Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Ő mondta, hogy járt az ufók között...
  2022-04-01 00:46:58, péntek
 
 


Amikor vissza adják a látogatást!
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Miklós Vidor: Bolond – bál
  2022-04-01 00:42:04, péntek
 
 


Miklós Vidor: Bolond - bál

Bolond - bálban jártam az este,
egy szamárral táncolt kecske.
Három majom húzta a nótát,
vasvillával ettek szamócát.
Légy csípett egy-két legényke,
lisztes-zsákot húztak a pékre,
hordón lovagolt egy bohóc ott,
két füles dinnyével golyózott.
Nyúlfi elől iszkolt a róka,
fején árvalányhaj paróka,
víg paprikajancsi dobolt rám!
Ilyen volt a híres bolond - bál!
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Április bolondja, május szamara
  2022-04-01 00:38:03, péntek
 
 


Ez a nap egy szokás, hogy az emberek tréfásan bolondot csinálnak a másikból.
A beugratottakat nálunk április bolondítás, Olaszországban és Franciaországban április halnak nevezik.



Ez egy régi népszokás már megjelent egy bolondos áprilisi időjárásból, de abból van szó, hogy készítsen egy új szöveget és egy napos bolondos ünnepeket ültek.
Ehhez a szokáshoz mondókák tartoztak:
Csiribiri bakveréb, bolondot küldd elébb."
Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, fél tizenkettő, bolond mind a kettő."
Magyarországon kb. a 17. század óta él. Eleinte csak egy gyerekeket viccelték meg, pl. elküldték választ egy boltba egy-egy nem létező dologért, pl. esernyőmagért, trombitahúrért.
Majd a beugratottakat úgy csúfolták, hogy: "Április bolondja, május szamara ...!"
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
A legrégebbi tréfákról…
  2022-04-01 00:34:42, péntek
 
 


A legrégebbi tréfákról...
Talán az egyik legrégebbi tréfát Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia eszelte ki. Áldozatul Gramont márkit választotta. Március 31-ének éjszakáján, mialatt a márki aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit. Minden egyes darabot felfejtettek, majd újra összevarrtak, de szűkebbre. Reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, de nem fért bele. Riadtan nyúlt mellénye után, ám nem tudta begombolni. Ugyanígy járt a kabátjával is. Javában küszködött, amikor rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs: ,,Az istenért, márki, mi történt önnel? Egészen meg van dagadva!" A márkiról gyöngyökben hullt a veríték, hogy miféle furcsa és borzasztó betegség üthetett ki rajta. Orvosért futtattak, az orvos pedig - aki szintén beavatott volt - megvizsgálta, receptet írt és gondterhelten távozott. Elszaladtak a recepttel a gyógyszerészhez, aki visszaküldte, hogy nem érti. Nem is érthette, mert ez volt ráírva latinul: ,,Accipe cisalia et dissue purpunctum",vagyis ,,Végy ollót, és vágd fel a mellényedet!" Hogy a márki miképp reagált az ugratásra, azt ma már nem tudhatjuk. Az viszont örök érvényű igazság, hogy másokon nevetni könnyebb, mint magunkon.
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Az ugratás
  2022-04-01 00:32:39, péntek
 
 


