Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Dsida Jenő: Hideg téli est
  2020-12-22 22:31:06, kedd
 
  Életünk hulló karácsonyfáján
halkan repesnek a lángok.
Fölöttünk és bennünk hömpölyög
a hidegáramú csönd.

Mosson ki, vigyen magával
fodros hátán mindent, ami volt:
esdő várakozások meddőségét,
kulcsoltkezű, hasztalan imákat.

Hópárnás nagy fenyők alatt
üljünk le a törpék közé,
burkolózzunk a hallgatásba
s húnyjuk le félig a szemünket.

S míg csillagok kezdenek pislákolni,
töprengjünk az eljövő felől:
hogyan kellene megszólalni?
S mindent elülről kezdeni?
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Szentmise - 2020. december 21.
  2020-12-22 18:54:40, kedd
 
  Videó Link
Erzsébet gyermeket kegyelmi ajándékba kapott a jó Istentől
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Terve
  2020-12-22 18:49:07, kedd
 
  Beszélgetés dr. Székely János megyéspüspökkel

Szombathelyi Egyházmegye videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
B. Radó Lili: Mit üzen az erdő?
  2020-12-22 18:43:55, kedd
 
  Víg ünnepre készülődünk,
esteledik már.
Szobánkban a szép fenyőfa
teljes díszben áll.

Zöld ágain kis csomókban
puha vattahó,
tűlevél közt víg aranyszál,
fel-felcsillanó.

Itt is csillog, ott is ragyog,
mint a napsugár,
s csilingelő csöpp csengettyű
édes hangja száll,

akárcsak az erdőben a
dalos kis madár.
Csitt csak! Figyeld mit is suttog
szép fenyőfánk most neked?

-Halló itt az erdő beszél!
Sürgős fontos üzenet:
Kívánunk ma mindenkinek
szép fenyőfa ünnepet!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Hanna és a Szűzanya
  2020-12-22 18:39:40, kedd
 
