Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert 2021
  2021-01-17 10:55:24, vasárnap
 
  Duna Televízió - január .17. - 21:15

- XIII. BUDAPESTI ÚJÉVI KONCERT
Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel és sztárvendégeivel a Duna Televízió műsorán
Online közvetítéssel köszöntötte az új esztendőt hagyománnyá vált Budapesti Újévi Koncertjével Mága Zoltán 2021. január 1-jén. A 2020-as esztendő nehéz kihívások elé állított mindenkit. A művészek élete is rendhagyóan alakult, hiszen a közönséggel alig akadt lehetőségük személyesen találkozni. A Prima Primissima-díjas hegedűművész mégis igent mondott arra, hogy ebben a megváltozott helyzetben, online közvetítéssel valósítsa meg Európa egyik legnagyobb újévi koncertjét.
“Egy évvel ezelőtt, amikor itt álltam a Papp László Sport Aréna színpadán és az újévi köszöntő gondolataimat mondtam el Önöknek, nem gondoltam volna, hogy az előttem álló 2020-as esztendő kitörölhetetlenül fájó, szomorú és veszteségekkel teli napokat hoz majd életünkbe. Szinte nincs olyan honfitársam, aki ne tapasztalta volna meg a koronavírus okozta világjárvány embert próbáló hatását.
Sajnos naponta érezzük, hogy életünket átszőtte a megbetegedéstől való félelem és a stressz, a karantén, a kijárási korlátozás. Mindennapi életünkből eltűntek a közösségi, kulturális programok, baráti találkozók, utazás, sportélet.
Ami a legfájóbb, hogy sok honfitársunk elhunyt a koronavírus megbetegedésben. E sok veszteség mindennapi bizonytalanságérzetünket napról-napra növeli, és eljutottunk oda, hogy szorongva és örömtelenül ünneplünk. Megváltozott az életünk, és talán soha nem lesz olyan, mint a koronavírus megjelenése előtt.
Nagyapám jut eszembe, aki megjárta a II. világháborút és sokat beszélt nekem a háború okozta fájdalmakról, veszteségekről, valamint arról, hogy a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is az embernek van lehetősége valamibe kapaszkodnia, és ez a hit és a remény." - fogalmazott rendhagyó újévi beszédében 2021. január 1-jén Mága Zoltán.
A nézők a rendkívüli helyzetre való tekintettel online közvetítés során élvezhették a felejthetetlen gálaműsort, melyen korábban olyan világsztárok léptek fel, mint David Foster tizenhatszoros Grammy-díjas zongoraművész, zeneszerző; Katharine McPhee amerikai énekesnő; Sheléa Frazier a huszonhétszeres Grammy-díjas Quincy Jones művésztársa; a Metropolitan fiatal szopránja Aida Garifullina; Shlomo Mintz világhírű hegedűművész vagy Ramon Vargas, világhírű tenor, Magyarországról pedig a Nemzeti Színészei, Kossuth-díjas művészek és a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő művészei.
A jubileumi, X. Budapesti Újévi Koncertről az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televízió-csatornája, a PBS önálló show-műsort is készített 120 milliós nézőközönségének, amely a csatorna egyik legsikeresebb műsoraként volt látható az amerikai kontinensen.
Mága Zoltán koncertjeinek nemes hagyománya, hogy a klasszikus zene, az opera, a szenvedélyes duettek, valamint virtuóz darabok mellett a könnyűzenei slágerek is teret kapnak, így mindenki megtalálhatja a számára kedves vagy hozzá közelebb álló műfajokat. A hegedűművész ezen a kivételes estén ismételten virtuóz darabokkal nyűgözte le az online közönséget.
A gálaesten többek között fellépett Komlósi Ildikó, Kossuth-díjas opera-énekesnő; Sümegi Eszter, Kossuth-díjas opera-énekesnő; László Boldizsár, a Magyar Állami Operaház tenorja; Keresztes Ildikó, eMeRTon-díjas énekesnő; Szulák Andrea, eMeRTon-díjas énekesnő; valamint Zsédenyi Adrienn, Wolf Kati, Tóth Gabi, Mága Jennifer, Ragány Misa, Nagy Szilárd és Takács Nicolas is.
A nemrég elhunyt Kossuth-díjas Balázs Fecó nemcsak pályatársa, hanem közeli barátja is volt Mága Zoltánnak, továbbá rendszeres fellépője volt a Budapesti Újévi koncerteknek, éppen ezért a Gálaesten méltóképpen tisztelegtek emléke előtt a közreműködő művészek, Mága Zoltán pedig így beszélt barátjáról megemlékezésében:
