Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Tények a D vitaminról
  2020-09-25 22:51:55, péntek
 
  A D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében és úgy tűnik, gyulladás csökkentő és immunmoduláns hatással is rendelkezik.
Az immunmoduláció az immunreakciók befolyásolása. Immunhiányos állapotban az immunrendszer serkentése. Szervátültetés után pl. a szerv kilökődéséért felelős immunválasz visszaszorítása. Autóimmun betegségben a kóros immunválasz gyengítése (immunszupresszió). Fertőző betegségek megelőzésében a kórokozók elleni védettség kialakítása (immunizálás).

Emellett új keletű epidemiológiai (a lakosságot érintő fertőző betegségekkel foglalkozik) tanulmányok vizsgálták az alacsony D vitamin szint és bizonyos betegségek kapcsolatát. Az alacsony D vitamin szint szoros kapcsolatban áll a növekvő szív-, és érrendszeri halálozással, bizonyos rák típusok előfordulásával és olyan autoimmun betegségekkel is, mint a szklerózis multiplex.

Bár jól ismert a D vitamin és a kalcium kombinációja időskori csontritkulásban, úgy tűnik, a D vitamin hiány önáll rizikófaktor ebben az esetben. Ez tehát azt jelenti, hogy megfelelő kalcium bevitel mellett is kialakulhat csontritkulás, ha az egyén D vitamin szintje alacsony. A tej, sajt, kefir, és egyéb magas kalcium tartalmú ételek, italok fogyasztása önmagában tehát kevés a csontritkulás megelőzéséhez. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a csontritkulás előfordulása azokban az országokban a legmagasabb, ahol az egy főre jutó tej fogyasztás kiemelkedő (pl. USA). Sokan vizsgálják a kapcsolatot a túlzott tej bevitel és a csontritkulás között, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tej nemhogy segíti a csontritkulás megelőzését, hanem éppen ellenkezőleg, negatívan befolyásolja azt. A szarvasok nulla tej, sajt fogyasztás mellett képesek hatalmas, több kilós agancsot növeszteni csupán legeléssel. A zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt a csontritkulás megelőzése céljából is.

A legújabb ajánlások (American Academy of Pediatrics) kiemelt hangsúlyt fektetnek a megfelelő mennyiségű D vitamin bevitelre szoptató anyák és csecsemőik esetében.

Amikor D vitaminról beszélünk, alapvetően a D3 hormonról (kolekalciferol) van szó, mivel a sima D2 (ergokalciferol) vitamin gyakorlatilag hatástalan.

D vitamin és a halálozás
Szoros kapcsolat van a D vitamin és bizonyos betegségekből eredő halálozás között a D vitamin immunmoduláns és gyulladás csökkentő hatása miatt. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a megfelelő D vitamin szint csökkenti a halálozást dialízisen részt vevő betegeknél. Az alcsony D vitamin szint szintén kapcsolatban van a megemelkedett halálozással krónikus vesebetegeknél, akik még nem estek át dialízisen. Azoknál a vesebetegeknél, akik még nem estek át dialízisen, az alacsony D vitamin szint növeli a gyulladás kialakulását és az oxidatív terhelést. A kutatások kitérnek arra is, hogy a D vitamin bevitel csökkenti a halálozást ezekben az esetekben.

(National Health and Nutrition Examination Survey III.)

D vitamin és szívbetegségek
A D vitamin receptorok jelen vannak az érfalban és a szívizom sejtjeiben. Tanulmányok kapcsolatot találtak az alacsony D vitamin szint és a magas vérnyomás, a koszorúér elmeszesedése és bizonyos szív-, és érrendszeri betegségek között.

D vitamin és cukorbetegség
Állatkísérletek bizonyítják, hogy kapcsolat van az alacsony D vitamin szint és az I-es és II-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Több evidencia is utal arra, hogy a gyermekek megfelelő mennyiségű D vitamin bevitele csökkenti az I-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Hasonló kapcsolat rajzolódik ki az alacsony D vitamin és a II-es típusú cukorbetegség között is.

