Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Meditáció a belső békéért
  2019-02-09 17:09:12, szombat
 
  Csak a meditáción keresztül tudunk maradandó békét, isteni békét elérni.


Ha reggel lélekteljesen meditálunk és akár csak egy percre is békét fogadunk magunkba, akkor ez az egy perc béke egész napunkat át fogja itatni. És ha nagyon magas a meditációnk, akkor valóban maradandó, mély békét, fényt és örömet kapunk. Szükségünk van a meditációra, mert a fénybe akarunk belenőni, és a fényben akarunk beteljesülni. Ha ez törekvésünk célja és erre szomjazunk, akkor a meditáció az egyetlen út.

Ha jól tudunk meditálni, képesek leszünk Istennel beszélgetni, mivel a meditáció az a nyelv, amelyen Istenhez szólhatunk.
(Sri Chinmoy)
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Meditáció
  2017-08-14 23:34:33, hétfő
 
  A földi csoda

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Meditáció: Védő köpeny...
  2017-04-04 23:53:27, kedd
 
  Meditáció: Védő köpeny, Angyali szeretet burok



1. Ellazult meditatív állapotban, hívd szellemi vezetődet, kérd,
hogy segítsen felemelni rezgéseidet, és egy védőburkot létrehozni körülötted.


2. Képzeld el, hogy szellemi vezetőd lassan körbevesz, beburkol sugárzó isteni fénnyel.
Érezd, ahogy megerősíti egész lényedet, aurád minden rétegét.
A téged most körülvevő burok, védő köpeny áthatolhatatlan az alacsony rezgésű energiák számára,
és olyan világos, fényes, hogy minden káros energiát fénnyé tud átalakítani.
Ezen a burkon csak a pozitív energiák jutnak be hozzád,
miközben minden negatív érzés, rezgés kiáramlik a burkon kívülre.


A gyakorlatnak természetesen számos variációja létezik.
Azt is elképzelheted, hogy egy fény harang alatt állsz, ami megvéd, és emeli rezgéseidet.
Kérd szellemi vezetődet, hogy a számodra legmegfelelőbb módon biztosítsa
a környezeteddel való energia cserét.
Így nem kell aggódnod, hogy elzárod magad a külvilágtól.


3. Végül köszönd meg a segítséget.
Forrás: ETP




 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
5 mantra, amellyel bevonzhatjuk életünkbe a pozitív...
  2016-01-19 22:22:11, kedd
 
  5 mantra, amellyel bevonzhatjuk életünkbe a pozitív szemléletet és a boldogságot az új évben!

Az ember alaptermészetéhez tartozik a boldogság is, amelyre szinte mindenki vágyik, keresi, kutatja, mert enélkül az érzés, lételem nélkül nehéz lenne az élet, sőt értelme sem lenne reggel felkelni az ágyból. Mindig van választásunk, és nem jobb, ha a boldogságot választjuk a keserűség, az egyhangúság, a szomorúság helyett?






Most itt van 5 mantra, amelyekkel elérhetjük, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak legyünk, és feltöltődjünk pozitív energiákkal.
1. Nagyon boldog vagyok, mert...

A három pont után bármit elmondhatunk, a munkahelyünkön történt jó pillanatoktól kezdve, egészen egy finom vacsoráig, ami nagyon ízlett. Emellett bármilyen hobbi, foglalkozás is számba jöhet, ami csak boldogságot, békét, nyugodtságot okoz. Az önkéntességgel járó pozitívumokat, a bajbajutott emberek megsegítésének örömteli érzését is jó, ha kimondjuk, leírjuk.
2. Szeretve és támogatva érzem magam...

Mikor a negatív és szomorú érzések fölénk kerekednek, nehéz kilépni a nyomasztó helyzetből, de gondoljunk azokra az emberekre, akik mellettünk állnak, akik szeretnek, tisztelnek, becsülnek, támogatnak. Lehetnek családtagok, ismerősök, munkatársak, vagy igaz barátok. A három pont után írjuk fel azon személyek neveit, akik így viszonyulnak hozzánk. Ha csak rájuk gondolunk, már egy kicsit másképp fogjuk értékelni a helyzetünket.
3. Ez az én életem, és ezek a dolgok valóságosak

Csak a jelen pillanat számít az életben, sem a múltbéli történéseknek, pláné a jövőbeli eseményeknek nincs jelentőségük. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amelyek valóban jellemzik az életünket.
4. Érzem, hogy élek, hogy tele vagyok lelkesedéssel, ha...

Gondoljunk azokra a dolgokra, amitől felpezsdül a vérünk, ami határtalan örömmel, adrenalinnal tölt fel. És ezekre a dolgokra gondolva keljünk ki az ágyból minden reggel. Azokra kell összpontosítani, ami erőssé, magabiztossá, boldoggá tesz. Bármi lehet: zene, tánc, kirándulás, egy film, egy jó könyv, vagy egy kellemes találkozás a barátokkal. Ezekre a boldogság-ösztönzőkre emlékezzünk naponta legalább 4-5 alkalommal.
5. Azért mert most éppen... érzem magam, inkább... leszek

Helyettesítsük be a megfelelő szavakkal a kipontozott részeket, ami erőt ad ahhoz, hogy változtatni tudjunk, boldogabbak, harmonikusabbak legyünk. Tudatosan válasszuk a pozitív szemléletet, a lényeg az, hogy jobban érezzük magunkat, és ezt az állapotot képesek legyünk fenntartani.

