Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
Lázcsillapításra hársfa vagy bodza teát.
  2018-11-19 21:11:24, hétfő
 
  Lázcsillapításra hársfa vagy bodza teát.







Immunrendszere és ellenálló képességének erősítéséhez nem elsősorban gyógyszerre van szüksége! Hanem olyan apróságokra,amelyeket a legtöbben nem is gondolunk fontosnak,pedig nagy megkönnyebbülést szereznek!
1-,Inhalálás sós vízzel.
Gyors javulást ígér torokfájás,torok gyulladás idején.
2-,Orröblögetés sós vízzel.
Nem a legkellemesebb dolog,mégis fontos.A sós öblítés növeli az orrnyálkahártya ellenálló képességét a vírusokkal és a baktériumokkal szemben.
3-,Picinke cink!
Vagyis az ebből sokat tartalmazó zabpelyhet,osztrigát vagy teljes kiőrlésű gabonából készült barna kenyeret egye! Ha naponta 10 milligramm cink kerül a szervezetbe,már felére csökken a meghűlés kockázata.A betegség időtartama is észrevehetően rövidül.
4-,Vizes borogatás teával.
Tekerjen állott vizes borogatást a vádlijára,és igyon hársfa vagy bodzateát lázcsillapításra.Mindkettő jó az immunrendszernek.

A kivi megmenti!Rengeteg benne a C.vitamin.A vitamintablettánál jóval egészségesebb,ha naponta elfogyaszt 4-5 kivit vagy almát ( és az utóbbit ne hámozza meg ).


C-vitamin:élet nincs nélküle.
Az emberi szervezet nem képes C-vitamint előállítani.Születésünktől halálunkig kívülről kell ellátni magunkat ezzel az életfontosságú vitaminnal.
Hasznos a sok zöldség és gyümölcs-de nem elég! Nem vagyunk képesek annyit enni ezekből az élelmiszerekből,amennyivel elegendő C-vitamint juttathatnánk be.1000 mg C-vitamin 2,5 kg paprikában,5 kg citromban,12 kg őszibarackban van! Sajnos a termőföldek kimerülése miatt a növényi táplálékok ma már kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak ( vitaminok,ásványi sók,nyomelemek ).A 80 évvel ezelőtti savanyított káposzta 70-80 %-os C-vitamin-tartalma napjainkban már csak 10-15 %-os!
Végzetes tévhit,hogy csupán nátha ,megfázás,köhögés esetén van szükség C-vitaminra.Ez ugyanis csak picinyke szelete fantasztikus hatásainak! Igaz,az aszkorbinsav-hiánynak nincsenek jellegzetes tünetei,egészen a skorbut néven ismert teljes összeomlásig,ami régen a tengerészekkel gyakran előfordult.Részleges hiánya ,,csak" csökkenti az életkedvet,étvágytalanságot,szellemi fáradtságot és általános rosszkedvet okoz.Tehát gondoskodni kell az állandó és elegendő C-vitamin-bevitelről! Végezetül érdemes magát Szent-Györgyi Albertet,a C-vitamint felfedező tudóst is megidézni:,,Személyes tapasztalataim szerint az élet túlfelén,az öregkorban az aszkorbinsav-szükséglet inkább növekszik semmint csökken".