  Itt állunk a megtestesülés éjszakájának a küszöbén, és Anyaszent egyházunk még ekkor sem szűnik meg táplálni, tanítani bennünket Isten igéje által. Ma éppen arról tanít, hogy azok, akik igazán Teremtőjüknek akarták szentelni magukat, Istennel való kapcsolatukat tették életük első helyére. Nem riadtak vissza attól, hogy áldozatokat is hozzanak ezért a kapcsolatért. Épp úgy, ahogy egy jó férj sok áldozatot hoz meg a felesége javáért, és a jó asszony sem riad vissza attól, hogy férje kedvére tegyen, még ha nehezére is esik néha. - Horváth Zoltán diakónus elmélkedése.
Itt állunk a megtestesülés éjszakájának a küszöbén, és Anyaszent egyházunk még ekkor sem szűnik meg táplálni, tanítani bennünket Isten igéje által. Ma éppen arról tanít, hogy azok, akik igazán Teremtőjüknek akarták szentelni magukat, Istennel való kapcsolatukat tették életük első helyére. Nem riadtak vissza attól, hogy áldozatokat is hozzanak ezért a kapcsolatért. Épp úgy, ahogy egy jó férj sok áldozatot hoz meg a felesége javáért, és a jó asszony sem riad vissza attól, hogy férje kedvére tegyen, még ha nehezére is esik néha.
Akikkel ma találkoztunk a Szentírásban, ők is így cselekszenek. Ők is meghozzák az áldozatukat éltető Urukkal való kapcsolatukért. Az emberiség egyik legősibb tapasztalata, hogy az Istennel való kapcsolatért bizony áldozatokat is vállalni kell. Néha nem is akármilyent. S minél nagyobb ez az áldozat, annál jobban kifejezi, hogy milyen fontos az áldozatot bemutató részéről az odatartozás, és az összetartozás kifejezése teremtő Istene felé.
Az ószövetségi Hanna, aki Sámuelt, a majdani nagy prófétát, gyermekeként viszi az Úr elé, legnagyobb, legféltettebb kincsét adja oda. Azt az egyszem gyermekét, akiért oly sokáig, és oly odaadóan imádkozott. Az Úr meghallgatta imádságát, megadta számára a gyermeket, és ő nem vonta vissza ígéretét. Nyilván megvívta a maga harcát. Először önmagával, aztán a gyermek apjával - és, aztán vitte. Valóban az Úr szolgálatára szentelte, bár majdnem a szíve szakadt bele. És lám, mi lett áldozatának a gyümölcse? Az üdvösségtörténetnek egyik legnagyobb prófétája, Sámuel, aki Izrael népének felkenhette első királyát, Sault. Hanna méltán lehetett előképpé.
Kinek? Magának az újszövetség szülőanyjának, a Boldogságos Szűz Máriának. Mert amikor ő igent tudott mondani Gábriel hírére, akkor biztosan egész világosan látta, hogy ez bizony komoly áldozatokat fog követelni tőle. Világra hozni és felnevelni egy olyan gyermeket, akinek ,,az apjáról nem lehet tudni semmit". Tudta, igen, tudta, hogy ez jóval több, mint amit a környezete el fog tudni viselni a részéről, és a hozzátartozó magyarázat is olyan, amely aligha talál majd megértő fülekre. Hogy honnan tudta a Szűzanya, ez a szinte még gyermekleány, hogy milyen kellemetlenségek elé kell néznie? Hát onnan, hogy nemrégen ünnepeltük a Szeplőtelen Fogantatás ünnepét. Innen tudjuk, hogy az áteredő bűn következményei között ott van az is, hogy az értelem elhomályosul, az akarat meggyengül. De kiemeltként, a Szűzanya értelme nem homályosult el. Az ő akarata nem gyengült meg. Igazából nem tudjuk, hogy vajon hány hosszú perc telt el, mire az angyali üdvözletre az ő saját igenjét ki tudta mondani. De végül is elhangzott - s bár ez a lényeg, mégse felejtsük el, mégsem mellékes, hogy ki tudja, milyen félelmeket kellett legyőznie magában. Bizonyára volt benne félelem - és mégis vállalta. Beleállt a Megváltó akaratába, üdvözítő Istene szándékába. Lesz, ami lesz, jöjjön, aminek jönnie kell. Ha az Örökkévaló így akarta, így lesz jó. Tudott bízni az Istenben, hogy nem csapdába csalják, hanem az örök üdvösségnek, az Úr dicsőségének lehet a szolgáló leánya.
Az sem jelenthetett könnyű döntést, hogy védtelen lányként keljen útra a hegyek közé, veszélyeket rejtő utakon Erzsébethez, hiszen már áldott állapotban volt, és beálljon szolgálni, segíteni idős rokonának. Azt is tudjuk, hogy ez a szolgálat nem volt rövid. Három egész hónapig tartott, amíg az Úr útját egyengető, majdani próféta, a kicsi János meg nem született. A fiatal szolgált az idősebbnek, mégis a nagyobb szolgált a kisebbnek. Erről sem mondhatjuk, hogy nincs köze az áldozatvállaláshoz.
A legnagyobb áldozatvállaló pedig maga a mi Urunk. Ő az, aki vállalta, hogy mint nászházából kilépő vőlegény, a mennyországból, az isteni boldogság teljességéből kilépjen, alászálljon, és belépjen a mi halandóságunk világába. A szenvedhetetlenségből a szenvedés világába. Ahogy Szent Pál apostol mondja, kiüresítette önmagát, egy lett közülünk. Senki sem gondolhatja azt, hogy itt ne lenne szó áldozatvállalásról - ami a természetfelettiség szintjén zajlik -, és hogy az ne lett volna tudatos a mi Urunk részéről. Teremtményeivel való kapcsolatáért meghozta az áldozatát, a szenvedhetetlenség helyett vállalta a halandó ember szenvedéseit, mennyei biztonsága helyett vállalta a kiszolgáltatottságot, isteni, bírói trónusa helyett pedig az üldöztetést és annak a következményeit is.
Vállalta, hogy kicsi gyermekként jöjjön közénk, akinek gondoskodásra van szüksége, akinek törődésre van szüksége, aki magáért még semmit sem tud tenni. Teljesen ránk bízta magát.
Mégis, érdemes megfigyelnünk, hogy kire bízta rá magát? Arra bízta, akinek a lelkülete az Övéhez a leginkább hasonló volt. Aki tudott áldozatot hozni és vállalni, és nem csak kis dolgokban, hanem az életét is teljes egészében rá tudta bízni Gondviselő Istenére, amikor kellett.

