Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Barsi Balázs - Telek Péter Pál: Magasság és mélység
  2020-12-16 21:30:32, szerda
 
  Szentírási elmélkedések minden napra.
- 2020. december 13., vasárnap
Advent 3. vasárnapja Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Százéves Hercule Poirot 12.13
  2020-12-16 21:27:33, szerda
 
  Hercule Poirot fotó
.........


Agatha Christie és a kereszténység
Aki nem nézett szembe a kétségbeeséssel, nem sokat tud a keresztény életről. Csak akkor lehetünk keresztények, ha elfogadjuk azt az életet, amelyet Krisztus is elfogadott.
Örömünket kell lelnünk a dolgokban, ahogyan ő is; ismernünk kell azt a békét és boldogságot, amely abból fakad, hogy összhangban vagyunk Isten akaratával.
1971-ben néhány közismert katolikus és nem katolikus brit személyiség azzal a kéréssel fordult a pápához, hogy Angliában és Walesben maradhasson érvényben a tridenti rítus. A szóbeszéd szerint VI. Pál az aláírók között meglátta Agatha Christie nevét, vállat volt, és helyt adott a kérésnek.
Christie-t az anglikán egyházban keresztelték meg, s bár válása miatt az Eucharisztiában nem részesülhetett, élete végéig az egyházban maradt. Az éjjeliszekrényén a Krisztus követésének anyjától örökölt példányát tartotta, és ezt a szokást egyik híres nyomozójára, Jane Marple-ra is átruházta. A könyv első lapján a Római levél egyik mondata volt feljegyezve:
,,Ki szakíthat el minket Krisztus szeretetétől?" 1976-ban, Christie temetésén a kiadója, William Collins meg is említette, hogy a könyv és a páli idézet az írónő ,,finom keresztény szellemiségét" tükrözi: ,,Agatha tudta, mi az igaz vallás."
A vallás témája ritkán kerül elő Agatha Christie bűnügyi regényeiben, de minden írásának keretét alkotja. Pályája kibontakozásával Christie-nél egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nyomozóinak már-már szent feladatuk van. A detektívek feltárják az igazságot, érvényt szereznek az igazságosságnak, s ennyiben szinte Isten nevében járnak el. Poirot maga is egészen bensőségesen emlegeti le bon Dieu-t, a Jóistent. Időnként egészen komoly meggyőződésének is hangot ad:
ha valaki úgy véli, hogy tudja, kinek szabad élnie, és kinek nem, már úton van afelé, hogy a legveszélyesebb gyilkos legyen, aki nem nyereségvágyból, hanem egy eszme kedvéért öl (Nyílt kártyákkal).
Agatha Christie vallotta, hogy az élet szent, és nem lehet könnyelműen venni. Kifejezetten ellenezte az öngyilkosságot: az Éjféltájt egyik szereplője ragaszkodik hozzá, hogy joga van azt tennie az életével, amit akar, mire a keresztény ápolónő azt feleli: ,,De lehet, hogy Istennek szüksége van magára."
Nem csoda, hogy önéletrajzában az írónő feleleveníti, amit egyik tanárától hallott: ,,Aki nem nézett szembe a kétségbeeséssel, nem sokat tud a keresztény életről. Csak akkor lehetünk keresztények, ha elfogadjuk azt az életet, amelyet Krisztus is elfogadott.
Örömünket kell lelnünk a dolgokban, ahogyan ő is; ismernünk kell azt a békét és boldogságot, amely abból fakad, hogy összhangban vagyunk Isten akaratával.
De az elhagyatottságot is át kell élnünk, ahogyan ő elhagyatott volt az Olajfák hegyén, átérezve, hogy mindenki elhagyott, maga Isten is. De higgyünk abban, hogy nem ez a vég. Aki szeret, szenved is, és aki nem szeret, nem érti a keresztény élet értelmét."

(Részlet Nick Baldock First Thingsben megjelent 2009-es írásából.)

Forrás és fotó: Vigilia szerkesztőség Facebook-oldala
Magyar Kurír 2020.12.16
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Ferenc pápa ünnepi szertartásai decembertől januárig
  2020-12-16 21:19:43, szerda
 
  A vatikáni sajtóközpont közzétette a pápa karácsonyi és jövő év eleji liturgikus programjait. Szenteste az éjféli mise 19.30-kor kezdődik a Szent Péter-bazilikában. A járványhelyzet miatt hívek csak korlátozott számban vehetnek részt a pápai szertartásokon.
...... .........