Fekete retek,az éjszaka növénye.
( Raphanus sativus niger )
Az egyiptomiak,a görögök és a rómaiak számára a fekete retek zöldségnövény és gyógyszer is volt egyben.Ez ma sincs másképp.A magyar népgyógyászati leírásokban hasonlóképp jellemzett,mely szerint ,,Reggel méreg,délben étek,este pedig gyógyszer!" Ezt a keresztesvirágúak családjába tartozó növényt élelmiszerként nyersen,főzve vagy préselve fogyaszthatjuk,bár hatóanyagai közül a mustárolaj-glikozidok miatt nem a könnyen fogyasztható növény közé tartozik.Tartalmaz még raphanol és raphanin nevű illóolajokat,flavonoidokat,és jelentős mennyiségű C-és B-vitamint,antioxidáns tartalmú vegyületeket,egyben vas-,kalcium-,magnézium-,foszfor-,magnézium-,niacinforrás is,amellyel az őszi-téli időszak kulcszöldségévé lép elő.Feloldhatja a légutakban lerakódott nyálkát,és segítheti kiürülését,emiatt nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem a hűvös évszakokban.Ahhoz hogy elkerüljük mindezeket,talán hatékonyabb,ha megelőzésként immunerősítésre használjuk a fekete retket.
Nyersen salátaként,ecettel,sóval könnyebben fogyasztható,levét préselve folyadékkal hígítva iható.Talán a legismertebb receptje a mézes fekete retek-lé,ahol a retek belsejét kivájják,és a mézzel felöntött zöldségből másnap a mézet elfogyasztva hatóanyagokban gazdag nedűt kapunk.
Erős aromája és magas illóolajtartalma miatt jó hatással lehet köhögés,rekedtség,megfázásos megbetegedések ellen,továbbá alkalmazható arcüreg-,középfül-,bőrgyulladás szezonális és krónikus gyulladásra,valamint antioxidáns tulajdonsága is ismeretes.
Legközismertebb felhasználása mégis az epetermelés és kiürülés serkentése,májtisztítás,kőképződés elkerülése terén mutatkozik meg.Nyiroktisztító tulajdonságai miatt használhatjuk még a vizelethajtásra,bőrbetegségek és az ízületi gyulladás elkerülésére.Leve vagy hatóanyagkivonata baktérium-és gombaölő,nyálkahártya-tisztító,emésztő mirigyeket serkentő epepangást gátló lehet.Akinek a fekete retek elkészítése nehézséget jelent,vagy napi rutinjába nehezen illeszthető,fellelhet fekete retek-tinktúrát is.Fogyasztása egyszerűbb,este párcsepp,amely hatásában a friss növénnyel egyenértékű.Mint minden tinktúránál,itt is igaz,hogy a növény alkoholos-vizes-kivonata a hatóanyag kivonásában segít,ezáltal tartósan,legalább 2 évig eltárolható és könnyebb fogyaszthatóságát teszi lehetővé.
Kerülje a fekete retek fogyasztását,akinek gyomorhurutja,-fekélye vagy epeút-elzáródása ismert!.


Forrás: Kiskegyed 2016.Október 18.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Csodákra képes a bodzatea, amennyiben helyesen készítjük el!
  2018-11-19 20:53:09, hétfő
 
  Csodákra képes a bodzatea, amennyiben helyesen készítjük el!


A sárgás árnyalatban, pollentől duzzadva pompázó bodzavirággal egy sor betegséget lehet megelőzni, meggyógyítani. Akár a herpeszt, ízületi gyulladást, légúti betegségeket, belső gyulladásokat, bőrirritációkat lehet gyógyítani, ha megfelelő módon készítünk belőle teát. Vízhajtó hatása mellett segít a méreganyagoktól is megszabadulni.







Úgy a bodza virága, mint annak levelei hiperozidokat és izokvercitint is tartalmaz. A virágokban még vannak glikozoidok, szaponinok, tanninok, pektinek, természetes olajok, de megtalálható benne még a C-vitamin, és több hasznos ásványi só is. Csakis a bodza virágát és gyümölcsét lehet belsőleg is fogyasztani. A levelei mérgezőek, belőlük rovarirtó szert szoktak készíteni.

A tea egészségvédő hatásai:

Remek ellenszere a grippés, meghűléses, influenzás betegségeknek, csillapítja a lázat, felszabadítja a légutakat. A gyümölcseinek érzéstelenítő hatásuk van, a székrekedéstől szenvedőkön is segítenek, de akik ízületi gyulladástól, reumától szenvednek, azoknak is enyhíti a kellemetlen tüneteket. A virág és a termés is egyaránt segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, elűzi a bélférgeket, segít az elhízás elleni küzdelemben is, de a bodzateás, illetve tinktúrás borogatás segít megszabadulni a narancsbőrtől is.

