felbujtották az előkelő vallásos asszonyokat meg a város elöljáróit, és üldözést szítottak Pál és Barnabás ellen. Ezért kiutasították őket a városból. Ők pedig - (vádképpen) - lerázták ellenük lábuk porát, és Ikóniumba mentek. A tanítványok pedig elteltek örömmel és Szentlélekkel.
Ez az Isten igéje. ApCsel 13,44-52

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki Jézust látja, az látja és ismeri a mennyei Atyát is.
Az utolsó vacsorán Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok."
Fülöp megjegyezte: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez elég nekünk."
Jézus így válaszolt: ,,Már olyan régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: »Mutasd meg nekünk az Atyát?« Nem hiszed talán, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem! Ha másért nem, legalább a tetteimért higgyétek!
Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én az Atyához megyek.
Bármit kértek majd nevemben az Atyától, megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha pedig tőlem kértek valamit a nevemben, azt is teljesítem."
Ezek az evangélium igéi. Jn 14,7-14
...... ...........



Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

Elmélkedés
,,Senki sem juthat el az Atyához, csak általam." Ezt a gondolatot folytatja a mai szöveg, amelyben ezt mondja: ,,Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok." Úgy tűnik, hogy szavait megértik az apostolok, vagy legalábbis vágy ébred bennük, hogy eljussanak a mennyei Atyához. Ezt a vágyat tükrözi Fülöp apostol kérése, és ez a mi vágyunk is. Látni szeretnénk az Atyát. A földi életben a hit útját járjuk, azaz testi szemünkkel nem láthatjuk az Istent. De ez nem azt jelenti, hogy ne érezhetnénk, ne tapasztalhatnánk meg már most is jelenlétét. A földi életből aztán eljutunk majd a mennybe, ahol színről színre láthatjuk Istent.
Mit tudunk meg Jézustól az ő Atyával való kapcsolatáról és arról, hogy mi vár ránk majd a mennyben? Jézus bensőséges szeretetkapcsolatban, egységben van a mennyei Atyával. Cselekedeteik, szavaik közösek, minden gondolatuk, szándékuk és cselekvésük közös. Jézus azért lehet út számunkra, mert ő az Atya kinyilatkoztatása, az ő személyében tárja fel számunkra önmagát az Isten. Jézus személyén keresztül az Atya egészen közel jött hozzánk.
Minél közelebb vagyunk Jézushoz, annál közelebb kerülünk az Atyához. Jézusnak az a vágya, hogy hitünk, cselekedeteink és a vele való egység által közösségben legyünk az Atyával.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Lorettói litánia a Szent István-bazilika Mária
  2020-05-08 22:20:00, péntek
 
  Lorettói litánia a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából 05.08

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
A misszió olyan, mint amikor valaki csodálatos
  2020-05-08 08:37:06, péntek
 
  A misszió olyan, mint amikor valaki csodálatos és lenyűgöző dolgot lát meg, és be akar számolni róla azoknak, akiket szeret.
Görföl Tibor teológus, egyetemi tanár, a Vigilia folyóirat főszerkesztője ismertetőit adjuk közre
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Terjedjen a rózsafüzér a vírus helyett!
  2020-05-08 08:32:55, péntek
 
  A járvány kezdete óta sokan aggodalmasan és szorongással telve nézegetjük az online térképeket, melyek a vírus világméretű terjedéséről tájékoztatnak. Ennek ellensúlyozására néhány barát létrehozott egy új weboldalt: ezen a rózsafüzér terjedését követhetjük nyomon, nem a vírusét.
Néhány barát a reményt szerette volna terjeszteni a koronavírus helyett - így született meg a Remény térképe.
...... .......


