Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Gyógynövények 2-es típusú cukorbetegségben
  2020-09-21 23:14:12, hétfő
 
  A cukorbetegség többnyire egy olyan betegség, amely egész életen át elkíséri az ebben szenvedő személyt. A cukorbeteg egyénnek néhány szabályt be kell tartania annak érdekében, hogy a tünetei csökkenjenek és ne alakuljanak ki szövődmények. Változtatni kell az étrenden, a táplálkozási szokásokon, be kell iktatni a rendszeres testmozgást az életébe, és még az is lehet, hogy gyógyszereket is szednie kell az illetőnek.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek csökkenthetik a betegség mellett kialakuló szövődmények kockázatát. Természetesen ezek a gyógynövények nem helyettesítik a gyógyszeres terápiát, csak kiegészítésként lehet azokat használni, és mindenképpen ki kell kérni erről a kezelőorvos véleményét.

Szakértők úgy vélik, hogy az Aloe vera segíthet a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejteinek védelmében és javításában.

A fahéj egy illatos fűszer, amely segítséget jelenthet inzulinérzékenység esetén, akkor is, ha túl magas a vér zsírszintje, emellett javíthatja a szervezet antioxidáns állapotát. Ez a fűszer jó hatással lehet a vérnyomásra és az emésztésre is. Cukorbeteg személyeknél nagy gond szokott lenni az elhízás. A fahéj a zsírégetésben is a segítségükre lehet.

A keserűdinnye a vércukorszint csökkentésében játszhat szerepet. Ebben nemcsak maga a gyümölcs segíthet, hanem a belőle készült kivonat is eredményesen csökkentheti a vércukorszintet.

A máriatövis szilimarin nevű vegyületet tartalmaz, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Éppen ezért ez a gyógynövény nagyon hasznos lehet cukorbetegeknek.

A görögszéna is segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A görögszénamaggal kapcsolatban az a feltételezés is szárnyra kapott, hogy csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A magról az is bebizonyosodott, hogy a koleszterinszintet is csökkenteni tudja.

A gyömbér nemcsak az emésztési problémákat tudja orvosolni, hanem a magas gyulladásszintet is. A gyömbér is alkalmas a vércukorszint csökkentésére. A gyömbért önmagában is lehet fogyasztani, habár erőteljes, karakteres, csípős ízvilággal rendelkezik. Teát is készhetünk belőle. Nyáron lereszelelhetünk egy keveset és vízzel elkeverve, amelybe egy fél citromot is facsarhatunk Nemcsak nagyon egészséges, de remekül hűsít is. Télen a gyömbérteát részesíthetjük előnyben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Táplálékok, amelyek nem szeretik a hűtőt
  2020-09-21 22:58:45, hétfő
 
  A legtöbb élelmiszernek szüksége van hűtésre, hogy több napig megőrizze a frissességét és ne romoljon meg. Azonban vannak olyan ételek, amelyeknek kifejezetten árt, ha hűtjük azokat, így nem szerencsés ezeket a hűtőben tárolni.

A sárgadinnyének erőteljes, jellegzetes illata van, amelyet már csak ezért sem szabad hűtőben tárolni. Hozzáértők szerint az értékes antioxidánsokkal teli dinnye hűtőben tárolva azért nem jó megoldás, mert közel felére csökken ezeknek az antioxidánsoknak a száma, ha a hidegben tároljuk.

A bazsalikom egy csodálatos gyógynövény, amely többek között az emésztésre van jó hatással. Hűtőben tárolva azonban könnyen megfeketedik.

A burgonyát sem lehet hűtőben tárolni. A burgonya keményítőt tartalmaz, amely a hidegben cukorrá alakul, így enyhén édes lesz az íze. A burgonyának egy hűvös kamrában van a helye. A napfénynek kitett burgonya zöldes színű lesz, és így már élvezhetetlenné válik.

A hagymát is a legjobb megoldás a kamrában tárolni. Nem szabad a burgonya közelében tartani, mivel nedvességet bocsát ki magából.

