Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Gyógyítsd meg szemeim
  2020-06-06 22:58:24, szombat
 
  Gyógyítsd meg szemeim

Vak az útfélen:
én vagyok.
Azt hittem már
mindent látok, tudok,
de micsoda balga gondolat,
még azt sem tudom igazán
ki vagy?
- Örökkévaló Isten,
óh, Te Nagy!
Jóságodat fel
nem foghatom.
Csak állok itt
az útfélen vakon.
S kiáltozok: Uram!
Uram Jézusom!
Csak láthassalak,
azt kívánom!
Gyógyítsd meg szemeim
homályát, nagyságodat
ne ködön át lássák!
- Ismerjelek meg
tisztán, egészen
és menjek feléd
hittel, merészen.
S Te mondd!
Nyíljon meg szemem!
Nyíljon meg úgy,
ahogy akarod!
- Lássak, mint
a jerikói vakok.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szombat
  2020-06-06 22:51:53, szombat
 
  Szombat

Én Istenem!
Ki alkottad a mennyet
és a földet:
Szívem hálával
hajlik meg előtted
e szombat napon.
Kegyelmedről beszélnék
- nem tudok.
Szívemben törvényed
ritmust dobog:
Erejére lelkemben
rettenet!
Megismerni a Te törvényedet
mindennél több
ezen a világon, mert
rajta keresztül
sejtelek!
- Mily nagyra becsültél
engemet: a bűnöst,
a nyomorult senkit,
mikor dicséreted
az angyalok zengik.
S velük együtt meghajolhatok:
ez a Te szent,
örök akaratod.
Legyen meg.
Ezt kívánom én,
mikor átlépek házad küszöbén,
s előtted remegve megállok:
mert a szíveket megvizsgálod.
- Lehajtott fejjel
egyet kérhetek:
"Isten, légy irgalmas
nékem, bűnösnek!"

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ádvent
  2020-06-06 22:36:43, szombat
 
  Ádvent

Te szörnyű, vajúdó idő,
ne szülj, ne szülj több rémet,
most már örömmel, békességgel
legyen megáldva méhed.

Szülj halva minden szenvedélyt,
vad átkot, véres harcot,
fojtsd meg a bűnt, mi valaha
öledben megfogamzott.

Elég volt már a gyötrelem,
elég volt már a vérből,
napfényre vágyunk a szorongás
fekete erdejéből.

- Te véres, vergődő szívünk,
ne szülj te sem több átkot,
öleld magadhoz boldogan
az embert s a világot!

Növeld, mi bennünk isteni,
s öld meg, mi bennünk állat,
hisz a dühös tusákba már
mindenünk belefáradt! -

Szüless meg bennünk, tisztaság,
szüless meg bennünk, béke,
s tedd kezedet a vad világ
lázas ütőerére.

Szüless meg bennünk, szeretet,
te legszebb lelki virtus,
- a szívünk szomorú, beteg, -
teremts bennünk új életet,
szüless meg bennünk, Krisztus!

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Évmilliók vagy napok alatt
  2020-06-06 22:27:48, szombat
 
  Évmilliók vagy napok alatt

Amikor a Biblia a teremtés hat napjáról beszél, akkor feltehetően a reggeltől estéig tartó napra gondol, de ugyanakkor nem szám szerint értette a hat napot. A Biblia a nap hatalmáról beszél, ami a fizikai értelemben vett napot azzá teszi, ami valójában a természetes teremtés dialektikájává. A fizikai probléma itt egyáltalán nem vitakérdés, hogy mit nevezünk ,,napnak". A bibliai teremtést egyáltalán nem befolyásolja, hogy évmilliók ritmusa vagy egyes napok alatt jött létre. Nincs értelme, hogy az utóbbit bizonygassuk vagy az előbbit kétségbe vonjuk. Semmi közünk a kérdéshez. Az, hogy a biblikus szerző, amennyiben nyelve emberi nyelv, rabja volt korának, ismereteinek, saját korlátainak. Az pedig mégoly kevéssé vitatható, hogy maga Isten beszél hozzánk e szavakon keresztül teremtő művéről. Isten egyes napokon végzett művei jelentik azt a ritmust, melyben a teremtés nyugszik.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A nap
  2020-06-06 22:20:42, szombat
 
