Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Folytassuk utunkat, bízzunk
  2021-03-01 23:06:59, hétfő
 
  Mindszenty bíborosra emlékeztek a kommunizmus áldozatainak emléknapján
A fővárosban a józsefvárosi Mindszenty József téren, a hercegprímás szobránál tartottak megemlékezést február 25-én Erdő Péter bíboros, prímás részvételével, majd a Párbeszéd Házában a #Mindszenty Életkapuk című interaktív kiállítás helyszínén Sajgó Szabolcs SJ mutatott be szentmisét a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.
A Józsefvárosban, Mindszenty bíboros szobránál tartott megemlékezésen részt vett Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok leki pásztori ellátásáért felelős Esztergom-budapesti segédpüspök is, valamint a szobor mögött lévő Conti utcai börtön hivatalos képviselői
...... .......


Az ünnepséget szervező Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője elmondta: ebben a börtönben raboskodott Mindszenty József bíboros 1949 szeptembere és 1954 májusa között.

(A Conti utcai börtönről és a benne raboskodott egyháziakról bővebben ITT olvashatnak
Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett" - A Conti utcai börtönben jártunk
Link

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a zenei szolgálatot a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusa végezte, Sapszon Ferenc vezetésével.
Cserháti Ferenc püspök ünnepi beszédében hangsúlyozta, ,,emlékezni és emlékeztetni jöttünk ide: mégpedig a szent Pannnóniáért vívott küzdelmekre. Mindszenty bíboros Istene, egyháza és hazája szolgálatában állt és áll ma is: int, kér, provokál. Mindszenty halálában is beszél - ahogy azt a hercegprímás máriacelli temetésén Kőnig bíboros mondta -, és azt üzeni: lelki megújulás nélkül nincs jövő Cserháti Ferenc Bernanost idézte: az egyháznak nem reformerekre, hanem szentekre van szüksége.
...... ........... .....



Hermann Zsolt Mindszenty-szobra pedig ezt üzeni: Soha többé diktatúrát, zsarnokságot! Emlékeztet továbbá az értékekre, amelyekért őseink az életüket áldozták - folytatta a püspök. - Az alkotás a megdicsőült vértanú szobra, felkiáltójel, bátorítás Európa keresztény gyökerei és az üldözött keresztények védelmére.
A megemlékezésen felszólalt Sajgó Szabolcs SJ is, kezében mécsest tartva hívta fel a jelenlévők figyelmét a gyertya szimbolikus jelentésére: ég és elég, ahogy mindannyiunk élete; de számunkra a gyertya elsősorban a Megváltó szeretetét jelképezi.
,,A hálás országot képviseljük itt, a hálát Mindszenty bíboros életáldozatáért" - mondta a jezsuita szerzetes.
A beszédek után a jelenlévők Erdő Péter bíborost követve elhelyezték az emlékezés mécseseit a szobor talapzatán, a már ott lévő koszorú mellett, amelyen a következő szalagfelirat, egy Mindszenty-idézet volt olvasható: ,,Folytassuk utunkat, bízzunk!"

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A dal, amellyel az ötszáz éves Fülöp-szigeteki kereszténység
  2021-03-01 22:51:57, hétfő
 
  A We Give Our Yes című dalt a katolikus püspöki konferencia rendelte meg, akik most, a pandémia sújtotta időkben még inkább szeretnék a katolikus hit erejét és reményét felkínálni az embereknek
A dal, amellyel az ötszáz éves Fülöp-szigeteki kereszténységet ünneplik
Videó Link
...... .........


Már meghallgatható az a dal, amellyel a Fülöp-szigeteki egyház megemlékezik a katolikus hit ötszáz évvel ezelőtti megérkezéséről, melynek idén ünneplik az évfordulóját.
Jamie Rivera énekesnő február 6-án élőben is bemutatta a We Give Our Yes (Igent mondunk) című dalt, Charlemagne Marcelo szerzeményét a manilai Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban, a jubileumi év ünnepélyes megnyitásakor. A sajtótájékoztatón az énekesnő elmondta, küldetésnek érezte a feladatot; úgy élte meg, hogy egy énekelt imádságot ajándékoz az embereknek, akik vele együtt énekelhetnek.
Az Asia News Broderick Pabillo manilai apostoli adminisztrátort idézi, aki nagyra tartja a szerzeményt, amivel - csakúgy, mint az úgynevezett missziós kereszt viselésével - méltón megemlékezhetnek az évfordulóról a világjárvány idején is.
A jubileumi évben kiemelt szerephez jutó kereszt, melynek viselésére a híveket is buzdítják, egy ötszáz éves műtárgy másolata; latin betűkkel, illetve a prehispán baybayin írással olvasható rajta Jézus neve. A keresztet még a spanyol felfedezők hozták a szigetországba, csakúgy, mint a kereszténységet: a Fülöp-szigeteki történelem úgy tartja számon, hogy Ferdinand Magellán (Fernão de Magalhães), a spanyol expedíciót vezető portugál felfedező hozta el az evangéliumot az országba.
A manilai érsekség szerint a missziós kereszt a nyugati katolicizmus és a filippínó kultúra pozitív találkozásának szimbóluma. Ebből a találkozásból nőtt ki a Fülöp-szigetek sokszínű és életvidám hite, amellyel ma az ország megajándékozza az egyetemes egyházat.
A We Give Our Yes című dalt a püspöki kar rendelte meg, akik most, a pandémia sújtotta időkben még inkább szeretnék a katolikus hit erejét és reményét felkínálni az embereknek.