A paradicsom kedveli a hűvös helyet, de nem a hideget. Hűtőszekrényben nemcsak a textúrája, hanem az ízvilága is gyorsan megváltozik.

A kávészemeket sem érdemes hűtőszekrényben tárolni, mert megszívja magát nedvességgel. A kávét őrölés előtt papírzacskóban, hűvös helyen kell tárolni.

A fokhagyma sem bírja a hűtőszekrény hideg levegőjét. A legjobb hely számára a kamra, egy külön tárolódobozban a hagyma és a burgonya amellett.

A méz egy nagyon egészséges táplálék, hiszen értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel van tele. A hűtőszekrényt nem bírja, ugyanis könnyen kikristályosodik, ami élvezhetetlenné teszi az ízét.

A diófélék - főleg azok, amelyek már meg vannak pucolva - sem valók hűtőszekrénybe, mivel könnyen magukba szívják a hűtőszekrényben terjedő illatokat.

Az avokádó leginkább a szobahőmérsékletet kedveli, így ezt se tároljuk hűtőszekrényben.

Láthatjuk, hogy sok táplálék nagyon kényesen viselkedik a hűtőszekrényben uralkodó hidegre. A zöldségeket és gyümölcsöket amúgy sem érdemes sokáig tárolni, jobb azokat frissen elfogyasztani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az immunrendszert erősítő balzsamecet
  2020-09-21 22:55:46, hétfő
 
  A balzsamecet nagyon hasznos kiegészítő a konyhai sütés és főzés során. Azt azonban tudta-e, hogy a balzsamecetnek rengeteg pozitív hatása van az egészségre nézve?

A balzsamecet gazdag forrása az ásványi anyagoknak, mint például foszfornak, a káliumnak, a kalciumnak, a cinknek és a magnéziumnak. Csak nagyon kevés kalória van benne, zsírt és fehérjét pedig egyáltalán nem tartalmaz. A balzsamecet tele van értékes fitonutriensekkel, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A balzsamecet egyik csodálatos hatása, hogy meg tudja erősíteni az immunrendszert, csökkenteni tudja a vércukorszintet, emellett megtámogatja a fogyást és még a bőrrel is csodákat művel.

A balzsamecetben megtalálható egy értékes ásványi anyag, a kálium, ami értágító hatással rendelkezik. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, amely védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A balzsamecet szabályozni tudja a vércukorszintet is, így aki gyakran küzd magas vércukorszinttel, bátran próbálja ki ezt a savanyú ,,italt".

Mivel az immunrendszer nagy része a bélben található, így nagyon hasznos lehet a balzsamecet azok számára, akiknek immunrendszer-erősítésre van szükségük, illetve gondjaik vannak az emésztésükkel. A balzsamecet például a gyomorban keletkező gyulladást is megszünteti, illetve nagyon hatékony székrekedés esetén, nem beszélve arról, hogy a gyomoridegnek is elejét veheti.

A balzsamecettel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a koleszterinszintet, melynek magas szintje akár még érelmeszedést is okozhat. De oka lehet a szívroham, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kialakulásának is.

Mivel a balzsamecet fitonutrienseket is tartalmaz, így ezek képesek semlegesíteni a káros hatású szabad gyököket, így csökkentve vagy szüntetve meg az oxidatív stresszt. Mivel gyulladáscsökkentő szerepe is van, így hatásos lehet bőrgyulladás és a bőr korai öregedése esetén is.

A balzsamecetet használhatjuk sütéshez, főzéshez, ízesíthetünk vele salátákat. A balzsamecetet mindig napfénytől távol tartva kell tárolni, akkor a jó, ha mindig sötétebb marad a színe. Egyeseknél irritációt és egyéb mellékhatásokat is okozhat, így nem árt vele óvatosan bánni. A balzsamecet okozhat gyulladást a torokban, de gyomorégést és még hasi fájdalmat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fahéj gyógyhatásairól
  2020-09-21 22:52:01, hétfő
 
 



A fahéj nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. A fahéj antioxidánsokban gazdag, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív károsodással szemben. Ilyen antioxidánsok például a polifenolok. Kutatások igazolják, hogy a legtöbb antioxidánst a gyógynövények közül az oregánó, a fahéj és a fokhagyma tartalmazza.