“Mély döbbenet és gyász van a szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, aki annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, zenészbarátom szervezete feladta a harcot és a lelke a mennyekbe költözött. Balázs Fecóval még sok közös tervünk volt. A "Csönd éve" után egy nagy, világra szóló produkcióval szerettük volna megköszönni hétköznapi hőseinknek az emberfeletti munkát, önzetlenséget, amit a koronavírus miatti veszélyhelyzetben tanúsítottak."
Mága Zoltán számára kiemelten fontos, hogy a Budapesti Újévi Koncerten minden évben lehetőséget biztosítson kiemelkedő fiatal tehetségeknek. Ez a nemes hagyomány idén is folytatódott. A világ egyik vezető zeneiskolája, az amerikai Juilliard School fiatal testvérpár tanulói Hina és Fiona Khuong-Huu egy virtuóz hegedűdarabbal kápráztatták el a nézőket. Ifjú tehetségekből szerencsére itthon sincs hiány, Ifj. Mága Zoltánt már nem először láthatták a nézők a Budapesti Újévi Koncerten, hiszen tehetsége már egészen korán megmutatkozott. Az egyre virtuózabb játékú hegedűs fiatal művésszé cseperedett, fiatalkora ellenére számos nemzetközi hegedűversenyen aratott sikert és jelenleg is a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Osztályának harmadéves hallgatója.
A művészek tiszteletüket és köszönetüket is kifejezték a koncerttel a vírus elleni védekezésben résztvevőknek, akiknek munkáját Mága Zoltán így méltatta:
“Az újév első estéjén a zene nyelvén, a muzsika öröme által szeretnénk köszönetet mondani azoknak az orvosoknak, ápolóknak, az egészségügyben dolgozóknak, akik saját egészségük kockáztatása révén is hivatásérzetükből fakadóan minden egyes percben küzdöttek és küzdenek mai is a kórházakban a betegek gyógyulásáért.
Tiszteletünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni a védekezésben dolgozó állami vezetőknek, a rendőröknek, a katonáknak, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek dolgozóinak, valamint az önkéntes civileknek, karitatív szervezeteknek, hogy embert próbáló erőfeszítéssel, őrizték a rendet és a társadalmi békét. Továbbá megbecsülésünket szeretnénk kifejezni az alapvető szolgáltatások ellátását végző embertársaink iránt, akik a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzetben is biztosították a napi szükségleteinket.
Hála és köszönet a hétköznapi hősöknek, akik gyakran név nélkül, észrevétlenül, lelkiismeretes és odaadó munkájukkal bebizonyították, hogy a magyar emberek képesek a szolidaritásra, felelős magatartásra és az összefogásra.
Ez a társadalmi összefogás példamutató volt a felnövekvő fiatal nemzedék számára, és a bajban megmutatkozott az igazi nagyságunk: az emberi humánum és az önzetlen szeretet."
Az egészségügyben, rend- és katasztrófavédelemben dolgozók, alapítványok, szeretetszolgálatok és azok részére, akik segítettek a pandémiás helyzetben, Mága Zoltán tiszteletjegyet adott ajándékba, hogy ezzel is kifejezze háláját az embertársaink egészségének megóvása, életének megmentése érdekében lelkiismeretesen dolgozó honfitársainknak. Az online jegybevételből pedig úgy döntött a hegedűművész, hogy ezévben hátrányos helyzetben élő tehetséges cigány és nem cigány gyermekeket támogat.
Az elmúlt 12 évben már hagyománnyá vált az újévköszöntő közös koccintás a Juhász testvérek vörösborával. Természetesen ez idén sem maradt el, igaz most a virtuálisan valósulhatott meg a jelenlévő művészek és a képernyő előtt helyet foglaló közönség között.
A gálakoncerten közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar valamint a Budapesti Gipsy Virtuózok. Vezényelt Kovács László érdemes művész, a műsorvezető Ördög Nóra volt.
Az online gálaműsort közel száz országban közvetítették, többek között az Egyesült Államok egyik neves zenei csatornája is átvette és műsorára tűzte. Azoknak, akiknek nem volt lehetősége az online közvetítést követni, most Mága Zoltán biztosítja, hogy átéljék a január 1-jei varázslatos élményt a Duna Televízió képernyőjén keresztül január 17-én, 21.15-kor.
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Felolvasók megszentelése - felavatása
  2021-01-17 10:41:56, vasárnap
 
