Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Útkeresés a jövőbe
  2020-05-31 05:36:28, vasárnap
 
  Nemrég jelent meg Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének egykori elnökének legújabb kiadványa, az Útkeresés a jövőbe - betakarított tanulmányok, értekezések, értékelések címmel. A könyv a Mosonvármegye kiadónál jelent meg, szerkesztette Böröndi Lajos.

A könyv Deák Ernő történész írásait, cikkeit tartalmazza, amelyeket élete során megírt. Az elmúlt 50 év folyamán létrejött munkák egyike a burgenlandi magyarokról szól, további tanulmányok, értekezések és értékelések az ausztriai magyar kisebbségről, az 1956-os menekülthullámról, magyar iskolákról Ausztriában, a Központi Szövetségről, osztrák magyar irodalomról vagy a Magyarok Világszövetségéről szólnak.Deák tények alapján írta meg cikkeit, alaposan kutatott statisztikai számok után - 50 éven át kereste az utat a magyar kisebbség összetartása és az asszimiláció elleni küzdelem érdekében.

Deák Ernő (Pereszteg, 1940. június 9.) 1956. december 9-én hagyta el Magyarországot, azóta Ausztriában él, a filozófiai tudományok doktora. 1970-1976 között tanársegéd a Bécsi Tudományegyetemen, majd 2005 végéig az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa. Egyetemi tanulmányai megkezdése óta aktív szerepet vállal az ausztriai (bécsi) magyarok egyesületi életében. 1967-ben egyik alapítója és névadója volt az integratio című magyar-német nyelvű kulturális folyóiratnak. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének alapításától (1980) főtitkára, 1991-2014 között elnöke. 1985-től szerkeszti a Bécsi Napló folyóiratot.

Ezeket mind az interneten olvastam, mielőtt a kezembe fogtam a majd ezer oldalas, igen vaskos könyvet.A kiadótól kaptam ajándékba. Innen is köszönöm neki!
Jó lenne, ha a helyi könyvtárba is kerülne belőle!
Meg a többiből, amiket a Mosonvármegye Kiadó adott ki!
Ugyan, most (megint) zárva a könyvtár, de nagyon remélem,
hogy hamarosan nyitnak, nem úgy, mint a művelődési ház, akik az énekesvideójukban Találkozunk szeptemberben! mondattal köszönnek el a nézőtől.

A könyvtárra óriási szüksége van az embereknek.
Meg lehet oldani a nyitását.
Ha kocsmába már mehetünk, akkor könyvtárba is mehessünk!
Ez a véleményem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Innsbruck 2013
  2020-05-29 06:11:34, péntek
 
  A Kossuth Rádió A Hely c. műsorában (is) ismétléseket lehet hallgatni.
Egy 2013-as adást ajánlok Innsbruckból.
2020. május 26-án 11:05 -kor adták.
'56-os magyarok (is) hallhatók.
Visszahallgatható hatvan napig.
A link alatt visszakereshető:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1739-2009-2019
  2020-05-28 06:19:36, csütörtök
 
  A május 26-ai bejegyzésemben írtam az ausztriai Kaláka-Club 2020-as évkönyvéről.
Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy 2009-ben adtunk ki mi is egy mosonmagyaróvári középiskolai kollégiumi neveléstörténeti könyvet, a kezdetektől (1739) a Városi Kollégiumig (2009). Ezt akkor két pályázati támogatásból tudtuk megvalósítani. ( Ma már egyik kiíró alapítvány se létezik.)
Azóta eltelt tíz év. Ha lenne elég erő, elszánás és akarat meg lehetne írni történetünk második részét is, a Városi Kollégiumtól a Gulyás Lajos Kollégiumig címmel.(Végül is, megírni, az nem kerül pénzbe. Az elsőért se kaptam külön fizetséget, de most is, hogy kezembe fogom a kötetet örömöt és büszkeséget érzek, hogy elkészíthettem.)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ebben az országban nincs jövőnk
  2020-05-27 09:07:44, szerda
 
  Imre Regina Mária: Szabadesés - Losonctól Kaliforniáig c. életrajzi regényét olvasom, melyet a Mosonvármegye Könyvkiadó adott ki 2019-ben.