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Ezért kezdj el meditálni, ha eddig még nem tetted!
  2016-01-19 22:15:54, kedd
 
  Ezért kezdj el meditálni, ha eddig még nem tetted! - nem csak stressz csökkentő, de az agyat is megváltoztatja

Sara Lazar, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard neurológus professzora az elsők között volt, akik a meditáció és tudatosítás eddig tudományosan fel nem tárt mechanizmusait tanulmányozták, az agy digitális leképezésével. Amit felfedezett, az teljességgel meglepte - éspedig az, hogy a meditáció gyakorlatilag képes megváltoztatni az agyat.





Fotó: Flickr.com

Az alábbi interjúban erről számol be:

K: Mi sarkallta arra, hogy a meditációt, tudatosítást és ezeknek az agyra gyakorolt hatásait tanulmányozni kezdje?
Lazar: Egyik barátnőmmel a bostoni maratonra edzettünk. A futás során megsérültem, és a gyógytornászom azt javasolta, hogy hagyjam abba a futást és csak nyújtó gyakorlatokat végezzek. Így fizioterápiaként elkezdtem jógázni. Kezdtem rájönni, hogy nagyon hatásos és szemmel láthatóan használ, ezért kíváncsivá tett és meg akartam érteni a hatásmechanizmusát.

A jógaoktatóm olyanokat mondott, hogy a jóga növeli az együttérzést és kinyitja a szíved. Gondoltam magamban, hogy igen, igen, persze, de én csak a tornagyakorlatok miatt vagyok itt. De észrevettem, hogy nyugodtabb lettem.
Jobban megálltam a helyem a stresszes helyzetekben. Sokkal együttérzőbb lettem és a dolgokat mások szemszögéből is képes voltam meglátni. Azt gondoltam, hogy ez csupán placebo hatás. Elkezdtem magyarázat után kutakodni a szakirodalomban, és azt találtam, hogy a meditációt összefüggésbe hozták a stressz, depresszió, nyugtalanság, fájdalom és álmatlanság csökkenésével, valamint az életminőség javulásával is.

Abban az időben a molekuláris biológia témakörében készültem a doktorátusra. Ekkor úgy döntöttem, hogy a bacilusok helyett inkább a meditációt tanulmányoznám, és végül ez a tanulmány lett a posztdoktorátusi dolgozatom.

K: Hogyan zajlott a kutatómunka?
Lazar: Az első tanulmány egy olyan csoportot hasonlított össze egy kontrollcsoporttal, amelynek a résztvevői már több ideje meditáltak. Azt tapasztaltuk, hogy a régóta meditálók agykérgének inszuláris és szenzoriális régióiban nagyobb kiterjedésű szürkeállomány volt. Amikor öntudatosabb vagy, sokkal jobban figyelsz a légzésedre, a hangokra és a jelen pillanat megélésére, a kognitív funkció pedig nem annyira aktív. Az érzékek ilyenkor kiélezettebbek.

A frontális lebeny szintjén is nagyobb mennyiségű szürkeállományt találtunk - ez a régió felel a funkcionális memóriáért és a döntéshozatalért.

Sok tanulmány bizonyította már, hogy a kor előrehaladtával az agykéreg mérete csökken - nehezebben veszel észre dolgokat és a memória is gyengébb. De ebben a lebenyben az 50 éves meditáló résztvevőknél ugyanannyi szürkeállomány volt, mint a 25 évesekében.

Ekkor merült fel az a kérdés, hogy akik a többieknél több szürkeállománnyal rendelkeztek, már a meditáció elkezdése előtt is ennyivel rendelkeztek-e vagy sem. Így elkezdtünk egy második vizsgálatot.

Két csoportba osztottuk a résztvevőket: azokra, akik már nem meditáltak, és azokra, akik egy nyolc hetes stressz csökkentő meditációs tréningen vettek részt.

K: Mi lett az eredmény?
Lazar: A két csoportnál az agy öt zónájában véltünk felfedezni méretbeli különbségeket a nyolc hét után. A meditáló csoportnál a következő négy területen tapasztaltunk növekedést:

Legszembetűnőbb különbség a limbikus rendszer felépítésében részt vevő hátulsó övtekervény (gyrus cinguli posterior) szintjén volt, azon a részen, ami az elme álomállapotáért és az identitástudatért felel;
A bal hippokampusznál, amely a tanulási folyamatokban játszik szerepet, a kognitív képesség és érzelmi irányítás központja;
A halánték- és falcsonti lebenyek találkozásánál, amely a véleményformálásért, együttérzésért és empátiáért felel;
Az agytörzsi híd szintjén, amely számos szabályzó, ingerületátvivő anyag termelődésének a helye.
Egy helyen pedig látható térfogatcsökkenést tapasztaltunk a meditáló csoport körében, ez pedig az amigdala, amely az agy ,,üss vagy fuss" reakcióját váltja ki, felelős a szorongási-, félelmi- és általános stressz reakciókért. Ez a csökkenés pedig magától értetődően maga után vonta a stressz csökkenését is.