D vitamin és csontritkulás
Az oszteoporózis (csontritkulás) a leggyakrabban előforduló csont anyagcsere betegség a világon. Az alacsony D vitamin szint a csontritkulás egyértelmű rizikófaktora. A nem megfelelő D vitamin szint ugyanis csökkenti a kalcium felszívódást.

Bár a D vitamin és kalcium együttes fogyasztása erősíti a csontokat, ez a tény önmagában a D vitaminra is igaz. Ez a hatás már napi 700 IU (NE=nemzetközi egység) D3 elfogyasztása esetén is kirajzolódik.

D vitamin és rák
Állat és humán kísérletek is azt mutatják, hogy a megfelelő D vitamin szint szerepet játszik bizonyos rákbetegségek megelőzésében és túlélésében (Health Professionals Follow-Up study).

A megfelelő D vitamin szint akár 72%-kal képes csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

D vitamin és SM (szklerózis multiplex)
Több tanulmány bizonyította, hogy a D vitamin hatással van az immunmoduláns sejtek növekedésére és differenciálódására (makrofágok, T sejtek, B sejtek, dendritikus sejtek). Ez a tulajdonság van kedvező hatással olyan betegségekre, mint a reumatoid artritis, lupus, I-es típusú diabétesz, bélgyulladás és szklerózis multiplex.

A D vitamin fogyasztásról, a napi ajánlott mennyiségről nagyon megoszlanak a vélemények (400 - 60 000 IU). Azt azonban mindannyian elfogadják, hogy a napi minimális mennyiség a 400 IU. Célszerű az arany középutat választani, hiszen a 400 IU kevésnek, a 60 000 IU indokolatlanul soknak tűnik. Napi 1000-2000 IU mennyiségnél már biztosan jelentkeznek a D vitamin pozitív hatásai, és ennél a mennyiségnél nem kell tartanunk az esetleges mellékhatásoktól sem.

Forrás: Vitamin D: An Evidence-Based Review, Teresa Kulie, MD, Amy Groff, DO, Jackie Redmer, MD, MPH, Jennie Hounshell, MD, and Sarina Schrager, MD, MS, EVIDENCE-BASED CLINICAL MEDICINE

És ne felejtsük: ma a D-vitamin hiány annyira elterjedt állapot, ami egyes kutatók szerint Európában és az USA-ban a lakosság 90%-át érinti.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Bokros gomba (Maitake gomba) vs. tüdőrák
  2020-09-25 22:45:04, péntek
 
  A bokrosgomba kivonat (Grifola frondosa) Japán szerzők szerint az előrehaladott tüdőrákos betegek 62,5%-ban számottevő tumormassza csökkenést és állapot javulást eredményezett. Ennek következtében Japánban ennek a gyógygombának a kivonatát Krestin néven gyógyszerként is törzskönyvezték, és azóta is alkalmazzák. Hatása elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az immunrendszer tumorsejteket pusztító hatékonyságát fokozza, tehát nem daganatsejt osztódás gátló hatásról van elsősorban szó.
Érdekes megfigyelés az is, hogy főleg fiatal férfiaknál a nyáron, ill. kora ősszel diagnosztizált tüdőrákok prognózisa jobb, mint azoknál, akiknél a betegség télen került megállapításra. A különbség valószínűleg abból ered, hogy nyáron több D vitamint tartalmaz a szervezetünk, mint télen, a D vitamin pedig szintén erőteljesen stimulálja az immunrendszert. A bokrosgomba a szervezet vitamin szintjét megnöveli.

A tüdőrák legfőbb oka a dohányzás. A dohányzókban a betegség gyakorisága a nem dohányzókhoz képest 22-szeres! Magyarország ebben a rákos daganat fajtában a világ első három helyezettje közt van.