A Covid-19-járvány kezdete óta sokan aggodalmasan és szorongással telve nézegetjük az online térképeket - leginkább a Johns Hopkins Egyetem folyamatosan és szinte valós időben frissülő térképét -, melyek a vírus világméretű terjedéséről tájékoztatnak.
Ezek a térképek, mint a hírek is, sajnálatra méltó módon a járvány egyre nagyobb térnyerésétől adnak hírt, és hatásukra sok ember elveszíti a reményt.
Ennek ellensúlyozására néhány barát létrehozott egy új weboldalt, amelyet a Remény térképének (The Map of Hope) neveztek el: ezen a rózsafüzér terjedését követhetjük nyomon, nem a vírusét.
Az oldalon elmondják: ,,Sokakhoz hasonlóan mi is mindennap (naponta többször is) megnéztük a térképeket, amelyek a koronavírusos esetek terjedését követik nyomon. És a térképek egyre aggasztóbb dolgokat mutattak. Egyre több piros pötty jelent meg, ahogy a pandémia - és a félelem - egyre inkább átvette az uralmat a világ felett. Feltettük magunknak a kérdést: Mi lenne, ha kitalálnánk valamit, ami reményt ad az embereknek? Valami egyszerűt, ami valami inspiráló dolog terjedését követné. Valamit, ami minden nappal egyre jobb és jobb lesz! Egy világszerte terjedő mozgalmat. És hirtelen eszünkbe jutott: A rózsafüzér kell hogy legyen az!"
,,A Remény térképe azokat köti össze, akik a rózsafüzért imádkozzák. Gyere ide mindennap, hogy közzétedd az ima szándékaidat, megnézd a térképet, és megoszd a barátaiddal és a családoddal" - biztatnak az alkotók.
A weboldalon bárki közzéteheti az imaszándékát. Létrejötte óta több mint ötezer imaszándék került föl az oldalra, egyelőre főleg az Egyesült Államokból. A közösségi oldalakon a mapofhope hashtaggal terjeszthetjük a mozgalom hírét, közzétehetünk fotókat magunkról és a rózsafüzérünkről, és ezzel is reményt adhatunk másoknak.
A Mária-imádságok májusban mindig különösen hangsúlyosak az életünkben, idén azonban Ferenc pápa kiemelten felhívta rá a figyelmet, hogy a járvány megszűnéséért imádkozzuk a rózsafüzért.



Forrás: Aleteia.org; TheMapofHope.com
Fotó: TheMapofHope.com
Magyar Kurír 2020.05.06
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Pio atyától idézetek.....
  2020-05-08 08:27:38, péntek
 
  - ,, Világíts, Jézusom a tűzzel amellyel a földre jöttél,, Pio atya
...... ........



- Ezekben a szomorú időkben,mikor langyos a hit és diadalmas a gonoszság,az Eucharisztikus eledel megérősitt és biztonságosabb módja az immunitás megőrzésének ahhoz a halálos betegséghez, amely körülvesz minket. " Pio atya

- Legyen Mária egész létezésednek oka, és vezessen téged az örök egészség biztonságos kikötőjébe. Legyen a te édes modelled és inspirálja a szent alázatot. Pio atya

- PADRE PIO AZ ORVOSOKNAK: ,,HOZZÁTOK ISTENHEZ A BETEGEKET; TÖBBET ÉR, MINT BÁRMELY MÁS GYÓGYMÓD "
A Casa Sollievo della Sofferenza megnyitója. 1956. május 5-én volt otthon
Videó Link

- A lelkem mindig veled van, és soha nem fogom elhagyni azt az elkötelezettséget, amelyet Isten és lelkiismeretem előtt vállaltam, hogy vigyázok a lelkedre. Pio atya

- Szent Pio atya - gyóntatás
Egy ember, aki gyónásra várakozott, azt mondta félhangosan a többieknek:
,,Gyónáskor nem szoktam minden bűnömet bevallani, mert végeredményben nem kell a papnak mindent tudnia" Pio atyánál is így tett. Gyónása után az atya megkérdezte:
,,Mi van a többi bűnöddel"?
De az ember hallgatott.
- ,,Miért szégyenled bevallani bűneidet? Elkövetni nem szégyellted"?
Ekkor Pio atya elkezdte sorolni bűneit egyiket a másik után, azokat is, amelyeket az ember régen elfelejtett.
A végén pedig hozzátette: ,,Ötször méltatlanul gyóntál. Hozzád irgalmasabb az Úr, mint Júdáshoz volt.
Menj, készülj elő becsületesen, és azután gyere vissza".
Az illetőt ez annyira megrázta, hogy sírva fakadt. Megbánta bűneit, és utána életgyónást végzett.