A lebilincselően érdekes, izgalmas, sokszor szomorú, olykor vidám fordulatokkal teli történet két felvidéki magyar fiatal egymásra találásától, családdá válásától, a sokat szenvedett magyar szülőhely kényszerű elhagyásától tart az új otthon, a szabadság megtalálásáig.

A két főszereplő mindent megpróbált, hogy abban a magyar gyűlölő, kommunista párt által diktált Csehszlovákiában maradjon, dolgozzon, gyereket neveljen, ahova ők maguk és őseik is születtek. Tizenöt évük ment el erre, míg végül egy nemtelen eset kapcsán a házaspár egyformán azt gondolta már, hogy ebben az országban nincs tovább jövőjük és 1985-ben elhagyták Losoncot.

A 482 oldalas regény főbb fejezetei: Az esküvő, A kezdet kezdete, A nagy újság, A kihallgatás, Az újszülött, Házat építünk, Ebben az országban nincs jövőnk, California, Hétköznapi Amerika, Reng a föld, Vettünk egy rancsot, Szabadesés.

Ezt a könyvet olvasom most, amit Böröndi Lajostól, a kiadótól kaptam ajándékba. Köszönöm neki! Űzött vadként olvastam az eddigi fejezeteket, annyira izgultam ezért a dolgos, becsületes, egymást tisztelő, gyerekeiket példásan nevelő házaspárért. Most egy kicsit megnyugodtam, mert sikerült az eljövetelük és beutazhatnak Amerikába.

Remélem, a regényben következő évtizedek az amerikai - magyar álom megvalósulásának sztorija lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kaláka-Club, Ausztria
  2020-05-26 08:57:45, kedd
 
  A Kaláka - Club az ausztriai magyarok gazdasági érdekközössége.
A szervezet harmincöt éves. 2020-as évkönyvüket van szerencsém
forgatni. Böröndi Lajostól kaptam. A klub tagjainak ismertetése és elérhetőségei
mellett több remek írást találni a közösség szerteágazó tevékenységéről,
ahogy az aktuális történelmi évfordulóról (Trianon 100) is találni verset,
nem akármilyen képeket a kalendárium részben,
de még a köszöntő, előszó helyett is A trianoni vész címmel olvasható egy remek írás,
ahogy a Veritas Történetkutató Intézettől egy másik.
A 184 oldalas könyv 76 oldala a tagság, a tagok külön bemutatása, leírása,elérhetősége az asztalostól, a borászig, a borásztól, a fodrászig, a stb... stb... Sok-sok fontos, hasznos és érdekes információ.

A másik százkilenc oldal a legkülönbözőbb témájú írások gyűjteménye, melyek nagy része a klub szervezte, rendezte eseményekről szólnak. Összesen huszonhétről. Meg kellett számolnom a címeket, a könyvet végig figyelmesen lapozva, mert nincs az évkönyvnek tartalomjegyzéke!!

Ide az 1956-os blogomba feltétlenül meg kell említenem a Gál Anna jegyezte Bécs: Szentmisével kezdődött az '56-os megemlékezés c. írást és a szerző nélkül jegyzett Megemlékezés Bécsben 1956 áldozataira és Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek Bécsbe érkezésének 48. évfordulója alkalmából c. írást.

Örülök és köszönöm, hogy megismerhettem ezt az ÉVKÖNYVET.
Itthon Isten tudja mikor volt utoljára a kezemben ilyen.
Pedig korábban, úgy kétévente, később három - vagy négyévente
például a Kossuth Lajos Gimnázium is adott ki évkönyvet.
Utoljára nem is tudom mikor jelent meg.
De remélem, míg ott dolgozom ismét lesz!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mától csak Trianon
  2020-05-25 11:28:01, hétfő
 