  Szent István Televízió élő adásban volt Egri bazilikából
Videó Link

...... .............



...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ökumenikus imahét: 01.17
  2021-01-17 10:26:37, vasárnap
 
  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett imahét során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak
istentiszteleteket, és imádkoznak a keresztények egységéért. Az ökumenikus imahét országos nyitó Szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában tartják január 17-én, vasárnap 17 órától. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek;
igét hirdet Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének
püspöke. Az ökumenikus imahét idei központi témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: ,,Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek." Az idei imahét anyagát a svájci grandchamp-i szerzetesi közösség készítette, a szöveget az Egyházak Világtanácsa
Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai
Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai véglegesítették. A hagyományos
újbudai ökumenikus imahét idén online formában követhető.

- Ökumenikus imahét a keresztények egységéért
Rövidített vázlat
A 2021. január 17-24. között tartandó nemzetközi ökumenikus imahét mottója: ,,Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek" (Jn 15,5-9)
Az imahétre tervezett programfüzet anyagát a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette.
Az 1930-as években református nők egy csoportja Francia-Svájcból, akik az úgynevezett morges-i asszonyok csoportjához tartoztak, felfedezték a csend fontosságát az igehallgatáshoz. Felelevenítették a lelki visszavonulás gyakorlatát a hitélet erősítésére, amelyet Krisztus példája ihletett, aki magányos helyekre vonult el imádkozni. Hamarosan mások is csatlakoztak hozzájuk, akik részt vettek a rendszeres lelkigyakorlatokon egy Neuchâteli-tó melletti kis faluban, Grandchamp-ban. Az igények nyomán állandó imádkozási lehetőséget biztosítottak, egyre több vendéget és lelkigyakorlatozót fogadtak. Ma ötven nővér tartozik a közösséghez, különböző nemzedékekből, egyházi hagyományokból, országokból és földrészekről. Sokszínűségükben eleven példái a közösségnek. Hűségesen kitartanak az imádságos élet, a közösség és a vendégszeretet mellett. Anővérek megosztják szerzetesi életük áldásait azokkal a látogatókkal és önkéntesekkel, akik Grandchamp-ban az elvonulást, a csendet, a gyógyulást vagy életük értelmét keresik. Már az első nővérek megtapasztalták a keresztény egyház megosztottságának fájdalmát. Küzdelmükben Paul Couturier abbé, a keresztény egységért való imahét úttörője bátorította őket. Ezért a keresztény egység, az érte való imádkozás már a kezdet kezdetén a közösség szívügye lett. Ez az elkötelezettség a Grandchamp-i Közösség három pillérével, az imádsággal, a közösségi élettel és a vendégszeretettel együtt képezi az anyag alapját.
AZ IMAHÉT BIBLIAIALAPVETÉSE (Jn 15,1-17)
Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, ha elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek. Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle. Ezt a parancsot adom nektek: szeressétek egymást!
(Szent István Társulat biblia-kiadása)
AZ EGYETEMES IMAHÉT IGEHIRDETÉSI TERVE:
1. nap: Isten hívása - ,,Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket" Jn 15,16a
1Móz/Ter 12,1-4: Ábrahám elhívása
Jn. 1,35-51: Az első tanítványok elhívása
IMÁDSÁG: Jézus Krisztus! Te keresel bennünket, hogy barátságodban részesíts, és olyan életre vezess, amely mindennél teljesebb. Adj bizalmat, hogy válaszoljunk hívásodra, hogy másmilyenné legyünk, akik jóságod tanúi a világnak. Ámen.