A fahéj segítséget nyújt a fertőzések elleni küzdelemben és a szöveti károsodással szemben is védelmet élvezhetünk általa. A fahéj gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, ami aztért nagyon hasznos, mivel a gyulladás krónikus betegségek okozója lehet.

A fahéjjal kapcsolatban megállapították, hogy hatékony lehet a szívbetegségek megelőzésében. A fahéj a cukorbetegség esetén is védelmet jelenthet, mivel csökkentheti a tüneteket. A fahéj az összkoleszterinszintre is jó hatással van, mivel csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet, ezzel szemben növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. A vérnyomás csökkentésében is bizonyított ez a fűszer, azonban azt tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban humánkísérleteket nem, csakis állatkísérleteket folytattak.

Egyik hormonunk az inzulin, amely szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. Azonban egyes embereknél inzulinrezisztencia is kialakulhat, amely megnöveli a metabolikus szindróma, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. A fahéj jelentősen lecsökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulását.

A fahéj megnöveli az inzulinérzékenységet és alacsonyabb vércukorszintet eredményez. A fahéj ezen kívül csökkenti az éhomi vércukorszintet is.

A neurodegeneratív betegség azt jelenti, hogy az agy működésével, az idegsejtek kommunikációjával lesznek gondok. Humán kutatást ugyan még nem végeztek, de a fahéj -állatkísérletekben - nagyon biztatónak bizonyult az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében.

A fahéjjal kapcsolatban kimutatták, hogy csökkentheti a rákos sejtek növekedését, azonban ezzel kapcsolatban is csak állatkísérleti eredmények állnak rendelkezésre. A fahéjjal kapcsoltban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a tumor méretét és a vérerek elszaporodását, amelyek ezeket a tumorokat táplálják.

A fahéj gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik, amely csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ez a fűszer védelmet jelenthet a fogszuvasodás és a kellemetlen szájszag ellen is. Hozzáértők szerint a legjobb a ceyloni fahéj, így érdemes azt beszerezni, ha ki szeretnénk próbálni az egészségvédő hatásait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A nyugtató hatású citromfűtea
  2020-09-21 22:35:36, hétfő
 
  A citromfű Indiában kulináris gyógynövények számít. Ezt a gyógynövényt gyakran használják az ázsiai konyhákban. A citromfűnek kellemes, citrusos ízvilága van.

A citromfűolajat gyakran alkalmazzák az aromaterápiában, mivel csökkenti a stresszt és a hangulatot is fokozza. Akkor is lehet használni, ha valaki alvásproblémákkal küzd, de az immunrendszert is erősíti és a fájdalmat is enyhíti.

A citromfű olyan tápanyagokban bővelkedik, mint kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, niacin, kálium, piridoxin, riboflavin, szelén, tiamin, A-vitamin, C-vitamin és cink.

A citromfű csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával sem kell hízásra számítanunk. A gyógynövényben található polifenolok még a zsírégetést is elősegítik, így nemhogy hízni nem fogunk tőle, de még fogyhatunk is, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A citromfű csökkenti a vércukorszintet, amely segíthet a cukorbetegség megelőzésében. A citromfű ezen kívül segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlő méreganyagoktól is.

A citromfű segítséget jelenthet bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Tartalmaz egy olyan vegyületet, amely a mellrák kialakulásának az esélyét csökkenti.

A citromfűből készült tea a vérnyomást is csökkentheti, így védelmet élvezhetünk általa a magas vérnyomás miatt kialakult szívbetegséggel szemben.

