Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Öregedésgátlás egy természetes vegyülettel
  2020-09-14 23:27:00, hétfő
 
  Az öregedés egy természetes folyamat. Nem kell tartani tőle. Ha valaki egészséges életmódot folytat, biztos lehet benne, hogy kevesebb lesz az esélye a különféle testi, szellemi és mentális betegségeknek. Az öregedési folyamatokat nemcsak a testi betegségek gyorsíthatják meg, hanem az érzelmi jólét hiányát vagy annak alacsony szintjét is eredményezhetik.

A kutatások azt bizonyították be, hogy létezik egy olyan természetes, növényekben előforduló vegyület, amely akár meg is hosszabbíthatja az életünket. Ennek a vegyületnek nem más a neve, mint kvercetin.

A kvercetin a flavonoidok csoportjába tartozik. Ez a növényi pigment erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de antioxidáns hatása is vitathatatlan. A kvercetin nemcsak a szervezetben kialakuló gyulladással harcol eredményesen, hanem segít megelőzni a szívbetegségeket, védelmet jelent az idegsejtek számára, javítja a memóriát és fokozza a tanulási képességeket. A memória és a tanulási képességek javulása pedig az olyan betegségek kialakulását előzhetik meg, mint Alzheimer-kór, de más neurodegeneratív betegségek kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk általa.

A kvercetin elősegíti az egészséges sejtek termelődését, és védelmet jelenthet a káros sejtek kialakulása és azok elszaporodása ellen. Sajnos a szervezetben kialakuló gyulladás nemcsak az olyan betegség kialakulásának kedvez, mint rákos megbetegedés, hanem az öregedési folyamatokat is felgyorsítja.

A kvercetin csökkenteni tudja a szervezetben kialakuló gyulladást, mindemellett elősegíti az egészséges sejtek működését és lassítja a sejtek öregedési folyamatait.

A kvercetint is jobb természetes formában bevinni a szervezetbe. Milyen táplálékokban található meg ez az egészséges növényi vegyület? Többek között a szőlőben, a vörös hagymában, a zöld teában, az almában, a kapribogyóban, az olívaolajban, a gyöngyhagymában, a padlizsánban, a zellerben, a paradicsomban és a bogyós gyümölcsökben.

Az öregedési folyamatok késleltetésében nagy szerepe van az életmódnak. Az egészséges életmódba nemcsak az egészséges táplálkozás tartozik bele, hanem az aktív életmód, vagyis a rendszeres testmozgás, a napi 2-3 liternyi folyadékfogyasztás, a napi 7-8 óra alvás, a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás minimalizálása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A pomelo egészségre gyakorolt jótékony hatása
  2020-09-14 23:21:08, hétfő
 
  A pomelo Kínából származik, és gyakran tesznek róla említést a történelmi kínai könyvek. A pomelót leginkább Kínában és Délkelet-Ázsiában termesztik.

A pomelo tápanyagértéke:

A pomelo - mint minden más citrusféle - gazdag C- és B-vitaminban. Magas a béta-karotin és a folsav tartalma, ezért jótékony hatással van a várandós nőkre. A pomelo nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, amitől a szív egészséges marad. Ezeken kívül A-, B1-, B2-, C-vitamint, valamint bioflavonoidot, egészséges zsírokat, proteint, rostot, antioxidánsokat és enzimeket tartalmaz.

A gyümölcs külső rétege vastag, puha és könnyedén meghámozható, a húsa pedig akár sárga, rózsaszín vagy piros is lehet. A gyümölcs citrusfákon nő a trópusi éghajlat forró nyarában: olyan édes, mint a narancs, olyan fanyar, mint a grapefruit és nagyon leveses.

A pomelo jótékony hatásai
1. Megakadályozza a húgyúti fertőzések kialakulását:
A húgyúti fertőzések olyan bakteriális fertőzések, amelyek a húgyutakra hatnak. A pomeloban található C-vitamin növeli a vizelet savasságát, és megakadályozza a baktériumok megtelepedését a húgyutakban.

2. Gyorsítja a gyógyulást:
A károsodott szövet úgy nyeri vissza az erejét, ha az elhalt szövetet az egészséges váltja fel. A C-vitaminban található enzim serkenti a kollagén kialakulását, ami egy olyan protein, mely erősíti, rugalmassá teszi a bőrt és serkenti a seb gyógyulását.

