Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A tudás az, ha
  2013-03-07 11:13:14, csütörtök
 
 




- A tudás az, ha tisztában vagy vele, hogy a paradicsom gyümölcs. A bölcsesség az, ha mégsem teszed egy gyümölcssalátába

...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Öt ízletes cékla saláta
  2011-11-16 16:14:05, szerda
 
 
Öt ízletes cékla saláta
A cékla fogyasztását követően azonnal megkezdi méregtelenítő hatását a szervezetben. Mindeközben erősíti az immunredszert, elősegíti a máj regenerálódását és fogyaszt is. Ez az élénk lilás-piros gyökér gazdag káliumban, foszforban, vasban, nátriumban és tartalmaz A-, B- és C-vitamint is.

A cékla tehát nem csak finom, de egészséges is. A hajón és ládákban érlelt, tartósítószerekkel kezelt exotikus gyümölcsöknél sokkal tisztább, természetesebb, ezért ősz végén és egész télen legyen étrendünk része. Nyersen, főve,kinek ahogy tetszik.

Íme néhány saláta-tipp a céklás ételek variálásához:

Cékla-répa-fehérretek téli saláta:
Hozzávalók: almaecet, cékla, fehérretek, köménymag, sárgarépa
A céklát, a sárgarépát és a fehérretket nyersen hámozzuk meg. A reszelő nagy lyukú részén reszeljük le mindegyiket.
Egy tálban keverjünk össze olivaolajat és almaecetet. A zöldségeket tegyük bele. Szórjunk hozzá köménymagot. Ha valaki nem szereti a magos változatot, őrölt köményt adjon hozzá. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek.

Cékla és sárgarépa téli saláta:
Hozzávalók: almaecet, cékla, sárgarépa
A céklát és a sárgarépát nyersen hámozzuk meg. A reszelő nagy lyukú részén reszeljük le őket. Egy tálban keverjünk össze olivaolajat és almaecetet.A zöldségeket tegyük bele. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek.

Hagymás cékla saláta:
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla, 2 nagy alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 2 evőkanál salátaolaj, csipetnyi só
Alaposan megmossuk a céklát és az almát, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A megtisztított vöröshagymát is lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk. Ráhintjük a köménymagot, rálocsoljuk az olajat, a mézet, a citromlevet és a csipetnyi sót. Összeforgatjuk az anyagokat és alapos hűtés után tálaljuk.

Céklás - almás friss saláta tejföllel:
2db közepes méretű friss cékla, 3 - 4 db édes alma, fél citrom frissen facsart leve, két - három teáskanálnyi dijoni mustár, fél mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, 2dl 10% - os tejföl, tengeri só.
Mossuk meg a céklát és az almát. Hámozzuk meg és reszeljük le. Keverjük össze a reszeléket, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá 2-3 kiskanál dijoni mustárt, 2dl 10% -os tejfölt és egy fél citrom kifacsart friss levét. A dijoni helyett lehet csípős vagy tormás mustárt is használni, a fogyókúrázók pedig elhagyhatják a tejfölt, esetleg natúr joghurttal pótolhatják. A citrom levét ne hanyagoljuk, mert nagyon ügyesen összevonja az ízeket. Ismét keverjük össze, kóstoljuk meg és ízesítsük tovább ha szükséges, ízlés szerint. Ha az alma nem lenne elég édes szájízünknek, mézzel édesíthetjük a salátát. Néhány órát érleljük hűtőben. Önálló salátának de köretnek is kítűnő.

Orosz céklasaláta:
Hozzávalók: cékla, dió, fokhagyma, majonéz
A céklát megmosva, egészben vagy félbevágva megfőzöm, majd hagyom a lében lehűlni. A héja könnyen leválik, megpucolom, lereszelem (durvább reszelőn). Ízlés szerint kb. 5-10 gerezd fokhagymát belereszelek, beletöröm a diót mozsárban, de nem darálom!!!, ugyanis az túl apró, nem élvezhető. Ezután beleadagolom a majonézt, szintén ízlés szerint, de túlzás nélkül. Összekeverem, hidegre teszem, hogy összeérjen.