2. nap: Belső érés - ,,Maradjatok énbennem, és én tibennetek" Jn 15,4a
Ef 3,14-21: ,,Krisztus lakozzék szívünkben"
Lk. 2,41-52: ,,Mária mindezeket megőrizte szívében"
IMÁDSÁG: Szentlélek! Hadd fogadjuk szívünkbe Krisztus jelenlétét, és örüljünk neki az élet titkaként. Tápláld imádságunkat, világosítsd meg igeolvasásunkat, cselekedj általunk, azért, hogy ajándékaid gyümölcsei türelmesen növekedhessenek bennünk. Ámen.
3. nap: Egy test - ,,Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket" Jn 15,12b Kol 3,12-17: ,,Türelmet öltsetek magatokra"
Jn 13,1-15; 34-35: ,,Szeressétek egymást"
IMÁDSÁG: Istenünk, Atyánk! Te Krisztus és testvéreink által nyilatkoztatod ki szeretetedet. Nyisd meg szívünket, hogy befogadjuk egymást különbözőségeinkkel együtt, és megbocsátással éljünk. Add, hogy egy testként éljünk együtt, hogy mindegyikünk ajándéka napvilágra kerüljön. Hadd legyünk együtt az élő Krisztus tükörképe! Ámen.
4. nap: Közös imádkozás - ,,Többé nem mondalak titeket szolgáknak [...] azonban barátaimnak mondalak" Jn 15,15
Róm 8,26-27: ,,A lélek segít a mi erőtlenségünkön"
Lk 11,1-4: ,,Urunk, taníts minket imádkozni"
IMÁDSÁG: Úr Jézus! Egész életed imádság volt, tökéletes egységben az Atyával. Lelked által taníts minket imádkozni szerető akaratod szerint. Hadd egyesüljenek a hívők az egész világon a dicséretben és a könyörgésben, és jöjjön el szereteted országa. Ámen.
5. nap: Megújulás Isten igéje által - ,,Ti már tiszták vagytok az ige által" Jn 15,3 5Móz/MTörv 30,11-20: ,,Isten igéje nagyon közel van hozzád"
Mt 5,1-12: ,,Boldogok vagytok
IMÁDSÁG: Istenünk, Atyánk! Áldott vagy igéd ajándékáért a Szentírásban. Áldott vagy életújító hatalmadért. Segíts, hogy az életet válasszuk, és vezess Szentlelkeddel, hogy megtapasztalhassuk azt a boldogságot, amelyet olyannyira szeretnél megosztani velünk. Ámen.
6. nap: Mások elfogadása - ,,Arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon" Jn 15,16b
1Móz/Ter 18,1-5: Ábrahám vendégül látja az angyalokat Mamré tölgyesében
Mk 6,30-44: Jézus együtt érez a tömeggel
IMÁDSÁG: Jézus Krisztus! Szeretnénk teljesen elfogadni a velünk élő testvéreket. Tudod, hogy milyen gyakran tehetetlennek érezzük magunkat szenvedéseik láttán, de te mindig előttünk vagy, és már befogadtad őket szenvedésedben. Szólj hozzájuk szavainkban, erősítsd őket cselekedeteink által, és áldásod nyugodjon mindannyiunkon. Ámen.
7. nap: Növekedés az egységben - ,,Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők" Jn 15,5a 1Kor 1,10-13; 3,21-23: ,,Részekre szakítható-e Krisztus?"
Jn 17,20-23: ,,Amint te és én egyek vagyunk"
IMÁDSÁG: Szentlélek! Megelevenítő tűz és lágy szellő, jöjj és lakozzál bennünk. Újítsd meg bennünk az egység iránti szenvedélyt, hogy átéljük, hozzád vagyunk kötve, és ez egyesít bennünket. Hadd egyesüljenek és tegyenek bizonyságot közösen az őket megtartó reménységről mindazok, akik Krisztust öltötték magukra keresztségükben. Ámen.
8. nap: Megbékélés az egész teremtett világgal - ,,Hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljes legyen" Jn 15,11
Kol 1,15-20: ,,Minden őbenne áll fenn"
Mk 4,30-32: Akkora, mint egy mustármag
IMÁDSÁG: Háromszor szent Isten! Hálát adunk, hogy megteremtettél és szeretsz bennünket. Hálát adunk, hogy jelen vagy bennünk és az egész teremtettségben. Hadd tekintsünk úgy erre a világra, amint te, szeretettel. Így tekintve, hadd munkálkodjunk reménységgel a világért, hogy az igazság és a békesség virágozzék, nevednek dicsőségére. Ámen.
Szám: 36 - 2021.
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Vasárnaptól életbe lép hajléktalanokat védő vörös kód
  2021-01-17 09:43:53, vasárnap
 
