Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Rachel McAdams életrajza
  2017-05-08 23:40:01, hétfő
 
 



Rachel McAdams
243.1948rajongó
154vélemény
Értékeléstehetség: 97%
stílus: 95%
szimpátia: 96%
Születési név Rachel Anne McAdams
Becenév Rach
Születési idő 1978. november 17.
Születési hely London, Ontario, Kanada
Foglalkozás Színészno
Családi állapot-hajadon
Magasság 165 cm
Eredeti hajszín Barna
Szemszín Zöld
Csillagjegy Skorpió






Összefoglaló életrajz
KEZDETEK
Rachel Anne McAdams 1978. november 17-én született Londonban, a kanadai Ontarioban. Édesanyja, Sandra Kay (született Gale) ápolónő, édesapja, Lande Frederick McAdams pedig visszavonult kamionsofőr és bútorszállító. Rachel St. Thomasban nőtt fel. Rendelkezik angol, ír, skót és walesi felmenőkkel. Anyai ötödik dédnagyapja, James Gray lojalista vadőr volt az amerikai forradalom ideje alatt, és a saratogai csata után Kanadába menekült. Három gyermek közül ő a legidősebb: van egy húga, Kayleen, aki hírességeket sminkel, illetve egy öccse, Daniel. Négy éves volt, amikor műkorcsoláyzni kezdett, de kilenc évesen visszautasított egy lehetőséget a Torontóba való költözéshez, mely során páros korcsolyázást tanult volna. Ezután a krocsolyázás amolyan hobbijává vált. Egészen 18 éves koráig versenyzett, többször is regionális díjat nyert. Elmondása szerint a korcsolyázás felkészítette a fizikai színészkedésre, mert megtanította arra, hogy összhangban legyen a testével. A Myrtle utcai magániskolába járt, amelyet később a Központi Elgini Kollégiumi Intézet következett. Nem élvezte az elméleti munkát és gyakrab betegnek tettette magát, hogy ne kelljen iskolába mennie. Ennek ellenére aktív diákéletet élt. A sportolás (röplabda, tollaslabda és futball) mellett tagja volt a diáktanácsnak, részt vett a Crimestoppers programban, és tagja volt a Peer segítő csapatának. Három nyári szüneten keresztül dolgozott egy McDonald's étteremben.
7 éves volt, mikor először érdeklődést mutatott a fellépés iránt, s míg szülei nem bátortalanították el, nem is kerestek számára ügynököt. Gyerekként részt vett a Disney és a Shakespeare nyári táborokban is. 12 évesen részt vett az Original Kids Színházi Társulat londoni részlegének. Kései tiniéveiben színházi produkciókat rendezett. Emellett szerepelt iskolai színpadi darabokban is, a Sears Ontario Dráma Fezstiválon pedig előadóművészeti díjat is nyert. Két tanára is inspirálta: egyikük angolt, másik drámát tanított neki, méghozzá a 11. és 12. osztályban. Eredetileg a Nyugat-Ontarioi Egyetemen akart kultúrát tanulni, ám drámatanára meggyőzte arról, hogy a színészi karrier is járható út. Felvételt nyert a York Egyetem négyéves színházi programjába, és 2001-ben képzőművészeti alapdiplomát szerzett. Az egyetemen a torontói székhekyő Necessary Angel Színházi Társulat tagja volt.
KARRIER
2001--05: Korai munkák
2001-től sor került etelvíziós debütálására az MTV Shotgun Love Dolls című filmjében, mint Beth Swanson. A frogatásra a York Egyetem tavaszi szünete során került sor. Kanadai filmes debütálására ugyanebben az évben került sor, a My Name Is Tanino című vígjátékban. Az olasz-kanadai koprodukciót Szicíliában forgatták, így került sor 22 éves korában élete első repülőgépes utaztására. Később Genie-díjra jelölték Kanadában Wendy Crewson karakterének tinikori megformálásáért a Perfect Pie című drámában. 2002-ben Hollywoodban is debütált, mikor Rob Schneider és Anna Faris oldalán volt látható a Tökös csaj nevű vígjátékban. A filmet Rachel hatalmas mérföldkőnek tartja karrierjében. Egy gonosz középiskolai diákot formált meg, aki testet cserél Schneider karakterével, aki egy jelentéktelen bűnöző. A The Los Angeles Times úgy érezte, hogy "egy igen ígéretes fiatal színésznő tűnt fel", míg a Daily Mail szerint Rachel és Anna "néznivaló tehetségek, de minden más elnyomja őket." A film 54 millió dolláros bevételre tett szert világszerte. Ezután visszatért Kanadába, hogy Kate McNab bőrébe bújjon a Slings and Arrows című vígjáték-minisorozatba, mely a kitalált New Burbage Shakespeare-i Fesztivál színpad mögötti színházi életét mutatja be. Az USA-ban bekövetkezett karrierje miatt a második évadban kiírták karakzerét. A szerepért két Gemini-díjra is jelölték, melyből az egyiket díjra váltotta.