Súlyos problémát jelenthet a radon is. A radon egy nagy fajsúlyú nemesgáz, ami egyébként nehezebb az ólomnál is, és a földből folyamatosan szivárog a felszínre. Miután a fosszilis energiahordozók árai az egekbe szöktek, az emberek és a kormányok spórolás céljából arra törekedtek, hogy hermetikusan záró nyílászárókat, nikecellel vastagított falú házfelújításokat végezzenek, aminek az eredménye képen a radon nem tud a lakások többségéből a szabadba távozni és ezt belélegezve egyes becslések szerint évente kb. ezer plusz tüdőrákos megbetegedést valószínűsíthetünk. Tehát energiatakarékosság ide vagy oda, tessék gyakran szellőztetni a lakásokat!

Tudjuk azt is, hogy dohányzókban a béta karotin és az E vitamin is (előbbi jelentősen, utóbbi csak kismértékben) megnöveli a tüdőrák kialakulásának az esélyét. Aki tehát dohányzik, az kerülje el ezeket a vitaminokat.

Ezzel szemben a szelén fogyasztása az NPC (National Prevention of Cancer, USA) vizsgálata szerint, mely 8 évig tartott, a tüdőrák, a prosztatarák és a vastagbélrák gyakoriságának a csökkenését igazolta. Amikor azonban a szelént E vitaminnal kombinálták (SELECT study, több mint 35 ezer férfi vett részt a vizsgálatban, ami 4 évig tartott) semmiféle jótékony hatást nem sikerült igazolni a rákos daganatok vonatkozásában.

Magyarországon a talaj és így következés képen a növények szelén tartalma meglehetősen alacsony. A gombák azonban sok szelént tartalmaznak, így a bokrosgomba is. A szelén hiánya azonban nem csak bizonyos rákfajtákra hajlamosíthat, hanem speciális szívizom elfajulásra is (Keshan kór). Ezt a szívizom elfajulást negyven éve Kínában írták le, főleg gyermekekben, és halálosnak bizonyult. Amikor azonban az egyébként szelén szegény Keshan tartományban elkezdték a szervezet szelén pótlását, ez a betegség eltűnt. Ma már tudjuk, a betegség mögött két tényező állt. A szelén hiánya és egy ehhez társult Coxsackie B vírusfertőzés. Miután a szelén hiányt megszüntették, ez a vírus már nem volt képes ezt a súlyos szívizom elfajulást önmagában előidézni. A gomba gyógyhatásáért tehát ez a nélkülözhetetlen mikroelem is ,,felelős".

Úgy látszik, a gyógyító gombák még sok meglepetést tartogatnak számunkra, különösen a rákos daganatok vonatkozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sárgabarackmag, B17 vitamin
  2020-09-25 22:41:25, péntek
 
  1952-ben San Franciscóban egy dr. Ernst Krebb, Jr. nevű biokémikus arra a következtetésre jutott, hogy a rák nem más, mint egy anyagcserezavar, ami a nem megfelelő táplálkozás következménye. Elméletének lényege tehát az, hogy a hiányzó tápanyagok pótlásával előzhető meg a rákos daganatok kialakulása. Kutatásai azt mutatták, hogy a legfontosabb hiányzó vegyület az emberi szervezet számára az ún. amigdalin. Ez az összetevő kb. 1200 ehető növényben található meg.

Az amigdalin a legnagyobb koncentrációban a sárgabarack magban fordul elő. Jól ismerik ezt a Hunzák (primitív törzs Pakisztánban), akik nagyon sok sárgabarack magot fogyasztanak (étrendjük kb. 200-szor annyi B17 vitamint tartalmaz, mint a miénk). Közismert, hogy a hunzák között gyakorlatilag nem létezik a rák, a törzs tagjai hosszú, egészséges életet élnek, mely több tanulmány szerint is részben a sárgabarack magnak köszönhető.

Mivel az amigdalin szerkezete nagyon hasonlít a B komplex struktúrájához, dr. Krebb B17 vitaminnak nevezte el (mivel addigra már a B vitamin 16 típusát izolálták).

A Laetril nem más, mint a sárgabarackmagból kivont amigdalin koncentrált változata.

