Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ünnepi szentmise Budatétényi Plébánia 02.22
  2021-02-22 16:58:52, hétfő
 
  videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szent Péter apostol székfoglalása
  2021-02-22 16:36:54, hétfő
 
  Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta.
...... ...........


Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
*
Szent Péter székfoglalásának ünnepe az ő tanítói szerepének kiemelése. A hagyomány ismeri tanítói székét is, amit a Szent Péter-bazilikában láthatunk, a szentélyben, az úgynevezett katedraoltárnál. Fölötte ott a mindenki által ismert gyönyörű üvegablak: a Szentlélek galamb formájában. A Katolikus Egyház tanítása nem emberi okoskodás, ,,nem a test és vér nyilatkoztatta ki", hanem a mennyei Atya. Hitünk megvallása kegyelem, Isten ajándéka. Mit kezdünk hitünk ajándékával? Polcra téve mutogatjuk, vagy valóban a mindennapjaink alakítója? Szent Péter figyelmeztet: ,,Isten szándéka szerint... buzgóságból... példaképek legyetek!" Komoly életfeladat mindenkinek.
*
Február 22-én Szent Péter apostol székfoglalását ünnepli Egyházunk. A 354-ben készült Depositio Martyrum, az egyik legrégibb egyházi naptár mint Péter tanító székének ünnepét jelzi e napot, az apostolra alapított Egyház egységének kifejezésére.
...... ..........


Szent Péter 42-ben Rómába ment, és megalapította a római püspökséget. 49-ben megjelent a jeruzsálemi (első) apostoli zsinaton, majd csaknem egy évtizeden át Antiochia püspöke is volt. Antiochiai székfoglalásának emléke a mai ünnep (lat. Cathedra Sancti Petri Antiochiae).
,,Szeretteim! Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját." (1Pét 5,1-4)
Rómában már a 4. században megemlékeztek Péter apostol katedrájáról Natale Petri de cathedra néven, azon a napon, melyen a római világ a görög eredetű szeretet és egyetértés napját (caristia) ülte, és a rokonok kölcsönös kibékülését ünnepelte. Ezt az ünnepet megelőzte a február 19-én megült halotti ünnep, a feralia. A 2-3. századi római keresztények június 29-én emlékeztek meg Péter apostol mennyei születéséről, a februári ünnepségek alkalmával pedig Péter apostol elsőségének születéséről. A 7. században Péter apostol római székfoglalásának, valamint antiochiai székfoglalásának emlékezetét a galliai egyházban továbbra is január 18-án ünnepelték, míg a 8. századi Rómában február 22-én

Cikk folytatása Link

- Wikipedia oldalon Link
A második vatikáni zsinat Lumen gentium kezdetű dogmatikus konstitúciója kifejti, hogy "... amint az Úr rendelkezése alapján Szent Péter és a többi apostol egyetlen apostoli kollégiumot alkot, úgy kapcsolódnak egymáshoz a római püspök, Szent Péter utóda, meg a püspökök, az apostolok utódai."[1] Ebből következik, hogy Róma püspöke, aki Péter katedráján ül, folytatja az egyházban a péteri dimenziót, vagyis Péter apostol általa teljesíti krisztusi megbízatását.

- Jeles napok oldalon Link

- Ünnepi szentmise Budatétényi Plébánia videó Link

- Napközi imaóra Szent Szabina Kápolna videó Link

- Vesperás-szentmise Szent Szabina Kápolna videó Link

- Szentangyalok templom videó Link

- Böjte Csaba Link

...... ......



Róma Szent Péter téren
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Mai evangélium 02.22
  2021-02-22 16:26:55, hétfő
 
  SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Szent Péter maga is elöljáró, és Krisztus szenvedésének tanúja.
Szeretteim!
Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.
Ez az Isten igéje. 1Pét 5,1-4

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Te Péter vagy, és neked adom a mennyek országa kulcsait.
Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,13-19