A tea elkészítése:

Egy kanál bodzavirágot tegyünk bele 250 ml forró vízbe, majd az edényt 5 percig födjük le. Ezután szűrjük le, és ha akarjuk, mézel édesíthetjük. Étkezések után, tehát naponta háromszor fogyasszunk egy bögrével a finom teából. Amennyiben megfáztunk, akkor napi 6-8 bögrével is meg lehet inni, de mindössze 3-4 napig szabad ekkora mennyiségben alkalmazni a gyógykúrát. A főzetet 50 gramm virágból kell elkészíteni, amelyet 3 percen keresztül kell főzni.

A bodzafa kérgéből is lehet főzetet készíteni, két marék héjat egy liter vízbe addig kell főzni, amíg fél liter nem marad a fazékban. Ezt le kell szűrni, majd három egyenlő részre kell osztani. Minden étkezés után egy adagot igyunk meg.
Vigyázat!

A nyers levelek és a nyers gyümölcsök mérgező glikozoidokat tartalmaznak. Ki kell kérni az orvos véleményét, mielőtt bármit is készítetnénk belőlük.

A bodzateát nem szabad 10 napnál tovább inni, azután is 5 nap szünetet kell tartani, ezután indulhat újra csak a fogyasztása.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Méregtelenítő teák a hideg napokra
  2018-11-19 20:50:46, hétfő
 
  Méregtelenítő teák a hideg napokra








A hidegebb napok beköszöntével egyre gyakrabban esik jól egy-egy csésze, forró tea elfogyasztása. Kössük össze a kellemest a hasznossal és a teázás során indítsuk be szervezetünk méregtelenítő folyamatait, ezzel erősítve az immunrendszerünket.

Csalántea

A csalántea az egyik legerősebb vértisztító, vízhajtó gyógynövény, amelyre alapozhatod a méregtelenítő programod. Ajánlott éhgyomorra fogyasztani napi egy-két csészével, de csak kúraszerűen alkalmazd, mivel nem csak a salakanyagoktól, hanem a vitaminoktól is megszabadít. Érdemes nem a filteres változatot vásárolni, hanem a bio boltokban kapható tasakos gyógynövényt, valamint a leforrázás után 5-10 percig állni hagyni, hogy a hatóanyagok megfelelő mértékben kioldódhassanak.





Zöld tea

A zöld tea híres zsírégető hatásáról, a főétkezések után ajánlott fogyasztani belőle egy-egy csészével, így hatékonyan részt vesz az emésztés, a zsírok lebontásának támogatásában. Magas antioxidáns tartalma, koleszterincsökkentő hatása miatt az egészségünk megőrzése érdekében is érdemes fogyasztanunk. Zöld teával helyettesíthetjük a reggeli kávénkat, mivel élénkítő hatással is rendelkezik, koffeintartalmának köszönhetően.





Gyömbér tea

Kellemesen fűszeres, a hozzáadott gyömbér mennyiségtől függő mértékben csípős, igazi téli aromájú tea, amely rendkívül sokoldalúan hasznosítható. Kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó, serkenti az emésztést és a vérkeringést, így képes felvenni a harcot a narancsbőrrel. Gyömbértea készítéséhez reszelj le az ízlésednek megfelelő darab gyömbért, hagyd állni 5-10 percig, majd szűrd le, ízesítsd citrommal és élvezheted is az ízletes, zsírégető teádat.





Citromfű tea

A citromfű tea emésztésserkentő hatásával járul hozzá a sikeres méregtelenítésedhez. Érdemes lefekvés előtt fogyasztani, mivel segít az idegek megnyugtatásában, erősítésében, így egy kellemes esti rutin kialakításával garantálhatod a pihentető alvásod.





Bodza tea

A bodza szárított virágából készült tea kiváló méregtelenítő, vízhajtó, vírusölő hatásával járul hozzá szervezeted megtisztításához, felkészítéséhez a hidegebb hónapokra. Alkalmazható láz, köhögés esetén, mivel tisztítja a légutakat, valamint izzasztó hatásával segít leküzdeni a meghűlést. Finom íze miatt bátran fogyaszd ízesítés nélkül.