K: Mennyi ideig kell valakinek meditálnia, hogy változások álljanak be az agy szintjén?
Lazar: A mi adataink szerint az agy ezen változásai mindössze nyolc hét után tapasztalhatóak. A stressz csökkentő meditációs programunkban résztvevők heti egy ülésen vettek részt. Itt kaptak egy hangfelvételt és azt az utasítást, hogy gyakorolják napi negyven percig. Ez volt minden.

K: Tehát napi 40 perc?
Lazar: Nos, őszintén szólva ez a dolog lényegesen változó volt a tanulmány során. Egyesek minden nap 40 percig gyakorolták, mások kevesebbet. Voltak, akik hetente csak párszor meditáltak.

A mi tanulmányunkban a napi 27 perc volt az átlag, vagyis durván egy fél óra. Nincs kellő mennyiségű információ arra vonatkozóan, hogy pontosan hány perc gyakorlásra van szüksége valakinek a hatás eléréséért.
Egyes jógaoktatók és jógázók - tudományos bizonyítékok híján ugyan - azt állítják, hogy már napi 10 perc is elegendő a jó hatás eléréséért. Ezt persze még tesztelnünk kell.

Egy olyan tanulmány elvégzésére készülünk, amelytől azt reméljük, hogy funkcionális magyarázatot fog majd adni ezekre a változásokra. Más kutatók eredményei azt mutatják, hogy a meditáció hozzájárulhat a figyelemképesség növeléséhez és az érzelmeket irányító képességekhez. De legtöbbjük olyan tanulmány volt, amely nem vonta be az idegi képalkotó eljárásokat. Úgyhogy most a viselkedési felméréseket kombinálni fogjuk a neuroimagisztika módszereivel.

K: A tudományos bizonyítékokat figyelembe véve, mire ösztönözné az olvasókat?
Lazar: A meditációs gyakorlatok ugyanolyanok, mint más gyakorlatok. Ez az elme tornája. Ugyanúgy, ahogy a fizikai gyakorlatok erősítik egészségünket, segítenek jobban kezelni a stresszt és előre kitolják az élettartamot, úgy a meditáció is hasonló hatásokkal bír.

De ugyanúgy, mint a fizikai gyakorlatok, ez sem képes mindent meggyógyítani. Csupán jótékonyan kiegészíti az adott terápiát, önmagában nem alkalmazható betegségek gyógyítására. Számos betegség kapcsán vizsgálták már hatását, az eredmények pedig számottevően változók: egyes tüneteket befolyásolhatnak, másokra pedig semmilyen hatásuk nincsen. Még a kutatások kezdetén vagyunk és most kezdjük csak felismerni, hogy mire használható és mire nem.

K: Ezeket a korlátokat fontolóra véve, mi lenne az ön javaslata?
Lazar: Sokaknak segíthet. A legfontosabb, hogy keressünk egy jó oktatót, mert ugyan könnyűnek tűnik, de nagyon összetett is egyben. És jó, ha megértjük, mi zajlik az elménkben. A jó oktató pedig ehhez nyújt segítséget.

K: Ön is meditál? És ugyanígy, oktató segítségével?
Lazar: Igen és igen.

K: Hogyan befolyásolta az ön életét?
Lazar: 20 éve meditálok, úgyhogy elmondhatom, hogy jelentős hatást gyakorolt az életemre. Nagyon jól összekapcsol a realitással. Csökkenti a stresszt. Segít tisztábban gondolkodni. Nagyon jó a személyes kapcsolatokra nézve. Sokkal empatikusabb és együttérzőbb vagyok az emberekkel szemben.

K: Hogyan végzi a meditációs gyakorlatokat?
Lazar: Attól függ. Van olyan nap, hogy 40 percet gyakorlok. Máskor csak 5-öt. Megint máskor pedig semennyit. Pont, mint ahogy a fizikai edzésekkel lenni szokott. A leg ideálisabb heti három alkalommal végezni. De ha minden nap gyakorolsz egy keveset, az is kiváló. Biztosan több hatása lenne, ha többet meditálnék. Nem tudom, hogy az én agyam milyen mértékben változott. De az biztos, hogy egyelőre nagyon jól érzem magam tőle.

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Erőteljes gyógyító meditációs ima minden betegnek!
  2015-10-28 22:05:07, szerda
 
  Erőteljes gyógyító meditációs ima minden betegnek!





Már a tudomány is bizonyította, hogy a meditáció gyógyítja az emberi testet, megfigyelések alapján azok az emberek, akik gyakran meditálnak sokkal egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak és sikeresebbek.


Én, [mondd ki a neved] szeretet és fény lény vagyok!

Minden egyes lélegzetvétellel egyre több, és egyre több fényt gyűjtök életembe, amely eltávolít minden eddig összegyűjtött negatív vibrációt a testemből, elmémből és az egész lényemből... meggyógyít... meggyógyít és megvéd.