A National Cancer Institute weboldalán az alábbi információkat olvashatjuk róla:
- a Laetril egy olyan vegyület, mely amigdalint tartalmaz. Az amigdalin számos gyümölcsben, növényben és magvakban megtalálható
- úgy gondoljuk, hogy a Laetril aktív antitumor összetevője a cianid
- a Laetril-t tabletta formájában vagy intravénásan adják a betegeknek
- laboratóriumi vizsgálatokban a Laetril enyhe anti-tumor tulajdonsága mutatkozott
- a Laetril mellékhatásaként a cián mérgezés tünetei jelentkezhetnek

Egyértelmű adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy az amigdalin hatásos lenne a rákos daganatokkal szemben, azonban több korábbi kutatás is pozitív hatásokról, tapasztalatokról számolt be. Mexikóban gyakran alkalmazzák a rákos betegek gyógyítása során.

dr. Krebb saját magát injekciózta Laetril-lel, hogy bizonyítsa, nincsenek mérgező mellékhatásai.

Az interneten rengeteg olyan esettanulmányt olvashatunk, melyben a szerzők egyértelműen állítják, hogy az adott betegek a sárgabarackmag összetevőjének következtében gyógyultak meg, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ezek nem tekinthetők kézzelfogható bizonyítékoknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szőlőmag és a vérnyomás
  2020-09-25 22:37:43, péntek
 
  Egy újabb egyszerű étrend-kiegészítőről bizonyosodott be, hogy rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Pontosabban a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg az az új tanulmány, amely megerősítette egy korábbi kutatás eredményeit, amely szerint a szőlőmag kivonattal sokaknál hatékonyan és biztonságos módon normalizálható a vérnyomás. Ez az új tanulmány jó hírekkel szolgál azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk (csak Amerikában ez 74 millió embert érint), mivel biztonságos alternatívát ajánl a vérnyomás csökkentésére - és így kiküszöbölhetőek azok a jelentős mellékhatások, amelyek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésével járnak.

Háttérinformációk:
A szőlőmag kivonat flavonoid vegyületeket tartalmaz, amelyeket procianidolikus oligomerekként (PCO) vagy oligomeres proantocianidokként ismerünk (OPC). A kutatások során bebizonyosodott, hogy a PCO-t tartalmazó étrend-kiegészítő szedésével (hat héten át napi 100-300 mg) jelentősen javult a vér teljes antioxidáns szintje, valamint az oxigén szabadgyökök felszívódásának képessége (ORAC). A tudományos kutatások során pedig a szőlőmag és/vagy a fenyőkéreg kivonatról azt állapították meg, hogy a köveztkező problémákat lehet velük kifejezetten jól kezelni:

Asztma
Érszűkület, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, és a 2-es típusú cukorbetegség
Figyelemzavar
Magas vérnyomás
Férfi meddőség
A menopauza tünetei• Porckopás
Periodontális problémák
Visszér, vénás elégtelenség és törékeny kapilláriserek
Látásproblémák, retinopathia és makula degeneráció

A vérnyomás arra a nyomáskülönbségre utal, ami az ereket és a szívet éri minden szívdobbanáskor. A szisztolés vérnyomás az, ami a szív összehúzódásakor kialakuló nyomást mutatja.

Minden szívdobbanás között azonban a szív elernyed, és a vérnyomás leesik. Az ilyenkor mutatott alacsony értéket nevezzük diasztolés vérnyomásnak. Egy átlagos felnőttnél a normális vérnyomás: 120 (szisztolés) / 80 (diasztolés).