A citromfű eredményesen kezeli a gyomorrontást és hasi görcsök esetén is be lehet vetni. Nagyon jó másféle emésztési problémák csillapításában, például csökkenti a puffadást, ami sok esetben a túlzott stressz miatt alakul ki.

Mivel eredményesen hajtja ki a toxinokat a szervezetből, így a citromfű a vese tisztításában is szerepet játszik. Ennek eredményeképpen a vesék sokkal jobban fognak működni.

A citromfűtea nyugtató hatása kiemelkedő, így a jobb alvást is biztosítani tudja. A citromfű gazdag magnéziumban is, ami azért hasznos, mivel ez az ásványi anyag is jobb alvást képes biztosítani.

Mivel a citromfű nyugtató hatással is bír, így oldani tudja a szorongást. A fejfájás kezelésében is hasznát vehetjük.

A gyógynövény a menstruációs fájdalmak csökkentésében is a segítségünkre lehet. A bőrápolásban is hasznát vehetjük, hiszen csökkenti a narancsbőr kialakulásának esélyét, de a bőr gombás fertőzéseivel is el tud bánni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fohász Istenhez
  2020-09-21 21:56:43, hétfő
 
  Ó, Istenem szívünk nagyon mélyre süllyedt
és eltávolodott Tőled,de mégis össze van kapcsolva a
Te szíveddel.
szívünk ingadozik közötted és a sátán között.
Mentsd meg a fenyegető veszélytől!
Mindig amikor ingadozik a jó és rossz között,áraszd
el fényességeddel, hogy a jót válassza.

Ne enged, hogy kettős szeretet legyen bennünk,
hogy kettőség legyen bennünk.
Ne engedd, hogy egyszerre lakjon bennünk
az igazság és a hazugság,a szeretet és a gyülölet,
az alázat és a büszkeség.

Segíts bennünket, hogy a gyermek bizó szívével
emelkedjünk hozzád.
Add, hogy szívünk békével teljen el,amely
után vágyódunk.

Szent akaratod és szereteted találjon lakhelyet
szívünkben, akik legalább a Te gyermekeid akarunk lenni.
Ha pedig eltávolodunk Tőled, akkor juttasd eszünkbe a mi
előző vágyunkat utánad,hogy újból
befogadhassunk Téged.

Megnyitjuk neked szívünket,hogy szent szereteted lakozzon
benne. Megnyitjuk neked lelkünket, hogy szent
kegyelmed könyörüljön rajtunk.

Add, hogy világosan felismerjük bűneinket
és tudatosítjuk magunkban a bűn szennyét.

Istenem, a te gyermekeid akarunk lenni,
alázatosak,odaadóak,igazi kedves gyermekek,
olyanok amilyeneknek a Menyei Atya szeretne bennünket
látni.

Segíts nekünk Jézus,testvérünk,hogy Atyádnak
-szótfogadó,jó gyermekei legyünk.
Bizony néha nem tudjuk megkülönböztetni a jót a rossztól.
Segíts bennünket,hogy megértsük
mit kaptunk az Atyánktól
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Imák - fohászok   
Hogyan végezzen májtisztítást?
  2020-09-21 21:50:42, hétfő
 
  Otthoni májtisztítás:

Grépfrút és keserűsó
Ez a 24 órás májtisztító módszer segíti a méreganyagok eltávolítását májából, valamint kimossa az epekövet is epehólyagjából.

Tapasztalatok szerint krónikus pattanásokat, Candisasis-t, valamint bélszivárgást is gyógyíthat vele.

A tisztítókúrához csupán keserűsóra, extra szűz olívaolajra, és egy nagy grépfrútra lesz szüksége.

A tisztítókúra előtti napokban fogyasszon minél több almát és almalevet, amelyek felkészítik máját a tisztításra.

A kúra kezdete előtti nap próbáljon meg 2-3 óránként elfogyasztani egy pohár almalevet.

A tisztítókúra reggelén fogyasszon zsírmentes reggelit, például egy egészséges smoothie-t vagy teljes kiőrlésű müzlit gyümölccsel.