A testem egyre tisztább és ragyogóbb, egyre fényesebb, egyre kiegyensúlyozottabb és pozitív energiával telített. Tiszta csatorna vagyok, amelyen keresztül az Univerzum gyógyító fénye és energiái szabadon áramolhatnak.
A testem rezgése egyre növekedik és növekedik és egyensúlyra talál, tökéletes egyensúlyra Önmagammal és környezetemmel, és összhang lesz a gondolataimban, érzéseimben és minden megtapasztalásomban. Az elmém tiszta és szabad, a lelkem tökéletes és fényes.

Most pedig, az összes elmémben keringő maradék negatív gondolatot elégeti a rajtam átáramló fény, és helyében éltető, egészséges és békés gondolatok születnek.

{Közben képzeld el, hogy felülről egy aranyszínű fényzuhatag ömlik rád, amely átmossa a tested a fejedtől egész a talpadig...}.

Ez a fény kristálytisztává és ragyogóvá tesz. Minden egyes szervemhez, minden egyes sejtemhez, minden egyes létező részemhez elhozza a gyógyító energiát. Ez a gyógyító energia ereje és ragyogása által kiüríti belőlem mindazt a szennyet, ami a testemben, lelkemben, gondolataimban felgyűlt és visszaadja a földnek, hogy az újra hasznosulva ismét fénnyé váljon.

Az Univerzum gyógyító fénye és energiája most bennem is aktiválódott!

Kérem a Szellemi Vezetőmet, az Őrangyalomat, a gyógyító Isteni lényeket, hogy segítsenek minden cselekedetemben, segítsenek távol tartani tőlem mindent, ami negatív és gonosz, ami megbetegít és rombolja a testemet, lelkemet, elveszi az energiámat. Kérem őket, hogy segítsenek mindig a legjobb döntést meghozni, hogy életemet békében, szeretetben és bőségben éljem minden téren.

Mond hangosan és hittel:

-Jóságos, szeretetteljes és fényben ragyogó, egészséges lény vagyok
-Kiegyensúlyozottnak, boldognak és beteljesedettnek érzem magam.
-Napról napra egyre erősebbnek, egészségesebbnek és gyógyultabbnak érzem magam.
-Meggyógyultam! Egészséges vagyok.
-Jól érzem magam és tökéletesen egészséges vagyok.
-Biztonságban vagyok.
-A mai naptól minden napomat egészségben, boldogan és szeretetben élem.
-Egészséges vagyok.

Forrás: http://filantropikum.com/ és http://joportal.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Meditáció – Az éber figyelem gyakorlása
  2015-04-17 22:40:48, péntek
 
  Meditáció - Az éber figyelem gyakorlása

A meditáció az elme hazavezetése, amelyet elsőként az éber figyelem gyakorlásával valósíthatunk meg.

Egy idős asszony kérdezte valaha Buddhától, miként meditáljon. Azt a tanácsot kapta, legyen tudatában keze minden mozdulatának, amikor a kútról felhúzza a vizet, tudva azt, ha így cselekszik, hamarosan az éberségnek és a végtelen nyugalomnak a meditációval azonos állapotát éri el.

Az éberségnek, a szétszórt elme hazavezetésének és ezáltal létezésünk különböző megjelenéseire való összpontosításának gyakorlását az elme megnyugvása, valamint a helyes nézőpont névvel illetik.

E két tudati mozzanat három dolgot eredményez. Először is szemléletmódunk hadiállapotban lévő, levált darabjai lecsendesülnek, feloldódnak és összebarátkoznak. E lecsendesedésben jobban megértjük önmagunkat, és olykor még alapvető természetünk ragyogásának pislákoló fényét is megpillantjuk.






Másodsorban a figyelem gyakorlása hatástalanítja negativitásunkat, erőszakosságunkat és szilaj érzelmeinket, amelyek sok életen keresztül gyűjtöttek erőt. Az érzelmek elnyomása, vagy a bennük való el-merülés helyett fontos azokat, gondolatainkat és bármit, ami felmerül, a lehető legteljesebben és legnyitottabban megfigyelni.

Tibeti mesterek szerint a bölcs nagylelkűség a határtalan tér sajátosságával rendelkezik, melegsége és meghittsége, mint napfénytakaró, beburkol és oltalmaz.

Harmadsorban e gyakorlás elénk tárja, felfedi lényegében Jó Szívünket, mivel feloldja és megszünteti a bennünk lévő kegyetlenséget és sértettséget. Csak ez után válunk igazán hasznossá mások számára. Majd a gyakorlás eltávolítja belőlünk a kíméletlenséget és a sérelmet, aminek révén igazi Jó Szívünket, azaz a valódi természetünket jelentő alapvető jóságot és kedvességet hagyjuk felragyogni, és azzá a meleg éghajlattá válni, amelyben létezésünk virágba borul.

Természetes emelkedett béke

A meditáció tanítását gyakran ekképpen kezdem: ,,Vezesd haza a tudatodat! Engedj el! Lazíts!" A meditációs gyakorlás egésze e három döntő pontban foglalható össze: vezessük tudatunkat haza, engedjünk el, aztán lazítsunk. Mindegyik mondat sok szinten visszhangzó jelentéseket hordoz.






Elménk hazavezetése annak a helyes nézőpont állapotába való eljuttatását jelenti a figyelem gyakorlásán keresztül. Legmélyebb értelemben véve az elme hazavezetése annak befelé fordítását, és az elme természetében való időzést jelenti. Ez a legmagasabb rendű meditáció.