A magas vérnyomás esetében azonban különböző csoportokat különböztetünk meg:

Prehipertónia (120-139/80-89)
Borderline hipertónia (120-160/90-94)
Enyhe hipertónia (140-160/95-104)
Közepes hipertónia (140-180/105-114)
Súlyos hipertónia (160+/115+)

Új információk:
Egy korábbi duplavak tanulmány soránmegállapították, hogy a szőlőmag kivonattal és általános táplálkozási irányelvekkel normalizálható azoknak az embereknek a vérnyomása, akiknek a 150/95 mm Hg tartományba esik a vérnyomásuk. Ezeken az eredményeken felbuzdulva az Illinois Technológia Intézet Táplálkozástudományi Kutatóközpontjának és a Kaliforniai Egyetem Technológiai Intézetének kutatói megpróbálták megmérni, milyen mértékben képes a szőlőmag kivonat csökkenteni a vérnyomást a prehipertóniás (120-139/80-89 mm Hg) személyeknél.

A 36 prehipertóniás beteget véletlenszerűen két csoportra osztották. Az első csoport placebót tartalmazó gyümölcslevet kapott napi kétszer 6 héten át, míg a második csoport ugyanennyi ideig és ugyanilyen gyakorisággal 150 mg szőlőmag kivonatot tartalmazó gyümölcslevet kapott. Mindkét csoport a vizsgálatot megelőző két hétben placebót tartalmazó italt kapott, majd a vizsgálat hatodik hete után négy hétig megfigyelés alatt állt (ekkor a résztvevők már semmilyen italt nem kaptak).

A résztvevők vérnyomását megmérték nem csak a felvételkor, de a vizsgálat nulladik, hatodik és tizedik hetében is. A kapott eredmények szerint a hat héten át szőlőmag kivonatot szedő betegeknél jelentősen csökkent mind a szisztolés (-5,6%), mind a diasztolés (-4,7%) vérnyomás. Érdekes azonban, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek magasabb volt a kezdeti vérnyomásuk, sokkal nagyobb vérnyomáscsökkenés volt megfigyelhető: majdnem kétszerese a fenti értékeknek. A résztvevők többsége tehát normalizálni tudta a vérnyomását a szőlőmag kivonat szedésével. Ezzel ellentétben azonban a placebót szedő csoportnál semmilyen változást nem regisztáltak. A négy hetes megfigyelési időszak után (mialatt a résztvevők már nem szedtek szőlőmag kivonatot) a vérnyomás visszatért a kezdeti értékre, ami arra utal, hogy a szőlőmag kivonat hatása ideiglenes: csak addig fejti ki jótékony hatását a szervezetben, ameddig szedik.

A kutatók úgy összegezték a kutatást, hogy "a szőlőmag kivonattal biztonságos módon csökkenthető a magas vérnyomás a prehipertóniás betegeknél".

Megjegyzés:
A vérnyomásnak 120/80 mm Hg alá kell süllyedni mind a diétával, mind az étrend-kiegészítővel. Minden ma használt vérnyomáscsökkentő gyógyszernek jelentős mellékhatásai vannak - a magas vérnyomással diagnosztizált emberek 80 százaléka pedig akár a gyógyszerek szedése nélkül is csökkenteni tudná a vérnyomását. Valójában az összehasonlító elemzések során kiderült, hogy sok gyógyszermentes terápiával (például az étrenddel, testmozgásssal, relaxációs terápiával és étrend-kiegészítőkkel: például szőlőmag kivonattal) jobban kezelhető a prehipertóniás és enyhe hipertóniás magas vérnyomás, mint a gyógyszerekkel - és ezeknek a terápiáknak még mellékhatásaik sincsenek.

A közepes és súlyos hiprtónia esetében elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, de kiegészítő terápiaként érdemes változtatni az étrenden és az életvitelen, valamint érdemes étrend-kiegészítőket is szedni, hogy a vérnyomáscsökkenés tartós maradhasson. A gyógyszerszedést érdemes mindig másodlagosnak tekinteni (még akkor is, ha elengedhetetlen a betegség szempontjából), és elsődlegesen a fentebb leírt módszerekkel kell megpróbálni változtatni a problémán.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az idegesség 5 természetes gyógymódja
  2020-09-25 20:24:29, péntek
 
  Amikor idegesek és feszültek vagyunk, akkor gyakran kell megküzdenünk gyomorfájdalommal is, ami meglehetősen kellemetlen, és emellett még olyan emésztési rendellenességek is megjelenhetnek, mint például a székrekedés vagy a hasmenés. Mit tehetünk? Mi a megoldás? Sokféle természetes gyógymód létezik, nekünk csak a számunkra legszimpatikusabbat, legkedvezőbbet kell kiválasztanunk.