Elmélkedés
Az evangéliumból kinek-kinek más szavak ütik meg a fülét, érintik meg a szívét. Egyesek az ítélet, mások a jutalmazás témájára figyelnek fel. Egyesek a gonoszok megbüntetésére, mások a jók, az igazak megjutalmazására figyelnek. Némelyeket félelem, másokat öröm tölt el az ítélet hallatán. Van egy gondolat azonban, ami mindkét oldalt érinti. Egy gondolat, ami bennünket is érint, bármelyik oldalon állunk éppen, az ítélettől rettegők vagy a jutalomban reménykedők oldalán. És ez az igazságosság gondolata. Mert ezen a végső ítéleten Isten lesz a bíró, ő fog mindenkiről ítéletet mondani. És mivel Isten igazságos, ezért az ő ítélete minden ember számára igazságos lesz. Büntetésre azok számíthatnak, akik bűneik és Isten iránti engedetlenségük miatt ezt érdemlik. Jutalomban pedig azok részesülnek, akik igaz életük és Isten iránti engedelmességük miatt ezt érdemlik. Az ítéletkor természetesen megtapasztalható lesz Isten irgalma is, de ez nem fogja sérteni vagy csorbítani az ő igazságosságát.
Arra is érdemes gondolnunk, hogy szavainkért, tetteinkért, egész életünkért mi vagyunk a felelősek, mi tartozunk személyes számadással Istennek, akinek életünket köszönhetjük. Jó volna ezt tudatosítanunk a nagyböjt folyamán. Gondoljunk minden nap arra, hogy az igazságos és irgalmas Isten gyermekei vagyunk.
C Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te összegyűjtöd és őrzöd nyájadat, az Egyházat, és fáradhatatlanul indulsz az eltévedt bárányok után, hogy visszavezesd őket a közösségbe. Ismered és nevén szólítod mindazokat, akik nyájadhoz tartoznak. Te vagy a Jó Pásztor, aki a kereszten életedet adtad juhaidért, az emberekért. Hívj fiatalokat a papságra, hogy téged követve egész életükkel megmutassák a világnak és nekünk szereteted! Segíts minket, hogy a papjaid által hirdetett evangéliumhoz méltóan éljünk!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Nagyböjti ráhangoló 02.22
  2021-02-22 16:12:01, hétfő
 
  Ha eddig még nem imádkoztál saját szavaiddal, nem mondtad el az érzéseidet Istennek, akkor ma próbáld meg. Ha imádkoztál, akkor is szólítsd meg Istent, bátran kérdezz Tőle bármit.
Hagyd, hogy a csendben válaszoljon, szóljon neked az Isten.
Az imához válassz ki egy megfelelő helyet a lakásban, ahol téged nem zavarnak. Legyen egy hely, egy szentély, ahol naponta találkozol Istennel. Az is fontos, hogy válassz ki egy meghatározott időt, hogy ne csak a felesleges idődet add oda Istennek. Adj Neki minőségi időt!

Videó Link

Fülöp László atya ma az imádságról beszél, nagyon konkrét módon, példákat adva a jó imára
...... ........... ...........


A nevem Fülöp László. 1978. április 29-én születtem Alsósófalván. Református templomban részesültem a keresztségben, de később, amikor szüleim elváltak, és Parajdra költöztünk, édesanyám szülei római katolikus nevelésben részesítettek: hittanórára járattak és minden vasárnap elvittek a templomba. Az általános iskola befejezése után inasiskolába nyertem felvételt. Ennek elvégzése után beiratkoztam egy szakiskolába, de itt betegségem miatt csak egy évet végeztem el. Ezen évek alatt rájöttem arra, hogy hosszú távú fizikai munkára nem vagyok alkalmas. Ezért a nyári vakáció után felvételiztem a Korondi Elméleti Líceum matematika-fizika szakára. Érettségi után egy jótevőm bátorítására elvégeztem egy növényvédő technikumot. Ettől kezdve arra készültem, hogy elhagyom Romániát, és egy nyugati országban próbálom az anyagi helyzetünket jobbá tenni. Amikor a Gyergyószentmiklósi Caritason keresztül indulhattam volna dolgozni Svájcba, vízválasztó esemény következett az életemben: fél éves betegség. Többszöri műtét után azt éreztem, hogy a talaj kicsúszott a lábam alól, addigi terveim romba dőltek, nem láttam életem értelmét. Marosvásárhelyen a kórházban mindezt megosztottam egy adventista asszisztensnővel, aki ekkor beszélni kezdett nekem Jézusról, az ő szavaival vigasztalt. Addig Istent nem ismertem, számomra a szentmise is kényszerűség, ceremónia, érthetetlen, megfoghatatlan titokzatosság volt. Ez a személyes beszélgetés kinyilatkoztatás erejével hatott rám. Azon az éjszakán nem tudtam aludni, sokat vívódtam, megpróbáltam a számomra ismeretlen Istenhez fordulni, és azt kértem tőle, hogy szabadítson ki ebből a tarthatatlan állapotból, én nem akarok ilyen körülmények között élni, hanem az igazság keresésének szeretném szentelni az életemet. Eldöntöttem, hogy ezután őszinte keresztény akarok lenni, aki számára a hit nem képmutatás, hanem életmód, értékrend, világnézet. Ez a találkozás számomra csodálatos élmény volt, az életfelfogásomban, erkölcsi magatartásomban pedig radikális változást eredményezett. Miután a kórházból hazavittek, szereztem magamnak egy Szentírást, és ettől kezdve életemet Isten igéje befolyásolta. 2002-ben felvételt nyertem a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolára. 2009-ben szenteltek pappá. Boldoggá tesz a tudat, hogy Isten eszköze lehetek. Jelmondatom: “Az Istent szeretőknek minden a javukra válik" - (Róm 8,28) - e mondat nagyon a szívembe vésődött és meghatározza mindennapjaimat, világnézetemet.
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1254
  • e Hét: 7055
  • e Hónap: 40209
  • e Év: 273956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.