A felszabadulás a tudatnak a ragaszkodás börtönéből való kiszabadítása annak felismerése által, miszerint minden fájdalom, félelem és gyötrelem a ragaszkodó elme sóvárgásából keletkezik. Mélyebb szinten az elme természetének fokozódó megértéséből fakadó megvalósítás és bizalom ösztönöz arra a mély és természetes nagylelkűségre, amely képessé tesz minden ragaszkodást elengednünk a szívünkből, hogy hagyjuk felszabadulni és a meditáció ihletettségében szertefoszlani. Végül lazítani annyi, mint nyitottnak lenni, és feloldani az elme feszültségeit.

Rejtélyek szigete / Felhasznált irodalom: Sogyal Rinpoche: Meditation

Forrás: http://rejtelyekszigete.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Egységbe rendezés: meditáció a cselekvésben
  2015-04-17 22:37:18, péntek
 
  Egységbe rendezés: meditáció a cselekvésben

Tapasztalatom szerint a modern szellemi gyakorlók nem rendelkeznek annak tudásával, miként hozzák összhangba meditációs gyakorlatukat mindennapi életükkel. /Songyal Rinpoche/

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni: a meditáció alapvető célja a meditációnak a cselekvéssel való egységbe rendezése. A mai élet erőszaka, feszültsége, a kihívások és a szórakozások még sürgetőbben szükségessé teszik e mozdulatot.

Az emberek így panaszkodnak: ,,12 éve meditálok, ám valahogy nem változom. Még mindig ugyanolyan vagyok. Miért?" Mert szakadék van a szellemi gyakorlásuk, valamint a mindennapi életük között. Két egymástól elkülönült világban léteznek, és egyáltalán nem ösztönzik egyiket a másikkal. Tibeti iskolás éveim tanárát juttatja eszembe. Ragyogóan fejtette ki a tibeti nyelvtan szabályait, de nehézkesen írt le egy helyes mondatot!






“A meditáció alapvető célja a meditációnak a cselekvéssel való egységbe rendezése."

Akkor tehát hogyan valósítsuk meg az egységesítést, azt, hogy a meditáció nyugodt kedélyállapota, tágas lelki függetlenedése áthassa hétköznapjainkat? A rendszeres gyakorlást semmi sem pótolja, csakis a valódi gyakorláson keresztül kezdjük megízlelni tudatunk természetének zavartalan nyugalmát, ezáltal pedig képessé válunk annak átélését mindennapi életünkben fenntartani.

Ne hagyjuk el túl gyorsan a meditációt: szenteljünk néhány pillanatot arra, hogy a meditáció gyakorlásában megteremtett béke átitassa életünket! Mint mesterem, Dudjom Rinpoche tanította: ,,Ne ugorj ki és rohanj tovább, hanem vegyítsd éber figyelmességedet a mindennapi élettel. Légy a törött koponyájú emberhez hasonlatos, aki mindig óvatos arra az esetre, ha valaki megérintené."

Fontos, hogy meditálás után ne engedjünk annak a késztetésnek, miszerint meg kell szilárdítanunk a dolgok érzékelésének módját. A hétköznapi életbe visszatérve engedjük, hogy a meditáció által létrehozott bölcsesség, látásmód, szánalom, kedélyállapot, könnyedség, nyitottság és lelki függetlenség átjárja mindennapi átélésünket. A meditáció felébreszti annak megértését, hogy természeténél fogva minden látszólagos és álomszerű; még a szamszára sűrűjében is fenntartja e tudatosságot. Nagyszerű a mester mondása: ,,Meditáció gyakorlása után az illúzió gyermekévé kellene válnunk."

Dudjom Rinpoche tanácsa: ,,Bizonyos értelemben minden álomszerű és csalóka, ám evvel együtt folytassuk a dolgunkat kedélyesen. Például, ha szükségtelen ünnepélyesség, vagy feszélyezettség nélkül sétálunk, könnyű szívvel haladjunk az igazság nyitott tere felé. Amikor ülünk, legyünk az igazság erődítménye. Amikor eszünk, töltsük rossz töltésünket és illúzióinkat az üresség gyomrába, a mindent átható térben feloldva azokat. Amikor az illemhelyre megyünk, tekintsük minden elhomályosultságunkat és akadályunkat kitisztítottnak, elragadottnak."

Tehát ami igazán lényeges, az nem csak az ülés gyakorlása, hanem sokkal inkább elménk meditáció utáni állapota. Ez az a nyugodt, központosított tudatállapot, amelyet ki kellene terjesztenünk bármire, amit teszünk. Kedvelem a zen történetet, amelyben a tanítvány így fordul mesteréhez:

-Mester, hogyan valósítod meg cselekedeteidben a megvilágosodást? Miként gyakorolod azt a mindennapi életedben?
-Evéssel és alvással.
-De Mester, mindenki alszik és mindenki eszik!
-Igen, ám nem mindenki eszik, amikor eszik, és nem mindenki alszik, amikor alszik.

Innen származik a híres zen mondás: ,,Evés közben eszem, alvás közben alszom."