A tisztítókúra napján kora délután keverjen el 4 evőkanálnyi keserűsót három pohárnyi vízben, a keveréket tegye a hűtőbe. Délután kettő után már ne fogyasszon semmit.

Este 6-kor és 8-kor fogyasszon el háromnegyed - háromnegyed pohárnyi mennyiséget a keverékből.

Este 10 környékén facsarja ki a grépfrút levét, fél - háromnegyed pohárnyi mennyiséget kell kapnia. Öntse egy befőttesüvegbe, adjon hozzá fél pohárnyi olívaolajat, majd zárja le az üveget és rázza össze alaposan a keveréket.

Igya meg, majd azonnal feküdjön le aludni, ez nagyon fontos a megfelelő tisztításhoz. Feküdjön jobb oldalán, jobb lábát felhúzva.

Másnap reggel azonnal felkelés után igyon meg háromnegyed pohárnyit a keserűsós vízből, majd igya meg a maradékot két órával később.

Ezt követően két órával már ihat egy kevés gyümölcslevet, még két órával később pedig ehet szilárd ételt is, arra figyeljen oda, hogy könnyű és egészséges ételt vigyen be szervezetébe.

Lehetséges, hogy a kúrát követő reggel többször meg kell látogatnia a mellékhelységet, ez teljesen természetes folyamat, amely azt jelzi, hogy a tisztítókúra megfelelő hatású volt.

Áfonyalé

A máj és a belek megtisztítására, a méreganyagok eltávolítására, és a puffadás megszüntetésére alkalmazhatja. Növelheti energiaszintjeit és segítheti fogyását.

A kúrához szüksége lesz édesítőszer mentes áfonyalére, fahéjra, őrölt gyömbérre, szerecsendióra, 2-3 darab citromra, 2-3 darab narancsra, és több csomag steviára (természetes édesítőszer).

Készítse fel szervezetét a tisztítókúrára, ennek érdekében a kúrát megelőző hét nap kövessen egészséges étrendet, ezáltal biztosíthatja azt, hogy nem lesz fáradt és elgyötört a tisztítókúra napján.

Egyen minél több zöldleveles zöldséget (saláta, káposzta, kelkáposzta), keresztesvirágú zöldséget (brokkoli, karfiol, kelbimbó), citrusfélét, szulfurban gazdag ételt (tojás, fokhagyma, hagyma), és májtisztító hatású ételt (spárga, retek, zeller).

Emellett arra is figyeljen oda, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon el, legalább napi két litert, valamint kerülje a magas zsírtartalmú vagy feldolgozott ételeket a finomított szénhidrátokat, vagy a glutén tartalmú ételeket. Emellett alkoholt, koffeintartalmú italokat, és nem szükséges gyógyszereket se fogyasszon.

A tisztítókúra reggelén készítse el az áfonyaleves italt. Először is higítsa fel az áfonyalevet négyszeresére szűrt vízzel, hogy így két liternyi folyadékot kapjon, tegye lábosba és helyezze közepes erősségű lángra.

Adjon hozzá egy-egy teáskanálnyi mennyiségű fahéjat, gyömbért, és szerecsendiót egy teatojásban. Amennyiben erősebb fűszerezettséget szeretne, közvetlenül a forrásban levő folyadékba is teheti a fűszereket. Hagyja forrni 15-20 percig, majd vegye le a hőről és hagyja kihűlni.
A kihűlt folyadékba facsarja bele a citromok és a narancsok levét, valamint steviával is ízesítheti igény szerint.

A nap folyamán poharanként fogyassza el az áfonyalevet.

Felváltva fogyassza az áfonyalevet és szűrt csapvizet, amíg mindkét folyadékból 2-2 litert el nem fogyasztott.
Emellett béltisztító hatású étrendkiegészítőt is fogyasszon, például őrölt lenmagot egyszer reggel egyszer pedig este.