Forrás: konyhatündér



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Hagymás csirkesaláta
  2011-10-24 23:15:51, hétfő
 
 
Hagymás csirkesaláta

Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített
majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott
hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú
uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.

 
 
1 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Almás-tormás céklasaláta .....
  2011-10-20 13:00:29, csütörtök
 
  Hozzávalók:

3 közepes cékla
3 közepes alma
4 evőkanál méz
reszelt torma
1 csapott kávéskanál só
2 kávéskanál őrölt kömény

Elkészítés:

A céklát megpucolom, az almával együtt lereszelem nagylukú reszelőn. Hozzáadom a mézet, a tormát, a fűszereket. Jó alaposan összekeverem, és már lehet is fogyasztani. Másnap is nagyon finom.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Waldorf saláta
  2011-10-15 14:19:12, szombat
 
  Hozzávalók:

60 dkg főtt csirkemell felkockázva
1 héjával együtt felkockázott alma
3 evőkanál gyufaszálra vágott zeller
15 dkg durvára vágott dió
1 dl majonéz
2 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál citromlé
1 nagy csipet só
A tálaláshoz salátalevelek, mazsolás kenyér

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Töltheted pitába, fogyaszthatod előételnek, de mazsolás kenyéren is isteni. A salátalevelet tedd a kenyér a és a saláta közé, hogy ne ázzon el a tészta. A hűtőben, lezárt dobozban két napig áll el.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Hagymás saláták
  2011-10-15 14:03:39, szombat
 
  Fokhagymás öntött saláta

Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 5 cl ecet, 15 dkg füstölt szalonna,
3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só.

A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk, és négyfelé vágjuk. Lábasba
1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tűzről és letakarva
2 percig állni, hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és szép világosra kisütjük. A salátákat a vízből kiemeljük, tálra tesszük és ráhintjük a lereszelt fokhagymát.
A forró szalonnás zsírba keverjük a tejfölt és ráöntjük a salátákra.

Hagymás csicsókasaláta

Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lila hagymát. Keverje Őket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét.
Ezt a salátát is hagyja összeérni.

Hagymás lencsesaláta

40 dkg lencse, 6 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej lilahagyma, fél csomó metélőhagyma, 2 ek. 5 %-os ecet, 4 ek. olaj, só.

A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az olajat, az ecetet, az apróra vágott metélőhagymát és lila hagyma karikákat összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kiolvasztott kolozsvári szalonna csíkokat is. Ezzel az öntettel összekeverjük a lencsét.
Tálaláskor paradicsommal díszítjük.

Hagymás répasaláta

Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj,
2 evőkanál citromlé, só, bors

A sárgarépát, hagymát lereszeljük, összekeverjük, és citromlével meglocsoljuk. Leöntjük a fűszeres keverékkel.
Több napig eláll.

Hagymasaláta 1.

Meghámozunk, és karikákra vágunk egy fél kiló vöröshagymát (legjobb hozzá a lila hagyma), és leöntjük enyhén Ecetes-sós-cukros páclével. Beledarálunk egy mokkáskanálnyi mustármagot, és hideg helyen néhány napig érleljük. Tálalás előtt leöntjük róla a levét, és megöntözzük egy kevés olajjal. Ízesíthetjük csípős mustárral, vagy leönthetjük tejfölös, illetve joghurtos salátamártással is.
Száraz persenyéhez, halhoz vagy héjában sült burgonyához kitűnő.

Hagymasaláta 2.

4-5 fej hagymát megtisztítunk, kettévágjuk, majd egész vékony karikákra szeleteljük. 2-3 alkalommal hideg vízben kimossuk, tálba tesszük és cukorral, sóval ízesített ecettel leöntjük. Ha az ecet erős, kis vízzel hígítjuk.