  A nap

A napok váltakozásában él a világ. A napnak önálló léte van, önálló alakja, önálló hatalma. ... A nap Isten első teremtménye marad, a csodálatos és hatalmas Isten kezében. Számunkra teljesen elveszett a nap teremtettsége és csodálatossága. A napot elszámoljuk és kiszámoljuk, nem engedhetjük meg magunknak, nem éljük őt. Ma még kevésbé, mint egykoron, a technika hadjáratot indított a nap ellen. ... Hogy az alaktalanság a reggelben alakot ölt, s az estében visszatér az alaktalanságba, hogy eggyé olvad a fény kirajzolódó világossága a sötétséggel, hogy az élénk zaj elcsitul az éjszaka csöndjében, hogy a nappal feszült éberségére következik az alvás, hogy a természetben megvan az ideje ébrenlétnek és elnyugovásnak, ahogy ez megvan a történelemben, a népek életében is mindez benne van abban, amit a Biblia mond, amikor a nap teremtéséről beszél (1 Mózes l, 4b-5). Ez az ember napja, ami mindent hordoz, azt is, ami embertelen. A nyugalom és a mozgás ritmusa, ami ad és elvesz, majd ismét ad és ismét elvesz, ami így örökké emlékeztet arra, hogy Isten ad és elvesz. S emlékeztet Isten szabadságára a nyugalmon és mozgáson túl. Ez a nap.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A kulcskérdés
  2020-06-06 22:01:23, szombat
 
  A kulcskérdés


Van még egy kérdés, ami a koronavírus jelentőségére jobban ráfókuszál: Miért szabott ki vajon fizikai ítéletet Isten a világra egy erkölcsi gonoszságért? Ádám és Éva megtagadták Istent. A szívük Isten ellen fordult. A saját bölcsességüket választották Isten bölcsessége helyett, a függetlenséget választották a bizalom helyett. Isten megtagadása, helyette valami más előnybe részesítése és más választása lelki és erkölcsi gonoszság volt. Elsősorban a lélekben volt bűn, nem a testben. Elsősorban Isten ellen irányult, és nem ember ellen.
De a morális és lelki lázadás következtében Isten a fizikai világot vetette alá a katasztrófáknak és a nyomorúságnak. Miért? Miért nem hagyta a fizikai világot jó rendben, és miért nem hozott nyomorúságot az emberi lélekbe, ahol ez az egész elkezdődött?