A tisztítókúrát követő három nap kövesse ugyanazt az étrendet mint amit a kúrához felvezető hétben folytatott, különben nem lesznek olyan sikeresek az eredmények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Csodák nincsenek, de fiatalító táplálékok igen
  2020-09-21 21:45:22, hétfő
 
  Léteznek olyan táplálékok, amelyek fiatalon tartják a bőrünket, növelik a csontsűrűséget, jót tesznek a szív- és érrendszer egészségével és még az agy működésére is pozitívan hatnak.

A sárgarépa gazdag forrása a béta-karotinnak, amely az egyik legfontosabb antioxidáns a bőr számára. Ez az antioxidáns lassítja a bőr öregedési folyamatait, de más szervek és szövetek egészségére is pozitív hatást gyakorol. A béta-karotin megtalálható még a sütőtökben és a tojás is tartalmazza.

Teák közül talán a zöld tea a legegészségesebb. A zöld tea gazdag tárháza az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A benne lévő ásványi anyagok és vitaminok növelik a csontsűrűséget, így csökkenthető a csontritkulás kialakulásának a kockázata.

A szőlő sok antioxidáns polifenolt tartalmaz, amelyek szintén lassítani tudják az öregedési folyamatokat. A polifenolok az agy egészségét is biztosítani tudják, de a szem és az emésztőrendszer egészségére is kedvező hatást gyakorolnak. Polifenolokat a szőlő minden része, azaz a magja, a bőre és húsa is tartalmazza, az pedig mindegy, hogy milyen a színe, hiszen mindegyik bővelkedik antioxidánsokban, habár legtöbbet a kék szőlő tartalmazza.

Az avokádó telítetlen zsírokkal van tele. Ezek a zsírok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így részt vesznek a bőr hidratálásában, késleltetik a ráncok megjelenését és még a káros méreganyagoktól is megszabadítanak bennünket.

A dió is sok öregedésgátló tápanyagot tartalmaz. Ezek közé tartoznak az egészséges telítetlen zsírok, mint például az alfa-linolénsav, ami az agy, a szív és a bőr egészségét is védi. A dió biotinban is gazdag, amely vitaminra szüksége van a hajunknak, a körmünknek és a bőrünknek is.

A chiamag omega3-zsírsavban gazdag, de olyan antioxidánsok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne, amelyek jó hatással vannak a memóriára, a bőr textúrájára és a hangulatra is. A chiamag oldható rostokat is tartalmaz, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik, de még a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszanak.

A bogyós gyümölcsök, vagyis az eper, az áfonya és a málna nagyon jó öregedésgátló táplálékok, hiszen tele vannak antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel. A bogyós gyümölcsök C-vitaminban is gazdagok, amely vitamin fenntartja a vérerek egészségét, de a bőr védelmét is biztosítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyszer és fűszer: zsálya
  2020-09-21 21:42:02, hétfő
 
 



A zsályát több nemzetközi konyha is előszeretettel használja. A zsálya a menta család egyik tagja, csakúgy mint a bazsalikom, az oregánó vagy a kakukkfű. A zsálya nagyon sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik, hiszen számtalan értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Vas-, B6-vitamin-, kalcium- és mangántartalma kiemelkedő. De ezeken kívül van még benne magnézium, cink, réz, A-, C- és E-vitamin is.

A zsálya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket is, amelyek segítenek bennünket megóvni a krónikus betegségek kialakulásától is. Ebben a gyógynövényben van még kávésav, rozmaringsav és rutin is. A rutinnak nagy szerepe van az egészséges keringés fenntartásában.

A zsálya antimikrobiális hatással is rendelkezik, amelyek többek között semlegesíteni képesek azokat a kórokokozókat, amelyek veszélyeztetik az orális egészséget. A zsálya nagyon hatásos lehet torokfertőzés, fogtályog, fertőzött fogíny és a szájban kialakuló fekély esetén is.