3. Egészséges ínyek:
A vérző és gyenge íny C-vitamin hiányra is utalhatnak. A kollagén nem csak a bőr számára létfontosságú, hanem az íny és fogak számára is. A pomelo erősebbé teszi az ínyt és a fogproblémákat is távol tartja.

4. Egészséges szív:
A pomelonak magas a káliumszintje, ami (hasonlóan a C-vitaminhoz) fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében, mivel ez az ásványi anyag szabályozza a vérnyomást. Mivel sok benne a pektin, a pomelo leve kitisztítja az artériákban felgyülemlett salakanyagokat, így jó hatással van a magas vérnyomásos betegekre. A pomelo a koleszterinszintet is csökkenti a szervezetben, és növeli a ,,jó" koleszterin szintet.

5. Megelőzhető vele a vérszegénység kialakulása:
A tanulmányok szerint a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben. A vashiány gyakran okoz vérszegénységet. Ha C-vitaminban gazdag diétát folytat, akkor megelőzheti a vérszegénység kialakulását és serkentheti a vérkeringést is.

6. Influenza és megfázás ellen:
A friss pomelo gyümölcs vagy pomelo lé fogyasztásával megakadályozható, hogy a szervezetben méreganyagok és szabadgyökök rakódjanak le. Ha a szervezetben túl sok szabadgyök található, az hozzájárulhat a megfázás, influenza, asztma, bakteriális fertőzés és allergia kialakulásához. A C-vitamin azoknak a tápanyagoknak egyike, mely serkenti az antitestek létrejöttét, amelyek védik a baktériumok ellen a szervezetet.

7. Felveszi a harcot a rákkal:
A pomelo héja nagyon gazdag bioflavonoidokban, amelyek nem csak a rákkal veszik fel a harcot, de csökkentik a hasnyálmirigy-, végbél- és mellrák kialakulásának kockázatát. Megakadályozza, hogy a rák terjedni kezdjen, mivel eltávolítja a szervezetből a felesleges ösztrogént. A pomeloban lévő rostok pedig védenek a végbélrák kialakulásától.

8. Öregedésgátló:
A pomelo, csakúgy, mint a grapefruit, olyan anyagot tartalmaz, amely megvédi a sejteket az öregedéstől és a sejtkárosodástól. Felveszi a harcot a ráncokkal és a bőr öregedésével, így a bőr fiatalosabbnak, szebbnek és puhábbnak tűnik. Nem csak a bőrt károsító szabadgyököket távolítja el, de serkenti a kollagén előállítását is a szervezetben.

9. Fogyás:
A rostok rendkívül szükségesek a fogyáshoz. A magas rosttartalmú ételek több ideig maradnak a gyomorban, így csökkentik az éhséget. Az elfogyasztásukhoz is több idő kell, ezért a szervezetnek több ideje van arra, hogy elteljen, így csökkenthető a túlevés. Ezenkívül a gyümölcs segíti a zsírégetést, így csökkenti a szervezetben a keményítő és a cukor mennyiségét.

10. Megakadályozza a csontritkulás kialakulását:
A kezeletlen csontritkulás hatással van a testtartásra, a mozgásra és a hajlékonyságra. A törékeny csontok kalciumban és ásványi anyagokban gazdag étrendet kívánnak, amelyek erősítik a csontokat. A pomelo húsa egészségesebbé teszi a csontokat és csökkenti a törékeny csontok kialakulásának kockázatát.

11. Segíti az emésztést:
A pomelo magas C-vitamin tartalma visszaállítja az artériák rugalmasságát és segíti az emésztést. A pomeloban található rostok pedig hozzájárulnak a normál bélmozgások fenntartásához és megakadályozza az aranyér kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök
  2020-09-14 23:15:32, hétfő
 
  A zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, de vannak közülük olyanok, amelyek kiemelkednek mind közül. Mivel hamar eltelítenek, így nem leszünk éhesek, és akár még fogyhatunk is, amennyiben ezeket fogyasztjuk rendszeresen.