  Vasárnaptól életbe lép a fagyos időben a hajléktalanokat védő vörös kód
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását - jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára január 16-án, szombaton Budapesten.

Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Tanítványként élni 01.16
  2021-01-17 09:39:20, vasárnap
 
  Életünk legfontosabb eseményei gyakran úgy történnek meg, hogy észre sem vesszük" - írja Fahidi Éva holokauszt-túlélő. Ami igaz a tragédiákra, az pozitív értelemben is igaz: jegyesek gyakran mesélik a ,,véletlent", amelynek folytán megismerkedtek.
Idestova húsz évvel ezelőtt nyáron épp volt két hét szabadidőm, és eszembe jutott egy bakonybéli szerzetes meghívása. Felhívtam hát, hogy eltölthetek-e pár napot a monostorban. Az evangéliumban is egy ilyen véletlenről olvasunk: két fiatalember elmegy egy vándortanítóhoz, eltöltenek nála egy délutánt, és ettől az egész életük megváltozik. Nem tudjuk, mi történt Jézusnál aznap délután, de János egész életében emlékezett arra, ahogyan megvendégelte őt, ahogyan beszélt hozzá. Ha a földi Jézussal nem is adatik meg számunkra egy ilyen meghitt délután, a Feltámadottra ugyanúgy érvényes, hogy életünk apró eseményein, rezdülésein, emberi találkozásokon keresztül hív és alakít minket.
A vasárnapi evangélium meghívás arra, hogy felidézzük saját tanítványságunk történetét. Legtöbbünket nem mennyei szózat indított el az úton, hanem Jánoshoz és Andráshoz hasonlóan valaki vagy valakik, egy hiteles ember vagy egy közösség és a hozzá kötődő jó élmény vezetett bennünket Jézushoz. S mindannyiunk történetében volt egy pillanat, amikor bátortalan keresésünkben megszólítva, megérintve éreztük magunkat, amikor Isten ránk irányuló figyelmében felhangzott a kérdés: ,,Mit keresel?" A tanítványok kérdés formában megfogalmazott válaszában - ,,Hol laksz?" (szó szerint ,,Hol maradsz?") - megjelenik a vágy az állandóságra, a kötődésre, a biztonságra is. Tartós kapcsolatot, maradandó elfogadást, az Istennel való intimitást kerestük és keressük, amikor tanítványként akarunk élni.
Jézus pedig ma is hív, látni enged, megvendégel, befogad. Megajándékoz minket a rátalálás örömével, amit másoknak is továbbadhatunk. Mindenféle misszió hiteltelen és hiábavaló, ha Andráshoz hasonlóan nem sugárzik rólunk, hogy ,,Megtaláltuk!". A rátalálás azonban nem végállomás, hanem kezdet. Jézus vándorol, bejárja életünk mindennapjait, új utakra hív. A valódi ,,megmaradás" egyedül a vele való kapcsolatban lehetséges, ahogyan ő is az Atyában marad. A tanítványi lét mindig újabb keresésre sarkall minket.
Szent Bernát szavaival: ,,Mi Isten keresésének mértéke? Azt gondolom, hogy amikor majd megtaláljuk, akkor sem szűnünk meg keresni. Nem testi lépésekkel, hanem a vággyal keressük Istent. És természetesen nem csökken a szent vágyakozás égetése azzal, hogy megtaláltuk, sőt, mindez csak növeli. Talán az öröm megtapasztalása a vágy megszűnését jelenti? Dehogyis, inkább csak olaj a tűzre. Hiszen a vágy lángoló tűz."
A mai evangélium üzenete tehát, hogy az emberré lett Isten életünk hétköznapi élményein, találkozásain keresztül szólít, hív bennünket, hogy eredjünk a nyomába. Nap mint nap kérdezi tőlünk: ,,Mit kerestek?" S feltárja nekünk azt is, hogy hol lakik, hogy jelenlétének melyek a biztonságot, maradandóságot adó formái. Van-e időnk arra, hogy egy délután nála maradjunk?