A dalt a Philippine Madrigal Singers kevésbé popzenei jellegű előadásában is meghallgathatjuk:
Videó Link
Dal angol szövege
We Give Our Yes

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours until the end
To Your mission, Lord: we give our yes

Go where the sun rises above the hills
Share the word and serve those who are in need
Let the Morning Star accompany your way
Spread the fire of mission for the Lord

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours until the end
To Your mission, Lord: we give our yes

We are gifted to give and live our gifts
Mercy, compassion, justice and peace
The sign the world today will come to believe
Is the love we have for one and all

We bear the gift of mission
Mercy, compassion, justice and peace

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours, until the end
To Your mission, Lord: we give our yes!
To Your mission, Lord...
To Your mission, Lord: we give our yes!
We give our yes...


Ráadás egy Nagyon szép videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Férfi tenisz
  2021-03-01 22:36:59, hétfő
 
  Fucsovics Márton főtáblára jutott az 1,12 millió euró (403,5 millió forint) összdíjazású, rotterdami kemény pályás férfi tenisztornán, miután vasárnap a selejtező második fordulójában is két játszmában nyert. A kvalifikációban első helyen kiemelt magyar játékos - a világranglista 58. helyezettje - az ötödikként rangsorolt francia Pierre-Hugues Herbertet (90.) győzte le 1 óra 37 perces mérkőzésen.
Fucsovics szombaton, az első körben a francia Arthur Rinderknech (132.) ellen nyert.

Eredmény, selejtező, 2. forduló:
Fucsovics Márton (1.) - Pierre-Hugues Herbert (francia, 5.) 6:4, 6:3
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Női tenisz
  2021-03-01 22:34:57, hétfő
 
  Babos Tímea bejutott a legjobb 16 közé a 235 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású, lyoni kemény pályás női tenisztornán.
A világranglistán 105. magyar játékos a hétfői mérkőzésen a WTA rangsorában 94. orosz Varvara Gracsovával csapott össze, és 2 óra 19 perces csatában diadalmaskodott.
A következő fordulóban a selejtezőből főtáblára került dán Clara Tauson (139.) vár Babosra, aki óriási meglepetésre legyőzte az első helyen kiemelt orosz Jekatyerina Alekszandrovát (33.).

1. forduló (a 16 közé jutásért):
Babos Tímea-Varvara Gracsova (orosz) 6:4, 5:7, 6:3
Tauson (dán)-Alekszandrova (orosz, 1.) 6:3, 6:4
Stojanovic (szerb)-Cirstea (román, 6.) 6:4, 6:0
Rus (holland, 8.)-Vang (kínai) 7:6 (8-6), 6:4
Minnen (belga)-Kawa (lengyel) 7:5, 7:5
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Megint elmaradt a Szeged-Flensburg BL-meccs - Kézilabda
  2021-03-01 22:32:10, hétfő
 
  Koronavírusos eset - mint utóbb kiderült, Juan Carlos Pastor pozitív tesztje - miatt elmarad a MOL-Pick Szeged és a német Flensburg-Handewitt vasárnap délutánra tervezett mérkőzése a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. A két pontot 10-0-s gólkülönbséggel a német csapat kapta.
A magyar klub honlapjának beszámolója szerint a stáb egyik tagjának lett pozitív a koronavírus tesztje. A MOL-Pick Szeged Zrt. igazgatóságának elnöke, Szűcs Ernő Péter a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában elárulta, hogy a vezetőedzőnek, Juan Carlos Pastornak a Covid-tesztje lett pozitív, és a mesternek nincsenek tünetei.
Bár a csapat és a stáb minden más tagjának tesztje negatív, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) azonnali döntést hozott, és törölte - vagyis nem elhalasztotta - a mérkőzést. A győzelemért járó két pontot az EHF döntése értelmében a vétlen csapat, tehát a Flensburg kapta 10-0-s gólkülönbséggel.
A mérkőzést eredetileg október 29-én rendezték volna, de koronavírusos esetek miatt a Szeged kérésére akkor is el kellett halasztani. Az egyelőre hat győzelemmel és hét vereséggel az A csoport negyedik helyén álló szegediek jövő csütörtökön a Paris Saint-Germain otthonában zárják a BL csoportkörét.
A Veszprém jövő szerdán a HBC Nantes elleni, hazai mérkőzéssel zárja a csoportkört, és mivel biztosan második lesz, az A csoport hetedik helyezettjével találkozik a nyolcaddöntőben.

