Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Baj van...
  2020-06-12 22:01:06, péntek
 
  Baj van...

Baj van vele! - mondod, sőt "hirdeted",
pedig csak múltja formálta őt mássá,
mint téged, és csupán ezért dől vád rá
szíved szennyéből, s mert nem ismered.

De híreidhez még hozzáteszed
saját magad sokszor torz véleményét,
s továbbadod cáfolhatatlan tényként
az így nyert elfogult ítéletet.

Magad véled dicsérni, hogyha szádat
nem fékezed, s hogy ne legyen jobb nálad,
leminősíted végül senkivé.

Nincs benned jó szándék iránta semmi.
Egy baja van csak: nem tudod szeretni.
Igen. De ez a baj vajon kié?...

Balog Miklós

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Evangélium
  2020-06-12 21:45:08, péntek
 
  Az emberek nem tudják kellőképpen megérteni Krisztus halálának jelentőségét, amíg meg nem értenek valamit a saját bűnükből. Ezért nem csupán arra kell törekednünk, hogy megismertessük az emberekkel a bűn természetét és saját bűnösségüket, hanem arra is, hogy tanítsuk őket Isten igazságos karakteréről, és a különböző típusú és nagyságú bűnökre adott válaszáról. Ehhez meg kell tartanunk az egyenesség és az együttérzés közötti egyensúlyt, hasonlóan a jó orvoshoz, aki úgy próbálja elmagyarázni a páciensnek betegsége súlyosságát, hogy ezzel arra motiválja, minél hamarabb kezdje meg a gyógykezelést. Ez az alapozó munka, vagy "az emberi szív felszántása" feltétlenül szükséges velejárója a valódi evangélium-hirdetésnek. Emlékeznünk kellene arra, hogy csak miután az Úr nagyszerű kijelentése elhangzott saját tulajdonságairól, akkor történt meg, hogy Mózes nagy sietséggel földre borult, és lehajtotta a fejét. Pál bűne is csak akkor került napvilágra, önigazsága akkor hullt a porba, és azután tért meg, hogy Isten kijelentette számára a törvény igazságos követelményeit.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2020-06-12 21:34:39, péntek
 
  Az evangélium prédikálása megköveteli, hogy bátran hirdessük az embereknek, hogy Krisztus az ő bűneikért halt meg.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2020-06-12 21:31:52, péntek
 
  A szavak ereje a jelentésükben van. Nem elég, hogy megszokásszerűen szajkózunk bizonyos evangéliumi állításokat - buzgón kell munkálkodnunk azon, hogy meg is magyarázzuk őket. Ezért az evangélista egyúttal írástudó, a prédikátor pedig tanító kell, hogy legyen. A Krisztus haláláról és feltámadásáról szóló bátor kinyilatkoztatásunknak tartalmaznia kell a biblikus, átgondolt és tiszta magyarázatát annak, hogy e dolgok mit is jelentenek!

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2020-06-12 21:26:38, péntek
 
  Sokan kapásból idézik ezt a három tényt az evangéliumból: Krisztus meghalt, eltemették és feltámadt. De mégis, hányan értik, hogy mit jelentenek ezek a dolgok? És miért van az, hogy olyan ritkán magyarázzák el ezeket a pulpitusról? Annyira alulértékeljük az evangéliumot, hogy úgy gondoljuk, nem ér meg egy részletes magyarázatot? Vagy olyan felszínes képünk van róla, hogy azt hisszük, nem igényel magyarázatot? Lehet, hogy egyszerűen csak azt feltételezzük, mindenki érti az evangéliumot, és nem szükséges elmagyaráznunk.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2020-06-12 21:18:22, péntek
 
  Jézus Krisztus evangéliuma két nagy pilléren nyugszik: Jézus halálán és feltámadásán.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2020-06-12 19:39:16, péntek
 