2004--05: Áttörés
Rachel kitörő szerepét 2004-ben kapta meg, mikor Lindsay Lohan, Lacey Chabert és Amanda Seyfried oldalán szerepelt a Bajos Csajok című vígjátékban. 25 éves volt, mikor kiválasztották Regina George szerepére, aki Lohan karakterének, Cady Heronnak ellenséges barátka, egyben az iskola leggonoszabb és legnépszerűbb méhkirálynője, és ő karakterét Alec Baldwin Glengarry Glen Ross-beli alakításáról mintáztra. Az USA Today dicsérte "tréfás hangulatát", míg a The Daily Telegraph "elragadóan gyűlülködőnek" találta őt. A San Fransico Chronicle úgy érezte, hogy "McAdams csillogást és mágnesességet ad Reginának, valamint a komikus távolság megfelelő csipetét." A film 129 millió dollárt hozot világszerte, és két MTV Movie Awardot hozott Rachelnek. A Bajos Csajok később 12. helyen végzett az Entertainment Weekly minden idők legjobb gimis filmjeit összegyűjtő listáján. Tina Fey, aki szerepelt a filmben, illetve a forgatókönyvet is ő írta, azt nyilatkozta, hogy Rachel megtanította arra, hogyan viselkedjen inkább a kamera, mint közönség előtt: "Ő egy filmszínésznő. Nem tolakodó. És valahogy így megtanultam ezt a leckét, ahogyan őt néztem."
Ezután, szintén 2004-ben a szintén kanadai Ryan Gosling oldalán szerepelt a Nick Cassavetes által rendezet Szerelmünk lapjai címá romantikus drámában, mely Nicholas Sparks azonos című regényén alapul. Ő alakította Allie Hamiltont, a gazdag déli kisasszonyt, aki tiltott szerelmi kapcsolatot folytat Gosling karakterével, Noah Calhounnal, aki egy szegény munkás. Rachel déli akcentus elsajátítása miatt a dél-karolinai Charlestonban töltötte idejét a film forgatásának megkezdése előtt, és balett- valamint etikett-órákat vett. A forgatásra 2002 végén és 2003 elején került sor. Habár Rachel és Ryan 2005-ben egymásba szerettek, a forgatáson sokkal inkább harcias volt a köztük levő viszony. "A legrosszabbat hoztuk ki a másikból" - mondta Ryan. "Furcsa élmény volt, szerelmi történetet forgatni, és közben semmilyen módon sem kijönni a filmbeli társaddal." EGy ponton Ryan megkérte Cassavetes-t, hogy "hozz be valaki mást a kamerán kívül próbákhoz", mert úgy érezte, hogy Rachel nem hajlandó az együttműködésre. A New York Times dicsérte a két főszereplő "spontán és gyúlékony" előadását, míg Roger Ebertet a Chicago Sun-Times-nál lenyűgőzte Rachel előadásának "szépsége és tisztasága". A Chicago Tribune "igazi felfedezésnek" nevezte őt, aki "a fiatal Alliet olyan sugárzó, lélegzetelállítóan nyerő szende bájjal kellemmel tölti meg, amely összetöri a szíveket. A film 115 millió dollárt hozott világzserte. Alakításáért Rachel egy MTV Movie Awardot, és négy Teen Choice Awardot vihetett hata. Az Entertainment Weekly szerint a film tartalmazza minden idők legjobb filmes csókját, míg a Los Angeles Times a jelenetet feltette az 50 klasszikus filmes csók listjára. A Szerelmünk lapjai felkerült a sámos legjobb romantikus filmeket sorakoztató listára. "Nagyon hálás vagyok, hogy olyan filmben szerepelhettem, amire az emberek ilyen sokféleképpen ragálnak" - mesélte Rachel az Elle magazinnak 2011-ben. "Sokat jelentett nekem."
2005-ben Owen Wilson, Vince Vaughn és Bradley Cooper oldalán tűnt fel az Ünneprontók ünnepe című romantikus vígjátékban. Rachel egy befolyásos politikus lányát alakította, aki szerelmi héromszögbe byonolódik Owe és Bradley karakterével. Az érzelmes jelenetekre úgy készült fel, hogy a Flatwood Mac 1975-ös "Landslide" című dalát többször is meghallgatta. Owen állítása szerint Rachel a számtól azonnal sírva fakadt: "Olyan volt, mintha megnyitnád a csapot." Egy csónakázós jelenethez még vitorlás bizonyítványt is szerzett, csak mert a karaktere az elmondottak alapján képzett vitorlázós. Manohla Dargis a The New York Times-tól úgy érezte, hogy Rachel "kijozza a legtöbbet fejletlen karakteréből", és "minden szereppel egyre tetszetősebbé válik." A Variety szerint "csábító jelengés", aki "tulajdonkiéppen igazi karaktert hoz létre - ami ritkaság a nőknél egy ilyen férfiközpontú kalandban." A film 40 millió dolláros produkciós költségével szemben 285 millió dollárt hozott világszerte.
