Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Erdő Péter bíboros megáldotta a felújított Egyetemi .....
  2020-09-06 21:56:08, vasárnap
 
  Erdő Péter bíboros megáldotta a felújított Egyetemi Kisboldogasszony-templomot.
Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított budapesti Egyetemi Kisboldogasszony-templomot szeptember 6-án. Az ünnepi liturgián részt vett Marton Zsolt váci megyéspüspök és Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.
A szentmisén jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.
Falaim előtted vannak szüntelen" (Iz 49,16) - ezzel a szentírási idézettel kezdte köszöntőjét Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora. Kifejtette: ez a megújult templom is jelzi Isten gondoskodását; a mi további feladatunk az, hogy megerősítsük a közösséget. ,,Megszentelte hajlékát a Magasságbéli" (Zsolt 46,5). Ez az idézet egyrészt a templomban zajló megszentelő cselekményre, másrészt Szűz Mária méltóságára utal. Máriára, aki szintén a Magasságbeli hajléka lett, akiben Isten emberré lett és közöttünk lakott. Most rajtunk a sor: tegyünk meg mindent azért, hogy ,,minden ragyogó és tiszta legyen

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ferenc pápa vasárnap déli beszéde 09.06
  2020-09-06 21:53:49, vasárnap
 
  Szeptember 6-án a Szentatya a testvéri figyelmeztetésről szóló jézusi tanításról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozása előtt, utána pedig a téren egybegyűlt hívőket és zarándokokat köszöntötte.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvérek és nővérek, jó napot kívánok!
A mai vasárnap evangéliuma (vö. Mt 18,15-20) Jézus negyedik beszédéből származik Máté elbeszélésében, melyet ,,közösségi" vagy ,,egyházi" beszédnek is hívnak.
A mai szakasz a testvéri figyelmeztetésről szól, és arra hív, hogy gondolkodjunk el a keresztény lét kettős dimenziójáról: a közösségi dimenzióról, amely megköveteli az egymással való közösségnek, vagyis az Egyház egységének a védelmét, és a személyes dimenzióról, amely megköveteli, hogy figyeljünk minden egyes ember lelkiismeretére, és hogy tiszteletet tanúsítsunk iránta.
A hibázó testvér figyelmeztetésére Jézus helyreállító pedagógiát javasol. Jézus pedagógiája mindig helyreállító pedagógia; ő mindig helyreállítani, gyógyítani, megmenteni próbál. És ez a helyreállító pedagógia három lépésből áll. Először is azt mondja: ,,Intsd meg négyszemközt" (Mt 18,15), vagyis ne kürtöld szét a bűnét. Diszkréten kell testvérünkhöz fordulnunk, nem azért kell beszélnünk vele, hogy elítéljük, hanem hogy segítsük felismerni, mit tett. Hányszor megtapasztaltuk, hogy valaki odajön hozzánk, és azt mondja nekünk: ,,Figyelj, ebben hibáztál. Változtatnod kellene ebben egy kicsit!" Talán az elején mérgesek vagyunk, de aztán megköszönjük, mert ez a testvériség, a közösség, a segítség, a helyreállítás gesztusa.
És nem könnyű megvalósítani ezt a jézusi tanítást, több okból sem. Félünk, hogy testvérünk rosszul fog reagálni; az is megesik, hogy nincs elég bizalmunk iránta... És egyéb okok. De valahányszor megtettük ezt, úgy éreztük, hogy pontosan ez az Úr útja.
Előfordulhat azonban, hogy minden jó szándékom ellenére az első kísérletem kudarcot vall. Ebben az esetben ne add fel, és ne mondd: ,,Segítsen magán, én mosom kezeimet!" Nem, ez nem keresztényi. Ne add fel, hanem kérj segítséget másik testvértől! Jézus azt mondja: ,,Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot" (Mt 18,16). Ez a mózesi törvény előírása (vö. MTörv 19,15). Bár úgy tűnhet, hogy ez a vádlott ellen van, valójában arra szolgált, hogy megvédje őt a hamis vádlóktól. De Jézus tovább megy: a két tanúnak nem az a feladata, hogy vádoljanak és ítélkezzenek, hanem hogy segítenek. ,,Állapodjunk meg, te és én, menjünk, és beszéljünk vele, aki hibát követ el, aki bolondságot csinál. De testvérként menjünk beszélni vele!" Ez az a helyreállító hozzáállás, amelyet Jézus megkíván tőlünk. Jézus ugyanis számol azzal, hogy ez a kísérlet is - ez a második kísérlet a tanúkkal - kudarcot vallhat, ellentétben a mózesi törvénnyel, amely számára kettő vagy három személy tanúvallomása elegendő volt a büntetéshez.
Valóban megeshet, hogy két vagy három testvér szeretete sem elégséges, mert az illető makacs. Ebben az esetben - teszi hozzá Jézus - ,,mondd el a közösségnek" (Mt 18,17), vagyis az Egyháznak. Bizonyos esetekben az egész közösséget be kell vonni. Vannak dolgok, amelyek nem hagyhatják közömbösen a többi testvért: nagyobb szeretet kell a testvér helyreállításához. De néha még ez sem elég. Jézus azt mondja: ,,Ha a hívők közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos" (uo.). Ez a látszólag meglehetősen megvető kifejezés valójában arra hív, hogy helyezzük testvérünket Isten kezébe: egyedül az Atya képes nagyobb szeretetet tanúsítani, mint az összes testvér együttvéve. Jézusnak ez a tanítása sokat segít nekünk, mert - gondoljunk csak egy példára -, amikor észreveszünk egy hibát, gyarlóságot, elbukást valamelyik testvérünkben vagy nővérünkben, az első dolog általában, amit teszünk, hogy elmondjuk másoknak, kifecsegjük. A pletyka pedig bezárja a közösség szívét, megtöri az Egyház egységét. A nagy pletykafészek az ördög, aki mindig elmondja mások rossz dolgait, mert ő a hazug, aki megpróbálja bomlasztani az Egyházat, elidegeníteni a testvéreket, hogy ne legyenek egymással közösségben.
Kérem, testvérek és nővérek, szedjük össze magunkat, és ne fecsegjünk! A fecsegés károsabb a koronavírus-fertőzésnél! Tegyünk erőfeszítést, és ne pletykáljunk! Gondoljunk Jézus szeretetére, aki magához engedte a vámosokat és a pogányokat, megbotránkoztatva ezzel a korabeli ,,helyes gondolkodású" embereket. Ezért nem fellebbezés nélküli ítéletről van szó, hanem annak felismeréséről, hogy emberi próbálkozásaink időnként kudarcot vallhatnak, és csak azt segíti a testvért szembenézni saját lelkiismeretével és felelősséget vállalni tetteiért, ha Isten elé áll. Ha nem sikerül eredményt elérni, akkor maradjunk csendben, imádkozzunk a hibázó testvérért, de sose szóljuk meg!
Szűz Mária segítsen bennünket, hogy a testvéri figyelmeztetést egészséges szokássá tegyük, hogy közösségeinkben mindig új testvéri kapcsolatokat alakíthassunk ki, amelyek a kölcsönös megbocsátáson és mindenekelőtt Isten irgalmának legyőzhetetlen erején alapulnak!

