Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Egyre közelebb...
  2020-07-02 21:59:33, csütörtök
 
  Egyre közelebb...

Négy evangélium,
s számtalan örömüzenet,
melyben üzened,
hogy szereted minden gyermeked.
Már nem vagyok az,
aki egykor voltam...,
ajkamon zeng a hálaszó.
S magához egyre közelebb von
az áldott Örökkévaló.

Domahidi Klára
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Napfogyatkozás
  2020-07-02 21:55:39, csütörtök
 
  Napfogyatkozás

Mert, hogy tökéletes az Isten munkája,
Kiszámítható a nap és hold járása,
Ha az életünkben is ilyen rend lenne,
Több alázat lenne emberi szívekbe.

Bennünk, körülöttünk nyoma sincs a rendnek,
Ez is oka lehet a sok szenvedésnek,
Ezrek, milliók az ég felé néztek,
E látomásból mi maradt meg néktek?

Szabó Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Csendesedj el!"
  2020-07-02 21:39:45, csütörtök
 
  ,,Egy szót hallottam" (Jób 4,16).

Mintegy húsz évvel ezelőtt egyik barátom adott nekem egy könyvet ezzel a címmel: Igazi béke. A könyv egy régi, középkori üzenetet tartalmazott és azt az elsődleges gondolatot - hogy Isten várakozik lényem mélyében, hogy szóljon hozzám, ha eléggé elcsendesedem ahhoz, hogy meghalljam a szavát.
Feltételeztem, hogy ezt nem lehet nehéz megtenni, ezért próbáltam elcsöndesedni. Nem sokkal azután, hogy ezt elkezdtem, úgy tűnt, hogy egy óriási, pokoli zűrzavar kezdett elszabadulni. Hirtelen ezerféle hangot és zajt hallottam kívülről és bentről, amíg már nem hallottam semmi mást, csak hihetetlen tombolást. Némelyik hang az enyém volt, az én kérdéseim és még az én imádságaim is, miközben más hangok az ellenség kísértéseiből eredtek, és hallottam a világi zűrzavar hangjait is mindenfelől.
Akármerre fordultam, visszalöktek, rángattak, miközben leírhatatlan nyugtalansággal és túláradó zajongással találkoztam. Úgy tűnt, kénytelen vagyok hallgatni ezeket és válaszolni valamilyen módon. De Isten ezt mondta: ,,Csendesedj el, és ismerd el, hogy én vagyok az Isten!" (Zsolt 46,10) Aztán elmém megtelt aggodalmakkal, saját felelősségeimmel a holnapra vonatkozó terveimmel kapcsolatban, és Isten megint ezt mondta: ,,Csendesedj el!"
Amint hallgattam és lassacskán megtanultam engedelmeskedni, bezártam fülemet minden más hang előtt. Hamarosan fölfedeztem, hogy mihelyt az összes többi hang elhallgatott, vagy mihelyt én abbahagytam azokra figyelni, ,,szelíd hang"-ot (1Kir 19,12) hallottam. Ez a hang elkezdett beszélni lényem mélységeiben. Beszélt velem kifejezhetetlen gyöngédséggel, hatalommal és vigasztalással.
Ez a ,,szelíd hang" lett nekem az imádkozás, a bölcsesség és a szolgálat hangjává. Többé nem kellett olyan keményen dolgoznom azért, hogy gondolkozzam, imádkozzam vagy bízzam, mert a Szentlélek ,,szelíd hangja" a szívemben Isten imádsága volt lelkem titkos helyein. Ez volt az Ő válasza minden kérdésemre, az Ő élete meg ereje lelkemnek és testemnek. Hangja lett a lényege minden ismeretnek, imádságnak és áldásnak, mert az maga az élő Isten volt, mint az életem és mindenem.
Pontosan így merít a mi lelkünk a feltámadt Úr életéből. Azután képesekké válunk vállalni az élet konfliktusait és felelősségeit, mint az a virág, amely magába szívta a harmat hűvös és felfrissítő cseppjeit az éjszaka hidegében. Mégis, ahogy a harmat sohasem hull viharos éjszakán, éppen úgy az Ő kegyelmének harmatja sohasem áztatja meg a nyugtalan lelket. (A. B. Simpson)

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten hatalma nehézségeket hoz
  2020-07-02 07:29:43, csütörtök
 
  ,,Láttunk ott óriásokat is" (4Móz 12,34).