Rachel ezután Cillian Murphy mellett tűnt fel Wes Craven thrillerében, az Éjszakai járatban, amiben egy hotel fiatal menedzserét alakította. Karakterét fogva tartja Cillian karaktere, míg az éjjeli járaton utaznak. A rendezp elmondása szerint Rachel volt az egyetlen, aki eszébe jutott a szerep megformálására. Hasonlított karaktere tulajdonságaihoz: "Nem valami izzadt, csőtopot viselő, géppisztolyt cupelő szupernő volt." A Variety szerint alakítása "egyre lenyűhözőbb", míg Roger Ebert kijelentette, hogy "több jelenlétet és hitelességet visz szerepébe, mint igazából elvárnánk; anélkül színészkedik, hogy a legkisebb tudatosságot is elárulná arról, hogy egy műfajban van. Teéjesítménye megfelelővé teszi őt a nehézsúlyú szerepekre." A bemutatást követően a 26 millió dollárból készült film 95 millió dolláros bevételt produkált.
2005 végén Rachel szerepelt a Kőkemény család című karácsonyi vígfjűtákban, méghozzá Sarah Jessica Parker, Diane Keaton és Paul Schneider oldalán. Ez a szerep lehetőséget biztosított neki arra, hogy a megszokott "nyilvánvaló" barátnő vagy feleség helyett ezúttal egy kócos és cinikus testvér bőrébe bújjon. Izgatott volt, hogy Diane-nel dolgozhatott, és megjegyezte, hogy "sosem a szövegkönyv az, ami számít nekem. Hanem azok az ember, akikkel együtt dolgozhatok." A Variety megjegyzése szerint "a csillogás nélküli, de még mindig sugárzó McAdams újra bebizonyítja, hogy ő az igazi főnyeremény, ezúttal finoman bátor teljesítményt produkálva." A The New York Times úgy érezte, hogy az ő "megnyerő képernyős jelenléte fenntartja a figyelmet és a szimpátiát, a karaktere személyiségéből faladó hátrány ellenére." A film kasszasiker lett: csupán 18 millió dollárba került elkészítése, ezzel szemben pedig 92 millió dollárt hozott világszerte.
2006--08: Karrier-szünet és gyenge visszatérés
Karrierjének ezen a pontján sokan úgy emlegették Rachelt, mint "a következő Julia Rberts", és az új "hollywoodi it girl". A Vanity Fair Rachelt is meghívta, hogy Scarlett Johansson ls Keira Knightley mellett szerepeljen a 2006. márciusi címlapon, az éves hollywoodi kiadásban. Amikor megérkezett a fotózásra, Rachel rájött, hogy aktfotózásról van szó, így lemondta és elment. Később elváltak útjai publicistájával, aki nem informálta őt erről előre. Keira később így nyilatkozott az esetről: "Még meglehetősen az elején Rachel azt mondta, hogy "Nem, ebbe nem egyezem bele." Igazán bájos lány, és nagyon tisztelem, hogy ezt tette." Amikor 2008-ban megkérdezték Rachelt az incidensről, azt mondta, hogy nem bánta meg egykori döntését.
2006-tól 2007-ig kis időre szüneteltette filmes karrierjét. "Rengeteg ember vett körül, sok hang volt körülöttem, és szerettem volna egy kicsi ellépni onnan, hogy újra hallhassam a saját hangomat" - mondta 2013-ban. "Őszintén szólva, én sosem akartam nagy filmsztárrá válni. Még csak nem is akartám Kanadán kívül, vagy éppen a színházon kívül dolgozni." Ezen időszak alatt olyan filmeket utasított vissza, mint Az ördög Pradát vise, a Casino Royale, a Mission: Impossible III, vagy a Zsenikém - Az ügynök haláli. 2006 februárjában egyszeri alkalommal feltűnt a The Vagina Monologues-ban a torontói Szent Lőrinc Művészeti Központban, hogy a V-Day-nek gyűjtsenek adományokat. Ugyanebben az évben feltörekvő sztárnak jelölték a BAFTA-díjátadón és volt a műszaki teljesítmények Oscar-gálájának vezetője.
2008-ban visszatért filmes karrierjéhez és Pierce Brosnan, valamint Chris Cooper oldalán szerepeét a Házasélet című 1940-es éveket idéző film noirban. Kay Nesbitt, a fiatal özvegy szerepében tűnik fel, aki iránt mindkét idősebb színész karaktere érdeklődni kezd. A szerepre való felkészüléséként Rachel több régi filmet is tanulmányozott, különösen Kim Novaktól. Elmondása szerint a film forgatása újra feltöltötte őt energiával, és megihlette, valamint alig várta, hogy ismét még többet dolgozhasson. Az Entertainment Weekly szerint Rachel "különösen bűbájos látvány a kétéves szünetét követően." A Variety kritizálta a nagyképernyőtől való ideiglenes visszatérését, és úgy érezte, hogy annak ellenére "kellemes érzés", hogy a film noir műfaj "egyenesen beborítja természetes élénkségét és spontaneitását." A film limitált megjelenést kapott, és kudarcot vallott a jegypénztáraknál. Csupán 2 millió dollárt szerzett világszerte, így még a 12 millió dolláros produkciós költéségt sem tudta behozni.