Póréhagyma-saláta

Hozzávalók: 2-3 szál testesebb póréhagyma, 250 g lila hagyma,
Az öntethez: 2 citrom leve, 2 ek. salátaolaj, só, petrezselyem

A kétféle hagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, kb.
10 cm hosszúságban a poré zöldjét is, beleszelem, ízlés szerint sózzuk, megöntözzük a citromlével és az olajjal, összekeverjük. Jól záródó üvegbe tesszük, fogyasztás előtt 1 napig érleljük. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel. Egyéb, hagymát kivan salátákhoz is, lehet tenni ebből az alapból 1-2 evőkanállal, de magában is jó.

Póréhagyma-saláta másként

Hozzávalók: 60 dkg póréhagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 citrom,
1/2 dl fehérbor, 1/2 dl olaj, só, őrölt bors, szerecsendió

A megtisztított, megmosott póréhagymát 3-4 cm-es darabokra szeleteljük, olajozott edénybe tesszük. Sózzuk, fehérbort öntünk alá és puhára pároljuk. Őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, citromlével meglocsoljuk. Jól lehűtve, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

Póréhagyma-saláta

Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, só, kávéskanál citromlé, három kávéskanál olaj.

A hagyma külső hártyáját lehúzzuk és zöldjéből 5 cm-t, hagyunk csak rajta. Ezután 1 mm vastag szeletekre vágjuk, megöntözzük citromlével, olajjal és megsózva legalább egy órán átállni hagyjuk.

PÓRÉ SALÁTA

Hozzávalók: 2 nagyobb szál póréhagyma, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanál tökmagolaj,
2 teáskanál mustár,
FŰSZEREK: só, bors, ecet, mustár, cukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A póréhagymát alaposan megmossuk, 2 centis darabokra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk. Két perc múlva kiszedjük a vízből és leszűrjük. A kétféle olajat kikeverjük a mustárral - ízlés szerint adagolva a fűszereket.
A mártásba beleforgatjuk a lecsöpögtetett hagymát és legalább két óra hosszat, hűtjük. Grill vagy sült húsok, tojásételek mellé adható.

Póré saláta 1.

60 dkg megtisztított póréhagymát vékony karikákra vágunk, összevegyítjük
20-20 dkg reszelt almával és uborkával. Majonézt ízesítünk egy kávéskanál finomra vágott kaporral, és a salátára öntjük.

Póré saláta 2.

A megtisztított póréhagymákat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Korianderrel, babérlevéllel ízesített olajos salátalevet készítünk.
Elkeverjük a hagymával, és 2-3 órai hűtés után tálaljuk.

Póré saláta 3.

A megtisztított póréhagymát 8-10 cm-es darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, és üvegtálba helyezzük. Közben joghurtot elkeverünk a póréhagyma finomra vágott zöldjével, zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal. Ráöntjük a kihűlt hagymára, és hűtve tálaljuk.

Póré saláta 4.

2 db póréhagymát megtisztítunk, de a zöldjéből csak egy keveset vágjunk le. Sós vízben fedő nélkül 20 dkg feldarabolt zöldbabbal megfőzzük, de nem túl puhára. Leszűrjük, ha kihűlt, salátaöntettel az asztalnál leöntve tálaljuk.

Az öntet elkészítése:
2 dl joghurtot vagy tejfölt 1 ek. ecetes tormával, 2-3 szál, zöldjével együtt finomra vágott zöldhagymával, 1 csomó zöldpetrezselyemmel, 1 gerezd fokhagymával, sóval, cukorral simára keverünk.

Szerb újhagyma-saláta

Hozzávalók: 2 csomag újhagyma zöldje, 1 teáskanál ecet, 3 teáskanál olaj,
Mustár, cukor, só

A hagyma zöldjét - melynek C-vitamin-tartalma ötszöröse a gyökerében lévőnek - alaposan megmossuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, és összekeverjük az öntettel.
Néhány órát állni hagyjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Cézár saláta 1
  2011-10-15 10:32:58, szombat
 