Enni evés közben, és aludni alvás közben azt jelenti: minden cselekedetünkben teljességgel jelen lenni úgy, hogy énünk semmiféle szórakozottsággal ne tudja azt megakadályozni. Ez az egységbe rendezés. Amennyiben igazán szeretnénk elérni, akkor gyakorlásunkat nem használhatjuk alkalomszerű gyógyszerként, vagy gyógyeljárásként, hanem úgy, mintha mindennapi fenntartónk, vagy élelmünk volna. Emiatt visszavonult környezetben, a mai városi élet megpróbáltatásaitól távol, kiválóan gyakorolható az egységbe rendezés ilyen erejének fejlesztése.

Túlságosan gyakran látomásba, fényjelenségbe, vagy valami természetfeletti csodához hasonló rendkívüli eseménybe vetett hittel látunk meditáláshoz. Amikor ilyesmi nem következik be, módfelett csalódottak leszünk. Pedig a meditáció igazi csodája ezeknél sokkal hétköznapibb és hasznosabb. Finom átalakulás ez, ami nem csak tudatunkban és érzelmeinkben, hanem éppenséggel testünkben is végbemegy. Gyógyító hatású folyamat. Tudósok, orvosok felfedezték, hogy amikor a kedélyállapot jó, akkor még sejtjeink is örömtelibbek; amikor pedig elménk rosszabb állapotban van, akkor szervezetünk sejtjei rosszindulatúvá válhatnak. Teljes egészségi állapotunknak sok köze van lelkiállapotunkhoz, valamint létezésünk módjához.
Felhasznált irodalom: Sogyal Ringpoche: Meditation

Forrás: http://rejtelyekszigete.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Meditáció – A megfelelő hozzáállás
  2015-04-17 22:33:37, péntek
 
  Meditáció - A megfelelő hozzáállás

A jó hozzáállás elengedhetetlen a kielégítő meditáció gyakorlásához. Az a baj, hogy manapság legtöbbünk abban a hiszemben nő föl, hogy minél nagyobb erőfeszítést teszünk valamiért, annál nagyobb sikert érünk el.

Ha tehát nagyra becsüljük a meditációt potenciális jótékony hatásaiért, és gyakorolni is akarjuk, akkor természetes késztetést érzünk arra, hogy minél nagyobb erőfeszítéseket tegyünk azért, hogy a meditációt működésbe hozzuk, jól csináljuk. Szerencsétlenségünkre nem erre van szükség!






A meditáció során egy másfajta tudatállapot megtapasztalására törekszünk. Ez az állapot más, mint normális mindennapos, racionális gondolkodásunk. Ha intellektusunkkal próbáljuk a meditációt működésbe hozni, akkor intellektusunk nyilvánvalóan még mindig aktív, és mi ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Az a cél, hogy túllépjünk az intellektuson és elménk egy másfajta tevékenységét tapasztaljuk meg. Az intellektusunknak szabadságra kell mennie.

Hogyan tehetjük ezt? Hogyan érhetünk el valami fontosat, anélkül, hogy tudatosan megpróbálnánk elérni azt? Ez meg-lehetősen ellentmondásosnak hangzik! Erre az a válasz, hogy a hozzáállás alapvető fontosságú szerepet tölt be ebben a kérdésben.

Először is, nem akarunk csak úgy elszállni. Itt nem az alvás vagy a gondtalan álmodozás a cél. Ez a meditáció misztériuma. A sikeres meditáció a teljes éberség érzését kelti, még akkor is, ha tényleges gondolatok nem fogalmazódnak meg elménkben.

Ez valószínűleg furcsán hangzik, ha még nem tapasztaltuk meg, hogy lehet gondolatok nélkül is ébernek lenni. Csak azért tűnik furcsának, mert elménk intellektuális része racionálisan próbálja felmérni, hogy milyen is lehet ez.

Természetesen az intellektus nem tudja elképzelni, hogy milyen is az, amikor ő nem működik. Kicsit hasonlít ez ahhoz, mint amikor racionálisan megpróbálod megérteni, hogy milyen egy egzotikus gyümölcs íze. Ha épp azon töröd a fejed, hogy megkóstold-e a guavát, némi fogalmat alkothatsz arról, hogy mire is számíthatsz, ha meg-kérdezel valakit, aki már kóstolta. Addig azonban soha nem lehetsz egészen biztos az ízében, amíg nem próbálsz megenni egyet.

Akkor tehát hogyan tapasztaljuk meg látszólagosan örökké aktív elménk nyugalmát? Először is nem szabad, hogy ,,akarjuk" azt, hogy megtörténjen. Másodszor pedig nem szabad, hogy állandóan értékelni próbáljuk előrehaladásunkat. Ezek a tevékenységek a racionális, gondolkodó elme működései, és egyben a haladás fő akadályozói is.

A jó hozzáállás olyan érzés, mint amikor moziba mész egy jó, szórakoztató filmet nézni. Képzelj el egy könnyed és vidám filmet. Tudod, hogy nem fogsz megijedni, valószínűleg élvezni fogod, és senki nem fogja utána megkérdezni, hogy mi is történt. Egyszerűen csak bemehetsz, leülhetsz és lazít-hatsz azzal a pozitív elvárással, hogy mindjárt valami kellemes következik.