Ezután az Eltávozáson című utazós vígjátékban szerepelt Tim Robbins és Michael Pena oldalán. A film három iraki háborúban harcoló katonáról szól, akik visszatérve az Egyesült Államokba egy rövid utazást tesznek. A forgatás előtt egy valódi kiképzőtáborban edzett Fort Campbellben, Kentucky államban. 2011-ben azt nyilatkozta, hogy Colee Dunn volt "valószínűleg az egyik kedvenc karakterem, akit eljátszottam." Ez a film szintén limitált bemutatást kapott, és a The New York Times úgy vélte, Rachel "fényes, mint mindig", míg Roger Erbert a Chicago Sun-Times-tól kijelentette, hogy a szerep Rachel "színésznőként történő felnőtté válása. Korábban többnyire dögös csajként, vagy idealizált kedvesként láthattuk - írta - Ezúttal harcias, sérülékeny, merész, szívélyes, vicces... Nézzétek meg azt a megrendítő jelenetet, amikor találkozik a barátja családjával." Az Entertainment Weekly úgy gondolta, hogy "harcias, gyönyörű, és olyan mozgékony, mint egy hangulatgyűrű." Az Eltávozáson Rachel 2012-ig megjelent összes filmje közül kereskedelmileg a legkevésbé sikeres lett, csupán 266 967 dollárt szedett össze világszerte.
2009-ben Russel Crowe, Helen Mirren és Ben Affleck oldalán volt látható A dolgok állása című politikai thrillerben, amely az azonos nevű BBC drámasorozaton alapul. Delly Frye-t, egy online riportert alakított, aki Crowe karakterével, egy veterán, nyomtatott sajtóban tevékenykedú újságíróval egy lehetséges összeesküvést vizsgál. Kutatásai során ellátogatott a The Washington Post irodájába, ahol találkozott a Capitolium politikusaival. Az Entertainment Weekly úgy érezte, hogy "tökéletesen kiválasztották az ambíciózus wonkette [a wonkette.com oldal szerkesztőinek neve - a ford.] szerepére", míg a The Daily Telegraph megjegyezte, hogy "McAdams, élén szemeivel és nagy, kifejező homlokával jól tartja magát Crowe-val szemben. Szerencsére elkerüli a kísértést, hogy bármennyire is lányos és szemérmes legyen az alfahímmel szemben. A film 87 millió dollárt hozott világzserte.
2009-ben Eric Bana oldalán volt látható Az időutazó felesége című romantikus sci-fi drámában, amely Audrey Niffenegger azonos nevű bestseller-regényén alapul. Rachel "őrülten beleszeretett" a regénybe, de kezdetben egy kissé hezitált, hogy elfogadja-e a szerepet, mert Clare Abshire, a hosszú ideig szenvedő feleség egy "olyan karaktert, akit az emberek már elképzeltek a fejükben." Peter Travers a Rolling Stone-nál azt mondta, hogy "a vibrál Rahcel McAdamset és Eric Banát bármiben megnézném, de Az időutazó felesége nagyon ott van." A Los Angeles Times úgy gondolta, hogy Rachel "ragyogó, de sajnos színészi képességei többnyire kárba vesznek." Michel Phillips a The Chicago Tribune-nél a gyors áttekintésébel így írt Rachel alakításáról: "Minden jelenet, amiben szerepel, még a buták is, jobbá válnak tőle-igazán, néha még ha lehetetlennek is tűnne--mert ő szerepel benne. Munkája érzelmileg spontánnak, mégis technikailag precíznek érződik. Szokatlanul könnyen érintkezik a vígjátékkal és drámával, és sosem esék a melodramatikus pillanat rabjává." A film kereskedelmi siker lett, 101 millió dollárt hozott világszerte.
2009 végén Robert Downey Jr. és Jude Law mellett alakított főszerepet a Sherlock Holmes-ban. Irine Adler, a címszereplő ellenségének és szerelmének megformálója, és Rachel örömmel vállalta el egy olyan karakter eljátszását, aki "saját maga ura és igazi szabad szellem". A Variety úgy találta, hogy karaktere "nem volt túl jól beillesztve a történet többi részébe, ezzel a hiánnyal az általában találékony McAdams sem tudott sok mindent kezdeni." A New York Times azt állította, hogy McAdams kisasszony tökéletesen elbűvölő színésznő és bátran szerepel harmadik kerékként ezen az akció-brománc triciklin. De Irine ebben a filmben inkább valahogy cinikus üzleti találékonyságnak érződik. Nyújt egy kis valamit a hölgyeknek, és emellett valamit az uraknak is, akik, amennyire keresik a harcokat és robbanásokat, a fegyvereket és üldözéseket, ugyanennyire kedvelik a lányokat is." A film hatalmas siker lett, 524 millió dollárt hozott vilégszerte a jegypénztáraknál.