  Hozzávalók: 1 tojás sárgája
1 teáskanál dijoni mustár
olaj, felesben ét és oliva
3 bors fűszerkeverék
1csipet oregánó
1csipet bazsalikom
1csipet petrezselyem
1-2 gerezd fokhagyma
1 nyelet citromlé
1-2 csipet só
kb 1dl tejszín lehet egy nyelet tejet is még

fejenként 1/2 jég- v. fejessaláta
15dkg csirkemell
pirított kenyérkocka
2teáskanál parmezán
soha nem mérem, már ráállt a kezem
Elkészítés: Majdnem olyan mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi amíg krémes állagú nem lesz és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni. Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen. A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszín Úgy kell önteni, hogy ne legyen híg.
Csirkemellet megszórom sóval és hárombors kev. majd olivaolajon aranyszínűre sütöm és felcsíkozom. kenyérkockákat előkészítem
Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom. Lehet díszíteni paradicsommal, hogy még színesebb legyen.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
Céklasaláta
  2011-10-13 11:21:51, csütörtök
 
  Kuktafazék aljára ,másfél dl vizet töltünk,belerakjuk a betétet ,majd rárakjuk az,1 kg jól meg mosott céklát,
lezárjuk,15 perc után készen van,meghámozzuk, lereszeljük,1 nagy fej ,apróra vágott,lila hagymát,sót,
kevés ecetet ,cukrot adunk hozzá,meg egy doboz ecetes tormát,én kóstolom,és szájíz szerint ízesítem.
Jól záródó edénybe,üvegbe ,hűtőbe rakjuk,és 2-3 napig érleljük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
A cékla
  2011-09-19 06:54:31, hétfő
 
  A sötétvörös, ízletes cékla több, mint étek: valódi gyógyír számtalan betegségre, és olyan adalékanyag-mentes vitaminbomba, amely sokkal többet ér, mint bármilyen mesterséges készítmény.

A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra - mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt.

A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben. Nyersen, reszelve vagy szeletekben egyaránt kellemes étel. A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb
éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztjuk. Ha fokozni szeretnénk az ízhatást, reszeljünk hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatunk! Ha nassolnánk valamit, rágcsáljunk szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.

Préseljük ki a levét!

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használjunk. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-t fogyasszunk belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készítsünk friss és egészséges koktélt magunknak és barátainak. Tálaljuk köretként, főételként vagy desszertként!

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészíthetjük. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetünk vagy akár édességeket is süthetünk belőle. Lepjük meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondolta volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitorta sikert fog aratni? Mindegy hogyan, de fogyasszunk minél több céklát! Nagyon egészséges, és láthatjuk, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használjuk ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen betegen töltenünk. Készítsük el ízlésünknek megfelelően a céklát, és fogyasszuk megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!
Receptek

Cékla saláta


Hozzávalók:

60 dkg cékla
3-4 db kisebb alma
1 vöröshagyma
2 kanál citromlé
1 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi olívaolaj
kis só.

Elkészítés:

1.) Az alaposan megmosott céklát hámozzuk meg, öblítsük le, reszeljük vékonyra és tegyük be egy tálba.
2.) Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeljük hozzá, sózzuk meg, adjuk hozzá a citromlevet, az olíva olajat és a mézet. Forgassuk össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé

Sült cékla kecskesajt salátával


Hozzávalók:

tisztított bébi cékla
olíva olaj
néhány gerezd
fokhagyma
csipetnyi só
kevés céklalevél
aprított kecskesajt

Elkészítés:

1.) Vágjuk le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tegyük félre, mert később majd fel tudjuk használni.
2.) A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tegyük be egy lábasba, szórjunk rá egy kis sót, öntsünk rá egy kis olíva olajat, és pároljuk meg. Ezután az egészet tegyük be egy sütőbe, és 180 fokon süssük puhára.
3.) A kicsorduló céklalevet öntsük át egy tálba és adjuk hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal öntsük fel a levet.
4.) A saláta összeállítása: hámozzuk meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb.
5.) Vágjuk apró falatokra, adjuk hozzá a sajt darabokat, díszítsük a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsük le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatjuk.
Forrás: Nagymamik klubja




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Saláták  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 5 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 708
  • e Hét: 3096
  • e Hónap: 7502
  • e Év: 63435
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.