- Járj szélvihar és hullámzás közepette, de Jézussal. Ha elfog a félelem, kiáltsd Szent Péterrel: ,,Ments meg, Uram!" Ki fogja nyújtani kezét feléd. Kapaszkodj belé erősen és járj derűsen. Pio atya

- Ami Istentől származik, üdvös félelemmel kezdődik és lelki békével végződik. Ami a sátántól származik, nyugalommal kezdődik és viharral, közönnyel, apátiával végződik. Pio atya

- Kössük magunkat égi Édesanyánk fájdalmas Szívéhez; elmélkedjünk mérhetetlen gyötrelméről és arról, hogy mennyire értékes a lelkünk. Pio atya

Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Ismét cseppfolyóssá vált San Gennaro vére
  2020-05-08 08:23:37, péntek
 
  Megáldották az ereklyével Nápoly városát
...... .......


Szent Januáriusz ( 305) vérereklyéje május 2-án ismét cseppfolyóssá vált Nápolyban, ahol a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek nyilvános szentmisék. Az esemény arra ösztönözte Crescenzio Sepe bíborost, nápolyi érseket, hogy a vértanú ereklyéjével megáldja a várost.
,,Kedves barátaim, nagy bejelentést teszek: az Úr még most, a koronavírus-járvány idején is folyékonnyá tette Szent Januáriusz vérereklyéjét a szent közbenjárására!" Egy interneten élőben közvetített szentmisén jelentette be ezt a nápolyi érsek a Mária mennybemenetele-székesegyházban, majd megáldotta a várost az ereklyével.
,,Hányszor járt közben értünk a mi szentünk, hogy megmentsen minket a pestistől, a kolerától. Szent Januáriusz Nápoly igazi lelke" - hangzott el a főpásztor homíliájában.
Szent Januáriusz, vagy ahogy az olaszok mondják: San Gennaro, Nápoly védőszentje a 3. században volt a város püspöke. A Diocletianus-féle keresztényüldözés során szenvedett mártírhalált. Csontját és vérét ereklyeként őrizték meg a székesegyházban.
A vérereklye cseppfolyóssá válása helyileg ismert és elfogadott csoda, bár az Egyház hivatalosan nem ismerte el. A vértanú relikviája a beszámolók szerint évente legalább háromszor cseppfolyóssá válik: szeptember 19-én, a szent emlékünnepén, a május első vasárnapja előtti szombaton és december 6-án, a Vezúv 1631-es kitörésének évfordulóján. A csoda idején a megszáradt, vörös színű vérrög cseppfolyós vérré változik és betölti az üveg tartóedényt. A helyi legenda szerint ha elmarad a vér cseppfolyóssá válása, az háborút, éhínséget, betegséget és más katasztrófát jelez.
,,Nápoly soha nem adta meg magát azoknak a szerencsétlenségeknek, amelyek sújtották" - fogalmazott Sepe bíboros. A főpásztor egyúttal kiemelten dicsérte az egészségügyi dolgozókat, akik a város koronavírus-fertőzöttjeit ápolják. Nápoly Campania tartomány központja, ahol mintegy 4500 emberről mutatták ki hivatalosan, hogy COVID-19-fertőzött.
,,Engem azonban egy másik, e város környékén jelen levő és még veszélyesebb járvány lehetősége aggaszt" - jelentette ki Sepe bíboros a Camorrára, a nápolyi maffiára célozva. ,,Még a járvány idején is vannak, akik a saját meggazdagodásukon törik a fejüket... Lépjünk közbe, mert az alvilág gyorsabban cselekszik, mint a mi bürokráciánk. A Camorra nem vár. Itt az idő, hogy megszabaduljunk minden bűnös szerveződéstől. Le kell győznünk őket és meg kell erősítenünk a reményt" - jelentette ki a nápolyi bíboros érsek. Miközben Olaszországot járványmegelőzési okokból lezárták, a maffiaellenes szakértők figyelmeztettek, hogy a bűnszövetkezetek előnyt próbálnak majd kovácsolni a helyzetből a maguk számára.
Immár nyolc hete tilos a nyilvános szentmise, így az idén elmaradt a szokásos körmenet a vérereklyével, amelyet még a második világháború alatt is megtartottak.
Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke május 2-án elmondta: megállapodásra jutottak a kormányzattal, és reméli, az elkövetkezendő hetekben ismét lehet majd a hívők részvételével szentmisét tartani, ha a megbetegedési görbe ellaposodik. ,,Az Egyház kétségtelenül megszenvedte a kötelező korlátozásokat, amelyeket mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében hoztak" - tette hozzá Bassetti bíboros.