Japánban nem sok elhízott ember él, és nem is nagyon küzdenek emésztési problémákkal, nem véletlen, hiszen gyakran a súlytöbblet okoz emésztési zavarokat. A japán emberek karcsúságának oka lehet talán az is, hogy sok rizst fogyasztanak, valamint rizsből készült bort és pálinkát isznak, de nem marad el a hétköznapokból a rizstea sem.

Hogyan segíthet a rizs az idegességen és milyen módon fogyasszuk? Főzzön meg félcsészényi rizst bő vízben, majd amikor kész, a rizs elfogyasztása mellett a maradék vizet is elkortyolgathatja, amelyben a rizst megfőzte. Ízesítheti mézzel és citromlével is, mert így is hatásos lehet gyomoridegességre.

Az almacet sok mindent gyógyít. Nemcsak az elhízás ellen nyújthat védelmet, de gyomoridegesség esetén is rendkívül hatásos. Keverjen el 2 dl vízben egy teáskanál almaecetet és szép lassan kortyolgassa el. Ez az elegy nagyon hatásos emésztési zavarok és gyomorpanaszok esetén.

Amikor a gyomorral van gond, akkor érdemes először nem a gyógyszereket, hanem a gyógynövényeket előnyben részesíteni. A kömény az egyik leghatásosabb gyógynövény ebben az esetben, hiszen megszünteti a gyomorfájdalmat és az emésztési panaszokat, illetve nagyon hatásos fokozott bélgázképződés és a puffadás ellen is.

Nagyon hasznos, ha van otthon borsmenta, ugyanis a legtöbb emésztési panaszt orvosolja. Készíthetünk belőle teát, de tinktúra és kapszula formájában is bátran fogyaszthatjuk. Az is sokat segíthet, ha néha elrágcsálunk egy-egy borsmentalevelet.

Amikor fáj a gyomrunk, próbáljuk ki az elsőre furának tűnő elegyet. Főzzünk meg 2-3 dl vízben 2 közepes, megmosott és meghámozott sárgarépát, közben készítsünk el 2 dl borsmentateát. Amikor kész a répa, turmixoljuk össze, keverjük össze a teával, és apránként kortyolgassuk el. Ne féljünk tőle, nagyon hatásos, nemcsak a gyomoridegességet, de a gyomorfájdalmat is megszünteti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A zöldségek, a gyümölcsök és a tápanyagok
  2020-09-25 11:15:35, péntek
 
 



A zöldségek és a gyümölcsök nagyok sok értékes tápanyagot tartalmaznak, melyekre mindenkinek szüksége van, hiszen a segítségükkel őrizhetjük meg az egészségünket. Különösen ügyelnünk és törekedünk kell arra, hogy rendszeresen, napi szinten elegendő mennyiségben fogyasszunk friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Nem véletlenül hangsúlyozza ezt minden szakember, hiszen antioxidánsokat, azaz antociánokat, fitonutrienseket, polifenolokat és bioflavonoidokat tartalmaznak, melyek külön-külön is erősek, de együttesen elképesztő erővel bírnak.

Ezek az antioxidánsok támogatják az immunrendszerünket, semlegesítik a káros hatású szabad gyököket, elpusztítják a rákos sejteket, de daganatellenes hatással is bírnak, és részt vesznek a gyulladáscsökkentésben is.

A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. Ez a vitamin kiemelten fontos a szervezetünk számára, hiszen nagyon sok funkciót lát el, többek között felel a kollagénszintézisért, ami fontos, hiszen minél kevesebb kollagén található a szervezetünkben, annál gyorsabban öregszünk.