 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Egy növény, ami a fokhagymánál is hatásosabb
  2018-11-12 11:53:37, hétfő
 
  Egy növény, ami a fokhagymánál is hatásosabb - Csökkenti a vérnyomást és csodát művel a vércukorral!






Fűszernövényként mindenki ismeri, gyógynövényként való alkalmazása már annál kevésbé bevett gyakorlat. Elengedhetetlen hozzávaló a tökfőzelék vagy a kovászos uborka készítésekor, de ennél sokkal többet is tud.

Igen, a kaporról van szó. Egy olyan sokoldalú fűszer-és gyógynövényről, amely sokkal nagyobb figyelmet igényelne. Lássuk, milyen tulajdonságai vannak, amelyek alapján a fokhagymával is bátran felveheti a harcot.

Antioxidáns

Magas C-vitamin taralmának köszönhetően kiváló antioxidánsnak számít, így felveszi a harcot a szabadgyökök okozta sejtkárosodással szemben. Emellett E-vitamint, B-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket, rezet is tartalmaz.

Anitbakteriális


Testszerte képes megakadályozni a kórokozó baktériumok elszaporodását. Fogínygyulladás esetén, nyákoldásra, köhögés ellen is nagyon hatásos a teája.

Kapor tea készítése: 2 teáskanál szárított kaportermést és levelet forrázz le 3 dl vízzel. Hagyd legalább 10 percig állni.

A nyelven megtelepedő baktériumok és a szájszag ellen érdemes kapormagot rágcsálni.
Értágító hatású

A kaporban található egy apiol nevű vegyület, amely a paraszimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása révén értágulatot okoz. Ennek köszönhetően kezeli a merevedési zavarokat, például a szárának rágcsálásával.

Ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és így a szívre háruló terhelést, javítja a szívizom vérellátását.

Képes kimosni a veséből a már ott lévő vesehomokot, ha két héten keresztül kúraszerűen fogyasztják.

Csökkenti a vércukrot

A kaporban található vanádium támogatja a szénhidrát anyagcserét, mivel inzulin-szerű hatást képes kifejteni és a máj koleszterintermelését is csökkenti.

Húgyúti panaszok esetén

A húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója az E.coli baktérium, amelynek kiváló ellenfele a kapor. Ha ilyen betegségben szenvedsz, érdemes kapormagból főzetet készíteni és hozzáadva a fürdővízhez egy ülőfürdő kúrát végezni. (30g kapormag 1 liter vízben főzve 15 percig)


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
6+1 dolog, amiért imádjuk a céklát
  2018-11-05 16:50:48, hétfő
 
  6+1 dolog, amiért imádjuk a céklát


Az, hogy a cékla sok vasat tartalmaz, és hogy tele van C-vitaminnal, talán már közhely számba megy - de, hogy másnaposságra és magas vérnyomásra is kiváló, sőt afrodiziákumnak sem utolsó, az talán az újdonság erejével hathat!
Hirdetes
# 1 a legjobban felszívódó növényi vas benne van

A cékla kiváló vérképző, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké, ám a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
#2 Másnap ellen jobb, mint az Aspirin

A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.







#3 a legjobb immunerősítő

Mivel jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz - céklából - és uborkából vagy sárgarépából- készült ital segít megelőzni, vagy, ha már elkaptuk, leküzdeni a náthát és az influenzát.

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.


#4 Filléres méregetelenítő

A méregdrága búzafűlé helyett, céklalével is tarthatunk tisztítókúrát, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet.







#5 segít, hogy hangulatba kerüljünk...

A céklában található egy boron nevű ásványi anyag is, mely bizonyított afrodiziákum.
#6 A legjobb természetes vérnyomáscsökkentő

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágatani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat .
# 7 zseniális konyhai alapanyag

A cékla bizony jóval több, mint savanyúság! Nem csak köretnek és rizottóhoz kiváló, de csodálatos sütemény alapanyag - a csokoládéval mennyei párost alkotnak! - csokoládétortához, muffinhoz, brownie-hoz például kiválóan passzol!