Igen, az izraeli kémek láttak óriásokat, de Józsué és Káléb látta Istent! Akik kételkednek, azok ma is így szólnak: ,,Nem mehetünk az ellen a nép ellen, mert erősebb nálunk" (32. vers) Ám azok, akik hisznek ezt mondják: ,,Elfoglalhatjuk azt a földet, mert kétség nélkül megbírunk vele" (31.vers).
Az óriások a nagy nehézségeket képviselik, és mindig körülöttünk lopakodnak. Bent vannak családjainkban, gyülekezeteinkben, társadalmi életünkben és még a szívünkben is. Le kell győznünk őket, különben ők nyelnek el minket, mint a régi izraelieket, akik a kánaániaktól félve mondták: ,,Olyan föld, amely megemészti lakóit. Az egész nép is, amelyet ott láttunk, szálas emberekből áll" (33.vers). Azt a hitet kell bemutatnunk, amelyet Józsué és Káléb képviselt, akik ezt mondták: ,,Azért ne féljetek tőlük!... ők nekünk csak olyanok, mint a megenni való kenyér" (4Móz 14,9). Lényegében ezt mondták a többieknek: ,,Erősebbek leszünk legyőzésükre, még ha nincsenek is óriásaink a harcra."
Valójában, ha nincs győzelmes hitünk, akkor elnyelnek minket - megemésztenek az óriások, akik gátolják ösvényünket. ,,Mivel a hitnek ugyanaz a lelke van bennünk" (2Kor 4,13), ami Józsuét és Kálébet betöltötte, tekintsünk Istenre, és Ő megoldja a nehézségeket.
Csak akkor találkozunk óriásokkal, amikor Istent szolgáljuk és követjük. Amikor Izráel haladt előre, akkor jelentek meg az óriások, mert amikor visszafordultak a pusztába, egyetlenegyet sem találtak.
Sokan úgy hiszik, hogy Isten hatalma az ember életében távol tart minden próbát és nehézséget. Azonban Isten hatalma valójában nehézségeket és küzdelmeket hoz. Azt gondolnánk, hogy Pált, a Rómába tartó nagy misszionáriust utazásakor megőrizhette volna Isten szuverenitása a tomboló viharoktól és ellenségeitől. Mégis, éppen az ellenkezője történt. Egy hosszú, nehéz gyötrelmet állt ki a zsidókkal való küzdelemben, akik üldözték őt. Kegyetlen viharokkal találkozott, mérges kígyók állták útját, és a Föld meg pokol minden hatalma akadályozta. Végül éppen hogy megmenekült a vízbe fúlástól, kiúszva Málta partjaira a hajótörés után, amely csaknem a víz temetőjébe juttatta.
Vajon ez úgy hangzik, mint egy végtelen hatalmú Isten leírása? Igen, ez éppen őt mutatja be. Ezért mondta Pál nekünk, hogyha egyszer az Úr Jézus Krisztust úgy fogadta el, mint életet a testében, a súlyos próbák azonnal feltámadtak ellene. Lényegében a konfliktusnak soha nem lett vége. A nyomás Pálon állandósult, de a konfliktusból mindig diadalmasan került ki Jézus Krisztus ereje által.
Pál ezt igen élénk nyelvezetben írja le: ,,Mindenütt szorongatnak, de össze nem roppantanak, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe, üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak, letiportak, de nem elveszettek. Mindenkor testünkben hordozzuk Jézus halálát, hogy Jézus élete is látható legyen testünkben" (2Kor 4,8-10).
Milyen szünet nélküli és megszakítatlan küzdelmet ír le ezáltal! Csaknem lehetetlen kifejezni saját nyelvünkön az eredeti nyelvezet hatását. Pál öt különböző képet tár elénk egymás után. Az elsőben ábrázolja az ellenségeket, akik teljesen körülvették és nyomást gyakoroltak rá, de nem törték össze, mert a mennyei ,,rendőrség" védelmezte, és megtisztította az utat a meneküléshez. A szó szerinti jelentés ez: ,,Tömegestül ránk törnek minden oldalról, de nem szenvedünk vereséget."
A második kép azt mutatja be, hogy valakit állandóan gátolnak vagy akadályoznak az ellenség soraiból. Ő mégis kitart, mert mindig van elég világosság ahhoz, hogy meglássa a következő lépést. Pál ezt mondta: ,,Kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe", vagy mint ahogy az egyik szó szerinti fordítás mondja: ,,Úttalanul, de nem 'mellékút' nélkül a menekülésre."
A harmadik kép ez: ,,Üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak." Az ellenség Pál nyomában lohol, miközben az isteni Védelmező a közelben áll. Üldözik, de nincs egyedül.
A negyedik még élénkebb és drámaibb. Az ellenség már elkapta, letaglózta és agyonrugdosta. De nem halálosan - képes ismét felkelni. ,,Letiporták, de nem veszett el", vagy szó szerint, ,,ledöntötték, de nem győzték le".
Az ötödik és végső képben Pál még tovább viszi a gondolatot, bemutatva egy olyan képet, ami magának a halálnak tűnik. ,,Mindenkor testünkben hordozzuk Jézus halálát." Mégsem hal meg, mert ,,Jézus élete" segít neki, és él Krisztus élete által, amíg életművét el nem végzi.
Hogy oly sok ember nem éli át ezt az isteni alapelvet, annak az az oka, hogy mindezek megnyerésére számítanak ugyan, de küzdelem nélkül. Amikor nehézség támad és harc tombol körülöttük, elbátortalanodnak és megadják magukat. Istennek nincs olyan értéke, amit könnyen meg lehetne szerezni, mert nincsenek olcsó árucikkek a mennyei piacon. Megváltásunk ára minden volt, amit Isten adhatott, és ami méltó a megnyerésre, az nagyon drága. Nehéz idők és helyek vannak a hitünk és jellemünk iskolájában. Ha valaha felülemelkedünk halandó testünkben az emberi erő és tapasztalat fölé Krisztus életének ereje által a mi halandó testünkben, az a küzdelem folyamata által történik, amit jogosan lehet nevezni az új élet ,,szülési fájdalmának". Ez olyan, mint Mózes története, aki látta hogy ,,a csipkebokor ég, de a tűz nem emészti meg" (2Móz 3,2); jóllehet a Sátán démonai próbálták kioltani a tüzet Mózes életében terveinek állandó lelocsolásával, de nem tehették, mert Isten angyali éberek voltak, olajat öntöttek a lángra, hogy ragyogóan égve tartsák.
Isten drága Gyermeke, szenvedhetsz, de nem vallasz kudarcot, ha hinni mersz, szilárdan állsz, és elutasítod a vereséget!