A pandémia rányomja a bélyegét az egyházi programok időpontjára és módjára is, ez alól a pápai szertartások sem kivételek. December 24-én az éjféli szentmise kezdő időpontját előrehozták 19.30-ra.

2020. december
A vigília szentmiséjén kívül (december 24., 19.30 óra, Szent Péter-bazilika) a többi szertartás az elmúlt évek gyakorlatát tükrözi.
- December 25-én, karácsony napján délben Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a földkerekségre.
- Az év utolsó napján, december 31-én 17 órakor a Szent Péter-bazilikában vesperást vezet és hálát ad az elmúlt év kegyelmeiért.

2021. január
- Január elsején, pénteken, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, az 54. békevilágnapon Ferenc pápa délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában.
- Január 6-án, vízkeresztkor, Urunk megjelenése ünnepén 10 órakor szintén szentmisét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
A szentszéki közlemény tájékoztat, hogy a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a hívek igen korlátozott számban vehetnek részt a szertartásokon, az elmúlt hónapokban alkalmazott kiválasztási szempontok szerint.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
„Ó…” – Mit sóhajtanak az Ó-antifónák
  2020-12-16 21:08:15, szerda
 
  Bölcsesség, Adonáj, Jessze termő ága, Dávid kulcsa, Fölkelő nap, Népek nagy királya, Emmanuel... Hívogatjuk, szólítgatjuk a homályban, szívünk legmélyén rejtőzködő, születésre váró Istent...
Fehérvári Jákó OSB elmélkedését adjuk közre a december 17. és 23. között, advent utolsó napjaiban a zsolozsma vesperásában elhangzó Ó-antifónákról, és magukra az antifónákra is kínálunk egy-egy zenei példát.
Egyre hosszabbak az éjszakák, pedig bennünk egyre erősebb a sóvárgás a fény és a melegség után. De nincs mit tenni - karácsonyig ez bizony így marad.

Advent utolsó napjai, december tizenhetedikétől, liturgikusan kiemelt köznapok. A vesperás zsolozsmájában ilyenkor énekeljük a Mária hálaénekéhez tartozó úgynevezett Ó-antifónákat. Minden napnak külön antifónája van, amelyekben az Eljövendőt próbáljuk néven nevezni, megszólítani azokon a neveken, amelyeket atyáinktól kaptunk.
Bölcsesség, Adonáj, Jessze termő ága, Dávid kulcsa, Fölkelő nap, Népek nagy királya, Emmanuel... Hívogatjuk, szólítgatjuk a homályban, szívünk legmélyén rejtőzködő, születésre váró Istent.
Mindegyik antifóna egy gyönyörű dallamon énekelt sóhajtással kezdődik: ,,Ó..." A liturgia nem arra bátorít bennünket, hogy nyomjuk el vágyainkat, hogy oltsuk ki szerelmeinket, hogy kőszívű emberekként éljünk. De arra sem, hogy a bennünk követelődző igényeknek késlekedést nem ismerve eleget tegyünk, s kielégítsük azokat: arra hív, hogy ezek hangját meghalljuk, túlhalljunk rajtuk. S egy dallamot ad az ajkunkra, hogy elénekeljük és szenvedélyes imába foglaljuk a vágyaink mögött követelődző még mélyebb sóvárgást, a szavakba nem foglalható sóhajokat, amelyeket a Lélek ébreszt bennünk.
Merünk-e még vágyakozni? Tisztelni, szeretni, komolyan venni sóhajtozó szívünket? Bizalommal, sebezhetően, újra gyermekként megnyitni, kitenni azt? Elfogadni, átélni benne azt az Isten formájú, végtelen űrt, amelyet soha semmi és senki nem fog betölteni?
Ó-antifónák
Az adventi idő utolsó hetében (december 17-23.) a vesperásban énekelt Magnificat-antifónák, melyek a Megváltó utáni vágyakozást fejezik ki. A gregorián ének legszebb darabjai közé tartoznak. A latinban: O Sapientia (Ó, Bölcsesség), O Adonai (Ó, Adonáj), O Radix Iesse (Ó, Jessze gyökere), O Clavis David (Ó, Dávid kulcsa), O Oriens (Ó, Napkelet), O Rex Gentium (Ó, Nemzetek Királya), O Emmanuel. Nevük a kezdő ,,Ó" indulatszóból ered. A megszólítások az Ószövetségből valók, de mindegyik az üdvözítő Jézusnak szól.
(Forrás: Magyar katolikus lexikon)