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A CÉKLA A MAGYAR ALOE VERA! Fogyssz belőle minél többet!!
  2018-10-29 11:13:06, hétfő
 
  A CÉKLA A MAGYAR ALOE VERA! FOGYASSZ BELŐLE MINÉL TÖBBET!







A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra - mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.

Nyersen, reszelve vagy szeletekben


A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.

Méregteleníts és gyógyulj céklával!


Préseld ki a levét!

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

Tálald köretként, főételként vagy desszertként!

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?

Mindegy hogyan, de fogyaszd!

Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod!

Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!

Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept


Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.
Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.

Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta


Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal önts fel a levet.
A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatod.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A fahéj 7 szuper hatása
  2018-10-16 11:09:10, kedd
 
 




A fahéj 7 szuper hatása


Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre. (John C. Maxwell)

A fahéj 7 szuper hatása
Szeretjük meghitt, kellemes illatát, ami belengi az otthonunkat, mikor az ünnepre készülődünk. De nem csak az illata miatt lehet jó és hasznos a fahéj, emellett még számtalan előnyös tulajdonsága is van, amikkel nem árt tisztában lenni:

Emésztés
1/8 Emésztés

A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett a fahéj hathatós segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is.
Elég, ha a kedvenc gyümölcsitalunkba teszünk egy kevés őrölt fahéjat, és fogyasztás után máris érezni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és hamarosan kellemesebben érezzük magunkat. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat, ezért az érintetteknek mindenképpen érdemes kipróbálni.

Fogyókúra
2/8 Fogyókúra
Emésztést segítő jellege miatt a fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így ráadásul nem érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk.
Érdemes ezért a fogyókúrához olyan gyümölcs-és zöldségleveket fogyasztani, amelyekhez egy kis adag őrölt fahéjat is adunk.
További cikk,a linkre kattintva:
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A dió 8 pozitív hatása a szervezetre
  2018-10-16 11:06:32, kedd
 
 




A dió 8 pozitív hatása a szervezetre


Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre. (John C. Maxwell)
A dió 8 pozitív hatása a szervezetre

Sokan szeretjük a diót az íze, vagy a változatos felhasználása miatt, de ezen túl még rengeteg pozitív hatása van, amivel egészségünket támogathatjuk. Lássuk a teljesség igénye nélkül, hogy melyek ezek!
1. Vérnyomás

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
2. Koleszterin

A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.
Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát.
3. Keringés

A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Napi néhány szem dió már biztosíthatja a kívánt hatást.
4. E-vitamin

A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.
5. Cukorbetegség

A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
6. Terhesség

Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle - ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították. Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.
7. Jótékony ásványi anyagok

A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésben és nuklein sav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.
8. Egészséges bőr

A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint "bázis olaj" különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
Mi mindenre jó a dió?
  2018-10-16 11:02:40, kedd
 
 




Mi mindenre jó a dió?


A diót többféleképpen használjuk, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról, hiszen jó a torokgyulladásra, pálinkának sem utolsó de hajat is fest

Tavasszal üdezöld hajtásaiban gyönyörködhetünk, nyáron árnyas pihenőhelyet nyújt a koronája, ősszel vidám családi program terményének a szedése és feltörése, télen pedig a kedvenc süteményeink alapanyaga. Ez pedig nem lehet más, mint a közkedvelt dió, amelyet ugyan sokan ismernek és többféleképpen használnak, mégis keveset tudnak kedvező étrendi hatásáról és gyógyhatásáról.

A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése ,,Jupiter makkja". A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reumaés idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.



A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a dióról.

Mire jó a dió?

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk, diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket.

A növény juglon tartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk.

A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Mi mindenre jó még a dió és a diólevél?

Belsőleg:

Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják.

Elkészítése:

1,5 dl forró vízhez adjunk 1,5 g szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők ne használják!

Fontos élelmiszeri alapanyag a dió, magját nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de likőr, pálinka, lekvár is készíthető belőle, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.