  Végeztem a Holokauszt tanár továbbképzéssel. Tizenkét esszé, zárómunka leadva. Kemény két hónap, csak ezzel a témával. Közben, ha találtam kapcsolódó '56-os személyt, történést azt azért felírtam. Mától csak Trianon 100. Nagyon rossz, hogy nincs kollégium. Mindent csak online teszünk, tehetünk. Reggel megvettem a Rubicon Trianon különszámát 2020/1-2. (1250 Ft) Vakon. Nem volt rajtam szemüveg. Csak itthon olvasom, hogy ebben a kiadványban a 2017/7-8. szám anyagából van válogatás. Még nem kerestem meg itthon ezeket a régi számokat, de nagy csalódás lesz, ha tényleg mind uaz, mint három éve. Ahogy az is, hogy a helyi Mosonvármegye újság május 22-ei számában egy szó sincs Trianonról. És később se lesz, mert olvasom, legközelebb csak augusztus 7-én fog megjelenni a lap. Ez már tényleg válságköltségvetés. És gondolom Nemzeti Összetartozás Napja (még felvételről) sem lesz. Én azért, ahogy eddig is, ki fogok menni június 4-én gyertyát gyújtani a Trianon kereszthez.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tovább a visszaúton
  2020-05-24 07:18:49, vasárnap
 
  2007 óta foglalkozom 1956-tal. Tizenhárom éve.Mindent elértünk, mindent megcsináltunk.
Tavaly, mikor Anne Frank kiállítást rendeztünk és tartottunk egy hónapig,
akkor továbbmentem a visszaúton. S most a covid idejére esett még egy holokauszt tanár továbbképzésem is. Hatvan óra, tizenkét esszé, záró óravázlat.Elolvastam/beleolvastam több tucat könyvbe, megnéztem több tucat holokauszt filmet, emlékhelyeket jártam/kutattam, korabeli sajtót olvastam, stb ...
És tegnap (végre) végeztem az utolsó beadandó, zárómunkával is.
Nagyon elfáradtam, nagyon meggyötrődtem.
Amit ezen a visszaúton láttam az borzalmas, embertelen, igazságtalan.
Szégyen az emberiségre, szégyen mindenkire.
A holokauszt, a vészkorszak olyan időszakunk, ami csak hetvenhat éve történt.
S máris, hogy felejtjük! Nem szabad engedni. Ezért készült az én alábbi munkám is, amelynek a tartalomjegyzékét most idemásolom:

,,Minden nap újra megölik, akire nem emlékeznek, s nem emlékeztetnek hóhérai büntetlenül maradt bűneire" Böröndi Lajos: Minden nap

76 éve történt

,,Füstbe szállt életek" - a Mosonmagyaróvári járás zsidó közösségeinek tragédiája

Rendhagyó megemlékezés és kiállítás az 1944. május 15-16- án a mosonmagyaróvári gettóba zárt, majd onnan június 6-án előbb Győrbe majd Auschwitzba deportált járási zsidó közösségekről

A megemlékezés helye: Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium, Mosonmagyaróvár
Részvevők: 9-13. évfolyamos középiskolai kollégisták, járási iskolai tanulók, tanárok, meghívott előadók
Vendégek: Iskolai, városi, járási meghívottak, érdeklődők
A megemlékezés és kiállítás rendezője, levezetője: Simon Zsuzsanna kollégiumi nevelőtanár, helytörténeti emlékmegőrző