Az ugratás
ártatlan formája volt az is, amikor az áldozatot galambtejért, szúnyogzsírért, kakasfogért, szárított hóért küldték a boltba. A sajtó megjelenése azonban új lehetőségeket nyitott az ugratások előtt, a brit lapokban már a 18. századtól szinte üzemszerűen űzték az április 1-jei tréfákat. 1798-ban például valamennyi újságban feltűnő hirdetés tudatta: április 1-jén soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba; lesznek köztük agg férfiak és nők, mindkét nembeli özvegyek és gyermekek, nős és elvált férfiak, férjes és elvált nők, mindenféle rendűek és rangúak. Az olvasóknak nem tűnt fel, hogy a megfogalmazás szerint mindenki a menetbe tartozik és szép számmal össze is gyűltek, majd amikor valaki elkiáltotta magát: ,,április elseje!", nevetve szétoszlottak. Egy következő tömeges ugratás Svédországhoz kötődik, ahol 1962-ben még csak egy TV-csatorna létezett, az is fekete-fehérben sugározta a műsorait. Az állomás technikai szakembere április 1-jén megjelent a képernyőn és bejelentette, hogy egy újonnan kifejlesztett technológiának hála, valamennyi TV-néző villámgyorsan átválthatja az adást színesre. Ehhez csupán annyit kell tenniük- tanácsolta a technikus -, hogy húzzanak egy nejlon harisnyát a képernyőre. A bejelentés hatására állítólag Svédország hétmillió lakosából több százezren kipróbálták a dolgot. A történet fricskája, hogy a színes műsoradás végül nyolc évvel később, éppen április 1-jén indult el a skandináv országban.
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Valóság vagy tréfa?
  2022-04-01 00:30:17, péntek
 
 


Valóság vagy tréfa?
Ezen a napon sokszor nehéz a tréfa és a valóság között különbséget tenni, így megesik, hogy az április 1-jei tréfának szánt hírek pánikot keltenek, a valós híreket pedig tréfaként fogják fel. Amikor 1946. április 1-jén egy földrengés után 150 áldozatot követelő szökőár söpört végig Alaszkán és Hawaii szigetén, az áldozatok magas számáról közzétett információt valakik tréfának vették. Egy másik fura történet szerint a 17. században a franciák által bebörtönzött lotaringiai herceg éppen április 1-jén kísérelt meg börtönéből kiszabadulni álruhában. A mellé rendelt cselédlány felismerte, és jelenteni akarta a szökést, ám mindenütt megnyugtatták: ők is tudják, aznap van a bolondok napja. Amikor aztán kiderült, hogy a rab tényleg kereket oldott, már késő volt... A klasszikus áprilisi tréfa napjainkra szinte teljesen kiveszett, mert az egyre gyanakvóbb emberek a mai szemmel gyermeteg csínyeket azonnal felismerik.
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Aranyosi Ervin: Ez a Te napod
  2022-04-01 00:28:01, péntek
 
 


Aranyosi Ervin: Ez a Te napod

Nagy ünnep van immár,
különleges ünnep!
Bár a mai nap is
megszokottnak tűnhet.
Ám, ha ezt a verset,
most végig olvasod,
rájössz, egész évben,
ez a legszebb napod.

Ez a nap rólad szól,
mért is szólna másról?
Bár, mikor felfogod,
biztos falra mászol!
De hidd el a világ
szívből köszönt téged,
mert ma ünnepeljük
a sok dőreséget!

E szép tavaszi nap
a bolondok napja,
bizony bolond, aki
kapja, s elfogadja.
Ám inkább légy bolond,
mint kinevetetlen,
hagyd hogy a külvilág
rajtad is nevessen.

Legyél csak bolondos,
tégy vidámmá mást is,
legyen adományod
kedveskedő, grátisz.
Csinálj csak másokból
bolondot e napon!
Keress meghökkentőt,
akad rá alkalom!
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Bolondozás hónapja április
  2021-04-12 17:09:17, hétfő
 
 


Bolondok hava - ez az április beceneve. nemcsak az időjárás bolondos, hanem bolondoznak az emberek is, a hagyomány szerint azonban csak a déli harangszóig. Minél szellemesebb a tréfa, bolondosabb az ajándék, annál többet beszélnek róla. A szokás nemzetközi bolondnappá tette április elsejét.



Április bolondja németül Áprilsnarr, angolul April fool, franciául Poisson d'avril, vagyis ,,áprilisi hal" - emlékeztetve arra, hogy a hónap első napjától engedélyezték a halászatot, és ekkor került először az asztalra hal, vagy helyette halformájú sütemény. Szokás volt titokban papírhalakat tűzni mások kabátjára.
Az április bolondozások eredetére több forrást emlegetnek.



