Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Ferenc pápa hamvazószerdán:
  2021-02-18 11:00:12, csütörtök
 
  Térjünk vissza Istenhez, hogy visszataláljunk az örömhöz!
Február 17-én, hamvazószerdán mondott homíliájában a Szentatya a nagyböjtöt mint visszautat mutatta be: a nagyböjt visszatérés az Atyához, visszatérés Jézushoz, visszatérés a Szentlélekhez, életünk helyes irányához, az örömhöz.
Az életben mindig lesznek teendőink és kifogásaink, de, testvéreim, ma van itt az ideje annak, hogy visszatérjünk Istenhez!
Ma lehajtjuk fejünket, hogy hamut szórjanak rá. A nagyböjt után még jobban lehajlunk, hogy megmossuk testvéreink lábát. A nagyböjt alázatos leereszkedés magunkba és másokhoz.
Az Atya, aki visszatérésre biztat bennünket, az, aki elhagyja otthonát, hogy eljöjjön megkeresni bennünket; az Úr, aki meggyógyít bennünket, az, aki hagyja magát megsebesíteni a kereszten; a Lélek, aki segít megváltoztatni életünket, az, aki erősen s mégis gyengéden ráfúj porunkra.
...... ......


A fejünkön lévő hamu emlékeztet arra, hogy por vagyunk, és a porba térünk vissza. Ám erre a porra, mely mi vagyunk, Isten ráfújta az élet Leheletét.
A nagyböjt nem rendkívüli tettek gyűjtögetése, hanem annak megvizsgálása, merre tart a szívünk. Ez a nagyböjt központi kérdése: merre tart a szívem?


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Erdő Péter hamvazószerdán:
  2021-02-18 10:54:09, csütörtök
 
  Nem csak a nagy gonosz tettek bűnök, hanem életünk eltékozlása is
...... ......


rdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét mutatott be hamvazószerdán, február 17-én az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban. A szentmisén koncelebráltak Mohos Gábor segédpüspök és az Érseki Papnevelő Intézet elöljárói.

A főpásztor homíliáját teljes terjedelmében közöljük.
Hamvazószerda van. Ma kezdődik a nagyböjt bűnbánati ideje.
1. Hálát adunk Istennek, hogy ezt a napot ma ismét együtt ünnepelhetjük egyházmegyénk főtemplomában. Tavaly ilyenkor egy pap testvérünket kellett megkérnem, hogy vezesse a szertartást, mert betegségem miatt nem tudtam vállalni a liturgiát. Aztán jöttek a hírek a járványról. Következett a nyilvános istentiszteletek felfüggesztése, majd az óvatos újrakezdés és az őszi meg a téli bizonytalanság. Itt vagyunk hát ismét a nagyböjt kezdetén.
Nem múlt el még minden megpróbáltatás, de az egyházi év ritmusa és a liturgia misztériumai belehelyezik sorsunkat Isten üdvözítő tervének tágabb összefüggésébe.

2. A nagyböjt a megtérés ideje. A hamu, amit ma fejünkre hintünk, emberi mulandóságunkra emlékeztet. Használatát a legtöbb régi vallásban megfigyelhetjük. Az Ószövetség régi görög fordítása, a Hetvenes fordítás a por és a hamu kifejezéseket egymással felváltva alkalmazza. Mielőtt pedig a mai napon meghamvazzuk a hívőket, a liturgia egyik változata szerint ezeket a szavakat mondjuk: emlékezzél ember, hogy porból vagy és porrá leszel. A Teremtés könyvében azt olvassuk, hogy Isten az embert a föld porából alkotta. Ha szellemünk csillogása több is a puszta anyagnál, ha örök életre szóló hivatásunk a materiális világ fölé emel is minket, nem feledkezhetünk meg róla, hogy ennek a világnak az anyagából vagyunk, bár lelkünket Isten közvetlenül teremtette.
Testünk a minket körülvevő anyagvilágból táplálkozik, annak erőterében él és mozog: bensőséges közösségben vagyunk az anyagi világgal. Az élőlényekkel, sőt a vízzel és a levegővel, a tengerpart fövenyével, egyszóval a föld porával is.
...... .........