Megnyitó, köszöntés
Egy zsidó népdal - A dal címe: Áldással, békével jövünk
Köszöntés, bemutatkozás, az intézmény történelmi emlékmegőrző
munkájának a bemutatása.
A rendhagyó megemlékezés és kiállítás témájának, fejezeteinek ismertetése,
indoklása, a célok megfogalmazása.
Történelmi áttekintés - videófilm
Szavalat: Böröndi Lajos: Virrasztás
Zsidó közösségek és tragédiájuk a Mosonmagyaróvári járásban
Szavalat - Böröndi Lajos: Im Knapp Paula
Az áldozatok arca a Mosonmagyaróvári járásban
A Mosonmagyaróvári járás iskoláinak tanulói voltak
Embermentők a Mosonmagyaróvári járásban
Kollaboránsok a Mosonmagyaróvári járásban
Munkaszolgálatosok tragédiája
Visszatért túlélők a Mosonmagyaróvári járásban
A Mosonmagyaróvári járás zsidó közösségeinek emlékezete
A Mosonmagyaróvári járás zsidó közösségének újjászületése
A Holokauszt kutatás, emlékőrzés, emlékápolás és oktatás hagyományai, további szükségessége és lehetőségei a Mosonmagyaróvári járásban
Összegzés, értékelés, köszönetnyilvánítás, meghívás az előre elkészített kamara kiállítás megtekintésére, kötetlen beszélgetésre, kóser sütemények kóstolására.

Mellékletek

A Mosonmagyaróvári járás zsidó emlékezete c. kamara kiállítás a helyi levéltár, a kollégium és magánszemélyek együttműködése által
A Holokauszt megjelenítése a művészeti nevelés eszközeivel





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nostra parva patria
  2020-05-23 06:27:52, szombat
 
  Csapod község újságja címoldalán olvasni jelmondatként, hogy Nostra parva patria - A mi kis hazánk.
A kiadvány 2012/2.számában rendkívül hosszan, nagyon érdekesen, sok-sok új információval, képpel teli írást találtam Szigethy Attiláról.

A linkre rákattintva letölthető az újság:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Böröndi Lajos: Minden nap
  2020-05-22 06:28:17, péntek
 
  Minden nap

Minden nap újra megölik
akire nem emlékeznek,
s nem emlékeztetnek
hóhérai büntetlenül maradt
bűneire.

A vers Böröndi Lajos legújabb verseskötetéből, a Megégett idő c.-ből való.
Kiadta a Magyar Napló Kiadó

Örülök, hogy kaptam az újból s rátaláltam erre a négysorosra.
Mottónak választottam egy záródolgozathoz. Köszönöm.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megégett idő
  2020-05-21 07:03:16, csütörtök
 
  Megjelent Böröndi Lajos: Megégett idő c. legújabb verseskötete

"A Kapuváron, 1954-ben született, ma Feketeerdőn élő alkotó ízig-vérig a Dunántúl költője, de a teljes ország történelmi és irodalmi emlékezetét hordozza lelkében. Ciklusainak a történeti sorsot, az Isten-élményt, a szerelmet, a táj szépségét tematikai csoportokba rendező szelleme Adyra néz, tájversei Janus Pannoniustól Berzsenyi Dánielig s az erre tévedt Csokonai Vitéz Mihály érzékenységéig idéznek fel képeket, a gyermekkorra emlékező verseiben pedig Weöres Sándor tekintete mozdul. Örökség ez és kihívás is, kapaszkodás az emlékekbe, a földbe, az idő elillant pillanataiba. A magyar történelem legnehezebb idői: 1848 leverése, Trianon, az 1956-ot követő bosszú, majd a diktatúra betonszürke évtizedeinek emléke ezért ölelkeznek e költeményekben mezítlábas bolyongásokkal, a nagymama diós süteményének ízével. Tanúságként arról az időről, amely e versek révén a kozmosz, a történelem s a transzcendencia irányában messzire kitágul, s egyetlen ember médiumán át szólatja meg nemzedéke sorsát. S a látható és láthatalan erőket, amelyek emberré alkotnak bennünket." - olvasom a Magyar Napló weboldalán.

Tegnaptól már én is forgathatom a kötetet.
Köszönöm a költőnek!
S ugyan a borítón megégettek a lapszélek,
de a zöld szín mindenképp az újjászületést,
a folytatást üzeni az olvasónak.

Szomorú ÚJRA HALLANI,
hogy A HAJÓ ELMENT,
de reményt keltő,
hogy a MOSOLYRA FAKADT ISTEN
a szánkról FELSZÁRADT SÓHAJ
nyomait nem törölte le



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 717
  • e Hét: 3863
  • e Hónap: 4325
  • e Év: 26378
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.