*

A Szentatya szavai az Angelus elmondása után:
Kedves testvérek!
Köszöntelek mindannyiatokat, rómaiak és más országokból érkezett zarándokok: családok, egyházközségi csoportok, egyesületek.
Külön is köszöntöm a római Észak-Amerikai Pápai Kollégium papnövendékeit; valamint a ljubljanai (szlovéniai) nagyszeminárium szeminaristáit. Köszöntöm a Cernusco sul Naviglio-i fiatalokat, valamint a chiusói és a maggianicói - sárga zsebkendővel - fiatalokat, akik a hitvallás letételére készülnek. Arra buzdítok mindenkit, hogy egyre szorosabb kapcsolatot ápoljon Jézussal, a Sarokkővel és a Jó Pásztorral.
Üdvözlöm a sclerosis multiplexben szenvedő női sportolókat, akik a Via Francigenán jöttek Sienából Rómába; továbbá a Santo Stefano Lodigiano-i fiatalokat, akik kerékpárral érkeztek egy jótékonysági kezdeményezés keretében. Mindkét csoport bátor volt; örömmel és bizalommal haladjatok előre!
Üdvözlöm a más országokból érkezett hívőket is! Látom, hogy vannak itt lengyelek, libanoniak, franciák, mexikóiak. Üdvözöllek mindnyájatokat!
Ti is bátrak vagytok, a Szeplőtelen Szűz Mária tisztelői, haladjatok előre!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mit tanítanak nekünk az angyalok az aggodalmaskodásról?
  2020-09-06 21:51:49, vasárnap
 