Az egyik ilyen egészséges táplálék az articsóka, amely sok rostot tartalmaz, így hamar telítettségérzést okoz. Nemcsak az emésztésnek tesz nagyon jót ez a zöldség, hanem a szívnek is.

A burgonya is lehet egészséges, ha nem használunk az elkészítéséhez vajat, zsírt, olajat és sót. A burgonya szintén hozzájárul a jóllakottság érzéshez, illetve nem sok kalóriát tartalmaz és zsír egyáltalán nincs benne. Az édesburgonyának ráadásul csak nagyon alacsony a glikémiás indexe, és ez a zöldség is bővelkedik rostban.

A banán gazdag forrás a B6-vitaminnak és a káliumnak. És bár több kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, azonban sok rost és keményítő is van benne, amelyek szintén teltségérzetet okoznak, mivel lassabban emészthetők.

Az alma nemcsak rostban bővelkedik, hanem víztartalma is igen magas. Emellett oldható rostot, pektint is tartalmaz. Az alma segít csökkenteni a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Az alma is hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez, hiszen a benne lévő oldható rost elősegíti a telítettség érzetét, és így kevesebb ételt veszünk magunkhoz.

A karfiol amellett, hogy rostban is bővelkedik, számtalan tápanyagot is tartalmaz. Van benne C-vitamin, K-vitamin és folsav. Egyes tanulmányok szerint csökkenteni tudja a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kockázatát.

A bogyós gyümölcsök gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek sejtszinten képesek megszüntetni a gyulladást. A bogyós gyümölcsök nagyon hasznosak az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A bogyósokban található vitaminok és ásványi anyagok a feszültséget is csökkentik, ami nagyon hasznos, ha stresszevők vagyunk.

Az avokádó telítetlen zsírokat tartalmaz, ami segítséget nyújt a koleszterinszint csökkentésében. Sok rostot is tartalmaz és értékes tápanyagokat is, amelyek hozzájárulnak az általános egészségi állapot fenntartásához.

A kelbimbó is nagyon hasznos, hiszen amellett, hogy sok rost megtalálható benne, tele van antioxidánsokkal, amelyek fenntartják az emésztőrendszer és az immunrendszer egészséges működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A légzésről jó tudni
  2020-09-14 23:02:49, hétfő
 
  Miért ne tartsuk vissza a lélegzetünket?
Miért lélegezzünk helyesen?


Bizonyára ,,játszott" már olyat élete során, hogy visszatartotta a lélegzetét. Ha azonban rendszeresen nem lélegez mélyeket, vagyis folyamatosan megszakítja a folyamatos légzést, akkor azzal nagy károkat képes okozni a szervezetében.

A víz alatt egy-két percig is kibírjuk levegő nélkül, de annál tovább ne is próbálkozzunk. Azok, akik alvási apnoéban szenvednek, szintén nagy kockázatnak teszik ki magukat, hiszen ezek a személyek hosszabb időn keresztül nem vesznek levegőt, ami megint csak nagyon károsan hat az egészségre. Az alvási apnoé befolyásolja a központi idegrendszer integritását, vagyis az alvási apnoéban szenvedő beteg agya is károsodhat, ha rendszeresen légzéskimaradása van.

Amikor nem veszünk megfelelően levegőt, vagyis hosszú ideig tartjuk bent az elhasznált levegőt, akkor az agyunk és az egész szervezetünk nem kap oxigént, ami viszont elengedhetetlen a szervek optimális működéséhez. Amikor az agy kevés oxigénhez jut, akkor először csak zavart szenved, majd elveszíti a döntéshozatali képességét és aztán a koordinációs képességét is.

Ha visszatartjuk a lélegzetünket, a vér oxigénszintje elkezd csökkenni, a szén-dioxid-szint viszont nagymértékben megemelkedik.

Amikor valaki hosszabb ideig nem vesz levegőt, vagy nem kap levegőt, tejsav szabadul fel a szervezetében, és ez görcsök kialakulásához vezethet, de megjelenhet a fájdalom is és ez a koordináció elvesztésével is együtt járhat. Ilyenkor a tünetek azért jelennek meg, mert a véráramba nem kerül elegendő oxigén, illetve az izmok sem kapnak annyi oxigént, amennyire szükségük volna.