Levelének forrázatát borogatás formájában illetve lemosásra használják fekélyek, kelések, ekcéma, akne, gyulladásos sebek gyógyítására, továbbá izzadás ellen. Ezenkívül gargalizálószerként torokgyulladás esetén hatásos, ülőfürdőként pedig aranyér kezelésére jó. Amikor külsőleg használjuk, töményebb forrázatot kell készíteni. Ekkor 5 g száraz drogra (diólevélre) 2 dl forró vizet öntünk, és 20-30 percen át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az elkészült oldattal gargarizálhatunk, ülőfürdőként is használhatjuk. Jobb hivgítás nélkül használni, azonban szükség esetén, például ha csípi valakinek a bőrét, 2-3 szorosra hígítható.

A dió felhasználásával kozmetikumok is készülnek, egyes hajfestékek, napozóolajok a juglon átalakulási termékeit tartalmazzák. A szárított a dió hajfestésre házilag is használható Festőanyagot kétféleképpen készíthetünk:

A termésfalból, vagyis a dió héjából teát készítünk tetszés szerinti arányokkal, de fél liter vízhez legalább 5-6 diót adunk. Egy napig állni hagyjuk, majd ezt visszük fel a nedves hajra, 20-30 percig rajta hagyjuk és végül kimossuk belőle.

Másik megoldás, amikor a porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépes masszát kenjük a hajra, majd 20 percig rajta hagyjuk és gondosan kimossuk belőle.

Folyamatos használata hosszú időn keresztül ellenjavallott, a juglon esetleges sejtkárosító hatása miatt.

Hol és hogyan kell gyűjteni?

Bár nem őshonos faj a dió, de az egész országban elterjedt. Régebben gyakran ültették utak mellé, kertekbe, szőlőhegyekre, gyümölcsösökbe. A diófák hosszú életű, lassú növekedésű fák, sűrű szabályos lombot fejlesztenek. Gyűjteni olyan terülteken kell, ahol a növény részei nem szennyezettek.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A banán 16 előnye, amit valószínűleg nem tudtál
  2018-10-08 21:04:22, hétfő
 
 




A banán 16 előnye, amit valószínűleg nem tudtál


Ha úgy neveltek, mint engem, akkor azt tanultad, hogy a banán hasznos, többek között sok kálium van benne. Tehát etted és valószínűleg még mindig eszed, de ..... mit is tesz értünk a kálium?
Mentés
Szerző: Egészségtükör-Gruber Rita
2017.03.08
Hirdetés
Hirdetés

A rövid válasz: sokat. Csak néhány a fontosak közül: segíti az izom építését, a szívet támogatja és a kiegyensúlyozott anyagcseréért tesz. Plusz, a banán tartalmaz elektrolitokat, amelyek segítik a sejteket egészségesnek maradni. Plusz, a banán nyerte "Legnépszerűbb Gyümölcs" kategóriát, legalábbis az USDA és Gazdasági Kutató Szolgálat (ERS) szerint. Az alma, görögdinnye, szőlő követi a népszerűségi sorban (ha esetleg kíváncsi lennél rá). Valójában, a banán négyszer több fehérjét tartalmaz, mint az alma, plusz még foszfort, szénhidrátot, valamint sok rostot, vasat és A vitamint. Úgy tűnik, hogy a banánban minden van! De eltekintve a káliumtól, mire jó a banán? Nos, kiderült, hogy szó szerint szinte jó minden testrésznek.

Íme 16 top dolog, amit tarts szem előtt a következő alkalommal, amikor gyümölcsöt vásárolsz. Ne feledkezz meg a banánról, de bizonyosodj meg róla, hogy érett, mert az éretlen nem biztosítja ugyanazt az eredményt.

1. A banán energetizál

Fáradt vagy délután, különösen délben? Ahelyett, hogy egy energia italt, vagy egy kávét innál, egyél egy banánt! Három természetes cukrot tartalmaz: fruktózt, szacharózt és glükózt, amik segítik az energia növelését, valamint rost van a gyümölcsben. Ellentétben a kedvenc csokiddal, nem kell aggódnod a cukor miatt, ha banánt eszel. Vicces, de két banán elfogyasztása, elég kitartást ad körülbelül 90 percnyi testmozgáshoz.

