Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Fűszer és növény
  2020-09-15 10:11:27, kedd
 
  ,,Ébredj föl, északi szél, és jöjj el, déli szél, fújj a kertemre, hadd áradjon drága illata!" (Én 4,16)

A fenti fejezet 14. versében említett némelyik fűszer és növény nagyon szemléletes és szimbolikus. Az aloe növény nedve keserű ízű, de enyhülést ad, amikor a bőrre alkalmazzák: ezért beszél nekünk a keserű dolgok édességéről, aminek fontos alkalmazása van, és csak azok értik, akik már használták. A mirha a halál szimbóluma, mivel használják a holtak bebalzsamozására. Ez képviseli azt az édességet, ami a szívbe jön, miután meghalt önakaratának, gőgjének és bűnének.
Milyen kifejezhetetlen báj látszik körüllengeni egyes keresztyéneket egyszerűen azért, mert tiszta tekintetükön és nemes lelkükön viselik a kereszt lenyomatát! Ez szent bizonyítéka annak, hogy meghaltak valaminek, ami valamikor büszke és erős volt bennük, de most már örökre megalázkodtak Jézus lábainál. Ez ugyanakkor az összetört lélek és töredelmes szív mennyei bája, az a gyönyörű muzsika, ami moll-hangnemben zendül meg, és az az édesség, amit a dér érintése okoz a megérett gyümölcsön.
Végül, a tömjén volt az az illatszer, ami csak a tűzzel való érintkezés után illatozott. Az égő tömjén lett jó illatú felhőkké, amelyek a lángok szívéből támadtak. Ez szimbolizálja annak az embernek a szívét, akinek édessége a szenvedés lángjai által tör elő, amíg szent, legbensőbb része a léleknek meg nem telik a dicséret és imádság felhőivel.
Szeretett Lélek, vajon fűszeres illatokat ad az életünk, a szív édes légkörét?

Egy perzsa mese mondja, hogy
Egy vándor lelt kis agyagot;
Oly édes illat volt benne,
Hogy egy szoba megtelt vele.
,,Mi vagy? - Hol járt át az illat,
Talán forrása Szamarkand?
Vagy tiszta nárdus itatott,
S abból származott illatod?"
,,Nem"! - mondta az agyag. -
,,Mégis minek vallod magad?"
,,Titkon talán nagyon szerény:
A rózsákkal együtt laktam én."
Mily egyszerű, nem ott lehet
Találni illatfelleget,
Amiből csak egy van, Sáron,
Hanem a rózsaágyakon?
Urunk, engedj veled laknunk,
Hogy tőled származzék illatunk!

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A páska
  2020-09-15 07:25:52, kedd
 
  A páska

,,Ha meglátom a vért, akkor kihagylak benneteket." (2Móz 12,13)

Az izráeliták már 400 évig voltak rabszolgák Egyiptomban, amikor Isten megszabadította őket. Azon az éjszakán a páskavacsorájukat fogyasztották. Keserű fű volt asztalaikon, emlékeztetve őket keserű rabszolgaságukra. A kovásztalan kenyér azt mutatta, hogy sietséggel távoznak. Ezért volt az is, hogy állva ettek, kezükben bottal. A vacsora fő fogás azonban a páskabárány volt. Házaik ennek a báránynak a vérével voltak megjelölve. Ennek a báránynak az elfogyasztásával ápolták a közösséget Istennel, aki megszabadította őket.
Attól az éjszakától kezdve a páskát ennek a szabadulásnak az emlékére ünneplik. Páskának, héberül ,,peszakh"-nak nevezik, s ez azt jelenti, hogy Isten ítélete kihagyta vagy átugrotta mindazoknak a házait, akiknek az ajtófélfáin ott volt a bárány vére.
Ez a nagy ószövetségi üdvesemény előre mutat az Újszövetségben meghirdetett üdvösségre, hiszen Isten újból eljön ítéletre. Ez az ítélet egyetlenegy palotát nem hagy ki, egyetlenegy lakást nem hagy figyelmen kívül, egyetlenegy kunyhót nem ugrik át. Át fogja ugrani viszont (,,peszakh") mindazokat a családokat, amelyeknek közösségük van a Bárány vérével, azaz a Jézus háza népéhez tartozókat mind.
Ezért hát nem szabad megmaradnod bűneidben az ítélet napjáig. Isten annyira gyűlöli a bűnt, hogy a Fiának el kellett viselnie a golgotai halálos ítéletet, hogy fizessen bűneinkért. S az első dolog, amit meg kell értened: bűnös vagy, és Isten gyűlöli a bűnt.
Aztán pedig el kell hinned azt is, hogy ennek a Jézuson végrehajtott ítéletnek az a célja, hogy te üdvözülj. Hinned kell az ószövetségi képben és az újszövetségi evangéliumi igében, melyek együtt így szólnak Jézusról: ,,Íme az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!" (Jn 1,29) Isten úgy szeretett bennünket, hogy Fia meghalt üdvösségünkért.
Most hát Isten meghív bennünket, hogy újszövetségi értelemben ünnepeljük meg a páskát: közösségünk lehet Jézussal és a népével. Megmenekülünk a bűn rabszolgaságából és az ítélet átkától. Szabadon szolgáljuk Istenünket, és útban vagyunk az ígéret földje felé.

Napi gondolat
Hogy mélyíti el a sákramentum értelmét számunkra, ha az úrvacsora sákramentumára, mint az újszövetségi értelemben vett páskára gondolunk?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 14383
  • e Hónap: 26258
  • e Év: 214060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.