|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 14
|
|
|
|
2021-01-19 23:15:44, kedd
|
|
|
Sokan ellenségként kezelik a szénhidrátot, pedig nem kellene így tekintenünk rá, hiszen vannak esetek, amikor még a fogyásunkat is elősegíthetik. Egyes szénhidrátok nemcsak remek súlycsökkentők lehetnek ugyanis, de még energiát is biztosíthatnak.
A szervezetünk számára három tápanyag szükséges a megfelelő arányban, ezek a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok. A szénhidrátok kis molekulákból állnak, melyek gyorsan felszívódnak a véráramban, megtalálhatók például a cukorban, a mézben vagy a gyümölcsökben.
Az összetett szénhidrátok, vagy más néven a keményítők, nagyobb molekulákból állnak és nehezebb megemészteni őket. Sok keményítőt tartalmaznak például a hüvelyesek és a zöldségek.
A rostok is szénhidrátok, amelyek jót tesznek az egészségünknek, különösen a jó emésztést és általánosságban a bélrendszer egészségét szolgálják. Sok rostot tartalmaznak többek között a magvak, a diófélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök és a zöldségek.
A szénhidrátoknak van még egy csoportosításuk, vannak egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok lehetnek finomítatlanok és finomítottak. A kristálycukor például egy finomított, míg a gyümölcscukor egy finomítatlan szénhidrát.
Az összetett szénhidrátok közül is vannak finomított és finomítatlan változatok. Az előbbiek közé tartozik például a fehér liszt, míg a teljes kiőrlésű gabonák finomítatlan összetett szénhidrátok csoportjába sorolandók.
Az étkezés során arra kell törekednünk, hogy minél több finomítatlan szénhidrátot vegyünk magunkhoz, azaz rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek a táplálékok nemcsak több rostot tartalmaznak, mint a finomított társaik, de jóval több olyan tápanyagot is, melyek mind szolgálják az egészségünket. Külön előnyük, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, így segítenek az ideális testsúly megőrzésében.
Ha választanunk kell egy bulgurból készült étel és egy fehér lisztből sütött zsömle között, akkor az előbbi mellett döntsünk, hiszen jóval egészségesebb ez a finomítatlan összetett szénhidrát.
A rostos táplálékok fogyasztása azért is nagyon hasznos, mert esetükben lassabban szívódik fel a cukor a véráramba. Ez fontos a vércukorszint szabályozása szempontjából, de így több lesz az energiánk is, ami a teljesítményünkön tükröződik igazán.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2021-01-19 22:15:23, kedd
|
|
|
A chiamag nagyon sok egészséges tápanyagot, sok rostot, fehérjét, mangánt, kalciumot és foszfort tartalmaz, viszont csak kevés kalória van benne. További előnye, hogy gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, illetve sok más értékes mikrotápanyaggal és antioxidánssal is rendelkezik.
Az antioxidánsokban, rostokban és az egészséges zsírokban gazdag chiamag jót tesz a szívünknek és az érrendszerünknek, de pozitívan hat a vérnyomásra és a koleszterinszintre is, csökkentve a magas értékeket.
A testünkben kialakuló gyulladás negatívan hat az erekre, és ez megnövelheti nemcsak a szívbetegség, hanem más krónikus betegség kialakulásának kockázatát. A chiamag viszont aktív szerepet tölt be a gyulladás csökkentésében, melyet a benne található omega-3 zsírsavaknak is köszönhetünk. Az alacsony koleszterinszint azért is fontos, mert így csökken az artériás elzáródás esélye, amely a szívkoszorúér-betegség egyik kockázati tényezője.
A chiamag bőven tartalmaz alfa-linolénsavat és rostot, melyek segítenek a vércukorszint szabályozásában, így csökkentve a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét.
A magas rosttartalom más előnyökkel is együtt jár, hiszen ez a tápanyag biztosítja az egészséges bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását. A benne található rostok probiotikumként is funkcionálnak, melyek elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását a belekben.
A chiamag három módon is segíthet a fogyásban: javítja az anyagcserét, korlátozza a kalóriabevitelt, illetve támogatja a zsírégetést. Mivel sok rostot tartalmaz, így könnyedén eltelít, ezért csak kevesebb kalóriát fogunk elfogyasztani.
Talán kevesebben gondolták eddig, hogy a chiamagnak rákellenes hatása is van. Ezt a benne található alfa-linolénsavnak (ALA) köszönhetjük. Ez is egyfajta omega-3 zsírsav, amely csökkentheti az emlő- és méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint az ALA, aktívan részt vesz a rákos sejtek elpusztításában is.
A szabad gyökök elszaporodása és az oxidatív stressz nagyban hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez. Azonban a chiamag antioxidánsokkal van tele, amely csökkenti az oxidatív stressz mértékét. Ez a hatás nemcsak a bőrsejtek öregedését késlelteti, hanem a sérült szövetek helyreállításában is aktívan részt vesz.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 14
|
|
|
|
2021. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
388 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1512
- e Hét: 15880
- e Hónap: 29629
- e Év: 234330
|
|
|