Videók itt láthatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Mi akkor miért ítélkezünk??
  2020-12-16 21:03:15, szerda
 
  Milyen jó, hogy Jézus Krisztus nem ítélkezik az öt nem fogadó betlehemi polgárok, de az életére törő Heródes felett! Krisztus nem ítélkezik később sem, gondoljunk a bűnös nővel való találkozására, mikor csendben a porba írt, miközben a felheccelt emberek csendben saját bűneink súlya alatt elszélednek! Megváltónk nagypénteken halálos ítéletet követelő főtanács tagjait nem ítéli el, akárcsak az őt kereszthalálra adó Pilátus, sőt haldokolva is értünk imádkozik!! ,,Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek" (Lk 23,34).  
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Ferenc pápa: A sötét időszakokban is bennünk kell, hogy ....
  2020-12-16 21:02:19, szerda
 
  Ferenc pápa: A sötét időszakokban is bennünk kell, hogy éljen a belső öröm!
Krisztus feltámadt! Krisztus szeret téged! És nincs benned öröm?
December 13-án, advent harmadik vasárnapján, az ún. Gaudete / öröm/ vasárnapon a Szentatya Keresztelő Szent János alakjáról, a Jézusról való tanúságtételnek és az öröm megőrzésének a fontosságáról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozásakor.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Advent 2020. - Erdő Péter bíboros üzenete
  2020-12-16 20:58:17, szerda
 
  2020.11.28 videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
A közel-keleti keresztények használatába kerül az egykori ..
  2020-12-16 20:55:49, szerda
 
  A közel-keleti keresztények használatába kerül az egykori budai Kádár-villa.
...... ........



...... ........


Orbán Viktor miniszterelnök december 12-én reggel ünnepélyes keretek között átadta a Budapest II. kerületében álló hajdani Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így az egyházellenes pártállam néhai vezetőjének rezidenciája az üldözött keresztény egyház használatába kerül - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár..
A baráti találkozón a magyar kormányfő és a szír pátriárka mellett Nikodémus moszuli szír ortodox érsek, Timóteus damaszkuszi szír ortodox érsek, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan államtitkár is részt vett. II. Efrém Ignác pátriárka nagyrabecsülését fejezte ki a magyaroknak az üldözött keresztények érdekében tett erőfeszítéseikért, egyben köszönetet mondott az épület használatának felajánlásáért - mondta a sajtófőnök.
Havasi Bertalan emlékeztetett: a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében immár negyedik éve nyújt életmentő segítséget a hitük miatt üldöztetést szenvedő keresztény közösségeknek szerte a világon. A magyar támogatásnak köszönhetően valósultak meg a szír ortodox egyház szíriai, iraki, jordániai és libanoni humanitárius projektjei is, melyek hosszú távon biztosítják a helyi keresztény közösségek szülőföldön való megmaradását.

Forrás és fotó: MTI
Magyar Kurír 2020.12.16
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Adventi elmélkedés Pannonhalmáról
  2020-12-16 20:51:02, szerda
 
  Az afrikai kalandor és a Stradivari csodája
Isten megóv, mert szeret; személyesen ismer, nevünkön szólít; erőt, új életet, erős lelket ad, üdvösséget kínál, akkor is, ha minden veszni látszik.
Siska Gábor Krizosztom OSB oblátus tartott elmélkedést advent harmadik vasárnapján, december 13-án a pannonhalmi bazilikában. A harmadrendi szerzetes harmadik adventi gyertyagyújtáson mondott inspiráló beszédét teljes egészében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
1770 december 16 született – Ludwig van Beethoven
  2020-12-16 20:43:52, szerda
 
  1770 december 16 született - Ludwig van Beethoven német zeneszerző.... Isten hatalmas ajándéka!!
...... .......