Ez a pozitív elvárás nagyon fontos, amikor meditálni kezdesz. Jó, ha észben tartod, hogy ,,Ez szórakoztató lesz". Indítékaid tisztázása megfelelő tónust ad meditációs gyakorlatodnak. Ekkor gyöngéd, pozitív elvárással mondhatod, hogy ,,Ez a gyógyulás ideje", és aztán nem kell többet ezen gondolkodnod. Add meg az alaphangot, és engedd, hogy megtörténjen.

A meditációhoz szükséges hozzáállás tehát viszonylag semleges állapot, mely erőlködéstől mentes, ugyanakkor viszont telve van céltudatos, gyöngéd és pozitív várakozással. A film analógiájára visszatérve, a pártatlan megfigyelő állapotának rendkívül jó hatása van. A cél az, hogy képesek legyünk gondolatainkat kívülről figyelemmel kísérni, anélkül, hogy beléjük gabalyodnánk. Mikor egy izgalmas kalandfilmet nézünk, elfelejtjük, hogy csupán illúzió, amit a képernyőn látunk. Teljesen belefeledkezve szinte azt érezzük, hogy mi ülünk abban a kocsiban, vagy mi üldözzük a bűnözőt.

Meditáció közben észben kell tartanunk, hogy megfigyelőként vagyunk jelen. Tudati folyamataink figyelemmel kísérése anélkül, beléjük gabalyodnánk, a megkülönböztető éberség tudati állapotát hívja életre. Ez megtanít minket arra, hogy hogyan fókuszáljuk figyelmünket arra, amit választunk, és hogyan védekezzünk más, betolakodó gondolatok ellen.






Mint azt már említettem, ez a fajta odafigyelés elménk azon képessége, hogy kiválasztott tárgyára képes koncentrálni, anélkül, hogy figyelme másra terelődne. Ha komolyan akarsz foglalkozni a meditációval, azt hiszem, hogy érdemes egy kis időt eme képesség kifejlesztésére fordítani.

Az erre kifejlesztett legmegfelelőbb módszerek a légzés figyelemmel kísérésére alapulnak, és a hatodik fejezetben részletesen le vannak írva. Ezek a módszerek akár szolgálhatnak az Egészség-meditáció bevezetéseként, mivel az általuk létrehozott szelektív koncentráció állapota könnyen a nyugodt elme állapotának megtapasztalásához vezethet.

Összefoglalva: világos, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeket meg kell tennünk ahhoz, hogy kielégítően tudjunk meditálni. Az első dolog a megkülönböztető figyelem, vagy szelektív koncentráció képességének elsajátítása. Erre számos módszer létezik. Az egyik legfontosabb dolog, amit csinálnunk kell, az az, hogy nem szabad erőlködnünk azért, hogy a meditáció működjön. Épp elég az, ha csak úgy csináljuk. Ellen kell állnunk a kísértésnek, hogy megpróbáljuk értékelni azt, amit csinálunk. Meg kell .elégednünk annyival, hogy egyszerűen csak csináljuk.

A megfelelő hozzáállás tehát az, ha mindenféle óriási elvárások nélkül, ,,csak úgy" gyakoroljuk a módszert; hagyjuk, hogy történjen, aminek történnie kell. Ha ezt meg tudod csinálni, egészen biztos, hogy valami történni fog!

Rejtélyek szigete / Felhasznált irodalom: Dr. Ian Gawlen Peace of mind

Forrás: http://rejtelyekszigete.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
3 meditáció a szív megnyílásáért
  2014-07-25 21:58:39, péntek
 
  3 meditáció a szív megnyílásáért






A szív megnyitása az emberiség következő evolúciós lépcsőfoka. Nagy szavak, ámde ennek komoly gyakorlati értéke is van. Mit jelent ez és egyáltalán miért fontos a szívünkből élni?

Sokat hallhatunk manapság 2012-ről, a felemelkedésről vagy dimenzióváltásról. Miközben talán senki a Földön nem tudja pontosan, mi is fog történni, kétségtelen, hogy a fizikai és szellemi síkon egyaránt zajló átalakulásban javában benne vagyunk. A legtöbb ezoterikus irányzat egyetért abban, hogy a következő evolúciós szintre nem léphetünk fel a háborúktól és ezernyi más konfliktustól sújtott jelenlegi állapotban.
Égetően szükségünk van arra, hogy mindannyian elkezdjünk a tolerancia, a megbocsátás, az önzetlenség, a feltétel nélküli szeretet minőségei szerint élni. Ennek kulcsa minden egyes emberben ott rejlik és nem más, mint a szív megnyitása.










Számos területen lehetséges a spirituális fejlődés a szív megnyitása nélkül is, ám minél több szeretetet tudunk magunkban megtartani és mások felé sugározni, annál magasabb szintre léphetünk és szándékaink annál tisztábban érvényesülnek.





