Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Áprily Lajos - Örökség
  2020-09-07 18:13:08, hétfő
 
 


Áprily Lajos : Örökség

Fehér virágok, könnyes álmok
dalos leánya volt anyám.
Tavaszi napfényért rajongott
s megsiratta a hulló lombot
késő szeptember alkonyán.
Meleg sugár, vonuló felhő
szívébe mind nyomot hagyott,
könnyeket csalt vagy dalt fakasztott -
Apám kacagott, kacagott.

Anyám rajongó lelke hitte,
hogy vannak bűbájos csodák,
hitt babonában, szellemekben,
Istenben és álomképekben
és hitte, hogy van túlvilág.
Ha egy-egy rejtelmes jelenség
lelkére aggasztón hatott,
ajkán imával, úgy aludt el -
Apám kacagott, kacagott.

Bolyongok búsan a világban
kettőjük béna fia, én,
itt-ott magát szívembe lopja
a dalvarázs, az őszi fény.
Az élet véres ostorától
imám már szinte fölfakad,
anyám dala, anyám imája -
s apám kacag, kacag.
 
 
0 komment , kategória:   Áprily Lajos  
Somlyó György - Nyár (vége)
  2020-09-07 18:04:17, hétfő
 
 


Somlyó György - Nyár (vége)

Még nyílt szemmel igazukat hazudják
Nyár hamis tanúi a dáliák
Hogy létezik e földön más világ
És másfelé is tudná venni útját

Hogy kétesebb ez mint azt lombjahullt fák
Levert dió levált birs vallanák
Lomb rozsdáját késő alkímiák
Koholt fényei arannyal befutják

Még egy őszi szonett a Nagy Talonban
A csörömpölő ócskavashalomban
Mit összehord a kertben a gereblye

A Nagy Perben még egy vesztes szonett De
Valljátok csak álságtok igazát
Ti nyár hamistanúi dáliák
 
 
0 komment , kategória:  Somlyó Zoltán, S.György  
Bábakalács - Demecs Norbi írása
  2020-09-07 17:56:28, hétfő
 
 


A Bükki Nemzeti Park hazánk egyik legrégebben alapított védettségre ítélt területe, mely többek között számtalan növényritkaságnak ad otthont. A több mint 400 négyzetkilométer területet felölelő park nem csak a Bükk, de többek között a Mátra, a Kelet-Cserhát, a Tarna-vidék, a Karancsság és a Borsodi-Mezőség értékeit is őrzi. Címernövénye nem más, mint a nyár végén, ősz elején nyíló, a napsütötte hegyvidéki réteken megbúvó száratlan bábakalács.
E növény nem csak egyedi szépsége, de a hozzá fűződő jóslások és a népi gyógyászatban való felhasználása miatt is igazán különleges.
Élőhelye
A száratlan bábakalács a Bükk-és a Mátravidék hegyi legelőinek egyre ritkuló, védettséget élvező különleges növénye. Hajdanán mind a Bükk, mind pedig a Mátra magasabb területein is foglalkoztak szén- és mészégetéssel vagy üvegfúvással, illetve legeltető állattartással, melyek nyomai napjainkban fennsíki rétek, vagy a hegyi települések szomszédságában elterülő, a természet által egyre inkább visszahódított tisztások, rétek formájában lelhető fel. E területeket választotta élőhelyéül a száratlan bábakalács is, mely a természet nem mindennapi díszét képzi a nyár végét, ősz kezdetét jelentő hónapok idején.

Megjelenése
A Bükk-fennsík végtelen rétjeinek, illetve a Mátra egykori legelőinek magas füvében megbúvó növényt sokszor nehéz észrevenni, ám ahol megleljük, bizonyosan további példányaival is találkozhatunk. A talajhoz simuló, szúrós, egyeletlenül fogazott levelei úgynevezett tőlevélrózsát alkotnak, melyek akár 30-50 centiméter kiterjedésűek is lehetnek. E levélrózsa közepén helyezkedik el virága, melynek más növénnyel ellentétben szinte nincs, vagy csak igen rövid, mindössze 1-3 centiméter hosszúságú szára van. A növényt felülről csodálva ez szinte teljesen észrevehetetlen, ebből ered a neve is. Ezüstösen vagy szalmasárgán tündöklő csillag alakú fészekvirágzata esetenként 10 centiméter átmérőjűvé is fejlődhet. Virágzása július és október között jellemző.
Gyógyhatások és babonák
A magyar folklórban időjóslás és gyógyítás is fűződik a bábakalácshoz. Szirmainak összecsukódásából a néphiedelem időjárás-változásra következtetett: ha virágai becsukódtak, esőt vártak. Mint számos népi jóslásunk, ez is valós alapokon nyugszik, ugyanis a száratlan bábakalács úgy védi virágait a rothadástól, hogy csapadékos idő esetén bezárja azokat. Főként a rossz gyermekek ijesztgetésében játszottak szerepet egykor a boszorkányok, kikről a Mátra és a Bükk vidékén úgy tartották, ha e növény virágának belsejét fogyasztják, sokkal gyorsabban tudnak majd repülni seprűiken, így hamarabb érkeznek a rossz gyerekekért is. Feljegyzésekből tudjuk, hogy hajdanán azonban - ha nem is a boszorkányok - de zsenge belsejét valóban fogyasztották is, melytől energiát reméltek. Továbbá a növényt régen a lovak nyakába is akasztották, ugyanis úgy tartották, hogy ez majd elmulasztja az állatok fáradtságát, betegségük, sérülésük esetén pedig rituálisan csapkodták őket vele a mihamarabbi felépülés reményében.
A népi gyógyászatban főként gyökerét hasznosították évszázadokon keresztül. Különféle módszerek és praktikák segítségével gyökerének olaja vagy főzete csökkentette a lázat vagy a hurutos, vírusos megbetegedések intenzitását és kellemetlen tüneteit, de alkalmazták gyomorbántalmak és húgyúti problémák fellépése esetén is. Izzasztó hatása is ismert. Eme gyógyhatások feljegyzései elsősorban a középkorból származnak. A népnyelv nevezi még szamártövisnek, bába-vagy boszorkányvirágnak, illetve földi rózsának is.