Fordította: Bodó Márta
Forrás: Catholic News Agency; Romkat.ro
Fotó: ANSA
Magyar Kurír 2020.05.06
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Székely János - Szeretném, ha az emberi élet újra szent
  2020-05-08 08:17:09, péntek
 
  Székely János - Szeretném, ha az emberi élet újra szent lenne a földön.
...... .......


Székely János szombathelyi megyéspüspök. A szociális kérdésekre rendkívül érzékeny pap legfontosabb gondolatait szemlézzük! Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Böjte Csaba a Szűzanya kertjébe hív a bizonytalan .....
  2020-05-08 08:08:58, péntek
 
  Böjte Csaba a Szűzanya kertjébe hív a bizonytalan mindennapokban
,,Szeretettel hívom az érdeklődőket, hogy tanuljunk Máriától, öltsük magunkra mint páncélt mennyei édesanyánk szép vonásait, s akkor egészen biztos, hogy testi, lelki egészségünket, épségünket vissza fogjuk nyerni, meg fogjuk őrizni!"
A ferences rendi szerzetes virtuális zarándoklatra, a csíksomlyói Mária kertjének imádságos végigjárására hívja az érdeklődőket. A Keresztény Tanösvény következő tizenöt online hittanóráján Szűz Máriához fordulhatunk, hogy együtt imádkozva hitet kérjünk tőle.
Böjte Csaba arra hív, hogy csodálkozzunk rá, fedezzük fel a mi boldogságos Szűzanyánkat, Jézus Krisztus édesanyját, akit az Egyház kétezer éve minden keresztény elé követendő példaként állít. Az interneten keresztül május 2-tól mindennap - magyar idő szerint 12 órától - csatlakozhatunk, így is erősödhetünk lelkileg e kialakult helyzetben.
A szép kikelet és az év legszebb hónapját, májust minden évben Máriának, a keresztények mennyei édesanyánknak szenteljük. Csíksomlyón, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány birtokában lévő legszebb kertben - azon a háromhektáros területen, ahol annak idején Domokos Kázmér és Kájoni János élt és iskolát épített oly sok más szent életű ferences atyával - megálmodtak egy elcsendesedésre, imádságra alkalmas teret, melyet Mária kertjének neveznek, és ahol - Csaba testvér elgondolása szerint - a koronavírus miatti bezártságunkban a Szűzanya oltalmába menekülhetünk.
Akárcsak az Egyházunk, mi is a Szép Szeretet Anyjával, Mária lábánál szeretnénk kezdeni a májust! ,,A Keresztény Tanösvény következő tizenöt állomását arra szenteljük, hogy hosszan elmélkedjünk, gondolatban bejárjuk a csíksomlyói Szűzanya most épülő, szépülő kertjének udvarait. Szeretettel hívom az érdeklődőket, hogy tanuljunk Máriától, öltsük magunkra mint páncélt mennyei édesanyánk szép vonásait, s akkor egészen biztos, hogy testi, lelki egészségünket, épségünket vissza fogjuk nyerni, meg fogjuk őrizni!" - mondta a tanösvény új szakaszának elején a ferences szerzetes.
Mária csíksomlyói kertjében tizenöt különálló udvart terveztek, úgy, hogy mindegyik udvar külön-külön alkalmas legyen mennyei édesanyánk élete egy-egy fontos eseményének szemlélésére. ,,Szeretnénk bölcsen rácsodálkozni, hogy bizonyos helyzetekben hogyan döntött, mit tett az Istent tudatosan befogadó és alázattal hordozó Szűz Mária. Irány vesztett 21. századunkban azt szeretnénk, hogy a csíksomlyói Szép Szűz Mária kertje, a Szép Szeretet Anyjának valóságos iskolája legyen! Szükségünk van itt, a Kárpát-medencében egy olyan szakrális helyre, ahol az ember magába szállva elcsendesedhet, békében elmélkedhet, lélekben újjászülethet! Igen, kell egy hely, ahol a ma megriadt embere Mária hiteles életének példájából erőt meríthet a fontos döntései meghozatalához, életének újratervezéséhez. A Mária-kert népünk iránytűje akar lenni, egy növényekből, kövekből épülő világítótorony, melyben Jézus Krisztus édesanyja, Mária az irányt, utat mutató lobogó láng. Népünk előtt, évszázadok óta Máriáé az egyetlen koronás fő, melyre mindannyian felnézünk. Meg vagyok győződve, hogy népünk Királynője nemcsak vár, de tanítani is akar bennünket. Ne várakoztassuk mennyei édesanyánkat, induljunk serényen!" - buzdít Böjte Csaba OFM.
...... .......