A nem megfelelő lélegzetvétel a vércukorszintre is hatással van. Ilyenkor a vércukorszint megemelkedik, és ez okozhat rosszullétet, ájulást is.

A lélegzet visszatartásánál a pulzusszám lelassulhat, hiszen oxigén hiányában a vér nem képes oxigéndús vért pumpálni az erekbe. Már harminc másodperces légzéskimaradás is tartósan csökkenti a szívfrekvenciát és alacsonyabb perctérfogatot okozhat.

Mivel a pulzusszám lelassul, a test megpróbál ellensúlyozni, vagyis a megemelkedik a vérnyomás, hogy vér pumpálódjon a testbe. Ez azért történik, mert ilyenkor az erek összehúzódnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szervezetünk a sav-bázis egyensúlyáról
  2020-09-14 22:26:40, hétfő
 
  Az MSD orvosi kézikönyv így határozza meg az acidózist: "a vérben fellépő sav-túltermelés vagy túlzott dikarbonát veszteség - vagyis a vér pufferrendszerének kimerítése (metabolikus acidózis), vagy a vérben lévő túl magas szén-dioxid mennyiség, ami a szén-dioxid kilégzésének elégtelensége vagy a csökkentetett légzés miatt alakul ki (légzési acidózis)."
Mitől tolódhat el a pH érték a savas kémhatás irányába, ezáltal felborítva a sav-bázis egyensúlyt?
Az igazság az, hogy a test szinte mindig kiváló munkát végez, ha a sav-bázis egyensúly fenntartásáról van szó. Viszont az ember nagymértékben befolyásolni tudja, hogy a szervezetének mennyire keményen kell ezen dolgoznia.

A megnövekedett sav-mennyiség megterheli a szervezet sav-bázis puffer-rendszerét, így többek között a vér is savasabb lesz. Általában a vese segít a megfelelő pH egyensúly és elektrolit szinten tartásában, beleértve a kalcium -, magnézium -, kálium -, és nátrium-szintet. Ha a szervezetünket túlságosan savas kémhatású anyagoknak tesszük ki, akkor ezek az elektrolitok veszik fel a harcot a savasodással.

Ilyenkor a vesék közreműködésével több ásványi anyag ürül ki a vizelettel. A szervezetnek továbbra is szüksége van az ásványi anyagokra, az étrend vagy egészségügyi állapot okozta nagyfokú savasodás viszont rákényszeríti, hogy az ásványi anyagokat a csontokból, sejtekből, szervekből és szövetekből nyerje ki. Így a sejtek végül nem jutnak elég ásványi anyaghoz, ami miatt sem a salakanyagokat nem tudják teljesen eltávolítani a szervezetből, se nem képesek a testet megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni. Továbbá, az ásványianyag-hiány a vitaminok megfelelő felszívódását is veszélyezteti. Egy kis idő elteltével a méreganyagok és a kórokozók elkezdenek felgyűlni a szervezetben, míg végül teljesen legyengítik az immunrendszert.

Alapvetően tehát arra kényszeríti a szervezetét, hogy extra erőfeszítést tegyen a semleges pH értékű vér fenntartása érdekében, miközben leépíti a szervezet megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat. A savasodás során megváltozik a kálium:nátrium arány (az étrend drasztikus megváltozása előtt ez az arány 10:1-hez volt, de ma már 1:3-hoz), csökken a magnéziumszint, veszélyes mértékben lecsökken a szervezetben lévő rostok mennyisége, így korai stádiumú vesebetegség alakulhat ki, különösen az idősebb generációnál.

Lehet, hogy gyakorlatilag még nem borult fel a pH egyensúlya, viszont a szervezete később már nem lesz képes rá, hogy a kor előrehaladtával kiegyensúlyozza a pH szintet, ha előtte túlfeszített tempót követelt meg tőle.

Az acidózis típusai
Öt alapvető típust különböztethetünk meg, amelyekre az orvosok "metabolikus acidózisként" hivatkoznak. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetben felborult a pH egyensúly vagy a szervezet számára túl nehéz a megfelelő pH-érték fenntartása.

Diabéteszes ketoacidózis — Néha tévesen összetévesztik a ketózis állapotával. Diabéteszes ketoacidózis akkor alakul ki a szervezetben, ha a cukorbeteg nem megfelelően kezeli az állapotát és a máj veszélyesen nagy mennyiségű ketontestet állít elő. Ez általában akkor történik, amikor a vércukorszint 240 mg/dl fölé megy.