  Imádság

Mennyei Atyánk!
Legjobb pillanatainkban kegyelmed által nem alszunk el a Gecsemáné kertben. Ébren vagyunk, és hallgatjuk a te Fiad imádságát. Mélyen, legbelül tudja, hogy szenvednie kell. De tökéletes emberségében így kiált hozzád: ,,Ha lehetséges, múljék el tőlem ez a pohár."
Ugyanúgy, mi is lelkünk mélyén érzékeljük, hogy ez a járvány ki lett szabva bölcsességed szerint jó és szükséges célokra. Nekünk is szenvednünk kell. A Fiad ártatlan volt. Mi nem vagyunk azok.
Mégis tökéletlen emberi mivoltunkban mi is azt kiáltjuk: ,,Ha lehetséges múljék el ez a pohár." Végezd el, Uram, gyorsan azt a fájdalmas, igazságos és könyörületes munkát, amelyet elhatároztál, hogy megcselekszel! Ne hagyd rajtunk ítéletedet! Ne késlekedj a könyörületességeddel! Emlékezz meg a szegényekről, Uram, a te irgalmasságod szerint! Ne felejtkezzél meg a gyászolók imádságairól! Adj gyógyulást és adj gyógyszert! Szabadíts meg - a te szegény elesett teremtményeidet - ezekből a nyomorúságokból!
Ne engedd, hogy hiábavaló legyen a nyomorúságunk és a gyászunk, Uram! Tisztítsd meg a népedet, hogy ne a meddő anyagiassággal és üres, Krisztus nélküli időtöltéssel foglalják el magukat! Vedd ki a szánkból a Sátán csalétkeinek ízét! Vágd ki belőlünk a mindig ott levő büszkeség, gyűlölet és igazságtalanság maradványait! Adj nekünk belátást arra, hogy a te dicsőségedet ne kicsinyeljük le! Nyisd meg a szívünk szemeit, hogy lássuk és megízleljük a Krisztus szépségét! Hajtsd a mi szíveinket a te igédhez, a te Fiadhoz és a te utaidhoz! Tölts meg minket könyörületes bátorsággal! És tedd naggyá a te nevedet azokon az utakon, ahol a te néped téged szolgál!
Nyújtsd ki a kezedet hatalmas ébredést adva ezért az elvesző világért! Hadd ne szóljanak ennek a generációnak a Jelenések könyvének rettentő szavai: ,,és mégsem tértek meg". Ahogy megverted az emberi testeket, kérünk, rázd fel a szendergő lelkeket! Őrizd meg őket attól, hogy aludva maradjanak a büszkeség és hitetlenség sötétségében! Nagy kegyelmedből mondd ezeknek a csontoknak: ,,Elevenedjetek meg!" És add, hogy milliók szíve és élete sorakozzon fel Jézus mérhetetlen méltósága mellé! Jézus nevében. Ámen.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
A gyökerek meglazítása, hogy elérjük a nemzeteket
  2020-06-12 19:23:09, péntek
 
  A gyökerek meglazítása, hogy elérjük a nemzeteket

Kapcsolatot keresni a koronavírus és a misszió között lehet, hogy furcsa gondolatnak tűnik, mert rövid távon a koronavírus lezárja a közlekedést, a migrációt és megnehezíti a misszionáriusok munkáját. De én nem rövid távon gondolkodom. Isten felhasználta a szenvedést, a történelmi fordulópontokat, hogy elvigye az egyházát olyan helyekre, ahova el kellett jutnia. Én csupán azt feltételezem, hogy ezt újra megteszi a koronavírus hosszú távú hatásaként.

Az üldözés mint misszionáriusi stratégia

Figyeljük meg, hogyan vitte ki Isten a népét Jeruzsálemből Júdeába és Samáriába a misszióba! Jézus megparancsolta a tanítványainak, hogy vigyék el az evangéliumot az egész világra, beleértve ,,Jeruzsálemet és ... egész Júdeát és Samáriát egészen a föld végső határáig" (Csel 1,8). De a Cselekedetek 8. fejezetéig úgy látjuk, hogy az evangéliumi misszió Jeruzsálemre koncentrálódik.
István mártírhalála és az azt követő üldözés kellett ahhoz, hogy az egyház misszióba fogjon. István megkövezése után (Csel 7,60) azonnal kirobbant az üldözés:
,,Azon a napon nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen, és az apostolok kivételével mind szétszóródtak... Akik pedig szétszóródtak, elmentek és hirdették az igét." (Csel 8,1-4)
Így indította el Isten a népét - mártíromsággal és üldözéssel. Ennek eredményeként Júdea és Samária meghallották az evangéliumot. Isten útjai nem a mi útjaink, de a missziója biztosan folyik. Ezt maga Jézus mondta, és az Ő szava nem marad beteljesületlenül. ,,És én építem majd fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta" (Mt 16,18).
,,Isten országának ezt az evangéliumát hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek" (Mt 24,14). Nem ,,lehet, hogy majd hirdetik", hanem ,,fogják hirdetni".