Forrás és fotó: Magnificat.ro
Magyar Kurír 2020.05.07

- A videók ITT visszanézhetők. Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
A monstrancia kalandos és csodálatos története
  2020-05-08 08:01:14, péntek
 
  Idős szerzetesek emlékei 1938-ból
Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusról szóló sorozat újabb részében az Isteni Szeretet Leányai kongregációhoz tartozó Scheuring M. Krisztina nővér emlékezik, többek között a kongresszust záró szentmiséhez kapcsolódva a monstrancia kalandos és csodákkal kísért történetére.
Scheuring M. Krisztina nővér 1938-ban Budapesten élt a szüleivel és a testvéreivel. Polgári iskolába járt a Knézich utcába, elsőéves volt akkor.
,,A kongresszus előtt az iskolában már tájékoztattak bennünket a rendezvényről. Az Oltáriszentségről is tanítottak, nem is teológiai szempontból, hanem inkább szentségimádásokkal. Az Örök imádás templom közelében laktam, az örök imádó nővérek többször is tartottak ott 24 órás szentségimádást, ez volt az egyik felkészítés a kongresszusra a hívek számára.
Az iskolában is tudatosították bennünk, hogy világviszonylatban is jelentős, nagy eseményt várunk. Intenzív volt a felkészülés. Éreztük, hogy valami csodálatos dolog fog történni. Hangsúlyozták, szinte belénk vésték, hogy mi egy kis ország vagyunk - Trianon fájdalma akkor még nagyon eleven volt -, de lám, mégsem vagyunk eltiporva. Nagy megtiszteltetés ez nekünk, magyaroknak.
A kongresszus himnuszát előre megtanultuk, nem is akárhogy! Az iskolásokat összegyűjtötték a VIII. kerületben. A Tavaszmező utcában emlékezetem szerint egy nagy üres telek volt, ott gyűltünk össze a szabadban és ott tanították nekünk a kongresszusi éneket; maga az alkotó, Koudela Géza pap-zeneszerző is jelen volt. (...)
Egyik délelőtt volt az ifjúság szentmiséje. Ahol most a korcsolyapálya van a Városligetben, ott volt az iskolánk részére kijelölt hely, ott gyülekeztünk, és a Millenniumi emlékműnél zajlott a liturgia. A férfiak éjszakai szentségimádásán az édesapám is részt vett.
A hajós körmenetre is jól emlékszem. Este a kivilágított hajón vitték az Oltáriszentséget a Dunán, a papság körülötte, és ahogy az emberek mostanság augusztus 20-án kivonulnak a Duna-partra megnézni a tűzijátékot, ugyanúgy tele volt a part. Oda nem az iskolával szervezetten mentünk. Nagyon felemelő volt, úgy éreztük, hogy most egy templom van a Duna közepén.
A szüleimmel az Örök imádás templomba jártunk, ott mutatták be azt a monstranciát, amit majd a kongresszuson fognak használni. Hatalmas nagy, gazdagon díszített, gyönyörű volt. Most is magam előtt látom. Nagyon büszkék voltunk, hogy a mi templomunkból viszik a szentségmutatót. De végül mégsem ezt tartotta a kezében Pacelli bíboros. Kicserélték, mert aggódtak, hogy nem fogja elbírni, olyan nehéz.
Az egész kongresszusról a legerősebben az maradt meg bennem, hogy fantasztikusan látványos volt. Nagyon meghatott, hogy nemcsak a katolikus iskolák, hanem az állami iskolák is részt vettek a rendezvényen. Gyerekként nem értettük talán a lényegét, de büszkék voltunk az Egyházunkra. Érzékeltük az Egyház nagyságát."
Krisztina nővér visszaemlékezésében olvashattuk, hogy Pacelli bíboros mégsem az eredetileg erre a célra szánt szentségmutatóban vitte a körmenetben az Oltáriszentséget. De valójában miért nem? És honnan lett ,,helyettesítő" monstrancia? Ezekre a kérdésekre a szociális testvérek adtak választ.
A pápai küldöttség nagyon nehéznek találta az eredetileg erre a célra kijelölt monstranciát, és kijelentette, hogy Pacelli bíboros nem tudja az Andrássy úton ebben végigvinni az Oltáriszentséget a kongresszus záró körmenetén. A körmenet kezdete előtt Czapik Gyula prelátus megkérdezte Slachta Margit testvért, hogy van-e nekik könnyű monstranciájuk. Igenlő válasza után az egyik bíboros kocsijával elhozták a Thököly úti anyaházuk kápolnájából azt a monstranciát, amit a Szociális Testvérek Társasága - az úrmutató talpán lévő felirat szerint - 1926-ban kapott Rott Nándor veszprémi püspöktől.
Így a pápai legátus abban vitte a körmeneten a Szentséget. Nagy öröm és megtiszteltetés volt ez a szociális testvéreknek, de akkor még nem tudhatták, hogy valakinek még nagyobb örömet fog ez okozni és választ ad élete nagy kérdésére. (...)
...... ........... .........