2010-ben ismét Diane Keaton, valamint Harrison Ford oldalán volt látható, ezőttal az Ébredj velünk című Roger Michell-filmben, melyben egy televíziós producert alakít, aki megpróbálja feltornászni egy reggeli televíziós műsor nézettségét. A film tovább emelte Rachel karrierjét. Kezdetben úgy érezte, hogy alkalmatlan a szereple "Nem vagyok vicces. Úgyhogy azt mondtam, "ha azt szeretnétek, hogy vicces legyek, talán máshol akartok keresgélni."" Michell elköltött pár vacsorát Rachellel, és meggyőzte őt, hogy csatlakozzon a stábhoz. Azóta, hogy Diane Keatonnal dolgozott, Rachel mentoraként írta le a színésznőt. Kenneth Turan a Los Angeles Times-nál azt mondta, hogy McAdams "olyan alakítást nyújt, amiért beülünk a filmekre", míg ROger Ebert a Chicago Sun-Timesnál úgy érezte, hogy játéka "olyan szerethető főhős, mint bárki Amy Adams Junebug-beli alakítása óta" egy egyébként "rutinos" filmben. A New York Postot lenyűgözte "a fizikai vígjátékhoz való adottsága", ahogyan a Varietyt is. Míg a New York Times úgy gondolta, hogy "különösen jól játssza a szerepét" és "könnyedén szerethető", felhívta rá Hollywood figyelmét, hogy olyan szerepeket adjanak nekik, melyek érdemesek tehetségére. "McAdams kisasszonynak az arcon levő gödröcskéire kell támaszkodnia, hogy boldoguljon. Ezt meg is teszi, de sokkal jobbat is tehetne." A film szerény sikert ért el, 58 millió dollárt hozott világszerte, ami nem sokkal haladja meg 40 millió dolláros költségvetését. Rachel csalódott volt, amiért a film nem talált nagyobb közönségre, megjegyezve, hogy "Csak azt hallom az üzletemberektől: "Nos, senki sem tudta biztosan, kinek készült.""
2011--14: Neves rendezők filmjei
2011-ben szerepelt Woody Allen romantikus vígjáték-fantasy filmjében, az Éjfélkor Párizsban című filmben, méghozzá az Ünneprontók ünnepe-beli partnere, Owen Wilson, valamint Michael Sheen oldalán. A film a 2011-es Cannes-i Filmfesztiválon került bemutatásra, Rachel pedig Inezt alakította, Owen karakterének zsémbes menyasszonyát. Allen a szerepet külön neki írta, miután "kitűnő beszámolókat" hallott barátjától és egykori kollégájától, Diane Keatontól. Állítása szerint "megőrült Rachelért", és szeretett volna lehetőséget biztosítani számára, hogy mást is eljátszhasson, ne csak mindig "gyönyörű lányokat." A filmet párizsi helyszíneken forgatták, Rachel pedig azt mondta, hogy ez a tapasztalat "mindig nagy helyet foglal majd el a szívemben". Hadley Freeman a The Guardiantól kritikus szemmel figyelte alakítását, és szerinte a színésznő "átalakult az Ünneprontók ünnepében látható édes lányból egy álmokat leromboló ribanccá, akivé - az amerikai vígjátékok szerint - a nők válnak, miután ujjaik köré csavarták az áhított férfit." Richard Corliss a Time magazinnál "sajnálta McAdamst, akinek általában díjazott jelenléte itt egy barátságtalan klisében őrlődik fel." Akárhogy is, Kenneth Turan a Los Angeles Times-nál úgy érezte, hogy Rachel "ügyesen kezel egy olyan szerepet, ami a szokásosnál kevésbé barátságosabb számára" és A. O. Scott a The New York Times-nál "nagyszerűen felgyorsítottnak" találta őt. Az Éjfélkor Párizsban Allen legtöbbet hozó filmje lett Észak-Amerikában, és a 2011-es év legsikeresebb független filmje. Költségvetése 17 millió dollárt tett ki, világszerte pedig 151 millió dollárt hozott a konyhára. Rachel a stáb hat második tagjával együtt jelölésre került a SAG-díjon, a a stáb kiemelkedő alakítása egy mozifilmben kategóriában. Allen pedig elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, a film maga pedig három másik kategóriában is jelölésre került az Oscar-díjon, többek között a legjobb film kategóriájában.
Rachel ismét eljátszotta Irene Adler szerepét a Sherlock Holmes: Árnyjátékban, de a misztikus akció-kalandfilmben a női főszerepet ezúttal Noomi Rapace kapta. Joel Silver, a film producere azt nyilatkozta, hogy "mindig is úgy terveztük, hogy az egyes filmekben más típusú lányok lesznek majd", a Bond-lányok sorához hasonlóan. Számára "bonyolult" volt meggyőzni Rachelt arról, hogy visszatérjen egy kisebb szerepben: "Szeretett velünk lenni, de egy nagyobb szerepben reménykedett." Joe Morgenstern a The Wall Street Journalnál úgy érezte, hogy Rachel "túlságosan hamar eltűnik ebbem a túltermelt, önmagát elvarázsoló folytatásban, és ugyanígy a ragyogó találmány szelleme is, ami ez előző filmet olyan kellemes meglepetéssé tette." Scott Mendelson a The Huffington Postnál megjegyezte, hogy Rachel "itt sokkal több személyiséget és huncut bájt mutat meg abba a pár pillanatban, mint bármelyik eddigi filmjében. Megszabadítva azoktól a megkötésektől, hogy ő legyen a filmben a de facto szerelem, McAdams kiélvezi anak lehetőségét, hogy igazi cselszövővé váljon." A film 543 millió dollárt hozott világszerte.