  Sokan vagyunk, akik könnyen elkezdünk nyugtalankodni, a bibliai Mártához hasonlóan: a rengeteg teendőnket nem tudjuk lelki békével végezni.
Noha Jézus Mártával együtt minket is biztat, hogy ne nyugtalankodjunk, nehezen tudjuk ezt megvalósítani: a feladatok, terhek, a világban zajló események stresszel telítik életünket.
Tartósan szorongás és aggodalmaskodás közepette élni megterhelő, fizikai és lelki értelemben egyaránt - olyan problémát jelent, amellyel mindenképpen foglalkozni kell.
Szalézi Szent Ferenc is elmélkedik erről a témáról, az angyalokat állítva elénk példaképként, akik mindennapos kötelességeiket gondosan és szorgalmasan végzik, ám aggodalmak és nyugtalanság nélkül: ,,A mindennapos feladatainkhoz szükséges gondosság és szorgalom nem függ össze az aggályoskodással, aggodalmaskodással és nyugtalansággal. Az angyalok is törődnek a mi üdvösségünkkel, szorgosan keresik azt, azonban teljes mértékben mentesek az aggodalmaktól és aggályoktól, mert amiképpen a gondosság és iparkodás természetes módon tartozik szeretetükhöz, az aggodalmaskodás nem férne össze boldogságukkal; jóllehet a gondosság és igyekezet képes kéz a kézben járni a nyugalommal és békével, ezek az angyali tulajdonságok nem férnek össze az aggályoskodással és aggodalmaskodással, még kevésbé a türelmetlenkedéssel."
Ez az egyik oka, hogy Jézus azt mondta Mártának: ,,[Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és így szólt: »Uram! Nem törődsz vele, hogy a húgom egyedül hagy engem szolgálni? Szólj már neki, hogy segítsen!« Az Úr ezt válaszolta neki:] »Márta, Márta! Sok mindenre gondod van és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges..." (Lk 10,40-42). Ha Márta egyszerűen gondos lett volna, nem nyugtalankodott volna, de mivel utat engedett a nyugtalanságnak és aggodalmaskodásnak, türelmetlen és zaklatott lett, ezért intette őt az Úr.
Szalézi Szent Ferenc szerint a dolog kulcsa az, hogy egyszerre mindig csak egy feladatunkkal foglalkozzunk, hogy ne terheljük túl magunkat: ,,Békésen fogadd a rád háruló feladatokat, és igyekezz módszeresen, egyesével teljesíteni. Ha mindent egyszerre akarsz csinálni, vagy zavarosan teszed, csak megerőlteted magad, összezavarod az elméd, túlterheled magad, és végül nem jutsz sehova."
Fontos emellett bízni az isteni gondviselésben is - ez magyarázza többek között, miért mentesek az angyalok az aggodalmaskodástól: ,,Minden dolgodban támaszkodj az isteni gondviselésre, mert csak azon múlik terveid sikere. Mindeközben a magad részéről tégy meg mindent békés együttműködésben vele, s utána elégedj meg ennyivel, hiszen ha teljességgel ráhagyatkoztál, mindig elérsz épp annyi sikert, amennyi a legelőnyösebb számodra, akárhogyan is értékeled te magad."


Forrás: Aleteia.org
Fotó: Bosco.link
...... ............


Magyar Kurír 2020.09.06
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Gyónás Pio atyánál - lelki növekedés
  2020-09-06 21:45:21, vasárnap
 