A legtöbb ősi vallás és tradíció az önzetlenséget, a szeretetet és a másoknak való alázatos segítségnyújtást elengedhetetlennek tartja a spirituális fejlődés ösvényén, mivel ezek gyakorlása révén élhetjük át a másokkal való magasabb szintű egység-tudatot.
A modern kor teljesítményorientált, versengő és anyagias kultúrájában felnövekvő ember ezen értékek híján gyorsan megtanul bezárkózni. Védekező mechanizmusaink sokszor a fizikai vagy lelki traumát átélt gyermeki énünk vigasztalanságából származnak, céljuk - egyébként érthetően - az, hogy megvédjük magunkat egy káros külső behatástól.
Egy ponton túl azonban gátolják a kapcsolatokból származó öröm, boldogság megélését, érzelmeink kimutatását, végső soron a másoktól, akár a saját szeretteinktől való elidegenedéshez is vezethetnek.

Az energiaközpontok sorában a középen található szívcsakra különleges helyet foglal el: az itt tárolt negatív energiák
(sérelem, neheztelés, ítélkezés stb.) megtisztítása nélkül a szervezetünk energiaáramlása mindkét irányban elégtelen. A tudatosságunk emeléséhez át kell élnünk a szívcsakra leckéit az elfogadásról és a feltétlen, önzetlen szeretetről, könyörületessé, szolgálatkésszé kell válnunk.
Ezért fontos, hogy a spirituális fejlődésünk során kiemelt területként kezeljük a ,,szív-ügyeinket", legyen szó baráti, szerelmi, szülő-gyerek vagy bármilyen más kapcsolatról. A másokkal szemben gyakorolt feltétel nélküli szeretet alapja minden esetben önmagunk szeretete, túlzott kritika, ítélkezés vagy önhittség nélküli elfogadása.
Ezt a komplex folyamatot hatásosan támogatják a finomenergiák szintjén a
Mer-Ka-Ba meditáció, a szív szakrális terébe való belépés és az ikerszív-meditáció néven ismert technikák,
amelyek kifejezetten a szívcsakra harmonizálását, megtisztítását, megnyitását, a szeretetteljes állapot elérését, illetve fenntartását célozzák meg.






A gyakorlatok révén érzelmi, szellemi és gyakran fizikai síkon is átélhetjük az embertársainkkal és a Föld bolygóval való mély összetartozásunkat.
Ez a belső tapasztalat a fizikai értelemben vett szívben is olyan kézzelfogható érzeteket kelt
(a túláradó boldogság, a hála, az egység érzéseit), hogy az élmény felejthetetlen belső tudásként csapódik le tudatunkban. Érteni fogjuk, hogy a létezés legmagasabb szintjén, a formavilág illúziói mögött mindannyian egyek vagyunk.






Az ikerszív meditáció a szív- és a koronacsakra szeretetteljes megnyitására összpontosító meditáció. Alkalmas a prána (finomenergia) nagy mennyiségben történő felvételére, ezért rendkívüli frissítő hatással jár.
A felvett pránát felhasználhatjuk testi bajaink vagy lelki sérüléseink gyógyítására. Ez a varázslatos folyamat segít kitárni a szívünket minden Élő felé és mélyen átérezni, hogy a bolygón élő összes lénnyel valójában egyek vagyunk, összetartozunk.

Az ikerszív meditációt meghallgathatod és kipróbálhatod itt >>> (Kattintásra azonnal indul - Choa Kok Sui vezeti a meditációt.)

A Merkaba-meditáció egy 17 légzéses meditáció, célja az emberi energiamező újraalkotása magasabb szinten, fokozatosan emelve a személy egyéni ritmusának megfelelően a rezgésszintet. Az energiaterünk átrendeződése természetesen fizikai és érzelmi gyógyulásokkal, csendes ráismerésekkel és megerősödő manifesztációs képességekkel járhat. Könnyebbé válik a Felsőbb Énünkkel való kapcsolatfelvétel és erősebben érezhetjük a vele való kapcsolatunkat, a mindennapjainkat pozitívan befolyásoló bölcs támogatását.


Link

Számos ősi tradíció, természeti nép és jónéhány ,,új energiás" irányzat is ismeri a szívben nyugvó misztikus helyet, ahol rálelhetünk a szív hatalmára, amely egy magasabbrendű létezés kulcsát jelenti az egész emberiség számára - racionális, elme-vezérelt eddigi életmódunk helyett. A szív szakrális terében történő meditáció gyakorlásával elkezdhetünk ezen a magasabbrendű módon élni. A szív megnyitása azt is jelenti, hogy végre elkezdjük felvállalni eltemetett, megtagadott, lenézett vagy szégyellt érzelmeinket, és megengedjük magunknak, hogy érezzünk, akár a végletekig is. Ez esetenként lehet fájdalmas is, de tudnunk kell, hogy egy természetes újjászületési folyamatról van szó, melynek során életre kel az eddiginél együttérzőbb, élettelibb, szeretetteljesebb új énünk. Fokozatosan mélyebb megértést és szélesebb körű elfogadást tudunk tanúsítani embertársaink iránt, lépésről lépésre haladva az egységtudat felé.

Link

Forrás:hazateres.hu és http://www.hotdog.hu/Gondolatmenet/meditacio-a-szivnek-es-gyogyito-ereje/3-medita cio-a-sziv-megnyilasaert
 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 3614
  • e Hónap: 11880
  • e Év: 128533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.