Baán Izsák OSB Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2021. január 17
  2021-01-17 09:36:50, vasárnap
 
  A mai evangéliumban találjuk a Szentírás egyik leglényegesebb és leginkább félreértett mondatát. Amikor Keresztelő Szent János meglátja Jézust, így szól: Íme, az Isten Báránya. Robert Barron Los Angeles-i segédpüspök közvélemény-kutatást végzett arról, vajon az emberek hogyan magyarázzák ezt a néhány szót. A válasz többnyire a következő volt: az Isten Báránya azt jelenti, hogy Jézus gyengéd, alázatos és jó, mint egy bárány. Csakhogy az I. században élt zsidók számára szinte semmi ilyet nem jelentett. Ők áldozatot értettek alatta. Keresztelő János úgy tekintett Jézusra, mint aki arra hivatott, hogy föl legyen áldozva Istennek, bűneink bocsánatáért. Amikor Keresztelő János úgy beszél Jézusról, mint Isten Bárányáról, akkor a templomi áldozatról beszél. Jézus lesz az, aki felajánlja önmagát végső és mindent felülmúló áldozatul, hogy ezzel kapcsolatot teremtsen Isten és az emberiség között. Felajánl valamit az Atyának, ami egyszer és mindenkorra megoldja a bűnnel kapcsolatos problémát, mi pedig elnyerjük üdvösségünket.
Három érdekes és sajátságos szerep bontakozik ki az evangélium elbeszélése alapján: Keresztelő János szerepe, Jézus szerepe és a tanítványok szerepe. Keresztelő János az élete legnagyobb cselekedetét hajtja végre ezekben a napokban: átadja helyét Jézusnak. Sőt, nemcsak a helyét, de átengedi tanítványait is. Van némi ellenpontozás János és Jézus személye között. János a nagy hangon kiáltó, tömegeket mozgató, látványosan térítő, kíméletlen igazságú; Jézus a csendes, személyes kapcsolatokra érzékeny, halk szavú Mester, aki a neszekre is figyel, különben hogyan vehetné észre, hogy követi őt két tanítvány? Néhány hónap múltán valakinek, aki szintén követni szeretné, azt mondja, hogy a rókának odúja van, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová lehajtania a fejét. Most itt Andrásnak és társának, akik nyomába szegődnek, nehogy szem elől veszítsék, azt mondja: Gyertek, nézzétek meg, hol lakom. Igaz tehát a mondás: ,,nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket".