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Terjed a láng
  2020-07-02 06:45:10, csütörtök
 
  Terjed a láng

,,Ő pedig ott maradt teljes két esztendeig... Hirdette az Isten országát, és tanított az Úr Jézus Krisztusról." (ApCsel 28,30-31)

Jeruzsálemtől Rómáig - ez a Cselekedetek könyvének mondanivalója. Jeruzsálemben kezdődik, ahol a láng kigyúlt, és a könyv végén futótűzként járja át a birodalom fővárosát. A könyv utolsó néhány sora arról értesít minket, hogy Pál teljes két évig élt Róma városában, a saját költségén. Ezek a befejező sorok azonban túlmennek ezen az információn.
Először is újra megfogalmazzák az üzenet tartalmát. Az üzenet ,,Isten országára" vonatkozik. Ez eredetileg egy zsidó reménység volt. Az elnyomottak örömmel várták az Úr jövetelét, aki majd legyőzi az idegen hatalmakat, és megalapítja igazságos országát a földön. Ennek az országnak a reménységét a próféták Izráel történelmének még a legsötétebb óráiban sem hagyták kialudni. Most Pál úgy hirdette ezt az országot, mint amelyik Jézusban eljött.
Ezért az ,,Isten országa hirdetése" kifejezéshez kapcsolódik az ,,Úr Jézus Krisztusról való tanítás". Az Isten országa többé már nem valami halovány és a jövőre vonatkozó remény. Az ,,ország" kapui megnyíltak, s be lehet lépni oda, ha hiszünk Jézusban, aki a Messiás és az Úr. Ha hiszünk benne, belépünk oda. Isten országának a hirdetése és a Jézusról való tanítás nem két egymással össze nem függő téma az egyház missziói munkatervében, mintha el kellene mennünk egy igehirdetési konferenciára, hogy Isten országáról halljunk, majd egy ébredési összejövetelre, hogy Jézusról tanuljunk. Akkor hirdettetik az ,,ország", amikor Jézust megmutatják az embereknek. És amikor Jézust megmutatják az embereknek, akkor nyílik meg az ,,ország".
Másodszor, a Cselekedetek könyvének utolsó sorai Isten igéje diadalmáról beszélnek nekünk. Pál ,,teljes bátorsággal, minden akadályoztatás nélkül" prédikált és tanított. Ez egy győzelmi zárszó. Az ige terjed. Meggyőzi a világot Isten országa számára.
A legnagyobb dolog, ami ma történik: Isten országának jövetele és az Úr Jézus Krisztusról való tanítás.

Napi gondolat
Alkalmazzuk a Heidelbergi Káté magyarázatát annak megvilágítására, hogy mit is jelent imádságunk: ,,jöjjön el a te országod!" ,,Úgy igazgass minket igéddel és lelkeddel, hogy egyre jobban engedelmeskedjünk neked. Tartsd meg és növeld anyaszentegyházadat; pusztíts el minden ördögi mesterkedést, ellened lázadó hatalmat és minden gonosz tervet, amelyet szent igéd ellen szőttek, míg végre kiteljesedik a te uralmad, amikor te leszel minden mindenekben." (H. K. 123. kérdésre adott felelet)

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 366 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4472
  • e Hét: 13184
  • e Hónap: 25059
  • e Év: 212861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.