Hiperklorémiás acidózis - A hányás és a hasmenés átmeneti acidózisos állapotot idézhet elő a szervezetben, amit hiperklorémiás acidózisnak nevezünk. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben felborul a nátrium-hidrogénkarbonát (ami amúgy segít a vér pH értékének semlegesítésében) mennyisége.

Tejsavas acidózis - A szervezetben lévő túl sok tejsav is eredményezhet acidózist. A Healthline szerint, "A tejsavas acidózis kialakulásának okai közé tartozik a krónikus alkoholfogyasztás, a szívelégtelenség, a rák, a különböző rohamok, a májelégtelenség, a tartós oxigénhiány és az alacsony vércukorszint. Még egy hosszabb ideig tartó edzés is savasodáshoz vezet, amely során a tejsavtermelés megnő a szervezetben."

Renális tubuláris acidózis - Ha a vesék már nem képesek a savakat a vizeletbe üríteni, és így megszabadulni tőlük, akkor a vér elsavasodhat.

Étrendi acidózis - Csupán az elmúlt években ismerték el az acidózis valódi típusaként az étrendi acidózist (vagy másként: "diéta-indukált acidózis"), ami egy olyan állapotot jelöl, mely a túlzott mennyiségű savas táplálékot tartalmazó étrend hatására alakul ki, és amely indokolatlanul nagy mértékben veszi igénybe a szervezetet. Emiatt megemelkedik a betegségek kialakulásának kockázata és romlanak a szervezet általános funkciói. A témában készült 2010-es tanulmány szerint az étrendi acidózis "olyan jelentős klinikai és hosszútávú patopszichológiai hatásokkal bír, amelyekkel érdemes lenne foglalkozni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az egészséges növényi fehérjék
  2020-09-14 22:21:53, hétfő
 
 


Az élethez nélkülözhetetlen a fehérje, a zsír és a szénhidrát is. Ha egészséges fehérjét szeretne fogyasztani, akkor mindenképpen a növényi fehérjék mellett tegye le a voksát.

A fehérjék már csak azért is nagyon fontosak a szervezetünk számára, mivel erőt és energiát adnak nekünk, nem beszélve arról, hogy étvágycsökkentő hatással is bírnak.

Az állati fehérjéktől sokkal egészségesebbek a növényi fehérjék, amelyek ugyanolyan hatással rendelkeznek. Milyen táplálékokkal vihet be a szervezetébe növényi fehérjéket? Például babbal vagy dióval.

A húsfélék közül a baromfi és a hal nagyon egészséges, azonban a vörös hús és a feldolgozott húsfélék sokféle betegség okozói lehetnek.

Most nézzük kategóriák szerint a növényi fehérjéket. Vannak a hüvelyesek. Ide tartozik a bab, a lencse vagy éppen a borsó. Vannak a diófélék és a magvak. A növényi fehérjék táborát erősítik a teljes kiőrlésű gabonák, mint például a quinoa, a rizs, a zab vagy a hajdina. A magas fehérjetartalmú zöldségek táborába pedig a kukorica, a brokkoli, az articsóka, a spárga vagy a kelbimbó tartozik.

A vörös hús is fehérjeforrás, azonban számtalan bizonyíték van arra, hogy a vörös hús nagymértékben fokozza a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát. Kutatások igazolják, hogy a magas fehérjetartalmú táplálkozás középkorú nők esetében megemeli a rák és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Azonban a kockázat minimálisra csökkenthető, ha valaki a fehérjét növényi táplálékok útján biztosítja a szervezete számára.

A növényi alapú fehérjék már csak azért is egészségesebbek, mivel sokféle aminosavat tartalmaznak és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidáns vegyületekkel.

Hogyan adhat egészséges fehérjét az étrendjéhez? Először is az állati eredetű fehérjéket próbálja felcserélni a növényi alapú fehérjékkel. Fogyasszon minél több hüvelyest, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket. Köretként burgonya helyett egyen rizst, quinoát, hajdinát, zabot, kölest. A salátáját megszórhatja magvakkal, például dióval, lenmaggal vagy chiamaggal.