3. De az Ószövetség könyvei a bűnös szívét hasonlítják a hamuhoz. A Bölcsesség könyve szerint a bűnösnek hamu a szíve és élete nyomorultabb a pornál (Bölcs 15,10). A hamu és a por tehát a mulandóság, a hiábavalóság és az értéktelen dolgokra fecsérelt élet, szóval a bűn jelképe.
Vegyük észre, testvérek, hogy nem csak a nagy gonosz tettek számítanak bűnnek, hanem életünk eltékozlása is.
Ez pedig általában úgy történik, hogy észre sem vesszük. Fontos tehát, hogy megvizsgáljuk lelkiismeretünket és ne csak azt kérdezzük magunktól, hogy milyen nagy bűnt követtünk el, hanem azt is, hogy milyen jót tettünk, milyen értéket sikerült megvalósítanunk, mert ha értéket nem találunk, ez gyakran a mulasztás és az elfecsérelt lehetőségek jele.
Ha pedig a bűnös ember megvallja vétkét, akkor éppen azt vallja meg, hogy csak por és hamu (Ter 18,27). Ábrahám mondja: ,,vettem magamnak a bátorságot, hogy beszéljek urammal, pedig csak por és hamu vagyok". Ábrahámnak ezek a szavai útközben hangzanak el, amikor alkudozik az Úrral, hogy néhány igaz kedvéért irgalmazzon Szodomának és Gomorának.
Az isteni irgalmasság kérése saját bűnösségünk megvallásával kezdődik, annak a szomorúságnak a kifejezésével, hogy bűnünk miatt szerencsétlenek vagyunk.
A legszélsőségesebb kifejezése a bűnbánatnak az ősi időkben a gyász jelképeivel történt: ,,Sion leánya, öltözz szőrruhába, hints hamut magadra, ölts gyászt" (Jer 6,26). Amikor tehát hamut szórunk magunkra, nyilvánosan megvalljuk bűnös voltunkat, az élettelen anyag nyelvén fejezzük ki, hogy bűnösnek, hitványnak ismerjük el magunkat Isten előtt. Ezzel is kérjük irgalmát.

4. Isten azonban nem szégyenkezik gyöngeségünk miatt. Ellenkezőleg, szereti, hogy por és hamu vagyunk - hiszen ő formált a föld porából - és meg akar szabadítani, magához akar emelni minket. Jézus szavai az evangéliumban arra szólítanak fel minket, hogy éljük meg nagylelkűen belé vetett hitünket.
Ne méricskéljük a külső tettek és gesztusok számát, ne az emberek, ne a közvélemény megítéléséhez igazítsuk viselkedésünket, hanem szívből forduljunk hozzá. Jézus evangéliuma nem törli el a törvényt, hanem beteljesíti.
És a törvény akkor teljesedik be, ha a szívünkbe írjuk. Az imádság, a böjt és a szegények javára szóló adományok kifejezik, hogy visszatérünk az Úrhoz, levetjük magabiztosságunkat, hogy szívből keressük Istent és hallgatjuk tanítását.

5. A most kezdődő bűnbánati idő mintegy törést jelent hétköznapi életünk úgynevezett normális idejéhez képest. Arra szolgál, hogy újra megtaláljuk a szívünket azáltal, hogy hűségesen és figyelemmel hallgatjuk Isten szavát. Csak így tanulhatjuk meg Krisztust követni szenvedése és feltámadása útján. Ilyen lélekkel járjuk az idén a nagyböjti készület útját: elismerve bűneinket, gyászolva életünkből mindazt, amit értéktelen dolgokra fordítottunk, elfogadva és kiárasztva környezetünkre Isten irgalmas szeretetét. Ámen
...... ......



Fotó: Mudrák Attila
Magyar Kurír 2021.02.17
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Teret engedni annak, ami igazán lényeges
  2021-02-18 10:44:32, csütörtök
 
  Dobszay Benedek OFM a nagyböjtről
...... .........


Az önmegtagadó cselekedet vagy gesztus, az elfordulás attól, amit addig rosszul csináltam, nem más, mint - a testemet is beleértve -, az egész személyiségem bevonása abba a valóságba, hogy hívő vagyok" - hangzott el az interjúban, melyben a nagyböjtről beszélgettünk Dobszay Benedek ferences szerzetessel