A harmadik szerep a tanítványoké. Az ő életük legboldogabb pillanatai is ezek. Tudják, hogy a világ lesz más annak a napnak a tizedik órájától. De nem állnak meg itt, amit ezután tesznek, az, ami leginkább az egészre vall. Megtérésük biztos jele: elmentek, és elmondták társaiknak, hogy megtalálták a Messiást, vagyis a Fölkentet. Nem oly rég hallottunk valami hasonlót, a folytatás azonban más volt: amikor a három napkeleti bölcs kereste a Kisdedet. Mit meg nem tettek azért, hogy megtalálják! Fáradságot és vagyont sem kímélve keresték: aranyat, tömjént és mirhát hoztak. Megtalálták, és azután más úton hazatértek. Pont. Vége. Nem hallottuk később se, hogy valakinek is beszéltek volna a látottakról, hogy aztán még valaha keresték volna Jézust. Sem azt, hogy környezetüket megmozdították volna Jézus irányába. Pedig a feladat ez. Ez a tanítványi szerep. Az mutatja, hogy valaki igazán megtalálta-e a Mestert, rátalált-e Jézusra, hogy utána mit tesz. Hazamegy, megnyugszik és lepihen, vagy még nyugtalanabbá válik, és társait is elviszi Jézushoz. Nem kötelességből, hanem mert nem tehet másként. Lámpát nem azért gyújtanak, hogy az ágy alá tegyék, hanem hogy a tartóra.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 2. vasárnap 01.17
  2021-01-17 09:32:12, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Sámuel, gyermekkorától fogva Éli főpap mellett az Úrnak szolgált. Az Úrtemplomában aludt, ahol az Isten ládája volt. Az Úr megszólította: ,,Sámuel, Sámuel!" A gyermek ezt felelte: ,,Itt vagyok." Aztán odafutott Élihez, és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál." Éli ezt válaszolta: ,,Én nem hívtalak, feküdj le és aludj." Erre elment, és lefeküdt aludni.
Az Úr azonban újra szólította Sámuelt. Sámuel fölkelt, odament Élihez, és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál." Ő azt felelte: ,,Nem hívtalak, fiam, feküdj le és aludj!" Sámuel ugyanis még nem ismerte az Urat, mert az Úr szava még nem nyilatkozott meg neki.
Ezután az Úr ismét szólította Sámuelt, harmadszorra. Az fölkelt, odament Élihez, és így szólt: ,,Itt vagyok, hívtál." Erre Éli megértette, hogy az Úr szólította a fiút. Ezért azt mondta Sámuelnek: ,,Menj, feküdj le és aludj, aztán ha valaki szólít, így válaszolj: »Szólj, Uram, hallja a te szolgád.«" Sámuel elment és visszafeküdt a helyére.
Akkor megjelent az Úr megállt előtte és szólította mint az előző alkalommal: ,,Sámuel, Sámuel!" És Sámuel így válaszolt: ,,Szólj, Uram, hallja a te szolgád?"
Sámuel növekedett, az Úr pedig vele volt, és nem hagyta, hogy egyetlen szava is meghiúsuljon.
Ez az Isten igéje. 1Sám 3,3b-10.19

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! A test nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért. Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is feltámaszt.
Nem tudjátok, hogy testetek Krisztus tagja? Aki azonban az Úrral egyesül, egy lélek vele.
Kerüljétek a testiség bűnét! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatoké? Nagy volt a ti váltságdíjatok. Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!
Ez az Isten igéje. 1Kor 6,13c-15a.17-20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben ott állt (Keresztelő) János két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: ,,Nézzétek, az Isten Báránya!" Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta , és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: ,,Mit kívántok?"
Azok ezt felelték: ,,Rabbi - ami annyit jelent, hogy Mester -, hol laksz?"
,,Jöjjetek, nézzétek meg!" - mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra ige körül volt.
A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust), az egyik , András volt, Simon Péter testvére. Ő először testvérével, Simonnal találkozott, és szólt neki: ,,Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet", és elvitte Jézushoz.
Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: ,,Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni."
Ezek az evangélium igéi. Jn 1,35-42
...... ..........