2020. szeptember 4.
Demecs Norbi



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Emberségből csillagos ötös a buszvezetőnek
  2020-09-07 17:50:48, hétfő
 
 


Fehér Csaba írta a facebook oldalán

“Ma délután kissé elgyötörten és éhesen mentem hazafelé, a buszra felszállva (196 A)már az első pillanatban egy szokatlanul fiatal, tetovált, napszemüveges vezetővel találkozott a tekintetem. Már felkészültem, hogy gyorsan leülök és erősen megkapaszkodom, mert azok a nyugdíjas korú buszvezetők akikkel össze hoz a sors sajnos elég érdekes vezetési stílussal rendelkeznek.Időnként olyan érzés mintha egy kalandparkba vagy vidámparkba váltottam volna jegyet. A vezetőfülkében jó hangulatú zene szólt és a busz simán haladt előre, nem rángatott és nem pattogtam rajta. Az első megállóhoz érve ami pont egy gyros-os mellett volt(kb 2 m-re), az eladó gyors mozdulatokkal pakolta egyik salátát a másik után majd a húst és az önteteket. Talán észre sem vette, hogy nagyon lassan egy hajléktalan halad el az üzlet előtt és láthatóan éhes volt. Talán minden kincsét magánál tartotta ami két mankóból és a hátára vetett ütött-kopott gitárból állt. Mivel az eladó oda sem figyelt rá Ő nem kért nem állt meg csak szomorúan tovább sántikált. Ekkor a vezetőfülkéből kiszólt a vezető, hogy ennél egy Gyrost? A férfi nem állt meg továbbra sem csak egy érdekes mosoly húzódott meg a bajusza alatt és nem tudhatta, hogy most a gúnyolódás tárgyává fog válni vagy mi az ami következő pillanatban történni fog. Egy félő bólintással jelezte, hogy igen enne! Erre nyílt a vezetőfülke ajtaja, pillanatok alatt előkerült a pénztárca és leszállt a vezető és beadta az eladónak a pénzt és kérte, hogy adjon az Úrnak egy Gyrost. Gyorsan visszaszállt , zárta az ajtókat és már mentünk is tovább.A hajléktalan bizonytalan léptekkel visszament az üzlet ablakához és amikor látta, hogy valóban Ő most fog kapni egy gyönyörű adag, friss ételt! Ekkor félig megfordult, bólintott és boldogan mondott köszönetet, amit inkább csak sejteni lehetett mert a busz akkor már haladt a következő megálló felé! De abban a bólintásban és arckifejezésben minden benne volt! Én meg már nem is voltam olyan elgyötört és fáradt!
Tudom, hogy nagyon fontos a lánybúcsúra gyűjteni likekokat de vajon ez a buszvezető mit érdemel?"

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Stefano Benni idézet
  2020-09-07 08:49:03, hétfő
 
 


Az ember arra teremtetett, hogy a Föld ura legyen, de egyetlen alapvető dolgot nem kapott: szerszámosládát, hogy megjavítsa önmagát. (...) Ha lenne csavarhúzó a rossz ötletek eltávolítására; meg kalapács a jó szándék rögzítésére; franciakulcs, amellyel örökre meg lehetne húzni a szerelmet; egy fűrész, hogy levágjuk a múltat! De nem kaptunk ilyen szerszámkészletet, és ha egyszer inogni és nyikorogni kezdünk, előbb-utóbb eltörünk."

Stefano Benni
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Márai Sándort idézve kivánok szép napokat
  2020-09-07 08:38:20, hétfő
 
 


S mert vándor vagy, minden nap tovább kell menned az úton, amely egyetlen célod, tehát lelked megismerése felé vezet. Nem könnyű ez. Vándor vagy és minden nap tovább kell menned. Nem tudhatod, meddig élsz, s egyáltalán lesz-e időd, eljutni utad végcéljához, lelked megismeréséhez? Ezért menj minden nap tovább, sebes lábakkal és szegényen is. Mert vándor vagy.

(Márai Sándor)
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Küldöm a reggeli kávét szeretettel
  2020-09-07 08:31:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kellemes napot, hetet,stb.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 171 db bejegyzés
e év: 1777 db bejegyzés
Összes: 10039 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 319
  • e Hét: 4935
  • e Hónap: 8685
  • e Év: 77605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.