  Jean Derobert tanúvallomása arról az esetről, amikor elment San Giovanni Rotondóba, hogy meggyónjon a Pietrelcinából származó szent papnál.
Jean Derobert, egy francia pap 1934-ben született és 2013-ban hunyt el. Párizsban szentelték pappá 1962-ben, és a párizsi híres montmartre-i Sacré Coeur (Szentséges Szív) templom káplánja volt.
1955-ben Jean Derobert teológiahallgató volt egy római egyetemen, és annyit hallott már beszélni Pio Atyáról, hogy személyesen is látni kívánta. Pont október 2-án, a Szent Őrangyalok liturgikus ünnepén érkezett San Giovanni Rotondoba. A kifinomult francia szeminarista egyfajta megvetést érzett az egyszerű parasztok és zarándokok iránt, akiket a templomban látott. Reverendájának köszönhetően az első padokban sikerült helyet kapnia, és ezzel kapcsolatban ezt jegyezte fel: «A baloldali padszomszédom köhögött, köpködött és fújta az orrát».
A gyónás
A szeminarista bosszús és szemrehányó pillantást vetett erre az emberre, és legnagyobb ámulatára rájött, hogy maga Pio atya ül ott. A folyamatos köhécselés ellenére a szeretet érzése ébredt fel benne az öreg iránt, aki szemmel láthatóan nagyon szenvedett. Másnap, október 3-án reggel 7-kor, megint a reverendájának köszönhetően a gyóntatószéknél levő hosszú sorban az ötödik helyen állt. A fiatalember kicsit félt, mert hallotta, hogy a gyóntatószékben Pio atya olykor hangosan kiabált: “Hányszor?", “Miért tetted ezt?", máskor meg elküldte a gyónni szándékozót anélkül, hogy feloldozást adott volna neki.
Jean Derobert kissé ijedten lépett a gyóntatószékbe. Olyan jelenetben volt része, amely egész életére hatással volt. Meggyónt a bűneit, Pio atya pedig ezt mondta neki: Valamit elfelejtettél. Két éve, azon a helyen...Miért tetted? Ezt és ezt csináltad, igaz?. Azután a szent gyóntató elmagyarázta neki e tettének súlyosságát, amelyre a szeminarista soha sem gondolt volna.
“Nézd meg jól, ott van és gyönyörű"
Jean megkapta a feloldozást, miközben az Atya “elkezdett sírni és szenvedni", és könnyezve mondta: Ez súlyos, nagyon súlyos!». Aztán a döntő pillanat következett. Egy különös kérdést szegezett neki: Hiszel az őrangyalodban?. A szeminarista meglepődött és dadogva válaszolta: Hát, hát, sosem láttam még! Ezzel a kijelentésével kimutatta a kezdő teológus szkepticizmusát arról, hogy a katekizmus néhány elemét gyerekeknek való dolognak tartja. Még arra sem volt ideje, hogy a mennyei valóságokról való öntelt tudatlanságáról kifejezze elégedettségét, Pio atya máris lekevert neki két nagy pofont a nagy parasztkezével: Nézz csak oda jobban, ott van, és nagyon szép!». A szeminarista megfordult ... és nem látott semmi különöset. Az Atya folytatta: Az őrangyalod ott van, és téged őriz! Imádkozz hozzá szépen, imádkozz hozzá szépen!». A szeme fénylett - jegyezte meg a szeminarista -, az őrangyalom fényét tükrözte vissza
Attól a naptól kezdve az angyalokkal szembeni hitetlensége megszűnt, és amikor Jean Derobert atya pappá lett, ő is a mennyei lelkek iránti ájtatosság apostolává vált és számos könyvet írt róluk.
Az angyalokról szóló hittétel
1955. október 3-án egy fiatal francia szeminarista Pió atyának, a lelki élet óriásának és autentikus szentjének stigmatizált kezétől kapta életének legemlékezetesebb pofonjait ...hogy megtanítsák őt arra, soha ne kételkedjen az Angyalok létezésében, különösképpen Őrangyalának létében.
...Talán nem lenne felesleges, ha Isten e nagy barátjától kérnénk mi is, hogy segítsen nekünk egy kicsit megérteni az Angyalokról szóló hittételt.
1963.Január 10.
Szerzetesi beöltözésének évfordulóját hasonlóan nagy szeretetben ünneplik

- CSODA
Nem kell ugyanezt a kérést Pio atyának, még mentálisan sem ismételni.
Egy jó asszony férje nagyon beteg volt. A hölgy a zárdába szalad, de elgondolkodott rajta:
′ Hogyan jutunk el Pio atyához? Legalább három napot kellett volna várnia, ha találkozni akar volna vele egy vallomásra.
Így a mise alatt oldalról-oldalra sétált, elmondta kegyelmes úrnőnknek, hogy mi a baja, és Pio atya segítségét kérte.
Így a mise vége után újra átment a templomon, hogy beszéljen Pio atyával. Végül egy folyosón értem el, ahol normálisan elhaladt.
Látva őt Pio atya azt mondta: ′′ Kishitű asszony, mikor hagyod abba a segítségkérést? Azt hiszed, süket vagyok? Ezt már ötször elmondtad nekem, amikor előttem, mögöttem, a jobb oldalamon és a bal oldalamon voltál. Megvan! Megvan! Megvan!... Menj haza! Minden rendben ". Valóban meggyógyult a férjét.