A kudarc mint stratégiai előrelépés

Talán azt feltételezzük, hogy a koronavírus járvány visszaveti a világmissziót, de én kételkedem benne. Isten útjai gyakran magukba foglalnak látszólagos akadályokat, amelyekből azonban nagy előrelépések következnek.
1985. január 9-én Hristo Kulichevet, a kongregacionalista egyház lelkipásztorát Bulgáriában letartóztatták és börtönbe zárták. Az volt a vád ellene, hogy igét hirdetett az egyházában,
bár az állam egy másik embert jelölt ki lelkipásztornak, akit az egyháztagok nem választottak meg. A tárgyalása az igazságszolgáltatás paródiája volt, mégis elítélték, nyolc hónap börtönt kapott. Amíg a börtönben volt, Krisztust hirdette minden lehetséges módon. Amikor kikerült, azt írta: ,,A fogvatartottak és a börtönőrök sok kérdést tettek fel, és kiderült, hogy sokkal gyümölcsözőbb szolgálatom volt odabent, mint az egyházban lett volna. Isten jobban felhasználta a börtönbeli tartózkodásomat, mintha szabad lettem volna."
Gyakran ilyen az Isten útja. A koronavírus globális szintje és a helyzet komolysága hatalmas lehetőség Isten számára, hogy megszólítsa az embereket. A jelenlegi körülmények a világméretű evangelizáció legyőzhetetlen ügyét fogják szolgálni. Krisztus nem hiába hullatta a vérét. A Jelenések 5,9 azt mondja, hogy megvásároltad ,,őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből." Meglesz a Krisztus szenvedéseinek az eredménye. És még egy világméretű járvány is szolgálni fogja a missziói parancs betöltését.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Koronavírus
  2020-06-12 19:11:53, péntek
 
  Isten a koronavírus által az egész világon meglazítja a gyökereit a megállapodott keresztyéneknek, hogy szabaddá tegye őket valami újra és radikálisra, hogy elküldje őket a Krisztus evangéliumával még el nem ért népekhez.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A teremtmény szétrombolja a teremtést
  2020-06-12 16:15:22, péntek
 
  A teremtmény szétrombolja a teremtést

Mivel az ember bukása Isten teremtésében egyszerre felfoghatatlan, és mint bűn, véglegesen soha el nem törölhető, ezért az engedetlenség kifejezés teljesen nem mutatja meg, hogy itt miről van szó. Ez itt lázadás, a teremtmény kilépése a számára egyedül lehetséges magatartásból, ez a teremtmény teremtővé válása, a teremtmény lét szétrombolása, ez a bukás, a kiesés a teremtettség védettségéből, ez az esés az állandó zuhanás, bukás a feneketlenbe, egy elengedés, egy mindig mélyebbre, messzebbre való eltávolodás. S ez nem egyszerűen etikai ballépés, hanem ebben a teremtmény szétrombolja a teremtést. Ez azt jelenti, hogy e bukás kiterjed az egész teremtett világra, megfosztja azt a teremtettségétól, azáltal, hogy mint egy, a magtól elszakadó meteor, vakon zuhan bele a végtelen térbe. Miért van rossz ez a kérdés nem teológiai kérdés, mert ez feltételezi, hogy mint bűnösök, vissza tudunk lépni a ránk kényszerített egzisztencia mögé. Ha meg tudnánk válaszolni a miértet, nem lennénk bűnösök. Valami mást tehetnénk felelőssé. A teológiai kérdés nem a rossz eredetére irányul, hanem a rossz valóságos legyőzésére a kereszten, rákérdez a bűnök bocsánatára, az elbukott világ kiengesztelődésének lehetőségére.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 481 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2483
  • e Hét: 8729
  • e Hónap: 38041
  • e Év: 225843
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.