2012-ben Channing Tatum oldalán tűnt fel a Fogadom című romantikus drámában, ami igaz történeten alapul. Rachel és Channing egy frissen egybekelt párt alakítanak, akik próbálják újraépíteni kapcsolatukat, mután egy autóbaleset után a feleség nem emlékszik a házasságukra, valamint magára a férfire sem. Rachelt vonzott az a "hullámvasút", amivel karakterének szembe kell néznie, és érdekesnek találta, hogy a történet "a férfi szemein keresztül" kerül elmesélésre. A. O. Scott a The New York Timesnál kijelentette, hogy "a gödröcskés és imádnivaló McAdams elég fizikai vonzerőt és érzelmi melegséget hoz ahhoz, hogy elterelje a figyelmet az elcsépelt beállításról és a papírvékony cselekményről." Joseph Amodio a Newsdaynél úgy érezte, hogy Rachel "büszkélkedhet szokásos rejtélyes képernyős melegségével", és ő "az igazi látványosság." Akárhogy is, Betsy Sharkey, a Los Angeles Times egyik írója szerint Rachel "elpazarolták" a szerepre: "Annyira tetszetős színésznő, hogy nehéz nem azt kívánni, hogy valaki vegye jobb hasznát." Mary Pols a Time magazinnál úgy gondolta, ez a film jó példa arra, hogy Rachel "belenyúl" az ilyen "szemérmetlenül romantikus" filmekbe, és kijelentette, hogy ő "egy sokkal sokoldalúbb és okosabb szíésznő", mint amit az ilyen projektek sejtetnek. A film a 30 millió dolláros költségvetéséhez képest jelentős kereskedelmi siker lett, és a főszerepei közül ez a film hozta a legtöbbet a jegypénztáraknál. Az Egyesült Államokban a box office lista élére került, és több mint 196 millió dollárt hozott világszerte.
2013-ban Ben Affleck oldalán szerepelt Terrence Malick To the Wonder című romantikus drámájában. Rachel egy oklahomai lovastanyán dolgoző nőt alakított, akibe Ben karaktere szerelmes. Rachel szerint Malick egy "hihetetlenül segítőkész" rendező; részletesen megbeszélték karakterét, és Malick körbevezette őt a helyi városban, megmutatva, a karakter melyik házban nőhetett fel és hova járhatott iskolába. Limitált amerikai mozibemutatója után a film megosztotta a kritikusokat. Oliver Lyttelton az IndieWire-nél megjegyezte, hogy "McAdamsnek kell a legkevésbé felettesnek lennie, de csodálatosan kísérteties és szomorú rövid feltűnéseiben."
Ezután Rachel Noomi Rapace mellett volt látható Brian De Palma erotikus thrillerében, a Gyilkos vágyakban. Két vállalati vezetőt alakítanak, akik hatalmi harcba keverednek. De Palma látta Rachel alakítását a Bajos Csajokban, és úgy döntött, hogy őt választja Christine szerepére. A filmet néhány kijelölt moziban mutatták be az Egyesült Államokban, a kritikusoktól átlagos értékelést kapott. Gleibermen az Entertainment Weeklytől megjegyezte, hogy Rachel "használja a szexi hirdetőfalas mosolyát és magabiztos kézbesítését, hogy eltalálja a bajkeverő főnök egy bizonyos típusát, aki agresszióját részben 'őszínteségbe' ágyazza." RObert Abele a Los Angeles Times-nál úgy gondolta: "McAdams és Rapace gesztikulálása kínos és vadul félrecastingolt -- sokkal inkább kiköpött egyetemi barátnők, mint generációkon átívelő hatalmi antagonisták."
2013 végén Domhnall Gleeson oldalán szerepelt az Időről időre című romantikus vígjáték-drámában, Richard Curtis rendezésében. A szerepet eredetileg Zooey Deschanel alakította volna, de nem sokkal a forgatás kezdete előtt kiesett. Mivel Rachel már évek óta Curtis rajongója volt, ezért szeretett volna vele dolgozni a filmen, amiről azt állítótta, hogy rendezőként az utolsó munkája lesz. A film kereskedelmi siker lett a nemzetközi jegyirodáknák, és Rachel pozotív fogadtatásban részesült a kritikusok körében. Leslie Felperin a Variety magazinnál dicsérte őt és Domhnallt az ő "ragyogó, hihető kémiájukért", ami "fenntartja a filmet."
2014-ben Philip Seymour Hoffman mellett volt látható John le Carré kémthrillerének adaptációjában, Az üldözöttben, Anton Corbijn rendezésében. Néhány kritikus elégedetlen volt Rachel német akcentusra tett próbálkozásával. Richard Lawson a Vanity Fairnél mejgeyezte, hogy Rachelnek "kicsit kevesebb sikere volt az akcentusával", mint kollégájának, Hoffmannak, de ettől eltekintve "jelenléte intelligens, kifejező és mágneses vonzerejű, mint mindig." 2014 végén csillagot kapott a kanadai Hírességek Sétányán.