Csoportállások:
A csoport:
1. Lomza Vive Kielce (lengyel) 19 pont/13 mérkőzés (414-383),
2. Flensburg-Handewitt (német) 19/13 (310-308),
3. Paris Saint-Germain (francia) 15/12,
4. MOL-Pick Szeged 12/13,
5. Meskov Breszt (fehérorosz) 11/12,
6. FC Porto (portugál) 10/12,
7. Vardar Szkopje (északmacedón) 9/13,
8. Elverum HB (norvég) 5/12

B csoport:
1. Barcelona (spanyol) 26 pont/13 mérkőzés,
2. Telekom Veszprém 19/13,
3. Aalborg HB (dán) 14/13 (397-401),
4. Motor Zaporizzsja (ukrán) 14/13 (355-369),
5. THW Kiel (német) 12/12,
6. HBC Nantes 11/13,
7. RK Celje PL (szlovén) 6/12,
8. PPD Zagreb (horvát) 0/13
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Csaba testvéresti szentmisét mutat be Déván - 03.01
  2021-03-01 22:21:49, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Kormányzati Tájékoztatási Központ 03.01
  2021-03-01 22:05:04, hétfő
 
  Tisztelt Hölgyem/Uram!
A tervek szerint húsvétig minden olyan honfitársunk megkaphatja az oltást, aki eddig regisztrált. Ez annak köszönhető, hogy újabb vakcinaszállítmányok érkeztek hazánkba, a következő hetekben pedig továbbiak érkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az uniós országok közül lakosságarányosan Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb oltóanyag.
Magyarországon már ötféle vakcinatípussal zajlanak az oltások. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett már a kínai Sinopharm vakcina is bevethető az oltási programban.
A gyógyszerészeti hatóság szerint a kínai vakcina biztonságos és hatásos. 18 év felett korhatár nélkül, így idős embereknek is adható. Nagy előnye, hogy erőteljes immunválaszt vált ki, így nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza elleni oltóanyagok. A szomszédos Szerbiában már hetek óta használják, a vajdasági magyarok is nagy számban kaptak ebből a vakcinából.
Az oltási programmal kapcsolatos legújabb fejleményekről a jövőben is tájékoztatást adunk.
Tisztelettel:
Koronavírus Tájékoztatási Központ

Forrás: gmail levél
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Szent II. János Pál: Önéletrajz c. könyve
  2021-03-01 14:18:15, hétfő
 
  Az a hivatásunk, hogy olyan jövőt építsünk, amely az Isten és a felebaráti szeretetre épít." (Szent II. János Pál)
Karol Wojtyła - II. János Pál pápa - soha nem írt önéletrajzot, de beszédeiben, írásaiban, valamint a vele készült interjúkban gyakran idézte fel életének fontosabb eseményeit, személyes emlékeit. Ezeket a visszaemlékezéseket válogatta és fűzte egységes egésszé Justyna Kiliańczyk-Zięba, a krakkói Jagelló Egyetem adjunktusa.
A kiadvány először 2003-ban, II. János Pál pápává választásának 25. évfordulójára jelent meg. Most magyarul is olvasható, az Új Ember Kiadványok sorozatban. A kötetet Koncz Éva fordította.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent József-szobrokkal segítik a betlehemi kézműveseket
  2021-03-01 14:15:44, hétfő
 
  Amikor először felvették a kapcsolatot a betlehemi üzemmel, ott meghatottsággal fogadták tervüket. ,,Nagyon meghatódtak, szinte megkönnyezték. Ezek a kézművesek majdnem egy éve nem kerestek semmit, nem volt mit dolgozniuk. Közülük tíz embernek ma mi adunk munkát - folytatta Piero Sortino.
Az olasz Qum szociális szövetkezet és egy szentföldi manufaktúra közötti együttműködés keretében tizenöt betlehemi keresztény és muszlim kézművest segítenek azzal, hogy egyhavi jövedelemhez juttatják őket. Mindezt a Betlehemben faragott Szent József-szobrok eladásából befolyó összegből tudják finanszírozni.
A kezdeményezést elindító Qum szociális szövetkezet az olasz Caritas égisze alatt működik a dél-olaszországi tursi-lagonegrói egyházmegyében (Basilicata régió). Egy szicíliai pap, Piero Sortino adta az ötletet, aki Betlehemben készült Szent József-szobrokat kívánt terjeszteni, hogy támogassa az ottani kézműveseket, akik csaknem egy éve szenvednek a bevételeik kiesésétől. A választás egy kisebb üzemre esett, ahol keresztények és muszlimok is dolgoznak.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Egy különleges évforduló - Gergely naptár
  2021-03-01 14:11:44, hétfő
 