Menopauza idején jelentősen lecsökken az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje, ami kellemetlen tüneteket okozhat. Ezek közé tartoznak a hőhullámok, az izzadás, a hüvelyi szárazság és az ingerlékenység. A zsálya azonban nagyon jól képes csökkenteni ezeket a menopauzális tüneteket. Mivel a zsálya ösztrogénszerű hatással rendelkezik, így kapcsolódni tud az ösztrogén receptorokhoz, megnövelve ezzel az ösztrogén hormon szintjét.

A zsálya a vércukorszint csökkentésében is kitüntetett szerepet játszik. Úgy csökkenti a vércukorszintet, hogy megnöveli az inzulinérzékenységet.

Mivel a zsálya tele van antioxidáns vegyületekkel, így szerepet játszhat az agy működésének a javításában. Kisebb adagban a zsálya javítja a memóriát, nagyobb adagban pedig fokozza az éberséget, javítja a hangulatot, illetve nyugalmat is biztosít.

A rossz, vagyis az LDL-koleszterin számos betegség okozója lehet, többek között a szívbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető. A zsálya azonban segítséget nyújthat az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében, mindemellett emelni tudja a jó, vagyis a HDL-koleszterin szintjét.

A zsálya enyhítheti a hasmenést, illetve a csontokat is megerősíti. Csonterősítő szerepe abban rejlik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amelynek a hiánya szorosan kapcsolódik a csontritkulás kialakulásához.

A zsálya eredményesen küzd a bőr öregedése ellen is, például késleltetni tudja a ráncok kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért olyan veszélyes az oxidatív stressz?
  2020-09-21 21:36:48, hétfő
 
  Az oxidatív stressz azt jelenti, hogy a káros hatású szabad gyökök rombolást hajtanak végre a szervezetben, mivel nincs, vagy csak kevés az antioxidánsok szintje, amelyek védelmet jelenthetnének a szövetek és sejtek károsodásával szemben.

Kutatások igazolják és bizonyítják, hogy a hosszú távon jelenlévő oxidatív stressz nem csupán az öregedési folyamatokat gyorsíthatja fel, de nagy szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásában is. Milyen krónikus betegségeket idézhet elő? Ilyen a rákos megbetegedés, a cukorbetegség vagy éppen a szívbetegség.

Az oxidatív stressz - mint a szervezetben végbemenő negatív folyamat - akkor alakulhat ki, ha megborul a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya.

Az emberi szervezet is termel szabad gyököket bizonyos metabolikus folyamatok során. Azonban a sejtek az antioxidánsok termelésében is aktívan részt vesznek azért, hogy a káros hatású szabad gyököket semlegesítsék.

Számos tényező hozzájárulhat a szabad gyökök és az oxidatív stressz elhatalmasodásához. Ezek a következők lehetnek: diéta, környezeti tényezők, légszennyezettség, dohányzás, gyógyszerek, sugárzás stb.

Az oxidatív stressz következtében gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Az immunrendszer megpróbál harcolni a fertőzésekkel szemben és mindent megtesz annak érdekében, hogy kijavítsa a szervezetben keletkezett hibákat.

Az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatokat, illetve más betegségek kialakulásához is aktívan hozzájárulhat.

A szabad gyökök reaktív oxigénfajták, amelyek kialakulásában több tényező is részt vehet, mint például a dohányfüst vagy a növényvédő szerek. Az antioxidánsok pedig olyan anyagok, amelyek vagy megszüntetik, vagy semlegesítik ezeket a káros hatású szabad gyököket. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszel szemben. Ilyen antioxidáns vitaminok az A-, a C- és az E-vitaminok.

Nagyon jó antioxidánsnak számít a glutation, de a friss zöldségek és gyümölcsök is, amelyek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A hosszú ideig fennálló oxidatív stressz károsítja a fehérjéket, a sejteket, a szöveteket és a DNS-t is. Az oxidatív stressz lehet az oka a krónikus gyulladás kialakulásának, de számlájára írhatók a következő betegségek is: rák, cukorbetegség, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szív- és érrendszeri betegségek, krónikusfáradtság-szindróma, asztma, meddőség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.