Leveles zöldségek közül válassza a kelbimbót, a brokkolit vagy a spenótot. Mindegyik nagyszerű fehérjeforrás, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségesek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mitől bizsereghet a nyelv?
  2020-09-14 22:02:10, hétfő
 
  Akinek rendszeresen bizsereg a nyelve, mindenképpen vezessen étkezési naplót, hogy kiderüljön, valamilyen étel okozza-e a gondot, vagy valamilyen komoly betegség váltja ki a szimptómát. A bizsergő nyelvnél ugyanis valamilyen neurológiai probléma húzódhat meg a hátterében.

A bizsergő nyelv érzését orális allergia szindróma is okozhatja. Ez az immunválasz egy adott élelmiszerre. Ilyen betegséget a pollenallergia is kiválthat. Az ételallergia megszüntetésére, elkerülésére antihisztamin szedését javasolja az orvos. De a betegség elkerülése érdekében az a legmegfelelőbb, ha a beteg étkezési naplót vezet, és így kiderül, hogy milyen táplálékokra allergiás. Az allergén kockázatának minimalizálásával elkerülhető a bizsergő nyelvet okozó betegség is.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként bizsergő érzést. Mielőtt bármilyen gyógyszert is szed, mindig alaposan olvassa el a tájékoztatóban leírt mellékhatásokat, és hogy milyen allergiás reakciókat válthat ki az adott pirula.

Toxinok is okozhatják a nyelv bizsergését. Például néhány nehézfémmel kezelt hal is oka lehet, ha bizsereg a nyelv. Mit lehet tennie ez esetben? Nyilván el kell kerülni az adott hal fogyasztását.

Vannak olyan fogászati alkalmazások, illetve implantátumok, érzéstelenítők, amelyek szintén okozhatnak nyelvbizsergést vagy zsibbadást. Ha csak ideiglenesen jelentkezik a probléma, akkor egy idő után el fog múlni, azaz semmiféle teendőt nem igényel. A kezelés mindig függ a beteg panaszától és attól, hogy milyen idegi károsodás keletkezett a nyelvben.

Trauma is kiválthatja a nyelv bizsergését. Például a túl forró vagy a túl hideg étel is oka lehet a nyelvben keletkezett bizsergető érzésnek. Ilyenkor sérülnek az idegi receptorok, de a szövet regenerálódását követően minden visszatér a régi kerékvágásba. Ha azonban az idegek tartósan sérültek, mindenképpen keressen fel egy orvost, hogy a diagnózist felállítását követően a kezelés is időben elkezdődhessen.

Komoly betegségek is okozhatnak nyelvbizsergést, ezért ha tartósan fennáll a probléma, akkor feltétlenül keresse fel a háziorvosát, aki továbbirányítja a megfelelő szakrendelésre.

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya is válthat ki ilyen tünetet, például ha nincs elegendő B-vitamin, vas, cink és kalcium a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Béltisztító táplálékok
  2020-09-14 21:54:07, hétfő
 
 


A bélrendszerünket nem terhelhetjük túl örökké. Korábban az a hír járta, hogy a bélrendszert alaposan "meg kell tisztítani", ekkor kezdték el hirdetni magukat azok a cégek, amelyek mindenféle terápiát javasoltak a bélrendszer megtisztítására. Azonban kiderült, hogy a bélnek nincs szüksége ilyen drasztikus beavatkozásokra. Ha egészségesen táplálkozunk, akkor semmilyen beöntésre és más módszerre nincs szükség, hiszen az egészséges táplálékok elősegítik a bélrendszer egészséges működését. Vannak köztük olyanok is, amelyek a béltisztításban verhetetlenek.

A vastagbél egészséges működésére éppúgy szükségünk van, mint ahogyan az is nagyon fontos, hogy a szívünk, a tüdőnk vagy az agyunk jól működjön. A vastagbéldaganat kialakulásában elsődlegesen az egészségtelen táplálkozás áll, így érdemes kicsit megreformálni az étkezésünket.

A szervezet számára csak a minimálisan feldolgozott, vagy a természetben is megtalálható táplálékok a legjobbak. A gabonák - mint a quinoa, a barna rizs, az árpa vagy a hajdina - nagyon hasznosak az emésztőrendszer számára, hiszen tele vannak rosttal, amely nagyszerű tisztító hatással rendelkezik.