2015-től napjainkig: Kritikai elismerések
2015-ben Michael Keaton, Mark Ruffalo és Stanley Tucci oldalán a Soptlight: Egy nyomozás részletei című filmben tűnt fel, mint Sacha Pfeiffer újságírónő. A Tom McCarthy által rendezett film középpontjában a bostoni katolikus templomban elkövetett gyermekbántalmazási botrány áll. A szerepre való felkészülés során Rachel sok időt töltött az újságíróval. A film általános kritikai elismerésben részesült, főként részletes története és a színészgárda alakítása miatt. Justin Chang a Varietynél úgy érezte, hogy Rachel "érzékenységgel és finomsággal itatja át Pfeiffer." Ennek ellenére meglepődött, amikor Rachelt ezután Oscar-díjra jelölték: "[Az alakítás] azzal az apró szemcsézettségű finomsággal rendelkezik, amit a szavazók túl ritkán vesznek észre. Vessünk még egy pillantást arra a jelentre, amiben finoman, ügyesen ösztönzi a bántalmazás túlélőjét, hogy árulja el a legmélyrehatóbb titkait - egy kis mesterkurzus arról, ahogyan az egyszerű odafigyelés az együttérzés csatornájává válhat." Alakításáért Rachelt Oscar-díjra, Critics' Choice díjra és SAG-díjra is jelölték, mint legjobb mellékszereplő színésznőt.
2015-ben három másik filmben is feltűnt. Az Ünneprontók ünnepe-beli kollégája, Bradley Cooper, valamint Emma Stone és John Krasinski oldalán mellett volt látható Cameron Crowe romantikus vígjátékában, amely az Aloha nevet kapta. A filmben Cooper karakterének exbarátnőjét alakította, aki Krasinski karakterének felesége, és két gyermekének édesanyja. Habár a filmet a kritikusok és a közönség sem fogadta jól, Rachelt dicsérték. Wesley Morris például a Grantlandtől megjegyezte: "Ha valaki tud beszélni Crowe nyelvén, az tényleg segít. McAdams lehet az eddigi legjobbja... a megfelelő mennyiségű levegővel tölti meg a sorait, ezzel egy kis könnyűséget adva a szavaknak, ami összemossa az optimizmust, a szórakoztatást és a beletörődést. Sosem tűnt ennél szerethetőbbnek, ösztönösebbnek, vagy jelenlevőnek." Mark Olsen a Los Angeles Times úgy érezte, hogy Rachel "a legerősebb, leginkább gömbölyű női karaktert alakítja, akit Crowe valaga is írt, egy nőt, aki hirtelen szembesül az élettel, amit él, és azzal, amilyet élhetett volna, és a színésznő megalapozott, nem erőltetett földön maradást adja a szerephez, amit öröm nézni." Jake Gyllenhaal mellett a Mélyütésben is szerepelt, ahol a karakter feleségét formálta meg. A filmet vegyesen fogadták a kritikusok, de A.O. Scott a The New York Times-nál elismerte: "Van benne néhány elég vonzó játékos. Vannak rosszabb dolgok annál, mint McAdams kisasszonyt nézni a multiplexben, amint éppen kemény diót játszik a férje oldalán." James Franco, Charlotte Gainsbourg és Marie-Josée Croze oldalán szerepelt Wim Wenders Every Thing Will Be Fine című drámájában. A film 2015 decemberében került limitált bemutatásra az Egyesült Államokban. Guy Lodge a Varietynél úgy vélte: "Szegény McAdams, értelmes hajjal küzdve, és igazán misztikus, kódolt-kontintentális akcentussal folytatja a nyomorult, félredobott szerelmek utáni hálátlan hajszáját a nagynevű szerzői projektekben.
2015-ben visszatért a televíziózáshoz, és Ani Bezzerides nyomozóként tűnt fel az HBO A törvény nevében című sorozatának második évadában, méghozzá Ünneprontók ünnepe-beli kollégája, Vince Vaughn, valamint Colin Farrell és Taylor Kitsch oldalán. Habár az évad vegyes fogadtatásban részesült, Rachel alakítását ismét dicsérték a kritikusok. Richard Cinbe a The Guardiantól megjegyezte: "Ha itt van bárkinek is esélye arra, hogy élvezze a McConaugheyszánszot, az valószínáleg McAdams - egy színész, akinek a karaktereit gyakrabban hozzák összefüggésbe a romkom általi halállal, mint gyilkosságokkal, amikben az emberek szemét savval égették ki. Itt, az ő Anija egy meggyőző káosz." Alakításárt Critics' Choice televíziós díjra jelölték. Szintén 2015-ben Boglárkát alakította A herceg menyasszonya egyszeri, színpadi LACMA élő felolvasásában.
2016-ban a kislány anyukájának hangja volt A kis herceg című animációs filmben, valamint Benedict Cumberbatch oldalán tűnt fel a Doctor Strange című Marvel szuperhős filmben. Peter Debruge a Varietynél azt mondta, hogy McAdams alakította "a Marvel kirakatba való barátnői közül a leginkább hozzáértőt - és leginkább emberit", míg Gregory Ellwood az Indiewire-nél megjegyezte: "Mondanom sem kell, hogy McAdams sosem fogja megkapni azt az elismerést, amit megérdemelne azért, ahogyan ezt az épphogy felvázolt szerepet Strange egykori orvosi kollégájából, Christine Palmerből egy magával ragadó, háromdimenziós karakterré változtatta, akiről úgy érezzük, hogy a történet szerves részét képezi, még akkor is, ha valójában nincs így. Szintén 2016-ban L. M. Montgomery Anna Zöld Oromból című regény hangoskönyvét is felolvasta, az Audible kiadásában.