  XIII. Gergely pápa 1582-ben ezen a napon rendelte el a megreformált naptár bevezetését 2021.02.24
1582. február 24-én adta ki Inter gravissimas kezdetű bulláját a 1572 és 1585 között regnáló XIII. Gergely pápa, rendelkezve a ma is használatos gregorián naptár bevezetéséről. Reformjával egyetlen változást eszközölt a még Julius Caesar által Kr. e. 45-ben bevezetett julián naptáron: csökkentette a szökőévek számát. A Gergely-naptár Krisztus születéséhez igazodik.
...... .............


A Julius Caesarról elnevezett julián naptár szerint minden negyedik évet szökőévnek kellett tekinteni - a gregorián naptár ezt a szabályt úgy módosította, hogy az évszázadokat záró évek közül csak azok legyenek szökőévek, amelyeknek számjegye nemcsak néggyel osztható, mint a többi szökőévé, hanem négyszázzal is. Így 1600 szökőév lett, 1700, 1800 és 1900 nem, viszont újra szökőév lett 2000.
A julián év 0,0078 nappal hosszabb a valódi napévnél. 325-ben a niceai zsinaton - észlelve, hogy a tavaszi nap-éj egyenlőség március 25-ről március 21-re csúszott - úgy határoztak, hogy a húsvét kiszámítására vonatkozó időpont március 21-e legyen, az eltérést okozó hibát azonban nem szüntették meg. A 16. században a tavaszi nap-éj egyenlőség már március 11-re esett - ekkor XIII. Gergely pápa elrendelte, hogy 1582. október 4-e után október 15-ét írjanak.
Krisztus feltámadásának napja naptári helyének kijelölésére - a zsidó hagyományhoz igazodva (a tavaszi nap-éj egyenlőség közelébe eső holdtöltekor ülték meg a zsidó húsvét ünnepét) - a különböző keresztény közösségekben más és más gyakorlat alakult ki, ezért az első niceai zsinat 325-ben egységes rendelkezést hozott: a húsvétot a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni holdtöltét követő első vasárnapon kell megünnepelni. Így évszázadokra előre meg lehetett határozni a húsvét naptári helyét.
A Gergely-féle naptárreform tehát korrigálta a julián naptár késését, ám adós maradt a tudományos magyarázattal, melyet két évtizeddel később Christophoros Clavius jezsuita matematikus pótolt.
A pápai bulla által megjelölt időpontban először csak (nem egész) Itália, Spanyolország és Portugália tért át az új naptárra. Még a reform évében tért át az új naptárra Franciaország és Lotharinga, valamint Németalföld, ahol december 21-e után az év hátralévő tíz napját hagyták el. 1583-ban Svájc katolikus kantonjai, az egész ország azonban csak 1821-ben tért át az új naptárra.
Magyarországon a szepesi káptalan már 1582-ben a megreformált naptár szerint állította ki iratait, de a királyi rendelet szerint csak 1587-ben lépett volna életbe a Gergely-naptár. A magyarok azonban országgyűlés elé vitték az ügyet. A nyomdák - a piac kívánalmaihoz igazodva - hosszú ideig ,,ó és új kalendárium" címmel mind a két naptárt közölték egymás mellett.
A nem katolikus országokban nehezen tértek át a gregorián naptár használatára. Anglia csak 1752-ben fogadta el, két lépcsőben változtatva meg a naptárt: először azt vezették be, hogy az év ne március 25-én, hanem január 1-jén kezdődjön, majd ugyanabban az évben szeptember 2-a után 14-ét írtak, hogy felzárkózzanak a Gergely-naptárhoz. 1753-ban Svédország, majd 1776-ban Dánia tért át az új naptárra. A dánok majdnem két évszázadig dacoltak a pápával; a fény sebességét kiszámító Olaf Roemer (1644-1710) dán csillagász is hasztalan szállt síkra az új naptár bevezetéséért.
A keleti kereszténységet követő országok a régi világ teremtésétől fogva számított évekhez is ragaszkodtak. A cári Oroszországban csak a 18. század végén, 1700. január 1-jével, Nagy Péter rendeletére vezették be az új évszámítást - az ortodox naptárban ekkor már 7207-et írtak. A Gergely-naptárra végül a szovjet hatalom tért át: 1918. január 31-e után február 14-e következett - már tizenhárom napot kellett ugrani, ugyanis a régi naptár szerint 1700, 1800 és 1900 is szökőévnek számított.

Forrás: Magyar katolikus lexikon
Fotó: Wikipedia Commons
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 965
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 24703
  • e Év: 258450
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.