Az egyik:
Az ókori Rómában Saturnus tiszteletére minden évben egyhetes ünnepséget rendeztek, amelyen úr és szolga, rabszolgatartó és rabszolga együtt az asztalnál szórakozhatott. A rabszolgák királyt is választottak maguk közül, aki ezeken a napokon jelképesen Róma felett uralkodhatott.



A másik:
Miután Franciaországban IX. Károly 1564-ben elrendelte, hogy a naptári év ne - mint addig - április elsején, hanem január elsején kezdődjön, tavasszal elmaradt az újévi ajándékozás. Ehelyett tréfás apróságokkal lepték meg egymást az emberek, majd másfajta ugratások is divatba jöttek. Becsaptak egy királyt is: egy lány levélben titkos találkára hívta április elsejére IV. Henriket, ám a felséges urat nem a lány, hanem a felesége várta.



A hollandok, ha tehetik, feketére, vagy fehérre mázolják a beugratott arcát, vagy hátulról meglepve őt, valamit a ruhája alá dugnak. Elterjedt szokás, hogy rábeszélik az illetőt, foltozza be a ruhájának hátán lévő lyukat, amely persze nem létezik.
Belgiumban még ma is előfordul, hogy április elsejére virradó éjszakán bolondvásárt rendeznek. Ezek csupa beugratásra szolgáló holmit, például sosem oldódó kockacukrot, vízi pisztolyt, záptojás illatú parfümöt árusitanak. Rendelésre bárkiről fényképpel ellátott plakátot nyomtatnak, amelyben az illető körözött gengszterként szerepel, akinek tízezer euró jutalmat tűznek a fejére.



Brazíliában április 1. ,,a füllentés napja", amikor se szeri, se száma az ugratásoknak. Ezek a ,,babonák" - csínytevések finom érzékkel megtervezett tréfák , amelyek a favellák szegényeit éppúgy érintik,mint a magas rangú hivatalnokokat.



Hollywoodban többekkel is elkövették, a következő átverést: Egy szoba parkettáját fehérre festették, plafonjára parketta- tapétát ragasztottak, melyre asztalt és széket erősítettek. Aztán március 31-én éjszaka leitatták a kiszemelt áldozatot és lefektették a fehér padlóra. a részegségből április elsején felébredő áldozat megdöbbenve vette észre, hogy a mennyezeten hever, és meg sem mer mozdulni. Amikor rányitottak, már az őrület határán volt.
Budapesten a bolondozások főszereplője Jónás, a pesti állatkert vízilova, akit a beugratottak hívtak fel a megadott telefonszámon. Az állatkerti telefonos már gyakorlottan vette a tréfát és mindenkinek ezt válaszolta: ,,Jónás fürdik, úgyhogy sajnos nem tud telefonhoz jönni!"
(Ez még mobiltelefonok előtti időkben történt.)
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Adj Isten
  2017-04-04 22:25:13, kedd
 
 


Április bolondja
Felment a toronyba,
Megkérdezte: - Hány óra?
Fél tizenkettő;
Bolond ez a kettő.

Adj, Isten, meleget,
Fünek-fánok levelet!
Nyisd ki, Isten, kiskapudat,
Ereszd be a meleget,
Zárd ki a hideget!
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
Április bolondja
  2017-04-04 22:20:10, kedd
 
 



Juhász Gyula: Április bolondja

Benned születtem, édesbús, szeszélyes
Tavaszi hónap, felleges derűs,
Mikor a rétek lelke már fölérez
S brekeg a vízben száz bús hegedűs.

A Tisza partján ringatott a bölcsőm,
Holdtölte volt - tavaszi anda hold -
S a szőke fényben az éjet betöltőn
A vizek népe mind nászdalt dalolt.

Én hallgattam e furcsán bánatos dalt,
Mely egyhangún szép és gyönyörbe olvad
És sírvavigad, mint a honi ének.

Mások világgá zengő zongoráját
Én nem irígylem. A magad cigányát
Lásd bennem, ó magyar, ki neked élek!
 
 
0 komment , kategória:  Április tréfálkozás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 1777 db bejegyzés
Összes: 9825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 1713
  • e Hónap: 9523
  • e Év: 67746
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.