A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet jelent számunkra a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek sajnos sok problémát okozhatnak a szervezetben, például gyulladást idézhetnek elő, de felelőssé tehetők a szervezetben kialakuló és elszaporodó rákos sejtek miatt is. Az antioxidánsok, mint amilyen a C-vitamin is, védelmet jelentenek a szabad gyökök károsító hatása ellen.

A C-vitamin ezen kívül nagyon fontos az immunrendszer támogatása, illetve a szem egészsége szempontjából, sőt az UV-sugárzás ellen is védelmet biztosít.

A dohányzás rendkívül káros szokás. A dohányos ember szervezetében vészesen alacsony a C-vitamin-szint, mivel minden egyes elszívott cigaretta jelentősen csökkenti a szervezetben a mennyiségét. Ezért is látszik egy dohányos jóval idősebbnek a koránál, mint ahány éves valójában.

Egyes zöldségekben és gyümölcsökben likopin is található, például a pirospaprikában, a paradicsomban vagy a dinnyében. A likopin szintén egy antioxidáns, amelynek fontos szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében, leginkább a tüdő- és a prosztatarák esetében.

A béta-karotin is nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. A sárgarépa és a sütőtök nagy mennyiségben tartalmazza, ez utóbbi A-, C- és E-vitaminban is rendkívül gazdag. Ezek az antioxidáns vitaminok szintén fontosak, többek között segítenek fenntartani a bőr egészségét, hiszen szerepet játszanak a kollagénszintézisben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szemre a legjobb gyógynövények
  2020-09-25 01:00:15, péntek
 
  A 10 LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNY A SZEM ÉRDEKÉBEN

Szemvidítófű: Rendkívüli gyógynövény a szemre, nagyban javítja a szem egészségét. A virágai hasonlítanak a szemre, ezért is szokták azt mondani, hogy az a gyógynövény arra a szervre való amilyen alakja van. Segít enyhíteni a vörösséget és a viszketést amelyek a kötőhártya gyulladásnak a jelei. Egyes tanulmányok szerint a betegek több mint 80%-nál gyógyulást jelenthet.

Máriatövis: A szem mellett a máj egészségét is javítja. A máriatövis egy igazi gyógynövény a szemre. Nagyban támogatja a májat és a szemeket is. Küzd a káros szabad gyökök ellen és még a vércukorszintet is csökkenti.

Ginkgo biloba: Már évszázadok óta használják szemgyógyítónak a ginkgo bilobát. Fokozza a keringést valamint növeli a véráramlást is a szemben.

Édeskömény: Nagy megkönnyebbülést hozhat a gyulladt szemnek. A nyers édesköményből készült tea nagyon jó a szemproblémákra.

Sáfrány: Ez a ritka fűszer is javítja a látást, nagyon jó lehet szürkehályognál.

Fekete áfonya: A nagyon magas antocianozid tartalma miatt rendkívül előnyös a szemre. Nagyszerű gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. Segíthet a makula degenerációban és még a retina gyulladását is csökkenti. Még a látásélességet is javítja.

Zöld tea: Segít enyhíteni a szemek alatti táskák eltűnését és a ráncokat. Segít csökkenteni a szem körüli duzzanatot. A benne található összetevők nagyon jók a szívre és a májra.

Kurkuma: Nagyon előnyös hatásai vannak. Meggátolja a szemlencse oxidációját ami az egyik fő oka lehet a szembetegségeknek. Rendkívüli gyulladáscsökkentő hatással bír ami száraz szemet is okozhat.

Szőlőmag kivonat: Ez az egyik legjobb gyógynövény a szemre. A szőlőmag kivonat számos fitokémiai anyagot tartalmaz amelyek nagyon előnyösek a szemre.

Sárgagyökér: Összehúzó hatással rendelkezik, csökkenti a gyulladást és antibiotikus hatása is van.

Fontos tudni, hogy a gyógynövények semmiképpen sem helyettesítik a szemészeti ellátást, de viszont nagy segítséget nyújtanak a szem egészségének javításában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 121
  • e Hét: 4123
  • e Hónap: 17872
  • e Év: 222573
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.