Elmélkedés
Isten Báránya
Keresztelő János Jézusról szóló tömör tanúságtétele így szól a mai evangéliumban: ,,Nézzétek, az Isten Báránya!" A sajátos kifejezés mind az ószövetségben, mind az újszövetségben szerepel, illetve a szentmisében is előfordul. A Teremtés könyvének 22. fejezetéből jól ismert jelenet számunkra, amikor Ábrahám kész feláldozni fiát, Izsákot Istennek. De Isten számára nem kedves az emberáldozat, csak próbára akarta tenni Ábrahámot, ezért megállítja őt és gondoskodik róla, hogy legyen ott egy bárány, egy kos, amit aztán feláldoz Ábrahám. A kos lesz tehát az áldozati állat, a fiú, Izsák életben marad.
A húsvéti vigília ünneplése során minden esztendőben felolvassuk az Egyiptomból való kivonulás történetét. Ebben szerepel, hogy a kivonulás előtti estén minden család feláldoz egy bárányt, s annak vérével megkenik a ház ajtaját. A bárány vére jel lesz Isten angyala számára, így elkerüli a zsidók házait, ezért az elsőszülöttek megmenekülnek, életben maradnak. Csak azokban a házakban, az egyiptomiak otthonaiban halnak meg az elsőszülöttek, amelyeknek ajtaján nincs a bárány vére.
A prófétai jövendölésekben is találkozunk az áldozatra előkészített bárány képével. Az Úr szenvedő szolgájáról így jövendöl Izajás próféta: ,,Az Úr mégis az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát. Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját" (Iz 53,6-7). Jeremiás próféta pedig ezt írja: ,,Én meg olyan voltam, mint a szelíd bárány, amelyet vágóhídra hurcolnak; nem tudtam, hogy terveket koholnak ellenem" (Jer 11,19).
Az evangéliumokban elsőként Keresztelő János beszél Jézusról, mint az Isten Bárányáról. Ő az, aki magára veszi minden ember bűnét, és az ő drága és tiszta vérének ontásával törli el az emberek bűneit. Valójában Krisztus az a Bárány, akit Izsák helyett feláldoztak és minden esztendőben feláldozott húsvéti áldozati bárány is. Ő a mennyei Atya örök áldozata, aki értünk, a megváltásunkért feláldozta önmagát. Ő a szenvedő szolga, aki nem lázad, nem vádol senkit, hanem csendben odaadja, feláldozza magát irántunk érzett szeretetből.
Szent Péter apostol első levelében ezt olvassuk: ,,Tudjátok, hogy nem veszendő ezüstön vagy aranyon szabadultatok ki az atyáitoktól rátok hagyományozott értéktelen életmódból, hanem Krisztusnak, a hibátlan és egészen tiszta báránynak drága vére árán" (1Pét 1,18-19). A Szent János evangélista által írt Jelenések könyve pedig minden titkot felfed a Bárányról. Ő tudja feltörni a történelem pecsétjeit, ő ítéli meg minden ember életét, ő tárja fel mindenki előtt az igazságot. Győzelmet aratva ül a dicsőség trónján és mindenki előtte hódol.
A Szentírás kinyilatkoztatott igazsága hangzik el minden szentmisében a szentáldozás előtt: ,,Íme az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit. Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya." A gyenge bárány Isten erejének és győzelmének a jelképe. Legyőzi a gonoszt és megszerzi az üdvösséget minden ember számára. Jézus a legértékesebb áldozatot mutatja be saját életének odaadásával a kereszten.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel. Mindenkor az ő akaratát teljesítetted, neki engedelmeskedtél. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként élj és vállaltad a halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen! Add meg nekünk az újjászületést, hogy egészen Istennek élhessünk! Segíts minket, hogy tanúságot tegyünk rólad az igazságot kereső embereknek!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Évközi 2. vasárnap Csíksomlyó 01.17
  2021-01-17 09:26:34, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Szentmise a budapesti Médiamissziós Központból 01.16
  2021-01-17 09:20:42, vasárnap
 
  Mészáros Domonkos misézett Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
1. évközi hét szombat Csíksomlyó 01.16
  2021-01-17 09:18:11, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4714
  • e Hét: 10515
  • e Hónap: 43669
  • e Év: 277416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.