2017-ben Rachel Weisz oldalán lesz látható a Disobedience című filmben. A Sebastian Lelio által rendezett alkotás Naomi Alderman regényén alapul. Emellett feltűnik majd a Game Night című vígjátékban Jason Bateman oldalán, valamint Thomas Vinterberg tengeralattjárós túlélős drámájában, a Kurskben, Colin Firth és Matthias Schoenaerts.

MAGÁNÉLET
Torontóban, a Harbord Villafe szomszédságában él. Van amerikai zöld kártyája, de egyszer így nyilatkozott: "A világ mostanában olyan kicsivé vált, és a legtöbb filmet már nem Hollywoodban forgatják, így nincs értelme ott élni."
A Szerelmünk lapjai című film forgatásán ismerkedett meg Ryan Gosling színésszel, akivel két évig tartó komoly kapcsolata volt, 2005 közepétől 2007 közepéig, majd 2008 nyarán rövid időre újra összejöttek. 2009-ben néhány hónapig Josh Lucas amerikai színésszel alkotott egy párt. 2010 júliusában az Éjfélkor Párizsban forgatásán ismerkedett meg Michael Sheen walesi színésszel, akivel 2013 elejéig alkottak egy párt. 2013 májusában összejött Patrick Sambrook kanadai zenei menedzserrel, azonban egy év együttlét után szakítottak. 2016-ban Jamie Linden amerikai író-rendezővel kezdett el randevúzgatni.

ÉRDEKESSÉGEK
- Ugyanabban a kórházban született, mint egykori kedvese, Ryan Gosling (Szent József Kórház, London, Ontario, Kanada).
- Három nyáron át dolgozott testvéreivel a McDonald's-ban.
- Egy ideig vegetáriánus volt.
- Egy évben öt MTV Movie Awards jelölést kapott, ezzel rekordot döntve.
- Ír származású.
- Több magazin választotta már be a legszexisebb nők közé (példaul az FHM, a Maxim, vagy az Empire).
- A népszerű Los Angeles-i Silverlake szomszédségban él. Ezen a környéken van még háza Christina Riccinek és Ryan Goslingnak is.
- Van egy George nevű kutyája, amit megoszt Ryan Goslinggal.
- Nincs saját autója, hogy ezzel is védje a környezetét. Általában biciklivel vagy busszal utazik.
- Főtámogatója a greenissexy.org nevű oldalnak, ami segíti a környezetvédelmet.
- 22 éves koráig félt repülőre ülni.
- A Bajos Csajokban eredetileg Cady szerepére jelentkezett, mielőtt Regina szerepét kapta volna.
- Jelentkezett a Mamma Mia! című musicalbe Sophie szerepére, amit Amanda Seyfried kapott meg. Korábban Amanda a Bajos Csajokban Regina szerepére jelentkezett, amit ugyebár Rachel kapott meg.
- Kedvenc színésznői: Joan Cusack, Juliette Lewis, Kate Winslet, Laura Dern, Renée Zellweger és Samantha Morton. Elizabeth Taylort és Audrey Hepburnt tartja példaképének.
- Szívesen dolgozna együtt Daniel Day-Lewis-szal, James Franco-val, valamint Sam Rockwell-lel.
- Allergiás a lovakra.
- Egy biciklis balesetet követően tanult meg autót vezetni.
- Russel Crowe tanította meg arra, hogyan értékelje a rugbyt.
- Jelentkezett az A sötét lovagba Rachel Dawes szerepére, amit végül Maggie Gyllenhaal kapott meg.
- Jelentkezett Daisy Buchanan megformálására a The Great Gatsby című filmben, ám ezt a szerepet Carey Mulligan happolta el előle.
- A három könyvadaptációs főszerepében a romantikus történetekben művészt és festőt alakított - ezek pedig: Szerelmünk lapjai, Az időutazó felesége, Fogadom.


FILMEK
Shotgun Love Dolls (2001)
The Famous Jett Jackson (2001)
Guilt by Association (2002)
My Name Is Tanino (2002)
Perfect Pie (2002)
Tökös csaj (2002)
Bajos Csajok (2004)
Szerelmünk lapjai (2004)
Ünneprontók ünnepe (2005)
Éjszakai járat (2005)
Kőkemény család (2005)
Házasélet (2007)
The Lucky Ones (2008)
A dolgok állása (2009)
Az időutazó felesége (2009)
Sherlock Holmes (2009)
Ébredj velünk (2010)
Éjfélkor Párizsban (2011)
Sherlock Holmes: Árnyjáték (2011)
Fogadom (2012)
To The Wonder (2012)
Gyilkos vágyak (2012)
Időről időre (2013)
Az üldözött (2014)
Every Thing Will Be Fine (2015)
Spotlight: Egy nyomozás részletei (2015)
Aloha (2015)
A kis herceg (2015)
Mélyütés (2015)
Doktor Strange (2016)





SOROZATOK
A bolygó neve - Föld (2002)
Slings and Arrows (2003-2005)
A törvény nevében (2015)

Forrás: http://starity.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  {Rachel Anne McAdams életrajza  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 808
  • e Hónap: 3777
  • e Év: 37943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.