- Pio atya védőangyala
Pio atya szentül hitte, hogy az ember elküldheti őrangyalát másokhoz, s az segíthet rajtuk,vagy közbeléphet érdekükben. Biztatta is nagyszámú barátját, hogy küldjék el hozzá az őrangyalukat,ha ők maguk nem tudnak eljönni.
Az angyal üzenetet hozhat nekem- mondogatta- és én mindent megteszek ami telik tőlem.
Egyszer Cecil,Pio atya egyik angol barátja autókarambol folytán megsérült.
Egy barátja rögtön a postára ment,hogy táviratban kérje az atyát,hogy imádkozzon a balesetet szenvedettért. És lám,mikor a távirat szövegét odaadta a tisztviselőnek,az átnyújtott neki egy táviratot,amelyben Pio atya közölte,hogy már imádkozott Cecilért.
Később miután Cecil felépült,mindketten elmentek Pio atyához.
Tehát honnan tudott a balesetről?- kérdezték.
Az ön távirata előbb jött meg,mint ahogy a miénk elment.
Gondolják, hogy az angyalok olyan lassúak,mint a repülőgépek?- felelte az atya mosolyogva.

- Lelki növekedés_ Pio atya öt szabálya
Pio atyának, mint lelki vezetőnek öt szabálya volt a lelki növekedésre:
heti gyónás,
napi áldozás,
lelki olvasmány,
elmélkedés és
lelkiismeret vizsgálat.
A heti gyónást a szoba heti leporolásához hasonlította és az elmélkedés és lelkiismeret vizsgálat gyakorlását ajánlotta napi kétszer: először reggel, a napra való felkészülésként, másodszor pedig este, a napra való visszatekintésként.
A teológia gyakorlati alkalmazását gyakran úgy összegezte mára híressé vált gondolatában, hogy:
Imádkozz, remélj, és ne aggodalmaskodj
Rá akarta vezetni a keresztényeket, hogy Istent ismerjék fel mindenben és mindenekelőtt Isten akaratát kívánják teljesíteni.

- Róma állomásfőnöki ügye
Ulysses Santini, akinek torokrákja volt és halálán volt. Miután megkapta az extrém - felkenést, valaki adott neki egy képet Pio atyáról, hogy megcsókolhassa. Hirtelen csodálatos parfümöt éreztek a családtagjai és barátai, akik nézték őt. Tehát Ulisse, aki már rég elveszti a hangját, azt kiáltotta :" Vedd le a ruháimat, meggyógyultam!" És az orvosok ámulatából nyoma sem volt a betegségnek a szervezetében.




Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Kisboldogasszony főbúcsú Máriagyűdön 09.06
  2020-09-06 21:22:28, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Kirándulás Budapesten a Szent István Bazilika 2020.09.05
  2020-09-06 16:59:15, vasárnap
 
  Saját fotózás
Kilátás a bazilika kupolájából
.........



.........



...... .............



.........



...... ........... ........... .....



...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Évközi 23. vasárnap 09.06 Gazdagrét
  2020-09-06 15:59:52, vasárnap
 
  Szentmise_tanévnyitó "Veni Sancte
Videó Link

Mottó: Testvérnek lenni és testvérként élni.
Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet.
Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Mt 18,15-20
Gyógyító szeretettel
Ha az egyik oldalon a gyógyító szeretet, a másikon pedig a megbánás van, akkor meg fog születni a kiengesztelődés, a megbékélés.
C. Horváth István Sándor atya

Saját fotózás
Nagyobb kép Link
...... ........... ............



...... ...........



...... ........... .............


Szentmisén újra kötelező a szájmaszk viselése
Kép Apostol TV adásról
...... ...........


Csonka énekkar
...... .........


Áldoztatás előtt
...... ........... ........





 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Kirándulás Budapesten a Sz.I. Bazilikától a Kossuth térig
  2020-09-06 15:54:12, vasárnap
 
  Kirándulás Budapesten a Sz:I. Bazilikától a Kossuth térig 2020.09.05
Saját fotózás
Nemzetek vértanúsága szobor
...... ........... .........


TRIANON 100. évfordulójára emlék folyosó a Kossuth tér közelében
Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ..............



.........



.........



.........



.........



.........


Nagyobb kép Link
.........



.........



.........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szentírás üzenete - 2020. szeptember 6.
  2020-09-06 12:09:02, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Évközi 23. vasárnap Csíksomlyó 09.06
  2020-09-06 12:07:44, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4168
  • e Hét: 15230
  • e Hónap: 27906
  • e Év: 261653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.