Horváth Zoltán diakónus 2020.12.22
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
IV. Adventi gyertyagyújtás – 2020.12.20.
  2020-12-22 18:32:09, kedd
 
  Eger TV videó Link

Advent utolsó vasárnapján Mirkóczki Ádám polgármester, valamint dr. Ternyák Csaba egri érsek mondták el ünnepi gondolataikat és gyújtották meg a szeretet gyertyáját televíziónk műsorában. A városvezető beszédében úgy fogalmazott: az idei esztendő mindenkit megviselt, mindenkit kihívások elé állított, ez azonban arra sarkallhat, hogy jobban az Úr felé forduljunk. Az egri érsek a megtestesülés titkáról és Isten irántunk való szeretetéről elmélkedett.

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Ternyák Csaba érsek mondott elmélkedést advent .....
  2020-12-22 18:30:28, kedd
 
  Ternyák Csaba érsek mondott elmélkedést advent negyedik vasárnapján az egri televízióban
A járványhelyzet miatt az adventi rendezvények Egerben is elmaradtak, így a Dobó téri gyertyagyújtásokat sem tartották meg. Ezeken a programokon hagyományosan a történelmi egyházak képviselői tartanak elmélkedéseket, ezeket idén a TV Eger csatornáján sugározták. December 20-án, advent negyedik vasárnapján Ternyák Csaba egri érsek mondott tanítást.
Advent negyedik vasárnapján Szent Pál rómaiakhoz írt leveléből olvasunk fel egy részletet: ,,Istennek hatalmában áll megerősíteni benneteket evangéliumomban, a Jézus Krisztusról szóló tanításban, annak a titoknak kinyilvánításában, amelyre ősidők óta csend borult..." (Róm 16,25) Milyen titokról van itt szó? - tette fel a kérdést a főpásztor.
Minél többet fednek fel a tudósok a világ törvényszerűségeiből, annál több titok létére jönnek rá, amit még fel kell tárni. És ezek a titkok ámulattal töltik el az embert. De a hétköznapokban is titkokkal vagyunk körülvéve, s a mai világ számára az Egyház is sokszor titokzatos, érthetetlen. Mintha Isten továbbra is egy rejtőzködő Isten lenne. Titokzatos Isten, akinek titkaira ősidők óta csend borult.
És amikor azt hisszük, hogy megismertük Istent, ő újra elrejtőzik, azért, hogy tovább keressük őt - mutatott rá Ternyák Csaba. - Az ember képes arra, hogy valamit megértsen Istenről, de rá kell jönnünk, hogy ő olyan végtelen, hogy csak keveset tudhatunk róla - ilyen gyenge, gyarló az ember, még ha meg is találja Istent.
De Jézus Krisztusban kinyilvánítja, megmutatja magát nekünk. A szerető Isten egy kisgyermek; annyira szereti az embert, hogy ő maga is gyermekké lesz, mert így tudja a legérthetőbben elmondani, mi a szeretet. Ez a nagy titok, amire ősidők óta csend borult: Isten maga a szeretet, és itt van közöttünk.

A teljes adás ITT tekinthető meg. videó Link
Magyar Kurír 2020.12.22
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Betlehemi csillag Déván
  2020-12-22 18:14:13, kedd
 
  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Déván is járt az angyal - 2020.12.22
  2020-12-22 17:54:58, kedd
 
  Videó Link
Nagyobb kép Link
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Pio atya Betlehem
  2020-12-22 17:31:13, kedd
 
  Nagyobb kép Link

...... .......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 5838
  • e Hónap: 26521
  • e Év: 229434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.