1950-ben, a politikai helyzet miatt elvitték, kimenekítették ezt a szentségmutatót a szociális testvérek anyaházából. A társaságnak volt egy szociális képzője, ahol hitoktatásra, szociális munkára képeztek ki lányokat. A hitoktató-képzősöknek volt egy fiatal pap lelkivezetője, akire rábízták, hogy a monstranciát menekítse el valahova. Ő a reverendája alá rejtette, aztán elment villamossal az angolkisasszonyokhoz, és ott tette le.
De évtizedek múlva már senki nem tudta, hogy ki volt ez a pap. A rendszerváltás után a szociális testvérek - köztük Csóka Karola - próbált nyomozni a pap és a monstrancia után. Beszélgetett az akkori hitoktató-képzősökkel is (akkor már idős nénikkel), de az atya nevét egyikük sem tudta felidézni.
Később Szőke Pálma testvér találkozott egy angolkisasszony nővérrel, aki emlékezett erre a fiatal papra, sőt még azt is tudta, hogy amikor tőlük elment, vett magának egy kis lakást Újpesten. Ezután a szalézi atyák segítették a keresést: ők látogattak idős, beteg papokat Újpesten, és kiderítették, hogy melyikük volt az angolkisasszonyoknál.
Pálma testvér elment az atyához, és a betegágyán kérdezgette tőle, mire emlékszik. Az atya eleinte nem tudta felidézni a részleteket, bár emlékezett arra, hogy az angolkisasszonyokhoz elvitt sok monstranciát. (...) Többszöri beszélgetés után egyszer csak rájött, hogy hová tették: A Váci utcában a sekrestyében van egy hatalmas nagy hármas szekrény, nagyon nehéz, és azt kell eltolni, mert a háta mögött van egy kis fali szekrény, amit befalaztak, lemeszeltek, majd visszahúzták elé a nagy szekrényt. Ott lesz.
Még azon a héten elmentek Pálma testvérék a helyszínre erős férfiemberekkel, akik eltolták a szekrényt, kikopogtatták az üreget, kibontották a falat - és ott voltak a monstranciák! Mindegyiken egy cetli, hogy melyik rendházé. Az atya, aki tudta a ,,titkos helyet", pár nap múlva meghalt.
A szociális testvérek monstranciáját az Iparművészeti Múzeumba vitték. Varga Péter restaurátor megtisztította az alját, így előkerült a felirat: Rott Nándor veszprémi püspök ajándékozta a szociális testvéreknek 1926-ban. (1923-ban alapította Slachta Margit a Társaságot. Azóta sem derült ki, hogy a püspök honnan ismerte őket.)
Kisebb betűkkel még belevésték, hogy 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszuson ezt a monstranciát vitte Pacelli bíboros. A monstrancia teljesen megfeketedve került elő. A szakemberek szerint ez a jele annak, hogy valóban ezüstből készült. A megtisztítás után pedig az arany réteg is felcsillant.
Azóta a Szociális Testvérek Társaságának Báthory utcai központi házában őrzik és használják a kalandos, és csodákkal teli utat megjárt monstranciát.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható. Link

Magyar kurír 2020.05.07
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3154
  • e Hét: 5335
  • e Hónap: 38489
  • e Év: 272236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.