Egy válasz

Álljon itt az én válaszom: Isten a fizikai világot azért helyezte átok alá, hogy fizikai borzalmaival, amelyeket magunk körül látunk, a betegségek és szerencsétlenségek élénken elénk tárják, mennyire borzalmas dolog a bűn. Más szavakkal, a fizikai világban lévő gonoszság egy példázat, ábrázolás, útjelző tábla, amely megmutatja, mennyire égbekiáltó az Isten elleni erkölcsi lázadás.
Miért lenne ez célszerű? Mert a jelenlegi állapotunkban, a bűneset után mi magunk nem látjuk, nem érzékeljük, mennyire visszataszító az Isten elleni bűn. Aligha van valaki a világban, aki érzi annak borzalmát, hogy sok dolgot előnybe részesít Istennel szemben. Van vajon valaki, aki rosszabbul alszik, mert naponta lekicsinyli Istent azáltal, hogy hanyagolja és megtagadja?
Ó, de ezzel szemben mennyire érzékeljük a fizikai fájdalmat! Mennyire felháborodunk, ha Isten a testünkhöz nyúl! Azon nem szomorkodunk annyira, hogy mennyire megbántjuk Istent a szívünkben minden nap. De jöjjön csak a koronavírus, és fenyegesse a testünket, máris tudunk Őrá figyelni. Ugye így van? A fizikai fájdalom Isten trombitájának szava, amivel felhívja a figyelmünket, hogy valami borzalmas romlottság van a világban. A betegség és a különböző rendellenességek annak az Isten által adott tükörképei a fizikai világban, hogy milyen a bűn a lelki világban.
Ez így van, még akkor is, ha a világban élő leginkább istenfélő emberek is szenvednek betegségektől, rendellenességektől. Ezek a súlyos csapások Isten előképei arról, hogy mit érdemel a bűn, és egy nap a bűnök megkapják büntetésüket, amely ezerszer rosszabb lesz ezeknél. Ezek figyelmeztető jelek, reggeli ébresztők, hogy meglássuk erkölcsi borzalmát és lelki rútságát az Isten elleni bűnnek.
Bárcsak mindannyian meglátnánk és érzékelnénk, mennyire visszataszító, sértő és utálatos az, hogy megvetéssel bánunk a Teremtővel, figyelmen kívül hagyjuk Őt, nem bízunk benne, lealacsonyítjuk, és kevesebb figyelmet fordítunk rá a szívünkben, mint - mondjuk - a hajviseletünkre.
Be kell látnunk ezt, különben nem fogunk odafordulni Krisztushoz az örök életért és elfordulni a bűn szennyétől. Lehet, hogy hozzá kiáltunk, hogy megmeneküljünk a bűn büntetésétől. De meglátjuk és megutáljuk-e az Istent lealacsonyító bűn undokságát? Ha nem, akkor azért nem, mert Isten nem tárta elénk a bűn fizikai nyomorúságainak élénk képeit - ilyen például a koronavírus is. Ezért Isten irgalmasan kiált hozzánk ezekben a napokban: Ébredj fel! Az Isten elleni vétek ilyen: borzalmas és visszataszító! És sokkal veszélyesebb, mint a koronavírus.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A Sátán valóságos, de...
  2020-06-06 21:46:55, szombat
 
  A Sátán valóságos, de korlátok között működik

Amikor ennek a világnak a nyomorúságait Isten ítéletére vezetem vissza, nem csukom be a szememet a tény előtt, hogy a Sátán igen cselekvő részese a mi globális nyomorúságunknak. A Biblia úgy nevezi őt, hogy ,,e világ istene" (2Kor 4,4), ,,e világnak a fejedelme" (Jn 12,31), és ,,a levegő birodalmának fejedelme" (Ef 2,2). Ő ,,embergyilkos volt a kezdetektől fogva" (Jn 8,44). Ő megkötöz és leigáz minket sokféle betegséggel (Lk 13,16; Csel 10,38).
De a Sátán pórázra van fogva. A póráz pedig Isten kezében van. Nem cselekedhet anélkül, hogy Isten meg ne engednéneki. Ő csak engedéllyel és korlátozásokkal cselekedhet (Jób 1,12; 2,6; Lk 22,31; 2Kor 12,7). A Sátán által okozott kár mértékét Isten határozza meg. Ő nem kívülálló szereplője Isten ítéletének, hanem szolgálja Isten ítéletét - akaratlanul.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Fájdalom
  2020-06-06 21:41:23, szombat
 
  A keresztyének számára a fájdalom megtisztítást jelent, és nem büntetést.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2020-06-06 21:36:01, szombat
 
  A bűn miatt létezik minden testi nyomorúságunk.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten célja a koronavírus járvánnyal
  2020-06-06 21:32:21, szombat
 
  Isten a koronavírus járványon keresztül, mint minden más szerencsétlenségen keresztül, fizikailag mutatja be azt az erkölcsi borzalmat és lelki romlottságot, amit a bűn lekicsinylése jelent.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 481 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1236
  • e Hét: 4138
  • e Hónap: 65807
  • e Év: 184899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.