A bab és a lencse - mint a hüvelyesek tagjai - is sok rostot tartalmaznak. Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak hüvelyeseket, mintegy 35 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki esetükben végbélpolip, ami azért is veszélyes, mivel a vastagbélrák többnyire az ilyen polipképződményekből alakul ki. Emellett a hüvelyesek olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek rákellenes hatással rendelkeznek.

A chiamag is sok rostot tartalmaz, ami elősegíti a mindennapos, vagyis a rendszeres székletürítést. Ez azért fontos, mert így a bélrendszerből kitakarítja a méreganyagokat, illetve sejtszíntű védelmet jelent a vastagbéldaganattal szemben.

A zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol vagy a kelkáposzta a legjobb forrásai a rostoknak, hiszen ezek a zöldségek is csökkentik a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát. Emellett tápanyagokban is rendkívül gazdagok, amelyek nem csak az emésztőrendszer működésére vannak jó hatással.

A diófélék és az olajos magvak omega-3 zsírsavakban és alfa-linolénsavban gazdagok, amelyek szintén csökkenteni tudják a béldaganat kialakulásának a kockázatát.

A fermentált tejtermékek - mint például a joghurt - kitűnő probiotikumok, amelyekre azért van szüksége a szervezetünknek, hogy helyreállítsák a bél baktériumflóráját.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Okosító gyakorlatok
  2020-09-14 21:47:06, hétfő
 
  Az agyunk működése lelassulhat a kor előrehaladtával, de természetesen ennek nem kell így lennie. Most olyan tanácsokat olvashat, amelyekről nem is gondolta volna, hogy segítségünkre lehetnek abban, hogy karbantartsuk az agyunkat, az idegrendszerünket.

Lehet, hogy eddig nem tudta, de az agy serkentésében nagyon fontos szerepe van az érzékszerveinknek, pontosabban a látásnak, a hallásnak és a szaglásnak. Ha ezeket fejlesztjük, akkor ez az agyunkra is serkentőleg fog hatni.

Például amikor zuhanyozik, csukja be a szemét és csukott szemmel keresse meg a mosdószivacsot vagy a tusfürdőt, illetve a szappant. Azt is kipróbálhatja, hogy csukott szemmel mosakszik, mert ez is jó hatással van az agyra.

Az agyunkat akkor is fejleszthetjük, ha nem a megszokott, nem a domináns kezünkkel mossuk meg a fogunkat. Vegye abba a kezébe a fogkeféjét, amelyet csak ritkán szokott használni és mosson ily módon fogat.

Ahogy öregszik, úgy próbáljon mindig valami új feladatot csempészni a mindennapjaiba. Tudósok szerint ugyanis az agyi tevékenységet fokozza, ha aktívak maradunk idősebb korunkban is, de az agy számára az is fontos, hogy új dolgokat is kipróbáljunk, mert ha mindig a megszokottat csináljuk, ezzel nem állítunk neki kihívást. Például ha van kutyája és minden reggel leviszi megsétáltatni, akkor azt ne mindig ugyanazon az útvonalon tegye. Az agy hálás lesz, ha néha módosít az útvonalterven, és kicsit gondolkodni kell a napi rutinfeladatok elvégzése helyett.

Agyunkat úgy is edzhetjük, ha néha bizonyos dolgokat fejjel lefelé állítunk a lakásban. Az agynak szüksége van arra, hogy más metódusban próbálja értelmezni a színeket és a formákat.

Az agyunknak az is jót tesz, ha kicsit eltérően viselkedünk a megszokottól. Még az is jó lehet az agy számára, ha az esti vacsoránál más helyre és nem a megszokott helyünkre ülünk. Az agyunknak folyamatosan újabb és másabb kihívásokra van szüksége. Az agy nem mindig a megszokott dolgokra vágyik. A torna nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is nagyon jót tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az étkezés és a vírusszövődmények
  2020-09-14 21:37:25, hétfő
 
  1917-ben, az első világháború vége fele jelent meg a spanyol-nátha, mely, mint később kiderült, egy világjárványt okozó A típusú (H1N1) influenza vírus okozta betegség volt. Par év alatt a járvány áldozatainak a száma megközelítette a százmillió főt. Volt azonban Európában egy ország, Dánia, ahol a betegség sokkal kevesebb áldozatot követelt, mint más országokban. A kérdés az: mi történt Dániában?
Hogyan előzzük meg a vírusfertőzést?
Az első világháború vége felé a Dán költségvetési bizottság élére Mikkel Hindhede doktort nevezték ki. A feladata az volt, hogy találjon megoldást az egész lakosságot fenyegető éhínség leküzdésére.