Hosszú betegség után felgyógyulva a bécsi mester megalkotta az egyik leggyönyörűbb vonósnégyestételt, ami ma, kétszáz évvel később is vigaszt jelenthet nehéz időkben. Hallgassuk meg közösen utolsó előtti kvartettjének lassú tételét! /Nincs hanganyag/
Ludwig van Beethoven életének nehéz időszakát élte 1825-ben. Hangulatingadozásaival elidegenítette magát közeli barátaitól, unokaöccséhez írt levelében dühös szavakkal panaszkodott családtagjaira. Egyik szolgálója visszaemlékezése szerint viselkedése gyakran volt zavaros, mozgása hirtelen - séta közben a kezeit lóbálta, hangosan beszélt, kiabált, miközben füzetébe ötleteket jegyzetelt. Viseltes megjelenése miatt még rendőrök is igazoltatták egy ízben, akik nem ismerték fel a köztiszteletben álló zeneszerzőt.
Még rosszabb következett: áprilisban bélgyulladással kellett orvoshoz mennie, aki eltiltotta a kávétól, az alkoholtól, a badeni fürdőzést javasolt és friss házitejet. Beethovent mindig is lenyűgözte a vidék, de most az életéért aggódott.
Badeni tartózkodása alatt, májusban írta az a-moll vonósnégyesének (op. 132) áhítatosan gyönyörű lassú tételét, amelyhez alcímet - avagy rövid programot - is csatolt: ,,Egy felgyógyult beteg hálaimája az Istenséghez, líd hangnemben". Vagy ahogy németül emlegetjük a tételt: Heiliger Dankgesang.
,,Az örök csatázóvadóc a nyughatatlan lelkű, mindannyiszor a győzelem kivívásáig megállni képtelen hős könnyes hálaadása ez a kvartett tétel. Kíméletlen sorscsapásán - hallása végső elvesztése - igyekezett enyhíteni, segítséget nyújtani az az orvos, aki egy amatőr vonósnégyes primáriusa volt, akinek köszönetként készült ez a gyönyörű kamaramű" - írta a darabról Ungár István karnagy.
A Dankgesang húszperces tétele öt részre osztható. Az első három-négy perc olyan, akár egy fokozatosan olvadó jégtükröt figyelni. Mint egy meditációs gyakorlat. Molto adagio - tehát nagyon lassan játszandó. Hangkészlete a középkori egyházi zenében használt líd hangsor, F-lídben vagyunk. Ezt egy trillákkal fűszerezett, derűs rész ellenpontozza, amely olyan, mint a kinyíló tavasz, 3/8-adban, D-dúrban. ,,Újabb erőre kapva", írta Beethoven a kottába. Ezután kétszer tér vissza a lassú szakasz, egyszer pedig - közötte - az élénk rész.
Beethoven számára kegyelmi pillanat lehetett, hogy felgyógyult betegségéből, az alkotás aktusában pedig megtapasztalhatta azt a lebegő, időn túli állapotot, ami ennek a vonósnégyes-tételnek az utolsó perceiben megjelenik. ,,Doktor, csukja be az ajtót a halál előtt, a hangjegyek megsegítik a szükségben lévőt!" - írta a zeneszerző a szabadidejében hegedülő orvosának.
A Heiliger Dankgesangot hallgatni azóta is megtisztító élmény. Megihlette a leukémiában szenvedő Bartók Bélát, aki III. zongoraversenyének lassú tételében idézi meg elődjét, és nyomokban felfedezhető Arnold Schönberg 1946-os vonóstriójában is.
A lázongó lélek lecsitul a gyógyulás halvány, de valamelyest biztatást adó reményével írja Ungár a zenéről. Most, egy világjárvány - bízva mondhatjuk - végéhez közeledve, jusson eszünkbe Beethoven, aki így adott köszönetet a gyógyulásért. Jobb hely lesz a világ, ha - miután veszteségeinkkel számot vetettünk - ennek csak a töredékére képesek leszünk


2012. okt. 10. Beethoven Film videó Link

Beethoven filmben Link

Beethoven: V. szimfónia (koncert) videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 40441
  • e Év: 274188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.