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Csütörtök hamvazószerda után
  2021-02-18 10:40:10, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Mózes arra tanítja a választott népet, hogy az Istennel kötött szövetség áldás, de átok is lehet: élet vagy halál.
Az Istennel kötött szövetség ismertetése után Mózes így beszélt a néphez:
,,Népem, figyelj! Ma szemed elé tártam az életet és az üdvösséget, a halált és a kárhozatot. Ha engedelmeskedsz az Úr, a te Istened parancsainak, amelyeket ma adok neked, s szereted az Urat, a te Istenedet, az ő útjain jársz, megtartod parancsait, törvényeit és rendelkezéseit, akkor életben maradsz és megsokasodsz, az Úr, a te Istened megáld azon a földön, ahova indulsz, hogy birtokodba vedd. Ha azonban elfordul szíved és nem engedelmeskedsz, ha elcsábulsz más isteneket imádni és nekik szolgálni, akkor ma tudtotokra adom: Menthetetlenül elpusztultok, és azon a földön, amelyre a Jordánon átkelve elérkezel, hogy birtokba vedd, nem fogtok sokáig élni. Ma tanúul hívom ellenetek az eget és a földet: Életet és halált, áldást és átkot tártam a szemetek elé. Így hát válaszd az életet, hogy te is, utódaid is életben maradjatok; szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass a szavára és ragaszkodj hozzá. Mert ez jelenti számodra az életet és napjaidnak hosszúra nyúlását azon a földön, amelyre az Úr, a te Istened megesküdött atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak, hogy nekik adja."
Ez az Isten igéje. MTörv 30,15-20

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki nem félti életét Krisztusért, megmenti azt az örök életre.
Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt a tanítványokhoz:
,,Az Emberfiának sokat kell szenvednie: a vének, a főpapok és az írástudók elutasítják, megölik, de harmadnapra feltámad."
Majd így szólt mindnyájukhoz: ,,Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt.
Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?"
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,22-25
...... .............



Elmélkedés
A nagyböjt a kérdések és a keresés ideje számunkra. A nagyböjt mindig a tavasz, a természet megújulásának idejére esik, s bizonyára ez is erősíti bennünk a vágyat, hogy lelkileg is megújuljunk, új irányba állítsuk életünket. Erős bennünk az igény, hogy szívünk igaz válaszokat kapjon kérdéseinkre és megtaláljuk azt a célt, ami életünket valóban boldoggá teszi.
A mai evangéliumban Jézus ezt mondja: ,,Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem!" Ez a kijelentés minden kérdésünkre választ jelent. Minden hitetlenségünket és kételkedésünket a hit irányába fordítja. Aggodalmaink sötétségében meggyújtja a bizonyosság lángját. Ezt a mondatot újra és újra elolvasva a bűnös ember megérti, hogy Krisztus keresztjéből árad az egész emberiségre a megváltás és személyesen számára a megbocsátás. Megértjük, hogy érdemes a kereszt felé fordulnunk, hogy megértsük a bűn, valamint az irgalmasság és a megváltás titkát. Érdemes a keresztbe kapaszkodnunk, hogy bűneinkre bocsánatot nyerjünk. Érdemes nekünk is a keresztet hordoznunk, áldozatokat vállalnunk, hogy Krisztus követői legyünk, aki az Atyához vezető utat mutatja meg nekünk. Érdemes mérlegre tennünk, hogy miről mondunk le, mit veszítünk ezen az oldalon, a földi élet oldalán, s mit nyerünk a túlsó oldalon, az örök élet oldalán.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Vezess végső célom, a mennyei Atya felé! Belátom, hogy egyedül a krisztusi út, a szeretet útja, a remény útja, a megbocsátás útja, az öröm útja, az igazi szabadság útja, az élet tiszteletének útja vezet az Atyához az örök üdvösségre! Segíts megtalálnom a helyes utat és támogass, hogy ezt az utat soha el ne hagyjam s azon meg ne álljak! Segíts kegyelmeddel, hogy mindig közelebb kerüljek az Atyához! Légy velem és te vezess életutamon! Vezess a szeretet útján!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2021. február 18
  2021-02-18 10:34:34, csütörtök
 
  ,,Válaszd az életet" - figyelmeztet ma az Ószövetségi Szentírás. A bűnbánat ideje éppen erről szól: a halált hozó bűn helyett az életet választom, Istent választom. De mi is az élet értelme? Az embernél jobban senki nem szorul rá fogantatása pillanatától mások gondoskodására, szeretetére és jóindulatára. És éppen ez a közösségi létmód, amit újra kell értékelnünk, megtanulni közösen élni a másikkal, Istennel. Kölcsönös szeretetben lenni. ,,Válaszd az életet" - tudatosan lehet tennünk azért, hogy kapcsolataink javuljanak, hogy gyógyuljanak sebeink, hogy egészségesebb viszonyok alakuljanak ki köztünk és a világban. És ehhez hozzátartozik az is, hogy néha bizony meg kell tagadnom magam és a keresztem felvállalni.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 11243
  • e Hónap: 23919
  • e Év: 257666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.