Hindhede kérdése így szólt: emberek vagy disznók? A döntése következtében az ország sertés állományának a 80%-át eladták, a fejős tehenek létszámát harminc százalékkal csökkentették, a heti vaj adagot lefelezték (fél kg /fő/év), az égetett szesz főzését betiltották. Az ország így teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből akkora készletet tudott felhalmozni, hogy senkit nem fenyegetett az éhínség és valamilyen okból az influenzás megbetegedések is sokkal enyhébb lefolyást mutattak.

Mi lehetett ennek az oka?
Az influenza vírusok, valamint a napjainkban oly sokat emlegetett korona vírus rettegett szövődménye a vírus okozta tüdőgyulladás. Ennek következtében kialakuló légzési elégtelenség vezet a betegek halálához.

A fertőzést követően a vírusok legnagyobb számban a légutakban és a tüdőben mutathatók ki. Az immunrendszer azonnal működésbe lép és a fagociták felfalják a vírusokat és a vírusokkal fertőzött sejteket. Ez azonban még messze nem jelentené a vírusok pusztulását, azonban az immunsejtekben ilyenkor képződő hidrogén peroxid már képes szétmarni a vírusok fehérje burkát és roncsolni a nukleinsavaikat. A hidrogén peroxid a sejteken belül a peroxisomákban képződik, amik minden eukarióta sejtben megtalálhatók, de a legtöbb a máj sejtekben és a limfocitákban van (kb. ezer db/sejt). A peroxisomákban történik a hosszú szénláncú zsírsavak oxidációja (béta oxidáció), melynek során a sejtben hidrogén peroxid keletkezik jelentős hőtermelés mellett. A nyolc szénatomnál rövidebb zsírsavak oxidációja a mitochondriumokban történik, amely során víz és a kémiai energiát konzerváló ATP keletkezik.

Visszatérve a peroxisomákhoz, ha a limfocitákban túl sok hidrogén peroxid keletkezik, akkor nem csak a vírus fog elpusztulni, hanem a sejtek is. Könnyen megeshet, hogy a súlyos tüdőkárosodás oka nem a vírus direkt toxikus hatásában keresendő, hanem magában az immunválaszban.

Ha a szervezet kevesebb zsírhoz jut (és ez történt Dániában is), akkor az immunválasz során kevesebb hidrogén peroxid fog termelődni, így a túlhajtott immunválasz miatti tüdőszövet pusztulás mértéke kevésbé fenyeget. Szomorú ellenpróbája is jól ismert a spanyolnátha járványnak Grönlandon, Izlandon es Észak Norvégiában. Ezeken a helyeken a járvány különösen súlyosnak bizonyult. Voltak olyan települések, ahol tíz betegből nyolc halt meg rapid lefolyású vérzéses tüdőgyulladásban.

Ott valójában az történt, hogy éppen ellentétes hatások érvényesültek. Szemben Dániával, az északi emberek nagyon sok zsírt, olajat fogyasztottak, mert étrendjük legnagyobb részét a tengeri halak képezték. Náluk tehát a peroxisomák korlátlan mértekben voltak ellátva hosszú szénláncú zsírsavakkal, így az immunválaszuk rendkívül intenzív lehetett. A felszabaduló sok hidrogén peroxid szétmarta a tüdejüket és ez okozhatta a halálukat is.

Mit tehetünk tehát a járvány idején? A higiénés szabályok maximális betartása mellett a zsírokban és olajokban szegény, összetett szénhidrátokban es rostokban, valamint teljes értékű fehérjékben gazdag, vitaminokban dús étrendet kövessünk, hogy nehogy saját immunrendszerünk áldozatai legyünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.