2. Boldoggá tesz

Mi mindannyian boldogok akarunk lenni, igazam van? A banánban lévő B6 vitamin valamint a triptofán aminosav szerotonint termel, ami biztosan mosolyra késztet.

3. Támogatja az immunrendszeredet

Ismét a B6 vitaminnak köszönhetünk, az immunrendszerünknek segít tip-top formában maradni.

4. Segít leszokni a dohányzásról

Megpróbáltad letenni a cigit? Akkor egyél több banánt! Néhány összetevője: magnézium, kálium, B12 és B6 vitamin segít a nikotin megvonási tüneteit enyhíteni.

5. Segít a fogyásban

A banán teltségérzetet kelt, hiszen tápláló és rostokat tartalmaz. Ráadásul másik nagy előnye, hogy sok vitamin és ásványi anyag van benne. A Chicago's Smell and Taste Treatment and Research Foundation felfedezte, hogy a banán illata csökkenti az éhséget. Ez elég egyszerű, nem igaz?!

6. Jó a szívednek

Jó a szívnek, szóval gyerünk és raktározz belőle. Mark Houston a Tennessee-ben lévő St. Thomas Kórház igazgatója szerint a több kálium és kevesebb nátrium a kulcsa, hogy csökkentsd a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kálium, a rost, a C és B6 vitamin szintén szívbarát.

7. A gyomorégés ellen is kiváló

Még az aszalt banán is segít leküzdeni a gyomorégést. Dr. P. Bradley Carey, azt mondja, hogy a "természetes savlekötők" működnek, ha jön a gyomorégés, csak kapj el egy banánt.

8. Alacsonyabb vérnyomás

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi öt banán elfogyasztása a magas vérnyomásra szedett gyógyszer hatásának körülbelül felét éri el. Az alacsony nátrium és magas kálium tartalma miatt a vérnyomást alacsonyan tartja.

9. Segíti az emésztőrendszert

Szabályozza az emésztőrendszert, így nincs olyan por vagy tabletta, amire szükséged lenne, ha kéznél van a természetes rostot tartalmazó banán.

10. Megelőzi a reggeli rosszullétet

Mindössze annyit kell tenned, hogy étkezések között eszel egy banánt, ez megelőzi a reggeli rosszulléteket, úgy, hogy emeli a vércukorszintet és csökkenti a hányingert.

11. Kiküszöböli a menstruációs görcsöket

Ez elég egyszerű dolog, hogy megpróbáld, és egészséges is! Viszlát görcsök!

12. Megszabadít a másnaposságtól

A banánban lévő vitaminok és ásványi anyagok segítenek, ha túl sok alkoholt ittál előző éjjel és másnaposan kelsz. A Lifescript ajánlása: keverj banánt némi natúr joghurttal és mézzel. Lehetőleg görög joghurtot használj.

13. Megszabadít a szúnyogcsípés okozta viszketéstől

A banánhéj belsejével dörzsöld a csípés helyét, hamarosan elmúlik a viszketés. Azért is jó, mert a bőr kevésbé vörösödik.

Segít megszabadulni a szemölcsöktől

Amikor lefekszel, a banán héjának belső feléből egy kis részt tegyél a szemölcsre. Az emberek arról számoltak be, hogy a szemölcsök eltűntek már két nappal azután, hogy megpróbálták ezt a kezelést. Varázslat!

Fokozza a libidót

Ki tudta, hogy a banán afrodiziákum? Úgy tűnik, a B vitamin és kálium segítik a nemi hormon termelést. Evésre fel!

Segíti az alvást

Banán teát, valaki? Ha fahéjas vízzel leforrázod a banánt (miután levágtad a végét) az eredmény egy teaszerű ital lesz, és jobban alszol tőle, mint valaha. Tudom, gyanúsan hangzik, de minthogy álmatlanságban szenvedek, kipróbáltam és működött.
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 401
  • e Hét: 5243
  • e Hónap: 9276
  • e Év: 68529
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.